位於The One高層嘅西餐廳,坐擁個大海靚景,打卡一流!週末有兩個set揀,我哋就揀$338依個,包一份前菜、主菜、甜品、飲品(飲品只係普通嘅咖啡/茶)。餐前包嘅牛角包幾好食~其他就普通。餐廳最有特色就係啲餐具,透明琉璃質地,好多人都話仿似置身冰雪世界咁!前菜:36個月西班牙風乾伊比利亞黑毛豬火腿沙律、香橙醋汁或布拉塔芝士、油浸車厘茄、紫蘇油醋汁前菜比較推薦🥢黑毛豬火腿沙律🥢,火腿有多塊;布拉塔芝士好似整到啲分子料理咁,感覺怪怪地🫣可能我哋食唔慣主菜:墨魚汁意大利粉、北海道帶子、海膽香煎法國鱸魚、意大利西蘭花、手製薯蓉主菜🥢法國鱸魚🥢唔錯,煎得幾香甜品:PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇或茉莉花奶凍、柚子啫喱、鮮橙甜品係好多人推薦嘅🥢提拉米蘇🥢酒味好濃,放喺依個琉璃碗到即刻昇華咗成個甜品🤩;茉莉花奶凍就偏普通,不過味道都ok嘅,幾清新不過依間餐廳真係打卡為主,唔好特別期望食物,Set嘅價錢仲要係屬偏貴嘅,所以係食環境~

前菜:
36個月西班牙風乾伊比利亞黑毛豬火腿沙律、香橙醋汁

布拉塔芝士、油浸車厘茄、紫蘇油醋汁

36個月西班牙風乾伊比利亞黑毛豬火腿沙律

布拉塔芝士

主菜:
墨魚汁意大利粉、北海道帶子、海膽
香煎法國鱸魚、意大利西蘭花、手製薯蓉

主菜🥢法國鱸魚🥢唔錯,煎得幾香

香煎法國鱸魚

墨魚汁意大利粉

甜品
PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇

茉莉花奶凍、柚子啫喱、鮮橙

茉莉花奶凍

2022-07-31
$350 (Lunch)
Celebration
Birthday
香煎法國鱸魚
2022-09-04 272 views
尖沙咀有好多可以睇到海景嘅餐廳,今日就去咗The One 好多人打卡嘅 PHENOMENON WINE • DINE。除咗可以望到維港同港島嘅景色,餐廳入面嘅設計都好科幻好有特色,參照咗Disney 電影《創戰記 Tron Legacy》,日落同夜晚都有好唔同嘅感覺,未食飯先用咗兩個字影相~我哋叫咗個5-course set dinner,正式開始之前餐廳serve咗餐包,當中牛角包外脆內軟,非常出色,配合餐廳特製香草牛油,香氣撲鼻。前菜:香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果。焦糖洋蔥為菜式帶多少少甜味,無花果味道清新,減輕咗鵝肝油膩感,同時多士吸收咗鵝肝香濃嘅味道,分外滋味。朋友就揀咗挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕斯。牛油果同帶子嘅配搭味道新鮮,牛油果慕斯少少酸,帶出帶子同三文魚嘅鮮味,香脆嘅多士則帶出不同口感。餐湯:PHENOMENON 法式龍蝦湯、干邑忌廉。龍蝦湯用咗十公斤新鮮龍蝦長時間熬製,唔只有有龍蝦肉,仲有好濃海鮮味。自家製烤南瓜濃湯。南瓜湯上面打咗泡,再用杯裝住,好似飲緊cappuccino咁,當然個湯帶有甜甜的南瓜味。意粉:波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉

餐包(配餐廳特製香草牛油)

香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果

挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕斯

PHENOMENON 法式龍蝦湯、干邑忌廉

自家製烤南瓜濃湯

意粉:波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉。波士頓龍蝦尾肥美彈牙,食落仲有龍蝦肉粒,粗身意粉完美吸哂同樣用龍蝦熬嘅汁,非常juicy。
波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉

香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆。用咗馬來西亞蜆肉,又大隻又好肉地,扁意粉入面混入咗有紅辣椒,自帶均勻辣味。
香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆

主菜:烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁。5成熟嘅美國Angus Prime肉眼扒,外面焦香、入面鮮嫩,鵝肝薯蓉smooth得嚟多咗陣鹹香味。
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁

迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁。羊架叫咗五成熟,相對嫩口,廚師係羊架外圍加咗一層乾蒜,別具風味。第一次食千層薯,牛油同忌廉味好重,令到整體口感好香滑。
迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁

甜品:烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕。除咗擺設精緻,餐廳自家製cheesecake仲係每日新鮮製造,外面鬆軟同時入面creamy,每啖都帶有淡淡芝士香。意大利芒果味gelato酸酸甜甜,令到成個甜品變得清新。
PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇;烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕

PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇。同樣自家製tiramisu,打開已經聞到濃濃的咖啡香味,同樣每日新鮮製造,餐廳做法非常正宗,用咗大量expresso粉,並加咗白蘭地浸餅底,令每一條餅底都有香濃嘅酒味。

