2021-09-03 149 views
首先,呢間分店太少人手 叫侍應叫左10分鐘先叫到人落單 我地三個人叫左一個蜆湯 啲蜆大部分都係冇開 完全吾掂 令人失望,另外,叫一碟奶油津白 奶油還奶油 津白還津白 真係吾知想點,另外,都有叫小籠包 個皮厚過臉皮 btw以後吾會再黎

2021-09-01 113 views
突然間興起想食上海菜,行完街見到呢間龍門一番咁就岩哂啦!食上海野唔少得既就係小籠包,龍門一番有一款叫做魔鬼天使小籠包!個皮分別係黑色同白色,白色天使裡面既係帶子餡,而黑色魔鬼裡面既就係黑蒜肉!2款都好多肉汁一次過試哂兩款口味真係好滿足!而另外一款我鍾意叫既就係蔥爆牛肉,因為用京蔥炒出黎特別香,好鍾意京蔥既甜味!分量都幾多龍門一番既帶子粒粒炒飯都唔錯,除左帶子粒之外仲有蠟腸粒,味道好香,炒飯夠乾身,推介大家試下呢款炒飯最後就叫埋個甜品雷沙湯圓,煙煙韌韌包住黑之麻餡,味道又唔會太甜!
突然間興起想食上海菜,行完街見到呢間龍門一番
咁就岩哂啦!

一次過試哂兩款口味真係好滿足!

Type of Meal
Dinner
2021-08-18 105 views
餐牌很多選擇,見到很多食物都很吸引,可惜只有二人吃不了太多。回鍋肉偏多油,不過都預左,理應就是多油,但豬肉味道不太好食,個人覺得有點豬臭味,而椰菜爽脆,筍的份量也可接受。前菜比較寡,沒有調味似的,雲耳如果有啲醬汁撈一撈會好啲。小籠包有啲驚喜,皮厚薄適中,仲有湯汁在內。煎餃覺得未夠香,似蒸既感覺多些。生煎包普普通通,不夠熱,湯汁不夠。紅棗糕原來不是認識那種方方的,這兒的紅棗糕似馬拉糕,味道不錯,十分鬆軟,有啲驚喜。服務也不錯,迅速利落。

前菜比較寡,沒有調味似的,雲耳如果有啲醬汁撈一撈會好啲。

小籠包有啲驚喜,皮厚薄適中,仲有湯汁在內。

煎餃覺得未夠香,似蒸既感覺多些。

生煎包普普通通,不夠熱,湯汁不夠。

服務也不錯,迅速利落。
2021-07-16 289 views
今日同阿媽去愉景新城睇完戲,就去咗呢間佢最喜歡嘅去上海菜館🥰呢度有午市套餐,一個主食加兩個私房涼菜,仲有一杯嘢飲,加埋都係$60-70,都算幾抵食👌🏻因為媽媽唔食辣,所以叫咗一碗雪菜肉絲湯拉麵🍜涼菜冇得揀,熱飲叫咗蜂蜜花旗參☕️另外加$20仲有兩隻鑊仔生煎包🥠雪菜肉絲湯拉麵味道正常,有好多芽菜雪菜肉絲,幼麵好滑,分量十足👍🏻兩個小食係翠玉瓜粒同埋雲耳🥒份量不多,但勝在開胃。我鍾意雲耳爽口,翠玉瓜甜。兩個生煎包比平日大個,煎得幾香😌好Juicy,裏面好多肉餡,但係有少少肥🥴蜂蜜花旗參好潤,花旗參好香,仲有幾粒杞子,呢個配搭都唔錯, 又健康,又滋潤🤟🏼呢間菜館食物中上,座位寬敞舒適。最特別係:入座時可以揀飲咩茶,記憶中有烏龍,鐵觀音,龍井,菊花。通常我哋都鍾意飲菊花🌼

