2024-06-26 57 views
漫遊中環沿途欣賞特色街道風景天氣熱辣辣係中環半山扶手電梯頂頂附近見到Santorini希臘🇬🇷風格即時入左旅行🧳modeLunch set 又幾抵食3 courses 都係$150左右🍀南瓜湯🍀Mix Salad🥗(mixed greens, tomato, capers, olives and feta cheese)🍀Beef RiceBeef cubes on rice with a spicy tomato sauce flavored with feta cheese and sage 香辣惹味醬汁 好開胃🤤🍀 SouvlakiChicken/beefwith pita bread, fries and tzatziki㨂左雞串 夾上pita 同酸乳酪好味道🤤🍀coffee 🍀maple orange yogurt 清爽口感加上希臘乳酪Staffs super friendly 輕鬆相聚既感覺嘆下咖啡☕️傾下計

漫遊中環

Staffs super friendly
輕鬆相聚既感覺
嘆下咖啡☕️傾下計
  • Souvlaki
位於中環的希臘菜餐廳。以我所知這間餐廳共有兩間分店,分別在灣仔及中環;之所以選了中環這間用餐,主要是朋友的公司就在附近,而當日朋友少有的需要假日ot,捱義氣的我便特意過去陪吃個Brunch了~這間餐廳以藍白色為主,四處可見的聖托里島的特色佈置及壁畫,希臘風情濃厚。 ⋆_____ the greek brunch $280/pp ______⋆✿ Eggs:▫ Kagiana▫ cheesy scramble與友人分別選了不同款式的炒蛋,前者加入蕃茄、洋蔥及羊奶芝士去炒,有點像濃味的蕃茄炒蛋,而質感也更為軟滑,味道很貼近香港人喜歡的味道;後者Cheese Scramble則是芝士炒滑蛋,芝士配炒蛋本來就是長勝的組合,拉絲感十足又充滿蛋香。.✿ Bread:▫ Pita Bread由於更偏好烤薄餅,因此我與友人也同樣選了烤薄餅;搭配醬汁或單吃已很香口呢~.✿ Dip:▪️Tzatziki▫ Eggplant Dip分別選了青瓜酸奶醬及茄泥醬,兩款醬汁都是希臘飲食文化中的一種醬料;而我更偏愛酸奶醬,口感清新質地又濃稠~.✿ Salad▫ Greek Salad以切粒青瓜、番茄和洋奶芝士為主,清
✿ Eggs:
▪️Tzatziki
▫ Eggplant Dip
✿ Salad
▫ Greek Salad
以切粒青瓜、番茄和洋奶芝士為主,清新健康又爽脆。
✿ Meat
▫ Chicken Souvlaki
▫ Beef Souvlaki
牛肉串串及雞肉串串,兩款肉串雖大大件,但質地偏韌,口感未算軟嫩,略感可惜
Santorini 位於中環蘇豪區嘅希臘餐廳🇬🇷彷彿係一座希臘小島上嘅秘境。潔白嘅牆壁,圓拱形嘅門框,簡潔又明亮。餐廳擺設著希臘傳統嘅陶器同擺設🏺墻上掛著希臘著名景點嘅照片及油畫🖼️散發出一種悠閒嘅地中海風情💙午市套餐只需$110-$150,就可以有沙律🥗或湯🥣、主菜🌯、甜品🍨同餐飲☕️喺中環嚟講真係好難得!更難得嘅係餐廳無將貨就價,用料同烹調手法都一絲不苟。餐湯係Cream of Mushroom 🍄 廚師用新鮮蘑菇打成茸,加入忌廉,菇味濃郁,絕非一般罐頭湯口味。沙律🥗亦採用新鮮蔬菜🥬色彩繽紛,醬汁酸酸地好開胃。Feta Cheese 亦鋪得滿滿🧀十分慷慨。"Grilled Souvlaki" 係傳統嘅希臘菜。客人可以選擇雞肉或牛肉。我揀咗牛肉🥩希臘飲食文化注重保留食材嘅天然風味,所以烤肉串調味並唔濃,不過肉質鮮美,有微微嘅煙熏香味。旁邊配有厚切薯條🍟薯條用真正薯仔🥔切條,再用橄欖油🫒炸2次,炸得金黃酥脆,而且薯味十足!Pita Bread🫓看似普通,但係食落鬆脆,富有麥香味,有驚喜。“Chicken Pasta”🍝 雞肉份量多到食唔晒,意大利長通粉軟硬度同嚼勁剛剛好,配以Sun Dri

