2016-04-25 368 views
星期六一個人的午飯時間,選擇了吃拉麵。佐敦的拉麵達人約有二十個座位,以日本擺設、玩具、海報、酒瓶裝飾餐廳,播放著日文歌曲,充滿日式居酒屋的感覺。在店外就看到櫻花蝦達人($95)圖文並茂的介紹,於是便點一碗一試究竟。店員送上拉麵,最搶眼的是巨型炸蝦,大蝦蘸粉漿油炸,很香脆,剝殻後吃到結實彈牙的蝦肉。除了大蝦,還有帆立貝和蟹棒,很欣賞店家輕微煎過蟹棒,比其他拉麵店只白烚蟹棒來得細心,不但讓蟹棒不易散開,更香口得多。呷一口湯,富濃郁的蝦味,湯頭有很多櫻花蝦乾。拉麵屬幼麵質,有嚼勁,挺掛湯的。桌上有很多調味料,可是我覺得不用添加調味料已經很夠味了。炭燒雞肉串($36),嫩滑的雞肉被濃厚的燒汁裹著,再加上蛋黃醬和檸檬汁,味道有層次,燒汁和蛋黃醬的配搭很創新,也出乎意料的配合。很享受這一人午餐,下次來要試試黑蒜達人。
櫻花蝦達人

桌上有很多調味料,可是我覺得不用添加調味料已經很夠味了。
炭燒雞肉串

很享受這一人午餐,下次來要試試黑蒜達人。
炭燒雞肉串
2016-04-24 300 views
前排同朋友行街,去到佐敦見到一間拉麵鋪,見到裝修幾特別同埋做緊優惠推介,就入去試吓,因為我同朋友都鍾意食日本野,乾脆入去試試!鋪頭主要用木做傢俬,而牆上掛左啲裝飾物同埋擺左d小玩具,感覺好舒服!之後我同朋友每人點左一個拉麵同一個小食,諗住唔夠飽先再叫,我地又唔食得多嘢!首先黎左個小食炭燒雞肉串,雞肉夠滑,淋上檸檬汁,酸酸甜甜,好開胃,而且雞肉表面烤得好脆口,入面既肉又唔會老晒,係一個好好嘅餐前小食!然後我朋友個櫻花蝦達人拉麵上枱喇,我試左啖蝦湯,係濃厚蝦醬味,果然真材實料,蝦肉炸到金黃新鮮,大大條蝦仲保留到嫩嫩的口感!最後,到我既W達人拉麵,同得個鋪名一樣,肯定係鎮店之寶啦,鋪頭用鏗魚豚骨湯,我最重視拉麵既湯底,相比朋友個濃湯蝦湯,我比較欣賞呢個豚肉魚骨湯底,兩者味道十分配搭,並非單一豬骨湯嘩單調,火炙厚切叉燒大大舊,食落一口脂肪一啖豚肉,口感既豐富又有油脂香,拉麵彈牙軟腍,我鍾意一啖湯一啖麵,簡直完美,仲有個隻糖心蛋,蛋黃金黃流心,一口食晒,甜甜滑滑,好味!

2016-04-24 493 views
今日同同事在九龍佐敦區剛剛見完客, 可以吃個午餐, 同事喜歡食拉麵, 我們找到一家小店l小小的店鋪, 坐著也很舒服, 猶如身在日本! 看過餐牌我馬上要一個櫻花𧎚達人拉麵一啖入口, 想不到湯底是如此的鮮甜, 配上新鮮爽滑的大蝦, 加上紫菜, 木耳粟米等配料以及流心蛋, 感覺在重遊東京般同事叫了個黑蒜達人拉麵, 他是個極之愛吃拉麵的人, 也評價這間拉麵 他說黑一般能做得這麼美味的黑蒜拉麵, 是非常用心炮製, 豬骨湯底甜加上鮮嫩的义燒, 蔥花黑蒜流心蛋把整碗拉麵錦上添花而我們叫上這個餃子, 皮薄肉質鮮甜, 煎得非常乾身脆皮, 美味無比
l
小小的店鋪, 坐著也很舒服, 猶如身在日本!
看過餐牌我馬上要一個櫻花𧎚達人拉麵