除咗有一流嘅風景,餐廳嘅菜式每日由老闆親自監督出品,所以都好有水準。整晚都係視覺同味覺嘅極佳享受。
2022-08-22
Dinner
餐包(配餐廳特製香草牛油)
香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁
迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁
  • PHENOMENON法式龍蝦湯、干邑忌廉
  • PHENOMENON誘惑醉人提拉米蘇;烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
  • PHENOMENON法式龍蝦湯、干邑忌廉
2022-09-02 97 views
♨️PHENOMENON WINE。DINE尖沙咀彌敦道100號The ONE 20樓@phenomenon_wine_dine ~Part II~ 食物篇💜朋友生日飯刻意揀一間可以喪打卡嘅餐廳,一開門準時到達,入去果下都有「嘩」一聲嘅感覺,趁未有人立即影下相先,跟住其他客人陸續都到場,望出去個海點都係K11 musea靚啲,但環境真係幾靚同特別嘅,如果着靚啲真係好似一個公主仔去咗間玻璃屋度食嘢🥰食物方面叫價唔算進取,但質素就一般啦,麵包及甜品我認為最好食🤣🔷Bread 個人認為麵包好得👍🏻🔷Oyster cream soup 無飲唔知味道🔷Caesar salad大蝦三文魚沙律都算重料,而且幾大份🔷蕃茄汁意大利肉醬長通粉呢個偏乾唔算吸引🔷紅酒煮牛面頰+$60朋友叫的,佢話唔差幾好食🔷香煎脆皮鯛魚我的main, 味道唔差,只係太細份唔滿足🤣🔷鮮青口大蝦意大利粉+$40朋友的佢都係話幾好可接受🔷Tiramisu +$38打卡及味道都好得,簡約的酒味而且又夠大份👍🏻🔷Blue fantasy +$38的的式式的甜品,兩啖食晒,打卡幾得意咁囉食物:7.5/10抵食:8/10環境:8.5/10。
♨️PHENOMENON WINE。DINE
尖沙咀彌敦道100號The ONE 20樓
@phenomenon_wine_dine

~Part II~ 食物篇

🔷Bread
個人認為麵包好得👍🏻
🔷Oyster cream soup
無飲唔知味道
🔷Caesar salad
大蝦三文魚沙律都算重料,而且幾大份
🔷蕃茄汁意大利肉醬長通粉
呢個偏乾唔算吸引
🔷紅酒煮牛面頰+$60
朋友叫的,佢話唔差幾好食
🔷香煎脆皮鯛魚
我的main, 味道唔差,只係太細份唔滿足🤣
🔷鮮青口大蝦意大利粉+$40
朋友的佢都係話幾好可接受
🔷Tiramisu +$38
打卡及味道都好得,簡約的酒味而且又夠大份👍🏻
🔷Blue fantasy +$38
的的式式的甜品,兩啖食晒,打卡幾得意咁囉

食物:7.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tstfood #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkig #hkigfood #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodlover #打卡餐廳 #打卡 #玻璃屋餐廳 #tiramisu #西餐 #意粉 #牛面頰
2022-09-01 82 views
今日係週年紀念日,估唔到佢竟然搵到間咁好feel嘅餐廳同我慶祝😍一出𨋢門,已經比整個環境震撼眼球👍🏻杯碟相信都係精挑細選過!原來仲有露台位,可以盡享香港景色❤️呢度只得一個menu,只需要揀4道菜還是5道菜就得👍🏻前菜:香煎北海道帶子·風乾豬面頰肉·燒粟米濃汁帶子係刺身級吃,兩邊煎香後,中間係raw的🤩帶子表面帶有焦糖色,咬落去多汁鮮甜又軟嫩😋配埋我最愛嘅粟米汁,食落勁滋味!湯品:自家很烤南瓜濃湯一開始飲覺得好正,南瓜味好突出,不過越飲就越覺得比忌廉搶咗個味道!意粉:香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉·鮮活蜆意粉做到Al Dente😍 活蜆夠飽滿鮮甜主菜:香煎鮮嫩深海鱈魚·法式青豆泡沫·炒野菌鱈魚皮煎得非常香脆,魚肉好細嫩,真係食完都唔夠喉😍甜品:烤香滑芝士餅份量岩岩好,如果太大件就會好膩👅芝士味特濃,岩哂我呢個芝士控😃
一出𨋢門,已經比整個環境震撼眼球👍🏻
杯碟相信都係精挑細選過!
原來仲有露台位,可以盡享香港景色❤️

