2013-04-20 519 views
本人第一次光顧這餐廳!但已經經歷到難忙的體驗!本人叫左個沙嗲豬扒飯(走青)!首先就是出品太耐!要等成九個字先到!要吹左成3次先來到!而且本餐廳的服務態度勁差!之後碟飯到左本人叫左走青但來到都是無走青仲要多青!所以本人以後都不會光顧本餐廳!
2013-04-20
2012-07-24 478 views
沙嗲王,特別是開業二十多年的觀塘店,是蠻有童年回憶的。在我的腦海中還記著小時候經常與家人一同來這兒吃飯,當年沒有現在的海盜裝修,那些年的裝修與當年的的美心快餐店有點相似,簡簡單單用上米灰抬和膠椅,抬紙的設計與以前的差不多,看上去未吃已經覺得很豐富。改成海盜的裝修還是最近十年的事,不停變化就是沙嗲王生存多年依然大受歡迎的原因。最喜歡坐在店方形容為「木製浴缸」,即我們口中的「小船」內,是兩人座位,坐進去小門關上後感覺真的可以橕出去。而最近一年又再一次裝修,沒有了喜歡的小船,卻多了一個奧巴馬像在海盜旁,是有點怪怪的。開業初期沒現在來得多完化,那時已經有白咖哩豬扒飯,沙嗲肥牛粉絲,越南豬肉粉卷和芒果黑糯米等等。現在的款式變化萬千,有拉麵、意大利粉、焗飯、印度薄餅、日式大碗飯、港式避風塘系列等等多國大集會,如果你問我,我會對此店的小食、多年還留在點菜紙上的菜式較喜歡,港式避風塘系列也很惹味,但對拉麵是一點興趣也沒有。另外,也得說說「蟹粉豆腐鍋」是近年比較受朋輩歡迎的菜式,看他們的反應得知此惹味的小鍋已經取代了白咖哩豬扒飯在他們心中的神聖地位。每次也是在其他分店寫食評,本來是次有機會可以為觀塘店寫

每次也是在其他分店寫食評,本來是次有機會可以為觀塘店寫一篇,心裡是想它一貫的好吃,可是可能是我點的問題,平日做得不錯的白咖哩汁變成湯底就變得不夠香不夠濃,所以想用來吸汁的米粉變成有浪費。另外,那塊魚感覺上也有點油膩。
沙嗲肥牛米粉是小弟多年來此店的心水選擇,第一次吃是因為到沙嗲王,如何也要試試沙嗲吧,一試後就愛上,那濃香的沙嗲相當惹味,米粉吸汁力強,吃了幾十次也沒有一次失手的。
朱古力雪香有珍珠,珍珠軟中帶韌,有朱古力香,此杯簡單又不錯。

離開前,邊吃著一粒薄荷糖,邊數著又收到多少 coupon,原來在變化萬千的沙嗲王也有令人習慣的動作。

觀塘重建,相信沙嗲王無可避免也要離場。十多年後觀塘會大改變,相信那時候說回今天的觀塘,一定又會說起沙嗲王。
Other Info. : 二十年前沙嗲王的前身,是一間極大的pizza hut,那pizza hut 的面積就是現在的太興(以前的元綠),入面轉手多次的食肆和沙嗲王的總面積,所以以前每次來也見到一半餐廳沒有開燈荒廢了。
2012-05-14 338 views
住在觀塘的人都應該知道沙嗲王的門面真的很舊,舊得有點過份,不過品質還是有一定的品質啦。不知道是不是要配合很舊的門面,餐廳裡面也是暗的非常。拍照片還是要不停的找光源。點了一個SET DINNER,有飯,小拼盤和飲料和一個沙嗲豬扒飯。重點:沙嗲真的不能配飯,我們吃的快要死了,真的很膩,   可能是因為我們多點了一個菜吧?不過配麵類不錯的。小拼盤。今天的是三文魚卷,真的很好吃,本來是單叫一個,卻發現餐牌裡少了這個菜,真奇怪。左邊的豆腐就是配上了芝麻醬,不過豆腐有點百福的感覺。中華沙拉也普通可以吃到的。沙嗲豬扒飯。真的很膩啦不過豬扒也是不錯吃了。飯也很足夠,因為沙嗲。沙嗲奇脆雞飯。我忘了拍飯了。奇脆雞真的很脆,很好吃,沙嗲配雞好像有好一點,不過醬汁都可以令奇脆雞軟一點,軟了點的奇脆雞還是不錯吃,沒有那麼硬。脆蝦棒。我們的小食,我還是想吃三文魚卷。不過脆蝦棒也不錯吃,炸的很乾身,沒有油油的感覺。下次再去吃吧。給笑臉只是因為我配錯沙嗲了,沙嗲王的菜不錯吃的。
住在觀塘的人都應該知道沙嗲王的門面真的很舊,

