2019-07-14 455 views
上一次食沙爹王已經係大學年代既事,太耐無食心裡面好期待記憶中既味道,特別細個真係好中意食白咖喱飯同沙爹湯豬排麵,於是朋友問系邊聚會就揀左沙爹王啦!結果可能真係回憶永遠係最美好既,豬排太濃味,湯底好油,另外試既鹹蛋黃雞翼都太厚粉
2019-04-08 194 views
沙爹王係觀塘呢間好難搵,搵左好耐先搵到,入到去即刻叫個沙爹肥牛面,個湯底真係好香好正,中意重口味既必叫,雖然呢間好多人都推個白汁豬排飯,但個人認為沙爹肥牛面仲好食
2018-11-12 199 views
從前中學時期,同學們都好流行到沙爹王享用午餐,應該是當時比較划算和好吃的一個選擇。過了兩年後,特意選沙爹王來吃,不知道是觀塘這一家是新開業還是全部都摸了新的裝潢&餐牌,雖然新的是比較可愛有活力,但對於舊客來講,一進去就變得非常陌生,我是有多念舊-.-點了避風塘炒軟殼蟹、白咖喱雞扒飯、芝士焗雜菌,添加兩塊薄餅。雖然食物說不上有很大的改變,但就是感覺到不如之前的好吃,好像是份量少了一點吧!最失望肯定是芝士焗雜菌,它只有表面一點點的芝士,裡面全都是白汁,那名字應該是芝士白汁焗雜菌才像樣!在現在這個年頭,能保持初心,堅持食物的品質與味道的同時,能控制漲價幅度的餐廳,還存在嗎?

2018-11-04
2017-02-28 661 views
最近 pokemon go 有更新~令我想起好耐以前食過 ge 比卡超咖哩飯呢沙嗲王都有 crossover 卡通好新潮 個飯好靚仔 ga我揀 o左藍色 ge 咖哩好特別呢~味道同平時 ge 咖哩倒是一樣 除 o左可愛,個咖哩飯都幾好食 ga
最近 pokemon go 有更新~
令我想起好耐以前食過 ge 比卡超咖哩飯呢
沙嗲王都有 crossover 卡通
好新潮
個飯好靚仔 ga
我揀 o左藍色 ge 咖哩好特別呢~
味道同平時 ge 咖哩倒是一樣

除 o左可愛,個咖哩飯都幾好食 ga
2017-02-26 881 views
同事近排去「沙嗲王」食咗個鐵板巨脾,猛讚超,極力推介我去試下!是日睇戲前,我倆去觀塘分店食番個lunch,感受一吓有几先!1.白咖哩香茅豬扒配印度薄餅:我倆決定將巨脾配飯,另外咖哩豬扒就試吓配薄餅喇!一上桌就聞到香噴噴嘅香芧味,一共有三塊豬扒,十分香口,但略嫌塊扒薄身咗,口感唔會太乾亦唔會太油!白咖哩汁微辣偏甜,勁多汁,將剩餘嘅汁去送薄餅及白飯,簡直一流!加11蚊配嘅印度薄餅兩件,非常大塊,口感鬆軟,沾咖哩汁實在太配了!2.葱油酥餅:我倆意猶未盡,實行點多一款薄餅食先得!呢款薄餅合共6塊,米睇佢外表厚身,但口感特別酥脆有咬口,點唔點汁食都一樣咁好味呢!3.鐵板巨脾配沙嗲汁:勁大隻雞脾啊,肉質超嫩滑肥美!我地既然已經有個白咖哩汁,就來個沙嗲醬試試吧!沙嗲醬少辣,有濃郁嘅花生味,配巨脾啱晒!沾白咖哩汁就有另一番風味!一句講晒,隻脾配咩醬汁都好好吃囉!4.餐飲半價,梗係點番之前飲開嘅芒果椰汁沙冰配西米,今次呢間分店嘅西米大粒得來又熟透,口感唔會硬!芒果香甜,好好飲!天氣太凍了,另一杯叫咗熱飲~蜂蜜柚子茶,潤喉暖身!埋單盛惠$222.20,又可以扣coupon兩張10蚊卷,再送多兩張10蚊卷下
同事近排去「沙嗲王」食咗個鐵板巨脾
,猛讚
,極力推介我去試下!

