————————————————————————Tapa Room地址:觀塘觀塘道348號宏利廣場地下G02號舖(尖沙咀銅鑼灣也有分店)Tapa Room環境夢幻食鬼👻主題超可愛,超多Tapa且質量非常高,服務也很好,不妨在此慢慢品嚐美食和西班牙水果酒🍹3款Tapas $228!🟠推薦食物 Recommended 🔹Tortilla De Patata (Sobrasada) 🥔🍳($88):以土豆為基礎,配上香辣蘇布拉薩達香腸,口感非常出色。蘇布拉薩達香腸的辛辣和蛋糕的柔軟口感完美結合,絕對是一道美味佳餚🔸Octopus Carpaccio 🐙🍋🍷($98):以八爪魚薄片為主,搭配白酒醬汁。八爪魚新鮮,酸爽的醬汁為整道菜增添了清新的口感,非常適合當開胃菜🔹Lamb Pintxos 🐑🍢($98):烤羊肉串為特色口感嫩滑,有著濃郁的香料味道🔸Bikini sandwich with foie gras 🦢🥪($88):夾著鵝肝的sandwich非常美味,份量適中🔹Suckling Pig 🐷($398):招牌菜之一,份量超足,讓人驚艷。豬肉皮脆脆的,肉質嫩滑多汁,入口即化。每一口都可以
————————————————————————
Tapa Room
地址:觀塘觀塘道348號宏利廣場地下G02號舖
(尖沙咀銅鑼灣也有分店)

🟠推薦食物 Recommended
Tortilla De Patata

Lamb Pintxos

🔹Suckling Pig 🐷($398):招牌菜之一,份量超足,讓人驚艷。豬肉皮脆脆的,肉質嫩滑多汁,入口即化。每一口都可以品味到豬肉的香氣和鮮美的口感。搭配的配菜和調味料更是恰到好處,為整道菜增添了豐富的層次感
Suckling Pig

🔸White Sangria 🍹($48):清爽的白酒水果酒,水果滿滿,搭配西班牙菜一流
🔹Virgin Sangria 🍹($48):非酒精版本的水果酒,口感清新,值得一試

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
服務員非常有禮貌

🟡環境 Environment
裝潢很夢幻,氣氛很好,有著西班牙風情

🟠總評分 Overall (8/10)

#ezukokokwuntong #ezukoko觀塘
  • 明太子西班牙薯仔蛋餅
  • Virgin Sangria
  • 西班牙水果特飲
  • 鵝肝比堅尼三文治
感謝好友為我慶祝生日,牛頭角站工商大廈林立,大多數是工廈飯堂,這次來到宏利廣場,在地下大堂逛一圈也找不到餐廳,原來是在外面。餐廳有室內及室外用餐區,環境都幾Chill。地道西班牙菜4人餐包1枝白酒,6款前菜小食,2款主菜,再加1份甜品,份量剛好。OpenRice用餐前1日訂購只需$1188① 鮮凍甜蝦配蒜茸蛋黃醬② 西班牙肉腸及香腸拼盤③ 烤香辣一口椰菜花④ 莫希托羊肉串燒⑤ 甜橙燒牛柳沙律⑥ 焗蒜茸牛油長法包.凍蝦鮮甜爽口,個蛋黃醬好好味;肉腸煎到金黃色夠Juicy;椰菜花有少少芝士醬響面,唔辣但好食。羊肉串燒莫希托味唔算好出,牛柳沙律加埋柚子汁味道清新,有埋春卷脆片口感更豐富。至於蒜茸包就無乜特別。⑦ 西班牙海鮮鍋飯⑧ 西班牙慢烤乳豬半隻. 西班牙海鮮飯有大蝦大蜆,飯旁有些沙律醬,撈勻又幾好食。烤乳豬好脆皮,骨都好易切開,厚肉又唔會太肥太膩,呢隻豬好出色!⑨ 4吋巴斯克芝士蛋糕.巴斯克蛋糕望落成個撻咁好細件,但呢個芝士蛋糕好足料,加埋面頭有些nuts,四個人分享我覺得好滿足。.①⓪ F.C. Altozano - Verdejo & Sauvignon Blanc至於House W
鮮凍甜蝦配蒜茸蛋黃醬

