2024-05-01 1 views
早餐要食得好食得飽,仲要食得開心!咖啡對我黎講真係好重要,無咗咖啡=無咗精神!這是一家我基本上每天都會光顧嘅咖啡店!人人都說連鎖式咖啡店不好喝,如同快餐店一樣!但我不認同這家閃快餐店,那怕閃第一次來,經常來或每天來,這家的店員服務,會令你覺得「家的感覺」。咖啡,佢哋沖製得很香很濃,當然口味上,要自己落單前提出吧!今天下雨天來喝杯咖啡,吃一份火腿芝士脆多,芝士仲有流心的,不會因為下雨而影響心情好!環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟食品:🌟🌟🌟🌟🌟飲品:🌟🌟🌟🌟🌟#早餐時間 #咖啡店 #連鎖式 #享受每天 #家的感覺
Mocha+火腿芝士脆多

環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
食品:🌟🌟🌟🌟🌟
飲品:🌟🌟🌟🌟🌟
#早餐時間 #咖啡店 #連鎖式 #享受每天 #家的感覺
2024-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Breakfast)
Mocha+火腿芝士脆多
  • 火腿芝士脆多
___________🏖餐廳簡介🏖___________相信大家對starbucks都不陌生了吧,裝修風格大致一樣,沒什麼分別。這間位於西環的店舖不大,約有十多張枱供客人坐, 整潔度還算不錯的。- _____________🍽食物🍽_____________Honeycomb Salted Caramel Oatmilk Latte $50 (Grande) 推介指數 ■■■■□味道與普通的焦糖咖啡多了一陣燕麥味,帶有微少鹹香感,反而味道不算太甜。客人一樣可選有忌廉或沒有忌廉,蜜糖脆餅會均衡地灑在忌廉上,如果沒有點忌廉的話,脆脆會直接放在飲品上嗎(? 由於🌶📝有點忌廉,脆脆到最後還是脆口的,而且不算沾牙,整體感覺很好😊-Iced Americano $39 (Grande) 推介指數 ■■■■□飲了數次,味道都是很平均的,不是酸類的啡種,而且濃度剛好。對🌶📝而言,Starbucks的黑啡算是非常容易入口,推薦給各位要消腫去水,想飲極唔肥的朋友們🔥-Belgium Chocolate Frappuccino $50 (Grande) 推介指數 ■■■□□🌶📝已經很久沒喝過Frappi這
___________🏖餐廳簡介🏖___________
$50 (Grande) 推介指數 ■■■■□

Iced Americano $39 (Grande)
推介指數 ■■■■□
🌶📝已經很久沒喝過Frappi這種邪惡的東西了,這次見有Belgium Chocolate,立即挑起條筋了。朱古力味濃,但甜度果然是很高!🥹罪惡感滿滿的,如果是很喜歡甜的朋友,超級推薦。
Belgium Chocolate Frappuccino

Belgium Chocolate Frappuccino

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,這分店的品質還算不錯,不過Starbucks 並不是甚麼特別的咖啡店,而且價錢不便宜,所以🌶📝不會推薦大家了。寧可大家去光顧支持一些小店吧😊🌟
📍 星巴克咖啡
西環德輔道西322-324號The Henry地下
人均消費:~$40

#下午茶 #咖啡 #沙冰 #朱古力 #消暑 #西環美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2023-02-09 73 views
今日適逢有情人節優惠,3~7pm凡買任何大杯以上手調飲品可以買一送一😍 忍唔住即刻衝去買!呢間Starbucks座位唔多,有好多位都係高枱,舒適度麻麻,所以通常都係買外賣。不過店員真係好有效率,又親切,次次去買都好快手。今次試試新出嘅Mocha Kiss Frappuccino 🍫☕️🧊飲品顏色同平時朱古力Frappuccino差唔多,換上朱古力cream, 外表更加吸引!香濃朱古力加上淡淡嘅咖啡味,唔會苦,啱哂鍾意甜嘅朋友,碎冰攪拌得好碎好均勻,唔會飲飲下咬到大塊冰,好好味。買一送一另一杯要左冇咖啡嘅Chocolate Cream Chip Frappuccino🍫🧊,成杯充滿朱古力味,碎冰一樣攪拌得好碎好均勻,超正!

2023-02-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$25 (Tea)
Every so often, one of the perks of being a Starbucks member is the freebies they offer. This time, they generously gave out a free grande beverage so with this opportunity I got the iced Hojicha latte. I’ve never tried the iced version so I was pumped to have my first sip, I ordered it to be less sweet so I expected a mildly sweetened latte. Accord with my expectation, the latte tasted amazing with a slight touch of Hojicha but no where near as rich as the matcha or chai tea latte. So it really depends on your personal preference which tea you would go for.