是日睇戲前,我倆去觀塘分店食番個lunch,感受一吓有几

1.白咖哩香茅豬扒配印度薄餅
:我倆決定將巨脾配飯,另外咖哩豬扒就試吓配薄餅喇
!一上桌就聞到香噴噴嘅香芧味
,一共有三塊豬扒
,勁多汁
,將剩餘嘅汁去送薄餅及白飯,簡直一流
!加11蚊配嘅印度薄餅
兩件,非常大塊
,口感鬆軟
,沾咖哩汁實在太配了
白咖哩香茅豬扒
2.葱油酥餅
:我倆意猶未盡
,實行點多一款薄餅食先得
!呢款薄餅合共6塊
,米睇佢外表厚身
,但口感特別酥脆有咬口
,點唔點汁食都一樣咁好味呢
葱油酥餅
3.鐵板巨脾配沙嗲汁
:勁大隻雞脾啊
,肉質超嫩滑肥美
!我地既然已經有個白咖哩汁,就來個沙嗲醬試試吧
!沙嗲醬少辣,有濃郁嘅花生味
,配巨脾啱晒
!沾白咖哩汁就有另一番風味
!一句講晒,隻脾配咩醬汁都好好吃囉
鐵板巨脾配沙嗲汁
4.餐飲半價
,梗係點番之前飲開嘅芒果椰汁沙冰配西米
,今次呢間分店嘅西米大粒得來又熟透
,口感唔會硬!芒果香甜
,好好飲
!天氣太凍了,另一杯叫咗熱飲~蜂蜜柚子茶,潤喉暖身!
芒果椰汁沙冰配西米+熱蜂蜜柚子茶
埋單盛惠$222.20,又可以扣coupon兩張10蚊卷
,再送多兩張10蚊卷下次用,認真抵食啊
2017-02-25
15 Minutes (Dine In)
$101 (Lunch)
Dining Offer
芒果椰汁沙冰配西米+熱蜂蜜柚子茶
  • 鐵板巨脾
  • 芒果椰汁沙冰配西米
2017-02-25 329 views
一向唔中意幫襯d集團式餐廳,可能有d返霸權主意吧.... 但半夜成十點幾人在裕民坊,都唔知食咩好,老婆話中意食佢個豬扒飯,咪上去試一試。雖然沙嗲王開左好耐,但我係第一次幫襯,叫左客白咖哩香茅豬扒飯,日式蟹粉豆腐鍋配印度薄餅加蒜蓉牛油雞翼,首先個白湯好特別用個杯裝住,夠濃,但湯同沙律份量都偏細,豬扒飯個汁唔辣偏甜,豬扒炸得唔乾身夠肉汁,驚喜!日式蟹粉豆腐當然唔會好重蟹味,但味道好特別,豆腐好滑,個鍋亦夠熱,蒜蓉牛油雞翼蒜蓉味比牛油味重,三個食品都對啱我胃口,係咩無預期之下食到咁出色嘅食品,驚喜!唯一不滿嘅係當晚幫襯時,有位男員工係到發脾氣,影響左d食欲。
2017-02-24 209 views
今年既情人節無特別去book一d西餐廳 只系行經觀塘見到沙嗲王就入去重反舊日風味。當日簡佐個二人餐 超抵食前菜:是日餐湯+薯仔前菜餐湯系***湯 味道好鮮,但唔夠咸薯仔前菜 個汁酸酸的 薯仔好滑 好開胃主菜:主菜當然唔少得白咖喱香茅豬扒飯同埋嬌嫩巨脾飯配薯菜 前者咖喱無得輸 無論系咖喱同香茅味都好爽味 豬扒香脆 鬆化 後者巨脾肉質好嫩 食得出系燒既 但油就多佐d 可能太肥美了 **巨脾必叫但需時 食曬所有野先到小食:呢個唔系二人餐簡既 系要另叫 炸軟殼蟹 好香避風塘味道 唔太辣 好香口蒜蓉牛油雞翼 呢個又系必叫既 可惜今次食無之前咁好食 蒜蓉少佐 但都好香脆飲品 鮮芒椰汁沙冰配西米 味道唔太奶 適合唔飲奶制品既人士 加入西米 好彈牙 正
當日簡佐個二人餐 超抵食
前菜:是日餐湯+薯仔前菜
餐湯系***湯 味道好鮮,但唔夠咸
薯仔前菜 個汁酸酸的 薯仔好滑 好開胃
飲品 鮮芒椰汁沙冰配西米
味道唔太奶 適合唔飲奶制品既人士 加入西米 好彈牙 正
沙嗲王夜晚永遠都係大排長龍~又吾可以book位 每次都要等好耐枱上有幾個制,可以按佢地,就會有人黎幫你落單/買單/加水,不過成日按完都無人黎沙嗲王出左300g嫩滑巨脾甘耐 今次一定要試巨脾!嬌嫩巨脾 $65 可配飯/薯條ya 今次食到巨脾喇真係超嫩滑!薯條炸到一d油都無 勁好食不過成個鐵板都係油配菜既粟米燶曬 食完好似有d熱氣日式蟹粉豆腐鍋 配飯 $67永遠都係甘好食 不過蟹肉較少 豆腐很滑 應該有加咸蛋黃?很香 撈飯一流極上蒲燒鰻魚炒飯 $75除左上面有兩大塊鰻魚之外 入面都有好多呀不過就嫌d飯既份量少得可憐 真係幾啖食曬鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $68好多拉絲芝士豬扒好厚好juicy 仲有好多件添 飯雖然得好少 不過甘樣岩岩好 太多都食吾曬青檸酸梅蘭香子好好飲!酸酸甜甜好解渴!整體感覺不錯,食物水準一直保持著
沙嗲王夜晚永遠都係大排長龍~
又吾可以book位 每次都要等好耐