呢度只得一個menu,只需要揀4道菜還是5道菜就得👍🏻
前菜:香煎北海道帶子·風乾豬面頰肉·燒粟米濃汁
帶子係刺身級吃,兩邊煎香後,中間係raw的🤩
帶子表面帶有焦糖色,咬落去多汁鮮甜又軟嫩😋
配埋我最愛嘅粟米汁,食落勁滋味!
湯品:自家很烤南瓜濃湯
一開始飲覺得好正,南瓜味好突出,
不過越飲就越覺得比忌廉搶咗個味道!
意粉:香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉·鮮活蜆
意粉做到Al Dente😍 活蜆夠飽滿鮮甜
主菜:香煎鮮嫩深海鱈魚·法式青豆泡沫·炒野菌
鱈魚皮煎得非常香脆,魚肉好細嫩,
真係食完都唔夠喉😍
甜品:烤香滑芝士餅
份量岩岩好,如果太大件就會好膩👅
芝士味特濃,岩哂我呢個芝士控😃
2022-08-31 81 views
今晚去左一間好有情調嘅餐廳👩🏼‍🤝‍👨🏻🌃見到部分嘅海景,雖然未能完全飽覽整個維港海景,但從高處望見香港嘅霓虹燈,感覺都好唔錯❤️✨✨餐廳設計非常有特色有情調之餘仲好有科幻感,真係值得嚟探索探索呢度嘅餐牌好簡單岩哂有選擇困難症嘅我‼️⭐️4 ᴄᴏᴜʀsᴇ $688⭐️5 ᴄᴏᴜʀsᴇ $788相差$100當然揀5 ᴄᴏᴜʀsᴇ啦1️⃣sᴛᴀʀᴛᴇʀ 「香煎法式鵝肝」即煎嘅鵝肝特別好食外層食落有啲脆口,中間係幼滑口感,配埋焦糖洋蔥可以中和油膩感2️⃣sᴏᴜᴘ 「法式龍蝦湯」龍蝦湯嘅精髓係將龍蝦殼炒製熬湯,味道更濃縮,甘、鮮、甜集一身仲有新鮮龍蝦肉增加口感‼️3️⃣ᴘᴀsᴛᴀ 「波士頓龍蝦尾·意大利飲管麵」原隻龍蝦尾啖啖肉口感爽彈鮮甜~飲管麵好Q彈,中間吸哂濃濃嘅龍蝦汁 ʏᴜᴍ ʏᴜᴍ❤️4️⃣ᴍᴀɪɴ 「迷迭香烤焗澳洲羊架」鍾意食羊就係因為其獨特嘅羶味👅我要左ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ,肉質鮮嫩有肉汁旁邊嘅薯片塔好正,薯仔切到薄片,然後一層一層疊上,食落有爽脆感5️⃣ᴅᴇssᴇʀᴛ 「法式焦糖燉蛋」蛋香非常濃烈配埋頂層嘅焦糖脆片簡直無得輸
今晚去左一間好有情調嘅餐廳👩🏼‍🤝‍👨🏻
✨✨餐廳設計非常有特色

有情調之餘仲好有科幻感,真係值得嚟探索探索

呢度嘅餐牌好簡單
岩哂有選擇困難症嘅我‼️
⭐️4 ᴄᴏᴜʀsᴇ $688
⭐️5 ᴄᴏᴜʀsᴇ $788
相差$100當然揀5 ᴄᴏᴜʀsᴇ啦

1️⃣sᴛᴀʀᴛᴇʀ 「香煎法式鵝肝」
即煎嘅鵝肝特別好食

外層食落有啲脆口,中間係幼滑口感,
配埋焦糖洋蔥可以中和油膩感

2️⃣sᴏᴜᴘ 「法式龍蝦湯」
龍蝦湯嘅精髓係將龍蝦殼炒製熬湯,
味道更濃縮,甘、鮮、甜集一身

仲有新鮮龍蝦肉增加口感‼️

3️⃣ᴘᴀsᴛᴀ 「波士頓龍蝦尾·意大利飲管麵」
原隻龍蝦尾啖啖肉
口感爽彈鮮甜~
飲管麵好Q彈,中間吸哂濃濃嘅龍蝦汁 ʏᴜᴍ ʏᴜᴍ❤️
4️⃣ᴍᴀɪɴ 「迷迭香烤焗澳洲羊架」
鍾意食羊就係因為其獨特嘅羶味👅
我要左ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ,肉質鮮嫩有肉汁