⑦ 西班牙海鮮鍋飯

⑧ 西班牙慢烤乳豬半隻
4吋巴斯克芝士蛋糕

⑨ 4吋巴斯克芝士蛋糕
至於House Wine,本身唔太好酒,但呢枝酒好易入口。
鮮凍甜蝦配蒜茸蛋黃醬
西班牙肉腸及香腸拼盤
烤香辣一口椰菜花
莫希托羊肉串燒
甜橙燒牛柳沙律
焗蒜茸牛油長法包
4吋巴斯克芝士蛋糕
2024-03-06 187 views
經過開見裝修唔錯,望到餐牌都幾吸引就入去試一試…………點知就係中伏既開始burger肉又散又無味,仲要微暖,係微暖可能我手心都暖過佢嗰隻蕃薯條係唯一勉強食得下,係 “勉強”既係成籮爛橙焗住要揀隻比較無咁差d蝦就真係非常新鮮,係 “新鮮既雪味”唔係鮮味不知所謂既餐廳,奉勸各位咪試
經過開見裝修唔錯,望到餐牌都幾吸引
就入去試一試…………
點知就係中伏既開始

burger肉又散又無味,仲要微暖,係微暖
可能我手心都暖過佢嗰隻

蕃薯條係唯一勉強食得下,係 “勉強”
既係成籮爛橙焗住要揀隻比較無咁差

d蝦就真係非常新鮮,係 “新鮮既雪味”
唔係鮮味

不知所謂既餐廳,奉勸各位咪試
2024-02-14
2024-02-23 225 views
同朋友食生日飯, 選了這間西班牙菜, 味道都OK 食物 : 西班牙明太子薯仔蛋餅 $88 ~ 樣靚味道好, 中間還是流心的, 好味 西班牙風味黑毛和牛漢堡 $98 ~ 打卡幾好, 但味道只是正常, 無驚喜 西班牙海鮮鍋飯 $208 ~ 味道幾好, 蝦好大隻, 但飯份量比較少 西班牙慢烤乳豬半隻 $398 ~ 乳豬烤得好好, 皮脆肉嫩, 好香, 食多咗就有D油膩 飲品 : 餐廳有清水供應, 加分 環境 : 店內環境舒服, 是一班朋友食嘢傾計喝酒的好地方 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$871 (包加一服務費)
同朋友食生日飯, 選了這間西班牙菜, 味道都OK
飲品 : 餐廳有清水供應, 加分
環境 : 店內環境舒服, 是一班朋友食嘢傾計喝酒的好地方
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$871 (包加一服務費)
西班牙風味黑毛和牛漢堡
西班牙明太子薯仔蛋餅
2024-02-22
西班牙明太子薯仔蛋餅
2024-02-05 237 views
之前食過銅鑼灣嗰間,今次近少少試吓觀塘依間!1)西班牙海鮮飯啲蝦唔太新鮮😂食落少少霉,飯粒有口感,整體味道正常~依個有set lunch,跟左個茄子火腿沙律,味道都係正正常常,啲菜新鮮~btw淨係叫左一個set lunch,但照比左兩碗餐湯👍🏼2)然後最期待嘅西班牙薯仔蛋餅,明太子是必需的!但今次比較失望,成個底太燶,變咗一路食一路有浸燶嘅味😥 中間有流心3)值得一讚嘅係店員服務態度好好👍🏼好有禮貌但食物真係一般
之前食過銅鑼灣嗰間,今次近少少試吓觀塘依間!

btw淨係叫左一個set lunch,但照比左兩碗餐湯👍🏼

3)值得一讚嘅係店員服務態度好好👍🏼好有禮貌
但食物真係一般
西班牙海鮮飯
蛋餅
沙律
2024-01-26
Lunch
沙律
CLAMS IN LEMON WHITE WINE SAUCE $98啲蜆幾要有肉地,而且配菜酸酸鹹鹹,十分惹味OCTOPUS CARPACCIO $88八爪魚肉質幾爽口,有咬口得黎唔會太難咬,個汁酸酸甜甜幾開胃TORO CARPACCIO $98呢款菜式嘅質素有啲飄忽,上次食嘅時候就偏乾身,今次就係腩位,個味道好好多LAMB PINTXOS $78調味好香,有羊味但唔會太羶,而且肉質都算淋BLACK ANGUS RIBEYE STEAK IN MOJO VERDE SAUCE $248揀咗5成熟,肉質啱啱好,有咬口但唔會好韌,肉味亦都幾濃,個人就鍾意原味多過點醬最尾仲叫咗兩杯Sangria飲品,酒精濃度唔算好高,同friend吹水叫一杯慢慢飲都唔會好醉