沙嗲王出左300g嫩滑巨脾甘耐 今次一定要試巨脾!
嬌嫩巨脾 $65 可配飯/薯條
不過就嫌d飯既份量少得可憐 真係幾啖食曬
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $68
好多拉絲芝士
青檸酸梅蘭香子
好好飲!酸酸甜甜好解渴!
整體感覺不錯,食物水準一直保持著

2017-01-04 372 views
間中都會掛住沙嗲王的蟹粉豆腐鍋一定要配飯!因為拎黎送飯真係好正架!豆腐滑嘟嘟,而且真係有好香濃蟹粉蛋黃味,仲有唔少蟹肉添次次黎沙嗲王都基本上可以連menu都唔洗睇,因為一係叫呢個蟹粉豆腐鍋配飯,一係叫白咖哩豬扒飯個人覺得叫其他好易中伏😂(話說朋友就叫左個$70嘅泡菜炒飯,又貴d又冇特別)
間中都會掛住沙嗲王的蟹粉豆腐鍋

一定要配飯!因為拎黎送飯真係好正架!
豆腐滑嘟嘟,而且真係有好香濃蟹粉蛋黃味,仲有唔少蟹肉添

日式蟹粉豆腐鍋配飯
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
日式蟹粉豆腐鍋配飯
2016-12-28 302 views
已經好耐冇同食過沙嗲王,同朋友興之所致就一齊去食沙嗲王。三個人叫左三款食物,1. 極上蒲燒鰻魚炒飯 ,又係唔記得影相!  鰻魚係原條上,炒飯乾身好味!2.越南豬肉粉卷。 感覺同以前味道唔同左,冇以前咁好食,有點淡而無味的感覺。3. 白咖喱香茅豬扒飯。 好彩白咖喱香茅豬扒飯保持到水準,豬扒分量十足仲要係厚切,白咖喱配飯一流!唯一美中不足係我地想加單時個待應請我地調位讓坐方便佢地俾大檯其他人,不過我地都食到尾聲,唯有趕快食完埋單走人。整體而言,有白咖喱香茅豬扒飯不變已足夠!
已經好耐冇同食過沙嗲王,同朋友興之所致就一齊去食沙嗲王。

