2018-09-21 5138 views
一年一度父親大人生日,又到左我頭痛諗食咩既時候,有朋友介紹位於新蒲崗既得龍大飯店,話菜式好經典味道唔錯,我就book左黎試下。餐廳都屬於懷舊feel,位置唔太方便,鑽石山地鐵行過去要15分鐘🤗菜式真係幾懷舊,好多外面搵唔到既野呢到都有得食。雞蛋焗魚腸 $88唔好睇佢好似細細碟,原來份量都幾多,個兜好深😂 應該有起碼五六七八隻蛋🥚🥚🥚魚腸切細加入雞蛋內焗至面變金黃個面焗得十分脆,正👍🏻👍🏻 雞蛋唔算好滑,味道亦唔腥,唔錯👌🏻啫啫芥蘭 $80上台時”炸”一聲,味道好濃超級野味芥蘭好新鮮好爽口好甜👍🏻砵酒焗桶蠔 $208蠔焗到好乾身,d邊位仲要係脆的🤤見到d蠔咁深色都知佢好入味🤗一共有六隻蠔,全部都女仔手掌咁大隻😍🉐🉐古法太爺雞 (半隻)用古法煙燻方式烤雞,入口有陣好香既烤味雞肉好嫩滑,一d都唔鞋由於去食前一日打十號風,無新鮮雞所以用左凍鮮,完全無雪藏味,味道正常唔算好特別。黃金魚皮 即叫即炸既咸蛋魚皮😍😍又脆又勁香咸蛋味🤤🤤🤤🤤好食過韓國買個d,無咁重味精味之餘多一陣魚香🉐🉐🉐鐵板農家燜釀豆腐 $90店員會係你面前將豆腐倒落鐵板,炸一聲😍豆腐尚算嫩滑,味道亦正常👌🏻燉豬肺湯好多湯渣好多豬

菜式真係幾懷舊,好多外面搵唔到既野呢到都有得食。

雞蛋焗魚腸 $88
唔好睇佢好似細細碟,原來份量都幾多,個兜好深😂
應該有起碼五六七八隻蛋🥚🥚🥚
魚腸切細加入雞蛋內焗至面變金黃
個面焗得十分脆,正👍🏻👍🏻
雞蛋唔算好滑,味道亦唔腥,唔錯👌🏻

啫啫芥蘭 $80
上台時”炸”一聲,味道好濃超級野味
芥蘭好新鮮好爽口好甜👍🏻

砵酒焗桶蠔 $208
蠔焗到好乾身,d邊位仲要係脆的🤤
見到d蠔咁深色都知佢好入味🤗
一共有六隻蠔,全部都女仔手掌咁大隻😍🉐🉐
砵酒焗桶蠔

古法太爺雞 (半隻)
用古法煙燻方式烤雞,入口有陣好香既烤味
雞肉好嫩滑,一d都唔鞋
古法太爺雞 (半隻)