旁邊嘅薯片塔好正,
薯仔切到薄片,然後一層一層疊上,
食落有爽脆感

5️⃣ᴅᴇssᴇʀᴛ 「法式焦糖燉蛋」
蛋香非常濃烈
配埋頂層嘅焦糖脆片簡直無得輸

2022-08-30
2022-08-28 269 views
今個月閨蜜之約,去左一間高貴得來,又可以望到270度海景既餐廳,食一餐fine dining😍呢間係一次在面書見到谷友推介,原來餐廳室內設計係參照電影《創戰記 Tron Legacy》內的餐廳設計,完全有Cyber feel😍而且全餐廳都係落地大玻璃😍又座擁270度維港夜景,絕對係影靚相打咭勝地😍由餐廳入口開始,就好似入左星空世界一樣,非常之夢幻,而且有一條長長bar抬,各式各款酒品都有,餐具擺設亦都相當高貴😚既然閨蜜之約,set dinner 4個courses & 5個coureses都只係相差$100😅我地當然各自揀左5個courses套餐SHARE食,反正消費券未用晒😝上前菜前,先來餐包先,酥脆牛角酥&亞麻籽包,搽少少餐廳自加製既牛油,餐包鬆軟脆口,細細件岩岩好👍🏻前菜我就鍾意香煎法國鵝肝,鵝肝入口即溶🤤而且又幼滑質感,配合一條條焦糖洋蔥&脆烤多士,口感特別豐富😍加埋鮮無花果,可以減却膩感👍🏻閨蜜就揀左挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕斯👉🏻賣相非常鮮艷👍🏻每片刺身都厚薄魚脂均勻,帶子又新鮮肥美,配上牛油果慕斯細膩棉棉質感,層次感好正餐湯👇🏻自家製烤南瓜濃湯🤤每啖都飲

餐湯👇🏻
自家製烤南瓜濃湯🤤
每啖都飲到熱熱的濃郁香甜南瓜湯🤤面仲打左一層南瓜泡泡,很有睇頭😍
法式龍蝦湯、干邑忌亷👇🏻
侍應先將放了龍蝦肉及干邑忌亷湯碟放下,然後就介紹這個龍蝦湯係用上新鮮龍蝦,長時間熬製,並且佢地老細每日都會監督住質素👍🏻跟住就慢慢將龍蝦湯倒落湯碟上,每啖真係非常香濃,口感好順滑🤤
飲完湯就食Pasta👇🏻
意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉麵👉🏻全麥大筒粉口感煙韌又有咬口,而經過慢煮的和牛肉,肉質腍滑😋
波士頓龍尾蝦、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蘭茄、羅勒香葉👉🏻意大利飲管粉比起普通意粉粗少少,非常彈牙😋加入香濃龍蝦汁,而飲管粉中間係通心,保留到好多醬汁,每啖都好香味🤤
主菜👇🏻
香煎鮮嫩深海鱈魚、法式青豆泡沫、炒野菌👉🏻食材雖然簡單,但煎到不鬆散,而且肉質好嫩滑,魚皮很爽脆,點少少法式青豆泡沫可以鮮鮮膩👍🏻
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁👉🏻侍應特別叫我地先試試法國鵝肝薯蓉,口感幼滑軟綿綿,而且鵝肝甘香
肉眼唔算好大件,不過好厚身,烤得岩岩好,肉質粉嫩,牛味濃郁🤤
甜品時間👇🏻
Crème Brulee : 又軟又滑又唔太甜,面有一層香脆的焦糖糖衣,真係叫人回味🤤
烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕: cheese cake望落幾實淨,不過入口幾香滑,配上芒果雪糕,perfect match👍🏻
2022-08-23
TakeAway
2022-08-28 93 views
尖沙咀The One 20樓,坐享無敵大海景,一嚟到乜都唔洗講,淨係嗰景巳經赢哂近期朋友向我大推呢間餐廳,話係香港首間以電子世界作主題,靈感來自電影<創戰記>,感覺似坐在太空船用餐,而且仲有LED星空銀河隧道打卡位呃like除咗装潢吸引,連餐具擺盤都特選用英倫皇族餐具,配上華麗水晶燈装飾,相當講究,既然大推,我當然要同閏蜜去見識吓我哋叫咗2份set dinner,有麵包🥖沙律🥗主菜🥩甜品🍰和飲品🍹五道菜人均$788,仲升級咗嗰湯同肉眼扒,好豐富餐前麵包.自家製牛油牛角包外層酥脆內層柔軟,重有好香牛油味;另一個拖鞋包,軟軟包心,横切開塗上牛油,好好味1️⃣挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕絲-三文魚刺身,魚油香味重,入口即溶,加上鮮甜帶子,好fresh越食越開胃2️⃣法式龍蝦湯、干邑忌廉(升級+$60)-餐湯升級有驚喜,一上枱已散發出啖啖龍蝦味,濃度都適合,加入忌廉帶來不少幼滑感,湯內仲有龍蝦肉,呢碗湯值得一試3️⃣波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉(+$80)-龍蝦尾鮮甜彈牙,飲管粉醬汁係濃郁龍蝦味,麵條幼身頗彈牙,加上鮮茄酸甜開胃4️⃣烤美國安格斯項級

餐前麵包.自家製牛油

4️⃣烤美國安格斯項級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁(+$100)-七成熟我覺得啱啱好,肉質帶粉紅,剛好鎖住肉汁,牛味濃。除咗主菜外,鵝肝薯蓉口感亦好creamy

5️⃣烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕-芝士餅很可口,唔會太膩,裝飾同樣有心思,伴以芒果雪糕、藍莓等,絕不馬虎

總括嚟講,呢餐飯好滿足,質素完全滿意,當日仲見到老闆親自監督出品
簡直信心保證

2022-08-27 98 views
去呢間吃最好系日頭去好,夜晚燈光好暗,影相唔靚,餐牌仲搞笑,嗌牛扒要加錢🤣,應該系去一次唔會再去,二個人吃左二千幾但我覺得唔值呢個價,嗌了牛扒系五成熟的,但就太熟得來有血水
2022-08-24 97 views
💎Phenomenon • Wine • Dine💎🥐餐包配香草牛油 Croissant & Herb butter 由餐包開始,廚師已經表現出心思,牛角包同鬆軟餐包再配搭香草牛油。牛角包一層又一層鬆化嘅酥皮,份外香甜鬆軟。🥗香煎法國鵝肝 & 挪威三文魚刺身Pan-fried Foie Gras & Norwegian Salmon香煎法國鵝肝,細膩濃郁又迷人嘅口感和香氣,令人愛不釋口。鵝肝擱在脆烤多士上,增加質感上嘅對比。香甜嘅焦糖洋蔥,帶出甜蜜感覺,加上鮮無花果作點綴,令層次更加豐富。這道挪威三文魚刺身像藝術品般,主色調係顏色鮮紅嘅挪威三文魚刺身,及鮮味肥美嘅醃製北海道帶子。再以牛油果慕絲,香脆麵包粒,香草葉帶出立體感。🍵法式龍蝦湯 & 烤南瓜濃湯Lobster Bisque & Roasted Pumpkin Soup要製成這個龍蝦湯一啲都唔馬虎,餐廳每日用十公斤龍蝦殼去熬製,帶出香濃龍蝦味,更加上粒粒彈牙龍蝦肉,令質感更濃郁。自家製烤南瓜濃湯非常特別。南瓜湯上打咗一層南瓜奶泡,望上去以為自己叫咗杯Cappuccino,非常有心思。🍝紅辣椒扁意粉 & 波士頓龍蝦意粉Red chi
💎Phenomenon • Wine • Dine💎

🥐餐包配香草牛油
Croissant & Herb butter

🥗香煎法國鵝肝 & 挪威三文魚刺身

🍵法式龍蝦湯 & 烤南瓜濃湯

🍝紅辣椒扁意粉 & 波士頓龍蝦意粉
Red chilli red linguine & Lobster Bucatini Amatriciana

香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉,令意粉帶微辣。鮮活蜆由馬拉輸入,所以比較大隻,多肉。

龍蝦意粉上係原隻波士頓龍蝦尾,非常有氣勢。意粉汁亦係用十公斤龍蝦殼去熬製,增加龍蝦濃郁鮮味。意大利飲管意粉比較粗身,有嚼勁。加上鮮蕃茄同羅勒香葉,帶出一層清新感覺。

🥩烤焗澳洲羊架 & 烤美國安格斯頂級肉眼扒
Roasted Aussie Lamb Rack & Grilled U.S. Angus Prime Ribeye

烤焗澳洲羊架以迷迭香調味,增加一點原始田園風味。伴碟嘅係古法製奶油千層薯,加有忌廉,薯味芬芳,質感滑溜。

烤美國安格斯頂級肉眼,五成熟,牛肉味突出,伴碟係鵝肝薯蓉,口感順滑。蔬菜有鮮蘆筍同椰菜仔,再以瑪爹拉酒汁調味,色香味俱全。

🍰Phenomenon Tiramisù &
自家製芝士蛋糕 & 意大利芒果Gelato

Tiramisù 十分正宗同出色,加入Espresso 及白蘭地,會有啲苦澀咖啡味,酒味亦比較重,忌廉同蛋糕比例恰好,誘惑醉人 。

烤香滑芝士蛋糕,入口即溶,質感非常滑溜。意大利芒果雪糕芒果味濃郁,清新香甜。兩款甜品都令人心動。

💎Phenomenon • Wine • Dine嘅室內設計參照電影《創戰記 Tron Legacy》,Cyber 得嚟浪漫,鳥瞰香港九龍美景,係日落打咭勝地。我一邊享受美食美景,一邊感恩自己嘅幸運。

2022-08-19 88 views
一出電梯即刻有種cyber感,餐廳以電影創戰記為題而設計,甚有特色,落地玻璃更望到維港景色,可惜今晚比較大雨,能見度較低,只能望到暴雨中的朦朧海景。點餐後送上麵包,牛角酥酥脆無比,另一個麵包外脆內鬆軟。挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕絲:三文魚鮮甜無渣,帶子加上牛油果慕絲,既清新又鮮味。法式龍蝦湯、干邑忌廉:以新鮮龍蝦每日長時間熬製,而且由老闆監督出品,保持水準,龍蝦湯鮮甜幼滑,濃郁蝦殼香味。波士頓龍蝦龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉:飲管粉爽口,吸收了龍蝦汁鮮味,有點蝦膏香,龍蝦尾爽口彈牙,十分鮮甜。香煎鮮嫩深海鱈魚、法式青豆泡沫、炒野菌:鱈魚肉質雪白,煎至剛熟,保持嫩滑,魚皮更煎至香脆。芝士蛋糕配芒果意大利雪糕:芝士蛋糕跟平時餅店的分別不大,反而gelato又香又滑。

點餐後送上麵包,牛角酥酥脆無比,另一個麵包外脆內鬆軟。

1K
2022-08-18 1464 views
今晚同朋友去了間超靚景嘅地方食飯,當然食物質素一樣超正!餐廳位置The ONE,交通十分方便之餘,又可以在商場行完街就搭升降機上去,一出升降機個個感覺超正,夠晒特色cyber!但這個都唔夠再行出少少時見到餐廳嘅景色,維港盡入眼睛內,日夜完全是兩款景色!朋友訂了枱所以可以靠近落地大玻璃位置餐枱,轉個頭就係整個維港景色。當然今晚主要目的就係一嘗靚景同美食,餐牌上嘅Set dinner有分4道同5道菜式選擇,一場來到就點了5道菜的選擇!同埋升級了部分項目!Starter就係香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁,上枱時店員即時在彈牙嘅北海道帶子上倒入栗米濃湯入去混埋鮮甜栗米粒入口,加埋塊香脆風乾豬面頰肉,作為今晚嘅首款菜式,真係十分滿足!第二道就係升級了的法式龍蝦湯、干邑忌廉,上枱時店員將龍蝦湯倒入湯碗內,剛好將新鮮龍蝦肉浸過,入口龍蝦味道濃郁,加埋龍蝦肉,哩個升級絕對係龍蝦控推介!第三道就係意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬,肉味濃郁意式慢煮和牛肉醬放滿了在彈牙嘅全麥大筒粉上,入口十分有口味之餘味道十分配合!第四道嘅烤美國安格斯項級肉眼配上法國鵝肝薯蓉、鮮黑筍、瑪蜚拉酒汁,本身肉眼都十分
今晚同朋友去了間超靚景嘅地方食飯,當然食物質素一樣超正!

第四道嘅烤美國安格斯項級肉眼配上法國鵝肝薯蓉、鮮黑筍、瑪蜚拉酒汁,本身肉眼都十分厚身,一切開入口個種充滿肉汁嘅感覺只能在口中感受到!而廚師掌握得十分好,入除了充滿肉汁外都十分軟熟嫩滑,十分味道!法國鵝肝薯蓉亦十分香滑好味!

當然邊食邊欣賞到維港景色又係另一個層次🥰
最後一道就係甜品法式焦糖燉蛋配意式雲呢拿雪糕伴鮮雜莓,這個香滑燉蛋上加上了脆身法式焦糖,一齊入口味道香濃,加埋香滑意式雲呢拿雪糕,就係有雙重味覺刺激感覺!

還有餐飲送上香濃凍咖啡,味道濃郁,醒神一下欣賞今晚這個美景同回味這裡高質素食物!

餐廳還有露台位置可以外出打卡拍照,一個地方享受到多樣組合!超值之選!
2022-08-17 92 views
這間位於尖沙咀The One的PHENOMENON WINE • DINE,餐廳的裝修幾有特色,原來是參照電影《創戰記 Tron Legacy》內的餐廳設計,感覺幾Cyber,聽店員講日落時間景觀更靚,可以望住個咸蛋王用餐。店員先送上微暖又香脆的法包及牛角酥。香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁帶子煎至表面焦香,中間鮮甜嫩腍,燒粟米有淡淡牛油香,再加上濃郁粟米湯甜味,不會蓋過帶子鮮甜,而風乾豬面既咸香又脆口,突顯帶子風味。法式龍蝦湯、干邑忌廉每日用竹斤新鮮龍蝦殼熬製而成,入口蝦殼焦香,而且非常濃郁幼滑。意大利長襪大筒粉、意式慢煮和牛肉醬和牛肉醬味道濃郁,而且煮至很嫩腍,大筒粉煮至略有咬口。烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮蘆筍、馬爹拉酒汁肉眼兩面燒至焦香,五成熟剛好中間還帶粉色,肉質嫩腍有肉汁,而且濃郁牛肉香。Tiramisu蛋糕底浸滿了咖啡酒味,足夠濕潤,甜而不膩。

