餐廳喺一間位於中環主打用內臟入饡嘅意式小酒館🇮🇹  小編十分喜歡黃金油炸牛肚“Trippa Fritta"😋 質地酥脆有咬口 一啲都唔油膩  另外都幾推薦佢哋嘅招牌豬頭肉🐷 入口滿口油香 超級邪惡😈  另外各種自家製意粉嘅口感都唔錯 又掛汁👍🏽  📸 1️⃣ "Testina" Pig's Head & Salsa Verde (HK$368) 2️⃣ Homemade Pappardelle with Chicken Offal Ragù (HK$298) 3️⃣ Charcoal Roasted Eggplant, 24-Month Parmesan Fondue, Roasted Tomato Sauce (HK$198) 4️⃣ Fresh Garlic Pesto Linguine (HK$218) 5️⃣ "Trippa Fritta", Fried Honeycomb Beef Tripe & Rosemary (HK$218) 6️⃣ Orange Salad (HK$208) 7️⃣ Baby Octopus, "Aglio Olio & Peperoncino" (HK$328)
餐廳喺一間位於中環主打用內臟入饡嘅意式小酒館🇮🇹
小編十分喜歡黃金油炸牛肚“Trippa Fritta"😋
質地酥脆有咬口 一啲都唔油膩
另外都幾推薦佢哋嘅招牌豬頭肉🐷
入口滿口油香 超級邪惡😈
另外各種自家製意粉嘅口感都唔錯 又掛汁👍🏽

📸

6️⃣ Orange Salad (HK$208)

2024-05-07 136 views
朋友介紹之下, 嚟到位於擺花街呢間食意大利菜嘅餐廳- testina佢主打係食內臟嘅, 我哋嗌咗佢最招牌嗰款椒鹽金錢肚😋😋食樂趣卜卜 , 鹹鹹香香, 送白酒就啱曬啦👍🏻🍷============之後仲試埋佢哋招牌手工意粉, 面質食落煙韌, 個汁就普通============== 再叫咗一款佢哋推介嘅 special item, 辣燒春雞, 個人就覺得一般, 肉質方面唔係太juicy, 食落味道都一般...... 唔知呢種係咪地道意大利燒雞嘅味道呢😜
佢主打係食內臟嘅, 我哋嗌咗佢最招牌嗰款椒鹽金錢肚😋😋

食樂趣卜卜 , 鹹鹹香香, 送白酒就啱曬啦👍🏻🍷
============

之後仲試埋佢哋招牌手工意粉, 面質食落煙韌, 個汁就普通
==============

2024-03-01 480 views
Testina is a restaurant that I would revisit from time to time. I even had their anniversary marked into my calendar so I wouldn’t miss their annual celebratory event! It was rather unfortunate for the restaurant (fortunate for us though 😉) that their anniversary this year fell on Nin 30 (年30), so it was very quiet as compared to their 1st anniversary last year, when Chef Diego Rossi of Trippa Milano specifically flew in for the event 🥹 With that said, Chef Xodo continued to pull out all the stops this year, showcasing all of Testina’s signature dishes including my favourites Homemade Pappardelle with Chicken Offal Ragù and Pig's Head & Salsa Verde. The pig head was done to perfection - a gelatinous collagen mass with a delicate crisp on the outside. And to make the meal even more complete, the dessert of the evening was my favourite Hazelnut Cake & Piedmont Hazelnut Zabaione. Delectable as always.
2024-02-09
  • Lingua Tonnata
  • Hazelnut  cake
2024-01-12 778 views
米蘭是意大利最重要的城市之一,也是米蘭大區的首府。米蘭以其豐富多樣的美食聞名。米蘭菜是意大利北部地區的代表性菜系,以其精緻的味道和精心製作的食材而聞名。今日適逢同事生日,我哋全公司去咗testina為佢慶祝帶佢認識一下意大利米蘭菜啦

今日適逢同事生日,我哋全公司去咗testina為佢慶祝

帶佢認識一下意大利米蘭菜啦
2024-01-11 556 views
12月24日, 星期日, 寒冷聖誕相聚, 三個人, 食左~~~牛仔舌 砌成花, 似食風乾火腿, 軟熟, 宜沾醬食炸金錢肚 第一次食炸的, 香脆乾身, 好似食薯片咁, 好正, 必吃鴨肉醬濶條麵 味道好濃郁, 濶條麵相信是自家製, 口感好好豬面頰 香脆, 唔油膩, 好似食緊五花肉BB八爪魚爽口, 唔韌, 但底下的薯蓉仲正牛心估唔到鬼佬地方有牛心食, 薄薄的, 爽脆, 好食Fine Dining餐廳, 環境一定好. 食物有驚喜, 猶其是內臟.

