今天是父亲节,特意和爸爸来这裏订了半围庆祝。难得香港终于可以完全解封,所以全场满座,很久已经没有看到这情景。父亲节套餐非常划算。连酒水红酒加一只需2000元,七个人吃人均不需要300。套餐包括红烧乳猪,龙虾伊麵,清蒸老虎斑,红烧鸡丝翅,鲜花炸虾球,翡翠炒双蚌,青菜炒香菇丝,莲香海鲜荷叶饭和寿包一笼。红烧乳猪皮脆肉厚,点上乳猪酱实在是我的最爱。清蒸老虎斑鱼肉嫩滑肉厚,而且蒸得很滑溜。实在是必点首选。另外龙虾伊麵亦不错,龙虾肉非常多,配上伊麵小孩子最喜欢这道菜。另外红烧鸡丝翅加上红醋汁实在非常美味。其它菜式亦做得不错。莲香海鲜荷叶饭内裏配料充足,大大隻虾肉和带子口感非常丰富。最后寿包还送多两个给我们。简直是大满足,和家人开开心心又过了一天。

2020-06-21
  • 红烧鸡丝翅
  • 红烧乳猪
  • 清蒸老虎斑
2020-06-04 546 views
人物:女女食量:是夜掛住講嘢所以食慢咗又食少咗 x 2食物:半隻片皮鴨/ 柚池魚淋/ 瓜之金球坐低開茶,唔要碟小食-嗰d淋花生。目標好明確,我哋好鍾意食《片皮鴨 promo$78》,所以嗌咗半隻(兩個人只可以嗌半隻),再嗌埋佢兩個新推出小菜s。隔咗10分鐘,擺低籠包皮,再隔咗10分鐘,先見到廚師👨🏼‍🍳叔叔捧住碟鴨皮出嚟。hmm 造型同open rice鱔稿嘅相片有好大出入,青瓜絲乾到發白😂。包皮屬於大片同較厚身,係細個時食開嗰款,個人覺得唔錯,可以擺多兩塊鴨皮,鴨皮都幾脆,有幾塊帶肉(要鴨殼+$50)。宜家好多賣片皮鴨懶精緻,d包皮細同薄都算,唔夠包先最黑人憎。跟住《柚池魚淋 $108》就到。自從幾年前第一次食過有餐廳用韓國嗰d柚子蜜嚟煎豬扒,今次係第二次食用柚子蜜調味嘅嘢。8舊炸魚,熱辣辣,好脆,唔知係咩魚,幾嫩滑,淋上柚子蜜好好味 - 我係咕嚕肉d fans. 不過係冇鱔稿相片上嘅柚子肉同其他色彩繽紛嘅材料嘅。最唔受我歡迎嘅《瓜之金球 $?》都係熱辣辣上檯。炸過嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓個鱔稿,點解Open Rice張相有10球㗎?係咪見我哋得2
人物:女女
食量:是夜掛住講嘢所以食慢咗又食少咗 x 2
食物:半隻片皮鴨/ 柚池魚淋/ 瓜之金球

最唔受我歡迎嘅《瓜之金球 $?》都係熱辣辣上檯。炸過嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓個鱔稿,點解Open Rice張相有10球㗎?係咪見我哋得2個人特登俾少d呀?

廚餘:幾塊鴨皮,2片包皮,瓜之金球 x 2球,1件炸魚(唔講咁多嘢嘅話應該會食得晒的)

注意:
2020-06-03
柚池魚淋
片皮鴨(半隻)Promotion
2020-06-02 382 views
A hearty local place. Seems like a normal typical local Cantonese restaurant. Bright, glam, chandeliers... ambience might be a little dated but let’s put the focus on the food. High quality, innovative, great value, and tasty. The typhoon shelter style Har Gow is a surprise, lightly crispy spicy outside, fresh juicy inside. The spring roll wrapped in rice roll has a creative red look, guessing beetroot juice. Shumai is tasty, using fresh pork. Food standard beyond expectation. Great value, $339 total for all these... Great staff too. Just hope the toilet could do better. Will come back and try the dinner special.
2020-06-02
$165 (Lunch)
  • 避風塘蝦餃
2020-05-10 498 views
今天是母亲节, 难得一家人选了御名轩吃晚饭庆祝。这家店是老字号,物业是自置的,所以价格非常划算。有烧味拼盘,清蒸石斑鱼,炸子鸡,上汤鸡丝翅,香菇扣鲍片,荷叶饭,香炸鲜虾卷,翠肉瓜炒象拔蚌,滑蛋虾仁,甜品是莲蓉包,包酒水红酒和茶介才1500元。当中石斑鱼非常新鲜,鸡丝翅味道香浓,香菇扣包片的香菇非常肥厚,炸鲜虾卷虾肉丰富,基本上所有菜式均在水准之上。而且服务非常好,难怪全场爆满。在疫症时间实在非常难得。