舊得有點過份,不過品質還是有一定的品質啦。
不知道是不是要配合很舊的門面,餐廳裡面也是暗的非常。

拍照片還是要不停的找光源。

重點:沙嗲真的不能配飯,我們吃的快要死了,真的很膩,
   可能是因為我們多點了一個菜吧?不過配麵類不錯的。
餐牌
小拼盤
小拼盤。
今天的是三文魚卷,真的很好吃,本來是單叫一個,
卻發現餐牌裡少了這個菜,真奇怪。
左邊的豆腐就是配上了芝麻醬,不過豆腐有點百福的感覺。
中華沙拉也普通可以吃到的。
沙嗲豬扒飯
沙嗲豬扒飯。
真的很膩啦
不過豬扒也是不錯吃了。

飯也很足夠,因為沙嗲。
沙嗲奇脆雞飯
沙嗲奇脆雞飯。
我忘了拍飯了。
奇脆雞真的很脆,很好吃,
沙嗲配雞好像有好一點,不過醬汁都可以令奇脆雞軟一點,
軟了點的奇脆雞還是不錯吃,沒有那麼硬。
脆蝦棒
脆蝦棒。
我們的小食,我還是想吃三文魚卷。
不過脆蝦棒也不錯吃,炸的很乾身,沒有油油的感覺。

下次再去吃吧。
給笑臉只是因為我配錯沙嗲了,沙嗲王的菜不錯吃的。
Other Info. : 有小拼盤的餐牌會不定時更新的, 不過有幾款比較常叫的是常客, 老實說,我好像沒見過他們更新。 還有他們的價錢,我覺得是偏高了, 還要收加一,真的要有點過份, 希望沙嗲王可能考慮價錢, 因為餐牌上的東西,跟你們差不多價錢又比你好吃的, 一定有這樣的地方。
2012-05-04
餐牌
小拼盤
脆蝦棒
2012-05-08 201 views
好耐冇食過沙爹王啦!今日有機會再食,感覺很好!lunch time 時間人不太多所以不用等位,看看今日的精選set lunch,就立即揀定了要白咖哩豬扒飯! 呢個餐仲配埋有菜/布甸,以及揀選$17以下的台式飲品添,好豐富呀!!! 白咖哩豬扒飯:D白咖哩汁較得好好,好香好入味 ;仲加入蔥和蒜片,令整個汁更加豐厚惹味! 另外,質地方面亦稀稠度不俗,相當好送飯!豬扒嗎,好入味鬆化,碎上又方便食客! 菜:有椰菜,蘿蔔絲,雲耳,炒得好香好爽口又唔油膩! 熱咖啡:估唔到咁醇滑! 味道有點似白咖啡+即磨咖啡的混合體,D咖啡豆好靚,屬中上級的咖啡!

好耐冇食過沙爹王啦!今日有機會再食,感覺很好!

白咖哩豬扒飯:D白咖哩汁較得好好,好香好入味
;仲加入蔥和蒜片,令整個汁更加豐厚惹味!

