2024-04-04 131 views
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼夏威夷魚生飯又名夏威夷蓋飯✨以新鮮的海鮮為主食材,再搭配蔬菜和豆類,直接鋪在米飯上🍚因沒有太過複雜的烹煮方式,除了低油、低鹽、低熱量,營養亦相當均衡👍🏻連瘦身之人都非常適合!🔸Tapas Garlic Mix▪️蒜片油雙拼 - 三文魚、熟蝦 (彩虹配菜)▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍📍Pickabowl (京瑞廣場2期) (沙田)🏠沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G23號舖...#hk #hkig #hkblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #foodiehk #foodshare #ighk #852food #discoverhk #食評 #相機食先 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳推介 #pickabowlhk #夏威夷魚生飯 #夏威夷蓋飯 #健康好選擇 #石門

🔸Tapas Garlic Mix
▪️蒜片油雙拼 - 三文魚、熟蝦 (彩虹配菜)

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍

📍Pickabowl (京瑞廣場2期) (沙田)
🏠沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G23號舖

#hk #hkig #hkblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #foodiehk #foodshare #ighk #852food #discoverhk #食評 #相機食先 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳推介 #pickabowlhk #夏威夷魚生飯 #夏威夷蓋飯 #健康好選擇 #石門 #石門美食 #石門餐廳 @pickabowlhk
2024-03-16 243 views
湯茶漬HK$92+泡菜HK$8首先,湯汁選擇鰹魚昆布湯。第二,飯底選擇白飯及糙米飯。第三,配料選擇熟蝦、火炙慢煮三文魚(煙燻辣油味)。偶爾加上泡菜一起吃。共消費HK$100。總的來說,因為喜歡湯飯,所以對自己來說是普通好吃的美食。店舖不收取服務費。
湯茶漬HK$92+泡菜HK$8

首先,湯汁選擇鰹魚昆布湯。第二,飯底選擇白飯及糙米飯。第三,配料選擇熟蝦、火炙慢煮三文魚(煙燻辣油味)。[魚肉弄碎後,讓湯增添辣油的味道。
]偶爾加上泡菜一起吃。

店舖不收取服務費。
湯茶漬、泡菜
湯茶漬、泡菜
2024-03-07 205 views
見operice有coupon就買張黎試下食物:4.5/5 環境:4.5/5 服務:4.5/5 性價比:4/5 食物: 肉類同菜類都好多款餸揀, 揀到眼花撩亂。食落都幾好味。每款肉仲有唔同醬料配搭, 真正做到有辣有唔辣任君選擇! 今次試左個豬肉,熟度岩岩好,有汁唔鞋有肉味。三文魚正常夏威夷魚生飯發揮。日式配菜都有幾款,多多樣化乜都有得食下。 環境: 正常, 有自助水同紙巾 服務: 正正常常, 冇功冇過。 性價比: 1碗$100出頭, 主食份糧都大份, 尤其有椰菜花飯岩晒低卡人士。
見operice有coupon就買張黎試下

食物:4.5/5
環境:4.5/5
服務:4.5/5
性價比:4/5

環境: 正常, 有自助水同紙巾

服務: 正正常常, 冇功冇過。

2024-01-30 273 views
行過落去,肚仔嘟嘟響,一肚子餓氣就嚟尋寶啦!準備好攞正筷子,係這家店準備展開我嘅繽紛美食之旅。🌈🍽️一落眼嗌,色彩斑斕嘅彩虹組合,仲可以搭配彈彈牙嘅煙薰油辣味吞拿魚同西班牙蒜油三文魚,一丁點腥味都無,個吞拿魚超級入味,蒜油香氣噴鼻,夾埋一啖,真係唔俗滋味!餸菜新鮮得滯,隨便揀兩款都炒雞對路。🥗🐟小妹我揀嘅搭檔係糙米飯mix薑黃椰菜花,豐富膳食纖維得嚟又低卡,健康加分!話咁快就黎到追加配料—牛油果,滑溜嘅口感同蔬菜鮮味,嚟個小確幸。🥑嘆完啲油水,點會少得嘅就係嗰碗三文魚山藥湯,鮮美非常,啖啖三文魚滿載健康Omega-3,山藥嘅爽滑更係提味高手,食完一大碗,熱氣腾腾,心頭好滿足。🍲喺這家餐廳食住「健康版」,身體都輕盈左,滿足左餓鬼,又唔駛太過擔心肉身。望住啲飯盒,個人心情都鮮艷左幾分,今次實食記,堂食滿足,落筷有勁開心!👍🥳

踏入Pickabowl,感覺到一陣清爽的氣息。首先試嘅係泰式熱蝦配蒜辣八爪魚,啖啖蝦仔彈牙得嚟唔會過火,蒜蓉八爪魚有種蒜香撲鼻之餘,辣得嚟又唔會辣到飛起,正!彩虹組合嘅配菜又鮮又脆,沾埋中華沙律醬,每一啖都咁開心。香草芥末大蝦同加州三文魚就又係另一番風味,特別係山藥組合,小小籐籐嘅口感搭上芥末醬,叫人詫異又回味無窮。沙律特別地味道不單一,賣相又靚,攝哂攝哂!Red Dragon 嘅鮮果汁更加係今次嘅驚喜之一,新鮮嘅火龍果同蘋果混合,入口清新自然,完全無添加,好適合配合餐。整體黎講,呢間餐廳真係做到又健康又美味,仲有得DIY自己嘅Poke Bowl,簡直係要食得健康嘅朋友嘅福音!飲品餐點一樣新鮮,服務員嘅態度都好友善,環境舒適,十分推薦嚟試吓!🥑🍤🍚

2024-01-09 189 views
同事約過嚟食飯,呢間咁啱我都想試好耐,所以都抱着滿心歡喜嘅心情試吓係咪真係咁好食😋我同同事都係叫咗個DIY自選😊我揀咗煙燻油辣味三文魚&吞拿魚,再加紅菜頭配菜,再加黃薑椰菜花😅可能實在太過健康,結果唔係太好食🤣🤣🤣比較乾身..煙燻三文魚同埋吞拿魚都太過鹹😮而且topping 好小😅食完都真係唔夠飽......但又要返工做嘢了(繼續做slave)。喺石門,呢度好多嘢食,如果講埋性價比,真係有好多好過呢間既選擇🤨

我同同事都係叫咗個DIY自選😊

可能實在太過健康,結果唔係太好食🤣🤣🤣比較乾身..

2023-12-29 105 views
之前喺呢度嗌咗個和風三文魚然後轉咗做椰菜花飯 我覺得可能就咁食飯好過食椰菜花飯囉雖然椰菜花飯係健康啲 但係佢同三文魚個口感一啲都唔夾 一個脆卜卜一個好軟滑 總之食落去成件事都好奇怪然後啲配料就係啲毛豆 豆腐咁樣啦總之就係一啲健康食品 調味好健康 食落去你唔會覺得好飽咁樣主打一個健康想食健康嘢嘅話可以嚟呢度 但係我個人就比較唔健康啦😂應該唔會再食多次同埋天氣熱嘅時候要小心啲 擺得太耐佢應該好易壞 有時候經過間舖附近會有啲味道
之前喺呢度嗌咗個和風三文魚

主打一個健康

想食健康嘢嘅話可以嚟呢度

但係我個人就比較唔健康啦😂應該唔會再食多次

2023-10-18 124 views
石門不嬲出名多嘢食🥴❤️,今次㨂左間吾係大魚🐟大肉🍖嘅餐廳,而係可以食得健康💪💪,食物又色彩繽紛❤️🧡💛💚💙💜 嘅Pinkabowl🥗 呢度可以選擇的款式多不勝數,除咗新鮮嫩口的魚生🐠🦐🦑 之外,仲有好多爽甜鮮美的蔬果🍏🍎🥦🍆提供,例如牛油果🥑、蕃茄🍅、青瓜🥒 同埋甜椒🫑 等等。順帶一提,喜歡食辣的朋友點三文魚可以㨂加辣架😁🥰 大食嘅我未夠飽🤭 ,決定加埋個小食套餐❤️ ,我哋㨂左昆布湯、溫泉蛋同埋蕨餅,全部滋味滿分超和味喲🤤 整體黎講,食物材料新鮮,款式眾多,而且價錢合理,一家大細係呢度都會食得好滿意👍👍👍。

2023-10-08 99 views
喺D2 place 食過pickabowl 宜家石門京瑞廣場都有分店啦 💡唔想苦惱食咩可以由14款推介配搭中選擇或者跟個人喜好自由配搭DIY 價錢由$68-$96 Step 1 揀2️⃣款蛋白質Step 2 揀1️⃣款蔬菜Step 3 揀1️⃣款主食🥗第1碗· 加洲三文魚🐟香草芥末熟蝦🦐· 和風配菜烤南瓜🎃玉子燒 🥚炸豆腐 四季豆 毛豆 🫛自家製醬油 · 白飯🍚三文魚新鮮 大隻蝦醬料醃得好食多種和風調味料令食慾大增 飯底用上珍珠米🥗第2碗· 慢煮天多利雞🐓經典吞拿魚🐟· 蛋黃配菜 菠蘿🍍青瓜 🥒蟹子 蛋黃醬· 白飯糙米飯 天多利印式香料汁一啲都唔辣慢煮雞胸啖啖肉大量新鮮菠蘿粒青瓜粒中華海帶沙律 口感清爽混搭埋糙米更飽肚健康以下幾款仲照顧埋素食者 小朋友 同 怕生冷人士需要🥗Mr Green 全蔬菜適合vegan 🐔Kid’s poke 慢煮雞胸加淡醬油🐓Red Phoenix 同🐷Lazy Ginger 熟肉類
慢煮天多利雞 經典吞拿魚

🥗Mr Green 全蔬菜適合vegan
🐔Kid’s poke 慢煮雞胸加淡醬油
慢煮天多利雞 經典吞拿魚
慢煮天多利雞經典吞拿魚
今次已經係第二次食,由於有第一次經驗,一人份既飯好大份要食剩😓所以我今次去只買一碗兩份食,已經好足夠🤗一人份 💰$96起【選兩款蛋白質】+【一款菜】+【一款飯底/沙律/烏冬】✅私心推薦▶️【辣味三文魚+薑汁松阪豬】▶️【泡菜配菜】▶️【白飯+糙米飯】💰有預算可加一份菠蘿🍍$10依個一人份好多材料,有辣,有剩,有肉,有蛋白質,一天所需吸收既營養有齊曬,而且口感好豐富,所以想健康又想食得飽就可以一試,真心一人份可以兩個人食

一人份 💰$96起
【選兩款蛋白質】+【一款菜】+【一款飯底/沙律/烏冬】

✅私心推薦
▶️【辣味三文魚+薑汁松阪豬】
▶️【泡菜配菜】
▶️【白飯+糙米飯】
💰有預算可加一份菠蘿🍍$10

TakeAway
最近減肥,介精緻糖澱粉質,好小地方有得食黄姜椰菜花!我叫左個Lazy Ginger(姜汁松板豬,黄姜椰菜花同和風組合-烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆、毛豆、配自家製醬油) oh!攪拌好之後好好食!一開始怕食完會唔夠飽,始終無飯,點知食完完全唔會😂椰菜花飯真係好好飯。友人叫左Spicy Couple(煙燻辣味雙拼(三文魚加吞拿魚,沾烏冬,泡菜組合-泡菜,青瓜,蒟蒻配韓式辣醬)友人話辣辣地好好食,同個烏冬同韓式辣醬好夾。另外朋友叫左比較細食,所以叫左Kid's Poke(慢煮雞胸,菠蘿,黄姜椰菜花同彩虹組合-蕃茄,青瓜,甜椒配自家製醬油) 雖然個碗細左,但友人都覺得勁飽😂菠蘿同埋甜椒既組合好夾,酸酸甜甜好開胃,仲有小小紫菜絲係上面,撈勻嚟食真係唔錯。總結:平均$80有一個好健康又飽肚又有營養嘅晚餐,味道仲要唔差,性價比唔錯。我會繼續食呢間餐廳。❤️
最近減肥,介精緻糖澱粉質,好小地方有得食黄姜椰菜花!

今天吃什麼好呢?夏威夷菜?有什麼🤔吃呀?刺身碗!香港人最愛的三文魚跟吞拿魚!而且可以搭配沙律🥗菜跟蛋黃醬就像身處日本🇯🇵跟美國🇺🇸的夏威夷一樣,fusion得很小店由長沙灣吃到現在,品質很有保證環境十分舒適,有cafe之感出品(點了一生一熟)👍🍣🍝1 x D.I.Y.自選+1沾烏冬🍣+1加州三文魚(半份)🍣+1經典三文魚(半份)🍣+1經典吞拿魚(半份)+1彩虹組合$120.00🍣這是我吃過刺身魚份量最多的一家!三文魚肥美,吞拿魚鮮而不腥,特別喜歡加州三文魚配蛋黃醬,極creamy!入口相當鮮味,完全無筋不配飯反而配冷烏冬,口感煙韌有勁,這冷吃法別有一番風味彩虹🌈組合汁底較鹹香但不油膩,內有番茄🍅,青瓜🥒,三色椒🫑,除了帶來比較清新的味道外,他們切得特別細碎,因而較不會搶去刺身魚的味道跟口感👍🐖🐓🍤🍚1 x D.I.Y.自選🍚+ 1 白飯+糙米飯🍤+1泰式青檸熟蝦(半份)🐓+1慢煮天多利雞(半份)🐓+1 薑汁松板豬(半份)+1蛋黃組合$120.00刻意點了熟食組合 質素也不錯泰式青檸熟蝦帶酸,而且十分彈牙天多利雞是印式雞塊,澆上帶香料跟希臘🇬🇷乳酪🧀️的醬料,口味濃郁松板豬帶油香但不肥膩,

今天吃什麼好呢?夏威夷菜?有什麼🤔吃呀?

就像身處日本🇯🇵跟美國🇺🇸的夏威夷一樣,fusion得很

小店由長沙灣吃到現在,品質很有保證

環境十分舒適,有cafe之感

品(點了一生一熟)
👍
🍣🍝1 x D.I.Y.自選
+1沾烏冬
🍣+1加州三文魚(半份)
🍣+1經典三文魚(半份)
🍣+1經典吞拿魚(半份)
+1彩虹組合
$120.00

🍣這是我吃過刺身魚份量最多的一家!

入口相當鮮味,完全無筋

不配飯反而配冷烏冬,口感煙韌有勁,這冷吃法別有一番風味

👍
🐖🐓🍤🍚
1 x D.I.Y.自選
🍚+ 1 白飯+糙米飯
🍤+1泰式青檸熟蝦(半份)
🐓+1慢煮天多利雞(半份)
🐓+1 薑汁松板豬(半份)
+1蛋黃組合
$120.00

刻意點了熟食組合 質素也不錯
泰式青檸熟蝦帶酸,而且十分彈牙
松板豬帶油香但不肥膩,味道帶甜,而且爽脆,以速食來說這質素非常難得

蛋黃組合
菠蘿🍍,青瓜🥒,蟹籽
蛋黃醬實在太正了,超creamy!
水份豐富的菠蘿跟青瓜解膩非常!

飯底選了白飯跟糙米就相對失色,配日式醬油會比較好吧

整體而言非常好吃,健康也不貴,值得再吃
TakeAway
夏威夷魚生飯又叫夏威夷蓋飯,使夏威夷人的一種料理生魚的方法,將魚生與切塊,然後用醬汁醃漬後蓋於米飯上。夏威夷魚生飯強調高蛋白質、低卡,最岩健身或瘦身人士享用。小編本身鍾意食魚生飯 但吾想成日都食普通的魚生飯想試下吾同醃製食法嘅魚生飯石門呢間咁近小編就最岩🔆煙燻油辣味雙拼(三文魚&吞拿魚)(泡菜)配以泡菜配菜組合:泡菜、青瓜、蒟蒻配韓式辣醬泡菜香味四溢,配上三文魚同吞拿魚係出奇地咁夾泡菜組合都減少果份油膩感 食落都係好fresh🔆經典雙拼(三文魚&吞拿魚)(和風)配以和風配菜組合、烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、紫洋蔥及自家醬油三文魚同吞拿魚都用醬油醃漬過 非常好食配上不同的配菜 令口感同味道都吾會好單調有軟嫩口感 亦有煙韌口感每個飯都可以加錢轉套餐有溫泉蛋、麵豉湯同甜品🍮成個感覺好滿足😮‍💨😮‍💨

小編本身鍾意食魚生飯 但吾想成日都食普通的魚生飯
想試下吾同醃製食法嘅魚生飯
石門呢間咁近小編就最岩

🔆煙燻油辣味雙拼(三文魚&吞拿魚)(泡菜)
配以泡菜配菜組合:泡菜、青瓜、蒟蒻配韓式辣醬
泡菜香味四溢,配上三文魚同吞拿魚係出奇地咁夾
泡菜組合都減少果份油膩感 食落都係好fresh

🔆經典雙拼(三文魚&吞拿魚)(和風)
三文魚同吞拿魚都用醬油醃漬過 非常好食
配上不同的配菜 令口感同味道都吾會好單調
有軟嫩口感 亦有煙韌口感

每個飯都可以加錢轉套餐
有溫泉蛋、麵豉湯同甜品🍮
成個感覺好滿足😮‍💨😮‍💨

2023-07-20
  • 經典雙拼
2023-08-21 915 views
近排出少左post, 係因為小妹年底大日子 有咁耐風流就有咁耐要減…返工要咁上下體力, 試過唔食野諗住減肥點知差d暈低 所以發覺食物既選擇非常緊要, 揀原型食物🍠同埋多蔬菜🥬🍆🍅, 一樣可以飽住瘦Poke就係其中一個減肥恩物 豐富顏色既各類蔬菜, 足夠蛋白質, 仲有低醣之選, 最緊要係無processed food, 原型食物健康好多我最欣賞呢間poke既配菜, 配搭好既recipe繽紛又有均衡營養: 紅菜頭配菜除左紅菜頭仲有甜黃椒|🫘紅腰豆|羽衣甘藍🥬同毛豆🫛; 和風配菜係烤南瓜🎃|豆腐|蛋🥚|四季豆同毛豆🫛;🌈彩虹配菜就有🍅番茄|青瓜🥒同甜椒🫑. 全部配菜都好新鮮爽脆, 係會令你愛上食蔬菜蓋飯既飯可以揀糙米或白飯🍚, 仲有keto既黃薑椰菜花同埋掛汁一流既沾烏冬揀🍜. 最正係醬汁唔會太多但又夠味, 除左一般poke會用但比較肥既mayo外, 自家醬油/果醋係大大減低罪惡感, 想要惹味d就有泡菜辣醬/芥末醬🌶️主食方面吞拿魚刺身新鮮唔腥, 比人清新既感覺🐟小朋友或者唔想食生野既話都有唔少熟野揀, 例如慢煮雞胸瘦得黎肉質唔嚡🐥仲有兩粒忌廉泡芙送, 有d開心而我最鍾意松板豬, 爽口得黎醬油

近排出少左post, 係因為小妹年底大日子

Poke就係其中一個減肥恩物

主食方面吞拿魚刺身新鮮唔腥, 比人清新既感覺🐟
Victoria  Secret

Kid’s  poke

仲有兩粒忌廉泡芙送, 有d開心

Kid’s  Poke

而我最鍾意松板豬, 爽口得黎醬油夠入味而唔過鹹, 熟比生既更有驚喜🐷

Lazy  Ginger

店員放配料都放得重手, 成碗poke夠滿夠飽

係度食環境都算舒適寬敞, 仲有detox water飲; 不過我都係鍾意買走, 慢慢係屋企嘆, 返到屋企都無漏出黎

Victoria Secret🐟($90)
經典吞拿魚·🔴紅菜頭配菜·黃薑椰菜花🟡
Lazy Ginger🫚($82)
薑汁松板豬🐷·和風配菜🫛·沾烏冬🍜
Kid’s Poke ($68)
親子Poke🐥慢煮雞胸、菠蘿🍍·彩虹配菜🌈·糙米飯🍚
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Victoria  Secret
  • 吞拿魚刺身
  • 彩虹配菜
  • 果醋
2023-08-10 83 views
上次在旺角食完poke後便念念不忘,想再試不同的餐廳,所以這次又去了一家試。🔅DIY自選($9️⃣0️⃣)2️⃣protein + 1️⃣veggie + 1️⃣base還是喜歡自選,自由度很大,protein我都選蝦和雞😆,還是習慣吃熟的,如果吃生的話,有三文魚和吞拿魚,感覺更像壽司。配菜我推薦和風配菜和蛋黃配菜!和風配菜有烤南瓜🥹,蛋黃配菜則酸酸甜甜,更清新。主食我大推烏冬!😛烏冬口感很煙韌,不是那種平價的烏冬。另外我也選了黃薑椰菜花配半糙米飯,要留意黃薑椰菜花雖然健康,但是生的,不是所有人都吃得慣。🔅焙茶燕麥奶拿鐵($3️⃣8️⃣)這個焙茶味超級超級濃😆,比想像中好喝!就算沒有甜味也很好喝,沒有罪惡感😏,比想像中出色,有點驚喜。

🔅DIY自選($9️⃣0️⃣)

🔅焙茶燕麥奶拿鐵($3️⃣8️⃣)