平時放工多數都叫外賣今日想食得健康清淡啲試吓呢間都幾出名嘅Pickabowl🤭.DIY 自選bowl + 雜菜/山藥三文魚湯 =$115😆都算幾抵食😃😃要揀兩款主食+一個配菜+一個飯底.🔥一碗揀咗三文魚+西班牙蒜油八爪魚+紅菜頭配菜+黃薑椰菜花 🥦🔥一碗揀咗慢煮雞胸+煙燻油辣味三文魚+和風配菜+白飯估唔到份量咁大碗😳😳絕對夠飽🤭🤭三文魚都好新鮮😌 配埋紅菜頭配菜 有黃椒 紅腰豆🫘羽衣甘藍 🥬毛豆配果醋感覺好清新,酸酸甜甜 超級開胃🤤🤤另外佢個三文魚湯好好飲🤤🤤個人比較鍾意山藥 三文魚湯鮮甜,而且有少少微辣,味道真的不錯😙😚店員仲可以幫手翻熱 非常貼心🥳.現場所見都有唔少外國顧客對於而家越嚟越追求健康飲食嘅都市人嚟講都係一個唔錯嘅選擇😜
平時放工多數都叫外賣
要揀兩款主食+一個配菜+一個飯底

🔥一碗揀咗慢煮雞胸+煙燻油辣味三文魚+和風配菜+白飯

估唔到份量咁大碗😳😳
絕對夠飽🤭🤭
感覺好清新,酸酸甜甜 超級開胃🤤🤤
另外佢個三文魚湯好好飲🤤🤤
店員仲可以幫手翻熱 非常貼心🥳
現場所見都有唔少外國顧客
對於而家越嚟越追求健康飲食嘅都市人嚟講都係一個唔錯嘅選擇😜
  • Combo  soup  set
2023-03-18 31 views
石門近排開咗好多餐廳,開埋Pokebowl! 不過位置唔顯眼,喺二期底層~1️⃣DIY 自選 $90✔️慢煮天多利雞比較淡口健康✔️西班牙蒜油八爪魚 好新鮮煙靭✔️黃薑椰菜花+白飯 配埋溫泉蛋非常夾✔️和風組合 : 包括南瓜 毛豆 四季豆 菠蘿 個人幾鍾意呢個配搭✔️+$25 跟餐有豆腐海帶湯,溫泉蛋,甜品柚子芝士布丁2️⃣ DIY 自選 $106✔ 牛油果份量比想像多 幾新鮮✔經典三文魚(半份)+$4 呢個係永遠好味嘅選擇,三文魚有醬油醃過✔西班牙蒜油熱蝦(半份)幾彈牙,蒜香味重好味✔黄薑椰菜花+半糙米飯Taste:7.5/10Worth revisiting:7/10#石門美食

1️⃣DIY 自選 $90
✔️慢煮天多利雞比較淡口健康
✔️西班牙蒜油八爪魚 好新鮮煙靭
✔️黃薑椰菜花+白飯 配埋溫泉蛋非常夾
✔️+$25 跟餐有豆腐海帶湯,溫泉蛋,甜品柚子芝士布丁
2️⃣ DIY 自選 $106
✔ 牛油果份量比想像多 幾新鮮
✔西班牙蒜油熱蝦(半份)幾彈牙,蒜香味重好味
✔黄薑椰菜花+半糙米飯

Taste:7.5/10
Worth revisiting:7/10

#石門美食
今日去石門食lunch…見到開左間夏威夷魚生飯。其實一路都想試下夏威夷魚生飯乜野料好耐🤣🤣🤣呢度就快餐形式…揀完俾錢等食…望下餐牌都幾多選擇…如果你唔想諗就有d已配搭好既選擇…鍾意自己話哂事又可以D.I.Y.同事懶得諗就叫左個giant's bowl有兩款三文魚…辣同唔辣…有蝦…有牛油果…加d菜同配左黃薑椰菜同花+糙米飯我就鍾意自己話哂事…D.I.Y.左tandoori chicken 豬扒加埋八爪魚…配菜就要和風…我都係配黃薑椰菜花+糙米飯giant's bowl黎到唔太giant…因為佢個同我比…我個giant好多。原來魚生飯配搭上黎顏色好鮮艷…都幾令人胃口大開我地互相交換左幾款野食…我地都覺得辣味三文魚同埋我個tandoori chicken好好味…配菜我就喜歡和風style…一來都幾多料…毛豆…玉子燒…炸豆腐…配埋個甜甜地既汁好味…雖然睇落d配搭都幾"特別"…但食起上黎又幾夾…加埋牛油果…糙米飯同椰菜花…成件事感覺好健健…唔錯唔錯