啲蜆幾要有肉地,而且配菜酸酸鹹鹹,十分惹味

OCTOPUS CARPACCIO $88
八爪魚肉質幾爽口,有咬口得黎唔會太難咬,個汁酸酸甜甜幾開胃

TORO CARPACCIO $98

LAMB PINTXOS $78
調味好香,有羊味但唔會太羶,而且肉質都算淋

2023-11-23 275 views
早幾日喺OpenRice度book咗位食西班牙菜見到lunch menu性價唔算好貴 百幾蚊食西餐包前菜餐湯~.今次其實系史努比首次食西班牙菜🤪食咗幾樣嘢都覺得好新奇一於同大家share下😛👍🏿西班牙薯仔蛋餅(明太子) $88呢個就唔喺lunch menu度嘅不過史努比覺得西班牙蛋餅好新奇咁冇理由唔嗌嚟試下架🤪佢同台式韓式蛋餅真系好唔同上面搽咗薄薄嘅一層sauce 有啲似蛋黃醬切開冇諗過會系流心狀態😳中滿釀滿薯仔同埋明太子就嚟食會略鹹 成份連埋蛋一齊食就啱啱好🤪熱辣辣嘅蛋煎得幾香 但就唔系好滑明太子鹹香十足 配搭一粒粒嘅薯仔絕對不失口感😎雖然就唔系話好驚豔好正但史努比覺得都幾得意 可以一試🤭味道: 7.5/10性價比: 6.5/10♡ Set Lunch $108upSet Lunch會包埋餐湯 一份appetizer同埋嘢飲.👌🏿餐湯 本身以為系普通嘅番茄湯飲落就知有咩咁特別🫣有一種獨特嘅西班牙香料味入面仲有好多粒去皮番茄仔飲落甜中帶少少甘雖然史努比就唔系好識欣賞佢嗰種味😂唔太鐘意但個人覺得系worth a try嘅~味道: 6.5/10👍🏿棒棒鵝肝 Appetizer入面可以揀凍蝦
早幾日喺OpenRice度book咗位食西班牙菜
見到lunch menu性價唔算好貴
百幾蚊食西餐包前菜餐湯~
今次其實系史努比首次食西班牙菜🤪

有一種獨特嘅西班牙香料味
入面仲有好多粒去皮番茄仔
飲落甜中帶少少甘
雖然史努比就唔系好識欣賞佢嗰種味😂唔太鐘意
但個人覺得系worth a try嘅~
味道: 6.5/10

性價比: 7.5/10
西班牙肉腸及車厘茄炒青口
西班牙肉腸及車厘茄炒青口 配蒜蓉長法包

👍🏿西班牙海鮮鍋飯(一人份) $168
呢個就系main dish~
大蝦真系好大隻😂仲有兩隻
蝦肉鮮甜 實肉彈牙😚
蜆肉亦系大大隻
一啖咬落去海水嘅鮮味湧上嚟😳
真系好鮮甜 好食~
啲飯食落就好似risotto 咁 好硬實🤣
調味適中 但略嫌偏油
見到4邊都有啲好似蛋黃醬嘅物體😂
同個飯又幾夾
性價比: 7/10

