2015-11-21 491 views
好耐冇食過沙嗲王,難得個FD 請我食飯,佢知我鐘意食,就帶左我去。冇食一排,又貴左,sad我食左個沙嗲厚切豬扒飯,經典野。沙嗲汁有番一貫既水準,食落有好濃既花生味,最衰就係見到面頭個陣油,好肥膩,不過食到呢到既沙嗲醬都係值得既!吉列豬扒有一層厚厚既脆面,肉質唔算太硬,有少少肉汁同軟軟地既口感,加埋沙嗲汁就直頭perfect。美中不足之處就係服務方面。我同個FD d 野叫左勁耐都未到,要追單先黎。隔離枱都食左好耐lu...仲要冇左現金券 沙嗲王好食,但配套上既野仲好需要改善。

冇食一排,又貴左,sad

仲要冇左現金券

沙嗲王好食,但配套上既野仲好需要改善。
$65 (Lunch)
  • 沙嗲炸鱈魚飯
  • 沙嗲厚切吉列豬扒飯
2015-11-12 408 views
平時都會食依間,鍾意叫個白咖喱豬扒飯,個白咖喱不是一般的咖喱味,但都几好味~~~然後會叫杯lychee greentea ,有lychee味,但又少少苦澀的,基本上,以午餐黎講,我都几like
$50 (Lunch)
2015-11-03 314 views
今日出觀塘做嘢,餓餓地揾餐食!路經沙爹王又咁啱下午時段叫咗豬扒沙爹拉麵+一柸芒果沙冰西米露芒果椰汁沙冰西米露+$10 豬扒濃湯沙爹拉麵$39沙爹湯底濃郁,好味!芒果沙冰颇甜,尚可!$49全餐,唔錯!
今日出觀塘做嘢,餓餓地揾餐食!
路經沙爹王又咁啱下午時段

叫咗豬扒沙爹拉麵+一柸芒果沙冰西米露

芒果椰汁沙冰西米露+$10

豬扒濃湯沙爹拉麵
豬扒濃湯沙爹拉麵$39

沙爹湯底濃郁,好味!
芒果沙冰颇甜,尚可!
$49全餐,唔錯!
2015-11-02
  • 沙嗲湯底
2015-10-02 442 views
好耐冇食過觀塘呢間沙爹王,5點鐘見仲有下午茶last order就諗住懷舊一下。誰不知呢個決定…….真的錯了…..沙爹香茅豬扒粉絲 + 青檸梳打 ($39)下午茶價錢,包埋飲品,心想還可以吧。然後……豬扒外皮雖然煎/炸過,但咬落是腍的。粉絲唔係一條條,而係黐實晒變成一舊舊同一pat pat的…….真係見到都唔係好食得落…….而我都唔敢叫廚房換了。白咖哩雞扒飯 ($52)正價食物,咁嘅價錢,得3小舊雞扒。仲以為佢俾錯下午茶份量,問waiter阿姐,佢仲笑笑口咁話「下午茶得兩件架咋!」..Ok fine. 我唯一只係想知道呢間嘢到底幾時執笠。阿門。

沙爹香茅豬扒粉絲 + 青檸梳打 ($39)
下午茶價錢,包埋飲品,心想還可以吧。然後……
豬扒外皮雖然煎/炸過,但咬落是腍的。
真係見到都唔係好食得落…….而我都唔敢叫廚房換了。

白咖哩雞扒飯 ($52)
正價食物,咁嘅價錢,得3小舊雞扒。
仲以為佢俾錯下午茶份量,
waiter阿姐,佢仲笑笑口咁話「下午茶得兩件架咋!」
很久沒光顧沙嗲王所以與友人一行二人前往兩位小女子吃得不多只好一人一客主食好了~~每次必點白咖喱豬扒飯,,今次終於沒點啊!!總要有新嘗試的!!這次點了牛柳粒忌麻蘑菇焗米意友人則點了蟹粉豆腐鍋配飯牛柳粒好稔~~忌廉味好香蘑菇&米意好有咬口!!好香!!也試了點友人的蟹粉豆腐鍋好香蟹粉味~~用來送飯真的一流!!!不過夏天在這家分店等位真的超悶熱!!!
很久沒光顧沙嗲王
所以與友人一行二人前往
兩位小女子吃得不多
只好一人一客主食好了~~

每次必點白咖喱豬扒飯,,今次終於沒點啊!!
總要有新嘗試的!!
這次點了牛柳粒忌麻蘑菇焗米意
友人則點了蟹粉豆腐鍋配飯

牛柳粒好稔~~忌廉味好香
蘑菇&米意好有咬口!!好香!!
牛柳粒忌廉蘑菇焗米意
也試了點友人的蟹粉豆腐鍋
好香蟹粉味~~用來送飯真的一流!!!