即叫即炸既咸蛋魚皮😍😍
又脆又勁香咸蛋味🤤🤤🤤🤤
好食過韓國買個d,無咁重味精味之餘多一陣魚香🉐🉐🉐

鐵板農家燜釀豆腐 $90
店員會係你面前將豆腐倒落鐵板,炸一聲😍
豆腐尚算嫩滑,味道亦正常👌🏻
鐵板農家燜釀豆腐

好多湯渣好多豬肺😍😍😍
豬肺湯燉得好清甜好飲👍🏻
超級大兜湯可以分到成十至十二碗🉐
燉豬肺湯

食完飯仲有綠豆沙同桂花糕送😍😍 綠豆沙好足料好濃但甜左d,桂花糕好清香,甜而不膩👌🏻

呢d傳統大飯店真係買少見少,懷舊既菜式亦唔係到到有得食,絕對推介大家可以同父母屋企人去食,帶佢地懷舊下🤩🤩
2018-09-17
Celebration
Birthday
砵酒焗桶蠔
2018-09-02 2460 views
今天是同事last day,大夥人相約去新蒲崗得龍大飯店為同事舉行farewell party. 一入到飯店,就感受到濃厚的懷舊氣氛。店內掛了不少大紅燈籠🏮,感覺像時光倒退般,充滿古色古香。 大家坐好後,就開始看menu. 我們選了不少菜式,有山楂咕嚕肉。咕嚕肉份量多,而且味道濃烈,十分好味。其後,我們叫了雞蛋焗魚腸。魚腸吃下去沒有腥味,但味道較淡。另外,同事亦提早訂了古法太爺雞。由於雞是預先煙燻過,所以味道比其他烹調方式特別。再者,雞肉嫩滑,咬下去處處都是雞肉,味道一流!除了太爺雞外,我們也預訂了鴨腳包。鴨腳包賣相精緻,味道香濃,只是略嫌有少許羶味。我們另外還點了魚湯時菜浸魚腐,味道普通,沒什麼驚喜。其次,我們也點了大良炒牛奶。奶味濃郁,而且香甜,值得推介!最後,我們點了蝦籽炆柚皮。柚皮的外層做得很柔軟,但由於本人對柚子一般,所有對這評價普通。總拾而言,食物外表精緻,而且味道濃郁,值得推介!

大家坐好後,就開始看menu.

山楂咕嚕肉

其後,我們叫了雞蛋焗魚腸。魚腸吃下去沒有腥味,但味道較淡。

鴨腳包

我們另外還點了魚湯時菜浸魚腐,味道普通,沒什麼驚喜。

魚湯時菜浸魚腐

其次,我們也點了大良炒牛奶。奶味濃郁,而且香甜,值得推介!

大良炒牛奶

蝦籽炆柚皮

總拾而言,食物外表精緻,而且味道濃郁,值得推介!
山楂咕嚕肉
大良炒牛奶
2018-09-01 1286 views
星期五放工一家六口去呢間米之蓮餐廳食dinner, 好彩有book 位,去到已經full 晒。由於無加一,強制要兩個餐前小食,味道ok.叫左焗桶蠔,蒜蓉蒸蝦糯米飯(好大兜),花雕話梅豬手(果道幾好),椒鹽鮮魷(炸得好香), 通菜牛肉(正路),冬蟲草木耳蒸班腩(呢個好咸🤭),大良炒牛奶(好驚喜,又滑又好味),咕嚕肉(炸得幾脆), 埋單仲送桂花糕甜品(唔太甜幾好食)唯一美中不足係啲餐具唔多乾淨,叫侍應足足換左五次野(雖然都知道岀街食飯係咁,但有明顯睇得見嘅污漬真係接受唔到)😨

由於無加一,強制要兩個餐前小食,味道ok.

• 砵酒焗桶蠔
  • 咕嚕肉
  • 大良炒牛奶
  • 杞子桂花糕
  • 花雕話梅豬手
  • 金蒜蟹蒸糯米飯
曾經係米之嘅美味食堂想食到有水準保證嘅人間美食去德龍大飯店啦!好耐冇去過新蒲崗食飯,經開呢度第一時間諗起德龍大飯店!由於得兩個人所以只能就住嚟點菜,我點咗唔係度度都有得食,可遇不可求嘅爆炒魚錶!再叫咗半隻雞,最後叫埋個龍躉,其實我哋唔算誇張,我見到隔離兩個後生仔叫咗個招牌炒飯,但個份量係10幾個人食,笑咗:)希望佢哋食得晒!原本諗住去附近食糖水,但佢哋自動會送埋糖水比我,好鬼窩心!
曾經係米之嘅美味食堂