飲品可以揀咖啡/茶 或者系荔枝薄荷梳打 都唔使加錢
媽媽佢哋揀咗荔枝梳打 話甜度適中 正正常常
史努比就冇飲到啦~
荔枝薄荷梳打

回頭率: 4/10
西班牙肉腸及車厘茄炒青口
西班牙肉腸及車厘茄炒青口 配蒜蓉長法包
2023-11-13 251 views
牛頭角工業大廈比較多,冇諗過同朋友收工係呢頭都尋到寶。餐廳門口既霓虹燈已經吸引我地行過去睇睇,座位有室外室內選擇,秋風起,坐外面最好不過😍而且餐廳音樂都幾chill幾舒服我recommend ⭐️。TAPAS A+B+C ($228) 有好多唔同選擇可以配搭- A: 太陽蛋,西班牙火腿,薯條呢個組合好特別,薯條即炸,所以都幾香脆,配合埋西班牙火腿碎係上面,鹹鹹地幾易入口- B: 西班牙薯仔蛋餅 (有原味/明太子/肉腸茸)⭐️⭐️整體超級得意,第一次食👍🏻蛋餅表皮由蛋包成,表面佈滿好厚既明太子醬,已經好香。蛋餅裏面包滿好多材料,仲好多薯仔粒,口感好似pizza料咁,切落幾厚身,好好食- C: 香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片⭐️雪梨片完全浸滿紅酒,食落甜甜酸酸,脆包經過烘過之後,超級脆口,而下面香煎鵝肝入口即溶。雖然雪梨片味道較鵝肝濃,但口感上半部份係濕口,而下半部份係乾口,好有層次感😍。黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($208) ⭐️豬鞍架都幾厚身,一啲都唔乾身,而且好夠油脂,每啖肉好Juicy之外,有唔少香草味道滲入豬肉。旁邊醬汁味道感覺少少似紅酒混合蕃茄味,配合埋都幾好味。配菜炸薯粒充滿特色,而
牛頭角工業大廈比較多,冇諗過同朋友收工係呢頭都尋到寶。

我recommend ⭐️

。TAPAS A+B+C ($228)
有好多唔同選擇可以配搭
- A: 太陽蛋,西班牙火腿,薯條
太陽蛋,西班牙火腿,薯條

西班牙薯仔蛋餅

- C: 香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片⭐️
香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片

。黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($208) ⭐️
豬鞍架都幾厚身,一啲都唔乾身,而且好夠油脂,每啖肉好Juicy之外,有唔少香草味道滲入豬肉。旁邊醬汁味道感覺少少似紅酒混合蕃茄味,配合埋都幾好味。配菜炸薯粒充滿特色,而且份量幾多。
黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒

Drinks
。Mahou Draught ($88)
係一種西班牙啤酒,幾夠麥味👍🏻

。White Sangria ($72)
正常發揮

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(TTL $665.6,人均消費$327.8)
環境質素: ☘️☘️🍀

* Tapa Room (宏利廣場) (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場地下G02號舖

同類餐廳 #cocofood_西班牙菜
同區餐廳 #cocofood_牛頭角
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
2023-10-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$327.8 (Dinner)
香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片
黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
2023-08-29 1374 views
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗三個女人一個墟,今次朋友gathering 揀咗呢間西班牙 Tapas 餐廳,5個人試咗勁多款Tapas!Tapas 有分熱同凍,熱嘅有9款,凍嘅有11款,我哋叫叫吓先發現,已經咗一半menu 上面嘅Tapas😂熱 Tapas:🍴西班牙薯仔蛋餅($78)上面鋪滿蛋黃醬,有少少邪惡,一切開嗰吓,原來入面嘅蛋漿超級流心,濃郁蛋味加埋粒粒煮淋嘅薯仔,好香,呢個係排名No. 1 🏆我最鍾意嘅 Tapas!不過唔鍾意食生蛋嘅朋友仔就未必咁開心啦!🍴太陽蛋西班牙火腿薯條($68)薯條份量都幾多,炸得外脆內軟,西班牙火腿比較少,細細粒有丁丁硬,味道唔太咸香,將太陽蛋篤開,薯條包住蛋黃再沾上蛋黃醬係好好味~🍴西班牙小青椒($68)呢個比想像中份量多,小青椒面放咗鹽去燒,唔辣嘅,送酒一流!🍴鵝肝比堅尼三文治($78)三文治焗得好脆,鵝肝醬比較薄,味道上唔夠濃郁~🍴煙紅椒蒜辣單骨雞翼($68)呢個炸得過咗火少少,肉質比較硬唔夠媺滑,paprika 令到雞翼好惹味!🍴炸黑毛豬火腿球($78)呢款係我最唔太知道食緊咩嘅 Tapas,外皮炸得好脆,入面係白色好
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

熱 Tapas:
🍴西班牙薯仔蛋餅($78)

西班牙薯仔蛋餅

🍴太陽蛋西班牙火腿薯條($68)

🍴西班牙小青椒($68)
呢個比想像中份量多,小青椒面放咗鹽去燒,唔辣嘅,送酒一流!

