2022-08-13 128 views
餐廳位於20樓,可以眺望維港景色,下單選了Weekend Brunch $338/1,整體性價比CP值挺高✨餐廳以白色為主調,以藍色餐具為擺設,加上大水晶吊燈,走歐陸式浪漫風格,打卡位多,個人認為適合午餐或日落時份來打卡📸.前菜)田園青沙律:沙律、蘋果、紅菜頭、香橙油醋汁、清新開胃,份量挺多👍龍蝦湯+ $40:龍蝦味道十分濃郁,干邑忌廉不重,內有爽口的龍蝦肉.主菜)三文魚:三文魚柳煎得剛剛好,帶一點點檸檬牛油汁味,配上日本半熟流心蛋,非常夾,配菜有椰菜花蓉、酸豆👍烤安格斯西冷牛扒:牛扒份量較少,5成熟,肉質嫩而不硬,配菜有甘筍蓉(味道像南瓜蓉)、紫薯.甜品)Tiramisu:餐廳的招牌,裝美美的藍色透明杯內,Tiramisu口感順滑,但酒味非常重,而且有點流.飲品)冰咖啡☕:咖啡味較淡.PHENOMENON WINE • DINE📍尖沙咀彌敦道100號The ONE20樓
前菜)
主菜)
甜品)
飲品)
冰咖啡☕:咖啡味較淡
PHENOMENON WINE • DINE
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE20樓

2022-08-08 112 views
Wait time: please book in advance. However we were there for weekday lunch, place not full at all.Environment: million dollar views here. Very spacious. Seems like it’s designed as a club / disco / event venue. Overall impression is nice.Food: I ordered a lunch set which comes with a salad, steak course and dessert. To be honest, the food is ok, something a home chef can prepare without too much hassle.Service: excellent Pricing: $300 for weekday lunch Recommend: yes, please take the views and e

Service: excellent

Recommend: yes, please take the views and environment into consideration.
2022-08-02 147 views
近期成日見到依間店鋪既Tea Set,我都忍唔住Book黎試下!依到絕對係打卡靚景,中意影相既一定要黎!頭盤:生蠔,蠔帶有濃濃鮮味,大小岩岩好,唔會過份滯!來自不同地方的火腿與芝士,份量超多,芝士控必愛!甜品控必試!!唔好錯過

頭盤:生蠔,蠔帶有濃濃鮮味,大小岩岩好,唔會過份滯!

來自不同地方的火腿與芝士,份量超多,芝士控必愛!

甜品控必試!!唔好錯過
在The One 20樓與老友們慶祝生日,職員很細心留意我們的留言,留了一張最靚的近窗靚景圓枱給我們。對著靚靚美景,又可出去外面小露台影日落真加分不少,只為這美景已好值得。別忘記還有一條好cyber feel的走廊打卡位😍第一道上的面包有點遜色,很硬😅不過三個starters 都好正,尤其香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁好好味,龍蝦意粉的龍蝦好彈牙,最抵讚是餐飲除平時叫的那些還有cappuccino, grapefruit等都可以揀。店長(我想是店長吧?)Mike招呼很周到,幫我們在露台和室內影相,又按我哋要求調配了既可打卡又好飲的飲品,很愉快的晚餐!

2022-07-29
Birthday
Isquare升降機直達20/F一打開𨋢門好似去左另一個國度全間餐廳以白色為設計顏色主調配搭檯面上已經預備好的半透明Aqua Blue水杯餐廳採光度充足所以玻璃餐具經過折射更加尤如置身水晶屋一樣餐廳有室內及室外兩個zone室外主要打卡為主而且座位之間有足夠的寬闊度這點對一間打卡餐廳來說非常重要讓人像及食物寫真完全無障礙物𝙈𝙚𝙣𝙪 主要提供3-𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 𝙎𝙚𝙩大致上為頭盤、主菜、甜品三道菜𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 , 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐫 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 , 𝐓𝐫𝐢𝐨-𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐮𝐥𝐢𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫𝐬煎挪威三文魚柳,酸豆檸檬牛油汁,三色椰菜花我跟另外兩位女性朋友都點左這款主菜魚柳煎得非常香脆紋理分明容易切開也不會散檸檬牛油汁配襯三文魚非常恰當吃完全碟幾乎把醬汁都蘸沒但全碟最出色相信是那隻menu上沒有提及的太陽蛋點綴在三文魚上提升賣相可惜我不吃流黃由於餐牌無寫有蛋所以未能預先要求熟蛋但餐廳職員也主動換一碟給我我對煎得全熟的脆皮太陽蛋也非常滿意呢!餐廳大部分為情侶及Gals Gathering絕對係一個鬧市中的世外桃源
Isquare升降機直達20/F
而且座位之間有足夠的寬闊度
這點對一間打卡餐廳來說非常重要
讓人像及食物寫真完全無障礙物

