2023-04-06 198 views
嚟到 荃灣如心廣場 就嘗試下 台式任食火鍋。我叫咗 山茶湯底 湯底都幾惹味。 呢度有 唔同種類的肉 我最鍾意就係叫呢度啲五花腩, 五花腩肉好 新鮮好味。之後就要戒掉下佢哋啲茉莉花茶 用上台灣 正宗茉莉花茶。 香濃好味。其次就係介紹下佢哋啲小食 台灣腸仔 香脆可口, 咬落去又唔覺太鹹。最正就係佢哋啲醬料, 有芫茜 蒜蓉 濕辣椒。大頭 聰 仲有生打雞蛋。 用嚟配五花腩就非常之野味。呢度值得一讚的地方就係座位好闊落 坐得舒適自在。 和朋友吹水傾計一流。
嚟到 荃灣如心廣場 就嘗試下 台式任食火鍋

最正就係佢哋啲醬料, 有芫茜 蒜蓉 濕辣椒。
大頭 聰 仲有生打雞蛋。 用嚟配五花腩就非常之野味。

2023-03-05 308 views
讚1 熟食好似炸鹽酥雞 薯波呢啲都幾好味 脆身惹味 嘢飲好多選擇 聽朋友講滷肉飯都味 整體黎講熟食係幾好2 環境好闊落 仲有卡位坐彈1 湯底唔似台灣嘢 味型好港式2 肉質整體差 牛好乾柴 豬雪味重

2 環境好闊落 仲有卡位坐

1 湯底唔似台灣嘢 味型好港式
2 肉質整體差 牛好乾柴 豬雪味重
2023-03-05 244 views
餐廳既有一幅牆係掛滿好多繪馬,另一邊擺放一個郵筒,可以俾客人放填上個人地址的名信片。名信片寄出後,客人收到名信片,先可以留下一次消費滿$500可減$80,係一個挺特別的宣傳方式。調味料都有好多種選擇。滷水食品都有好多款式,滷水大腸﹑滷水豬腳,豬腳炆得好入味。除左熟食,仲有好多甜品。甜品好特別用以前飲茶既茶盅裝住,份量剛剛好,可以叫多幾款試。仲有台式飲品可以飲。最值得讚係店員都好友善,送餐同清走吉碟速度都好快,正!

除左熟食,仲有好多甜品甜品好特別用以前飲茶既茶盅裝住,份量剛剛好,可以叫多幾款試。仲有台式飲品可以飲。
最值得讚係店員都好友善,送餐同清走吉碟速度都好快,正!
2023-03-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-03-04 246 views
山見台式火鍋 喺荃灣開咗分店,間中會去荃灣搵食嘅我當然要試一試啦餐廳設計以台灣十分車站和十分老街為藍本,門口就有「十分」車站站牌和「山見號」火車,充滿台灣風情一行入去兩旁就係飲食自助區,有一系列嘅火鍋配料、飲品/冷泡茶和多款熱熏選擇再轉角行入進食區前,會見到「幸福郵筒」和許願「網」,可在木牌上寫下祝福字句或心願等等晚市有5款套餐選擇,我哋就揀咗個最高級嘅 *殿堂和牛海鮮。吃到飽*,120分鐘無限添食添飲!火鍋湯底亦有8款選擇,我哋就揀咗鴛鴦 - 風味沙茶老鍋 X 牡丹美人鍋🍲風味沙茶老鍋 - 有點似沙嗲味,但就更香濃惹味,最適合淥牛肉、豬肉等肉類🍲牡丹美人鍋 - 配料有新鮮雞、豬骨、金華火腿和花膠等等,豐富嘅骨膠原,口味清甜鮮香💫配料大致有雞、牛、豬、時令海鮮和一般火鍋配料🥢澳洲和牛牛胸腹 - 最高級套餐先有嘅牛肉當然要試啦!雪花和油脂都好均勻,薄薄一片,淥一淥即食依然有口感🥢牛扑肉 - 即係牛頸脊,油花密集,肉味濃郁,肉質柔嫩🥢澳洲和牛肩胛肉眼 - 紋理清晰,肉與油香平衡,肉味濃郁🥢精選梅花肉 - 肥瘦各半,均勻分布,肉質鮮嫩🦐🦑點了鍋底之後店員就會先奉上一個海鮮拼盤,有脆肉鯇、扇

💫配料大致有雞、牛、豬、時令海鮮和一般火鍋配料

🥢牛扑肉 - 即係牛頸脊,油花密集,肉味濃郁,肉質柔嫩

🥢澳洲和牛肩胛肉眼 - 紋理清晰,肉與油香平衡,肉味濃郁

🥢精選梅花肉 - 肥瘦各半,均勻分布,肉質鮮嫩

🦐🦑點了鍋底之後店員就會先奉上一個海鮮拼盤,有脆肉鯇、扇貝、鮑魚、海老、沙白和墨魚仔等等,全部都係時令而且非常新鮮,食完唔夠喉可以再點

💫甜品方面亦超多選擇,除咗QR code落單可以點嘅仙草/愛玉芋圓外,還有自助吧嘅麻糬、手工雪糕等,我和朋友各自點了唔同口味嘅芋圓和手工雪糕,我都建議大家一定要試!
🥄九份仙草椰果芋圓
🥄十分愛禾椰果芋圓
🍦話梅味手工雪糕
🍦辛辣味手工雪糕

💫最後飲品方面,除咗自助吧嘅罐裝/紙包飲品和冷泡茶外,凡惠顧特選和牛海鮮餐或以上,每位均會贈送一杯台式手搖飲品,有5款口味選擇

Type of Meal
Dinner
2023-02-26 280 views
長期都大排長龍既台式火鍋店🍲當日去到荃灣因為唔知食咩好但又勁想食鴨血所以就去食火鍋放題,可以瘋狂食鴨血( ´ ▽ ` )ノ-極品•吃到飽90分鐘 $328💰叫左鴛鴦鍋,唔使加錢既湯得2款,但都極唔吸引🤣所以叫既2款湯底都需要額外再加錢青花椒麻辣湯 +$18💰風味沙茶老鍋 +$18💰兩款湯底都好濃,淥鴨血同牛肉都極入味時間上90分鐘其實食得真係有少少急但都無阻我食到鴨血既滿足感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)係等食物滾起既同時,就叫左啲小食黎食出邊亦有少量炸物及滷水食物一分一秒都不能夠浪費😛雪櫃入邊既話梅味雪糕經常比人拎晒所以我每次拎野食都會望幾眼終於應該有5次以上先比我拎到,心酸( ´ ▽ ` )ノ甜同仲有芋圓配仙草或愛玉兩款都叫左黎食,正常喇🤪
長期都大排長龍既台式火鍋店🍲
當日去到荃灣因為唔知食咩好但又勁想食鴨血
所以就去食火鍋放題,可以瘋狂食鴨血( ´ ▽ ` )ノ

-極品•吃到飽90分鐘 $328💰
叫左鴛鴦鍋,唔使加錢既湯得2款,但都極唔吸引🤣
所以叫既2款湯底都需要額外再加錢
青花椒麻辣湯 +$18💰
風味沙茶老鍋 +$18💰

兩款湯底都好濃,淥鴨血同牛肉都極入味
時間上90分鐘其實食得真係有少少急
但都無阻我食到鴨血既滿足感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
係等食物滾起既同時,就叫左啲小食黎食
出邊亦有少量炸物及滷水食物
一分一秒都不能夠浪費😛

雪櫃入邊既話梅味雪糕經常比人拎晒
所以我每次拎野食都會望幾眼
終於應該有5次以上先比我拎到,心酸( ´ ▽ ` )ノ
甜同仲有芋圓配仙草或愛玉
兩款都叫左黎食,正常喇🤪
2023-02-20 251 views
眼見依間餐廳有好多人幫襯😳要大排長龍,完全估唔到過左食晏時間都要等😆依間火鍋店係好多間分店,間間都好近地鐵站🚉地理位置幾好👍🏽.一入到去就有郵筒📮又有許願牆😳真係好有台灣既九份既感覺🤣.殿堂和牛海鮮。吃到飽 $458依個餐做包埋一杯台式飲品🥤可以簡一人一煲或者鴛鴦鍋🍲鍋底方面都有好多選擇☺️今次簡左風味沙茶鍋+$18同埋牡丹美人鍋 $25 ☺️沙茶鍋既口味香濃,有啲似沙嗲味‼️ 相對下美人鍋就有啲淡味.肉類方面有牛小排,和牛牛腹,牛扑肉等等一開就就上左幾碟超靚既肉,雪花紋超靚🤩兩個女仔食晒啲頭盆肉都好夠,唔洗再點都得🥳海鮮方面我最欣賞既係墨魚仔🦑同大蝦🫣蝦好新鮮,墨魚仔就千奇唔好煮太耐㊙️依到既台灣小食都好多,甜點就有好多款,芋圓雪條等等,整體黎講性價比超高😌
一入到去就有郵筒📮又有許願牆😳真係好有台灣既九份既感覺🤣
殿堂和牛海鮮。吃到飽 $458
黎到如心廣場見到一間門面簡約嘅手搖店居然有台式火鍋賣...講錯,係一間門面簡約嘅火鍋店,一睇menu 居然有手搖賣,去唔切台灣嘅我忍唔住衝動,買咗一杯可以負擔得起嘅(卡路里方面)蘋果愛玉,愛玉凝聚曬係杯底唔肯分開,用軟管插到消耗完一杯手搖嘅卡路里之後,發現蘋果醋嘅味道唔係好出,嗯...真係一杯健康嘅手搖?。?

TakeAway
2023-02-19 173 views
行街路過見到呢間新既台式飲品店,山見係做台式hot pot,但係門口有得買台式飲品同小食,便當外賣耐冇飲又會想飲既我,二句不說就買左呢杯蘋果愛玉綠茶,幾香蘋果味,愛玉又軟滑,唔會好甜,$24杯,都唔會好貴,不錯,下次路過會試下其他野飲或者食個邊爐👍

2023-02-18 195 views
剛剛睇完電影行過見到間店舖幾得意,決定嚟試吓台式90分鐘吃到飽。餐牌上有好多選擇價錢都係用肉嘅種類,而我哋選擇咗最普通嘅肉,而且佢哋係一人一鍋,本身已包咗基本湯底,如果想選擇特別味道嘅湯底,要另外加錢!食物方面係用QR code 落order ,除咗肉類仲有好多台式小食⋯⋯而且仲有好多蔬菜、丸類、甜品、台式麵線⋯⋯等等可以自取不過最驚喜係佢哋自家製雪糕~有話梅味和辛辣味!正!最後我哋每人大約$250 食到好滿足😃

不過最驚喜係佢哋自家製雪糕~有話梅味和辛辣味!正!
最後我哋每人大約$250 食到好滿足😃
$250 (Dinner)
2023-02-06 154 views
$23 好似,黑糖珍珠鮮奶,一般般。冇乜特別。奶唔太濃。但珍珠煮得幾好食幾淋,唔硬夠新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
TakeAway
2023-02-04 288 views
星期六晚想打邊爐又想食台灣小食就去試下呢間新開無耐既台式任食邊爐。裝修係幾得意既,但地下好跣,張枱又有d痴立立咁,新開無耐我會expect 乾淨d….3大1小食第二貴嗰個set $368/人。overall 食物種類比想像中少,味道不過不失未至於CP值好高,我覺得試一次夠了…湯底🥘荃灣呢間係無得自己揀要一人一細鍋定鴛鴦鍋,侍應話要視乎assign 比你張枱可唔可以比到鴛鴦鍋…😟但侍應態度係ok 既有禮貌既。佢有好幾種湯底,只有兩款湯唔使加錢,其中一款係酸菜白肉湯同大華豚骨洗唔使,我地揀左薑母鴨湯+美人鍋鴛鴦鍋。薑母鴨湯味道一般但有幾件鴨切件,淥淥下淥晒去美人鍋嗰邊咁濟。但美人鍋只係雞湯,無乜特別仲有d咸得濟,仲應味精湯返到屋企好口渴。肉類🐮🐷🐣/ 丸類牛黎講,種類算多但食落隻隻口感/味差唔多,仲切到好薄,薄到一夾起一塊就斷開,最後係成碟車落鍋,不過其實每次上都好少,咁車法都唔係好多。只有封門柳係厚切但細粒d口感唔同,其中一人話口感似牛排。不過老實講,overall全部牛都ok唔會話un 到咬唔開,牛肉係全晚比較👍🏻既野食。仲有三款豬肉不過無叫到因留胃食牛同海鮮。雞就只得熟食叫牛骨髓都唔

湯底🥘

肉類🐮🐷🐣/ 丸類
雞就只得熟食叫
牛骨髓都唔錯,仲有d特色丸類,一般般啦…

海鮮🐟🦐蜆🦑
種類唔多,只叫左蝦同沙白。蝦都幾大隻,實肉唔痴殼,要叫👍🏻沙白好細隻d肉好細粒,淥完都揾唔返d肉咁濟🙁不過叫無沙既….
炸魚皮幾好食無油溢味。🙂另外就係花膠,ok唔似平時有d係比平價魚肚(即係飲茶食棉花雞嗰d棉花咁), 當然都唔係expect 係貴野啦

台式小食
都無想像中多款…🙁有煎餅好似九菜餡,不過不我。蚵仔煎得陣粉味無蠔仔乜濟,百頁豆腐都比人地硬…鹽酥雞同台式香腸都一般,炸豬扒面頭脆嗰層似翻炸好厚好硬….so far 無乜encore 既意欲😞
反而佢出面可自己攞既滷水牛筋牛肚幾入味。滷肉飯都可自己攞,但見到佢䁁晒喺度面頭成浸油….唔想試了…出面仲有d凍海蜇,都係一般,炸牛奶有紅豆喺裏面,凍既…

菜🥬
鍋筍ok👍🏻, 可惜無水蓮😞有d菇咁,無乜特別

甜品🍨
又係比想像中少,有芋圓+仙草/花生/椰果,樣幾靚但食落好死甜,芋圓又唔好味有d硬。雪糕更加無乜選擇,有兩款唔知咩雪條,其中一款紫米乜乜,另一款紅紅綠綠咁似唔好食。雪糕有兩款自家制,辛辣味太前衛了我無試,話梅味我覺得好有違和感,咸咸酸酸咁,如細個食過既金梅片😟
仲有可自己攞既芝麻糊,我出去拎時己得返好少,杰到固體咁濟…食欲大減😔
山見主打任食台式火鍋 岩岩係如心開 我哋年三十晚就一行四人去食 由於係呢啲喜慶日子 人多就預左 所以我地晚市開左冇幾耐 五點三十九分就入坐 我地今次揀左極品吃到飽餐 三個要青花椒麻辣湯 一個要養生藥膳雞 由於某d湯底要額外加錢 所以埋單圍起都要383蚊一位講番餐廳最大問題👉🏿我地想食鴨血 所以黎台式火鍋 但我地個麻辣湯每人鍋底得一件 然後由入座起個制係有得禁 但落左單冇黎過 第二次六點二十二想再落直頭售罄 👉🏿羊肉都一樣 黎過一盤 四件 第二輪同樣售罄👉🏿有好幾款小食都係同樣情況不能盡錄👉🏿漏單情況亦頗為嚴重我明白食物供應有限 餐廳亦要控制成本 但問題六點幾岩岩開晚市就冇 後面重有甘多人排隊 甘人哋八點幾入黎冇choice🫰🏿不過都有d野好抵讚 男經理非常非常有禮物同細心🫰🏿食材都幾新鮮不過 綜合以上 荃灣西有甘多火鍋店 未必會再幫襯
講番餐廳最大問題
🫰🏿食材都幾新鮮
不過 綜合以上 荃灣西有甘多火鍋店 未必會再幫襯
2023-01-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$383 (Dinner)
2023-01-26 5301 views
天氣凍咗緊係要打個邊爐暖下身♨️去到荃灣如心廣場見到 @sankinn.tgg 勁多人等位就去湊下熱鬧🤭叫咗最高級嘅 ※殿堂和牛海鮮。吃到飽※ 套餐,然後再order咗鴛鴦鍋底,分別係:🍲藥膳花雕醉雞湯(+$25)用料係北芪、黃芪、蟲草花、五十年花雕酒等,湯底清甜鮮香,女士養顏之選👩🏻🍲牡丹美人鍋(+$25)用料係三黃花雕雞、花膠、杞子等,補血益血,秋冬補身最佳之選❤️呢個套餐必食嘅當然係澳洲和牛牛胸腹🤤,牛肉雪花好靚又均勻,牛肉粉粉嫩嫩,入口即溶,厚薄適中有口感❤️另外澳洲和牛牛肩胛肉眼都值得一試,無咁肥同膩滯,肉味突出~除咗各款牛肉之外,更有豬肉、雞肉、海鮮、蔬菜、小食、熟食 選擇~海鮮誠意十足,有鮑魚、扇貝、鱔片、象拔蚌、海蝦等,爽口彈口,保鮮功夫做得足~甜品仲有芋丸任食添🤤,咬煙煙韌韌,配仙草/愛玉 一樣咁滿足☺️📌上菜、收碟、加湯 都有效率👍🏻📌每枱有一張postcard可以寄翻俾自己🤩,下次消費滿$500可以減$80🤑✨️殿堂和牛海鮮。吃到飽 🕰120分鐘💰518p.p
天氣凍咗緊係要打個邊爐暖下身♨️

🍲藥膳花雕醉雞湯(+$25)
🍲牡丹美人鍋(+$25)

另外澳洲和牛牛肩胛肉眼都值得一試,無咁肥同膩滯,肉味突出~

📌上菜、收碟、加湯 都有效率👍🏻

✨️殿堂和牛海鮮。吃到飽
🕰120分鐘
💰518p.p
2023-01-25
$500 (Dinner)
年初三,行街街經過呢間台式火鍋放題,見到超級多人排隊,睇過食評之後,感覺好似唔錯,睇埋Menu見到又有屙仔煎,又有一啲台灣特色小食好似唔錯,於是決定去試一試。入到去先發現選擇超級少,選擇少都算啦,仲要難食。啲牛同豬薄到成張紙咁睇食評話滷肉飯好好食,但唔知係米時間唔啱呢?打開個煲90%都係肥肉,唔係講笑,不過滷肉味道係幾好食既。啲台式餃子食落都似係普通急凍貨色,無乜特別,屙仔煎啲蠔仔味道超級腥,唔新鮮。一句講曬,完全唔值呢個價

一句講曬,完全唔值呢個價
豚肉片
牛肩脊
牛肩脊
麻辣湯底  和沙爹湯底
花生芽
2023-01-24
Waiting Time
70 Minutes (Dine In)
$336 (Dinner)
花生芽
Dinner @ 21 Jan 2023 (Fri)山見台式火鍋在荃灣如心廣場剛開了不久,小編路過時都見到經常有人等位吃飯。終於下定決心,早早就預約了年廿九晚上請媽媽吃好料去做節。上品吃到飽(每人$268),要注意除了殿堂套餐可以吃120分鐘之外,所有其他的吃到飽套餐都是只有90分鐘。餐廳的佈置很貼心,有兩款桌型,可以供顧客選擇要一人一鍋還是大鍋「一鑊熟」。大鍋的話可以免費要鴛鴦鍋,會根據選擇的湯底額外收湯底費。順帶一提,湯底選了鳳梨蕃茄湯(+$18)和酸菜白肉湯。說真的90分鐘任食火鍋是好趕急,而且還有好多不同的食材,很難可以每樣東西都試到😂 由於小編和媽媽的重點都不在肉類,主要都是點牛肩胛、牛爽腩和梅花肉,牛肩胛比較多脂肪,牛爽腩和梅花肉都是正常,沒什麼挑剔。QR code下單,上菜速度很快而且沒有漏單,這點值得一讚。外面自助區除了火鍋配料例如菜類、菇類、麵類和丸類之外,還有台式熟食,包招滷味和滷肉飯。滷味當中小編嚐了滷蛋和滷豆腐,相當入味,非常好吃🤭滷肉飯就算了吧,非常多肥肉,入口是滿滿的肥膏,太過油膩,不值得浪費quota去品嘗。另外,小編還點了夜市鹽酥雞和台式香腸。夜市鹽酥雞
Dinner @ 21 Jan 2023 (Fri)

另外,小編還點了夜市鹽酥雞和台式香腸。夜市鹽酥雞炸得酥脆,雞肉略柴,沒什麼調味,非常淡口味。反而台式香腸有點驚喜,真係台灣吃到的古早味。

整體而言,店員服務態度好好,上菜、收碟非常勤快,自助區乾淨企理,肉類質素平平,滷味好吃,下次再來可能會點精品套餐一過台式火鍋的口癮😂😂😂
2023-01-20
$305 (Dinner)