不過夏天在這家分店等位真的超悶熱!!!

2015-06-19
牛柳粒忌廉蘑菇焗米意
2015-09-11 514 views
對上一次黎沙嗲王食晚飯已經係年半、兩年前。食過幾次都覺得中規中矩,而且抵食。今次再黎嘅原因完全係為佐比卡超 。揀佐係觀塘食,一黎近公司、二黎覺得觀塘晚市應該無咁旺。觀塘嘅沙嗲王係樓上鋪,一上到樓上…… 成條走廊企滿晒人,仲多人過記憶中旺角分店晚市時間嘅人流。見大部分人都望住比卡超MENU,又討論緊一陣要揀咩汁……不得不說,比卡超嘅威力真大!最後等佐一個鐘三個字。如果只係為食白咖啡豬扒飯一定唔會等超過半個鐘,但為比卡超OK!好快就揀佐藍咖啡比卡超飯,仲有其他小食。藍咖喱比卡超豬扒飯 ($78)雖然比卡超嘅眼、鼻、口只係紙製,但依然好可愛!而面豬燈係蕃茄。黑色耳仔部分為黑糯米飯,小嚐煙煙韌韌,大啖食會FEEL到好難消化,因為偏乾同硬。而黃薑飯食落無咩味,都係太硬。而且個飯係凍嘅,大失望位。咖喱汁其實只係跟自己鍾意嘅顏色而揀,因為睇完MENU你都唔會想像到唔同色個味係點。我試嘅藍咖喱食落似個味係甜版白咖喱汁,輕微地辣。因為個飯實在太硬。而且一上已經凍凍地,有個汁可以令個飯易啲入口,食落無咁乾。個人覺得個汁都係GIMMK嘅一部分,始終未食過藍色嘅咖喱。近睇其實都見到米係硬身少少,如果可以煮
今次再黎嘅原因完全係為佐比卡超

揀佐係觀塘食,一黎近公司、二黎覺得觀塘晚市應該無咁旺。

觀塘嘅沙嗲王係樓上鋪,一上到樓上……

成條走廊企滿晒人,仲多人過記憶中旺角分店晚市時間嘅人流。
見大部分人都望住比卡超MENU,又討論緊一陣要揀咩汁……
不得不說,比卡超嘅威力真大!
最後等佐一個鐘三個字。

好快就揀佐藍咖啡比卡超飯,仲有其他小食。

藍咖喱比卡超豬扒飯 ($78)
藍咖喱比卡超豬排飯
雖然比卡超嘅眼、鼻、口只係紙製,但依然好可愛
!而面豬燈係蕃茄。
而黃薑飯食落無咩味,都係太硬。而且個飯係凍嘅
,大失望位。

我試嘅藍咖喱食落似個味係甜版白咖喱汁,輕微地辣。
個人覺得個汁都係GIMMK嘅一部分,始終未食過藍色嘅咖喱。
近睇其實都見到米係硬身少少,如果可以煮軟身少少同埋熱上嘅話會更加好!
另外,豬扒呢??

中間打開個比卡超就會食到沙嗲王嘅招牌豬扒啦!

總扣而言,個飯係賣樣多過賣好味!比卡超迷可以一試
!非比卡超迷就唔好浪費QUOTA喇。
2015-09-03
2015-08-16 648 views
星期五同朋友去沙嗲王食飯,等左成個鐘,完全估吾到要等咁耐,而家做緊比卡超套餐,不過無興趣,所以無叫見到有員工掛左條比卡超尾巴係後面,好搞笑,叫左個白咖哩豬扒飯,好食,必叫必食 ,差吾多次次黎沙嗲王都食,之後叫左個蟹粉豆腐鍋,配飯食岩岩好,豆腐好滑,食食下先記得影相,影吾到d蟹粉了,單叫食物之後飲品有半價,所以叫左杯芒果沙冰,可以自己簡配料,例如珍珠,西米,啫喱,整體幾好食,食完又會送薄荷糖清口氣,好體貼,不過等太耐,吾太值得,下次見到咁多人,我應該會食其他店
星期五同朋友去沙嗲王食飯,

