6 day(s) ago
📍 山見台式火鍋{荃灣}每次喺荃灣行過呢一間台灣任食火鍋店,都好想入去打邊爐🥢店舖都係以台灣特色為主,無論食物定係裝修,都好有台灣嘅味道🤭連飲品都係台灣特色飲品為主,珍珠奶茶、台灣自製泡茶、洛神花茶、鳳梨烏龍茶等等,呢啲飲品當然唔少得!至於我哋就嗌咗~Lv4 特選澳洲和牛海鮮吃到飽套餐,可以任食海鮮同埋澳洲和牛🐮🐮至於湯底,我哋就揀咗風味沙茶老鍋+美人鍋湯底{鴛鴦湯底}沙茶味比較濃郁,用嚟淥麵,烚牛肉味道都可以好突出,湯底比較重口味 😉至於美人鍋就有大大個雪耳,仲有少少鮮雞做湯底🐔湯底清甜,烚任何嘢食都特別岀鮮味🐷🐮🍜至於外面仲有一個自助區 飲品、台灣小食、仲有以港式主題為主嘅港式地道掃街小食{咖喱魚蛋、碗仔翅、瑞士雞翼}全部味道都係以港式街頭小食為主🫕感覺就係台灣加香港完全融合在一起! 嚟到自助火鍋店,梗係要食多啲牛,呢度嘅牛肉好多選擇,本人比較欣賞牛扑肉(CAB牛頸脊)、牛爽腩、經典牛肉滑,仲有主角Lv4 特選澳洲和牛,一碟雪花紋均勻的牛肉,油花滿滿的,吃得大家一身是暖意啊🤩🤩🤩依度仲有其他任食嘅新鮮海鮮,絕對可以俾你食到夠,食到飽,海鮮全部好新鮮,尤其是好欣賞海老🦐勁大隻,又新鮮
📍 山見台式火鍋{荃灣}
每次喺荃灣行過呢一間台灣任食火鍋店,
都好想入去打邊爐🥢
至於湯底,我哋就揀咗風味沙茶老鍋+美人鍋湯底{鴛鴦湯底}
全部味道都係以港式街頭小食為主🫕
感覺就係台灣加香港完全融合在一起!
依度仲有其他任食嘅新鮮海鮮,絕對可以俾你食到夠,食到飽,海鮮全部好新鮮,尤其是好欣賞海老🦐勁大隻,又新鮮,啖啖肉!
以下都係我比較欣賞嘅嘢食,爆漿咖喱魚蛋、黃金鮮蝦球、竹笙抱蝦滑、黃金蒜茸蒜扇貝、砂爆魚肚、原隻鮑魚、花膠、爽脆水魷、原隻駅前海老🦐🩷🩷🩷🩷🩷🩷
食到最後當然要食過正宗嘅台灣甜品作結尾,甜品嘅碗係用中國飲茶嘅碗,勁特別!
我就全部嗌晒全部食得晒,十分愛玉椰果芋圓、九份仙草花生芋圓、十分愛玉花生芋圓、九份仙草椰果芋圓,除了芋圓外,底部還有著滿滿的嫩仙草與碎冰,整體口感上非常豐富,身為芋圓控的你千萬不能錯過 。
另外自助區都會有雪糕,有店內自家製嘅杯裝雪糕🍧