2021-07-15 282 views
禮拜四7點半座 不用等位我地叫左8樣野7xx賣單,好味值得二訪👍🏻坐低之後 每位都可以揀一款茶包有普洱,水仙,人蔘烏龍,菊花等等菊花好清新,普洱雖然深色但不會甘苦人蔘烏龍偏人蔘味甘甜的首先係 上湯小籠包 $38小籠包入面既湯超級好飲🥲!皮不會厚,肉夠哂juicy😋👍🏻👍🏻10分我比9分 推薦!再講 自家製千層水晶肉 $62個人認為口感奇怪,唔似平時食開水晶同肉分開長方型一舊,佢係一塊塊的,小小感覺似午餐肉mix啫喱撈出黎🤦🏻‍♀️10分我比4分山東一口牛肉包 $48好香芝麻味外脆內軟,唔講唔會知入面原來係牛肉10分我比7分栗子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉 $108被菜名吸引所以嗌的,有被驚喜!口感會似東坡肉,醬汁好味鵪鶉蛋幾特別,外層口感似腐皮包住蛋黃但粟子就好硬,如果炆得淋d就perfect👍🏻10分我比9分 推薦!手撕雞冷麵 $68佢係麻醬冷麵,有青瓜絲同手撕雞肉碎麵既質地好好,煙韌彈牙👍🏻手撕雞唔係話好滑,都唔會係韌10分我比7分百合木耳炒水蓮 $78水蓮呢種菜係香港好少有,口感就好似韭菜花,好爽口的,清清地好味👍🏻👍🏻推薦未試過既可以一試10分我比8分仲有嗌左個 三色椒木耳香醋炒金菇 $7
禮拜四7點半座 不用等位
我地叫左8樣野7xx賣單,好味值得二訪👍🏻

坐低之後 每位都可以揀一款茶包
有普洱,水仙,人蔘烏龍,菊花等等
菊花好清新,普洱雖然深色但不會甘苦
人蔘烏龍偏人蔘味甘甜的

首先係 上湯小籠包 $38
小籠包入面既湯超級好飲🥲!
皮不會厚,肉夠哂juicy😋👍🏻👍🏻
10分我比9分 推薦!

再講 自家製千層水晶肉 $62
10分我比4分
自家製千層水晶肉

山東一口牛肉包 $48
好香芝麻味
外脆內軟,唔講唔會知入面原來係牛肉
10分我比7分
山東一口牛肉包

栗子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉 $108
被菜名吸引所以嗌的,有被驚喜!
口感會似東坡肉,醬汁好味
鵪鶉蛋幾特別,外層口感似腐皮包住蛋黃
但粟子就好硬,如果炆得淋d就perfect👍🏻
10分我比9分 推薦!
栗子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉

手撕雞冷麵 $68
佢係麻醬冷麵,有青瓜絲同手撕雞肉碎
麵既質地好好,煙韌彈牙👍🏻
手撕雞唔係話好滑,都唔會係韌
10分我比7分

但份量就幾小 會更推薦食水蓮
10分比5分 還𡟇 因為唔太抵食

最後係清炒土豆絲 $68
話明清炒所以係無咩味的
但炒得幾乾身,爽口👍🏻
10分 合格的
清炒土豆撕絲

整體黎講,係值得二訪的,下次會試湯,飯類👍🏻推薦多人聚餐可以每款都試,個人認為份量偏小的

2021-07-15
$750 (Dinner)
山東一口牛肉包
栗子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉
手撕雞冷麵
百合木耳炒水蓮
平時見好少foodie po開上海菜 但係我就成日鍾意食上海菜嘅各種涼菜同包點😶‍🌫️今次來到位於中染大廈嘅龍門一番 嘗試下同其他京川滬餐廳有咩唔同😉🥟魔鬼天使小籠包💰58魔鬼:墨魚汁、黑蒜肉、豬肉、海膽天使:帶子、豬肉、魚子醬兩隻顏色嘅小籠包真係好少見 而且兩隻味道都十分出色!份量都好大 一個好似生煎包咁大!一咬開皮就會有湯汁即刻流出來 飲落熱辣辣好暖胃😍而且入面料豐富 魔鬼有海膽添加一分鮮甜 天使有魚子醬調味 好推薦!🥟酸辣湯雲吞(8隻)💰62成日食開上海粗炒不如今次試下雲吞!同普通小雲吞唔同 呢隻湯都好飲D😉酸辣湯底有齊木耳絲、碗仔翅嘅料(雞絲等)配埋特製小雲吞 可以索曬酸辣味 同一般清淡味完全係兩隻味覺嘗試!🥠蝦籽鍋塔豆腐💰78比較失望嘅係呢隻🥲豆腐炸過放係淋左照燒醬嘅碟上面 皮雖然唔太油膩 但係入面係唔入味的😓淨係可以不斷撩D醬汁入去加味 咁樣寧願試下menu嘅「青雪菜毛豆烤豆腐」會更有風味!🍗蟲草花醉雞💰82上面有一堆蟲草kum住下面嘅醉雞 醉雞凍嘅口感好似係冷氣房享受夏天一樣🤣而且有好多舊 唔會話分唔曬!越食會覺得越開胃 而且酒味唔會太濃kum過左雞味 都好推薦!🍆涼拌茄子

🥟魔鬼天使小籠包
💰58
魔鬼:墨魚汁、黑蒜肉、豬肉、海膽
天使:帶子、豬肉、魚子醬

🥟酸辣湯雲吞(8隻)
💰62

🥠蝦籽鍋塔豆腐
💰78

🍗蟲草花醉雞
💰82

🍆涼拌茄子塔
💰48
最鍾意嘅涼菜都係呢個!同醬燒茄子相比個人覺得呢個性價比更高 而且涼拌更加清涼 雖然名就涼拌 但係好似都係炸過來 不過醬汁酸甜開胃 茄子都十分大舊 食落超滿意!

呢間上海菜菜式花款多 單單主食都有好多 例如傳統嘅小籠包 生煎包等 連少見嘅九里香烤餅 山東牛肉餅都有 下次一定會試試😍最推薦都係呢到嘅涼菜 性價比好高!大家想嘗試多元化嘅上海菜不妨考慮龍門一番~
魔鬼天使小籠包
酸辣湯雲吞(8隻)
2021-05-30
$150 (Lunch)
魔鬼天使小籠包
酸辣湯雲吞(8隻)
  • 蟲草花醉雞
  • 涼拌茄子塔
2021-07-12 125 views
今日嚟到位於八咪半嘅一間上海菜 位置十分方便 入商場轉過彎就見到weekend 6:30入到去都唔算多人 即刻就入到位菜式非常多種類有好多人都想食奈何得兩個人就只係叫咗幾樣嘢天使魔鬼小籠包鮮食白色比較淡味 同正常小籠包差唔多 有魚子醬吊味 黑色小籠包上面有蟹粉 有墨魚汁嘅皮令到肉汁嘅層次更加多 非常好味帶子炒飯非常有鑊氣嘅炒飯 飯粒粒粒分明 令每粒都帶有醬汁 有色又好食 帶子軟腍口感好紅燒蜆蜆肉香口 食落冇沙 紅燒醬汁非常惹味 應該比乾鍋更岩香港口味