2020-05-10
2020-03-21 1218 views
很久很久沒有飲茶了,是日放假一天,專登去飲茶,開頭擔心會很多人,幸好大家坐得很遠的。一嘗最愛的蝦餃,開心到不得了!雖然吃得挺有滋味,但也有危機擔心人多的地方。不過原來這間酒樓有特設外賣,還沒有加一,並且打折。真好!
2020-01-21 924 views
訂坐時已講明有多名輪椅人士,但職員沒有提及升降機以停用,及提醒客人其店舖沒有升降機或輔助工具, 到達後職員竟然叫客人抬輪椅及其輪椅人士上樓梯前往食店。職員態度差亦不細心,客人十分生氣因此不會光顧。
訂坐時已講明有多名輪椅人士,
但職員沒有提及升降機以停用,
及提醒客人其店舖沒有升降機或輔助工具,
到達後職員竟然叫客人抬輪椅及其輪椅人士上樓梯前往食店。
職員態度差亦不細心,客人十分生氣因此不會光顧。
2019-12-18 1199 views
要說港島區的中菜聚餐好選擇, 御名軒是我們的心水, 環境新淨, 食物價錢相宜, 菜式都穩打穩扎, 無出事。烏雞雞腳桃膠燉湯出面飲細細盅的燉湯, 都要五六十元, 這裡一大鍋, 都只是百多元, 實在難以置信,  大約可以分七、八細碗, 湯頭很濃郁, 鮮甜, 無味精的感覺, 材料十分之多, 怪不得能燉出好湯, 桃膠十分滋潤, 最適合這秋冬時節和我們這些愛美的女生。茄汁海虎蝦非常惹味的醬汁, 是要食到啜手指的那種, 蝦亦很新鮮, 一點也不霉, 大隻, 肉質爽彈, 有質素。沙巴龍躉很大條的龍躉, 想像得到要蒸到剛剛熟又不會太老很考功夫, 但這裡就做到了, 很喜歡吃龍躉肉很滑又不腥, 不喜歡魚都愛吃。古法羊腩煲開始有涼意, 大家都想吃個羊腩煲暖暖身子, 羊腩煲連著爐火, 邊吃邊不怕會冷, 保持熱熱的溫度, 除羊肉外, 還有冬菇, 馬蹄, 枝竹, 十分豐富。最後送了碗煲到起沙的紅豆沙, 甜度剛好, 滿足。

烏雞雞腳桃膠燉湯

茄汁海虎蝦

沙巴龍躉

古法羊腩煲

最後送了碗煲到起沙的紅豆沙, 甜度剛好, 滿足。
同公司同事聚餐, 來到天后區有名的御名軒,原因係食物質素有保證,仲有新推出時令晚市三寶,更抵食,一舉幾得!酒樓裝修光猛整潔,有個特大螢幕,地方夠大,夠哂空間感。點左餐牌上晚市三寶,價錢抵食都只係百多元就食到龍躉, 燒鵝, 絕對性價比高。皇者燒鵝半隻 :燒鵝來到,沒想到咁大隻, 份量十足, 鵝燒至皮脆光滑,肉質肉嫩多汁,不會過韌,燒法有其獨到之處,最點晴就是燒出來的燒鵝汁,極為提升, 不過蓋過肉本身味道!游水沙巴龍躉:有一斤12咁重份量,夠5人食用,魚肉蒸的火喉拿捏得很好,魚鮮味, 魚剛熟及保持嫩滑,入口即溶,愛吃魚的我,一口一口吃不停!相當精彩! 豐料燉靚湯: 燉紅棗烏雞桃膠湯,單看材料夠哂睇頭,滋補活血又養顏,燉湯最緊要火喉,此湯燉到清潤鮮甜, 無添加味精,亦是賣點,最令人驚喜係加左桃膠,滿滿骨膠原,雙重滋潤!古法羊腩煲例: 冬天的時令菜羊腩煲係必點,幸好同事都吃羊,但我認為呢度羊腩煲沒有膻味,古法秘製,令汁更加入味,羊肉件超級軟。材料豐富不少得馬蹄,支竹,冬菇等,附上生菜以減膩感。生菜索左羊腩煲汁更滋味!茄汁海虎蝦:海虎蝦好大隻,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎蝦肉爽