Cream  of  Mushroom

希臘沙律

“Chicken Pasta”🍝 雞肉份量多到食唔晒,意大利長通粉軟硬度同嚼勁剛剛好,配以Sun Dried Tomato 🍅 嘅醬汁,味道同質感嘅細膩掌控,完全令人有驚喜。

甜品係蜜糖合桃希臘乳酪🍨希臘乳酪打到忌廉嘅狀態,非常軟綿,滑溜。同合桃碎一齊食,口感豐富,又有層次。蜜糖🍯帶出輕微甜味,估唔到呢一個組合係咁美味。

地中海慢活料理,輕鬆中帶點個性嘅用餐環境,無一般西餐廳嘅冷調或距離感,價錢又親民,讓人猶如置身希臘小島。
Cream  of  Mushroom
希臘沙律
  • Grilled Souvlaki
  • Chicken  Pasta
正宗希臘菜,超有氣氛,入座率高,而且大多都係外國人~~好半山區,好有氣氛~無Dinner set ,都係單點。Halloumi Cheese on the Grill $150 Halloumi Cheese on the Grill係用100%羊奶unripened brined cheese,但一啲都唔騷,外型似雞胸,食落去少少煙靭,奶味唔重,一改對芝士嘅觀感!Grilled Souvlaki $195 Grilled Souvlaki 即係烤串,可以係雞、豬、牛和羊之中四選二,我哋揀咗雞及羊,肉串大串,燒得香口,仲配Pita Bread同埋薯條。Grilled Octopus $200 Grilled Octopus成條八爪魚腳,都頗為彈牙,用嚟送酒一流。Galaktoboureko $110 Galaktoboureko 係希臘特色甜品,必點!熱食,其實係千層牛奶玉米糕,外皮Phyllo做酥皮,內餡主要用牛奶、粗粒小麥粉,表面再淋檸檬糖漿同開心果碎,外層趣,內裏玉米糕嘅口感,超好食❤️

正宗希臘菜,超有氣氛,入座率高,而且大多都係外國人~~

好半山區,好有氣氛~

無Dinner set ,都係單點。

Grilled Souvlaki $195

Grilled Octopus $200

Galaktoboureko $110

Galaktoboureko
✲゚*。 🇬🇷蘇豪區希臘風Weekend Brunch ☀️呢間餐廳以藍白色為主🤍🩵環境充滿希臘風情 感覺幾chill平時All day breakfast就食得多地中海式嘅Brunch真係第一次試😆成個Brunch platter好大份 食完超飽🫄🏻可以自己mix & match💁🏻‍♀️🍳 Eggs▻ Kagiana, tomato and feta cheese egg scramble▻ Cheesy scramble, with mixed Greek cheeses兩款炒蛋份量都好多 第二款加入左芝士同車厘茄 好食😋🥖 Bread▻ Pita Bread▻ Carob RusksPita Bread烤得幾香 可以點沾醬食🙆🏻‍♀️🍆 Dip▻ Tzatziki▻ Eggplant dip🥗 Salad▻ Greek Salad▻ Mix Green Salad🐮 Meat▻ Chicken Souvlaki▻ Beef Souvlaki肉串有4 個選擇 我揀左雞肉同牛肉🥩每份brunch中間都有一碗Lentil soup🍲入面好多細細粒嘅豆 好飽肚🤭-✨ MAKE YOUR BR
✲゚*。 🇬🇷

▻ Beef Souvlaki
肉串有4 個選擇 我揀左雞肉同牛肉🥩

每份brunch中間都有一碗Lentil soup🍲
入面好多細細粒嘅豆 好飽肚🤭
✨ MAKE YOUR BRUNCH PLATTER ($280)
+10% service charge
📍 Santorini Greek Restaurant @santorinihongkong
中環蘇豪伊利近街51號伊利閣地舖