weekend 6:30入到去都唔算多人 即刻就入到位

菜式非常多種類有好多人都想食奈何得兩個人就只係叫咗幾樣嘢

天使魔鬼小籠包

帶子炒飯

紅燒蜆

1K
2021-07-05 206 views
龍門一番 上海•紫砂燉湯四川擔擔麵紅燒牛肉湯拉麵上湯小籠包上海春卷價錢💲: $45 (主食+點心)好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 5/5!回頭率😚: 4.3/5-邊個話月尾先可以食平嘢,性價比高的餐真係唔嫌多,所以今日要介紹呢間上海野,有個餐超抵食!係附近返工的啱晒😆-✅四川擔擔麵。擔擔麵好濃郁,超香花生味。個湯都好杰,比較似汁咁🤣 帶微微辣味,撈勻一齊食味道好啱重口味人士🙋🏻‍♀️ 麵條有咬口,唔會一patpat😗 會一路食想一路飲多小小湯,不過小心膩。-✅紅燒牛肉湯拉麵🍜 麵條一樣煮得啱啱好。湯底係紅燒湯,有啲甜醬油咁的味道,唔會太鹹🤪仲加埋大量葱,正。牛肉係2件厚牛𦟌,已經煮到腍晒入晒味😍 一咬就會散。-✅上湯小籠包。唔差bor! 真係有湯,肉汁幾鮮甜😛 皮都唔算厚,有小小剔透,可以望到入面的湯。同埋都係新鮮蒸起。-🆗上海春卷。有3條,即係6舊,一個人食勁多😂 皮脆,入面餡料正常,都係啲菜絲蘿蔔絲咁,幾清甜。但佢真係幾油膩,搞到我好想吸吸佢先食🤭-整體呢個餐係超級平!$45有一碗麵同一個點心😱平時小籠包都成$40啦!佢地的下午茶都好似幾抵食架!仲
龍門一番 上海•紫砂燉湯
四川擔擔麵
紅燒牛肉湯拉麵
上海春卷
價錢💲: $45 (主食+點心)
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 5/5!
回頭率😚: 4.3/5

整體呢個餐係超級平!$45有一碗麵同一個點心😱平時小籠包都成$40啦!佢地的下午茶都好似幾抵食架!仲要質素都幾好,開心😚
2021-06-07 202 views
見到佢有午市套餐好似幾好…好似幾多選擇…今日點左一個蔥油開陽拌麵…套餐有齊前菜同埋一個飲品…前菜係涼拌 四季豆同涼拌粉皮…由於佢係上海餐廳…我就冇揀到嘢飲.. 揀咗佢嘅酸辣湯….酸辣湯入邊料都算多.. 有齊木耳、豆腐乾、筍絲、蛋花…個拌麵呢…面質唔錯… 可以掛住醬汁…蔥油夠香… 原本諗住過面應該好齋冇乜餸…點知有大大隻既蝦干… 食落好有咬口… 唔錯😌份量唔算太多…. 岩岩好夠飽… 開陽拌麵有一碗上湯附送…佢只係普通嘅上湯冇太特別..
見到佢有午市套餐好似幾好…

好似幾多選擇…

今日點左一個蔥油開陽拌麵…

套餐有齊前菜同埋一個飲品…

前菜係涼拌 四季豆同涼拌粉皮…

由於佢係上海餐廳…

我就冇揀到嘢飲..

揀咗佢嘅酸辣湯….

酸辣湯入邊料都算多..

有齊木耳、豆腐乾、筍絲、蛋花…

個拌麵呢…

面質唔錯… 可以掛住醬汁…

蔥油夠香…

原本諗住過面應該好齋冇乜餸…

點知有大大隻既蝦干…

食落好有咬口… 唔錯😌

份量唔算太多…. 岩岩好夠飽…

開陽拌麵有一碗上湯附送…

佢只係普通嘅上湯冇太特別..

2021-05-27
$60 (Lunch)
2021-05-29 2142 views
每次踏足荃灣,只會作為轉車點入去屯門或者深井,又或者直接走去荃灣市中心舊區;今日從地鐵站向西漫步,才知道原來荃灣西邊有好多工廠大廈。當然,今天就好像觀塘一樣,工廠大廈已經全部轉型,要不是改作貨倉,就是全面活化,只是荃灣區工廠大廈的活化進度就遠遠比不上觀塘了。不過,荃灣區卻擁有可說是全港最成功的最成功的工廠大廈例子 - 南豐紗廠。今日晏晝開餐的所在地也是工廠大廈活化後的商場加辦公樓,從商業角度來看是成功的,但就肯定沒有南豐紗廠的迴響。睇個餐廳名就知道,「龍門一番 上海·紫砂燉湯」主打上海菜、同時又有廣東燉湯。室內環境有點擠迫,亦相當嘈吵;裝修風格想走年輕時尚路線,但用色及設計就有點老土,未能吸引客人。整體感覺甚至有點似一間只是比較乾淨企理的街坊小菜館。菜牌雖然圖文並茂,但排版及整體感覺就是有點老土。每位客人有獨立茶包,可以按個人喜好選擇不同茶葉;既然要泡茶,當然有茶盅及茶杯,本來抵讚。但茶盅及茶杯竟然係塑膠製造,而且茶盅同茶杯差不多大小,每次加水只勉強夠泡一杯茶!抵讚立刻變成抵鬧!甚至碗也是塑膠,再加上四人卡座枱面同茶餐廳差不多大小,感覺越來越似茶餐廳。食上海菜一定要點選涼菜,餐牌上的