想食到有水準保證嘅人間美食去德龍大飯店啦!
好耐冇去過新蒲崗食飯,經開呢度第一時間諗起德龍大飯店!
,但個份量係10幾個人食,笑咗:)希望佢哋食得晒!
原本諗住去附近食糖水,但佢哋自動會送埋糖水比我,好鬼窩心!
2018-08-02 553 views
很久以前吃過一次,最近突然想起再來試試,食物不過不失,但碗碟茶杯衛生程度惡劣,全部都油淋淋,要自己用茶每隻去抹兩次才清走油淋淋的感覺,希望可以注意一下,如果唔係再好吃的食物也趕客,而且食物價格也不算便宜
  • 杞子桂花糕
  • 花雕話梅豬手
  • 啫啫芥蘭
  • 炒鮮奶
2018-08-01 705 views
得龍大飯店歷史都算悠久, 我細細過的時候已經存在, 以前都算很有名, 老一輩的香港人都應該會認識佢! 不過新一代可能都會有少少人知佢存在, 始終都曾經取得米芝蓮一星!!至於評價唔同人就有唔同評, 好壞參半! 就環境而言, 以前算高檔,現在算是比較兜踎! 要求食得舒適, 這裡一定不是你杯茶!!至於講食物, 個人覺得佢的食物仍然煮得好食, 質素唔錯, 都算有鑊氣!!不過與以前比較, 真的比以前差!! Anyway, 仍然是食得過的!!至於價錢, 8個餸5大5小食, 大家都可食飽飽, 算是抵食!!

2018-07-29
  • 山楂咕嚕肉
  • 梅菜扣肉
2018-06-28 964 views
得知其為米芝蓮推介之食肆,與家人特地來吃父親節飯。看到古法太爺雞頗吸引,便點了半隻。上菜後與照片不相符,味道一般,而且滲血水,肉仍黏在骨上,頗苦,實在失望。半隻要價$228,實在不值。再言龍躉翅,侍應說沒有翅,故改了要腩。上菜後腩只有一小塊,實為魚鰭之位。要價$498亦不值。米芝蓮評其為價錢合理而美味的餐廳,不能理解。其實味道整體上中規中矩,只是不合米芝蓮之評價。若確想前往一試亦未嘗不可,但奉勸各位勿抱期望。

米芝蓮評其為價錢合理而美味的餐廳,不能理解。

2018-05-25 1128 views
最近時間比較緊張, 很久沒去喝茶了.這天下午茶時段到達得龍, 順利找到座位.點了燒味雙拼飯(切雞+叉燒)($44)和迷你肉絲炒麵($43), 茶(每人$6).叉燒屬於半肥瘦, 肉汁相當豐富, 伴飯一流!迷你肉絲炒麵, 並不太迷你, 肉絲份量相當的多, 這天炒麵非常香脆.吃飽飽, 很滿足!
最近時間比較緊張, 很久沒去喝茶了.
這天下午茶時段到達得龍, 順利找到座位.
叉燒屬於半肥瘦, 肉汁相當豐富, 伴飯一流!
吃飽飽, 很滿足!
切雞叉燒飯
切雞叉燒飯
肉絲炒麵
肉絲炒麵
2018-05-19
$49.5 (Tea)
由於在鰂魚涌返工的關係,最近有一個外賣APP進駐鰂魚涌,日日響街頭大派傳單,宣傳超強,如果你響鰂魚涌返工應該知道我講緊邊個app,佢聲稱可以將一啲較遠嘅名店美食送到公司附近,而且價錢有平有貴,豐儉由人,每日嘅餐單都唔同,我見今日餐單有四度榮獲米芝蓮推薦嘅德龍大飯店的古法煙燻太爺雞配脆米砂鍋飯,原價要$49,首次使用仲半價,即係$24.5就食到,所以我貪得意今日試下叫啦。本身我見到間鋪頭響新蒲崗都擔心啲嘢送到黎鰂魚涌會唔會凍哂😨出奇地冇事喎,仲保到溫!👍重點係啲太爺雞,真係不得了,就咁睇佢同普通豉油雞好似無乜分別,食落去簡直驚為天人,雞肉非常嫰滑啱啱好,其實雞皮好薄,仲有陣陣茶葉煙燻嘅味道,睇返介紹係先將雞煮至八成熟,再用茶葉煙燻其餘兩成,難怪咁特別,而且我仲要係雞髀超開心😋佢個飯都非常特別,就咁睇好似鴛鴦色咁,實際上係有兩種飯,除咗炒底飯之外,上面仲有脆米砂鍋飯,食落索索聲勁脆,多重口感,好正呀!

