2022-01-16 176 views
好耐無見班舊同事,大家返工都近荃灣,所以就嚟荃灣食,同事話呢間食過幾次唔錯,而我又未食過,一於試吓佢!座位闊落,坐得幾舒服,不過晚市侍應比較少,叫餐嘅話要等耐啲,一開始待應問你想飲咩茶,原來有人蔘茶,幾特別!見網上話海鮮炒飯好食,嚟到好豐富,唔錯!炸蝦得啱啱好,炸粉唔會落太多,最鍾意食炸嘢哈哈食完炸嘢梗係叫返碟餸啦,呢個小白菜,吵得唔錯!爽口!小籠包正呀甜醋排骨甜甜地又幾好咬呢樣唔記得叫咩🤣🤣滑滑地幾有口感,清清地幾好食,最後每碟都俾我哋清晒!

海鮮炒飯

見網上話海鮮炒飯好食,嚟到好豐富,唔錯!
黃金蝦球

炸蝦得啱啱好,炸粉唔會落太多,最鍾意食炸嘢哈哈
蒜蓉炒白菜

食完炸嘢梗係叫返碟餸啦,呢個小白菜,吵得唔錯!爽口!

小籠包正呀
黑醋排骨

甜醋排骨甜甜地又幾好咬

海鮮炒飯
黃金蝦球
蒜蓉炒白菜
黑醋排骨
2022-01-08 151 views
個湯係佢地餐牌推薦油到呀媽都吾認得吾好飲真係其本隔油都無你當我食原汁原味我食吾慣囉甘藍莓山藥好伏吾加個醬會正常好多元蹄係甜口但味道吾好 好大陣冰鮮味好味既係佢既原味小籠包同春卷其他仲有好搞笑既手撕雞卷佢用薄小小既蔥油餅包住但入面既比例係2:82係手撕雞 8係青瓜絲真係吾會想再去食佢仲有個點 我好吾理解佢只茶杯一人一包茶葉 好衛生但建議撕開小心d 佢入面係散裝茶葉一撕開會整跌晒落台因為我以為佢入面仲有一個透明包裝包住結果無 撕開成台都係佢裝茶道果只杯個杯蓋同只杯 吾夠貼小心個蓋會滑黎滑去手細d都拎吾住果只茶杯倒茶出黎
個湯係佢地餐牌推薦

個杯蓋同只杯 吾夠貼
小心個蓋會滑黎滑去
手細d都拎吾住果只茶杯倒茶出黎

2022-01-07
$200 (Lunch)
路過見幾吸引就入咗去😂一坐低就會問您飲咩茶🍵之後每人一小壺泡茶,幾有特色👍🏻由於唔想諗食咩,叫左個$588蟹粉餐酸辣湯,夠辣👍🏻有蝦係入面都幾豐富蟹粉炒飯 粉粉分明👍🏻酸菜魚,份量有點多😅魚都幾滑 無骨(可能有少少骨)蟹粉小籠包有點遜色,期待入面有湯😣依個入面比較少汁,無咗啜一聲嘅快感大閘蟹成餐都幾滿意👍🏻不過小籠包可以改善下~~最欣賞係一人一個小茶壺🫖人人都可以飲自己想飲嘅茶,好貼心嘅做法🥰
路過見幾吸引就入咗去😂
一坐低就會問您飲咩茶🍵之後每人一小壺泡茶,幾有特色👍🏻
由於唔想諗食咩,叫左個$588蟹粉餐

酸辣湯,夠辣👍🏻有蝦係入面都幾豐富

蟹粉炒飯 粉粉分明👍🏻

酸菜魚,份量有點多😅
魚都幾滑 無骨(可能有少少骨)