🍴鵝肝比堅尼三文治($78)
三文治焗得好脆,鵝肝醬比較薄,味道上唔夠濃郁~

🍴煙紅椒蒜辣單骨雞翼($68)

🍴炸黑毛豬火腿球($78)
呢款係我最唔太知道食緊咩嘅 Tapas,外皮炸得好脆,入面係白色好 creamy 嘅流心,但唔知係咩,帶少少咸香~

凍 Tapas:
🍴血橙燒牛柳沙律($68)
牛柳好juicy,上面有薄脆片,沙律菜夠新鮮,血橙夠甜,醬汁比較厚身,撈埋啱啱好,呢個好味!

血橙燒牛柳沙律

🍴黑毛豬火腿茄子卷($68)
上面有一塊黑毛豬火腿,茄子係一大條卷住,應該係火炙過,入面係沙律菜,味道比較清新!

黑毛豬火腿茄子卷

🍴薄切慢煮八爪魚($88)
嚟到嘅時候,份量上比預期少,可能佢影相嘅角度問題。八爪魚切得好薄,非常爽口,上面嘅醬汁應該用番茄同燒咗嘅紅椒整,酸酸甜甜,好開胃,不過主要食到醬汁味,八爪魚係口感上嘅補足~

薄切慢煮八爪魚

🍴鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬($78)
有8隻大蝦,鮮甜爽口,蒜蓉蛋黃醬都幾濃郁蒜香味,同凍蝦好夾!

鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬

🍴紅蝦濃汁意粉($148)
上面有3隻大蝦,menu 上面英文寫Linguine,我開頭以為係扁意粉,但嚟到見到係圓碌碌嘅意粉,但呢個一D 都唔緊要,因為個意粉真係好好食,紅蝦味好濃,口感夠 Al dente,呢個掂呀👍

紅蝦濃汁意粉

🍴香烤白甜粟($68)
呢款 side dish 又係邪惡之選,上面有一大條燒過嘅蛋黃醬,加上煙紅椒粉同香草,好惹味,白甜粟好清甜,口感比起黃色粟米爽脆,呢個好味!

香烤白甜粟

🍴墨魚汁海鮮鍋飯($168)
上面有6隻蜆,鮮甜帶海水味,不過個飯係超級鹹,好彩每人得2匙,唔係應該係食唔到落去~

🍴甜品拼盤($108)
有3款甜品,奶凍由巴斯克芝士蛋糕代替,另外有炸西班牙油條, 肉桂多士,巴斯克芝士蛋糕正常,炸西班牙油條個味唔錯,好香肉桂味加埋面層有糖同朱古力醬,不過外皮就硬咗少少,肉桂多士都係有少少硬,整個拼盤一般~

🍴Tapa room G & T(Spanish style)($75/HH)
佢有好多款 Gin & Tonic,我揀咗Pink G&T,佢寫有Grapefruit,blood orange 同埋 Angostura bitters ,我開頭以為果汁味會比較多,但其實唔太有鮮果味~

🍴Virgin Sangria ($50)
🍴Cucumber Refresher($58)
呢兩款都係朋友飲嘅~

整體上食物質素都唔錯,雖然有D 係一般,但大部分都係好食嘅~ 檯面比較細,我哋分咗好多轉落單,食完幾款再叫!餐廳嘅裝飾都幾特別,經過好sharp 嘅霓虹光管隧道入餐廳,牆上又有食鬼霓虹光管,仲有大大隻bear bear 熊!服務質素好好,店員好親切,我哋叫到後段,店員主動將原本4件嘅黑毛豬火腿茄子卷、香烤白甜粟同埋炸西班牙油條變成5件,等我哋每人有一件仲不另額外收費!我哋又食又飲又傾偈,過咗一晚好開心嘅gathering💓