菜:有椰菜,蘿蔔絲,雲耳,炒得好香好爽口又唔油膩!

熱咖啡:估唔到咁醇滑!

2012-05-08
  • 白咖哩豬扒飯
  • 熱咖啡
2011-11-20 120 views
個日放工同媽媽去食飯我點左個"鮮茄芝士焗餃子"媽媽就點左"白咖哩炸魚塊飯""白咖哩炸魚塊飯"之前未食過,本身諗住一般炸魚應該幾香口~但係咬落去只係食到好薄既一層魚塊..而且外層炸得過火左..唔係咖哩汁既話, 真係好難入口.."鮮茄芝士焗餃子" 見係熱門就試下~真係唔錯! 推介!!推介!!
個日放工同媽媽去食飯

我點左個"鮮茄芝士焗餃子"
媽媽就點左"白咖哩炸魚塊飯"

"白咖哩炸魚塊飯"之前未食過,
本身諗住一般炸魚應該幾香口~
但係咬落去只係食到好薄既一層魚塊..
而且外層炸得過火左..

唔係咖哩汁既話, 真係好難入口..
"鮮茄芝士焗餃子" 見係熱門就試下~
真係唔錯! 推介!!推介!!
2011-08-11 58 views
今日突然想吃咖哩 剛好又經過沙da王 於是進去叫了一客白咖哩豬扒午市套餐配荔枝紅茶白咖哩果然係香濃 最重要是不太辣 令人可以品嚐咖哩該有的香濃味道 不會被辣味喧賓奪主豬扒有很重的香茅味道 沒有萬千油的油"益"味 吃起來不會有種想反胃的感覺配菜一般 但勝在真的有炒過 不是隨便用水煮過就給人吃但荔枝紅茶茶味不夠突出 是這一餐美中不足的地方 不過在不是主打台式飲品的餐廳中算是不錯午市套餐價錢並不便宜 連服務費要接近$50 不過一分錢一分貨 這個價錢是物有所值的

配菜一般 但勝在真的有炒過 不是隨便用水煮過就給人吃

午市套餐價錢並不便宜 連服務費要接近$50

不過一分錢一分貨 這個價錢是物有所值的
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$49.5
  • 白咖哩豬扒飯
2011-02-12 51 views
大家好,小弟第一次食評,請多多關照:~N年無去沙嗲王喇,今日要外勤,成點鐘週街都好多人,好難搵位,亂咁撞行左入沙嗲王,又有位wo,咁就坐低先,但佢地好似唔夠人咁,等左成5分鐘先有人同我落單 ,其實佢成張台紙好鬼亂,我都唔知點選,求其點個白咖哩雞反啦,又唔知係咪唔夠人,碟飯又等左我20分鐘 , 唔理喇,好肚餓,大啖大啖咁食啦,又幾香口喎,有椰香同甜甜地咁,易入口,試下雞扒先,少少地得兩塊但咬落好有肉味,好快咁就食晒喇,最尾埋單大概四十x元。成餐有幾樣唔好,餐廳唔夠人,等得耐,同埋都幾貴,四十x元只有一碟飯乍,份量唔係話好多TIM,要加餐飲又唔知加多幾蚊...而家出街食野真貴!但今次整體食物都幾好!
大家好,小弟第一次食評,請多多關照:

2011-02-10
  • 白咖哩雞扒反
2010-12-12 30 views
今日同朋友一齊食飯, 因為吾知食咩好,所以一行7人去左食沙嗲王,今日星期六,但系佢竟然有餐嗌? 一個餐有主食,小食或湯,仲有一杯野飲,都系$5X,概然甘抵, 加上個個都肚餓,所以各自嗌餐食,講D我有份食我野啦~ 咖哩牛肉飯: 咖哩好香,辣度適中, 牛似就一DD啦,一D食落會 "un", 一D好林好好食, 算合格啦! 白汁忌廉海鮮意粉: D汁好夠味, 但D意粉好干...應該系汁吾夠....海鮮都系雪藏的, 麻麻地... 炸蝦棒,好好味! 但系美中不足都始終系佢的沙律醬, 成日都系"結"的......如果佢個沙律醬可以改下的話,我會開心好多! 多春魚,好好味, 吾會有甘苦味, 代表洗得都幾乾淨, 值得一讚! 避風塘軟殼蟹(2倍份),之前同朋友食過,但系D小,同埋無咩肉食,所以本身都吾系甘prefer食,但系朋友話好想食, 所以就叫左, 今次份量多左, 仲好大隻, D蟹都吾再似之前甘無肉, 好好食!!!愛死了!! 焗白汁芝士餃子: 吾系好夠熱....扣分.... 脆豆腐: 好好味! 吾再似之前完全無味... 要自己搵其他醬點~~推介!另外一提, 朋友食脆雞幪粉, 但系D脆雞本身系無跟
今日星期六,但系佢竟然有餐嗌?

一個餐有主食,小食或湯,仲有一杯野飲,都系$5X,
概然甘抵, 加上個個都肚餓,所以各自嗌餐食,

講D我有份食我野啦~

焗白汁芝士餃子: 吾系好夠熱....扣分....

另外一提, 朋友食脆雞幪粉, 但系D脆雞本身系無跟醬, 所以佢要拎本身點炸蝦棒的沙律醬去點....
所以如果佢可以改善下脆雞跟沙律醬呢一點就好了, 因為我自己同朋友每一次食脆雞都要問D侍應拎沙律醬...都覺得好麻煩...

總括而言,今餐都食得好滿意好開心! 因為食物的水準真系好左好多!!!
2010-12-11
  • 脆豆腐
  • 避風塘軟殼蟹
2010-11-19 24 views
在家附近的Satay King因为BF喜欢咖喱在OPENRICE上查到这家店就一起去啦第一次很难忘白咖喱真的很香 BF都吃完了饭喔我就点了豆腐锅 热腾腾地上桌 豆腐很滑 蟹粉都看得到 好像有点咸蛋粉 但是不影响整体的味道结账还送coupon+薄荷糖很贴心的服务 价格也不贵 真的好抵哦 后来过了一个月为了吃掉那个coupon我们再次出击点了一样的食物吃完又拿到coupon~唉~还要再去咩 ><

在家附近的Satay King

后来过了一个月为了吃掉那个coupon我们再次出击
点了一样的食物
吃完又拿到coupon~唉~还要再去咩 ><
2010-10-18 21 views
唔好見觀塘間沙嗲王外表殘殘地;啲位迫迫地,嘢食真係又多款又好味又抵食,我好鍾意去食沙嗲王,重有coupon送o添!明知今晚做嘢做得晏,所以約咗媽咪食晚飯。以為九點去幫襯無乜人,點知都要等成15分鐘至入得座~嘩真係好多人呢~553.星洲咖喱海鮮鍋巴$42(推廣期優惠價)媽咪比553.吸引,咖喱我都鍾意呀,啲汁應該會好好送飯原來個鍋巴係甜o架,唔算太鬆化,有大約三隻蝦,都幾爽口,勝在有咖喱搭夠644.鮮茄芝士焗餃子$29多年前食過,之後再次...三次...四次都依然保持水準好好味,一碟大約有八隻餃,不過略為咸咗少少,可能我唔食得咸嘞!用咗好多芝士焗,好好味呀,加上有茄醬做汁,比多隻手指公都嫌少~哈哈676.避風塘脆豆腐$28普通o既椒鹽豆腐樣,雖然得四件,但係炸蒜&辣椒正過主菜,我同媽咪掃晒lu~~兩個月內我會再去多次,因為有$10 coupon下次食白咖喱
真係好多人呢~
553.星洲咖喱海鮮鍋巴$42(推廣期優惠價)
媽咪比553.吸引,
咖喱我都鍾意呀,啲汁應該會好好送飯