等左成個鐘,完全估吾到要等咁耐,

而家做緊比卡超套餐,不過無興趣,所以無叫
見到有員工掛左條比卡超尾巴係後面,好搞笑,

叫左個白咖哩豬扒飯,好食,必叫必食 ,
差吾多次次黎沙嗲王都食,
之後叫左個蟹粉豆腐鍋,配飯食岩岩好,
豆腐好滑,食食下先記得影相,
影吾到d蟹粉了,
  • 蟹粉豆腐鍋
今日夜晚同屋企人食飯,諗住近近地就揀左附近既沙嗲王食,點知真係估佢唔到,d人多到爆炸,唔知係咪因為星期五既關係,足足等左差唔多45分鐘先入得  入到去先發現沙嗲王做梗比卡超主題 ,不過睇落去唔算好吸引,所以冇特別揀到比卡超主題既食物飲品,都係睇返平時既餐牌算首先我梗係要揀返我既例牌白咖哩豬排飯架喇,每次黎食都覺得呢個豬排飯保持到一貫既水準,白咖哩好香濃,撈飯黎食真係一流 ,而香茅豬排香脆肉嫩,一d都唔韌,份量又足,而且最難得係同白咖哩配搭得出奇咁好味,果真係我係呢間餐廳至愛既食物 然後就揀左沙嗲安格斯肥牛粉絲,沙嗲好香好濃郁,肥牛就冇咩特別,粉絲有d碎比較難夾,而蟹粉豆腐鍋都唔錯夏日炎炎當然要揀返杯凍飲喇,我就揀左杯鮮芒啫哩沙冰走椰汁,不過今次d芒果粒有d酸

入到去先發現沙嗲王做梗比卡超主題
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2015-08-08 463 views
Pokemon去吧!比卡超《比卡超飯遇上咖哩》以比卡超外型而砌成的飯絕對成功吸引一班寵物小精靈粉絲,飯裡藏有豬排,配上三款不同味道咖喱,一定滿足到大部分為寵物小精靈而來的巴打!可惜以口感來說,上台時略嫌冷了一點,而且豬排份量比較小,有一種像吃開心樂園餐的感覺!總括來說也是值得一試的!惡搞指數爆燈,大家應該明白如何惡搞Pokemon rice with Curry

Pokemon
去吧!比卡超
《比卡超飯遇上咖哩》

總括來說也是值得一試的!
惡搞指數爆燈,大家應該明白如何惡搞
Pokemon rice with Curry
比卡超咖喱飯
2015-08-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2015-08-08 384 views
Pokemon
去吧!比卡超
《比卡超飯遇上咖哩》
總括來說也是值得一試的!
惡搞指數爆燈,大家應該明白如何惡搞
Pokemon rice with Curry

2015-08-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
星期一收工 同事朋友想去食 7點多去到見了人龍呆了 羅了票在出面等 但沒有冷氣風扇人又多真的好辛苦 等了大半小時終於入場看餐單比卡超食品只有一款飯和一款甜品和4杯飲品所以叫了比卡超飯,比卡超飲品一個炸雞咖啡面 越南春卷 炸蝦 蟹黃石蝸飯(無以前咁好食) 4個女仔食 每人120右左 算抵食
星期一收工 同事朋友想去食 7點多去到

看餐單比卡超食品只有一款飯和一款甜品和4杯飲品
所以叫了比卡超飯,比卡超飲品

一個炸雞咖啡面

越南春卷
炸蝦
菜單
蝦卷 最後才到 不熱 冷的
蕃茄咖啡飯 好味 和白咖啡味道好像
2015-08-01 495 views
因為同比卡超做cross-over,所以今日去一識等左一陣就有位,好快我地叫左一個比卡超既芒果沙冰,pizza, 鮮奶杏仁,煙三文魚沙律同韓式年糕芒果沙冰好大個cream....但粒黃色既比卡超糖就好淡,同食冰無分別而pizza好細碟,味道就一般,唔太特別。而韓式年糕,豬肉同年糕都幾入味而杏仁奶就幾好飲,味道唔會太濃或太淡而且又唔會太甜,另外還有麥片脆脆,唔錯不過價錢就比較貴,份量又少下次應該不會係首選
因為同比卡超做cross-over,所以今日去一識
等左一陣就有位,好快
而pizza好細碟,味道就一般,唔太特別。
而韓式年糕,豬肉同年糕都幾入味
而杏仁奶就幾好飲,味道唔會太濃或太淡
而且又唔會太甜,另外還有麥片脆脆,唔錯
不過價錢就比較貴,份量又少
下次應該不會係首選
比卡超pizza
煙三文魚鮮果沙律
鮮奶杏仁茶
2015-07-31 386 views
為左比卡超而黎,下午3點左右,不用等位,但都客滿。可能要慢慢整既關係,個飯都等得比較耐,要催下佢,等左15-20分鐘。識玩一定要用咖哩汁玩下比卡超個樣先食,藍咖哩個色係怪怪地,但味道絕對正常咖哩味!放心!估唔到入面仲有豬扒,就係平時食果d白咖哩豬扒果D豬扒,好味!叫左比卡超沙冰,仲帶左D公仔去影相(好毒吧),其實因為點比卡超D野食野飲有MEMO紙同杯墊送我先點。。但都幾好飲! 不過D cream有成一半,小小呃錢,但味道都ok。果粒糖好硬!小心牙都崩。毒毒之旅完結,想試可以試一次,而我會再食,因為我想儲MEMO紙同杯墊(毒x 2046)....
為左比卡超而黎,下午3點左右,不用等位,但都客滿。