三個人叫左三款食物,

越南豬肉粉卷
白咖喱香茅豬扒飯

2016-12-27
白咖喱香茅豬扒飯
2016-12-24 330 views
每次到沙嗲王,毫不猶豫會叫白咖哩豬扒飯+珍珠奶茶,白咖哩豬扒飯確實係震店之寶,椰奶味濃汁,微辣,甜甜地,汁嘅份量又多,碰撞香口即叫即炸嘅豬扒,沒有油淋淋感覺,吃進口微脆濃香,難以抵擋,珍珠奶茶雖不及一些專賣店出品,但茶味夠濃甜度不過火,珍珠亦夠烟韌,以這個價錢算是有交代了。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 白咖哩豬扒飯
2016-12-18 347 views
每當諗唔到食咩嘅時候,如果我地附近有沙嗲王嘅話,我同羊仔都會去食,可以話係忠實fans呀我地食過好多間分店嘅沙嗲王,始終都覺得觀塘個間係最好食架今日就介紹下我地平時食啲咩架啦第一款菜式要介紹嘅就當然係沙嗲王鎮店之寶,白咖哩豬扒飯!!!!豬扒好味嘅仲唔少得每次必食之選--蟹粉豆腐鍋飯,石鍋上黎仲係好熱架,所以𥚃面仲滾緊,而隨左啖啖蟹肉之外,豆腐加上蛋黃芡汁送飯簡直一流呀,就算就咁食都唔咸呀最呢幾個月出嘅蝦堡餅,食落就好似m記嘅蝦堡咁,就唔錯架炸饅頭5件21蚊,餐牌上數一數二平架啦,饅頭外皮有少小脆,內面軟林林,好有細個飲茶時食個啲,好好味呀每次食都送我地coupon,可以下次用,變相免加一,吸引我地keep 住食,未食過嘅朋友記得去試下啦

我地食過好多間分店嘅沙嗲王,始終都覺得觀塘個間係最好食架

今日就介紹下我地平時食啲咩架啦

豬扒
白咖哩豬扒飯
蟹粉豆腐鍋
最呢幾個月出嘅蝦堡餅,食落就好似m記嘅蝦堡咁,就唔錯架
勁厚蝦堡串
炸饅頭
2016-12-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
白咖哩豬扒飯
蟹粉豆腐鍋
勁厚蝦堡串
炸饅頭
2016-12-10 307 views
觀塘變化大而坐陣於裕民坊的沙嗲王卻依然屹立不倒印度薄餅  25無論經過多少年 薄餅的味道依舊令人難忘那樣的外脆內綿冬蔭公香茅豬扒拉麵  53大家心中都一定已經有一份「例牌」餐點正中我心的是這裡的幼身拉麵清楚我的人都知道我只愛吃粗身的麵但這裡的拉麵卻異常深得我心彈牙有咬感 掛湯力佳 重點是份量夠多!而這次的香茅豬扒則有失水準了超級油膩 感覺是翻炸的煙肉菠蘿薄餅  35六吋份量對二人來說剛好 餅底不是薄身的那種 配料雖然不多 但味道不俗可以更脆身明太子釀雞翼  42這道菜第一次嚐試 甚為驚喜雞翼去骨後塞滿了明太子 下手不輕外皮焦脆 鹹度不會太over 覺得單點比二人餐划算二人套餐份量太多 而且選擇來去那幾樣除非想吃的都能在二人餐看到不然單點已經夠飽又滿足了以上。
觀塘變化大

大家心中都一定已經有一份「例牌」餐點

正中我心的是這裡的幼身拉麵

清楚我的人都知道我只愛吃粗身的麵

但這裡的拉麵卻異常深得我心

彈牙有咬感 掛湯力佳 重點是份量夠多!