黑蒜達人拉麵
煎餃子
  • 櫻花蝦達人
2016-04-21 651 views
從佐敦道裕華百貨轉入吳松街,第一個映入眼簾的,就是這家日式裝潢的拉面店,木板的招牌與外牆,與街上其他港式餐廳相比,別樹一格。這家專吃拉面的店,有點像日本街巷中的隱世小店,而且門口貼著新假期推介,應該有信心保證。和很多拉面店一樣,店內放滿清酒玻璃瓶作點綴裝飾。來一客小吃開開胃,很少見到芋頭小吃,朋友點選了芋頭年糕,煎得薄薄的,咬落煙煙韌韌,芋頭甜度剛好,不過小碟附上蛋黃醬,與甜吃好像有點不太配合,蛋黃醬大多配煎炸咸吃吧。面書上不時都有朋友更新日本的賞櫻照片,我也來一客櫻花蝦應一應節好了。蝦身炸得香脆,不過要趁早吃,放久了就會蝦浸得軟腍。湯底是濃郁的蝦湯,也有蟹棒和帶子,大大增加海鮮味。拉面可以向店員提出隨便加辣,要了少辣,但似乎程度太少,完全吃不到辣味。朋友受出前一丁黑蒜油味的薰陶,久久以前已經愛上這種味道,毫不猶豫就選了。面頭的黑蒜味很香,渴一口湯已經滿口蒜味,附上的豚肉薄切得入味,雞蛋浸久一點蛋黃也被黑蒜味沾染了。店內拉面都可選擇硬度,可以要軟一點或硬一點,我選擇吃最正統的沒有加要求,但好像已經有點偏硬,所以喜歡吃軟腍的面不妨直接選擇軟面吧此外,餐廳的加辣好像程度不算上什麼,而檯面上
和很多拉面店一樣,店內放滿清酒玻璃瓶作點綴裝飾。
紫芋年糕
黑蒜達人

此外,餐廳的加辣好像程度不算上什麼,而檯面上也沒有辣粉等供應自行調味,略微有點失望。

2016-04-19
$105 (Dinner)
2016-04-18 560 views
拉麵被遺忘了一段時間、突然心癢癢、今晚何不來碗拉麵呢?一間細細的店舖、装潢以木為主、有點日本家庭式老店感覺。此情此景又想起了在日本留学時期、在拉麵店打工的情景、好懷念噢!先來碟炒雜菜清清腸胃。木魚碎的香氣樸鼻、菜蔬炒得不會過腍、爽口清甜。在眾多拉麵選擇下、櫻花達人拉麵被我選中了、由於近期勁爆的追櫻話題、追不到、唯有同“櫻花” 相關的都要親近一下、自我安慰。先嚐湯底、極濃的醬油味在口腔內慢慢散發、還不時有櫻花蝦的香。麵的硬度剛好、吸盡濃稠的湯底、非常滋味。餸料中的大蝦勁誘惑、炸得外酥、差點連蝦殼都想吃掉!蝦肉質爽脆彈牙。帶子亦毫不遜色、鮮甜。我本人非常欣賞那半熟蛋、半熟程度剛好、入口嫩滑。
拉麵被遺忘了一段時間、突然心癢癢、今晚何不來碗拉麵呢?

