2019-12-01 1403 views
今天早上男服務員連續三次可以取走客人水壺,還可說自己好有道理!如果取去是有客人用就沒問題,但是沒有用人用還是取走,還說是公司規矩,太可笑!我都未見過這事情!這是怎麼服務啊??xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
今天早上男
2019-12-01
$80 (Breakfast)
2019-10-19 1050 views
最近多左留意素食餐廳,而呢一間素食點心,我覺得食物都唔錯。可能平時傳統嘅茶樓從小食到大,反而覺得食到有少少膩,反而呢間,食完一次,就愛上左,至少無乜味精而且款色都多!完成拍得住其他傳統茶樓既!今次同屋企人2個去飲茶,叫左5款點心,食到好飽!叫左羅卜糕,雞扎,山竹牛肉球,鰻魚卷,同燒賣。我最鍾意就係佢個燒賣,好食過傳統既豬肉燒賣,因為無甘膩,無甘濟😂其次就係最出人意表既山竹牛肉球,因為傳統茶樓做既,我唔會食,因為質感同味道都好怪,反而佢呢度做既,好食好多整體梨講,多款式,無味精,2個人食左120蚊,完全可以接受!佢哋除咗點心之後,仲有其他素食小食,或許粉面飯。
最近多左留意素食餐廳,而呢一間素食點心,我覺得食物都唔錯。

而且款色都多!完成拍得住其他傳統茶樓既!

今次同屋企人2個去飲茶,叫左5款點心,食到好飽!

叫左羅卜糕,雞扎,山竹牛肉球,鰻魚卷,同燒賣。

2019-10-19
$60 (Breakfast)
2019-09-29 538 views
真心食物係ok, 初一十五嚟食預咗佢忙。早上九點幾去到已經樣樣都冇又唔出聲,落咗啲冇嘅野阿姐又發晒脾氣。又冇寫出嚟人地點知啫大佬。之後食物嚟到錯晒,同佢講返,老闆娘仲要大大聲鬧我煩。阿老闆娘,錯嘅係你地,冇道歉都算,仲要鬧人煩,唔使煩,冇下次。仲有,門口同張枱真係污糟得好緊要,門口成地垃圾,食材亂放,張枱布都好污糟。幾平幾好食都冇用。最後最後,希望你地改善下啲態度同清潔啦,我都唔想屯門冇咗間平價素食。
素叉燒包
2019-02-24 1089 views
2019~2~24 中午一家去食齋 坐低就開始篤點心紙 寫完就舉手叫人落單 完全無人理 叫咗好幾個員工都當你透明 愛理不理 有啲就當睇唔到 有啲行過都唔理 幾個阿姐圍埋吹水都唔幫你落單 另外茶壺無水等極都係無人理 要自己加水 到成 10 分鐘要自己攞張紙出去先落到單 點咗兩碟腸粉 之後就有個阿姐走過嚟叫 “ 無腸粉吖 ” 態度差到極點 咩事吖 我無錢俾咩 唔知以為呢度食嘢唔洗錢 定係啲員工無人工出 點咗盅頭飯 無乜味 等同豉油撈飯 唯一煎蘿蔔糕可取 其他都一般
2019~2~24
2018-10-31 1225 views
以前只得幾間有點心,食過尚膳點心可以唔使去其他店了。個人口味超讚😋極力推薦尤其新界友👍🏽👍🏽蝦餃、燒賣、山竹牛肉、腸粉必食,有款非常特色的芝士素鴨非常了得
極力推薦尤其新界友👍🏽👍🏽
放假同屋企人出去食飯 最啱就係食中式點心!實冇死😂可以嗌多啲又夠飽😎 下午茶黎仲抵Deal 埋單打多個六折比你😨講返先 茶錢6蚊位 仲要有得揀玄米茶喎大哥 算係咁啦👀今次叫左6款點心🤙🏻分別係山竹牛肉球 ($18) ⭐⭐⭐⭐四寶扎 ($19) ⭐⭐⭐蟹柳鰻魚卷 ($21) ⭐⭐⭐點心拼盤 ($28) ⭐⭐⭐⭐蜜汁叉燒包 ($16) ⭐⭐⭐✨蓮藕餅 ($16) ⭐⭐⭐⭐我諗如果唔話比你聽間野係食素既話齋睇個野食名真係會比佢水左 以為係普通中式酒樓~.💰Total:$137 (9折 3個人除開先$46).味: 7/10飽: 8/10抵: 8/10.我巨石🗿將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家.📍屯門鄉事會路112-140號雅都商場1樓4-6號舖
放假同屋企人出去食飯 最啱就係食中式點心!
實冇死😂
蜜汁叉燒包 ($16) ⭐⭐⭐✨
蓮藕餅 ($16) ⭐⭐⭐⭐
我諗如果唔話比你聽間野係食素既話
齋睇個野食名真係會比佢水左
以為係普通中式酒樓~
💰Total:$137 (9折 3個人除開先$46)
味: 7/10
飽: 8/10
抵: 8/10
📍屯門鄉事會路112-140號雅都商場1樓4-6號舖
2018-07-31
2018-10-04 743 views
同小學的朋友聚舊,由於C是長期素食者,故此選擇了雅都商場的尚膳,該店拆夥改為尚膳後也沒來過,正好試試這家的水準。首先來一壺玄米茶,好香!兩個人聚舊吹水為主,唔係食得好多嘢咋,所以唔揀2/3餸飯,亦吃不下客飯套餐,揀咗幾個點心就夠。蓮藕餅$16,蓮藕餅煎得外脆內軟,內裡有蓮藕粒、冬菇粒和素肉,口感和味道都好正!薄皮素蝦餃$19,蝦餃皮真的很薄,無論口感與食味像真度高,好吃!紅豆芝麻糕$15,上枱時糕底一片水潤,糕身太濕,也不夠結身,口感雖然不佳,幸好麻香及豆香彌補不足。
同小學的朋友聚舊,
由於C是長期素食者,
故此選擇了雅都商場的尚膳,
該店拆夥改為尚膳後也沒來過,
正好試試這家的水準。

首先來一壺玄米茶,好香!

兩個人聚舊吹水為主,
唔係食得好多嘢咋,
所以唔揀2/3餸飯,
亦吃不下客飯套餐,
揀咗幾個點心就夠。

蓮藕餅$16,
蓮藕餅

蓮藕餅煎得外脆內軟,
內裡有蓮藕粒、
冬菇粒和素肉,
口感和味道都好正!
薄皮素蝦餃

薄皮素蝦餃$19,
蝦餃皮真的很薄,
無論口感與食味像真度高,
好吃!
紅豆芝麻糕

紅豆芝麻糕$15,
上枱時糕底一片水潤,
糕身太濕,也不夠結身,
口感雖然不佳,
幸好麻香及豆香彌補不足。
2018-10-04
$35 (Tea)
蓮藕餅
薄皮素蝦餃
2018-09-25 512 views
同前者食評有十分大的落差,態度差,食物質數不好,味道亦麻麻。衛生環鏡亦不理想,竟然有“六隻腳”公然走動。12點左右,叫5樣點心,有2樣冇。點了個燒賣,肉質鬆散,雖說是素肉,也不應這樣。只有蒸包免強可以。失望﹗
Other Info. : 收銀機可以冇人坐,出單機有不少塵埃,甚到像餅碎的東西,那看不到的廚房會是什麼樣﹗
2018-09-25
$40 (Lunch)
2018-08-19 487 views
每到中午又是時間苦思吃甚麼好,我在想自從緣來素食易手後(應該是易手吧,內裡裝潢都沒改變過),都未曾嚐過尚膳素食,那不如趁機試試它的味道,反正也想吃些素食。雖然客飯超便宜,但是那些飯太大碟,我會吃不完,加上個人不太愛吃飯,還是點心較合我心意。我簡單地點了尚饍燒賣王,松露野菌餃及黑椒牛仔骨。尚饍燒賣王顆顆圓股股的,其肉以猴頭菇肉充當,混合蘿蔔粒,木耳豐富燒賣王的口感和味道,吃起來頗有飽足感,素燒賣來說整體不錯。先嚐清淡的松露野菌餃,後再吃濃郁的黑椒牛仔骨,那就不會蓋過其味覺,嚐到真正的滋味。松露野菌餃餃皮薄而晶瑩,內裡餡料清晰可見,松露味淡淡的,野菌飽滿富嚼感,水份十足,很推介大家一試。話說我未曾吃過素食的黑椒牛仔骨,所以很好奇它究竟是怎麼樣的。起初猜會否跟平日吃的一樣重醬汁,還有「牛骨」部份會用甚麼食材取代,上桌時已解開謎題。原來這黑椒牛仔的「骨」以素鵝肉充當,且與平日著重醬汁相反,黑椒都融入素牛仔骨裡,更能吃到黑辣的香辣,十分特別的素點心呢。

今日老遠入屯門,又係佛誕,決定食素,除左應節,亦提醒自己要食得健康,見到門面感覺正路,似一般點心舖,就食你啦!點半左右去到都算多人,要搭檯,但.....枱面兩個杯都係有洗唔乾淨既積,呀姐抹檯都都好求奇...叫左以下點心珍珠雞,用料略嫌有d唔講究,小量冬菇加羅白,同一堆qq咬口既豆類粒,糯米太淋太淋,最後係痴住曬個荷葉到,一d荷葉香都沒蝦餃,好多羅白同蒟藥,個咸做到蝦既質感,可惜個皮太厚粉強列不推介右邊既雞札,芋頭一領就散曬,唔粉,腐皮面好硬好乾,最差係個蟹柳,係出面茶樓d低質蟹柳,d紅色素印曬出黎....比較可取係呢個芝士素鴨卷,芝士係腐皮底到,個鴨係綠豆製品,質感似真肉最後埋單107,平心而論都算抵食,但味道有待改善!

點半左右去到都算多人,要搭檯,但.....

蝦餃,好多羅白同蒟藥,個咸做到蝦既質感,可惜個皮太厚粉

最後埋單107,平心而論都算抵食,但味道有待改善!
2018-04-05 726 views
上網見到有人嚟食素點心,特登搭車嚟試下。用真正港式點心嘅方法去做素食點心,而且係即叫即蒸,味道同葷點心真係好似。咁有心嘅餐廳,一定要支持!今回食咗蝦餃,珍珠雞,春卷.....唔講你真係未必分得到同葷嘅味道有咩分別。另外重有個點心拼盆,隻潮州粉粿同埋紫米卷同樣有同一感覺。素菜餃就不過不失啦,不過粒燒賣就麻麻地喇,呢度要扣些少分。所有嘢送埋枱時都係熱辣辣嘅,正!最後埋單都係一舊水多啲,去正常酒樓都要啦!
上網見到有人嚟食素點心,特登搭車嚟試下。

所有嘢送埋枱時都係熱辣辣嘅,正!

最後埋單都係一舊水多啲,去正常酒樓都要啦!
2018-04-05
$53 (Lunch)