My friend ordered the Matcha espresso latte ($47) venti sized, the three layered drink came in such mesmorising colours. Maybe we never thought it’s such a beauty when it is served hot because of the non-transparent cup. The matcha blended perfectly with the dense flavour of the espresso, neutralising one another. Latte drinks at Starbucks are always so tasty and we love the milk they use, it’s never a disappointment!
2021-07-07
2020-06-01 221 views
正值星巴克20週年活動,買一杯大杯裝咖啡可賺20粒星星!所以呢幾日都有去買咖啡,今早去西營盤覆診,完咗先去買咖啡(以免滿口咖啡漬😜)呢間店面不大,店內一貫店家深木傢具水泥地面,去櫃檯落單,店員有禮斯文,好快出到咖啡比我,我坐在有分隔嘅枱慢慢嘆晒杯咖啡!其他客人都靜靜地享受一刻咖啡時光美式咖啡($36/大杯裝)最簡單的咖啡,打開蓋夠熱,香咖啡香味,咖啡易入口,苦味不重,足夠早上提神醒腦!努力儲星星

努力儲星星
2020-05-29
$36 (Breakfast)
2018-08-04 400 views
天氣太熱了 走兩步就好想坐在冷氣地方食下甜品休息下 想到Starbucks card有優惠未用就入來呢間避下太陽😬不過呢間Starbucks 可能是地鋪關係 冷氣唔夠 要坐左15分鐘左右個人先開始降溫 職員態度都唔錯 畢竟選擇非繁忙時段來就是想職員有多點耐性同專心來幫客人落單🤓🤓🤓🤓野飲叫左杏脯蜜桃乳酪星冰樂來試杏脯醬汁混著乳酪沙冰 酸酸甜甜的 幾開胃✨尤其隻乳酸味很重 在嘴裏久久不散 乳酸愛好者值得一試🤓 杯底的蜜桃粒提供左咬口的部分 不過蜜桃味就唔夠出 被其他兩隻搶過了🤔 如果在熱天氣飲星冰樂就唔推薦飲大杯了 太快溶化了 中杯會比較好🙆至於食物就叫左新出的紫薯tart賣相唔錯的紫色 上面有三圈紫薯蓉作為裝飾 比檸檬韃更加引人注目😎 韃入面有食到幾細塊的紫薯粒 連同微硬的餅底令咬口提升而紫薯味也更重💕

野飲叫左杏脯蜜桃乳酪星冰樂來試

至於食物就叫左新出的紫薯tart
杏脯蜜桃乳酪星冰樂
紫薯tart
紫薯tart
2015-01-15 748 views
蘿拔妹一向都幾有興趣試Starbucks既新飲品,尤其是上次試過Tiramisu的新口味覺得味道都唔錯,所以見今次有什麼松露野莓朱古力咖啡Truffle Rasberry Mocha就膽粗粗同妹妹用個買一送一優惠試試啦!大概五分鐘咖啡就準備好了,店員還畫上一個笑臉在杯上呢!Thank you~可惜,這杯Truffle Rasberry Mocha是完全沒有Truffle和Rasberry的味道。蘿拔妹嘗到的就是一點點燶味(沒錯,真的是燶味),其次就是超超超超超甜的Mocha,朱古力味其實也不太突出。唉怎麼水準會這樣?是每間Starbucks沖調出來的味道也不同嗎?不過蘿拔妹也不敢再試了@.@
=)
Truffle Rasberry Mocha

2015-01-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Breakfast)
Dining Offer
Coupon
2014-06-24 363 views
見好多朋友都去左飲starbucks既草莓芝士餅星冰樂就算我中意熱飲都冇咩理由唔試下既XD同期既香蕉朱古力星冰樂原來可以轉配搭除左朱古力,仲有芒果同raspberry星冰樂做base草莓芝士餅星冰樂飲落草莓味好濃,甜得黎帶酸所以溝埋cream都唔會過膩cream上面仲有strawberry sauce topping,酸味幾重,感覺更解膩究竟芝士餅既味道來源係邊?飲左好耐都仲係一頭冒水……哦!原來topping果d係芝士餅碎topping既餅碎味道偏甜,芝士味濃郁不過我見有d人冇飲到cream果part,係冇掂到topping果part咁……芝士餅既味道係真係會飲唔出既……我覺得芝士餅碎可以加係星冰樂主體入面好過作為topping香蕉蛋糕香蕉味十分濃烈,但感覺唔會太過人工香精味味道自然,甜度不高蛋糕濕軟但比係外面食開既乾身,冇咁油膩整體感覺其實味道上係light版既香蕉蛋糕Biscotti果乾同果仁佔量多,唔係得幾粒就算帶有陣陣玉桂清香,但個人認為唔係好濃,比薑餅食到既濃度要輕很多十分香脆,不過有少少硬左d,可能因為佢厚身,係難咬斷佢感覺都算抵食食得過既:^)
見好多朋友都去左飲starbucks既草莓芝士餅星冰樂
就算我中意熱飲都冇咩理由唔試下既XD
同期既香蕉朱古力星冰樂原來可以轉配搭
除左朱古力,仲有芒果同raspberry星冰樂做base
草莓芝士餅星冰樂
飲落草莓味好濃,甜得黎帶酸
所以溝埋cream都唔會過膩
究竟芝士餅既味道來源係邊?
飲左好耐都仲係一頭冒水……
哦!原來topping果d係芝士餅碎
topping既餅碎味道偏甜,芝士味濃郁
咁……芝士餅既味道係真係會飲唔出既……
我覺得芝士餅碎可以加係星冰樂主體入面好過作為topping
香蕉蛋糕
香蕉味十分濃烈,但感覺唔會太過人工香精味
味道自然,甜度不高
蛋糕濕軟但比係外面食開既乾身,冇咁油膩
整體感覺其實味道上係light版既香蕉蛋糕
Biscotti
果乾同果仁佔量多,唔係得幾粒就算
十分香脆,不過有少少硬左d,可能因為佢厚身,係難咬斷佢
感覺都算抵食食得過既:^)
Type of Meal
Tea
  • 香蕉蛋糕
  • Biscotti
2013-08-20 136 views
正常情況下我們都不會幫襯連鎖店,星巴克都係10年先一次,路經西環,唔知有咩好食。但今日實在太餓,餓到唔揀就入左去starbuck。點了幾款賣相可以又想食的,就等待它們上枱。因為真旳很餓,所以食物新鮮熱辣上枱一刻,真係覺得好感動。連鎖店的好處係食物質素有保證,而且我喜歡西洋食物,所以都鍾意食。焗薯新鮮熱辣,配上茄醬,一絕。鬆餅大大個,經番叮後,面層鬆化,美味依然。當然少不了抹茶忌廉及星冰樂,在這炎炎夏日,無疑係一大享受。好多時覺得,可以的話,就幫襯下非連鎖,互惠互利,增加佢地係香港的生存空間,咁我地先會弓更多選擇。
正常情況下我們都不會幫襯連鎖店,
星巴克都係10年先一次,
路經西環,唔知有咩好食。

