2022-04-07 1143 views
之前嚟過幾次都未寫評,補返先原本想去另一間 點知無位 走左嚟依度食之後,就以後都嚟依間先嚟個前菜先👇🏻小食👇🏻串燒雞雞肉好嫩滑 燒得剛剛好 伴碟的酸青瓜也好味炸芝士xx蝦球🤣入面芝士會流出嚟⋯又夠大粒👍🏻飲個湯先 冬陰公 夠酸 足料 仲有爐熱住 冬天飲一流再嚟👇🏻蠔仔蛋🧐蠔餅🤔忘記左個名,依個拎左返屋企 叮返熱都好味仲有👇🏻主角嚟喇粉絲炒蟹至愛 食唔晒都要叫又拎左返屋企 第二日一樣咁好味粉絲夠乾身 唔會痴埋一堆 煲底中有好多汁 第二次食一樣保持水準👇🏻這個蟹煲就係每次都要食飲返個新鮮椰青先😌😎
之前嚟過幾次都未寫評,補返先

原本想去另一間 點知無位 走左嚟依度食之後,就以後都嚟依間
先嚟個前菜先👇🏻

飲個湯先 冬陰公
夠酸 足料 仲有爐熱住 冬天飲一流
再嚟👇🏻

蠔仔蛋🧐蠔餅🤔
忘記左個名,依個拎左返屋企 叮返熱都好味

仲有👇🏻主角嚟喇

粉絲炒蟹
至愛 食唔晒都要叫
又拎左返屋企 第二日一樣咁好味
粉絲夠乾身 唔會痴埋一堆 煲底中有好多汁

第二次食一樣保持水準👇🏻

這個蟹煲就係每次都要食

飲返個新鮮椰青先😌😎
同事帶食好西,極力推薦依間咖喱,不過八鄉真係有車先方便去到,肚餓加上同事係咁話好食,沿路都好期待!去到門口見到有架篤篤車,佈置充滿泰味(掛住食唔記得影相)坐低睇menu見到除咗八鄉店原來有其他分店,下次可以去試下。講翻正題第一次食唔知邊款咖喱好食,同事話一定要試蝦球,套餐有湯、飲品(凍飲+3)特式飲品另計,另有一塊泰式薄餅泰式招牌咖喱蝦球飯$58叫咗杯凍檸茶,係泰式茶味,行到熱辣辣即刻好解渴主角咖喱真係無介紹錯,好惹味,我覺得依間咖喱偏甜少辣蛋味重,撈飯食真係食到幾碗。泰式薄餅點咖喱仲夾,即叫即煎熱薄餅香口鬆脆,淨食都好味,加埋咖喱真係勁邪惡又欲罷不能!要大讚依到d蝦球!大大隻勁彈牙,出面食通常都無炸,依到蝦球係炸過更加入味,數過有成6隻大蝦球好抵食,$58套餐性價比極高今次食送甜品椰青糕&椰汁糕(老闊特別送平時唔一定有),略嫌大菜糕粉多咗d,個人喜好鐘意少d