古法煙燻太爺雞

2018-05-18
Delivery
$24.5 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
古法煙燻太爺雞
  • 古法太爺雞
2018-05-11 710 views
又到米芝蓮試食時間今晚15個人堅持坐埋一張大枱,目的就係食多幾款唔同的菜式。冇預先訂位,但好彩等咗半個鐘就有枱。先上場係金錢雞,好邪惡,但麥芽糖的甜配上雞肝的香及底層肥膏的油脂真是絕配,好好味跟住個蝦多士略嫌油太多太膩。東坡肉滲出點點果皮香,很清新,但肉質卻不夠細膩。蝦籽柚皮是我全晚最欣賞的一道菜,做法繁複,這裡做到柚皮呈全鬆化狀態,入味而不過濃砂鍋扣肉脆米炒飯,飯粒粒粒分明,加入脆米增加咬口,但扣肉粒分量偏少及有點太乾身,試過便算。整體而言,這兒適合十人以上聚餐,加上很多香口熱氣菜式,適直偶一為之~
又到米芝蓮試食時間

2018-04-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 金錢雞
  • 蝦籽柚皮
  • 砂鍋扣肉脆米炒飯
2018-05-09 817 views
得龍大飯店-座落於新蒲崗, 一間歷史悠久的廣東菜館。適逢母親節, 一於遠渡而至品嚐這著名菜館。大良野雞卷 $118把雞肉卷起、油炸。香口不油膩, 表皮鬆脆, 口感十分有層次。山楂古嚕肉 $90古法山楂古嚕肉, 酸、甜兩種口味非常配合, 古嚕肉表面炸至脆身。十分開胃的前菜。原籠羔蟹糯米飯 $298羔蟹大大隻, 而且蟹膏算多。蟹膏及黃油滲透至底下的糯米飯。糯米飯非常煙韌有嚼勁, 每啖均能嚐到蟹膏的鮮味。重點推介!金銀蛋上湯豆苗 $98豆苗與蛋白一併進食, 香滑有口感。白飯的最佳伴侶。啫啫芥蘭 $80火喉十足, 醬汁香濃, 口感爽脆。

大良野雞卷 $118
大良野雞卷

山楂古嚕肉 $90
山楂古嚕肉

原籠羔蟹糯米飯 $298
原籠羔蟹糯米飯

金銀蛋上湯豆苗 $98
豆苗與蛋白一併進食, 香滑有口感。白飯的最佳伴侶。
金銀蛋上湯豆苗

啫啫芥蘭 $80
火喉十足, 醬汁香濃, 口感爽脆。

山楂古嚕肉
原籠羔蟹糯米飯
2018-05-04 1425 views
下午同家人飲茶~有位長輩突然講起噚日去完新蒲崗食飯~有味菜叫「金錢雞」聽聞金錢雞係以前的平民燒味身為90後的我~完全冇聽過但長輩講到非常吸引~而且曾當選米芝連最後我們決定當晚去飯決定後馬上打去訂位~重點訂埋金錢雞留意返~唔訂就有機會食唔到架啦本身想訂埋野雞卷⋯結果冇最後訂埋古法太爺雞~之後就等待夜晚來臨啦~我們大概七點左右到~除了已經訂了的~我們還order幾道菜先上枱的是原籠馬拉糕新鮮熱辣~而且比外面食煙韌隨後上枱的蝦多士及椒鹽九肚魚沒有太大驚喜~但味道不錯因為沒有期望~所以沒有失望然後~我最期待的金錢雞終於來到!竟然只是小小的一舊⋯而且還要四十大元一舊不過~放入口那刻就已經知道超值了金錢雞的結構是:薑>叉燒>雞肝>肥豬肉聽到是肥豬肉~起初聽到都驚但肥豬肉入口完全沒有油膩感金錢雞整個配搭非常好~如果配上紅酒就更完美 蝦子柚皮~由於我本身不好柚皮~所以冇食但家人話食落口完全冇柚皮的味道可能柚皮已炆了一段時間~柚皮味已揮發入口淋身~配上蝦子就好啫啫生菜/芥蘭 煲雖然普通~但好惹味但菜的份量略嫌有點少原籠金蒜糯米蝦飯原本糯米飯已經好好味再加上蒜蓉同蝦完全加分食到很飽
下午同家人飲茶~有位長輩突然講起
噚日去完新蒲崗食飯~有味菜叫「金錢雞」
聽聞金錢雞係以前的平民燒味
身為90後的我~完全冇聽過
但長輩講到非常吸引~而且曾當選米芝連
最後我們決定當晚去飯
決定後馬上打去訂位~重點訂埋金錢雞
留意返~唔訂就有機會食唔到架啦
本身想訂埋野雞卷⋯結果冇
最後訂埋古法太爺雞~
之後就等待夜晚來臨啦~