但今日實在太餓,餓到唔揀就入左去starbuck。
點了幾款賣相可以又想食的,
就等待它們上枱。
因為真旳很餓,所以食物新鮮熱辣上枱一刻,
真係覺得好感動。
連鎖店的好處係食物質素有保證,
而且我喜歡西洋食物,
所以都鍾意食。
焗薯新鮮熱辣,配上茄醬,一絕。
鬆餅大大個,經番叮後,面層鬆化,美味依然。
當然少不了抹茶忌廉及星冰樂,在這炎炎夏日,
無疑係一大享受。

好多時覺得,可以的話,就幫襯下非連鎖,
互惠互利,增加佢地係香港的生存空間,
咁我地先會弓更多選擇。
2013-08-03
$50 (Tea)
2013-05-09 82 views
難得一天放假,一起身就見窗外下著綿綿細雨,唔通連個天都唔鐘意我?出外逛街的念頭倒就沒有了,但似乎仍然要落街透透氣,吹吹風,一洗我的倦氣吧!西環這個地方是我日出晚歸的地方,從來甚少在這老人地方停留過。所以很多朋友都話我:你住左甘耐西環都唔知呢度附近有咩好食?對丫,西環近年來已不斷被開發,新換舊了,情景依舊,但面目全非;以前的森記糖水、新中華這些舊的店舖都被大財團收購,西環人何時再可以坐在過去緬懷一番呢?!記得有次搭車經過,原來西環新開了starbucks,大抵是為了迎合附近酒店的旅客;想到這裏近來興建不少藥房,酒店等來歡迎大部分的內地同胞,更是無奈!不過今日不能遠去,唯有去呢間舖叫做食下野、涼下冷氣過日晨吧!Sausage roll($19)由以前第一次食它就開始愛上。購買之後,店員會主動替我們把它焗熱,未食已嗅到陣陣香烤味了!切開一半,的確是『皮薄饀靚』,酥皮香脆皮薄,沒有因包圍著香腸肉太久而變腍;腸肉十分豐厚,每食一啖都啖啖肉,食完都已半飽了!烤焗素菜沙律($15)需要購買食物才可加$15換購,原價是$20 .份量少少,每款都得一粒,算是過下口癮吧!饀料拌有南瓜、薯仔、三色甜椒、松子
Sausage roll($19)
烤焗素菜沙律($15)
需要購買食物才可加$15換購,原價是$20 .份量少少,每款都得一粒,算是過下口癮吧!饀料拌有南瓜、薯仔、三色甜椒、松子仁,配上所附上的帕士圖油醋汁,酸酸甜甜,特別開胃!生菜嫩綠新鮮,十分爽口!
不用上班的日子,無需硬要叫杯咖啡提神不可,所以就叫了我的最愛又沒有咖啡因的skimmed milk green tea latte.平日我特別喜愛order extra hot,這樣鮮奶和抹茶會更加融合,抹茶較慢時間沉澱,享受的時間便會更多!抹茶味道濃郁得來又不會澀,鮮奶泡沫打得細緻幼滑,輕輕呷一口,濃烈的抹茶奶配上幼滑質感,久久在口腔中徘徊,實在令人心醉!
下午茶的時間,人少少,坐著大半天,人流不算太多,總算這裏並未被同胞所佔據,可以寧靜地坐著享受大半天!
2013-04-26