泰式招牌咖喱蝦球飯$58

叫咗杯凍檸茶,係泰式茶味,行到熱辣辣即刻好解渴

2021-10-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
  • 咖喱蝦球飯
2021-02-11 1303 views
同屋企人食團年飯,諗住試下新野啦,叫左10人到會餐,收到電郵確認,話6-7點會到,6:50開始打電話,打到去8點都冇人聽!結果全部人企左喺度冇野食!最後8點幾終於有人打比我話漏左單!一次極度失望嘅經驗!!
Delivery
2020-09-20 1217 views
之前响深水埗食開ok,呢度開咗咁耐第一次去,但之後唔會再去三盒海南雞飯。。。少雞,雞有毛馬拉盞椰菜苗。。。菜非常硬四串串燒。。。味道普通冬蔭功。。。油到不得之了多賣喳,無service的,咁樣四百幾蚊真係比多佢
之前响深水埗食開ok,呢度開咗咁耐第一次去,但之後唔會再去
三盒海南雞飯。。。少雞,雞有毛
馬拉盞椰菜苗。。。菜非常硬
四串串燒。。。味道普通
冬蔭功。。。油到不得之了
多賣喳,無service的,咁樣四百幾蚊真係比多佢
海南雞飯
2020-09-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2020-07-14 1004 views
地點唔知算唔算偏遠, 我係特登揸車入去食, 旁邊都有啲村屋同其他餐廳。 九龍入嘅話大欖隧道一出就係。夏天去嘅話一定要訂位, 佢間冷氣玻璃屋得十零個位, 咁啱撞正我隔離有六個小朋友坐喺度😔😔😔😔😔😔戶外位偏多, 都幾靚, 秋冬應該係一個幾好嘅選擇。服務正常。食味味道正常, 兩個人食咗六百幾蚊, 冇叫嘢飲。呢個咖哩大蝦真係唔點名唔得,198HKD, 得兩隻😨, 100蚊一隻?! 個汁係幾好食嘅, 但唔係驚為天人嘅味道囉。

戶外位偏多, 都幾靚, 秋冬應該係一個幾好嘅選擇。

服務正常。

食味味道正常, 兩個人食咗六百幾蚊, 冇叫嘢飲。

咖哩大蝦
蝦醬炒飯
2020-06-09
2019-10-01 1837 views
由於開車,好鐘意搵D山旯旮地方,可以泊車又唔會太多人的餐廳,黎呢度,都係呢個原因。餐廳在路旁,唔會難搵,有人指示在對面空地泊車,好方便。呢度有D吹汔設施和遊戲機比小朋友玩。食野嘅地方唔算大,是搭出來,廚房在另一處。餐牌頗多選擇,好多野都是炭燒,包括燒鵝和乳豬都有。但係,又無乜嘢可以食,why?要份燒鱔- 要訂先有要份炒蟶子仔 - 要訂先有要份叉燒 - 要訂先有燒雞可唔可以半隻,我得兩個人 - 唔可以,要叫一隻咁燒茄子有啦卦? — 無我已經不能形容有幾嬲,叉燒和茄子呢D咁普通嘅嘢都無,而家只是7點!最後食左:炒蜆幾好味,通常配菜多過主菜,但師傅把蜆只用有肉那邊,無肉果邊飛左,幾貼心。炸咸肉新鮮肉炸,份量大,好脆,腩肉一層肥一層瘦,不錯炒椰菜苗正常炒菜一碟乾炒雞肉金邊粉太多胡椒份粉味,炒得乾身唔太油串燒牛柳牛柳幾林,入口幾油,感覺係用D較多油花的來做,但90蚊得3小串算贵。由於想食嘅好多都無,用餐感受不太好。咁多野要預訂,證明唔多人來食,無乜存貨,你亦可以話咁樣食物新鮮D,但有幾多人會一早諗定食咩先?我都係中意即睇即點,如果大家想來食,最好預早一日order 啦。

餐廳在路旁,唔會難搵,有人指示在對面空地泊車,好方便。

要份燒鱔- 要訂先有
要份炒蟶子仔 - 要訂先有
要份叉燒 - 要訂先有
燒雞可唔可以半隻,我得兩個人 - 唔可以,要叫一隻

咁燒茄子有啦卦? — 無

最後食左:

炒蜆

炸咸肉
新鮮肉炸,份量大,好脆,腩肉一層肥一層瘦,不錯

炒椰菜苗
正常炒菜一碟

乾炒雞肉金邊粉
太多胡椒份粉味,炒得乾身唔太油

串燒牛柳

2019-05-10 1161 views
住在附近,已經冇甚麼選擇。以為好正,可以有間正泰國菜!如果你去過泰國或者你有去過九龍城食過泰國菜....d 間你會好失望.....! 價錢貴,味道很一般!很失望的叻喱味!叫了生蝦,非常spicy , 完全食不到蝦的鮮味!$180 得 6 隻兩個人,都冇食飽,埋單$500 ......😧如果好食,我唔介意貴。唔好食,又系d 個location , 又overprice ...食完真系生蝦咁跳!真系冇下次!My slogan - I don’t do FAKE reviews !
住在附近,已經冇甚麼選擇。以為好正,可以有間正泰國菜!
價錢貴,味道很一般!
很失望的叻喱味!
兩個人,都冇食飽,埋單$500 ......😧
如果好食,我唔介意貴。

2018-11-04 1375 views
身為一個揸車人士,星期六日出街食飯,最concern除左係餐廳食物嘅質素,就係有冇得泊車呢個問題!咁其實呢頭有好幾間泰國野都有得泊車,所以今次就黎左試呢間!我知佢係九龍都有分店,不過就未試過喇!我地四個人,四個都唔大食 所以都唔係叫左好多野食。叫左一個Pad Thai, 一個豬脾飯,一個椰汁雞湯同一個生菜包肉碎。 Pad thai好足料,味道中規中矩咁,啲蝦都唔算好細隻! 椰汁雞湯大煲架都,料都多!好香! 總括啲野食係合理價錢同環境食得好舒服!坐得鬆動一啲都唔會迫!有下次
我知佢係九龍都有分店,不過就未試過喇!
2018-10-22 1296 views
正宗泰國菜🇹🇭~~~~~~~~~~~~~~~~~~泰潮全港有幾間分店,但元朗依間最好,佈置好有feel, 坐落舒服,食物色香味俱全。👍👍泰式(秘制)酸辣鳳爪($60)D醬都okay, 唔會太辣,鳳爪爽囗。👍👍泰式燒豬頸肉(例牌)($48)豬頸肉夠爽、入味,正宗炭燒味。👍👍泰式咖哩炒蟹($488)蟹夠新鮮,肉鮮甜,咖哩帶甜味,個殼可以夾多幾下方便進食。👍👍泰式薄餅(2塊)($30)新鮮滾熱辣,好薄但好脆,配埋咖哩汁一流。👍👍泰式明爐烏頭($208)加左檸檬汁好易入口,魚肉夠淋。👍👍椰汁西米糕(一口)($10)椰汁夠香,唔會太甜,西米同粟米夠入味。👍👍椰汁芒果三色糯米飯(一口)($15)三色糯米飯夠特別,用左黑糯米、糯米同埋香葉糯米。👍泰式柚子蝦沙律($25)D汁太濃味,以前菜黎講,應該淡味D好D,掩蓋左柚子個種fresh味。👍烤蒜茸包(5件)($30)個包夠淋, 用炭爐整係唔同D,有好多牛油蒜茸,但烤到略為有D苦味。👍馬拉盞炒通菜($68)有D濕,所以通菜唔夠爽,加D檸檬汁會更好。👍迷你版泰潮海南雞飯(無骨)($25)普通嘅海南雞飯,個飯冇椰香味和香芧,好似只係普通薑飯,海南雞唔算滑。~
正宗泰國菜🇹🇭
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👍👍泰式(秘制)酸辣鳳爪($60)
D醬都okay, 唔會太辣,鳳爪爽囗。
👍👍泰式燒豬頸肉(例牌)($48)
豬頸肉夠爽、入味,正宗炭燒味。
👍👍泰式咖哩炒蟹($488)
蟹夠新鮮,肉鮮甜,咖哩帶甜味,個殼可以夾多幾下方便進食。
👍👍泰式薄餅(2塊)($30)
新鮮滾熱辣,好薄但好脆,配埋咖哩汁一流。
👍👍泰式明爐烏頭($208)
加左檸檬汁好易入口,魚肉夠淋。
👍👍椰汁西米糕(一口)($10)
椰汁夠香,唔會太甜,西米同粟米夠入味。
👍👍椰汁芒果三色糯米飯(一口)($15)
三色糯米飯夠特別,用左黑糯米、糯米同埋香葉糯米。
👍泰式柚子蝦沙律($25)
👍烤蒜茸包(5件)($30)
👍馬拉盞炒通菜($68)
有D濕,所以通菜唔夠爽,加D檸檬汁會更好。
👍迷你版泰潮海南雞飯(無骨)($25)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-05-14 1829 views
媽媽節,適逢在附近玩完,可以試下呢間餐廳。外境好舒適,感覺自己像到了外國的一間餐廳進餐的舒適感,掛滿了的燈飾和餐廳設計都令我感到好自然。今次我們4個大人3個小朋友一同光顧,一進店,已見到嘉3大的足氣彈彈床,正合小朋友的心意,店員也主動叫小朋友去玩。大人就負責點餐,點了豬脾飯, 黃咖哩雞,芒果糯米飯,牛、豬頸肉串燒, 蒜蓉包,原隻菠蘿炒飯。其實佢每款菜都好好味! 串燒好多汁美味呀! 蒜蓉包是我食過咁多最好食的,好香好鬆軟!講咁多無用,道自去試下啦!
媽媽節,適逢在附近玩完,可以試下呢間餐廳。