一間細細的店舖、装潢以木為主、有點日本家庭式老店感覺。

炒雜菜

櫻花達人拉麵
2016-04-15
$130 (Dinner)
炒雜菜
櫻花達人拉麵
2016-04-18 443 views
今天正好來佐敦覆診, 算起之前來佐敦, 有去過4-6家拉面店, 這是其中一家再來光顧的.  1:45左右入內, 由於避開午飯時間, 不需等待便可以進內坐下了. 外面的門牌有今天的特選拉面. 海老豚骨拉面.枱面有昆布醋, 芝麻, 另冷檸水自行取用.  慣例地, 餐牌的拍照時間. 小食種類頗多. 點菜後, 最先奉上的是黑椒雞軟骨, 雖然粉略厚, 但炸出來外脆內軟, 熱呼呼. 本來是頗膩口的, 但加上檸檬汁及沾沙律醬, 油膩感儘去. (有點像千島醬的顏色)先來的W拉面達人, 先嚐一口湯, 首先迎面而來的是魚乾系的香氣, 接著是豚骨風, 湯的濃度有中上至上之間, 有點漿口的感覺. 湯的級數頗高.   湯溫度感覺比平常試的拉面略低一點, 淺嚐朋友的黑蒜油拉面則由於蒜油而保持較高溫度. 由於室溫至略高, 這湯溫度其實比平常易入口一點. 半熟蛋只有半個, 有點可惜. 义燒有一點點燶的, 吃入口很香口惹味.  朋友點的黑蒜達人.  吃至尾聲才想起的枱面小菜, 應該是麻辣泡菜, 小嚐一口, 麻辣洶湧而出, 身上感覺冒一冒冷汗, 過癮之極. 下次應吃至尾聲時, 加點進湯底看看有什麼變化.
枱面有昆布醋, 芝麻, 另冷檸水自行取用.
慣例地, 餐牌的拍照時間. 小食種類頗多.
黑椒雞軟骨
(有點像千島醬的顏色)
W拉面達人
黑椒達人
朋友點的黑蒜達人.

每人約百元消費, 沒有加一. (沒加一是好現象, 吃拉面一般沒有服務, 何來服務費?) 若下次會嚐嚐店子的限定拉面.
Other Info. : 店內BAR位對著店子的後巷, 可以供電單車騎士們偷放於此及方便看顧. 下次會開車來吃.
2016-04-09
$100 (Lunch)
黑椒雞軟骨
W拉面達人
  • W達人拉面
2016-04-18 330 views
到醫院做過治療,醫肚才回家去,走到男友推介的>>>拉麵達人<<<,一嘗日本滋味。裝修設計富日式風味,像是日本街頭所見的拉麵小店,座位不多於二十個,但不是非常擠逼的安排,尚感舒適。首次到訪,一於先試其招牌菜達人拉麵。午市優惠,奉送餐飲,冰選了柑桔柚子蜜,熱度十足,味道略酸,很是醒神,也夠滋潤。不消一會,達人拉麵登場。拉麵非常彈牙,軟硬度控制一流,與麵身粗幼完美配合。叉燒瘦肉部份佔九成,喜歡肥美多油的話也許會失望,但冰本身就是喜歡也習慣吃較瘦的叉燒,而且三片叉燒肥瘦比例非常一致,也是大廚細意安排。半隻溏心蛋調味上佳,微微鹹味引出蛋香,回味無窮。各式調味品已放在餐桌,冰喜歡在拉麵中加點芝麻,令其更加香口。湯底名為「濃厚豚骨湯」,但濃淡得宜,味道也不會過鹹,吃後不喉涸,值得一試。是餐消費共銀 HKD78,價性比相當理想。
是餐消費共銀 HKD78,價性比相當理想。

$78 (Lunch)
2016-04-16 372 views
今天約了一位很愛吃拉麵的朋友午餐,愛吃拉麵的他帶我去這間他推介的拉麵店。 中午約十二時半到達拉麵店,門外已有數位食客等侯。店內的裝潢很有傳統日本拉麵店的風格,甚具特色。拉麵店除了提供多款拉麵款式外,還提供多款小食。 鰹魚豚骨湯拉麵拉麵的湯底用上了風靡日本的double soup, 由味道較清的鰹魚湯底和濃味的豚骨湯底混和而成,一清一濃,互相暉映,昇華了湯底的層次。配料選用了火灸叉燒,叉燒帶有少少脂肪,灸燒後的脂肪更能帶出肉香,令肉的口感更嫩更豐富。配料中的醬油溏心蛋同樣不錯,值得一讚。 黑蒜豚骨湯拉麵拉麵的湯底用以高溫提煉成的黑蒜油混入濃香的豚骨湯製成。黑蒜油的香味把豚骨湯提昇至另一層次,油香令人食指大動,吃罷後黑蒜油的味道徘徊口腔,回味無窮。