而這次的香茅豬扒則有失水準了

Type of Meal
Lunch
冬蔭公香茅豬扒拉麵
明太子釀雞翼
自從中學畢業后都好少係沙爹王度食了,還記得沙爹王就是中學考完試之後必去的中同聚會餐廳XD個陣白咖喱豬扒米線係必點!沙爹王近年分店好似減少左好多,但都有keep住同唔同既動漫主題Cross over。今日同朋友去完海濱睇日落之後,諗唔到食咩,最後決定食翻最保險的沙爹王。我地7點左右去到,已經係左右兩邊都坐滿人。拿到張A26既飛仔,前面仲有10張二人檯左右,等左20分鐘左右,終於入到去。裝修大致上同幾年前一樣,menu已經轉左真係menu 唔再係table map menu。當晚大家不是太肚餓,所以叫了四樣東西就算了.小食:椒鹽豆腐($50-60)呃,真係炸豆腐然後灑鹽,炸粉聽薄的,豆腐也是滑的,但好可惜d鹽係無味的,早知道就叫翻避風塘炸豆腐。第二道小食:避風塘蘿蔔糕($50-60)其實外相真的不太討好,上台的時候我同朋友都呆了,以前的好像不是這樣的。呢個蘿蔔糕太淋了TT 只食到粘米粉的味道,但是蘿蔔糕還是有蝦米,這個食得有點辛苦,食完已經有飽肚感。主菜:沙爹肥牛拉麵?($50-60)menu說是新產品,所以試一試。湯底沙爹味很濃,花生、芝麻醬的味道也十分濃厚,拉麵感覺是中國蘭州拉麵那種幼

個陣白咖喱豬扒米線係必點!

小食:椒鹽豆腐($50-60)
椒鹽豆腐

第二道小食:避風塘蘿蔔糕($50-60)
避風塘蘿蔔糕

主菜:沙爹肥牛拉麵?($50-60)
沙爹肥牛拉麵
menu說是新產品,所以試一試。湯底沙爹味很濃,花生、芝麻醬的味道也十分濃厚,拉麵感覺是中國蘭州拉麵那種幼身的。整體來說沒什麼特別,還是白咖喱豬扒米線為最愛!

最後面也食完,才送到的豉椒炒蜆。($60-70)
豉椒炒蜆
呃,真的勸大家不要點了,是的,我期望太高了。這個價錢,是不旨意用新鮮的蜆,但是沒想過這蜆肉是梅的,有沙,腥,有臭味。

海鮮、河鮮都真的不能隨意點。結果我們食了幾顆就放棄了,實在是不能放進口啊。

埋單連加一,好像是$218。食完麵條就急急腳走人了。食下家。

雖然食物真的不太好食,但是侍應的服務是蠻不錯的,落單 同加水等等的要求都很快有人接,不會要人等很久。

以前沙爹王真的價錢實惠,味道又不錯的餐廳,現在真的不敢再去了,食物質素真的差了很多。
2016-10-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 白咖喱豬扒米線
2016-09-14 550 views
今日舊同事特登走嚟觀塘同我地食飯我哋就去咗觀塘裕民坊嘅沙嗲王叫咗4個午餐第一個係白咖喱豬扒飯呢個係必食嘅佢雖然話係白咖喱但係其實我覺得有啲似白汁佢啲豬扒係煎原先放落去所以食落去係脆脆地跟住我地再叫左一個蟹粉豆腐鍋熱辣辣,正到不得了因為用石頭鍋上菜, 所以真係好熱但係啲豆腐係勁滑,一啲都唔鞋再嚟多個牛油炸雞翼佢炸完之後,雞翼裏面仍然有肉汁流出黎架唔會好乾身,好好食仲有一個日式蛋包燒餅上面嘅木魚喺度郁下郁下, 好得意啲蛋係滑嘟嘟裏面勁多菜好似好健康
今日舊同事特登走嚟觀塘同我地食飯

佢啲豬扒係煎原先放落去
所以食落去係脆脆地
跟住我地再叫左一個蟹粉豆腐鍋

熱辣辣,正到不得了

因為用石頭鍋上菜, 所以真係好熱

但係啲豆腐係勁滑,一啲都唔鞋
再嚟多個牛油炸雞

佢炸完之後,雞翼裏面仍然有肉汁流出黎架
唔會好乾身,好好食
仲有一個日式蛋包燒餅

上面嘅木魚喺度郁下郁下, 好得意

啲蛋係滑嘟嘟

裏面勁多菜好似好健康
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$240 (Lunch)
  • 白咖哩豬扒飯