Dinner
血橙燒牛柳沙律
紅蝦濃汁意粉
香烤白甜粟
  • 太陽蛋西班牙火腿薯條
⭐️Cold cut platter $88platter入面有『西班牙火腿,芝士,紅酒燴梨🍐』風乾 24個月嘅火腿味道唔會太重,咸香味十足。cold cut入面的羊奶芝士with Smooth texture,唔會羶。紅酒燴梨甜甜地酸酸地,可以解膩,中和返,切多幾片會滿足啲。⭐️Mojito 羊肉串燒 $78羊肉炭烤味好香,用咗青檸同薄荷咗sauce,中和羊肉既羶味,而且juicy!⭐️ 西班牙薯仔蛋餅 $98西班牙薯仔蛋餅is always my fav in tapa's world. 呢度嘅蛋餅size啱啱好,細細個,但好厚,蛋味香濃,入邊仲有啲薯仔粒,加左火腿另成件事加上一層鹹香😍⭐️烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 Iberico pork chop in sherry vinegar gravy $158黑毛豬鞍架都幾大件!重點係,我真係好surprise,首先個豬已經勁Juicy,同埋冇諗過豬鞍可以整得咁軟腍😳令我更加驚喜嘅係伴碟嘅炸薯粒‼️‼️‼️ 粒粒香脆,好令我懷念法國食油封鴨嘅半碟薯仔粒😝估唔到喺香港都有廚師會留意呢啲細節!⭐️ Red sangria $45/HH
⭐️Cold cut platter $88

⭐️Mojito 羊肉串燒 $78

⭐️ 西班牙薯仔蛋餅 $98

⭐️ Red sangria $45/HH / $60/NH
西班牙菜一定唔少得嘅sangria~ Sangria水果配搭種類可以有好多,呢度酒味唔太濃,果味較重,比較易入口!一邊食住tapas飲就最適合不過🍹
最近好喜歡光影藝術裝置🥰五光十色嘅霓虹燈都唔例外,今個weekend 就去到位於觀塘 ✨Tapa Room ✨享用咗我嘅難忘西班牙晚餐。✨Tapa Room ✨喺香港一共有3間分店,分別有尖沙咀、銅鑼灣同埋觀塘。尖沙咀會係較為為人熟悉,因為餐廳走廊係掛滿高高低低嘅💧水滴型燈,加埋牆身倒影將空間無限擴大,造出特色打卡區,早前已經吸引唔少人慕名而來👩🏻‍🤝‍👨🏼👩🏼‍🤝‍👩🏻👩🏻‍🤝‍👨🏼。而觀塘同銅鑼灣店則有佢嘅特色,就係進入店內嘅走廊裏面做咗一個框形嘅霓虹燈裝置,盡顯60至70年代舊香港時代感。而且觀塘店係寵物友善餐廳,如果家有毛孩又想落下街飲嘢食飯,可以bookmark 定等自己多個選擇。餐廳係主打西班牙菜,講起西班牙菜🇪🇸點可以唔提西班牙蛋餅呢?但哩間餐廳食到嘅🥔🥚西班牙薯仔蛋餅($78) 同小妹以往食嘅唔同,佢係一個類似梳乎厘麵包形狀,並非一個熱煎pan成個焗出黎。哩個咁☺️QQ嘅蛋餅中間仲釀咗醬汁同薯仔粒,外層為蛋皮以及頂層係蛋黃醬,味道調配令小妹對西班牙蛋餅有一個重新嘅認識🫢。哩款蛋餅仲可以+$10加明太子或$20 肉腸茸,食法多多,可以視乎個人口味去加配。🌶️🐔煙紅椒蒜辣單骨雞

🌶️🐔煙紅椒蒜辣單骨雞翼($68) 係唔錯嘅送酒小食,亦唔會好辣,食開10小辣嘅朋友零難度享用。通常餐廳嘅單骨雞骨都好少,唔夠攝牙罅,但哩度係以小桶裝住,桶底亦無裝假狗,名副其實雞翼係裝到落底嘅,份量非常滿意🤗

除咗以上嘅hot tapas, 仲有凍嘅可以揀,就比如🔥🐟薄切炙燒吞拿魚腩($98),外層燒得香脆內層軟滑,加上芝麻同黑椒口感非常豐富!🍊🐮🥗血橙燒牛柳沙律($68) 配埋酸微微嘅牛肉汁感覺濃厚得黎又好清新,夏天食嘅覺得開胃外,沙律菜同牛肉同時補充鐵質同食用纖維,非常有營養👍🏻!