紫薯年糕
2016-04-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • w達人拉麵
  • 黑蒜達人
2016-04-16 305 views
自從上年去完大阪,食過日本大大碗,濃濃既湯底,勁抵既拉麵後,一直都想係香港回未返,不過可惜試左3-4間都未感受到... 其實試左3-4次,睇餐牌,睇格局都知邊啲可以一試,邊啲路過就算...今次試呢間係朋友介紹既,先講餐廳環境,細細間,好有日本拉麵店既感覺,有bar台,可惜唔係對住廚房,呢下爭啲,不過整體幾好我選左個黑蒜豚骨湯拉麵,因為我比較鐘意濃啲,我覺得湯底係一碗拉麵既靈魂嚟,湯底都唔靚,碗麵唔駛諗,湯底好濃,漿漿地,好香,有日本9成既感覺呀!啲麵諗諗地,好配合到啲湯呀,豚肉好有咬感,我一啖過食左😂成碗麵我食哂,飲剩少少湯,已經好飽了! 其實一碗拉麵已經好飽,不過事前唔知,所以叫左個小食,呢個係豬軟骨餃子,可能肉既份量少左,所以我都食左好幾隻,因為太有咬感喇,又爽!去到夜晚都未肚餓,正呀!

陪朋友仔去診所拎番份report後, 大家都有d餓, 其實佐敦一帶的確好多野食, 但又唔想食茶仔麥記突然比朋友見到有間外面掛著紅燈籠的拉麵店, 其實門市細細, 好易被走漏眼自月頭去完日本旅行番黎都無再食過拉麵了, 一於試試入到店後, 地方唔算大, 大約有十多個坐位, 不過就好有日本既居酒屋風味掛著"一碗入魂"的牌匾, 好似好堅咁喎, 真係要試過先知店內仲放咗一排日本燒酒樽同埋好多日本懷舊玩具, 我仲見到有兩朵小丸子既帽掛咗起牆上面添望過Menu後, 見到店內標註著佢地既豬骨濃湯係經過多種豬骨新鮮去餚煮含豐富既骨膠原 (女士聽到一定好喜歡) 所以湯身會較稠濃如果唔太喜歡飲杰湯既, 可以在落單時同侍應講聲同埋麵既軟硬度都可以任自己口味來order的, 呢2點我覺得做得很好很貼心不過我地第一次來, 就當然要試下"原味"先啦~落完單又環顧周圍環境, 檯上原來放有幾款特別既調味除一般的七味粉,芝麻之餘, 仲有一樽叫昆布醋同埋原粒蒜頭供客人添加其實昆布係一種有益養生的健康食物, 相信昆布醋是減低飽滯油膩感, 不過我不太呻醋, 所以沒有試了除以上講的調味之外, 店主更拿出佢地既特產: 辣醃菜佢話食得
陪朋友仔去診所拎番份report後, 大家都有d餓,
其實佐敦一帶的確好多野食, 但又唔想食茶仔麥記
自月頭去完日本旅行番黎都無再食過拉麵了, 一於試試

掛著"一碗入魂"的牌匾, 好似好堅咁喎, 真係要試過先知
含豐富既骨膠原
 (女士聽到一定好喜歡) 所以湯身會較稠濃
如果唔太喜歡飲杰湯既, 可以在落單時同侍應講聲
不過我地第一次來, 就當然要試下"原味"先啦~
落完單又環顧周圍環境, 檯上原來放有幾款特別既調味
, 所以沒有試了
除以上講的調味之外, 店主更拿出佢地既特產: 辣醃菜
佢話食得辣既朋友先好加呀, 因為都幾辣下
(啱我)
好了, 我點的黑蒜達人來了~
侍應送上檯時著我們要小心熱, 最初以為是講緊湯同d麵, 原來係個碗都好熱架,
咁樣就可以保住湯既溫度, 雖然是小店, 佢既細節位係比坊間做得好好, 好細心