呢度就快餐形式…揀完俾錢等食…

唔錯唔錯
2023-03-16 23 views
第一次接觸poke bowl既時候都仲未係香港十分盛行🌈估唔到依家有唔少地方都可以見到佢地既蹤影😍Poke bowl係可以自由配搭自己鍾意嘅食材🥣由唔同既粒狀魚生/肉類,配料+飯同醬汁組成,色彩繽紛之餘,健康又飽肚。今次揀左兩款已經match好左既bowl,因為除左價錢抵啲之外,仲唔洗自己動腦筋諗配搭,啱晒我呢啲選擇困難症嘅人😌。🐒The Omega(經典三文魚)💰$145👉🏻和風配菜👉🏻黃薑椰菜花+半糙米飯👉🏻半份魚生(煙薰油辣味三文魚)+$18👉🏻焙茶燕麥拿鐵+$30因為怕protein portion唔夠,於是以優惠價18蚊就可以加多半份魚生🍣我緊係唔會錯過啦而bottom就有4款可以揀,我就揀左椰菜花同半糙米飯🍚咁就可以確保又有膳食纖維同碳水化合物👅第一次飲茶類嘅燕麥奶,呢杯焙茶燕麥拿鐵好岩係食完既時候飲一啖,暖暖胃☕️飲到底仲有唔少焙茶沉澱,十分濃郁。🐒Giant’s bowl(辣味三文魚,經典呑拿魚,泰式酸辣大蝦,牛油果)💰$118👉🏻彩虹組合👉🏻沙律除咗堂食之外,另外都嗌多咗一份外賣做宵夜🥡因為營養均衡,拎嚟做宵夜都冇咁邪惡🫶🏻我呢款係店員推介最抵食之選👍🏼因為係拎嚟做宵夜

🐒The Omega(經典三文魚)💰$145
👉🏻和風配菜
👉🏻黃薑椰菜花+半糙米飯
👉🏻半份魚生(煙薰油辣味三文魚)+$18
👉🏻焙茶燕麥拿鐵+$30

👉🏻彩虹組合
👉🏻沙律

因為係拎嚟做宵夜,所以揀咗沙律底🥗食得健康又開心🌈
兩餸飯食得多,健康版兩餸飯您又食過未?無論係減肥定練大隻,修身鍛鍊肌肉都係時下都市人嘅業餘任務。運動鍛鍊都要配上合適飲食🥙🍎🍌,而係新界區,要搵針對幫您設計少澱粉質🍚、高蛋白質🥚主餐嘅速食餐廳唔係尋常可見。今日要為正考慮增肌嘅大家介紹一下— ✨Pickabowl ✨哩間餐廳提供唔同類型嘅蛋白質🥚同纖維🥦餸菜配料選擇,搭配足足超過200多種!蛋白質餸菜圍繞🐟三文魚、🐟吞拿魚、🐔🐷雞豬 同埋 🦐熟蝦🐙八爪魚。飯底有薑黃椰菜花、糙米飯、白飯、沙律、烏冬,當中糙米同白飯,椰菜花同糙米係可以mix 住每樣要一半。形式可以係$90 D.I.Y.自由選組合 (💁🏻‍♀️即刻車仔麵式叫法):1️⃣ 先揀兩款蛋白質餸菜> 2️⃣ 揀1款蔬菜纖維餸菜> 3️⃣ 揀飯底;或者揀佢一早幫您配搭好嘅款式 (由$64起),只需揀個飯底,哩個option 最啱啲有選擇困難症嘅朋友。我個人鐘意有選擇,而且而家叫DIY set 可以以$115價錢,包埋個三文魚湯(單點$46),小妹係魚湯精呢😋點會唔加埋呢!配搭我就揀咗: 🥚蛋白質餸菜:煙薰油辣味吞拿魚、西班牙蒜油三文魚🥦蔬菜纖維:彩虹組合(蕃茄、青瓜、甜椒配自家製醬
兩餸飯食得多,健康版兩餸飯您又食過未?

🥚蛋白質餸菜:煙薰油辣味吞拿魚、西班牙蒜油三文魚
🥦蔬菜纖維:彩虹組合(蕃茄、青瓜、甜椒配自家製醬油)
🍚飯底:黃薑椰菜花mix糙米飯
🆙追加:牛油果(+$12)
🍵湯:三文魚山藥湯

色彩繽紛,✨👀吸引眼球!成個主食嘅份量認真唔細,我覺得可以兩個女仔👩🏼‍🤝‍👩🏻share 一個飯,因為份量唔係多喺個飯底,而係面頭啲餸😋!假如你個排好需要/好鐘意食菜🥦🥬🥒🫑,佢完全滿足到您,食完,大腸排毒💩暢通咗唔少,飽肚感亦都好好,起碼我之後瘋狂行街4個鐘都無肚餓想食野感覺。所有餸都係十級新鮮,🐟三文魚同吞拿魚無腥味,一粒粒口感,似去食緊🇯🇵日式魚生飯,「🌈彩虹組合」蔬菜亦為成碗飯帶來粒粒爽嘅口感。🐟三文魚湯,我係會比滿分,山藥口感都係爽嘅,湯仲保留咗三文魚油份,比大家吸收埋Omega-3不飽和脂肪酸!

我就要減肥,Oppa都要增肌增肥。佢都叫左個D.I.Y.配搭,不過佢就+$36配咗杯冷壓果汁。

🥚蛋白質餸菜:西班牙蒜油熟蝦、薑汁松板豬
🥦蔬菜纖維:蛋黃組合 (菠蘿、青瓜、蟹籽配蛋黃醬)
🍚飯底:白飯mix糙米飯
🆙追加:泡菜(+$8)
🥤飲品:Red Dragon (蘋果、紅提子、藍莓、紫椰菜、火龍果)

🐷薑汁松板豬肉會係我同Oppa會推介,雖然望落肉質明顯脂肪少,但係豬肉爽嫰唔柴😋,仲有薑汁伴隨,好好味。蛋黃醬足夠送曬成個飯,🍍菠蘿多汁開胃。作為男士代表食哩個飯,佢心聲係份量真心好夠食,如果同日式餐廳比較,佢嘅份量真係地盤佬級🤯🈵,連佢都差點食唔曬。冷壓果汁都係新鮮鮮榨,唔會話有果汁鮮榨舖榨出嚟嘅草青味,仲有少少果蓉,無加冰份量足😋😋!
DIY自選+三文魚湯
DIY自選+冷壓果汁
三文魚湯(山藥)
薑黃椰菜花
2023-03-11
$100 (Tea)
DIY自選+三文魚湯
DIY自選+冷壓果汁
三文魚湯(山藥)
薑黃椰菜花
2023-03-14 38 views
• 𝙿 𝚒 𝚌 𝚔 𝚊 𝚋 𝚘 𝚠 𝚕 •🐿-𝙿𝚒𝚌𝚔𝚊𝚋𝚘𝚠𝚕喺沙田石門都有得食啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و夏威夷蓋飯絕對係健康輕食之選 夠晒營養又夠飽肚可以揀自選bowl又得 揀預設bowl都得-𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𝙲𝚘𝚞𝚙𝚕𝚎 經典雙拼💰$89👉🏻三文魚、吞拿魚 配上和風配菜 有烤南瓜、王子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、配自家製醬油另外揀咗配米飯底 打算當魚生飯咁食😹三文魚同吞拿魚都醃得幾好食 份量佔咗碗嘅一半但和風配菜原來有幾款配料係我唔食 但落單嗰陣冇留意所以挑食嘅朋友仔都要留意一下🤣-𝙶𝚒𝚊𝚗𝚝’𝚜 𝙱𝚘𝚠𝚕 夏威夷四重奏💰$114👉🏻辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦、牛油果配上彩虹配菜 有蕃茄、青瓜、甜椒、配自家製醬油可以一次過食晒三款唔同種類刺身 仲有半隻牛油果添刺身方面 最好食係泰式熟蝦 有一浸青檸嘅味道 好清新牛油果口感綿密 配上沙律底 真點健康😹-升級套餐 +💰$25👉🏻溫泉蛋、鰹魚昆布湯、甜品甜品係黑糖布甸٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 個人嚟講覺得加唔加餐都可以-📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖-

• 𝙿 𝚒 𝚌 𝚔 𝚊 𝚋 𝚘 𝚠 𝚕 •
🐿
夏威夷蓋飯絕對係健康輕食之選 夠晒營養又夠飽肚
可以揀自選bowl又得 揀預設bowl都得

𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𝙲𝚘𝚞𝚙𝚕𝚎 經典雙拼💰$89

👉🏻三文魚、吞拿魚 配上和風配菜 有烤南瓜、
王子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、配自家製醬油
另外揀咗配米飯底 打算當魚生飯咁食😹
三文魚同吞拿魚都醃得幾好食 份量佔咗碗嘅一半
但和風配菜原來有幾款配料係我唔食 但落單嗰陣冇留意
所以挑食嘅朋友仔都要留意一下🤣
𝙶𝚒𝚊𝚗𝚝’𝚜 𝙱𝚘𝚠𝚕 夏威夷四重奏💰$114

👉🏻辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦、牛油果
配上彩虹配菜 有蕃茄、青瓜、甜椒、配自家製醬油
可以一次過食晒三款唔同種類刺身 仲有半隻牛油果添
刺身方面 最好食係泰式熟蝦 有一浸青檸嘅味道 好清新
牛油果口感綿密 配上沙律底 真點健康😹
升級套餐 +💰$25

👉🏻溫泉蛋、鰹魚昆布湯、甜品
📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖

2023-03-13 16 views
有時想出街食飯,但又想食得light啲健康啲,選擇真係唔算多,終於等到Pickabowl開到去石門喇!有得揀D.I.Y.自選唔同嘅配料,不過選擇困難症嘅我就揀咗2個Set返屋企慢慢嘆~夏威夷四重奏配料有辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦同牛油果~ 食之前見到個飯咁色彩繽紛都已經夠開心,飯底我就揀咗黃薑椰菜花+半糙米飯,第一次食椰菜花飯,連埋啲配料一齊食都幾夾,食落仲好有飽肚感!Lazy Ginger爸爸唔食魚生,所以嗌咗個薑汁松板豬加蟹籽,配黃薑椰菜花+白飯俾佢,估唔到佢都幾鍾意食,佢仲話個黃薑椰菜花好爽脆,有新意思得嚟又有飯氣落肚!

夏威夷四重奏

Lazy Ginger
2023-03-11 29 views
@pickabowlhk 係石門開左分店甘近岩哂我啦!送完飯比亞女,又同老公拍拖仔行去石門食個健康午餐先😍😍😍本身有10款選擇,另外,仲可以diy添。我同老公各至點一款,老公點左夏威夷四重奏+御茗寧茶,我就點左石門限定嘅Special Combo Soup Set。🥗Giant’s Bowl夏威夷四重奏+$18凍御茗寧茶Step1:夏威夷四重奏(辣味三文魚、 經典吞拿魚 、泰式酸辣大蝦、 牛油果)Step2:黃薑椰菜花+半糙米飯Step3:彩虹組合配菜非常豐富,配搭好colourful色彩繽紛 ,辣味三文魚辣辣地,泰式酸辣大蝦大隻酸酸辣辣,2款都好惹味,彩虹組合有青瓜、三色椒、蕃茄、紫洋蔥,中華沙律,新鮮鮮甜,配埋黃薑椰菜花+半糙米飯真係好飽肚。🥗《石門限定》Special Combo Soup SetStep1:2款Protein (泰式熟蝦+加洲三文魚)Step2: 黃薑椰菜花Step3:蛋黃組合湯有2款:我揀左三文魚山藥湯三文魚肥味,熟蝦爽口,蛋黃組合有蕃茄、青瓜、菠蘿、蟹籽、加入蛋黃醬,蔬菜清新,醬汁配得好好,黃薑椰菜花好有口感,仲有中華沙律添。三文魚山藥湯足料又夠熱,十足鮮
@pickabowlhk 係石門開左分店