𝙈𝙚𝙣𝙪 主要提供3-𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 𝙎𝙚𝙩
大致上為頭盤、主菜、甜品三道菜
煎挪威三文魚柳,酸豆檸檬牛油汁,三色椰菜花
我跟另外兩位女性朋友都點左這款主菜
點綴在三文魚上提升賣相
可惜我不吃流黃
由於餐牌無寫有蛋所以未能預先要求熟蛋
但餐廳職員也主動換一碟給我
我對煎得全熟的脆皮太陽蛋也非常滿意呢!
餐廳大部分為情侶及Gals Gathering
絕對係一個鬧市中的世外桃源
2022-05-28
$400 (Lunch)
Anniversary
  • 𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭
  • 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐫 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
  • 𝐓𝐫𝐢𝐨-𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐮𝐥𝐢𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫𝐬
尖沙咀靚景全落地玻璃西式餐廳「Phenomenon Wine.Dine」主打白色的裝修,整潔搶眼。六月份同DiningCity及匯豐信用卡合辦restaurant week, 我當然要試吓佢哋嘅set 左既晚餐,三道菜晚餐包括前菜主菜及甜品, 奉送咖啡或茶, 每位$438 再加一服務。前菜試咗佢哋嘅龍蝦湯及北海道新鮮帶子,牛油果,青蘋果,再加上柚子汁(呢兩款要額外加錢)-龍蝦湯味道濃郁,好飲到舔舔脷-北海道新鮮帶子,新鮮配上青蘋果,確實係一道好好的開胃菜主菜煎挪威三文魚加上酸豆檸檬牛油汁及三色椰菜花-三文魚外脆內軟,檸檬牛油汁,更令鮮味提高香烤西班牙黑毛豬豬鞍,燴蘋果及酸車厘子汁-肉身不太軟,但烤香同汁混合有點似叉燒感覺甜品提拉米蘇千層酥 - trimisu 酒香軟滑,配一杯香濃咖啡,絕配法式焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕-中規中矩價錢合理, 食物都不錯, 最重要係無敵維港景, 睇日落一流,周圍都係打卡點, 略嫌二人枱比較細, 或者我哋今晚大部份菜式都係share, 所以枱片有小小擠迫。 入夜後燈光比較暗, 一盞蠟燭燈確實唔夠光,建議可用電子燈有光度調校。服務都相當唔錯,殷勤有禮,仲可以幫我哋嘅

(呢兩款要額外加錢)
-龍蝦湯味道濃郁,好飲到舔舔脷
-北海道新鮮帶子,新鮮配上青蘋果,確實係一道好好的開胃菜

主菜
煎挪威三文魚加上酸豆檸檬牛油汁及三色椰菜花
-三文魚外脆內軟,檸檬牛油汁,更令鮮味提高

甜品
法式焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕-中規中矩

價錢合理, 食物都不錯, 最重要係無敵維港景, 睇日落一流,周圍都係打卡點, 略嫌二人枱比較細, 或者我哋今晚大部份菜式都係share, 所以枱片有小小擠迫。 入夜後燈光比較暗, 一盞蠟燭燈確實唔夠光,建議可用電子燈有光度調校。服務都相當唔錯,殷勤有禮,仲可以幫我哋嘅龍蝦湯分兩份上。

