2024-01-15 82 views
先黎8款唔同口味既韓式前菜,每款都係餐廳每日手工製,口感同味道非常豐富,分別有菠菜🥰韭菜🥰蒟蒻🥰節瓜🥰芽菜🥰泡菜🥰薯仔🥰茄子🥰2個人share岩岩好~辣雜錦海鮮鍋🥰黎到真係嘩,好大份! 為左方便食用同煮熟,店員都會將原隻新鮮彈牙大魷魚剪件,爽口既扇貝同青口脫殼。主要食材仲有一隻鮮甜既蟹 兩隻燒過既蝦,蝦頭好香仲有D膏。而鍋底主要有菇 豆腐 蘿蔔 黃芽 翠玉瓜 等多款蔬菜索曬各種海鮮既鮮味,所以湯底幾鮮甜,海鮮窩既辣係易入口越滾越香,有大量蔬菜落肚,食燒肉就冇咁罪惡感。煎蝦餅🥰6隻大蝦,每隻獨立包住蛋液香煎小炸,隻隻入口先黎好重蛋香味,再食到蝦既鮮甜同爽口,食起黎亦唔會好油膩,好香!

2024-01-12 88 views
每次夜晚經過寶勒巷都超多人等位,今日決定同朋友下午過嚟食,終於明白點解尖沙咀咁多韓國餐廳,佢地都依然咁多人排隊佢哋嘅正宗韓國人主理嘅餐廳,口味非常正宗,我見佢哋有牛腸鍋,香港都唔係好多地方有,不過朋友就唔係特別鍾意食,所以就無叫到。我哋叫左烤八爪魚五花肉,一個鍋上,一邊煮一邊食,冬天食真係好正,熱辣辣。個份量係超級足,兩個人完全食唔晒。另外仲叫左牛肋骨鍋同海鮮煎餅,牛肉好淋好入味,啖啖肉,而個海鮮煎餅好香脆又多料,真心唔錯。

2024-01-04 120 views
尖沙咀出名有條韓國街,有唔少韓國店鋪,當中有間夜首爾特別深受駐港韓國人喜愛,人氣韓團NF.Flying來港都刻意來臨。店鋪出名菜式有醬油蟹,由延坪島運送過黎,係信心保證。醬油蟹好多肉同鮮甜,一啲腥味都冇。配埋紫菜白飯食,更加入口。果然係白飯小偷👍🏻另外仲叫左辣炒年糕。年糕煮得岩岩好,唔會太硬又唔會太軟,好有口感。而且配料都有好多,兩大隻海蝦、魷魚同青口。本身同朋友都驚唔夠食,但所有野都好大盤而且淨前菜都超多,好彩冇叫多。價錢比較貴,兩樣送加白飯都已經500幾,但真係幾好味,一大班人食會比較抵。會再Encore🤟🏻地址-夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖環境/設施-韓式特色-醬油蟹人均價格-250評分-8.2/10

地址-夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
環境/設施-韓式
特色-醬油蟹
人均價格-250
評分-8.2/10
海鮮辣炒年糕
海鮮辣炒年糕
  • 前菜
來到尖沙咀搵好吃😍當然要吃正宗韓國人🇰🇷主理的韓國菜🥢寶勒巷寶力大廈地舖很易找📝點菜後,職員便送上6款前菜😋有最愛的泡菜,🍛大豆芽,蔥油矮瓜🍆,蘿蔔絲醃菜。。。。🐮鐵板烤牛肉 $85 配白飯洋蔥鐵板牛肉🧄薄瘦牛有肉汁,配上洋蔥調味很好,還有濃牛籮白清湯🥘🍲石鍋拌飯 配烤鰻魚 $110色香味俱全🫙熱騰騰的炭黑石鍋,攪下攪,辣椒醬的白飯,豆芽菜🥚蘿蔔絲雞蛋,韓國人傳統菜式好味🐙烤八爪魚豚肉$350巨大八爪魚,用慢火一邊攪拌均匀炒,有少少微辣,很惹味🌟裝修韓國風格🌟食物水準高很像去左韓國FEEL🌟舖內寬敞

🐮鐵板烤牛肉 $85 配白飯

🍲石鍋拌飯 配烤鰻魚 $110

🐙烤八爪魚豚肉$350
巨大八爪魚,用慢火一邊攪拌均匀炒,有少少微辣,很惹味

🌟裝修韓國風格
🌟食物水準高很像去左韓國FEEL
🌟舖內寬敞
朋友👩🏻‍🎓話想食韓國菜🇰🇷,我都想食😂,朋友👩🏻‍🎓叫我諗去邊樹食,我即刻腦筋急轉2秒,就諗到呢間韓國🇰🇷餐廳🥢🍴,咁就帶咗朋友👩🏻‍🎓去開餐🤣一坐低就上好多碟泡菜,基本上全部都好美味😋$320「特大牛肋骨」:牛肋骨 黐住一片好長嘅牛肉,真係好大一塊🤩,上邊已經鎅咗好多刀,咁樣會令到咬落更軟熟👍;跟住就即刻開始燒🔥,我哋燒到啱啱熟🤩;牛肉有濃郁牛味,充滿 umami,好好食😋,仲可以沾淮鹽食🤩$180 「厚切五花腩」:「五花腩」🐷目測大約 65%瘦肉35%脂肪🤣,非常甘香、軟熟🤩,一燒嘅時候豬油洶湧而出,真係好香🤩;厚切份外有口感😋$110「冷麵」:非常鍾意食「韓國🇰🇷冷麵」(特別係《平壤冷麵》不過香港冇乜地方有得食)亦都食過好多🤩;呢度嘅「冷麵」幾煙韌,加埋芥辣同埋醋,食落開胃又好味😋;仲有大量青瓜絲、白蘿蔔絲、蘿蔔薄片,令味道更豐富,又清新👍$135「年糕餃子湯」:湯底非常濃郁,竟然有牛味😋,年糕夠煙靭,餃子大大隻好飽滿,仲有幾片牛𦟌,好味兼食完成身暖晒🤩
一坐低就上好多碟泡菜,基本上全部都好美味😋
2023-12-24 75 views
夜晚收工周圍搵嘢食,行到呢一間見門口幾特別走入去試吓。入面嘅員工唔知係咪韓國人,見佢哋講韓文和英文為主,服務正常OK。店舖都很大,仲有樓上一層。2個人叫咗一碗鮑魚粥和一個石鍋牛肉拌飯,仲有共七小碟嘅前菜,各有特色,有一個類似菠菜捲蛋嘅較特別,之前未食過,感覺好健康。頭一轉嘅前菜唔需要收費,如果再加嘅話就要加$30 ,感覺都好抵。鮑魚粥,每一粒米都軟綿綿,配上紫菜,好新鮮濃厚,好食!石鍋牛肉拌飯,比一般出邊嘅韓國餐廳較大鍋,鍋底有層好厚嘅飯焦,加上韓式辣醬好惹味,想推介一下佢碗蘿蔔湯,好清新好清甜!

鮑魚粥,每一粒米都軟綿綿,配上紫菜,好新鮮濃厚,好食!
鮑魚粥

2023-12-23
Type of Meal
Dinner
鮑魚粥
2023-12-20 59 views
0服務可言,餐廳已不是很繁忙,但侍應服務態度超差,叫天不應叫地不聞,侍應極度悔氣☹️☹️☹️未試過咁差服務態度嘅餐廳👎👎👎好食都冇用,唔會有下次,完全接受唔到
2023-12-20
2023-12-18 96 views
原味牛肋骨 上枱前 店員會先給我們看看這條狀的牛肋骨之後就會拎去外面燒烤 就是喜歡吃這種不加任何醃料的烤肉 好味😋·厚切五花肉係好耐冇食嘅삼겹살 這個跟牛肋骨有點不同這個是要自己烤的 烤成焦邊 味道真係好好👍🏻·辣什錦海鮮鍋因為只有一個爐子 店員會叫我們先燒五花肉 之後再食這個海鮮鍋 唔係講笑!依個真的好食 海鮮好足料 湯都特別鮮甜 還有陣陣菜的味道 好清新 ·燉牛排骨真的跟韓國吃到的一樣味道 牛排骨特別嫩 甜甜的醬料味道很配 比較牛肋骨條 這個更好味·醬油蟹不算很大隻 在香港食 就不要抱太大的期望啦·海鮮豆腐湯依個係亂嗌嘅 但都係好好飲嘅湯·冷麵少辣 好味
原味牛肋骨

依個係亂嗌嘅 但都係好好飲嘅湯
冷麵

少辣 好味
2023-11-16 231 views
服務:6點入座到6點半先有啲前菜食下,落單後等好耐先有野食,侍應長期扮睇唔到,㩒埋服務鐘都無人理,好彩坐近收銀位,個老闆會幫下手斟水。食物質素:還好。上枱速度極慢,等好耐先有第二樣嘢食。鰻魚值得一讚,雖然慢但佢地會燒完先上枱。不過所有野,包括生菜,都要加錢就勁唔抵食。環境:極離譜,食到尾聲無端端有隻好似一隻鞋咁上下size嘅老鼠由天花板上面爬落嚟,職員完全無理會過。係距離張枱唔夠一米嘅地方走出嚟,極有機會跳落張枱或者個人度繁忙時間都由得啲老鼠跳黎跳去,絕對無下次!

繁忙時間都由得啲老鼠跳黎跳去,絕對無下次!
2023-11-12 105 views
韓國當地著名美食醬油蟹,在尖沙咀的夜首爾韓國餐廳亦能品嚐得到。由韓國延坪島直送,蟹肉吸收醬油精華,每一口都充滿醬汁的濃郁,與及蟹肉的鮮甜。再把白飯放到蟹蓋內,伴著蟹黃和蟹肉一起吃,以最地道的方法,感受「白飯小偷」的魅力。The soy sauce marinated crab from Seoul Night brings you the authentic taste from Seoul. Don’t miss the traditional way of enjoying this cuisine - mixing crab meat, crab roe and soy sauce with rice.
醬油
醬油
📍尖沙咀地道韓國菜🇰🇷最驚喜但竟冇咩人推介泡菜煎餅!朋友生日request 韓菜!二訪呢間啦~雖然不是經常見面~希望每年可以定期catch up分享半年的古怪人生/平凡事☁️都夠講一晚再停低 傾到坐車前一刻了試左:⬇️👉🏻 泡菜煎餅🤎 $120驚喜很大!(圖5 ➡️)網上冇乜見人哋推介~試完 成為暫時本地品嚐過最難忘的泡菜煎餅👉🏻 厚切五花腩200g $180肉香油花足/ 表面輕易燒到微焦脆 (圖4 ➡️)👉🏻 原味牛肋肉(採用韓式長切法) $360廚房先將外層燒香 (圖2 ➡️)由店員拎過嚟俾我哋望一望原條份量~之後切件牛肋肉肉身粉嫩 食落充滿牛香 重點無筋唔會韌但燒肉生手me 有少少整到Overcook左~👉🏻 八小碟前菜 地道韓國首爾風味(圖3 ➡️)📌 加配蔬菜籃 $60因為order肉冇跟蔬菜另外叫了 夾菜食減油膩感🥗𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔: $55 𝑺𝒉𝒆𝒏𝒂𝒆 𝒚𝒖𝒛𝒖𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌𝒚 𝒑𝒆𝒂𝒄𝒉
📍尖沙咀地道韓國菜🇰🇷
最驚喜但竟冇咩人推介泡菜煎餅!

朋友生日request 韓菜!
二訪呢間啦~
雖然不是經常見面~
希望每年可以定期catch up
分享半年的古怪人生/平凡事☁️
都夠講一晚再停低 傾到坐車前一刻了

試左:⬇️
👉🏻 泡菜煎餅🤎 $120
驚喜很大!(圖5 ➡️)
網上冇乜見人哋推介~
試完 成為暫時本地品嚐過最難忘的泡菜煎餅

👉🏻 厚切五花腩200g $180
肉香油花足/ 表面輕易燒到微焦脆 (圖4 ➡️)

👉🏻 原味牛肋肉(採用韓式長切法) $360
廚房先將外層燒香 (圖2 ➡️)
由店員拎過嚟俾我哋望一望原條份量~
之後切件
牛肋肉肉身粉嫩
食落充滿牛香 重點無筋唔會韌
但燒肉生手me 有少少整到Overcook左~

👉🏻 八小碟前菜
地道韓國首爾風味(圖3 ➡️)

📌 加配蔬菜籃 $60
因為order肉冇跟蔬菜
另外叫了 夾菜食減油膩感🥗

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔: $55
𝑺𝒉𝒆𝒏𝒂𝒆 𝒚𝒖𝒛𝒖
𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌𝒚 𝒑𝒆𝒂𝒄𝒉
2023-10-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 厚切五花腩
  • 泡菜煎餅
唔知係咪最近煲得韓劇多,總係好想去食韓國菜,所以今次就搵咗呢間夜首爾。入到餐廳啲裝修好有韓國地道感覺,面積都唔細有兩層。調味牛肋骨🥩店員會先煎過外皮,再切成一粒粒,我燒咗一陣半生熟咁食,牛肉肉質十分嫩,調味醬恰到好處又唔會遮蓋牛味👍🏻調味牛小排同樣好味,而且牛小排脂肪較多,食落更juicy。🐖厚切五花腩!韓燒必不可少嘅一樣!五花腩一層肥一層瘦夾住,燒得香脆並且充滿油脂,好好味。但豬梅花肉就一般般,可能唔太肥,所以食落有啲鞋,又無咩味。另外仲叫咗海鮮煎餅,煎得十分香脆,海鮮又足料沾上醬汁一齊食好正。成日睇韓劇都見佢地食完燒肉會叫返碗水冷麵食,我地又學下😂,最後叫咗碗水冷麵。一開始食覺得唔係好夠味,問店員拎咗啲醋,加咗醋𣊬間提升咗碗麵。全晚一路飲燒啤食燒肉一路傾計感覺好正,但可惜係餐廳嘅抽油煙系統有啲差😟,甚至有啲懷疑係無抽油煙嘅設備,成餐飯都覺得油煙味極重抽唔走。

但豬梅花肉就一般般,可能唔太肥,所以食落有啲鞋,又無咩味。

因為鐘意睇韓劇,所以都好鐘意食韓國菜。久不久就會去搵好食既韓國菜館。今次經朋友介紹下黎左夜首爾一試,果然有驚喜😍係真正韓國菜既味道,絕對令人食過返尋味。打開menu,我又選擇困難發作。實在太多好食又想食既菜餚,而且睇落每款都好似份量好大,我地只有2個人,所以唔可以點太多既食物。未決定到點乜之前,先黎點左飲品先。食韓國菜點可以唔配燒酒呢?所以我就點左比較少見既芒果味燒酒同Cheeky Peach Apple Cider。一如所有韓國餐廳一樣,未上主菜前會先送上各式配菜。配菜方面有自家製泡菜;茄子🍆;薯仔🥔;魚糕等等..........8小碟,每樣都好好味,齋先配菜已飽左兩成🤣第一樣必食既當然係我既至愛 ~ 韓國五大名菜之一醬油蟹。藍花蟹嘅肉質好肥美,將蟹黃、蟹膏加入白飯拌紫菜一齊食,味道真係非常鹹鮮,好食到停唔到口😋!有別於一般韓國燒肉餐廳,夜首爾嘅牛肋骨係連埋骨一齊上,肉質非常鮮嫩,燒完之後唔使再加任何醬料已經好夠味,配埋泡菜一齊食就認真一絕👍🏻!生拌牛肉既牛肉濃郁而且鮮嫩,加上香油、蒜泥、生雞蛋,再配上雪梨,令口感更加順滑。清甜的梨唔單止可以解膩仲增加左口感。配搭埋燒酒一齊食真係令人

醬油蟹

調味牛肋骨 (韓式長切法)

生拌牛肉既牛肉濃郁而且鮮嫩,加上香油、蒜泥、生雞蛋,再配上雪梨,令口感更加順滑。清甜的梨唔單止可以解膩仲增加左口感。配搭埋燒酒一齊食真係令人回味無窮😋
生拌牛肉

2023-10-18
醬油蟹
調味牛肋骨 (韓式長切法)
生拌牛肉
  • 調味牛肋骨(韓式長切法)
2023-10-18 130 views
唉 之前去过吃午饭觉得还可以,昨天晚餐带小伙伴吃烤肉,结果吃完两个人当天晚上就开始拉肚子,今天一整天都没能恢复。食物可能不新鲜,肉都是冻的,现场解冻,也可能是乳酸菌米酒。抛开这个不说,基本没有服务,烤盘很容易黑,两盘肉换了两次都不够,对于这个价格还不如自己在家吃。烤肉的生菜要单独买。除了小菜味道ok,其他都非常一般,再也不会来了点了:海带汤、海鲜饼、牛肋条肉、薄五花肚子现在还在疼,在香港这么多年吃饭基本没遇到过食品卫生问题,太让人失望了。

点了:海带汤、海鲜饼、牛肋条肉、薄五花

2023-10-17
2023-10-14 136 views
今日個friend話想食燒牛腸,同喂醬油蟹所以揀咗夜首爾我一入去本身好驚,因為冇乜人 等我哋仲一早book咗😹Menu入邊樣樣嘢都唔平 好難地揀咗三樣嘢但好驚訝嘅係三樣嘢嚟到都好好味😹終於發現,原來佢咁貴都有道理燒牛腸好大份 三個人食都食唔哂 好香口 好正醬油蟹,拍得住韓國 勁好食一啲都唔鹹!會介紹俾朋友!
今日個friend話想食燒牛腸,同喂醬油蟹
所以揀咗夜首爾
我一入去本身好驚,因為冇乜人 等我哋仲一早book咗😹
Menu入邊樣樣嘢都唔平
好難地揀咗三樣嘢
但好驚訝嘅係三樣嘢嚟到都好好味😹
終於發現,原來佢咁貴都有道理

燒牛腸好大份 三個人食都食唔哂 好香口 好正

醬油蟹,拍得住韓國 勁好食
一啲都唔鹹!

會介紹俾朋友!