識玩一定要用咖哩汁玩下比卡超個樣先食,
藍咖哩個色係怪怪地,但味道絕對正常咖哩味!放心!

比卡超豬扒飯
叫左比卡超沙冰,仲帶左D公仔去影相(好毒吧),
其實因為點比卡超D野食野飲有MEMO紙同杯墊送我先點。。
果粒糖好硬!小心牙都崩。
芒果沙冰
毒毒之旅完結,想試可以試一次,

Other Info. : 可能突然太多人去食比卡超,真係等左d野食有d耐,記得催下佢!!!
2015-07-18
比卡超豬扒飯
芒果沙冰
今天和朋友M一起做義工,活動後大家都覺得要吃點東西「醫肚」。觀塘市中心最方便的食店已經所餘無幾,所以特意來這間最近和比卡超聯合主題的沙嗲王,一如既往這間店依舊要等一陣子,何況現在有卡通主題,所以對等位都唔太反感。我們這天點了幾款食品,有期間限定,都有一直受歡迎的。款式如下這個飯很特別,佢在表面是看不到豬扒的,因為豬扒藏在比卡超的「面」里,看上去好像很細,其實很Full的,很抵食。這是期間限定的特飲(其中一款),其實佢不太抵飲,因為Cream比飲品更多,不過買相真是很漂亮,所以都值得一試。這一陣子如果光顧這些限定食物會有禮物送。以下是本人抽到的禮物真是很可愛這段期間會有一個影相區在大門口對開,大家吃完飯,可在大門口留影。最後要介紹這個獨特餐牌,介紹很多比卡超紀念品和食品。
我們這天點了幾款食品,有期間限定,都有一直受歡迎的。
款式如下
咖哩Pizza
香芒海鮮炒飯
芝士焗椰菜花

比卡超咖哩豬扒飯
比卡超特飲

真是很可愛

最後要介紹這個獨特餐牌,介紹很多比卡超紀念品和食品。
Other Info. : 這間餐廳比卡超款式的食品不是太多,都不貴,其實算抵食!
2015-07-24
比卡超咖哩豬扒飯
比卡超特飲
  • 泰式魚餅
2015-06-21 802 views
真的不知道何時愛上了這個您,雖然知道沙嗲王唔係只係食沙嗲,但係佢其他小食都真係好吸引,仲要次次食完後都會派10幾20蚊COUPON俾你下次用,仲要唔限你每次用幾多張,呢種MARKETING 手段真係值得其他餐廳學習。是日係星期五,今日去左觀塘等一個朋友放工,7點9左右黎到要見到門外人山人海,2人檯要等成8張,門口人多空氣又唔流通,天氣又熱,都幾辛苦,等左半個鐘到, 終於有位啦。坐低之後職員同我地講無酒精飲品做緊半價,等位等左咁耐,汗流浹背,2個人即刻叫左杯抹茶LATTE 同埋巨峰綠茶配蜂蜜爆珠。我order左白咖哩豬扒配2件印度薄餅,豬扒好味到不得了,雖然有D過油,但係佢不厚得黎都好鬆軟。個汁味道真係好香,配埋印度薄餅食真係一流,不過,如果D 薄餅無咁油就會更加好啦。XO醬蘿蔔糕香辣脆口,有好多XO醬,配上沙爹王嘅辣醬,真係一流!泰式魚餅今日做緊特價,仲要係新食品,點都要試下既,個人認為味道相當唔錯,個醬又好味,但係8件就真係多左少少啦。2個人眼闊肚窄,最後真係食唔晒。其實我地仲有好多小食想試架,如果有小食拼盤,咩小食都有D,你話幾好呢!

白咖哩豬扒配2件印度薄餅
XO醬蘿蔔糕