酒樓裝修光猛整潔,有個特大螢幕,地方夠大,夠哂空間感。

茄汁海虎蝦:海虎蝦好大隻,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎蝦肉爽甜鮮味,令人食指大動!

臘味煲仔飯: 最特別酒樓有經典時令煲仔飯,臘味包括臘肉,臘腸潤腸,最值得一讚係個飯焦,飯香加埋臘味滲入飯中,越食越滋味!

蟹粉扒豆苗: 豆苗時令當造 翠綠清甜,單食已經好味,再加上蟹粉芡汁作點綴,加添鮮香調味,無得輸。

仲有中式糖水送,正宗紅豆沙起沙又唔甜。

整體食物有超級水準,吃出師傅心機心思,廣東菜式在酒樓發揮得淋漓盡致,令食客飽嘗美味,滿足捧腹,性價比高,我會推介俾朋友來!
  • 茄汁海虎蝦
  • 游水沙巴龍躉
  • 皇者燒鵝(半隻)
2019-11-30 964 views
好耐冇去御名軒食飯呀!今晚 喺維園打完波近近哋所以就一班波友去咗御明軒食飯, 最近出咗晚市三寶,有燒鵝,有燉靚湯,有沙巴龍躉, 價錢都非常優惠!半隻燒鵝都非常之大隻, 燒得好入味,好嫩滑!個燉湯係桃膠烏雞燉湯,個湯質感幾膠膠的,感覺好正,好足料既湯,無得輸呀!游水沙巴龍躉時間真的非常之好非常之嫩滑! 配埋啲生油熟油豉油一齊食條魚真係冇得頂!大愛呀" 真係好考功夫,又要熟得嚟又嫩滑真係好巧大廚嘅手勢👍🏽蟹粉扒豆苗, 啲豆苗吸收曬蟹粉嘅味道" 食出份外溫暖感覺。 同埋啲豆苗全部都唔起渣!非常 ok最後仲叫咗個臘味煲仔飯, 煲仔飯嘅焦香好正, 仲有陣陣嘅瓦煲香味, 臘腸潤腸都係好當做, 食出秋冬嘅感覺非常幸福溫暖!食埋送既蕃薯糖水,滿足到爆!這家酒樓值得幫襯

半隻燒鵝都非常之大隻, 燒得好入味,好嫩滑!

食埋送既蕃薯糖水,滿足到爆!這家酒樓值得幫襯

2019-11-29 588 views
朋友因為住喺天后嗰一邊, 佢知道有間酒樓係專做街坊生意, 近期歐聯打得好激烈, 所以就大大家一齊去食個晚飯之後, 再去一齊睇波 酒樓依家推出咗新嘅三寶, 有燒鵝, 有靚湯, 同埋龍躉, 三樣都叫先168有半隻燒鵝, 非常之大呀, 光鮮嘅皮, 再點一點醬汁食, 皮非常之脆, 油脂, 肉同埋皮個份量啱啱好, 咬落去, 感覺豐盈, 好滿足 之後就食過飲個靚湯,  侍應推介之下, 湯用竹絲雞去淆製, 再加埋雞腳, 雞腳係成煲湯嘅精華, 咬落去骨膠原非常之豐盛, 口感非常之滑, 湯底浸咗桃膠, 咬落去, 滑捋捋, 幾特別, 湯又非常之香, 真係真材實料 之後再食過沙巴龍躉, 因為一升嘅關係, 感覺非常之足料, 加埋啲蔥一齊食, 蔥嘅香帶出咗肉魚嘅鮮味, 再加埋蒸魚豉油, 冇味精, 食完又唔會口渴, 不錯不錯
朋友因為住喺天后嗰一邊, 佢知道有間酒樓係專做街坊生意,

2019-07-07 1330 views
即使攞咗點心咭、你之前冇人等緊位、有枱亦唔等於你會有位,因為,經常會有其他茶客唔攞咭,自己上去揾位,之後知客見到有空枱叫佢哋坐。同知客講,我哋等緊,知客會話人哋到先,但佢哋冇咭喎,知客會話比人收咗... 同經理投訴,經理會叫你同知客講!但知客唔理喎,佢會走咗去...因此,無謂浪費時間!!Basically it’s a complaint about the service of this restaurant which is very bad, they only pretend to have a queuing system, but in fact, they don’t, the waiter allows people to just walk in and find their own table, ignoring the queue. So you wouldn’t know how much time u need to get a seat.
因此,無謂浪費時間!!

2019-06-28 1210 views
簡單一聚,每次都在銅鑼灣食些新式菜,也很久沒有好好吃過中菜,友人相約在中菜酒樓一聚,閒談一下。他們點了最時令的菜色,冬瓜盅,吊燒雞,炒菜等。海皇燉冬瓜盅: 冬瓜、帶子、瑤柱絲、蝦仁、金華火腿、豬肉、勝瓜、夜香花,冬瓜肉切粒 消暑,味道鮮甜又健康招牌吊燒雞 (半隻) 皮脆肉嫰碧綠蝦球桂花蚌 廣府菜酒樓菜式用到嘅其中一種海鮮,口感爽脆,而且肉質鮮甜。蒜片牛柳粒 牛柳粒惹味,口感剛好。蒜片對於預防癌症、心血管疾病,有一定功效。

他們點了最時令的菜色,冬瓜盅,吊燒雞,炒菜等。

招牌吊燒雞 (半隻) 皮脆肉嫰
蒜片牛柳粒
2019-06-04 1157 views
夏日帶來雨水,濕氣重感覺身體怠倦,又是吃冬瓜消腫去水,清熱解毒的時候。從晚市三寶中選了「海皇冬瓜盅」冬瓜盅每個售$88, 難怪差多在每張餐枱上都放上一個。餐牌說是4-6位, 份量的足夠是我們4人都可以每人喝上兩碗。最初看見那冬瓜盅,心在暗駡為甚麼會與餐牌上的照片有一段距離……那麽的Green!? 可是當侍應生把湯分一分後,這才發現好吃的食材原來沉在冬瓜盅的底:勝瓜粒、夜香花、蝦球、蟹柳、瘦肉、草菇等等,湯頭有冬瓜的清甜,湯味不過鹹,很好喝。蒜片牛柳粒牛柳粒的味道帶點蜜,與大片而有些些厚的蒜片同炒來吃,蒜片焦焦的有脆外層而蒜肉軟腍,兩者拼在一起吃,有脆有軟是好吃到不行。碧緑蝦球桂花蚌蝦球與桂花蚌都是油泡後放在西芹面上,西芹脆、蝦球爽、桂花蚌滑,絶妙的配搭。海鮮雜菜煲$98 海鮮有蝦球、墨魚片、蟹柳、魚肉等等,配搭大量軟甜蔬菜及有低熱量的粉絲來填飽肚子,吸收了濃甜的高湯,清爽好營養!
從晚市三寶中選了「海皇冬瓜盅」
蒜片牛柳粒
碧緑蝦球桂花蚌
海鮮雜菜煲$98
2019-05-29 2350 views
朋友聚聚頭 , 食餐晚飯 , 地點就在 天后-金殿大廈 御名軒 ~坐定定 , 先開壺鐵觀音 , 飲啖茶 ~Menu ~燻蹄 & 海蜇 : 海蜇爽口彈牙又Q靭 , 有麻油香 , 咬口感和味道都不俗 ; 燻蹄香口入味 , 沾上白醋來吃 , 更感味美 ~海皇燉冬瓜盅 : 夏天將至 , 當然要飲個冬瓜盅 , 這個冬瓜盅十分足料 , 有冬瓜、帶子、瑤柱絲、蝦仁、金華火腿、豬肉、勝瓜、夜香花 等 , 味道清香雅麗 ~招牌吊燒雞 (半隻) : 能稱之為招牌貨 , 當然有料到 , 皮脆肉嫩又夠入味 , 不用沾醬汁已很美味 , 沾上特調的醬汁來吃 , 又是另一境界 ~蒜片牛柳粒 : 爆炒得極有鑊氣 , 牛柳炒得香口惹味 , 肉質軟綿 , 配上蒜片 , 惹味又不會太鹹 ~碧綠蝦球桂花蚌 : 來到酒樓 , 當然要點返一些酒家菜來吃 , 這道菜賣相靚靚之餘 , 亦炒得十分出色 , 蝦球、桂花蚌都炒得爽口又不油膩 , 配上爽脆的西芹 , yummy ~脆香金絲兩麵皇 : 麵條煎炸得得十分脆口 , 餸料有銀芽、韭黃、紅蘿蔔絲、肉絲、冬菇絲 , 還有一個調得不稀不杰的芡汁 , 就是好吃 ~吃完晚餐後 , 還有糖水
朋友聚聚頭 , 食餐晚飯 ,
地點就在 天后-金殿大廈 御名軒 ~
坐定定 , 先開壺鐵觀音 , 飲啖茶 ~
Menu ~