🍯🐔霹靂蜜糖烤法國黃油春雞($188全隻/$108半隻)為我地嘅晚上帶到高峰!當以為剛剛嘅冷熱小食已經好好食時,無諗過烤黃油春雞無論係醃料還是火侯都配合得非常之好,雞肉入味又鮮嫰!切開仲會有雞肉汁流出🤤!

🇪🇸 Sangria 西班牙果酒會係澳門比較常見,香港就比較少,不過小妹覺得都幾易入口,好啱平時無飲開嘢嘅女仔。今次分別點咗一杯有酒精同無酒精試試。🍷Red Sangria ($60)係用咗🍎蘋果、🍑桃、🍊橙同埋桂皮為材料,雖然飲落酒味重身,但果香伴隨十分清新。另一杯🍹Virgin Sangria ($50)係無酒精嘅,入口啖啖荔枝梳打味滲透出微微薄荷葉及檸檬味,味道層次豐富😋!

🔥🐟薄切炙燒吞拿魚腩
  • Virgin Sangria
  • Red Sangria
  • 血橙燒牛柳沙律
2023-07-27 104 views
📍今日難得同朋友敘舊,揀咗間近朋友公司嘅餐廳嚟食。餐廳好有feel,可以選擇坐室外或室內。門口仲有個霓虹燈裝飾可以同朋友仔打下卡!🫶🏽🍴炸黑毛豬火腿球 $78火腿球外表炸到好鬆脆,咬開入面有芝士醬汁,芝士味唔算好濃,所以食落肚都唔會好油膩或者太滯。🍴巴塞隆拿式烤紅蝦 $98紅蝦好有鮮味,外殼配搭香料一齊烤,所以都算入味。🍴棒棒鵝肝 $78好少食凍食鵝肝,佢嘅鵝肝外表好特別。口感入口即溶,而味道較為濃味,所以呢個份量細細粒作為前菜真係啱啱好。🍴薄切慢煮八爪魚 $88八爪魚好新鮮,而且一啲都唔韌,配搭上甜甜酸酸嘅番茄醬汁加上本身嘅鮮味好開胃,好好食。🍴西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298乳豬表皮烤到非常鬆脆,肉質烤到好淋而且唔會話好乾,係有啲肉汁係度。飯底係用蕃茄一齊煮,所以乳豬加埋蕃茄飯一齊食都唔會話好膩嘅感覺,🍴WHITE SANGRIA $60佢嘅味道比較清新,加上酒味濃郁,好適合收咗工同朋友一齊邊飲邊傾偈。🍴VIRGIN SANGRIA $50Virgin sangria好surprise,佢係無酒精嘅,好香果香味,飲落口好香甜好好飲。

🍴炸黑毛豬火腿球 $78

🍴巴塞隆拿式烤紅蝦 $98
紅蝦好有鮮味,外殼配搭香料一齊烤,所以都算入味。

🍴棒棒鵝肝 $78

🍴薄切慢煮八爪魚 $88

🍴西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298

🍴WHITE SANGRIA $60

🍴VIRGIN SANGRIA $50
係銅鑼灣、尖沙咀同觀塘都有分店嘅Tapa Room,主打西班牙海鮮同地道西班牙tapa,有提供西班牙水果酒,觀塘店有室內位置,係個飲酒好去處。而且仲係pet friendly店,可以帶埋寵物一齊用餐🌟薄切炙燒吞拿魚腩 $98係吞拿魚腩燒完再切薄片,表面加咗芝麻碎同辣椒,食落會辣辣地但幾香,魚肉亦都唔鞋。🌟棒棒鵝肝 $78將鵝肝整成圓形波波,再攞竹籤篤住。表面加上脆粒。鵝肝好濃郁幼滑,食落有少少甘味,沾上脆粒食冇咁油膩。🌟西班牙薯仔蛋餅 $78最想試就係呢款小食,蛋餅切開會有流心效果,中間有粒粒薯粒,味道好香,表面有沙律醬。🌟鵝肝比堅尼三文治 $78三文治好香脆,三文治中間查咗鵝肝醬鵝肝醬嘅份量唔算多識落都幾向後。🌟西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298平時食開都係海鮮,作為配料,第一次食乳豬,乳豬吼得好香脆,切開肉汁流晒出嚟皮下脂肪都較多唔郁得唔算鞋Tsang嘅底部有些少飯焦更有朝香同香脆口感有少少甜。🌟RED SANGRIAAPPLE, PEACH. ORANGE🌟VIRGIN SANGRIA (NON-ALCOHOL)。