菜牌雖然圖文並茂,但排版及整體感覺就是有點老土。
食上海菜一定要點選涼菜,餐牌上的涼菜款式很多,而且又有自選組合(4款),當然唔會放過;但原來自選涼菜組合(4 款)($138)只限從部份款式作出選擇,只好揀無骨燻魚、雞絲水晶粉皮、香煎素鵝及花彫醉豬手。最估唔到係第一道菜式已經非常非常失望,對整頓飯的心情立刻打了折扣。
自選涼菜組合(4 款)
無骨燻魚最難食,完全唔係上海菜嘅燻魚,不用說賣相完全不像樣,味道方面既沒有煙燻香氣,亦沒有酒香及陳醋酸甜;竟然更似廣東菜嘅甜酸魚塊,尤其橙橙紅紅的顏色。如果這道涼菜是滬菜的燻魚,可以用不知所謂去形容。
無骨燻魚
雞絲水晶粉皮及香煎素鵝同樣係不知所謂。雞絲粉皮重點係醬汁,偏偏醬汁完全沒有芝麻及花生香氣,而且因為青瓜絲出水(估計切了一段時間,唔夠新鮮),醬汁變得稀身兼帶有水份。香煎素鵝竟然既沒有煎香,甚至多了奇奇怪怪的醬汁?
雞絲水晶粉皮

香煎素鵝
花彫醉豬手算是較為可取的涼菜,做到了帶有少少花雕酒嘅香氣,但仍然未夠明顯;咬落豬皮軟身,但未夠爽口。始終未算係好味的上海菜涼菜。
花彫醉豬手
涼菜之外,點心也是食上海菜的指定菜式,當中又以小籠包為必食之選。上湯小籠包($38)賣相一般,勝在大大個。豬肉餡料份量很多,但入口有點粗嚡、食落好似有啲渣;湯汁份量未夠多,但味道都叫做勉強可以。其實小籠包唔算太差,只因為之前的涼菜實在太難食,影響了觀感。
上湯小籠包

近年很多新派上海菜館都會自創一些新口味小籠包,今次也試了魔鬼天使小籠包($58),而且還自詡「我最喜愛的食物」! 白色的天使小籠包餡料選用了豬肉及帶子,頂端就加了少少魚子醬作為點綴。只是真的食唔出與普通小籠包有任何明顯分別,只可以勉強話免治豬肉餡料之外有少少海鮮味道,但真係好少。
魔鬼天使小籠包

黑色的魔鬼小籠包就選用了免治豬肉及黑蒜頭蓉作為餡料,小籠包皮則加入了墨魚汁,所以變成黑色,頂端就加了少少海膽作為點綴。先講小籠包皮及海膽,墨魚汁鮮味唔明顯,那一丁點海膽更加不用說了,完全食不出任何海膽的獨有鮮甜。餡料味道亦有點奇怪,湯汁份量減少了、加入黑蒜蓉更加令味道都變得怪怪了。總之,魔鬼天使小籠包又是一道失敗的點心。
將軍墨魚水餃($42)賣相差,尤其那幾倏粗蛋絲,唔加好過加。墨魚膠餡料算彈牙,但變成水餃就有點奇怪;同普通墨魚丸沒有分別,只是多了一重墨魚汁水餃皮。
黑將軍墨魚水餃
除了上海菜之外,另一招牌菜式是紫砂窩燉湯,共有九款不同口味。花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯($208)足八碗湯,落足材料,有雞、有花膠、螺頭及干貝,味道濃郁,做到了廣東燉湯的精髓,但竟然唔夠熱辣辣,未夠完美。可能因為係上海菜館,點都要加入滬菜特色,所以配搭了六隻上海菜肉雲吞。菜肉雲吞配廣東原味燉湯有點奇怪,而且雲吞餡料太過結實、肉汁菜汁又偏少,味道麻麻。但無可否認,燉湯的確做得很好。
花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯

魚躍龍門($88)名字改得很有意思。龍躉切薄片,肉質嫰滑。雖然看不見任何辣椒,但入口香辣,加上配搭大量芫荽香菜,估唔到幾好味,比之前的上海點心好食,也是今頓飯較好味的菜式。
魚躍龍門
香辣干鍋花甲($98)有點湖南菜的影子,用大量乾辣椒炮製,辛辣惹味。只是花甲偏細隻、唔夠肥美,亦有啲韌。
香辣干鍋花甲

炸菜肉末配叉子($62)一定要餡料美味,炸菜肉末係其中一款典型配料。味道鹹鹹香香、少少辣,又有肉碎;很惹味,只嫌太肥膩。
炸菜肉末配叉子

火腿津白($75)不行。金華火腿太少,津白有渣。
火腿津白
排骨湯拉麵($58)同街坊小館的質素差不多。湯底淡而冇味,排骨炸得很乾、欠肉汁。
排骨湯拉麵
室內環境唔好,同茶餐廳分別不大。除了燉湯稍為好味之外,其他小菜質素一般;涼菜及上海點心更加可以用非常差去形容。唯一好處係價錢唔貴。不過,仍然不足以吸引再去幫襯。
2021-05-09
$170 (Lunch)
2021-05-28 210 views
放工跟左同事返屋企打機,佢住喺愉景新城,記得附近8咪半有間食上海野嘅龍門一番,味道方面都好好,所以我哋打完機就去晚餐。我好中意餐廳有一人一盅仔茶,又可自選自己喜歡的茶包。排骨擔擔麵,排骨炸得外脆肉嫩,同麵分開上唔怕浸林,擔擔麵麵條細滑,湯底濃郁,帶有濃香的花生香味,少少辣好惹味。韭黃肉絲粗炒:夠鑊氣,配料比上海粗炒豐富一點,麵條沾滿醬汁好好味,而家十分彈牙。上湯小籠包即叫即蒸,皮薄餡鮮,還有香甜肉汁在包內,加些薑絲和醋更加好味!生煎鍋貼,煎得香脆,餡料鮮肉鮮甜有汁。炸銀絲卷,外皮香脆,內心軟熟,點牛奶食,甜甜的味道令人食不停。高力豆沙配雪糕,高力豆沙軟綿甜而不膩,美味的飯後甜品。
我好中意餐廳有一人一盅仔茶,又可自選自己喜歡的茶包。
生煎鍋貼,煎得香脆,餡料鮮肉鮮甜有汁。
高力豆沙配雪糕,高力豆沙軟綿甜而不膩,美味的飯後甜品
2021-05-26 245 views
在八咪半的這家店,其實我已想吃很久了,一直到現在才找到機會跟朋友吃,因為有點遠呢~環境:冷氣有點集中,但整體裝潢還好,座位設計間隔不俗服務:洽到好處選擇還滿多的,令人眼花撩亂食物:魔鬼天使小籠包$58白:加入了帶子跟魚子醬的小籠包,口感比普通版多了些軟稔,沒切開的帶子,魚子醬令它不需要再調味~黑:墨汁 海膽,顏色較深,味道也比較濃郁,帶點黑蒜的蒜香,著實很有趣的小籠包味最重要的一點是很夠熱,這對小籠包來說很重要古法燒烤羊腩$168炸得皮脆肉嫰,適量的脂肪,咸香十足再配上英式芥末,或者乳豬醬,燒鵝的甜酸醬中和一下咸味,下些檸檬汁去一去膩,比較少見但好吃的一道上海菜龍門海鮮炒飯$78加入帶子,雞粒,魷魚,蝦仁也還真的很多重口感,入口也不會重味,滿健康的一道海鮮炒飯!

