八寶飯團
意想不到小店的細心, 湯底是真極品!
八寶飯團
Level 4
2016-04-16
Follow
陪朋友仔去診所拎番份report後, 大家都有d餓,
其實佐敦一帶的確好多野食, 但又唔想食茶仔麥記
突然比朋友見到有間外面掛著紅燈籠的拉麵店, 其實門市細細, 好易被走漏眼
自月頭去完日本旅行番黎都無再食過拉麵了, 一於試試
入到店後, 地方唔算大, 大約有十多個坐位, 不過就好有日本既居酒屋風味
掛著"一碗入魂"的牌匾, 好似好堅咁喎, 真係要試過先知
店內仲放咗一排日本燒酒樽同埋好多日本懷舊玩具, 我仲見到有兩朵小丸子既帽掛咗起牆上面添
望過Menu後, 見到店內標註著佢地既豬骨濃湯係經過多種豬骨新鮮去餚煮
含豐富既骨膠原 (女士聽到一定好喜歡) 所以湯身會較稠濃
如果唔太喜歡飲杰湯既, 可以在落單時同侍應講聲
同埋麵既軟硬度都可以任自己口味來order的, 呢2點我覺得做得很好很貼心
不過我地第一次來, 就當然要試下"原味"先啦~
落完單又環顧周圍環境, 檯上原來放有幾款特別既調味
除一般的七味粉,芝麻之餘, 仲有一樽叫昆布醋同埋原粒蒜頭供客人添加
其實昆布係一種有益養生的健康食物, 相信昆布醋是減低飽滯油膩感, 不過我不太呻醋, 所以沒有試了
除以上講的調味之外, 店主更拿出佢地既特產: 辣醃菜
佢話食得辣既朋友先好加呀, 因為都幾辣下 (啱我)
超辣配菜
好了, 我點的黑蒜達人來了~
侍應送上檯時著我們要小心熱, 最初以為是講緊湯同d麵, 原來係個碗都好熱架,
咁樣就可以保住湯既溫度, 雖然是小店, 佢既細節位係比坊間做得好好, 好細心
黑蒜達人入面有半邊溫泉蛋, 2片半肥瘦叉燒, 粟米, 乾蒜, 蔥花, 個底仲有d芽菜
可能你地會覺得黑蒜油可以再多少少, 但...我覺得係適中, 因為我唔鐘意太油, 通常都會有一朕油起面
女仔怕肥嘛, 所以我覺得啱啱好
黑蒜達人
好, 講到個湯底咁勁, 識食拉麵就一定係先試一口湯先啦~ 湯底就是拉都的靈魂所在
wow....飲完我用呢d表情去表達 >>>
喂, 真係好濃, 濃唔一定係咸或味精味, 口感又唔會好似食碗仔翅果d咁杰身
黑蒜達人
麵是幼身的拉麵, 我唔鐘意食淋麵, 對我黎講軟硬適中, 份量都唔少
因為想飲多d湯既關係, 個麵係食唔哂囉
另外之前講店主介紹果隻辣醃菜, 我都有試少少, 如果就咁食就一定辣既, 加入湯一齊食就好d
不過唔想影響湯本身既味道, 我都只係加左少少啫
朋友的牛肉達人, 湯底是3選1, 佢都係揀左濃厚豬骨湯, 其餘2款湯我忘了, 好像有款是辣的
牛肉是薄切, 唔韌!
佢對呢個濃湯都大讚, 平時好少見佢飲湯, 今次佢都飲左唔少
牛肉達人
小食就點咗個炸雞軟骨$25, 全部都唔係細粒, 微脆有趙口, 如果加枝酒就perfect啦~
炸雞軟骨
頭先講既原粒蒜頭, 食法係咁呢↓
壓一下就榨成蒜泥,
題外話, 呢度除咗拉麵之外, 仲有飯類供應
↓↓↓超抵呀! 啱哂大胃王, 至少一次過滿足3個願望 (有湯, 有麵, 有飯)
Like
Ratings