12月24日, 星期日, 寒冷

聖誕相聚, 三個人, 食左~~~
牛仔舌
 砌成花, 似食風乾火腿, 軟熟, 宜沾醬食
炸金錢肚
 第一次食炸的, 香脆乾身, 好似食薯片咁, 好正, 必吃
鴨肉醬濶條麵
 味道好濃郁, 濶條麵相信是自家製, 口感好好
豬面頰
 香脆, 唔油膩, 好似食緊五花肉
BB八爪魚
爽口, 唔韌, 但底下的薯蓉仲正
牛心
估唔到鬼佬地方有牛心食, 薄薄的, 爽脆, 好食
Fine Dining餐廳, 環境一定好.
 食物有驚喜, 猶其是內臟.
生日快樂🎂 同自己做生日食餐好啲意大利🇮🇹菜式,揀咗呢間在中環嘅餐廳。服務態度非常專業又友善,環境亦相當寧靜同舒適,好方便傾偈同慶祝🇮🇹.呢度嘅菜式好多都係包含內臟嘅食材,非常特別,喜歡吃內臟嘅真係覺得好滿足,當然都有唔係內臟嘅選擇🇮🇹.———————————————————————————.🍽𝘾𝙝𝙖𝙧𝙘𝙤𝙖𝙡 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝘽𝙤𝙣𝙚 𝙈𝙖𝙧𝙧𝙤𝙬, 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙙, 𝘼𝙧𝙤𝙢𝙖𝙩𝙞𝙘 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 🐮🦴🍞🥬💬見到有牛骨髓真係無可能唔叫,一大條牛骨燒到好香口,用匙羹刮起佈滿油脂嘅牛骨髓,伴搭麵包🍞同沙律菜🥬,美味非常🇮🇹.🍽“𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙖 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙖“, 𝙑𝙚𝙖𝙡 𝙏𝙤𝙣𝙜𝙪𝙚, 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙖 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚@🐮👅💬未食過咁樣擺盤嘅牛舌,非常薄同濃味,感覺似食緊煙燻火腿咁,用上小牛嘅牛舌,比較更嫩口,配上意大利吞拿魚醬,酸酸地好開胃🇮🇹.🍽𝙁𝙖𝙨𝙨𝙤𝙣𝙖 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚, 𝘾𝙖𝙥𝙚𝙧 𝙇𝙚𝙖𝙫𝙚𝙨 & 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙣𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 𝙔𝙤𝙡𝙠 🐮🍳💬繼續係牛嘅極致,牛他他調味得好好,肉質非常有口感,有火箭菜同蛋黃,係一款好高水準嘅前菜,食得好安心又好味🇮🇹.🍽𝙃𝙤𝙢
———————————————————————————
🍽𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙥𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙊𝙛𝙛𝙖𝙡 𝙍𝙖𝙜𝙪 🐔🍝
💬唯一一樣唔係牛嘅菜式,店員推薦一款用上雞雜嘅手工意粉,包括雞子、雞肝、雞冠等等烹煮,充滿非常濃郁嘅雞味,真係好出色🇮🇹
🍽𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙃𝙚𝙖𝙧𝙩, 𝘾𝙝𝙖𝙧𝙘𝙤𝙖𝙡 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙, 𝘽𝙚𝙡𝙡 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧𝙨, 𝙊𝙣𝙞𝙤𝙣, 𝙊𝙡𝙞𝙫𝙚𝙨 🐮🫀
💬不在餐牌上嘅一款菜式,係切好一片片嘅牛心,以半生熟嘅質地最好,用木炭燒製,加入胡椒粒同洋蔥🧅同埋橄欖🫒,在西餐菜式出現實在係很難得🇮🇹
🍽𝙃𝙖𝙯𝙚𝙡𝙣𝙪𝙩 𝘾𝙖𝙠𝙚 & 𝙋𝙞𝙚𝙙𝙢𝙤𝙣𝙩 𝙃𝙖𝙯𝙚𝙡𝙣𝙪𝙩 𝙕𝙖𝙗𝙖𝙞𝙤𝙣𝙚🍰🌰
💬呢款極度充滿榛果粒嘅蛋糕,配上極香濃嘅榛果醬,絕對係一個超級滿足嘅境界🇮🇹
🍽𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙎𝙩𝙧𝙪𝙙𝙚𝙡 & 𝘾𝙧𝙚𝙢𝙖 𝙄𝙣𝙜𝙡𝙚𝙨𝙚 🍎
💬一塊極脆嘅撻皮冚住肉桂蘋果粒,仲有濃厚嘅奶油雪糕🍦,亦係必點推薦之一,可以再三回味🇮🇹
2023-11-11
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2023-09-30 1147 views
雖然自己唔係十分鍾意食內臟,但都非常欣賞餐廳nose-to-tail嘅做法。餐廳裝修行retro風格,坐得好舒服。服務員細心專業,service非常到位。有我最愛嘅focaccia,新鮮好味,少少可惜係凍上,如果整返熱佢就好啦。牛舌係我少數會食嘅organ,賣相靚,同麵包一齊食非常正。兩款pasta一款食octopus嘅鮮味,另一款食濃濃嘅鴨肉醬,煙煙韌韌非常啱我胃口。食完之後覺得食唔食內臟嘅人喺呢度都可以食到精緻出色嘅意大利菜。