🌟薄切炙燒吞拿魚腩 $98

🌟棒棒鵝肝 $78

🌟西班牙薯仔蛋餅 $78

🌟鵝肝比堅尼三文治 $78

🌟西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298

🌟RED SANGRIA
APPLE, PEACH. ORANGE
🌟VIRGIN SANGRIA (NON-ALCOHOL)

2023-07-18 82 views
檸汁白酒煮蜆 CLAMS IN LEMON WHITEWINE SAUCE $98呢碟勁好食,配菜酸酸鹹鹹,好惹味,啲蜆仲要有肉地,差啲連啲汁都飲埋西班牙薯仔蛋餅 TORTILLA DE PATATA $78+肉腸茸 SOBRASADA $20簡單又好食而且幾飽肚嘅一道菜,加埋肉腸茸令味道更加有層次薄切炙燒吞拿魚腩 TORO CARPACCIO $98炙燒同調味做得唔錯,但對肉質講真有少少失望,食落就應該唔係腩位啦巴塞隆拿式烤紅蝦 GRILLED RED PRAWNS BARCELONA STYLE $98調味好香,啲蝦亦都係大大隻,不過蝦肉就有少少霉,個人鍾意比較有彈性嘅黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬 BLACK ANGUS RIBEYE STEAK IN MOJO VERDE SAUCE $248揀咗5成熟,肉質啱啱好,有咬口但唔會好韌,肉味亦都幾濃,個人就鍾意原味多過點醬最尾仲叫咗兩杯Sangria飲品,酒精濃度唔算好高,同friend吹水叫一杯慢慢飲都唔會好醉
檸汁白酒煮蜆 CLAMS IN LEMON WHITE
WINE SAUCE $98
+肉腸茸 SOBRASADA $20
簡單又好食而且幾飽肚嘅一道菜,加埋肉腸茸令味道更加有層次
薄切炙燒吞拿魚腩 TORO CARPACCIO $98
2023-07-08 1293 views
今晚收工約埋姐妹食,呢間西班牙酒吧餐廳位置係牛頭角地鐵站附近,門口有霓紅燈佈置,入面燈光昏暗,傾計好有feel, 仲要傾幾耐都唔趕客,感覺放鬆so happy🤩🌟seafood paella(for 2)$2082⃣️人份量嘅西班牙海鮮焗飯,有大蝦,大蜆全部好新鮮大隻,飯粒煮得香濃入味,有咬口,軟硬適中👍🌟Clams in lemon wine sauce$98聽講呢度tapas好味,即刻試吓先,首先呢份檸汁白酒煮蜆,蜆肉大粒鮮甜,有檸汁點綴感覺清新🥰🌟Hot paprika wings$68雞翼上枱熱辣辣,微辣惹味,送酒一流👍🌟Blood orange & beef salad$68配搭新穎,記得淋上店家醬汁,沙律食落酸甜開胃🥰🌟Tuna carpaccio$98有沙律菜墊底味道偏淡,吞拿魚腩炙燒過更香口😎🌟Cucumber refresher$58呢杯口感好清新,有青瓜同薄荷葉香味,中和油膩感👍🌟Virgin sangria$50酸甜零酒精,橙紅色好吸引,賣相精緻打卡一流👍

🌟seafood paella(for 2)$208

🌟Clams in lemon wine sauce$98

🌟Hot paprika wings$68
雞翼上枱熱辣辣,微辣惹味,送酒一流👍

🌟Blood orange & beef salad$68
配搭新穎,記得淋上店家醬汁,沙律食落酸甜開胃🥰

🌟Tuna carpaccio$98
有沙律菜墊底味道偏淡,吞拿魚腩炙燒過更香口😎

🌟Cucumber refresher$58
呢杯口感好清新,有青瓜同薄荷葉香味,中和油膩感👍

🌟Virgin sangria$50
酸甜零酒精,橙紅色好吸引,賣相精緻打卡一流👍

2023-07-05