🥗Giant’s Bowl夏威夷四重奏+$18凍御茗寧茶
Step1:夏威夷四重奏
(辣味三文魚、 經典吞拿魚 、泰式酸辣大蝦、 牛油果)
Step2:黃薑椰菜花+半糙米飯
Step3:彩虹組合配菜

🥗《石門限定》Special Combo Soup Set
Step1:2款Protein (泰式熟蝦+加洲三文魚)
Step2: 黃薑椰菜花
Step3:蛋黃組合
湯有2款:我揀左三文魚山藥湯

三文魚肥味,熟蝦爽口,蛋黃組合有蕃茄、青瓜、菠蘿、蟹籽、加入蛋黃醬,蔬菜清新,醬汁配得好好,黃薑椰菜花好有口感,仲有中華沙律添。三文魚山藥湯足料又夠熱,十足鮮味。
2023-03-10 27 views
最近發現石門開咗Pickabowl,咁即刻就要幫襯啦!佢哋嘅poke bowl選擇好多,可以揀預設嘅款式,亦可以自選,非常有彈性。我覺得Giant’s Bowl最正,有四個餸:辣味三文魚、吞拿魚、熟蝦同埋牛油果,好豐富;彩虹配菜好啱我口味,好鍾意爽口嘅青瓜配佢哋自家製醬汁👍🏻 bowl底可以揀白飯、糙米飯、椰菜花、沙律或者烏冬,我揀咗椰菜花,都幾好味喎,健康又飽肚!同事揀Spicy couple,泡菜配菜非常惹味,入面有蒟蒻、泡菜同埋青瓜,口感豐富,佢真係成兜食晒!!!其他款都唔錯,即叫即整呢度啲poke bowl顏色豐富,睇到都開心。最緊要係健康又夠飽,絕對係減肥之選。

其他款都唔錯,即叫即整

2023-03-10
Type of Meal
Lunch
2023-03-08 28 views
自從沙田多左石門這個覓食地點選擇後,我間中也會去食野,上星期六趁放假,去了Pickabowl 買外賣午餐。這裡選擇彈性好大,除了有多款口味選擇外,也可以DIY自選喜歡的配搭。我地決定自選,先從主菜選兩款口味。香草芥末大蝦拼西班牙蒜油熟蝦,另加8蚊追加中華沙律。山藥配菜,黃薑椰菜花加半糙米飯。想飲湯,揀左套餐要了三文魚雜菜湯。另一款選了薑汁松板豬拼慢煮雞胸。和風配菜,白飯加糙米飯和三文魚山藥湯。個飯賣相好色彩繽紛,而且份量也不少。蝦肉幾彈牙,而豬肉幾稔身。當中有蔬菜又有肉,與飯混合一齊食,味道不會太濃味,口感清新,健康又好味。而個湯有香濃魚湯味,材料也不少。想食得健康又飽肚,這間可以一試。

我地決定自選,先從主菜選兩款口味。

香草芥末大蝦拼西班牙蒜油熟蝦,另加8蚊追加中華沙律。

山藥配菜,黃薑椰菜花加半糙米飯。

想飲湯,揀左套餐要了三文魚雜菜湯。

另一款選了薑汁松板豬拼慢煮雞胸。

和風配菜,白飯加糙米飯和三文魚山藥湯。

個飯賣相好色彩繽紛,而且份量也不少。

蝦肉幾彈牙,而豬肉幾稔身。

而個湯有香濃魚湯味,材料也不少。

想食得健康又飽肚,這間可以一試。

TakeAway
做完運動需要補充蛋白質,原來石門有Pickabowl,一個很好的選擇。除了平日的bowl,石門店還有三文魚湯set,正!!三文魚雜菜湯夠熱又足料,鮮味十足,蛋白質豐富又健康。除了DIY,也有十多款口味,點了 J餐 Spicy Couple $89煙薰油辣味雙併(三文魚、吞拿魚)泡菜組合底就選黃薑椰菜花+半糙米飯另加泰式熟蝦 $18三文魚、吞拿魚經煙薰後滲出油香,辣辣哋幾惹味。泰式熟蝦確實好有泰式風味,必點!泡菜配菜除了泡菜,還有蒟蒻、青瓜配韓式辣醬,健康得來味道又不單調。最底層有飯/椰菜花/沙律/烏冬選擇今次配了黃薑椰菜花+半糙米飯,伴三文魚、吞拿魚、泡菜等品嘗一流。D.l.Y. 自選 $115選2款蛋白質食物:慢煮天多利雞、西班牙蒜油八爪魚1款蔬菜:和風組合1款飯底/沙律/烏冬另加牛油果 $18賣相色彩繽紛夠吸引慢煮天多利雞配印式香料醬,啖啖肉又惹味牛油果夠熟好香滑西班牙蒜油八爪魚好彈牙惹味和風配菜有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆南瓜夠甜、玉子燒夠香、毛豆爽口,全部配搭味道很好,還有新鮮沙律菜,這個大推!

除了平日的bowl,石門店還有三文魚湯set,正!!

三文魚雜菜湯夠熱又足料,鮮味十足,蛋白質豐富又健康。

煙薰油辣味雙併(三文魚、吞拿魚)
泡菜組合
底就選黃薑椰菜花+半糙米飯
另加泰式熟蝦 $18
三文魚、吞拿魚經煙薰後滲出油香,辣辣哋幾惹味。
泰式熟蝦確實好有泰式風味,必點!

最底層有飯/椰菜花/沙律/烏冬選擇

D.l.Y. 自選 $115
選2款蛋白質食物:慢煮天多利雞、西班牙蒜油八爪魚
1款蔬菜:和風組合
1款飯底/沙律/烏冬
另加牛油果 $18
賣相色彩繽紛夠吸引

慢煮天多利雞配印式香料醬,啖啖肉又惹味
牛油果夠熟好香滑

西班牙蒜油八爪魚好彈牙惹味

和風配菜有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆
2023-03-06 787 views
近年來,外賣變成我們飲食習慣當中嘅主旋律,但係要食到美味,有營養,豐盛精緻的外賣,其實真係寥寥可數。今日我和男朋友機緣巧合下,食到呢一間主打外賣的食店,它的外賣就真係做得到各方面都很平衡,值得大讚。我和男朋友各自點了一款,男朋友點了招牌:夏威夷四重奏;而我則點了DIY自選,可以自由配搭自己喜歡的配料,另外加配一款三文魚濃湯。夏威夷四重奏(辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦、牛油果)+黃薑椰菜花搭半糙米飯+彩虹組合配菜四款主材料,辣味三文魚油脂充足,經典吞拿魚調味出色,十分滋味;泰式酸辣大蝦肉質爽口味道酸爽,牛油果成熟濃郁;彩虹配菜有蕃茄,有菠蘿,有蔬菜,有中華沙律等,再加上黃薑椰菜花配糙米飯,顏色配搭鮮豔又有營養。DIY自選(慢煮天多利雞、西班牙蒜油三文魚)+半糙米半白飯+和風組合配菜主材料中的西班牙蒜油三文魚一入口充滿蒜香,然後三文魚的油脂在口中化開,雙重滋味;慢煮雞胸肉質嫩滑,配上刺激味蕾的醬汁,也很不錯;和式風味配菜也是調配得宜。三文魚雜菜湯雜菜湯看似簡單,內裡用料十足,湯頭味美。驟眼看似簡單的一碗,實質份量十足,而且款款配料都能有其箇中滋味,再加上營養,健康和色彩上的配搭,著

四款主材料,

DIY自選(慢煮天多利雞、西班牙蒜油三文魚)
+半糙米半白飯
+和風組合配菜

三文魚雜菜湯
雜菜湯看似簡單,內裡用料十足,湯頭味美。

驟眼看似簡單的一碗,實質份量十足,而且款款配料都能有其箇中滋味,再加上營養,健康和色彩上的配搭,著實是豐盈精美的外賣。
2023-03-05
TakeAway
石門係美食天堂,行過見到姨到開左pickabowl,佢係南記對面,試下先。佢有得自選配料又或者佢本身有啲set好既配搭。仲有個D.IY Bowl+ 三文魚湯套餐,睇其他食評見大家都讚佢個三文魚湯,所以今次都有試。D.IY Bowl+ 三文魚湯套餐 - $115(4/5)佢要選2款Protein,1款Veggie再選1款Base。有得另外再追加其他toppings 。佢勁多組合可以擇,淨係三文魚同蝦都有得選好多唔同口味,我就選左西班牙蒜油八爪魚同薑汁松板豬,veggie就選左和風配菜,入面有烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆,毛豆配自家製醬油。配沾烏冬。八爪魚好食,爽口彈牙,松板豬都係,一啲都唔韌,成個組合撈勻食好正,重口味得黎健康😆佢個三文魚湯真係好好飲,一啲都唔腥!雖然入面三文魚既量唔算好多,但個湯都幾濃,正。另一個叫左夏威夷四重奏(辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦、牛油果)+白飯+彩虹組合 -$115 (4/5) 佢啲吞拿魚勁好食!啲蝦係新鮮蝦,好爽。牛油果勁淋,個人好鐘意食淋既牛油果,覺得好正!總結:想食得健康又想好食,佢係不二之選,想減肥個base仲可以選黃薑椰菜花,又多配料可

總結:想食得健康又想好食,佢係不二之選,想減肥個base仲可以選黃薑椰菜花,又多配料可以選擇,下次會再黎!
2023-02-20 27 views
剪完頭髮,睇到附近開咗間賣健康餐嘅餐廳,餐牌上嘅選擇妥多,咁又走去試一試。時間係下晝六點幾,人流唔多,餐廳內除咗我,只有另外一台客。我揀咗D.I.Y.,肉類要咗三文魚同鷄胸,蔬菜要咗彩虹組合,配上黃薑椰菜花,另外仲要咗個三文魚菜湯。呢個唔係我食到最好食嘅健康餐,食材算喺新鮮,味道上來講我覺得佢偏淡,雖然視覺上係唔錯,但係味道並唔吸引。至於個湯都幾重三文魚味,唔係好慣飲魚湯嘅人可能會覺得有少少腥。沙田區嘅健康餐廳少,雖然堂食嘅人唔多,但係都睇到app喺度密密送,所以應該生意都唔錯。

2023-01-15
🔸️Pickabowl (京瑞廣場)📍沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖石門開左好多新餐廳,呢間主打新鮮健康為主,係石門暫時唯一一間,價錢偏貴。🗨 Spicy Couple $84入面有辣味三文魚同吞拿魚,配菜為泡菜,青瓜, 蒟蒻,韓式辣醬。底係黃薑椰菜花家+一半糙米飯辣味足,韓式醬都好多,夠曬惹味。 🗨自選 $86松阪豬+蒜油八瓜魚+和風配菜(烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆,毛豆配自家製醬油)+沾烏冬烏冬份量唔少,整體好豐富,但可能有蒜油,個底都有好多油間唔中食下,都好健康,附近太多其他類型既餐廳。下次試下配佢啲冷榨蔬果汁,睇落都大杯,配bowl 加$36 (正價$4x?)#石門美食 #hkfoodie #hkfoodies #沙田美食 #健康食品 #pickabowl
🔸️Pickabowl (京瑞廣場)
📍沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖

🗨 Spicy Couple $84

辣味足,韓式醬都好多,夠曬惹味。

🗨自選 $86

烏冬份量唔少,整體好豐富,但可能有蒜油,個底都有好多油

2023-02-13