講咁多無用,道自去試下啦!
2018-03-12 1747 views
已經第三次去...今次朋友生日特別訂位,因為訂位時已經講左有朋友生日想坐好d...老闆記性好好,記得我黎過,臨尾order既甜品變左生日甜糕...好有愛👍🏿環境一流,好似返左泰國一樣。小朋友有吹氣滑梯玩,完全唔捨得走,建議有小朋友的周五六先好去,如果唔係玩到第二朝唔肯返學。本人特別推薦冬蔭功湯,唔好問我同其他比係咪最好,我只可以講湯入面既豬肉丸太好味,泰國師傅每朝親手打,出面一定一定食唔到!!第一次去都覺得好遠,點知原來有接送服務,去上水站只須15分鐘。

• 冬蔭功湯中的豬肉丸
2018-02-21 1302 views
Lunch time揸車入元朗蕩失路,本身諗住食第二間泰國菜,見到呢間開咗,個招牌又好搶眼, 寫住米芝蓮,就試下。 佈置對於我尼個城市人黎講係特別,有充氣滑梯比小朋友,又有懷舊機打,仲有人扮財神。坐玻璃屋入面。門口寫招牌冬陰功湯粉,點解個menu 無既,原來係初四無set所以收埋左細menu, 待應問番比我地散叫(當然係加二價)所以叫兩個食得飽既就算冬陰功穩陣野,不過不失味道適中, 雞都夠滑。但蝦膏炒飯又淡又無蝦膏味,仲要收八十幾蚊,肚餓先食得哂,其他食物唔評論但蝦膏炒飯千奇唔好嗌。如果講環境一家大細尼度黎玩係不錯,但如果一場黎到一間餐廳,食物質素要更好。如果唔係無下次。
2018-02-19
$80 (Lunch)
2018-01-01 1096 views
食物好普通,比一般泰國餐廳還要普通,辣肉碎煎旦飯收$88,我覺得值$48。鳳爪要左加辣,又係冇加。海南雞飯還可以。唔知點解拿到米之連,總括來說,同大食代/food court 冇咩分別。門口只可泊4架車,要泊融離泥地。小心。不會再來。

門口只可泊4架車,要泊融離泥地。小心。

不會再來。
2018-01-01
Type of Meal
Lunch
2017-11-24 1535 views
因為有米芝蓮所以特登過來光撐.第一碟系最經典泰國菜海南雞飯.味道ok但飯不夠熱.可以用凍黎形容.之後果d都係中等水平不想講.…唔會難食但稱不上好味.價格偏貴..
Celebration
Anniversary