黑蒜達人入面有半邊溫泉蛋, 2片半肥瘦叉燒, 粟米, 乾蒜, 蔥花, 個底仲有d芽菜
可能你地會覺得黑蒜油可以再多少少, 但...我覺得係適中, 因為我唔鐘意太油, 通常都會有一朕油起面
女仔怕肥嘛, 所以我覺得啱啱好
黑蒜達人
好, 講到個湯底咁勁, 識食拉麵就一定係先試一口湯先啦~
 湯底就是拉都的靈魂所在
wow....飲完我用呢d表情去表達 >>>

喂, 真係好濃, 濃唔一定係咸或味精味, 口感又唔會好似食碗仔翅果d咁杰身
黑蒜達人
麵是幼身的拉麵, 我唔鐘意食淋麵, 對我黎講軟硬適中, 份量都唔少
因為想飲多d湯既關係, 個麵係食唔哂囉
另外之前講店主介紹果隻辣醃菜, 我都有試少少, 如果就咁食就一定辣既, 加入湯一齊食就好d
不過唔想影響湯本身既味道, 我都只係加左少少啫
朋友的牛肉達人, 湯底是3選1, 佢都係揀左濃厚豬骨湯, 其餘2款湯我忘了, 好像有款是辣的
牛肉是薄切, 唔韌!
佢對呢個濃湯都大讚, 平時好少見佢飲湯, 今次佢都飲左唔少
牛肉達人
小食就點咗個炸雞軟骨$25, 全部都唔係細粒, 微脆有趙口, 如果加枝酒就perfect啦~
炸雞軟骨
頭先講既原粒蒜頭, 食法係咁呢↓
壓一下就榨成蒜泥,
題外話, 呢度除咗拉麵之外, 仲有飯類供應
↓↓↓超抵呀! 啱哂大胃王, 至少一次過滿足3個願望
(有湯, 有麵, 有飯)
黑蒜達人
Other Info. : "一碗入魂" 試過就會明白!
2016-04-14
$94 (Dinner)
炸雞軟骨
2016-04-16 168 views
最近成日去佐敦,都有經過呢間拉麵店。但講真我個人唔太鍾意食麵類,而且佐敦餐廳極多,又擔心會否係味千嘅質素,所以每次都無去食。琴日又再次經過,望下佢個Menu,成$8X一個麵,咪同一蘭差唔多。心諗,呢個價錢應該唔會差得去邊掛?!(就同多人排隊會覺得一定好食嘅奇怪心態一樣,哈哈),最後朋友都認同我嘅諗法,決定一試! <<黑蒜達人拉麵>>$88,我揀左幼麵濃湯。上桌時最吸引我嘅係佢隻半熟蛋,望落去好水潤流心!食落蛋白滑嫰,醃得夠咸,我地一致同意呢隻蛋好食過一蘭好多!豚骨湯底濃郁,黑蒜味超香濃,油度適中,唔會過咸。飲落幾正,係我鍾意嘅味道。麵嘅份量多,麵質都唔差,本身對麵無咩好感嘅我都覺得ok。唯一我覺得仍有進步空間嘅係塊叉燒偏瘦唔夠肥嫩。 朋友揀左<<達人拉麵>>$78 揀左濃湯底+粗麵+硬麵,湯底味道同我果個唔同,試左一啖,都好濃厚!佢話好開心呢間店細細間都有得揀粗麵!值得一讚!另外,有個店員幾靚女,好似日本妹!評分:7.5/10價錢:$88

另外,有個店員幾靚女,好似日本妹!

