2024-03-31 672 views
夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖蔘雞湯(Sam Gye Tang):蔘雞湯是一道傳統的韓國料理,由滋補的蔘和嫩雞一起煮成。這道湯具有豐富的營養價值,被認為對健康有益。蔘雞湯的湯底清澈,濃郁的雞肉味道與蔘的香氣交織在一起。雞肉非常嫩滑,容易從骨頭上脫落。一些常見的配料包括糯米、棗子和蒜瓣,這些都增添了湯的風味。蔘雞湯通常在冬天食用,因為它被認為可以提供身體的熱量並增強免疫力。醬油蟹(Ganjang Gejang):醬油蟹是一道用醬油醃製的蟹的韓國傳統料理。這道菜通常使用新鮮的螃蟹,並將其整個浸泡在醬油和其他調味料中數天,使其充分吸收醬汁的風味。醬油蟹具有豐富的鮮味和咸香味,蟹肉鮮嫩多汁。吃醬油蟹時,人們通常會將蟹肉和蟹黃與飯一起混合食用,這樣可以更好地品嚐到醬油的風味。煎蝦餅(Saeu Jeon):煎蝦餅是一道以蝦和蛋為主要成分的韓國小吃。這道菜通常由新鮮的蝦和打散的雞蛋混合製成,然後在平底鍋中煎至金黃色。煎蝦餅的外層酥脆,內部濕潤軟嫩,蝦的鮮味與蛋的香氣融合在一起,味道非常美味。這道菜可以作為開胃菜或配菜,也可以與米飯一起食用。煎蝦餅在韓國的酒吧和餐館中非常受歡迎
夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

蔘雞湯(Sam Gye Tang):

醬油蟹(Ganjang Gejang):

煎蝦餅(Saeu Jeon):
煎蝦餅是一道以蝦和蛋為主要成分的韓國小吃。這道菜通常由新鮮的蝦和打散的雞蛋混合製成,然後在平底鍋中煎至金黃色。煎蝦餅的外層酥脆,內部濕潤軟嫩,蝦的鮮味與蛋的香氣融合在一起,味道非常美味。這道菜可以作為開胃菜或配菜,也可以與米飯一起食用。煎蝦餅在韓國的酒吧和餐館中非常受歡迎,是一道受到大眾喜愛的傳統美食。
  • 醬油蟹
2024-03-11 867 views
好想食好好味既韓國野 係尖沙咀搵韓國餐廳,見到好多介紹呢一間 就入左黎試下位置 環境 座位 都好方便好舒服👍🏻好易搵到枱與枱之間好闊落 坐得好舒服 食燒肉都唔會好大油煙好大陣味👍🏻由於太多野想食 人數有限 於是叫左食評介紹又想試的幾款食物😋果然冇失望 每樣都好好味點完菜就有八款小食送上 每樣小小 唔怕食唔哂食韓國野冇理由唔叫五花腩🤭於是叫左厚切五花腩 再加 韓式生菜配包飯醬燒完三件五花腩 其實係好多 好彩有菜包起食 如果唔係都好快full 好飽肚😋加埋菜食感覺良好 而且菜好新鮮好脆 伴醬好好味 必叫👍🏻辣豆腐海鮮湯辣辣地又甜 多豆腐多材料👍🏻仲有飯配埋 成個飯倒落去食 好香好好味👍🏻值得食😋又係平時食韓國野必叫既韓式炒粉絲呢個不得了 勁香勁好味 好香胡椒味 仲有牛肉 粉絲又好煙韌👍🏻都係必食之選最後見人介紹呢個鮑魚粥 先生好鍾意食 話好香濃鮑魚味 食落口都係啖啖鮑魚肉👍🏻而且好大份 個碗好深 起碼有四碗👍🏻 食完會好飽以上幾款都係好好食 所以必須比個好評 應該暫時係我食過頭三好味既韓國餐廳😋

位置 環境 座位 都好方便好舒服👍🏻好易搵到

點完菜就有八款小食送上 每樣小小 唔怕食唔哂

辣豆腐海鮮湯

又係平時食韓國野必叫既韓式炒粉絲

• 鮑魚粥
  • 厚切五花腩
  • 韓式炒粉絲
閨蜜去完旅行✈️返嚟,搵我俾手信派利是🧧,佢好醒目揀咗食韓國菜,避免中菜嘅新年期間+2收費。坐低之後,我發覺附近隔籬左右嘅枱,都係派手信派利是,充滿著新年嘅祝福哈~呢間餐廳韓國🇰🇷人主理,一坐低就上咗好多碟泡菜,全部都好美味😋。🐖厚切五花腩$180 五花腩肥瘦相間,而且均勻,放係鐵板上,唧唧喳喳聲,燒好咗嘅五花腩,沾上淮鹽,已經好甘香惹味。我哋另外重點咗一客「韓式生菜配包飯醬$60」,五花腩配以蔬菜🥬、韓式麵豉醬、蒜片簡直令燒肉升華,口感豐富。🐂特大牛肋骨$320真係好大塊😆,牛肋骨黐住一片好長嘅牛肉,燒牛肉時已經香噴噴,令人垂涎三尺🤤,我哋燒到啱啱熟,牛味濃郁,好好食😋。再飲返啖冰凍酸酸地嘅「韓國紅醋水$40」,好爽😄~🐓人蔘雞粥$120呢個我點㗎,意喻今年豐衣「粥」食,雞粥真材實料,裏面有雞肉、人蔘、紅棗等,每一口都有有雞汁嘅香醇,仲有參味嘅回甘,食完又暖心又暖胃。

🐖厚切五花腩$180

🐂特大牛肋骨$320

再飲返啖冰凍酸酸地嘅「韓國紅醋水$40」,好爽😄~

🐓人蔘雞粥$120

Lunch
有好多碟小菜🤩 分別有泡菜、涼拌菠菜、豆芽、魚仔、辣豆腐、辣翠玉瓜、炸茄子同甜薯仔,好開胃石鍋拌飯 雞肉 ($130)等咗40分鐘先上到,追咗幾次侍應都話呢碟餸要耐少少,但係只係石鍋拌飯 材料都唔使準備好耐😶嚟到熱辣辣份量幾大,雞肉都腍,有多種配菜喺面,正常發揮豆腐鍋 牛肉 ($120)呢碟就反而10分鐘就上到😶 夠辣 湯都幾濃,都足料,配上白飯幾好食—𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $140 𝗉𝗉 🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 6/10📍 夜首爾尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

石鍋拌飯 雞肉 ($130)

嚟到熱辣辣份量幾大,雞肉都腍,有多種配菜喺面,正常發揮
豆腐鍋 牛肉 ($120)

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $140 𝗉𝗉
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 6/10
📍 夜首爾
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
我們一行15人到夜首爾飯聚,分了三張枱,點了合共十五道主菜,由坐落點餐時約6:30pm至埋單約7:50pm,時間不足90分鐘。可如此快地完結一場飯聚有賴此店的員工們以粗劣的態度趕走我們。先是有一位帶眼鏡的男侍應對其中一枱表示我們消費太低,並以嫌棄的態度說道「做咗三十幾年都未見過消費咁低嘅客」,其間並未能道出任何最低消費的指引。之後再有一名阿姨從廚房走出來以不友善的眼神望了我們幾次,並跟男侍應閒聊幾句,接著以包租婆般的語氣跟我們說「有客等,我哋得星期五六日有生意做,你哋好走啦」。當刻仍未到大部份餐廳所定的90分鐘入座時間,況且此店從未提及任何限時措施。我們離座後走到餐廳的下層,看到有好幾張不同大小的空枱,門外亦不見有人等候,十分離奇。店內並無顯示最低消費,我們當天的人均消費近每人$200,十五人點的十五道均是主菜,而價目表是餐廳定的。如店員們/店主心中有價,應為客人要達到某消費金額,可清晰列在餐牌上。如想客人點算更多菜式,可友善建議餐點。如想客人於指定時間內離座,可標示出來並在入座時提點,非也。以往我們久不久也會到此店午餐,經過今次差劣的晚餐體驗,絕無下次,亦絕不建議任何人光顧。今時今日

以往我們久不久也會到此店午餐,經過今次差劣的晚餐體驗,絕無下次,亦絕不建議任何人光顧。今時今日如此的服務態度叫僅有留港消費的人情何以堪。

We gathered as a group of 15 and ordered the same number of main dishes. After finishing our meal, we left in less than 90 minutes, all due to the poor attitude and service of the restaurant staff.

One male staff member, who wore glasses, complained that he thought our spending was too little. He said, "I've been working for 30 years and have never seen anyone spend as little as you guys." However, there was no minimum expenditure requirement stated or mentioned, and we had spent nearly HKD 200 per person.

Later, a female staff member emerged from the kitchen, giving us a side-eye. After chatting with the male staff member, she rudely told us, "There are customers waiting. We only manage to earn more from Friday to Sunday. You guys should leave." Despite being rushed out, we noted that we had spent less than the typical 90-minute limit many restaurants impose, though no such limit was mentioned here.

As we were leaving and walked downstairs, we noticed several empty tables and no queue outside the restaurant, which was absurd.

We used to dine here occasionally, but after this dreadful experience, it'sa forever NO for us. We absolutely do NOT recommend this restaurant.
2024-04-26
Dinner
2024-04-26 69 views
同一班同事食野,book左3台,之後想話要加啲小食配菜,侍應態度超級差,直接話我地消費低唔俾加同趕客,大佬依家俾唔起錢咩?好聲好氣,我地都嗌多啲餸喇, 態度咁差,無下次。!

2024-04-25 27 views
好耐冇食韓國菜,今次又嚟呢間位於尖沙咀寶勒巷《夜首爾》,貪佢地點就腳十分方便易搵,而且正宗韓國人主理。餐廳地方超大,而且仲有兩層。簡約韓風裝飾,非常舒適。餐廳供應有韓式燒烤,韓牛更是韓國直送。此外,傳統韓式料理亦有供應。如果想食醬油蟹亦有,而且亦係韓國直送。另外亦有一人餐供應。「醬油蟹」($250/隻),如果兩隻價錢更優惠。我地純綷想試下,所以兩個人share 一隻。入口蟹肉頗結實,有醬油香味道而又不會好咸。我地追加左「紫菜飯」($15),將蟹膏撈埋紫菜飯一齊食,真係好夾好好味。飯粒有咬口,加咗麻油和紫菜,入口更加超香。「牛胸肉大醬湯」($380),呢個大濃湯十分足料濃郁,配料有蘿蔔、翠肉瓜、薯仔、滑豆腐及牛胸肉。特別要一提,牛胸肉超好味,入口爽彈而且牛味極濃。而且牛肉份量超級多,非常抵食而又出色好味,推薦大家要試。餐廳提供韓國前菜好多款式,更有為客人提供玄米茶,可以免費添飲。當然亦有各款飲料及酒類供應。設有加一服務費。

2024-04-03
  • 牛胸肉大醬湯
2024-04-24 23 views
今日嚟尖沙咀買嘢,順便嚟食飯,今日好想食韓國嘢🇰🇷朋友推介食呢間『夜首爾』,一於試吓😋叫完嘢食,職員攞咗8碟小食,樣樣都好好食和好開胃,特別係涼拌粉皮和菠菜我最鍾意😍食韓國嘢梗係要食韓牛啦,我哋叫咗特級雪花肥牛,啲牛油脂分布好靚🤤燒完嘅牛特別香,仲好Juice,牛味濃郁,配埋佢提供嘅醬料,更加好味😋我哋仲有叫咗個辣雜錦海鮮鍋,海鮮鍋有好多海鮮,包括有蟹🦀蝦🦐元貝,墨魚🐙青口,仲有啲娃娃菜,豆腐等👍🏻元貝好大隻,啖啖肉🥰墨魚新鮮彈牙😍蝦和青口都好好食😋職員會將食物剪細件👍🏻不過啲蟹肉唔係好實淨😞餐廳環境都好舒服,嚟呢度推介食牛👍🏻

元貝好大隻,啖啖肉🥰

墨魚新鮮彈牙😍

蝦和青口都好好食😋

職員會將食物剪細件👍🏻

不過啲蟹肉唔係好實淨😞

餐廳環境都好舒服,嚟呢度推介食牛👍🏻

2024-04-07
Lunch
2024-04-22 38 views
有一間必食的韓國料理餐廳位於尖沙咀寶勒巷,韓式味道十足,而且裝修光猛明亮,非常適合三五知己,或者一家大細來撐枱腳。一講起韓菜,立即會諗起石鍋飯,在電視劇裏面成日見到啲阿豬媽食石鍋飯,牛肉石鍋拌飯,僅需$130。米飯經過石鍋的烹煮,散發出香氣四溢的香脆底部,搭配上濃郁多汁的牛肉塊,加上很多韓式配菜,健康有營養之餘亦非常好吃,配菜之間發揮着調味的效果,加上入味的牛肉,正!食韓國菜,都一定會食韓燒,既然有了石鍋飯,就點一些肉類來燒送飯。首先是帶子,$180六雙。新鮮的帶子肉質鮮嫩,入口即化,絕對是海鮮愛好者的最愛,大大粒帶子,鮮嫩多汁,肉好嫩滑。接著,特級雪花牛肉$280,這片片嫩滑的牛肉薄片質感絕佳,肉質鮮嫩多汁,最後搭配上韓式生菜配包飯醬$60,這醬料帶著微微的辣味,讓整個口感更加豐富。除了美食之外,這裡還提供多款手工啤酒供選擇。我試了一款桃味的手工啤酒,清新的桃子香氣與微微的苦味相融合,給了我一種愜意的享受感。#夜首爾 #尖沙咀美食 #牛肉石鍋拌飯 #帶子 #特級雪花牛肉 #手工啤酒 #韓國料理 #美食評論 #美食分享 #foodie #instafood #foodlover #韓國

#夜首爾 #尖沙咀美食 #牛肉石鍋拌飯 #帶子 #特級雪花牛肉 #手工啤酒 #韓國料理 #美食評論 #美食分享 #foodie #instafood #foodlover #韓國料理愛好者 #吃貨生活 #foodgasm #美味食記 #foodstagram #foodphotography #美食日記 #yummy #delicious #foodblog #foodblogger
2024-04-17
2024-04-22 54 views
🔸醬油蟹🦀 ($250)好多人介紹呢到嘅醬油蟹 所以我哋特登嚟食🦀 呢間餐廳特登用咗韓國延平島嘅藍花蟹🇰🇷 但我覺得普普通通 隻蟹偏細隻 好彩唔腥😀 橙黃色嘅蟹膏都幾多😃 醬油嘅味道正正常常 唔會係死鹹😀 但呢個醬油蟹冇跟飯嘅 所以我哋要另外再叫🍚評分: 🌟🌟🌟🔸調味牛肋骨🥩 ($360)呢個好有驚喜😍 廚房會預先將牛肉嘅外層燒香 內層就係粉紅色🥩 牛肋骨會連骨一齊上 牛肉就會切成一粒粒 所以好方便燒☺️ 牛肉嘅質地鮮嫩 充滿油香🥰 韓式調味甜甜嘅 唔會蓋過牛肉本身嘅味道 唔洗再另外點醬都好好食😍評分: 🌟🌟🌟🌟🌟
🔸醬油蟹🦀 ($250)
評分: 🌟🌟🌟

🔸調味牛肋骨🥩 ($360)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟
2024-04-09 78 views
第一次來幫襯本來只想點一個生牛肉拌飯和一個豆腐海鮮鍋。豈知先來了8小碟的前菜,著實有驚喜,即時加點了醬油蟹,鮮甜膏多。今餐所有的餐點都好好食,已想好下次再來試試燒烤。
第一次來幫襯
本來只想點一個生牛肉拌飯和一個豆腐海鮮鍋。
豈知先來了8小碟的前菜,著實有驚喜,
即時加點了醬油蟹,鮮甜膏多。
今餐所有的餐點都好好食,已想好下次再來試試燒烤。
  • 醬油蟹
  • 前菜
  • 生拌牛肉
2024-04-04 163 views
平日午膳經過見到呢間鋪門囗海鮮湯麵張相諗起好耐冇食韓式湯麵,諗都唔諗就入咗去,晏晝最繁忙時間只有兩台客,明白嘅,因為香港經濟差。點了香辣牛肉麵,店員先上前菜,一切仲算正常。碗麵嚟咗之後食到三份一,先記得自己原來叫嘅係牛肉湯麵,然後努力尋找被遺忘的牛肉。經過多番努力後,終於搵到一小件牛肉碎(如圖)。當我問店員究竟呢碗係牛肉湯+麵,定係有牛肉嘅湯麵,她指著相中件牛肉碎話「咪有牛囉!」。 再同佢講話嗰件牛肉碎係唯一嘅牛,佢堅持有牛,我只好接受現實。食多兩啖麵就走。埋單嘅時候忍唔住同個韓國老細反映碗麵冇牛件事,沒有道歉,還堅持有牛,只是煲得耐溶掉了。香港就係有呢啲食肆,D人點會唔個個上深圳消費?!?
點了香辣牛肉麵,店員先上前菜,一切仲算正常。
香港就係有呢啲食肆,D人點會唔個個上深圳消費?!?
只有一件牛肉碎的香辣牛肉湯麵
2024-04-02 85 views
餐牌超多野食!前菜有8款,加兩款醬汁😍水冷麵麵條彈牙有嚼勁,配上涼爽的醬汁,夏天吃真是消暑又開胃,上面的配料有醃蘿蔔、青瓜絲、雪梨條,增添了清爽的口感,味道更有層次!食咗一啖,整個人都感覺涼快舒爽,好岩而家呢個天氣食海鮮蠔餅好足料,外皮煎得酥脆金黃,一口咬下去,裡面淡淡都係蠔仔,鮮嫩多汁,鮮甜彈牙,加上特製嘅醬汁,更加惹味🤤🤤呢度仲可以燒肉!牛舌肉質細嫩,口感滑嫩有嚼勁。牛舌的味道鮮美,帶著淡淡的牛肉香氣,讓人回味無窮。簡單的燒烤保留了牛舌的原汁原味,沒有腥味。再沾上一點鹽巴,更能突顯牛舌的鮮甜特級雪花牛肉牛肉的紋路清晰美麗,令人讚嘆。入口後,牛肉的鮮甜味道迅速彌漫,讓人陶醉其中。咀嚼時,肉的纖維非常細膩,外層微焦帶著微微的炭烤香氣,內部保持了肉汁的豐潤,再蘸點特製醬汁,能中和肉的油膩感
餐牌超多野食!

前菜有8款,加兩款醬汁😍

水冷麵

海鮮蠔餅

呢度仲可以燒肉!

牛舌

特級雪花牛肉

2024-04-01 64 views
夜首爾地址: 尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖電話: =====================呢10年都是韓流,由韓食,韓國kpop,韓劇,skin care 化妝品,都成了人氣主流。8款前菜,好壯觀女朋友勁喜歡睇韓劇,浸輪完睇曬16集,佢集慣在未迷上下一套劇前,要去食韓國菜韓國女仔皮膚好,除了泡菜就是因為豬手了$320 一大,點了原味,豬手好入味,同埋起骨切片,豬皮口感彈彈$220 蔘雞湯,相信大家都食過,雞中心釀了糥米,紅束棗,蔘條等,吃肉喝湯,很補的。
夜首爾

地址: 尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
電話: =====================

8款前菜,好壯觀

2024-03-29 62 views
和朋友行韩料街,被里面客人的铁板炒八爪鱼吸引进来的!很大一个铁盘,感觉用料都很丰富~〈酱油蟹〉第一次吃!味道非常鲜甜,肉可以直接被一口吸溜了进去,而且居然没有什么腥味的!男朋友这种拉肚子体制都没忍住,本来说只尝一口,结果一块接着一块!〈厚切五花腩〉厚切五花腩有整整两大块!但是需要自己剪,所以忽略我图片中乱七八糟的形状哈~但是真的烤得滋滋冒油,一口下去直接在嘴里爆开,再配上生菜和小菜~〈炒年糕〉中规中矩,年糕很弹牙

〈炒年糕〉中规中矩,年糕很弹牙
  • 酱油蟹
  • 厚切五花腩