牛舌係我少數會食嘅organ,賣相靚,同麵包一齊食非常正。

2023-09-20 1120 views
今次諗住帶老婆去食好野,我就揀左呢間意大利菜既餐廳,特登過海黎港島食野😋我就食左佢個tasting menu,咁就逐樣食物講下啦😏"Lingua Tonnata", Veal Tongue & Tonnata Sauce,佢係一個簿切牛舌黎既,塊牛舌好靚,入口即溶,加埋佢個tonnata醬酸酸地咁好夾,超好味🤩"Pollo alla Diavola" Spicy Chicken on the Bone, Seasonal Vegetables,佢係成隻烤雞面頭有加香辣粉,隻雞好大隻,烤得好香,肉質唔會鞋,而且仲有啖啖肉汁,正呀😋Charcoal Grill Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad,呢個係炭燒牛骨髓,呢個真係好少見過有得食,佢係咸咸地,入口即溶,加埋麵包沙律黎食好夾,可以中和番油既感覺😍"Testina" Pig's Head & Salsa Verde,呢個係慢煮豬面頰肉黎,面頭有青醬幾好味,呢道菜用餐廳名黎命名,係佢地既signature菜黎,肉好有肉汁,又唔會韌,嫩得黎唔會太肥👍🏻

我就食左佢個tasting menu,咁就逐樣食物講下啦😏

2023-08-22 950 views
環境舒適,食物美味,廚師精心挑選制作,服務貼心剛進入餐廳的感覺,好舒服,座位不多,十分寬敞,服務員非常有禮和幾位朋友點了set lunch,之前會問你是否有食物過敏,或不吃什麼,給我轉了一些菜式,就是這份無微不至的細心,我已經給了他們滿分了。上菜了,服務員會給每道菜作簡單的介紹,菜式十分出色,像藝術品一樣,另外面包好好食,因坐在近廚房的關係,見到他們用心的制作,我的飯後感,yummy!這午餐,滿足了!
環境舒適,食物美味,廚師精心挑選制作,服務貼心

這午餐,滿足了!
2023-08-22
Type of Meal
Lunch
2023-08-20 778 views
最近都幾鍾意同朋友食意大利野,每道菜都用心之餘,仲會為味蕾帶來新鮮感。呢間義大利菜用上特別醬料,配上唔同菜式上,令味道一吃難忘!set dinner大約每人$800可以食到sharing portion 嘅5道菜,慢慢品嚐同傾計,幾寫意。🥖Bread Basket- 其實呢樣係我幾鍾意的餐前小吃,有三款麵包類,特別喜歡脆脆地嘅麵包條🐷Testina‘s pig’s head & Salsa Verde- 說真的,豬頭真係比較少食!不過又幾特別,滿滿油脂香,加上脆皮外層,口感特別。仲配上青醬去膩!🐮Lingua Tonnata, Veal Tongue,Tonnata Sauce- 賣相好吸引,牛舌係整到剛剛好,有咬口得來又夠嫩!🐮 Charcoal Grilled Whole Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad- 完全係比較少見的,牛大腿骨一節,滑滑地滿滿油脂香,真係想再食了下次再約朋友去chill🥂

呢間義大利菜用上特別醬料,配上唔同菜式上,令味道一吃難忘!