644.鮮茄芝士焗餃子$29
553.星洲咖喱海鮮鍋巴
644.鮮茄芝士焗餃子
2010-09-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$54.50
676.避風塘脆豆腐
553.星洲咖喱海鮮鍋巴
644.鮮茄芝士焗餃子
2010-10-03 40 views
今日同朋友去左kt 沙嗲王食野我地2點半到 但原來星期6日下午茶要3點先開始. 所以都照叫啦><叫左1個白咖哩豬扒飯set 炸曼頭芝士焗椰菜花 雞亦同雞串飲榴槤飄香同椰汁紅豆冰個豬扒飯同炸曼頭真係好好味呀=]個雞亦都好正但我飲個個紅豆冰真係好麻麻 好淡呀其他個2樣我無食lu 因為已經太飽啦食到仲要打包 下次真係吾好叫甘多= =
今日同朋友去左kt 沙嗲王食野

雞亦好味 朋友話個雞串吾好食><
朋友話好芝士=] 不過放左已經一陣出曬水: (
2010-10-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
炸曼頭
雞亦好味 朋友話個雞串吾好食><
朋友話好芝士=] 不過放左已經一陣出曬水: (
  • 白咖哩豬扒飯 炸曼頭
2010-09-05 29 views
椒鹽炸豆腐呢個好好好好好味~因為我係椒鹽怪!!! 哈哈哈哈好夠味, 而且我食個時, 係岩岩炸好, 好脆, 裡面好滑, 仲好熱!!! 炸蝦餅呢個都OK, 但味道無另外個個8蚊蝦餅咁好味~ 不過衰在我覺得8蚊蝦餅貴左少少.. 所以無叫, 但之前食過。炸軟殼蟹呢個好鬆脆, 又係岩岩炸好!!! 好正~~~~ 哈哈哈哈芝士蕃茄焗餃子呢個唔係講笑... 叫食呢個既係我, 但我第一個講話下次唔會再叫。理由係, 汁係好, 但餃子裡面勁難食, 係D... 菜+肉.. 好難食呀..........................同我想像中完全唔同。中式餃子夾響西式野度.. 完全唔夾囉~!
椒鹽炸豆腐
呢個好好好好好味~因為我係椒鹽怪!!! 哈哈哈哈

炸蝦餅
呢個都OK, 但味道無另外個個8蚊蝦餅咁好味~
炸軟殼蟹
呢個好鬆脆, 又係岩岩炸好!!! 好正~~~~ 哈哈哈哈
芝士蕃茄焗餃子
同我想像中完全唔同。
中式餃子夾響西式野度.. 完全唔夾囉~!