我們大概七點左右到~
除了已經訂了的~我們還order幾道菜

沒有太大驚喜~但味道不錯
因為沒有期望~所以沒有失望

蝦多士
椒鹽九肚魚

然後~我最期待的金錢雞終於來到!
竟然只是小小的一舊⋯而且還要四十大元一舊

啫啫生菜煲
啫啫芥蘭煲
大良炒鮮奶
2018-04-24 861 views
"德龍大飯店"既大名聽咗好耐但係甘大個人都未食過😅 適逢有朋友新居入伙,終於有機會了很地道的街坊酒樓,坐得滿滿,老中青三代都有很熱鬧👏🏻👏🏻👍🏼👍🏼👍🏼先讚一下,飯類是有驚喜的-有脆米,梅菜扣肉(切粒粒)煱飯 ==》好味撈飯可以食多啲-爆膏籠仔蒸飯🦀 ==》勁多臘腸同臘肉切粒,隻蟹好新鮮-半邊BB豬 == 》雖然有啲貴(約$270)但係好好食個皮好脆-炸鮮奶:食到以前細個嘅回憶,如果大件返dd會更好👎🏼👎🏼👎🏼-蝦多士:成舊都超油😓-咕嚕肉:個皮好厚
"德龍大飯店"既大名聽咗好耐但係甘大個人都未食過😅

適逢有朋友新居入伙,終於有機會了

很地道的街坊酒樓,坐得滿滿,老中青三代都有很熱鬧👏🏻👏🏻

👍🏼👍🏼👍🏼先讚一下,飯類是有驚喜的
-有脆米,梅菜扣肉(切粒粒)煱飯 ==》好味撈飯可以食多啲
-爆膏籠仔蒸飯🦀 ==》勁多臘腸同臘肉切粒,隻蟹好新鮮
-炸鮮奶:食到以前細個嘅回憶,如果大件返dd會更好

👎🏼👎🏼👎🏼
-蝦多士:成舊都超油😓
-咕嚕肉:個皮好厚

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 大良炒牛奶
  • 金蒜蟹蒸糯米飯
  • 砂鍋扣肉脆米炒飯
2018-04-21 7423 views
飯腳搞得龍局,本來去的意欲不大,始終他們水準不太穩定,間中有失手,雖然價位親民,但也不想失望而回. 不過見今次很多老朋友都有報名,就當普通飯局聚頭,不要抱太大期望就是. 收到菜單都沒有仔細看,就出什麼,吃什麼好了. 前菜三款有麻香手撕茄子,很有花椒香味的汁醬被茄子吸收了,十分好吃. 妙製小黃瓜賣相不錯,雖然只要一個器材做這螺絲的形狀出來,一點也不難,但就是那份心思,能令平平無奇的青瓜賣相吸引,帶酸甜的味道很開胃. 最後的金沙魚皮就是咸蛋黃魚皮. 看上去好像見不到咸蛋黃漿,但吃下去是很香的咸蛋黃味道,沒有過咸,薄薄的包著香脆的魚皮,絕對比新加坡的包裝貨色好吃百倍!!我們最期待的金錢雞和鴨腳包出來了!!! 提起得龍就必定會把這個店名和金錢雞鴨腳包連在一起! 他們的金錢雞的確做得好,冰肉爽不油膩,黃沙潤甘香,就是叉燒有點乾,不過一口吃下去那個滿足感又是不能言喻,加上小片酸薑可以解膩,罪惡感即時減低! 還有我喜愛的鴨腳包,其實我最喜歡就是包裹著的鴨腸,煙煙韌韌好吃. 桃脂黑蒜螺頭燉雞湯料豐富,燉出來的湯很清甜加止黑蒜味道更香甜. 上湯焗大蝦淮山麵大家反而對配角淮山麵更有興趣. 淮山麵麵質爽身,