蟹粉小籠包
有點遜色,期待入面有湯😣
依個入面比較少汁,無咗啜一聲嘅快感

大閘蟹

成餐都幾滿意👍🏻
不過小籠包可以改善下~~
2021-12-29
2021-12-23 155 views
✨✨等候時間勁耐✨✨今日公司有野趕,叫個外賣上去食,點知等左我足足半個鐘,吹又吹左兩次都未到,眼見都唔係咁多人食,咩野要我等30分鐘,幾好食都假😡😡😡🤬🤬🤬套餐係平$45,外賣係+$2我叫左酸辣湯拉麵 + 山東一口牛肉包牛肉包,係幾好食,熱辣辣有肉汁酸辣湯同麵係分開,份量都ok味道中規中矩仲有其他套餐但真係唔俾負評唔得,趕時間叫外賣仲要我等30分鐘,最後我喺公司食得10分鐘,其實呢間餐廳之前幫襯過都係等好耐,但今次最誇張,希望餐廳會正視!
✨✨等候時間勁耐✨✨

套餐係平$45,外賣係+$2
我叫左酸辣湯拉麵 + 山東一口牛肉包

牛肉包,係幾好食,熱辣辣有肉汁

酸辣湯同麵係分開,份量都ok

味道中規中矩

仲有其他套餐

同事食晚飯。剛來到店鋪,一入門口已經覺得地板好立,好黏,好似沒有洗乾淨。坐低之後啲餐牌都係好立。啲餐具都係要用水洗多次先用。一開始我哋都不以為然,入到去就嗌野食。啲嘢食黎到,食落都OK。原本以為喺自己心理作用。當食到7788嘅時候,無啦啦有隻老鼠從天而降,跌正係我哋張枱隔離(有圖,膽小者勿開).我地即刻吓到彈曬起身。但餐廳啲職員就好似冇嘢咁,掃左隻老鼠入廚房就當冇事。明明知道我哋喺隔離見到晒,都唔同我地交代下發生乜嘢事。當時我坐咗喺中間既圓枱,因為上邊係open ceiling ,其實隻老鼠行過少少就跌正落我哋身上。果晚成晚都諗緊隻老鼠,好擔心自己食咗啲唔乾淨嘅嘢落肚。唔知餐廳嘅其他地方有冇被污染。真係好恐怖,肯定blacklist 唔會再食!
同事食晚飯。
野味老鼠肉
2021-12-09
Type of Meal
Dinner
  • 野味老鼠肉
2021-12-04 224 views
此處各式包点面食小炒均有水準。只是今天小弟運气太差,点了兩碗雪菜肉絲湯面居然变成芽菜肉絲湯面,只有極小量雪菜,食到一半才知不妙,跟经理反映後解説大厨未回來幫工弄出來的,並丞誌不理想.....。奉勸諸位食客点此食品要声明走芽菜,另那些芽菜已經發軟,超難食。
2021-12-04
  • 高力豆沙配雪糕
2021-12-04 77 views
2021-11-24 1802 views
今晚去完Ikea,就嚟咗荃灣8咪半商場度搵食,發現呢度都幾多食店!呢間嘅招牌就係燉湯同食小籠包定價都算親民~收9蚊一個茶位,但我覺得可以!仲可以每人各自挑選一款心儀嘅茶沖泡。共6款,我就選擇咗鐵觀音、茉莉烏龍。適逢大閘蟹嘅季節,店家都推出左七款大閘蟹嘅菜式餐牌都幾多款式選擇~到食物大合照時間!雞絲粉皮 $60好大碟,麻醬夠香滑拌勻加入芝麻更香口山東一口牛肉包 $48有5粒,皮唔係薄果種,但咬落有酥酥脆脆口感,牛肉餡亦濃味!主食類上海排骨擔擔麵$68價錢都幾抵食,重口味人士嘅我就有少少略嫌湯底唔夠濃郁喇!蟹粉扒豆苗 $108 可選蟹粉/瑤柱口味適逢大閘蟹嘅季節,就梗係揀蟹粉!的確海量蟹粉嘅咸鮮濃郁包裹全部豆苗魔鬼天使小籠包 $58/4隻魔鬼口味加入墨魚搓皮、黑蒜、豬肉、on top有海膽,比平常食到嘅小籠包同樣juicy 外,味道更清甜!天使口味加入帶子、豬肉、on top加左魚子醬,唔知係味有帶子食落肉餡真係較鮮甜!