炸豆腐
炸蝦餅
芝士蕃茄焗餃子
2010-09-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
炸豆腐
  • 椒鹽炸豆腐
2010-08-21 22 views
豉椒炒蟶子份量都幾多,冇沙而且口感彈牙,個醬汁偏甜但惹味,撈飯一流!海鮮忌廉湯配蒜蓉多士多士烘得唔夠脆,個邊淋既海鮮有蝦,蜆,魚肉同蟹柳,但可惜一D都唔新鮮!特別係蝦,霉架!忌廉湯唔香,冇牛油同奶既香味!咖哩娘惹牛肉飯份量幾多!咖哩香濃,牛肉幾滑,送飯好正!豬肉粉卷保持一貫的水準酸辣鳳瓜好怪,我食到醋味+魚露+糖+薄荷味!就係加左薄荷令到成碟野好怪!藍莓綠茶飲唔到藍莓味,杯底有"巨約"估佢唔到..初時以為乜都冇甜品雀巢雪糕,朱古力味,總比芒果布丁的好!
豉椒炒蟶子
份量都幾多,冇沙而且口感彈牙,個醬汁偏甜但惹味,撈飯一流!
海鮮忌廉湯配蒜蓉多士
多士烘得唔夠脆,個邊淋既
忌廉湯唔香,冇牛油同奶既香味!
咖哩娘惹牛肉飯
份量幾多!咖哩香濃,牛肉幾滑,送飯好正!
豬肉粉卷
保持一貫的水準
酸辣鳳瓜
藍莓綠茶
飲唔到藍莓味,杯底有"巨約"估佢唔到..初時以為乜都冇
甜品
雀巢雪糕,朱古力味,總比芒果布丁的好!
蟶子最得!
食味怪怪的鳳瓜
蟶子最得!
2010-08-09 22 views
本身朋友7:30已到, 拎左飛, 不過counter 話要齊人先入得.等等等等到差唔多8:30. 十多人終於有位.叫左個白咖哩豚肉飯+ passion fruit 既特飲杯野都好透心涼, 係可以冇咁甜. 白咖哩唔知配咩, 就配豚肉一試嘩, 好大兜, 一睇就知冇可能食晒.白咖哩真係至愛黎, 不過d 豚肉真係有點失望. 估唔到件件入面都有舊細骨.仲要比d 白咖哩遮住, 隨時咬崩牙. 真係食落要小心d而肉質似豬肉多過豚肉, 唔多夠爽.雖然係咁, 但份量真係驚人, 竟然食剩半兜.加上味道唔錯, 都繼續encore la
等等等等到差唔多8:30. 十多人終於有位.

叫左個白咖哩豚肉飯+ passion fruit 既特飲
杯野都好透心涼, 係可以冇咁甜.
白咖哩唔知配咩, 就配豚肉一試
嘩, 好大兜, 一睇就知冇可能食晒.
仲要比d 白咖哩遮住, 隨時咬崩牙. 真係食落要小心d
而肉質似豬肉多過豚肉, 唔多夠爽.

雖然係咁, 但份量真係驚人, 竟然食剩半兜.
加上味道唔錯, 都繼續encore la
2010-06-30
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
  • 白咖哩
2010-07-01 20 views
因為平時晚市沙嗲王都會好多人既關係,所以今日就襯下午茶小人d,再去食. 話說已經好耐無黎觀塘呢間分店,今日2個人去到,都已經即刻有位,但間野都full左8~9成. 我地2個人總共叫左沙嗲牛肉粉絲 (Tea Set $29), 白咖喱豬扒濛粉 (Tea Set $29), 越南豬肉粉卷 (4件,$22), 蒜茸牛油雞翼 (半客,$15). 沙嗲牛肉粉絲 : 呢個係幾乎每次黎都必叫的,所以今次都唔例外. 但今次個沙嗲湯底好似無以前咁香咁惹味,食落又好漏,搞到最後淨番好多粉絲食唔曬..白咖喱豬扒濛粉 : d豬扒還不錯,重保持到水準. 但個白咖喱湯底就淡左d,唔好太夠味..睇黎白咖喱豬扒都係配飯係最好食..越南豬肉粉卷 : 呢個無論幾時黎都係必叫的. 其實佢個粉卷入面只係包左小量既菇類同馬蹄之類既野,但最香最惹味既係佢面頭既蔥同埋肉鬆,不過可能佢淋左d熟油係面既關係,其實都OK肥下. 而且呢個必須要襯熱食,凍左就開始硬同無咁香蒜茸牛油雞翼 : 呢個拎到黎既時候唔係即刻食,到食個陣已經凍凍地, 不過食落都幾香蒜茸味,都幾香口下,而且d雞翼都幾大隻下,唔錯唔錯..整體黎講,呢到環境唔錯,而且d伙計

整體黎講,呢到環境唔錯,而且d伙計斬幾快手,幾好服務. 而且越南豬肉粉卷等食物依然係水準之上, 呢餐只可惜就係因為個沙嗲牛肉粉絲唔太好食,而扣左小小分..希望下次再叫會好d啦..
果然係配飯先係最好食
唔香但又太漏
2010-07-01
$52 (Lunch)
  • 越南豬肉粉卷