3 day(s) ago 0 views
香港少有greek restaurant,但我偏偏好鍾意食,所以每次有craving都會嚟中環呢一間餐廳,不過每次都係要放工之後急急腳嚟,因為好快就成間店都坐滿晒人,仲會做到大概兩轉生意,所以如果你慶祝生日,真係要預早訂位!由中環站行到上嚟熱辣辣,一坐低就每人叫咗一杯飲品,berry smoothie同greek frappe。兩杯都好解渴,我特別鍾意杯greek frappe因為基本上就係咖啡冰沙!食物方面就叫咗一個沙律,一個芝士同一個肉類。沙律就叫咗最傳統嘅greek salad,入面有齊蕃茄、青瓜、紫洋蔥、青椒、橄欖同埋我最鍾意嘅capers同feta cheese,加埋用上優質嘅橄欖油,食落特別清新可口! 芝士方面就叫咗個Saganaki cheese。佢其實係一個用麵粉同蛋炸過嘅kefalotyri cheese ,屬於硬身嘅半白芝士,百分百用羊奶製造,我就係鍾意呢種有少少口感嘅芝士!至於主食我哋就要咗個Paidakia,其實就係 lamb chops ,完全冇蘇味,而薯條配 tsatziki dip都好好食!

5 day(s) ago 3 views
🌟Santorini Greek Restaurant🌟位於中環Soho區,係一家食🇬🇷希臘菜嘅餐廳!餐廳用上愛琴海signature嘅💙🤍藍白雙色作主調!室外亦設bar table🍻!🇬🇷Dip Sampler $190一次過有齊晒店家嘅4款Dip同埋Pita Bread!左起,黃黃哋醬汁充滿bell pepper嘅味道!白色嘅Tzatziki醬汁帶蒜香,同嚟dip埋肉都好夾!紅紅哋嘅Kalamata Olive Paste鹹香感+酸度均滿滿!右邊白色嘅Taramosalata White酸酸哋幾開胃!🍢Grilled Souvlaki - Chicken $195兩串串燒+薯條+Pita Bread+Dip嘅Combo,串燒可選牛、豬、雞或羊!🍝Tsouchti $195鍋仔上嘅意粉,醬汁帶芝士香!配料係太陽蛋同埋希臘腸!🥗Spinach & Sesame Feta Salad $165蔬菜爽嫩,有大量甜美嘅無花果乾同埋蕃茄乾,唔錯!

🇬🇷Dip Sampler $190

🍝Tsouchti $195

鍋仔上嘅意粉,醬汁帶芝士香!配料係太陽蛋同埋希臘腸!

蔬菜爽嫩,有大量甜美嘅無花果乾同埋蕃茄乾,唔錯!
位於中環蘇豪伊利近街的「Santorini Greek Restaurant」,係一間希臘菜餐廳🇬🇷店內樓底高,空間感充裕,裝修帶點希臘風情,令人感覺悠閒舒適餐牌上供應沙律、希臘芝士、意粉、海鮮、肉類及甜品等等,選擇多元化Grilled vegetables with halloumi製作需時大約15分鐘,新鮮烤焗的蔬菜包括:洋蔥、青椒、茄子、南瓜、粟米、車厘茄、紅椒及冬菇等等,七彩繽紛,營養豐富,美味又健康!Halloumi芝士充滿彈性,滿有奶香Grilled Souvlaki串燒肉可以從雞、牛、羊、豬裏面四選二,我就揀咗雞肉及牛肉。牛肉燒到大約七成熟,口感軟嫩,肉味濃郁;雞肉同樣鮮嫩多汁,啖啖肉,好好食!伴碟仲有粗薯條及彼得包,香脆可口,配上青瓜酸乳酪醬,有助解膩Moussaka熱騰騰即叫即焗的Moussaka,表面鋪滿芝士,底下係茄子、薯蓉、牛肉碎及醬汁,層層相間,味道有少少似肉醬千層麵,味道同口感都好豐富哦

Moussaka

1K
早前到Soho 的一間美美的希臘餐廳吃飯打卡。全店以白色及藍色為主調,裝修設計充滿地中海及異國藝術感。Lunch menu 價錢由HK$120起,已包括餐湯/沙律、主菜、甜品及飲品。Mixed Salad沙律挺豐富,除了有大量新鮮爽脆的混合蔬菜、還有番茄、酸豆、橄欖及羊乳酪,層次感重,味道酸酸的,吃後胃口大開。Beef Souvlaki可選擇雞肉/牛肉,而我點了烤牛肉串,牛肉是厚切粒粒,雖然燒過,但口感人。仍然嫩滑多汁,一點都不柴,配上炸薯條,配皮塔餅及酸奶黃瓜醬,吃後挺飽肚。Seafood risotto 海鮮意大利飯材料蠻多,有爽口大蝦,肥美蜆肉,彈牙魷魚等等,飯粒有咬口得來又不會過硬,加上以白酒及羅勒調味,每一口都充滿香草味道。Honey Greek Yogurt 希臘乳酪質地濃稠厚實,味道酸酸的,灑上了蜜糖及果仁碎,除了能中和酸味,還可以令口感變得更豐富。Ice milk tea and Ice lemon tea奶茶茶味香濃,加入牛奶後,順喉細滑;檸茶正常發揮,在炎炎夏天喝冰的,還是挺寫意。

早前到Soho 的一間美美的希臘餐廳吃飯打卡。

全店以白色及藍色為主調,裝修設計充滿地中海及異國藝術感。

Mixed Salad

Beef Souvlaki

Seafood risotto

Honey Greek Yogurt

禮拜三,一個星期最難捱嘅一日!番咗 2 日工,但距離放假卻仲有一段距離 TT想踢走負面情緒,我就選擇同同事一齊去食番個 Team Lunch,做隻飽死鬼啦~呢間 Satorini 餐廳,裝潢以經典希臘藍白色為主調,潔白嘅石牆,圓拱形嘅門框,好有度假 Feel⛱️事不宜遲,一齊睇睇有咩好嘢食啦!.Chicken Pasta🐔餐廳提供多款滋味 lunch set,鍾意食意粉嘅我就叫咗呢款雞肉長通粉,補充下蛋白質~食落醬汁濃郁又 Creamy,巧巧食!.Beefteki鍾意食肉嘅同事就叫咗個漢堡扒配薯條,漢堡扒不過不失略嫌有少少乾,粗薯條好好食,勁滿足!.最後我哋仲叫咗個豬肉串燒同 Cheese platter share 食,串燒幾 Juicy,啖啖肉配埋酸酸哋嘅乳酪醬食,都幾特別。Chesse Platter 選擇好豐富,個人最鍾意煙燻嗰款,點上蜜糖、包麵包食好滿足,一秒夢回歐洲!整體嚟講,想同朋友 Chill 下飲杯咖啡,食飯傾下計,呢間餐廳都係一個幾唔錯嘅選擇,靜靜哋幾好 Feel😎
事不宜遲,一齊睇睇有咩好嘢食啦!
Chicken Pasta🐔
食落醬汁濃郁又 Creamy,巧巧食!

Beefteki

$200 (Lunch)
2024-07-07 0 views
希臘菜的優雅享受這間餐廳以藍白色為主,四處可見的聖托里島的特色佈置及壁畫,希臘風情濃厚。Chicken Pitayro 這道菜採用嫩滑多汁的雞肉,配以香氣四溢的希臘香料。雞肉被烹煮至完美的熟度,外layer微微帶有焦香,咬下去彈牙鮮嫩。特製的酸奶醬sauce 為整道菜增添了清新酸爽的口感,完美平衡了雞肉的濃郁。搭配柔軟的希臘式扁麵包和清脆的蔬菜沙律。Sole Fillet新鮮多汁的鱈魚配上爽口的蔬菜沙律,再淋上特製的檸檬醬汁,清新爽口,魚肉質地細膩,入口即化,完全沒有腥味。沙律的脆爽口感與魚肉的柔滑形成完美搭配。
希臘菜的優雅享受

Chicken Pitayro

Sole Fillet

2024-07-05 0 views
希臘藍頂白色小屋,小島風情,愛琴海神秘又浪漫,希臘除左風景美麗外,美食也令人著迷。希臘🇬🇷就未去到住,但可以去食希臘菜😎今日就去左位於Soho區既希臘餐廳,品嘗正宗希臘菜(´▽`).✨Saganaki Cheese🧀 $140希臘料理中有一道經典的前菜,稱做"Saganaki”,將羊奶芝士沾上薄麵粉去炸,一大塊芝士炸得金黄好似成塊扒咁,內裡充滿芝士嘅煙韌、鹹香同奶香,芝士係100%羊奶製成,仲可以拉絲,連唔鐘意食芝士既朋友都話好食.✨Grilled Octopus🐙$200希臘海產豐富,爽口彈牙既八爪魚、肉質軟腍,配上由紅酒醋調製甜中帶酸既汁