麻香手撕茄子

妙製小黃瓜

金沙魚皮

金錢雞 / 鴨腳包

桃脂黑蒜螺頭燉雞

桃脂黑蒜螺頭燉雞

上湯焗大蝦淮山麵大家反而對配角淮山麵更有興趣. 淮山麵麵質爽身,吃下去不覺很飽滯,和大蝦汁一起吃一流!! 蝦肉爽甜就不用說,還是麵比較好吃!
上湯焗大蝦淮山麵

桂花蜜柚子煎金蠔鍋巴看上去已經很吸引,平時都是用生菜包金蠔吃,但原來用鍋巴效果更好. 金蠔比想像中乾身,味道很濃,所以感覺似吃蠔豉多一點. 跟桂花蜜柚子的甜味算是中和了,咬起來和脆脆的鍋巴很夾呢!
桂花蜜柚子煎金蠔鍋巴

桂花蜜柚子煎金蠔鍋巴

高山茶燻鵝是新菜色,起碼這裡兩圍人都沒吃過. 得龍本來是茶燻雞聞名,不過搞手說試試新菜好了. 那個燻味沒過量,恰到好處,鵝肉未算嫩,但吸收了燻味,有點吃上癮的感覺! 味道有點像樟茶鴨,是意料之外的好. 而且還把肉和骨分開兩邊,明顯有用心做.
高山茶燻鵝

陳醋骨反而有點失色,梳打味清楚吃到,而且醬汁有點過濃,要改善.
陳醋骨

西班牙辣肉腸炒花生苗是有驚喜. 花生苗聽說是他們在內地特別種植的. 吃下去很爽脆沒有渣,有點像加大版的芽菜. 真的好吃!
西班牙辣肉腸炒花生苗

濃蝦湯海鮮脆米泡飯的湯底很鮮甜,有鮮蝦,魷魚,魚肉等,本來大家都很飽,吃了一口就忍不住要繼續吃下去.
濃蝦湯海鮮脆米泡飯

栗子酥太飽真的沒吃了.
栗子酥

紅菜頭鮮橙沙律是個很特別的生果盤,被染紅了的橙粒很甜,略醃過的紅菜頭又想不到跟生果幾夾. 單看最尾的生果和甜品都花了不少心思,欣賞他們創新.
紅菜頭鮮橙沙律

本來是吃懷舊菜的一晚意外地有不少在得龍未吃過的菜色. 來這裡吃晚飯都不下五,六次,就如之前所說水準不穩定,但經過今晚又有點改觀. 除了陳醋骨,基本上每一道菜都很滿意!! 似乎有回勇的跡象! 不知道之前的失誤是什麼原因,但今次之後會繼續來支持,希望他們也繼續製作值得叫人回頭的美食!!
2018-04-20
2018-04-10 931 views
老字號飯店,懷舊菜式,上載相片吸引,慕名而來,菜單上全是星星,推介食物,點了幾款特式小菜,砵酒蠔-味道不濃又不熱-失望;炸大腸蜜汁鱔雙併-皮硬翻炸-失望;椒鹽九肚魚-一口炸粉魚細件-失望;薑蔥燒魚鮫-不野味好一般-失望;豬肺湯-味精重了一點-一般;雞腳小碟-怪味荳冦保心安油味道-失望,有一個餸值得一贊就是煙薫雞-味道濃郁煙薰,價錢也偏貴,碟頭又不大,五人吃了$1200,但整體而言,慕名而來、失望而回下次再來指數不大了。
;炸大腸蜜汁鱔雙併-皮硬翻炸-失望
;椒鹽九肚魚-一口炸粉魚細件-失望
;薑蔥燒魚鮫-不野味好一般-失望
;豬肺湯-味精重了一點-一般
;雞腳小碟-怪味荳冦保心安油味道-失望
,有一個餸值得一贊
就是煙薫雞-味道濃郁煙薰
下次再來指數不大了。
2018-04-10
Waiting Time
9 Minutes (Dine In)