評分:7.5/10

價錢:$88
2016-04-11
$88 (Lunch)
  • 黑蒜達人
2016-04-15 160 views
這幾天都是在佐敦附近「搵食」,今晚想嚐一碗熱騰騰的拉麵,就走進這間拉麵達人。 裝潢很有日式居酒屋風味 還有不少有趣小玩具擺設而我們坐在吧檯位置,有時聞到一陣「酸叔」味,真的令人難受,我估計是木檯沒有清潔好引致有點發霉現象,還有那抹檯布也是很臭。 煎餃子 $36 煎得金黃色,算是皮薄餡多,不過不夠肉汁,有點美中不足。 主角拉麵出場了 "W" 達人拉麵 $90用上鰹魚豚骨湯,然而湯底味道是魚味加點燒燶的味道,味道較獨特。 火灸半肥瘦厚切叉燒,入口即融,有陣火燒過的微燶香味,不錯不錯。我估計因為經火灸的叉燒浸在湯裡,湯底所以會多一分燶味。 櫻花蝦達人 $95海鮮一向我最愛,沒有半點猶疑就點了。 說明櫻花蝦,當然湯底中有粒粒的櫻花蝦,而且用上濃蝦醬油,每口湯底也呷得出蝦味。而拉麵質地粗幼度、硬度適中,掛湯度很高,吃麵的時候也沾到湯底。 還有炸大蝦,外皮香脆入味,而且沒有油,有點似台灣的鹽酥,內裡仍保持著蝦肉的彈牙。平日拉麵我多數未能完成,而今次可以吃畢整碗,可以知道這個櫻花蝦達人有多美味。

裝潢很有日式居酒屋風味

還有不少有趣小玩具擺設

煎餃子 $36

煎得金黃色,算是皮薄餡多,不過不夠肉汁,有點美中不足。

主角拉麵出場了

櫻花蝦達人 $95

海鮮一向我最愛,沒有半點猶疑就點了。

櫻花蝦達人 $95

$111 (Dinner)
2016-04-15 325 views
星期日,又是一個下雨的週末,路經佐敦覓食,便走進這間懷舊日本裝潢的拉麵店吃午餐。店內掛有"一碗入魂"的牌面因為週末的關係,心情大好,跟友人各點了一碗拉麵加一客小食。櫻花蝦達人相信每個走進店內的客人都會首先被濃濃的蝦香味吸引,提醒大家要試試這個招牌櫻花蝦拉麵湯底方面,小店選用了濃濃的豬骨湯湯底,可能因為用豬骨淆製的關係,湯底較為稠身可能因為小妹是一個重口味人士,所以覺得湯底的味道適中,不太咸或太淡湯底除了帶有豬骨味道外,還有蝦的香味,湯底整體來說是不錯的麵質方面,預設的麵質軟硬適中,但略嫌麵質沒有傳統日本拉麵的韌度。如果客人對麵的軟硬度有特別要求,可以在下單前跟店員提出。配料方面,桃花蝦的蝦肉比較軟,可能因為湯底較濃的關係,比較上來蝦本身的味道被湯搶走。溏心蛋是傳統日式製法,有流心的效果,不失蛋味,不錯。此外,配料還有昆布、蟹柳、粟米和帆立貝。黑蒜達人不知道何時開始,總覺得黑色的食物有一種獨特的魅力,所以被這個黑蒜達人吸引了。湯底方面,此湯底也是用了濃濃的豬骨淆製,配合湯底的主角黑蒜,兩者互相點綴。黑蒜沒有搶走豬骨本身的味道,師父在製作湯底時加上黑胡椒,更能帶出兩者的味道。友人本身不太喜
店內掛有"一碗入魂"的牌面
因為週末的關係,心情大好,跟友人各點了一碗拉麵加一客小食。
櫻花蝦達人

湯底除了帶有豬骨味道外,還有蝦的香味,湯底整體來說是不錯的

如果客人對麵的軟硬度有特別要求,可以在下單前跟店員提出。

配料方面,
溏心蛋是傳統日式製法,有流心的效果,不失蛋味,不錯。
此外,配料還有昆布、蟹柳、粟米和帆立貝。
黑蒜達人

友人本身不太喜愛濃味食物,所以覺得湯底較濃。

配料方面,
黑蒜達人配有日式叉燒。
小店使用的日式叉燒肥瘦勻均,所以吃下去肉質不會像吃瘦肉一般的乾。
味道方面,叉燒較肥部分的油分,帶出了叉燒的香味;跟傳統日式拉麵店使用的叉燒一樣,味道較濃。
此外,配料還有黑木耳絲、粟米、蔥花和溏心蛋。
芝士吉列蝦球