呢間嘅招牌就係燉湯同食小籠包
定價都算親民~

收9蚊一個茶位,但我覺得可以!

適逢大閘蟹嘅季節,店家都推出左七款大閘蟹嘅菜式

餐牌都幾多款式選擇~

到食物大合照時間!

雞絲粉皮
好大碟,麻醬夠香滑拌勻加入芝麻更香口

山東一口牛肉包
有5粒,皮唔係薄果種,但咬落有酥酥脆脆口感,牛肉餡亦濃味!

主食類
上海排骨擔擔麵
價錢都幾抵食,重口味人士嘅我就有少少略嫌湯底唔夠濃郁喇!

蟹粉扒豆苗
可選蟹粉/瑤柱口味

$58/4隻

同樣juicy 外,味道更清甜!

2021-11-17
  • 魔鬼天使小籠包
  • 雞絲粉皮
2021-11-19 339 views
🍂秋風起又係食大閘蟹嘅季節🦀🦀 😫🤤 呢日收工嚟到 #龍門一番 食上海菜,見到佢哋啱啱出咗大閘蟹二人套餐只係($588),非常吸引😍 !呢個大閘蟹餐都幾多嘢食,套餐包左時令既蟹粉炒飯、小籠包、酸菜魚、大閘蟹、牛肉湯羹同甜品,好豐富🥰 首先黎既係大大粒既蟹粉小籠包呀😍 雖然小籠包既包皮唔算好薄,但勝在爆晒肉汁,加入蟹粉做點綴好好味🤤👌🏻蟹粉炒飯炒到粒粒分明,每一啖飯都有蟹肉、蟹黃同蟹膏,食到Lam Lam 脷🤤之後黎既酸菜魚大大盤,2個人完全食唔晒🥲 而成個餐既重點又點少得包埋既2隻大約四両重既大閘蟹,2隻都好多膏,勁香,但每人一隻有啲到喉唔到肺,但淺嚐黎講都算OK既🤣 牛肉湯羹幾清,最後以驅寒既薑茶湯圓做甜品,啱啱好,成個套餐質素中上,性價比高,值得一試!👌🏻👌🏻

之後黎既酸菜魚大大盤,2個人完全食唔晒🥲
牛肉湯羹幾清,
2021-11-17 235 views
魔鬼天使小籠包,有黑色同白色2隻比佢吸引住,又見係佢地招牌菜,所以叫黎試吓,黑色皮果款上面有海膽而涵除咗肉之外仲有係黑蒜肉,食落都幾特別,黑蒜肉甜甜地,又幾夾,而白色果款上面有魚子醬而入面有帶子粒,食落好爽口,2款小籠包都勁多湯汁,好juicy。上海春卷,即叫即炸,非常香脆,入面有蔬菜絲做材料,食落完全唔油膩。九里香烤餅,似生煎包,但唔油膩,因為佢個皮係烤而唔係煎,入面肉涵都好多韮菜,都幾juicy。蟹粉炒飯,賣相非常靚,上面一層全部都係蟹粉,而炒飯入面加咗菜粒,增加爽口度,d蟹粉好甘香。水煮牛肉,d牛肉份量都好多,好滑完全唔鞋,入面仲有薯仔,薯粉,金菇做配菜,個水煮汁都唔錯,唔算太辣,d材料吸收晒d汁,好惹味。泡蓮藕苗爆豬肚,蓮藕苗我都未食過,原來係勁細條嘅蓮藕bb,食落好爽口,有酸酸地嘅味道,而配豬肚一齊食,口感好好,豬肚嘅份量真係好多,都幾抵食。