店員先送上微暖又香脆的法包及牛角酥。

香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁

法式龍蝦湯、干邑忌廉

意大利長襪大筒粉、意式慢煮和牛肉醬
和牛肉醬味道濃郁,而且煮至很嫩腍,大筒粉煮至略有咬口。

烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮蘆筍、馬爹拉酒汁

Tiramisu
蛋糕底浸滿了咖啡酒味,足夠濕潤,甜而不膩。

2022-08-17 89 views
妹妹生日話想dinner轉食下西餐,我就揀咗一間主打食fine dining菜、位於尖沙咀The One新開嘅西餐廳同佢慶生。一岀lift門,彷彿進入了時光隧道直達科幻電子世界🙈 原來餐廳嘅室內設計參照咗電影<<創戰記>>,唔講仲以為我地去咗電影片場😏 餐廳位於20樓,採用落地玻璃設計,方便食客打卡同觀賞維港靚景🙈 相信絕靚嘅打卡時間係日落,邊欣賞夕陽餘暉,邊歎住美酒,係件賞心樂事😆餐廳環境好夢幻好Cyber,除咗裝潢外,就連座椅、餐具、擺碟都十分精緻、講究,感覺既高貴又時尚😌 我地好好彩被安排坐到窗邊位,可以一邊歎住野食,又可以一邊望住個無敵靚景,快樂就係咁簡單😆 我地叫咗五道菜 ($788/位),有齊哂頭盤、餐湯、意粉、主菜同甜品😋 唔單止餐廳環境係打卡位,食物都係重點,記得黎餐廳前手機要叉夠電啦✌ 食食下遠處見到老闆在場,親自監督出品,以確保食物新鮮烹煮👍頭盤 - 挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕絲男友話想食得健康啲,所以我地就揀咗呢款。頭盤色彩繽紛,睇到都覺得開心🙈 三文魚刺身肥美,帶子鮮甜,香脆麵包粒輕輕沾上牛油果慕絲,口感好豐富🤤

頭盤 - 挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕絲

餐湯 - 法式龍蝦湯、干邑忌廉 (另加$60)
同其他餐廳好唔同,龍蝦同湯係分開上的。服務員喺我地面前將湯倒入盛載住龍蝦肉嘅碗中,確保每一碗湯嘅龍蝦肉份量,真材實料👍 龍蝦湯味道非常濃郁,飲得出係用新鮮龍蝦再經過長時間、多重功夫熬煮而來嘅鮮味,飲落仲有陣陣咸香。龍蝦肉肉質細嫩,且爽口彈牙,值得一試😋

意粉 - 波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉 (另加$80)
第一次食飲管粉,口感好特別。每條飲管粉都沾滿住龍蝦嘅鮮味,而龍蝦尾入口啖啖肉,用料一啲都唔馬虎🙈 蕃茄同龍蝦汁味道都幾夾,當然唔少得羅勒葉來加強視覺美感😁

主菜 - 美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁 (另加$100)
我地叫咗五成熟,廚師燒制的時間剛剛好,咬落唔會過乾、過熟鞋口🙈 肉眼扒肉質滑嫩多汁,鵝肝薯蓉質感幼滑入口即融,兩者配搭完美👍 加入爽脆嘅露筍作配菜,進一步豐富了整道菜嘅口感層次🤤

甜品 - 烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
擺碟賣相吸精😍 芝士餅質感好香滑,口感軟綿;芒果雪糕夠哂冰凍又唔會太甜,滿載幸福感,為呢餐生日飯劃上圓滿句號💕
周年紀念想燭光晚餐,氣氛要浪漫,打卡要靚,最好從餐廳內可眺望維港景,最近我有一個好選擇。早前見到網上有KOL介紹尖沙咀有間餐廳可以比喻為打卡神器,餐廳內嘅每一寸地方打卡都好靚,原因係室內設計參照電影《創戰記 Tron:Legacy》內的餐廳設計,Cyber feel 好似科幻小說場景,以電子世界為主題的餐飲店,加上一條全港獨有的 LED 隧道星際碎片走廊,好高端的元宇宙環境非常夢幻。PHENOMENON WINE • DINE 位處 The ONE 20樓全層,高高在上,14米長酒吧提供特色cocktail、mocktail及各類酒品。落地玻璃窗可以 270度維港景觀賞日落🌄 靚到好似一間水晶屋,千祈唔好錯過日落打咭勝地!仲有個露台可以欣賞夜景,維港真係好 L靚.Fine-dining Set DinnerFull Courses 五道菜晚餐 每位 $788 Per Person坐低慢慢睇 Menu,簡單清晰,歐洲fusion菜式,價錢相當親民。StarterPan-Fried Foie Gras, Caramelized Onion, Crispy Toast, Fresh Fig香

Fine-dining Set Dinner
Full Courses 五道菜晚餐
每位 $788 Per Person

Starter
香煎法國鵝肝超肥美,食落滿口鵝肝油香,配搭焦糖洋蔥🧅 脆烤多士口感鬆化,最後食鮮無花果清新香甜,去油膩感一流。

無論餐具、調味、排盤賣相都相當講究,感受到廚師的誠意,我們作為食客也用心感受到。

Soup
PHENOMENON Lobster Bisque, Cognac Cream
PHENOMENON 招牌菜,法式龍蝦湯、干邑忌廉,這個是我必食推介!

新鮮熱辣辣好 creamy,龍蝦湯用上新鮮龍蝦🦞長時間熬製,老闆每天監督出品,結合創意及獨特烹飪手法,亦甚有水準,龍蝦味細膩散發,口感層次豐富,每一啖都令人回味。

Pasta
Maine Lobster Tails, Bucatini Amatriciana, Homemade Lobster Sauce, Tomato, Basil
經理特別介紹食物從世界各地進口,食材優質上乘,我的波士頓龍蝦尾啖啖肉非常鮮味,再加上秘製龍蝦汁,濃郁鮮蕃茄香,意大利飲管粉、羅勒香葉 令人在悶熱天氣中食欲大增啊!

