2020-12-30 286 views
#schoolfoodmari #schoolfoodhk.以前成日都食 @schoolfoodhk近排知道佢九龍灣開番舖專登番去食點知味道&感覺完全唔同哂😩😣完全係n年後撞番初戀但無哂feel.[廚師卡邦尼年糕]從前嘅favorites,而家個汁變咗湯啲卡邦尼汁太水唔掛年糕煙肉洋蔥亦無抄香😭年糕口感正常,不過硬👌🏻.[魚糕湯]跟本係味精水+唔好食嘅丸制類😅我個心話我知可以唔食.[炸餃子]裡面有韓式粉絲幾得意🙈無juicy嘅肉/菜汁,如果有sauce點就正.雖然唔算係傳統韓菜但成個餐無泡菜😂好無韓feel如果可以加錢或送泡菜就好了🌈...#ca師奶餐廳_九龍灣 #德福#韓國菜 #foodcourt
#schoolfoodmari #schoolfoodhk
以前成日都食 @schoolfoodhk
近排知道佢九龍灣開番舖專登番去食
點知味道&感覺完全唔同哂😩
😣完全係n年後撞番初戀但無哂feel
廚師卡邦尼年糕]
從前嘅favorites,而家個汁變咗湯
啲卡邦尼汁太水唔掛年糕
煙肉洋蔥亦無抄香😭
年糕口感正常,不過硬👌🏻
[魚糕湯]
跟本係味精水+唔好食嘅丸制類
😅我個心話我知可以唔食
[炸餃子]
裡面有韓式粉絲幾得意🙈
無juicy嘅肉/菜汁,如果有sauce點就正
雖然唔算係傳統韓菜
但成個餐無泡菜😂好無韓feel
如果可以加錢或送泡菜就好了🌈
#ca師奶餐廳_九龍灣 #德福
#韓國菜 #foodcourt
2020-12-16 264 views
第一次嚟尼個food court 行咗一圈!只得幾間!行到尼間覺得佢都ok!咪試吓點知失望?($48)唔包嘢飲!海鮮只見到白色一條條嘅魷魚4條無嘜其他嘢份量又唔算多唔明點解可以收尼個價錢
第一次嚟尼個food court
行咗一圈!只得幾間!行到尼間覺得佢都ok!咪試吓
無嘜其他嘢
份量又唔算多
唔明點解可以收尼個價錢
2020-12-14
$48 (Lunch)
2020-12-13 186 views
係九龍灣行完街想買d野翻屋企食於是就上左黎food court搵好西food court有好多選擇但今日就比d韓國野吸引左眼球見到個門面寫著外賣自取八五折但上🐼搵見到外賣自取做緊全單八折優惠哈哈精明me就係app度揀左個韓式炒粉絲配紫菜包飯餐紫菜包飯揀左好有特色嘅墨汁魷魚炒粉絲令我覺得好驚喜啖啖彈牙 而且好juicy食到唔停口 覺得唔夠墨汁魷魚紫菜包飯好特別魷魚都好彈牙 好配合個墨汁 一口食一個啱啱好成個餐配搭得好好鍾意韓式食物嘅人會好鍾意❤️
係九龍灣行完街想買d野翻屋企食

成個餐配搭得好好
鍾意韓式食物嘅人會好鍾意❤️
TakeAway
2020-12-13 125 views
今次係第二次食呢一間,因為好想卡邦尼年糕,今次喺德福廣場foodcourt 開咗,但係水準都keep到,韓國年糕好好味而且卡邦尼好creamy,而且年糕個底仲有粉,另外加錢加咗芝士,芝士好多好好味同埋另外再加左一個韓式烤豬肉飯團,但係嘅紫菜就唔夠脆
2020-11-26 245 views
商場開了美食廣場,有唔同餐廳。今次選擇了韓國菜,相比起以前在此餐廳吃,美食廣場的價格更優惠。有套餐提供,可點一份主食跟一份小食,非常吸引。韓式泡菜拌冷麵。泡菜味突出,配了芝麻香蔥等配料,拌冷麵味道剛剛好。吃起來又香又辣,麵又夠冷,非常開胃。脆蝦咖哩烏冬。烏冬麵滑身。咖哩湯較淡味。蝦炸得可口,可借有一半已浸在湯內,失去香脆感。配了兩份紫菜包飯。墨汁魷魚紫菜包飯。魷魚口感不錯,墨汁味飯偏淡。蜜糖芥末炸雞紫菜包飯。炸雞香脆,蜜糖芥末醬味香濃,頗特別。
。有套餐提供,可點一份主食跟一份小食,非常吸引。

。吃起來又香又辣,麵又夠冷,非常開胃。

配了兩份紫菜包飯。
墨汁魷魚紫菜包飯
。魷魚口感不錯,墨汁味飯偏淡。
蜜糖芥末炸雞紫菜包飯
炸雞香脆,蜜糖芥末醬味香濃,頗特別。

• 韓式泡菜拌冷麵
2020-11-09 372 views
之前去九龍灣做野,放工後係德福廣場發現了新開既Food court,有好多唔同選擇呀!中西日韓都有..我點左:韓國🇰🇷School Food Blooming Mari既部隊鍋餐🍲配烤豬肉紫菜包飯🍙 部隊鍋例牌係韓式公仔麵、午餐肉、腸仔等等,配以少少辛辣既泡菜湯底,不過如果湯汁,感覺有d稀,有少少失望,如果可以更濃郁就會更惹味😋 烤豬肉紫菜包飯反而幾好味,好juicy!而且份量都幾多!另外仲包左一杯野飲,我點左柚子蜜,以為係即沖果d😂 但其實就係韓國既一罐罐柚子蜜,都ok
我點左:
部隊鍋餐配烤豬肉紫菜包飯
2020-09-01
Type of Meal
Dinner
部隊鍋餐配烤豬肉紫菜包飯
  • 烤豬肉紫菜包飯
2020-11-08 180 views
School food之前唔知點解執咗,覺得幾可惜,因為我好鐘意食佢嘅廚師卡邦尼年糕同烏卒卒。Food court重開,竟然佢都重開,即刻外賣返屋企食。可能對佢有過大期望,覺得都係以前好食啲。烏卒卒都算有返以前嘅水準,但個卡邦尼年糕真係食咗兩啖就無食了。無乜味,唔知自己食緊咩。
Food court重開,竟然佢都重開,即刻外賣返屋企食。
可能對佢有過大期望,覺得都係以前好食啲。

無乜味,唔知自己食緊咩。
第一次食School Food 應該係喺九龍塘又一城之後去親Time Square 、新城市廣場 都必食佢個辣味芝士餃子拉麵超級無敵好食 辣度到位麵質一流 湯底都好正 見到啲芝士溶溶哋勁正~佢嘅卡邦尼年糕 芝士味香得黎唔膩 一個人食都好想叫晒呢兩樣 甚至叫多客卷物添 烏卒卒同紳士先生都好有口感 但九龍灣個間唔係樣樣野都有得揀 烏卒卒都無原先嘅咁好食 實在係失望😞
第一次食School Food 應該係喺九龍塘又一城
之後去親Time Square 、新城市廣場 都必食
佢個辣味芝士餃子拉麵超級無敵好食 辣度到位
麵質一流 湯底都好正 見到啲芝士溶溶哋勁正~

2020-10-14 451 views
自九龍灣既school food 好耐無食過烏卒卒當我知道 有School Food返黎 進駐左係food court內 當然要揀返黎食 有好多SET 可以揀黎食既紫菜包飯+麵套餐部隊鍋拉麵+紫菜包飯部隊鍋個湯底微辣,啱晒唔係好食得辣既人食,配料亦十足部隊鍋必有既午餐肉粒 量多 而且拉麵好彈牙 一定係韓國麵去唔到旅行 黎過頂癮都ok既而紫菜包飯 終於可以食返烏卒卒 雖然個名叫墨汁魷魚 但都好好味烏黑米飯,加上墨魚餡料,食落有咬口 口感豐富,墨汁又唔會太腥~只係少左醬料,但仍然好好吃。重點推薦!
自九龍灣既school food 好耐無食過烏卒卒
有好多SET 可以揀黎食既
紫菜包飯+麵套餐

部隊鍋拉麵+紫菜包飯
部隊鍋個湯底微辣,啱晒唔係好食得辣既人食,配料亦十足
部隊鍋必有既午餐肉粒 量多 而且拉麵好彈牙 一定係韓國麵
去唔到旅行 黎過頂癮都ok既

只係少左醬料,但仍然好好吃。重點推薦!
2020-10-09 250 views
嗰次去德福廣場食飯,友人Order左依間School Food Blooming Mari嘅野食,我覺得都幾吸引,所以同佢一齊Share尼食,嗰次就剩係食左兩款野食,依間有賣韓國美食之餘,仲有賣日本美食,Menu基本上都有好多野揀。脆蝦咖喱烏冬,脆蝦口感酥脆,蝦肉彈牙,味道鮮甜,咖喱湯底味道濃香,辣度0.5分,烏冬口感煙韌、爽滑,食落好入味。墨汁魷魚紫菜包飯,白飯充滿墨汁味道,魷魚口感爽口,食落鮮味十足。

• 脆蝦咖喱烏冬
2020-10-08 157 views
School Food Blooming Mari📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖「School Food」由韓國人李相潤所創立,首間餐廳在首爾新沙洞區開立,而韓國菜中School Food 算是fusion 得幾好食!是日點了套餐:部隊鍋拉麵+墨汁魷魚紫菜包飯+柚子蜂蜜 $71 先評價部隊鍋拉麵的泡菜味香濃,配料有餐肉、香腸等,但略嫌麵質未夠彈牙;而卷物真是十次中十次都點烏卒卒墨魚飯卷,紫菜包著混合蛋黃醬的墨魚汁飯,夾有墨魚粒,煙韌爽口。飲品柚子蜂蜜好清新解渴,不錯。
School Food Blooming Mari
📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖

因為住係觀塘既關係,除左APM,我都成日會去九龍灣行街食野,知道係2期開左個Food Court,所以專登去睇下有咩好野食🍴!食物方面:⚪️脆蝦咖喱烏冬配炸蝦紫菜包飯,蜜桃水脆蝦炸得好脆,烏冬都好彈牙,咖哩味好香但唔辣,味道可以濃D😉紫菜包飯既紫菜同蝦都好脆,唔錯!⚪️部隊鍋拉麵配豬肉紫菜包飯,柚木茶部隊鍋有餐肉,茄汁豆,泡菜,脆肉瓜,腸仔🍢材料都好豐富,拉麵都好Q彈!整體方面:餐廳係5樓既food court入面,地方都幾大,食物種類唔算好多,但有套餐SET好哂都唔錯,價錢唔算貴,食物都可以⭐️但墨汁魷魚紫菜包飯賣哂,所以試唔到!
因為住係觀塘既關係,除左APM,
我都成日會去九龍灣行街食野,
知道係2期開左個Food Court,
所以專登去睇下有咩好野食🍴!

食物方面:

⚪️脆蝦咖喱烏冬配炸蝦紫菜包飯,蜜桃水
脆蝦炸得好脆,烏冬都好彈牙,
咖哩味好香但唔辣,味道可以濃D😉
紫菜包飯既紫菜同蝦都好脆,唔錯!

⚪️部隊鍋拉麵配豬肉紫菜包飯,柚木茶
部隊鍋有餐肉,茄汁豆,泡菜,脆肉瓜,腸仔🍢
材料都好豐富,拉麵都好Q彈!
整體方面:
餐廳係5樓既food court入面,地方都幾大,
食物種類唔算好多,但有套餐SET好哂都唔錯,
價錢唔算貴,食物都可以⭐️
但墨汁魷魚紫菜包飯賣哂,所以試唔到!
2020-09-22 254 views
🇭🇰School Food Blooming Mari·部隊鍋拉麵 墨汁魷魚紫菜包飯$65我以前好鍾意食school food架 尤其佢個烏卒卒 但係佢執下執下 原來已經無曬餐廳 淨返呢啲food court stalls😢😢佢個拉麵就中規中矩啦 都幾多配料既 而且唔會太辣 不過我覺得部隊鍋都係成個食開心D 但係呢個食黎過下癮都ok既😏反而係個紫菜包飯我有D失望 因為佢唔再係即叫即整 係一早整好曬擺係度 所以口感差左D🥺🥺·📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖·#rbyeat#rby韓國菜 #rby港式#rby九龍灣
🇭🇰School Food Blooming Mari
部隊鍋拉麵 墨汁魷魚紫菜包飯$65
部隊鍋拉麵 墨汁魷魚紫菜包飯

📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
#rbyeat
#rby韓國菜 #rby港式
#rby九龍灣
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-09-09 218 views
一塊牛肉都無,係連一塊牛肉碎都無啊!諗住啲牛肉係俾個蛋包係入面啦,𠝹開個蛋睇,得飯素同汁,啲飯又要一餅結住咗十足十隔夜飯咁,好啦諗住牛肉係飯下面,好難liu開嚟睇唯有食住再睇下啦因為好肚餓。食到一半再搵下啦,p你個k真係一丁點兒嘅牛肉都無唔知係咪忙中出錯定係醬牛肉真係本身無牛肉啦,但好應該改名做”像牛肉牛油拌飯”,因為你都無牛肉又無牛油味本身無飲品送已經唔抵,扼秤無牛肉,外賣仲要加你3蚊,唔話你難食啦,剩係上面三點已經可以確定唔洗再幫襯
一塊牛肉都無,係連一塊牛肉碎都無啊!

2020-09-09
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$51 (Lunch)
2020-09-06 385 views
九龍灣德福新開左間food Court,諗住黎試吓,以前好鍾意食School food,見而家又即刻黎食返。點知轉左形式之後好難食,以前菜式價錢雖然貴少少,但係都好鍾意食,今次再食返真係好失望
墨汁魷魚紫菜包飯
廚師卡幫尼糕