小心燙口,是吃這個蝦球前的忠告。
這個吉列蝦球使用的不是一般火鍋的芝士,而是像《食神》中的爆醬瀨尿芝士,所以吃的時候要小心弄污衣服。
芝士餡較稀,所以能形造爆醬瀨尿芝士的效果。
蝦球外面只有薄薄的一層麵包糠,無有讓人有一種吃麵粉的感覺。

總結,兩個女孩子來吃兩個拉麵加一個小吃,已經飽得可以抱著肚子離開了。
2016-04-10
$110 (Lunch)
2016-04-14 55 views
佐敦其實都好多野食, 不過經過太多選擇總是煩惱, 所以經過見到一間拉麵小店,外表有日式風味。 我同朋友就入去一試, 店裏雖然不大裝飾不錯。 一睇餐牌有好多不同款, 我點左櫻花達人拉面同埋炭燒雞肉串。 櫻花達人一上,見到隻蝦好大隻,入口香脆 又有帶子! 拉麵最重要係湯底 , 味道飲一口好濃好滑 炭燒雞肉 好食肉質嫩 食完之後覺得下次再試!

一睇餐牌有好多不同款, 我點左櫻花達人拉面同埋炭燒雞肉串。

炭燒雞肉 好食肉質嫩

食完之後覺得下次再試!
  • 櫻花蝦達人
陪朋友在佐敦買布料後,路過見有拉面達人入去食Lunch. 拉面達人店面積雖不太,裝潢具有日本風格.首先點小食【雞軟骨餃子】餃子香脆皮薄,內有卜卜脆有咬口的軟骨,菜及肉,口感豐富Juicy好味不太油膩.我點了【濃蝦醬油拉麵】濃蝦醬油拉麵內有好豐富餸,有彈牙的蝦、元貝、蟹柳、半隻溏心蛋、粟米粒及海帶等.拉麵配以醬油湯底比較濃厚有點杰,麵條掛滿濃而不膩的湯底,至於拉麵條軟硬適中,富彈牙夠滑溜.而朋友就點了【黑蒜豚骨湯拉麵 】黑蒜豚骨湯拉麵,餸有二片鬆化叉燒、半隻溏心蛋、爽口木耳絲等,湯底好黑吓,有陣陣黑蒜香味,啖湯有好香黑蒜的甜味的豬骨湯帶少油,令麵條食起來更滑溜,令人一試難忘.

陪朋友在佐敦買布料後,路過見有拉面達人入去食Lunch.
拉面達人店面積雖不太,裝潢具有日本風格.

首先點小食

【雞軟骨餃子】
雞軟骨餃子
餃子香脆皮薄,內有卜卜脆有咬口的軟骨,

菜及肉,口感豐富Juicy好味不太油膩.

我點了
【濃蝦醬油拉麵】
濃蝦醬油拉麵
濃蝦醬油拉麵內有好豐富餸,有彈牙的蝦、元貝、

蟹柳、半隻溏心蛋、粟米粒及海帶等.

拉麵配以醬油湯底比較濃厚有點杰,

麵條掛滿濃而不膩的湯底,

至於拉麵條軟硬適中,富彈牙夠滑溜.

而朋友就點了
【黑蒜豚骨湯拉麵 】
黑蒜豚骨湯拉麵
黑蒜豚骨湯拉麵,餸有二片鬆化叉燒、

半隻溏心蛋、爽口木耳絲等,

湯底好黑吓,有陣陣黑蒜香味,

啖湯有好香黑蒜的甜味的豬骨湯帶少油,

令麵條食起來更滑溜,令人一試難忘.

Type of Meal
Lunch