2021-11-09 258 views
今日去了荃灣8米半商場同朋友食上海菜"龍門一番"話到上海菜,我最喜歡食小籠包😋😋所以我們點了小籠包酸辣湯雲吞古法燒烤羊我們一入坐店員拿了一盤獨立包裝的茶葉,給我們選。一人一包的茉莉珍珠,人參烏龍一人一個茶盅可以恩各人口味飲不同的茶小籠包皮薄內容豐富鮮甜,滿滿的湯包嫩嫩的肉。😋😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食不停口😝😝酸辣湯雲吞好大碗,酸酸辣辣好開胃,雲吞大大粒。好好味🤤😝😝😝古法燒烤羊肥瘦剛好,羊肉肉味香濃。外面脆脆內面軟滑!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日去了荃灣8米半商場
同朋友食上海菜"龍門一番"
話到上海菜,我最喜歡食小籠包😋😋
所以我們點了
酸辣湯雲吞
古法燒烤羊
我們一入坐店員拿了一盤獨立包裝的茶葉,給我們選。
一人一包的茉莉珍珠,人參烏龍
一人一個茶盅可以恩各人口味飲不同的茶

酸辣湯雲吞
好大碗,酸酸辣辣好開胃,雲吞大大粒。好好味🤤😝😝😝

古法燒烤羊

肥瘦剛好,羊肉肉味香濃。外面脆脆內面軟滑!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2021-11-09 190 views
難得入到黎荃灣做野,所以搵埋朋友食個晏,朋友話想食上海菜所以就嚟食午餐時段叫咗兩個lunch set再加啲小菜午餐非常之抵包括左一個小菜仲有前菜、飲品加多$20會有多個小食水煮牛肉配菜飯水煮牛肉用鍋上,牛肉煮得非常之鮮嫩,味道一啲都唔會太辣,反而係好香好惹味好彩加咗$5轉要菜飯,識落冇咁寡,而且鹹鹹地就咁食都已經好好食龍門海鮮炒飯炒飯粒粒分明好夠鑊氣!而且裏面材料豐富,每一啖都有海鮮料,雖然識落略嫌油膩招牌小籠包呢個小籠包可以話係食過最好食嘅小籠包,入面超級多湯汁,而且皮薄餡靚,肉味夠鮮九里香烤餅呢一個同想像中有少少出入,餡料同小籠包肉餡相似,但係烤餅皮唔夠酥脆,反之有點油膩蔥油拌萵筍萵筍絲切得相當幼細,蔥油味道亦都好香,但係個人認為用一般涼拌汁會更好食香葉肉碎叉子呢個菜式同泰國嘅生菜包有啲相似,同樣都係辣炒肉碎但係配嘅係叉子酥餅,肉碎相當惹味香口,配埋酥脆嘅叉子非常好食