🥖Bread Basket

- 賣相好吸引,牛舌係整到剛剛好,有咬口得來又夠嫩!

下次再約朋友去chill🥂
2023-08-17 455 views
呢間位於係中環的意大利米蘭菜,咁細分的菜色真係少有,作為意大利第二大城市的米蘭,素有「美食天堂」之稱,而米蘭人也多以大米、魚類、玉米、牛肉等為主料烹制食物。室內環境方面裝修以復古的設計,店內掛滿畫像怎有意大利餐館的味道,座位有table seats及bar seats氣氛休閑1️⃣ Charcoal Grilled Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad牛骨髓燒得好香,油脂滿滿,放係烘脆的多士上,啖啖牛的香氣及油脂,另外更配上沙律清新一下不錯2️⃣Tubetti pasta, ox tail ragu短管意粉每一條都包裹住濃濃的醬汁,而牛尾則非常軟腍,每一口都吃得到兩者的味道3️⃣ Beef Heart, Charcoal Grilled,Seasonal Vegetables米蘭菜最主打的食物係牛之一,所以點都要試吓,平時牛扒就食得多但牛心真係少食,每一片都是薄切利用炭燒的方法烹調,醬汁是濃濃的洋蔥🧅汁加上面頭的蔥段令到口感更香濃食物和環境都不錯,如果有慶祝活動或請客宴會都可以選擇這裡!

食物和環境都不錯,如果有慶祝活動或請客宴會都可以選擇這裡!
2023-08-10 381 views
懷舊米蘭風格高質意大利菜嘅Testina,Menu入邊大部份菜式都好有特色,懷舊風令到我覺得好舒服,佢地a la carte有幾樣我覺得幾特別🥢 "Trippa Fritta", Fried Honeycomb Beef Tripe & Rosemary牛肚表面都有啲微微嘅酥脆感,牛肚味道濃郁,質感彈牙,加咗啲迷迭香,增添咗香氣同味道,迷迭香嘅芬芳同牛肚嘅鮮味相輔相成,令味道更加層次豐富🥢Homemade Tagliatelle with Duck Ragù佢嘅自家製意大利麵非常彈牙,每條麵條都夠Q彈,同埋麵條嘅厚度啱啱好,配合佢嘅咖喱鴨醬更出色,醬汁味道啱啱好,鴨肉嘅鮮味同埋濃郁嘅肉汁完美融合🥢Chicken Liver Parfait, Saba & Dried Apricot濃郁嘅雞肝味,加上滑溜嘅質感,Dried Apricot嘅甜味同埋果香,令啲鷄肝醬嘅濃郁味道更加平衡,唔會感覺太膩。而啲脆脆嘅脆包餅底,配上乾杏脯,令食物嘅質感更加豐富

2023-08-10 340 views
今次嚟到中環試吓高級西餐廳,系擺花街個邊,有間鋪有tasting menu試吓,今次揀左其中幾款菜式覺得唔錯介紹下俾大家🙈🫕Minestrone:Minestrone是一道傳統的義大利湯品,以豐富的蔬菜和豆類為主要成分。這道湯通常使用番茄湯作為基礎,加入各種蔬菜,如洋蔥、胡蘿蔔、西芹、蘆筍和青豆等。有時還會加入意大利面或米飯增加飽足感。Minestrone湯煮至濃稠,通常會撒上帕馬森乾酪作為點綴。這道湯非常受歡迎,尤其是在冬天,可以作為一道營養豐富的主菜或前菜。🥖Bread basket:Bread basket(麵包籃)是一道常見的開胃菜,特色是提供各種類型的麵包和餅乾。麵包可搭配奶油、橄欖油、醋或其他醬料作為蘸料,讓客人在用餐前能夠品嚐到不同風味的麵包。👅"Lingua Tonnata", Veal Tongue, Tonnata Sauce:"Lingua Tonnata"(意大利文中的"Lingua"意為舌頭)是一道源自意大利的菜餚,主要以小牛舌肉為主要成分。這道菜的製作方式是先將小牛舌煮熟,然後切片。通常會用一種叫做"Tonnata Sauce"的調味汁搭配,這種醬汁是由鮪魚

🫕Minestrone:

🥖Bread basket:

"Lingua Tonnata"(意大利文中的"Lingua"意為舌頭)是一道源自意大利的菜餚,主要以小牛舌肉為主要成分。這道菜的製作方式是先將小牛舌煮熟,然後切片。通常會用一種叫做"Tonnata Sauce"的調味汁搭配,這種醬汁是由鮪魚、酸奶油、檸檬汁、油和鹽調製而成的。這種醬汁賦予了小牛舌肉豐富的風味和口感,通常作為前菜或開胃菜供應,非常受到意大利料理愛好者的喜愛。

🐮"Trippa Fritta", Fried Honeycomb Beef Tripe & Rosemary:
"Trippa Fritta"(意大利文中的"Trippa"意為牛肚)是另一道意大利料理,主要以蜂窩狀的牛肚為主要成分。這道菜的製作方式是先將牛肚煮熟,然後切成小塊,再經過油炸至金黃酥脆。通常會撒上迷迭香增添香氣。這道菜在炸製過程中牛肚的質地變得口感豐富,外酥內嫩。
2023-08-05 307 views
這家位於中環的特色意大利🇮🇹餐廳,主廚來自米蘭,主理北部意式家庭菜。走進餐廳有種特別的感覺,裝修走簡約風,但又有種高級感。Lingua Tonnata牛舌片牛舌薄片配上獨特的醬汁,酸豆加上吞拿魚醬,味道意外地夾,牛味特出,有咬口得黎又嫩滑,味道同口感好驚喜!牛骨髓配sourdough,表層燒過,香氣特出,滑膩醇香、味道獨特,同麵包都幾夾,不會覺得油膩,值得一試。Testina Pig's Head🐷,出面唔多見,油脂感十足的豬頭肉,外脆內軟,口感鹹香,肉質Q彈,肥而不膩,喜歡豬油香的朋友可以試試!時令水果Tart,滿滿嘅黑野莓酸酸甜甜加上pastry cream,yummy!酸甜度balance得好好,係食左肉類後好好嘅甜品選擇。
走進餐廳有種特別的感覺,裝修走簡約風,但又有種高級感。

Lingua Tonnata牛舌片

米芝蓮法國星級大廚係香港都開左首間開外分店了。去到當然係試試佢哋的tasting menu啦!佢哋會根據唔同季節睇下咩材料靚,再決定每道菜,所以可能每人去的都會有d唔同。廚師善用食材每個部分,用唔同烹調手法煮出來,更加有好多的食材都係香港本地種植的👍🏻-Chia seeds - lemon tree kombucha. 用茉莉花茶做成的康普茶好清新,加埋檸檬樹葉調味,酸酸甜甜開胃。仲帶淡淡柑橘香氣,因為有柑橘葉同油帶出個主要的味道🍊-Crispy sweet potato, cinnamon, thyme. 連蕃薯都可以煮得咁出色🤩 炸過的蕃薯皮香脆非常,入面的蕃薯蓉都一樣酥脆又唔會炸到好乾身,好考功夫😋 蕃薯蓉加埋玉桂同百里香著,味道唔單調。食到最尾好似有d鹹酸咁,因為有酸忌廉加豉油,調味好特別🤣-Local clams, fresh green peas, and garlic flower. 本地的蜆好鮮甜,襯埋青豆的清甜,兩者互相輝映,令麻麻地青豆的我都好容易接受。加上大蒜花,味道帶點刺激,又再昇華左。-Homemade bread filled with pumpkin an

Homemade bread filled with pumpkin and sunflower seed. 每日新鮮烘培的招牌麵包外層香脆,入面鬆軟,加埋南瓜葵花籽,多左一種口感同香味😜 用多寶魚的膠原蛋白加青檸汁同刁草形成抹醬,非常之香😉

Grilled lobster. 即席炭燒的龍蝦肉質彈牙,味道鮮甜,好新鮮。沾上旁邊的茴香啫喱、薄荷油等味道出奇地夾😎 義大利青瓜花釀滿爽彈的龍蝦肉,加埋🦞膏、茴香等香氣十足。

Local turbot fish, wintermelon. 多寶魚肉質好堅實,輕輕煮熟再用牛油煎香,食到魚的油脂😆本地冬瓜用香芹籽油烹調,爽滑軟軟,同魚的肉質形成對比。呢道菜的香料都增添左整體的清新草本風味。

呢個set太多道菜,其他甜品頭盤都好出色,每個部分都好仔細,會將食材做成蜜餞糖漿、泡沫、粉末、啫喱等再組成,絕對值呢個價錢食心機菜👏🏻