Main
Pan-Fried Cod Filet, Pea Foam, Sauteed Wild Mushrooms
香煎鮮嫩深海鱈魚,厚厚的雪白魚肉生熟程度剛好,肉質嫩滑多汁,鮮甜美味。

與香滑法式青豆泡沫融合🫧鹹香中帶著淡淡果香,配搭加入炒野菌,簡簡單單滋味無窮。

Dessert

強烈推介!PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇,咖啡和酒香的微醺風味,與軟滑綿密的口感非常夾,細膩飽滿配搭一流!

Complimentary Coffee or Tea
最後坐在落地玻璃窗前,一覽夜景,品嚐奉送的咖啡。

總括今餐歐洲fusion菜 , PHENOMENON WINE·DINE 整間餐廳都是打卡位,特別日子、慶祝生日🎂 打卡呃Like,食物高質,黃昏日落時有美景,入夜後變成科幻星空迷幻感覺,畫上完美句號。

Celebration
Anniversary
  • 香煎法國鵝肝
  • 法式龍蝦湯
  • 波士頓龍蝦尾
  • 香煎鮮嫩深海鱈魚
  • PHENOMENON Luscious Tiramisù Crème
2022-08-16 67 views
週年紀念,男友卜左Phenomenon Wine Dine食fine dining 慶祝下❤️一踏入餐廳,好似去左另一空間咁,原來餐廳室內設計參照咗電影《創 光速戰記 Tron: Legacy》去設計,加埋燈光效果,燈飾,餐具擺設,整體感覺好cyber,好特別🤗 仲有個景超靚,望住咁靚嘅香港夜景食飯,感覺都開心啲🥰五道菜晚餐 $788@先嚟兩款餐包,牛角包🥐鬆軟有牛油香,好正😎🥗前菜香煎法國鵝肝 焦糖洋蔥 脆烤多士 鮮無花果鵝肝粉嫩😍,外層煎至微脆,食落唔會好多油B晒出嚟,沾上少少黑醋和薄薄嘅脆多士,解一解膩。另一款要咗那威三文魚刺身,北海道帶子牛油果慕絲,賣相好精緻💕,鮮味十足,配埋牛油果慕絲好都幾好食Soup🦞法式龍蝦湯 干邑忌廉 另加$60龍蝦湯個湯好濃郁☺️,飲得岀係用新鮮龍蝦熬製而成,要幾多龍蝦先可熬製到咁濃嘅湯🥹,濃稠度適中,入面仲有粒粒龍蝦肉,真材實料,認真抵讚👍🏼Pasta 🦞波士頓龍蝦意大利飲管粉 另加$80龍蝦汁好濃味,每條飲管粉都沾滿了龍蝦汁,成個pasta嘅重點當然就係龍蝦尾啦,呢個龍蝦尾真係好好食,口感爽彈,食落好新鮮,呢個真係要勁比like👍🏼👍🏼仲有粒粒龍蝦肉

五道菜晚餐 $788@

先嚟兩款餐包,牛角包🥐鬆軟有牛油香,好正😎

🥗前菜
香煎法國鵝肝 焦糖洋蔥 脆烤多士 鮮無花果

Soup
🦞法式龍蝦湯 干邑忌廉 另加$60
龍蝦湯

Pasta
🦞波士頓龍蝦意大利飲管粉 另加$80
龍蝦汁好濃味,每條飲管粉都沾滿了龍蝦汁,成個pasta嘅重點當然就係龍蝦尾啦,呢個龍蝦尾真係好好食,口感爽彈,食落好新鮮,呢個真係要勁比like👍🏼👍🏼仲有粒粒龍蝦肉,蕃茄,羅勒香草味,唔錯。

🍝香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉 鮮活蜆
西式煮法嘅扁意粉,略嫌質感偏硬,蒜香味十足,配鮮嫩蜆肉都好夾。

Main
🐮烤美國安格斯頂級肉眼 另加$100
牛肉燒得剛剛好,切開粉嫩,肉質軟腍,伴碟有法國鵝肝薯蓉,蘆筍,薯蓉🥔綿滑,味道幾特別,蘆筍粗身又爽口。

🐟香烤深海鱈魚 白色青豆泡沫 炒野菌
深海鱈魚好厚切,個皮烤至微脆,就咁鹽烤都好食🥰。魚肉白雪雪,一片片入口啖啖滿足。仲有啲炒粒粒野菌,惹味爽口☺️

🍰Dessert
烤香滑芝士餅,意式芒果雪糕
好精緻,濃濃芝士味,男友話唔錯。

🍮Crème brûlée
燉蛋軟滑滿蛋香,食焦糖燉蛋最緊要就係面頭嗰一片薄薄的焦糖脆片😍,配埋冰凍嘅雲呢拿雪糕🍦,每口都充滿甜蜜咁,最後再食埋Raspberry, Blackberry, Blueberry酸酸甜甜又去滯,為這餐畫上完美句號。

當晚仲見到老闆在場親自監督出品呢☺️