環境:
冷氣有點集中,但整體裝潢還好,座位設計間隔不俗

服務:
洽到好處

選擇還滿多的,令人眼花撩亂

食物:

魔鬼天使小籠包$58

最重要的一點是很夠熱,這對小籠包來說很重要

古法燒烤羊腩$168

龍門海鮮炒飯$78
$177 (Dinner)
2021-05-23 271 views
今天晚上一家人在這裏用晚餐,慶祝爸爸生日。一開始對這一間餐廳的感覺不錯,因為看到餐單有一些適合素食者的菜式😍 所以才選擇了在這裏用晚餐,誰不知到最後生日蛋糕出場,一上枱看到整個蛋糕已經被毁壞到不堪設想,當然反應很大馬上同餐廳對質😨餐廳第一時間說自己沒有問題,並且還說是我們拿蛋糕到餐廳的時候已經是這樣😕 試問自己拿蛋糕到餐廳真的是已經被毁壞,還會一上枱看到這個場面這麼驚訝嗎?撫心自問自己不是一個貪心的人,亦從沒因為想藉住這件事情要求餐廳取消切餅費60元正,只是對爸爸的一個祝福被餐廳這樣地毁壞了😢 還要漠不關心沒有半點協議還要推卸責任的對待,確實深深不忿!😖我個要求查看CCTV,我是餐廳到目前為止也沒有作出行動。這件事情感到非常失望,也希望藉此可以提醒各位朋友,日後到這一間餐廳放蛋糕之前,最好打開蛋糕盒及拍照作證,因為確實這間餐廳的操作,令人難以自信。P.S: 沒有想過自己的第一個食評竟然是這樣,最後真的希望這間餐廳可以正面回應,哪怕是一句抱歉也總比以上的回應好吧🙁

2021-05-23
Celebration
Birthday
2021-05-20 157 views
來荃灣工作,去到一個商場叫8咪半,一心都諗住d餐廳係又貴又唔好食😅😅點知行行下,見到有間餐廳午餐做緊$45,膽粗粗入去試。😆😆😆裝潢不錯,叫咗上海小籠包配牛肉湯麵。小籠包都有4件,味道不錯!牛肉湯麵份量都可以,男士食完都覺得飽。😆😆另外,有茶包自己選擇,可以揀濃味或者淡味,無另外收費。估唔到呢類商廈都有d咁出色嘅餐廳,仲要唔貴,好彩揀左呢間餐廳食😊😊😊絕對係有驚喜👍🏻👍🏻

裝潢不錯,叫咗上海小籠包配牛肉湯麵。
小籠包都有4件,味道不錯!
牛肉湯麵份量都可以,男士食完都覺得飽。😆😆

另外,有茶包自己選擇,可以揀濃味或者淡味,無另外收費。

絕對係有驚喜👍🏻👍🏻
2021-05-20 143 views
已經食過幾次午餐,全部都係外賣,已經覺得好好食,今次第一次食堂食,所以特登寫食評😊😊環境真係好舒適,坐得好闊落,見到咁靚嘅環境,的確令人食慾大增👍🏻👍🏻👍🏻$45 一個點心+一碗麵,可揀茶一包,沖茶用。茶包有幾款可揀,我揀個淡味,茉莉茶,淡淡茶香,不錯。👍🏻🍜牛肉麵,牛肉嘅份量一d都唔吝嗇,3大舊,厚切的,非常飽肚,湯底唔係味精湯,飲完唔覺口渴😆😆😆😋😋🥟小籠包有4件,咬落去皮夠薄,夠湯汁肉汁🤤🤤🤤,非常好食!12:45前離座,可免茶介,加一!呢個質素,呢個環境,仲可慢慢歎茶,呢個價錢仲可以邊度搵👍🏻👍🏻

$45 一個點心+一碗麵,可揀茶一包,沖茶用。
茶包有幾款可揀,我揀個淡味,茉莉茶,淡淡茶香,不錯。👍🏻

🥟小籠包有4件,咬落去皮夠薄,夠湯汁肉汁🤤🤤🤤,非常好食!