📍尖沙咀彌敦道100號the one 20/F
📞68232020
或可以在OpenRice直接訂位
2022-07-03 188 views
餐廳寬闊,餐廳實際環境同網上的相差一段距離,裝修比較簡陋,唯一特色是餐廳的270度海景,但這海景也吸引不到我再來。(可能今日午天色灰暗打了折扣,有機會夜晚景色會好靚而加分,大家可以試試)另外,食物質素也很一般,這個價錢配這個質素實在是麻麻,牛很韌,沒什麼味道,而意粉也很硬,亦沒什麼味道,配意粉的帶子也煮得過頭。 甜品-心太軟及tiramisu 還不錯餐廳職員服務還不錯的。星期日中午來應該不用預訂。(我本身有預訂,但到場時目測餐廳只坐滿一半)

甜品-心太軟及tiramisu 還不錯

餐廳職員服務還不錯的。

Brunch set 墨魚汁意大利粉、安格斯西冷牛扒
心太軟  //  tiramisù
$410 (Lunch)
2022-06-30 162 views
同朋友慶祝生日🎂揀左呢間餐廳,上網睇食評啲野食普普,所以本身都係為咗個景而黎😂我地平日lunch黎食,OpenRice 訂位request 左想要坐窗口位,好開心最後餐廳都安排咗俾我哋😍餐廳環境真係好靚,完全係為港女打卡而設。加上今日天氣好,有陽光影相特別靚😍每人都叫左個lunch set ,每位收費$248,另加$38叫左個甜品🍮前菜分別叫左個大蔥薯仔濃湯同沙律,湯味道正常,第一次見沙律有西瓜🍉btw 份量比較細份。主菜叫左蟹肉西蘭花配香草白酒忌廉汁長通粉,食落啖啖蟹肉,幾creamy ,味道不錯。朋友就叫左海鮮意大利飯,但呢個要另加$40。呢個risotto 有帶子、虎蝦、仲有蜆。份量同味道都OK👍因為朋友生日,所以都預先打電話同餐廳講要喺甜品寫字✍️感謝餐廳都安排咗。甜品Tiramisu同焦糖雞蛋布丁都幾好食😋
份量同味道都OK👍
甜品Tiramisu同焦糖雞蛋布丁都幾好食😋

2022-06-16 170 views
早排Mr Wong帶我去咗開環境好好嘅餐廳,慶祝生日~餐廳位於尖沙咀高處,可以遠眺維港景色🌃環境亦都好寧靜,傾計一流。係大時大節唔錯既選擇。我哋食咗個5 courses既餐蘑菇湯:蘑味濃,仲食到粒粒蘑菇既口感。龍蝦湯:個湯有龍蝦味,亦有龍蝦肉~鵝肝:煎得岩岩好唔會散發帶子:夠鮮甜配忌廉粟米汁,味道唔錯龍蝦墨汁意粉:龍蝦肉夠彈牙,可惜意粉硬左少少。干邑肉醬通粉:有干邑味,肉醬都好食,都係通粉硬左啲。西冷扒:煮得好靚,又保留到牛味。羊架:酥味一流,熟既程度都岩岩好。心太軟:外脆內軟,啲朱古力醬暖粒粒咁流出嚟~
早排Mr Wong帶我去咗開環境好好嘅餐廳,慶祝生日~

我哋食咗個5 courses既餐

蘑菇湯:蘑味濃,仲食到粒粒蘑菇既口感。
龍蝦湯:個湯有龍蝦味,亦有龍蝦肉~

鵝肝:煎得岩岩好唔會散發
帶子:夠鮮甜配忌廉粟米汁,味道唔錯
龍蝦墨汁意粉:龍蝦肉夠彈牙,可惜意粉硬左少少。
干邑肉醬通粉:有干邑味,肉醬都好食,都係通粉硬左啲。