午餐時段叫咗兩個lunch set再加啲小菜

2021-11-08
Type of Meal
Lunch
2021-11-03 186 views
><一開始店員會捧住茶葉盤揀好要咩茶葉 就自己一盅沖茶飲椰子竹笙燉雲吞雞湯($188)嚟過龍門一番幾次 都未食過招牌燉湯天氣涼涼地就想食熱嘢甫打開鍋蓋 椰子香氣慢慢滲出大約分到4-5碗湯 頓時暖入心頭上湯小籠包($38)皮唔算好厚 餡內盛滿湯汁包頂有個小洞 可以吸咗d汁先就唔怕咬開時漏晒出嚟炸銀絲卷($23)外面一層炸到金黃酥脆入面係鬆軟白雪雪 蘸甜甜煉奶蒙古手撕雞卷($48)手抓餅包裹住青瓜絲同雞肉塗滿沙律醬 切面見到滿滿餡料><><><><><><><><><><><龍門一番 上海·紫砂燉湯荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓105號舖
一開始店員會捧住茶葉盤
揀好要咩茶葉 就自己一盅沖茶飲
椰子竹笙燉雲吞雞湯($188)
嚟過龍門一番幾次
都未食過招牌燉湯
天氣涼涼地就想食熱嘢
甫打開鍋蓋 椰子香氣慢慢滲出
大約分到4-5碗湯 頓時暖入心頭
上湯小籠包($38)
皮唔算好厚 餡內盛滿湯汁
包頂有個小洞 可以吸咗d汁先
就唔怕咬開時漏晒出嚟
炸銀絲卷($23)
外面一層炸到金黃酥脆
入面係鬆軟白雪雪 蘸甜甜煉奶
蒙古手撕雞卷($48)
手抓餅包裹住青瓜絲同雞肉
塗滿沙律醬 切面見到滿滿餡料
><><><><><><><><><><><
龍門一番 上海·紫砂燉湯
荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓105號舖
2021-10-23 368 views
荃灣不嬲都出名多好嘢食,所以周不時都會入荃灣搵嘢好嘢食,貪佢嗰度啲嘢食好味之餘,性價比都幾高😆 今次經朋友介紹,去咗一間位於8咪半唔起眼嘅上海餐廳食飯,估唔到嘢食質素都幾有驚喜🤙🏻見佢最出名係紫砂燉湯,顧名思義即係用紫砂鍋去燉嘅湯,紫砂鍋可以保持返個溫度,等你食飯嘅時候都可以飲熱辣辣嘅湯😌 呢個椰子竹笙雞湯非常之清甜,飲落仲有淡淡的椰子味👍🏻 而佢個湯嘅材料都唔少,首先已經有半隻雞食,仲要雞肉超腍,仲有啲雞腳同埋椰子肉,就連雲吞都有成5/6隻。基本上清咗呢個湯已經飽咗一半🤣去食上海野,點少得食擔擔麵😝 而佢呢度嘅擔擔麵就主打重花生醬味,湯底較濃稠,我個人就唔太好重花生醬味嘅擔擔麵,比較鍾意食辣味重啲嘅🤭 不過除咗味道方面,佢嘅麵質都幾彈牙,加上肉碎夠多,都幾唔錯!見呢度嘅人氣菜式係呢個黑白色嘅小籠包,感覺非常新鮮,所以都嗌咗籠☺️ 魔鬼小籠包係包住黑蒜肉,再用墨魚汁整嘅外皮,面頭再加上一點海膽,配搭好夾,好味😋 而天使小籠包裏面包咗帶子,面頭加咗魚子醬,味道都OK,但冇魔鬼咁好食。平時去食上海野都幾鍾意嗌糖醋魚塊,貪佢酸酸甜甜夠晒醒胃,佢呢度嘅魚塊外脆內軟,都幾高質😋️ 而且份量唔少,夾極

椰子竹笙燉雲吞雞湯

四川擔擔麵

糖醋魚塊
平時去食上海野都幾鍾意嗌糖醋魚塊,貪佢酸酸甜甜夠晒醒胃,佢呢度嘅魚塊外脆內軟,都幾高質😋️ 而且份量唔少,夾極都仲有魚,而且仲有菠蘿食,好滿意😆

香葉肉碎配叉子
最後仲嗌左個肉碎配叉子,貪佢有得玩之餘又有得食🤣 佢個肉碎炒得超級惹味,加咗唔同辣椒落去炒,食落辣辣哋,好開胃!而肉碎嘅份量都超級多,即使塞滿晒四個叉子,但都仲有剩,而就咁食就會稍嫌有啲油膩,唔多建議🤭

總括而言,呢間上海餐廳的確幾高質,而且選擇超級多,特別推介佢嘅紫砂鍋燉湯,足料得嚟又好味😋 而佢最特別之處係每人可以揀一款茶葉自己沖嚟飲,即使你同隔離嗰個唔係飲同一種茶,但都可以一齊食飯😝
椰子竹笙燉雲吞雞湯
糖醋魚塊
香葉肉碎配叉子
2021-10-21 202 views
21/10中午時份同太太及同事三人一起往荃灣龍門一番食午餐,我叫左個鱔糊套餐,我同事叫左碗麵,我太太叫左手撕雞小菜套餐,菜飯好快上枱,我同我同事個餐都好快上枱,但係手撕雞過咗廿幾分鐘都仲未上就問侍應竟然回覆話整好咪會上囉,語氣表現極之不耐煩及不禮貌,再過左三十多分鐘仲未見再追另外一位員工回覆話又吾係我整吾關我事喎但依然有幫我追,再過幾分鐘卒之送到,我同送菜嘅另一位員工講碗飯已經凍哂佢立即幫我換一碗飯,這位員工服務態度比較好,但其他兩位員工咁嘅服務質素吾使旨意再幫襯。😡😡😡
2021-10-21
$80 (Lunch)