吃完晚餐後 , 還有糖水 "喳咋" 送 , 真的開心 ~

本篇完 ~
今晚同屋企人試試呢間小菜出曬名好食既酒樓先!位置都幾方便架,係正維園隔離,近天后 ; 坐地鐵既話,天后地鐵一出黎就係添唔講禁多,即介紹比大家!今晚第一個驚喜,就係賣相已經好鬼吸引既 - 皇者燒鵝(半隻) $238 ! 呢隻燒鵝真係無得頂,難怪係呢間酒樓既招牌菜之一 !皮光肉滑黎形容佢都真係無錯架了 ! 完整半隻既燒鵝,每一塊皮都燒至脆口,只係夾近自己聞一聞,非常香既燒鵝味真係好強烈,係燒鵝汁既配合之下,成個口感真係爆JUICY !近鏡就可以睇到真係好正,絕對唔肥既佢,脂肪分佈岩岩好,因為你一食落唔係成口都係脂肪,唔係成口都係油咁就知了 ! 雖然肉所佔既比較較多,但重點係佢唔 "鞋"唔韌,口感好好,上枱時重熱熱地既佢,呢隻燒鵝都算係我近年食過既當中,其中一隻最高質的了 !!第二道有 - 茄汁焗海虎蝦  $168,海虎蝦用上茄汁焗呢個煮法比較少見,但味道就非常好,特別係一上枱果陣,就已經聞到呢道菜食落一定好香口 ! 香濃既茄汁味,除左焗左D海虎蝦之外, 重食得出D蝦係經過爆炒既,所以特別香口 ! 雖然D海虎蝦唔可以連殼食,不過D殼就好易咬走,肉唔痴殼,所以味道口感更好湯水都真係幾緊要,如果

湯水都真係幾緊要,如果唔係成日有靚湯水飲既你,就真係可以試下呢個 - 足料煲老火湯 $128,都幾抵飲架,因為真係足料,大量湯渣,食埋佢又可以當多一道菜 !

完全無落味精,真係真材實料既佢,飲落好舒服,味道係清甜淡身,同成圍枱既親朋好友分享,堅唔錯

瑤柱蛋白炒飯 $98,呢個真係唔洗多介紹啦,佢呢度都做得好唔錯架,全因係佢炒得夠穫氣,每種配料既分量又適中,特別係蛋白,蛋白其實係呢個飯黎講都幾緊要,因為如果蛋白夠多,個飯會更香,清清地既一個飯,唔錯呀

再黎一款爆炒既小菜,彩椒牛柳粒 $98,牛肉粒佔既比例較多,一眾彩椒為佢作襯托,牛肉粒炒得夠香夠JUICY,火喉岩岩好,唔會韌,大人小朋友都會喜歡呢個小菜

呢一款我會覺得佢似小食多D,雖然佢既價錢相對比較貴少少,佢係 - 燒汁煎釀帶子 $128,但確實又值呢個價錢既,茄子勁JUICY既鮮甜,完全吸收埋碟上既醬汁,而茄子既上面就有一大粒同樣鮮甜既帶子,做咁食 或 用黎送飯咁食,都咁適合

最後黎個甜品,咁先完滿架嘛 ! 我就叫左呢個 - 楊枝甘露 $28,價錢OK,可見佢勁足料,唔會只係得個甜字,都真係無叫錯呢個甜品了 !