西冷扒:煮得好靚,又保留到牛味。
羊架:酥味一流,熟既程度都岩岩好。

心太軟:外脆內軟,啲朱古力醬暖粒粒咁流出嚟~
2022-06-14 190 views
約咗妹妹去這間打卡餐廳吃午餐🥣,只可借碰巧科幻打卡時光隧道裝修,沒有開放,有啲可惜Anyway , 用膳地方也相當不錯😌,此行並沒有白費面包款式有3款,只是送到時已凍卻,覺得唔好食,好彩服務員也欣迎我哋要求翻熱食物,我哋才發覺其中一款也美味可口😊前菜比較特別,似份子料理,口中只感覺到泡沫嘅滋味望番餐牌,前菜係布拉塔芝士,哈哈!意大利飲筒粉煙韌度適中,茄汁醬不太濃,淡淡然掛住粉條上,好味,唯一係煙肉條比較乾柴法國春鷄非常細份,大概只有手板size,雞肉嫩滑,如果份量大番少少,就好了此甜品美味指數⭐️⭐️⭐️⭐️
Anyway , 用膳地方也相當不錯😌,此行並沒有白費
前菜比較特別,似份子料理,口中只感覺到泡沫嘅滋味
望番餐牌,前菜係布拉塔芝士,哈哈!
甜品美味指數⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-06-09 153 views
環境舒適,地方光猛,枱距也很闊落,空間感不錯。食物味道也不錯,但份量少了一點。甜品可自由選擇是否加配。唯獨男女共用一個洗手間出入口,即使每個間格也上頂,也令女仕感覺不太舒服。
2022-06-08 222 views
網上睇到呢間餐廳,裝修環境都好靚,朋友話同我慶祝生日,所以就揀咗呢間餐廳食個lunch,一入餐廳個景觀確實好靚,但係枱面嘅擺設唔知點解有種大陸feel, 可能因為d食具好膠, 有種網紅feel。嗰日係星期四嘅下午,成間餐廳得五六張枱有客,估唔到尖沙咀嘅餐廳都咁冷清。但食物質素唔錯,嗰日叫咗一份豬鞍,一份牛柳,我本身鍾意食牛多啲,但係嗰日份豬鞍同樣好好味,有驚喜。最後朋友叫咗個甜品同我吹蠟燭,個雲呢拿雪糕睇得出有雲呢拿籽,唔係一般啲平價雪糕。一個lunch set大概二百幾,以咁嘅環境同質素,我覺得算係唔錯,如果啲食具可以冇咁膠,感覺會再好啲。
2022-04-21
$300 (Lunch)
Birthday
2022-06-06 193 views
💎非常之打卡able餐廳💎海景落地大玻璃 高樓底勁開陽 光線折射 令到水晶燈 藍色玻璃杯 顯得更透明閃閃咁好靚💙白色通花刺繡餐椅 雲石枱 高貴配合先送上幾款歐陸餐包 跟香草牛油❤龍蝦湯勁濃郁🦞 鐘意沾餐包食😋 (+$40)❤布拉塔芝士 .油浸車厘茄 .紫蘇油醋汁呢間布拉塔芝士冇左外殼solid cheese 一食已經係柔軟奶油芝士 濃郁純香 入口即化 配車厘茄 .油醋汁 經典風味佳👍🏻❤安格斯西冷牛排 (medium)牛味ok 小小嚡肉質都係擇翻和牛 脂肪比例 好食啲❤72%純朱古力心太軟 雲呢拿雪糕❤TIRAMISU 有酒香☺💸ℍ𝕂$338 𝕡.𝕡#PHENOMENON #270度海景 #HKRestaurant #香港 #尖沙咀 #thefoodstory #DiscoverHongKong #foodie #foodstagram #hongkong #summerdiet #Lunch #youarewhatyoueat #TheONE
💎非常之打卡able餐廳💎

海景落地大玻璃 高樓底勁開陽
光線折射 令到水晶燈 藍色玻璃杯
顯得更透明閃閃咁好靚💙
白色通花刺繡餐椅 雲石枱 高貴配合

先送上幾款歐陸餐包 跟香草牛油

❤龍蝦湯勁濃郁🦞 鐘意沾餐包食😋 (+$40)

❤布拉塔芝士 .油浸車厘茄 .紫蘇油醋汁

❤安格斯西冷牛排 (medium)
牛味ok 小小嚡
肉質都係擇翻和牛 脂肪比例 好食啲

❤72%純朱古力心太軟 雲呢拿雪糕

❤TIRAMISU
有酒香☺

💸ℍ𝕂$338 𝕡.𝕡

2022-06-03 162 views
呢間餐廳全間都望到海景,好靚!打卡一流!佢有lunch set, 叫左個西冷同龍蝦天使麵,兩樣都幾好食,西冷好淋,但份量少左啲。龍蝦天使麵好香好好味,龍蝦新鮮彈牙,個汁幾開胃。不過呢度都係食環境多。
呢間餐廳全間都望到海景,好靚!打卡一流!

不過呢度都係食環境多。
2022-05-26
Type of Meal
Lunch
🍴餐廳有落地玻璃 景觀開揚 採光度好高🔆🤍整體以白色為主 環境典雅搭上水晶吊燈 同水晶餐具 🔱⚜好雅致 坐得舒服️仲有個露台可以出去打卡 睇風景主要係食環境 食物性價比較低‧⁺◟( ᵒ̴̶̷̥́ ·̫ ᵒ̴̶̷̣̥̀ )但服務尚算唔錯꒰⌯͒•̩̩̩́ ᴗ •̩̩̩̀⌯͒꒱③ - 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 ($198 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧)~奉送咖啡或茶~餐前麵包·自家製牛油有3款麵包🥯有酥脆牛角酥🥐 亞麻籽包🥨同意大利拖鞋包🥖配上佢哋自家製嘅牛油🧈幾有心思(σ・ω・)σ- 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 -𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨北海道新鮮帶子刺身: 3/5配上牛油果醬🥑青蘋果🍏 同柚子汁整體感覺好清爽幾新鮮♥︎♥︎♥︎但份量偏少🤣 大份啲就更好- 𝐌𝐚𝐢𝐧 -𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐍𝐨𝐫𝐰𝐞𝐠𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧, 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐫 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞, 𝐓𝐫𝐢𝐨-𝐜𝐨𝐥𝐨𝐫𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐮𝐥𝐢𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫𝐬🇳🇴煎挪威三文魚柳、酸豆檸檬牛油汁、三色椰菜花: 4/5🐟三文魚柳表皮煎得好香脆魚肉肉質鮮嫩 ♡♡食落一啲都唔乾(´∀`)♡調味啱啱好 配上酸豆檸檬牛油汁幾夾 幾開胃 (*’∀’人)♥🥦三色椰菜花都幾新鮮 爽口💦𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐛

🍴餐廳有落地玻璃
景觀開揚 採光度好高🔆
🤍整體以白色為主 環境典雅
搭上水晶吊燈 同水晶餐具 🔱
⚜好雅致 坐得舒服️
仲有個露台可以出去打卡 睇風景
但服務尚算唔錯꒰⌯͒•̩̩̩́ ᴗ •̩̩̩̀⌯͒꒱

~奉送咖啡或茶~

餐前麵包·自家製牛油

食落一啲都唔乾(´∀`)♡
調味啱啱好 配上酸豆檸檬牛油汁
幾夾 幾開胃 (*’∀’人)♥
🥦三色椰菜花都幾新鮮 爽口💦

𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐚𝐠𝐨𝐮𝐭, 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨, 𝐁𝐚𝐬𝐢𝐥 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥𝐢 (+$80)
波士頓龍蝦意粉、鮮蕃茄、羅勒香葉、辣椒(+$80): 2.8/5

🦞好失望嘅龍蝦意粉 😞
加咗錢嘅反而比三文魚遜色(つД<)・゚。
只有幾嚿龍蝦肉碎 冇乜鮮味
🍝意粉又唔太入味
龍蝦味或者蕃茄味一啲都唔出
比較普通。・゚・(´□`*)・゚・。

- 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 -

𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞, 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨, 𝐌𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬
法式焦糖燉蛋、意式雲呢拿雪糕、鮮雜莓: 3/5

𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞入口滑溜 💛
有濃濃嘅蛋香🥚同雲呢拿香
甜度啱啱好 🍮
但佢應該比漏咗雪糕我哋😥🍨
可以留意翻。゚・(‘A`)・゚。

72%𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐚 𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐂𝐚𝐤𝐞, 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 (+$40)
72% 法國純朱古力心太軟、意式雲呢拿雪糕(+$40): 3.5/5

正常發揮嘅心太軟🍫
甜度啱啱好🍰
𝐠𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨雲呢拿雪糕 唔錯
但心太軟可以更加流心🤎

📍 𝐏𝐇𝐄𝐍𝐎𝐌𝐄𝐍𝐎𝐍 𝐖𝐈𝐍𝐄 • 𝐃𝐈𝐍𝐄 (尖沙咀)
🐰: 3/5

#eatwithkeikei #phenomenonwinedine
#sweetiedaily_tst

2022-06-02
$290 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers