同朋友晚飯後嘅下場。環境寧靜舒服,飲品精緻唔錯,服務員態度良好~ 無論係打下卡,或者消磨時間小聚 都唔錯😚1/ 柚子汽泡2/ 宇治抹茶鮮奶latte 3/ 都係宇治抹茶系列唯一不足係只收現金😅😅

1/ 柚子汽泡
2/ 宇治抹茶鮮奶latte
3/ 都係宇治抹茶系列

唯一不足係只收現金😅😅
2022-08-18 316 views
平日下午2:30去到,人流較少,可以靜靜地歎個tea~熱tiramisu latte今次黎到主要想試呢樣~但感覺一般……味道好似唔多夾,唔知點形容凍芝麻latte芝麻味幾香,奶味都算濃,比想像中好飲~莓莓牛角窩夫呢個好食!牛角窩夫食落唔知點解有陣燕麥味😮😮我覺得好香好好食!雜莓都幾新鮮,唔會太酸。啲醬我以為係cream, 但食落似係雲呢拿雪糕😮😮同雜莓一齊食,正~呢碟真係好食,食完想再食多件🤣如果可以大塊啲就好了🤣p.s.見佢新出咗牛油果牛角窩夫,下次有機會想試下另外,今日見佢menu飲品選擇好多~比起openrice其他人分享嘅menu多~主食都比openrice個menu多,可惜我食咗正餐先上黎,冇機會試
平日下午2:30去到,人流較少,可以靜靜地歎個tea~

熱tiramisu latte

凍芝麻latte
芝麻味幾香,奶味都算濃,比想像中好飲~

莓莓牛角窩夫
呢碟真係好食,食完想再食多件🤣如果可以大塊啲就好了🤣
p.s.見佢新出咗牛油果牛角窩夫,下次有機會想試下

Tiramisu latte
芝麻latte
2022-08-18
$100 (Tea)
芝麻latte
2022-08-16 190 views
《PANCAKE HACHIKO - 旺角》又係食梳乎厘Pancake既時候啦😆近排終於對pancake既慾望冷卻左丁點😅但行過某啲地方都仲係會搵下附近有無得食梳乎厘班戟😎今次呢間cafe喺旺角同油麻地交界,都算係幾容易搵到,主打窩夫同梳乎厘pancake,網上評價參半,有人話好食有人話唔好食,所以我都只係抱住無咩期望既心態去試,當日我問店員有咩飲品推介時,店員都有介紹不同既招牌飲品同野食比我,而最後選擇左宇治抹茶白玉拿鐵$58同埋宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟$98🍵飲品首先上枱,宇治抹茶白玉拿鐵唔算好大杯,不過用黎打卡確實係幾靚既,佢既漸層都做得幾好,拿鐵既底部有五粒彈牙既白玉,由於我係個煙韌控,所以等緊pancake 既期間我已經暴風式吸入食曬所有白玉,無曬白玉之後杯飲品顯得更細杯,三啖應該都飲得曬🤨感覺就唔係太抵叫啦之後再等多十分鐘左右,pancake 就到啦,佢一客只有兩件,睇落份量都好足夠但比較薄左啲,不過呢間餐廳既梳乎厘pancake 同我平時喺其他地方食到既質地都好唔一樣,比較上稀少少無咁挺身,純粹係我個人感覺😅而上面既抹茶tiramisu 醬就反而好多,食到尾都仲點到醬汁
《PANCAKE HACHIKO - 旺角》

之後再等多十分鐘左右,pancake 就到啦,佢一客只有兩件,睇落份量都好足夠但比較薄左啲,不過呢間餐廳既梳乎厘pancake 同我平時喺其他地方食到既質地都好唔一樣,比較上稀少少無咁挺身,純粹係我個人感覺😅而上面既抹茶tiramisu 醬就反而好多,食到尾都仲點到醬汁,而個醬又唔會過甜,都幾好味架👍🏻

整體嚟講,呢間cafe 環境佈置係幾靚既,員工服務態度我去既當日都尚算良好,不過食物性價比就唔算好高,始終旺角區的話,呢個價位而又好食既cafe 都唔算難搵,當去踩踩點咁啱行開去食tea試下都可以嘅😉
2022-08-01
$172 (Tea)
  • 宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟
明太子意粉幾好食,嘢飲都正正常常,然後個牛角包窩夫係冇任何熱度,個雪糕仲要溶到得液體係道。個pancake先精彩,等咗一粒鐘,都係唔熱的,完全唔鬆軟,似兩舊放咗好耐嘅餅咁,完全唔值佢個價。店員其實大多都好nice,係有個特別睇落心情唔好咁。我同朋友去嗰時間餐廳係同緊其他公司合作,然後每份嘢食都會插啲公仔嘅紙牌上去。個pancake佢送上嚟嗰時漏咗紙牌,我同佢可唔可以俾返,然後佢直接扔上個pancake道,搞到個pancake本身有圖案直接花唒,個店員就咁走咗然後繼續企開撳電話,好似唔覺有乜問題咁
2022-08-03 237 views
今日真係無語,店員態度惡劣,食物又貴又難吃。去到鋪頭一個客人都冇,我order左一個疏乎里同一杯野飲,結果等左半個鐘都未到,所以我就問 店員仲有幾耐先整完,點知佢地呆左,話佢地冇落過單,仲係度笑,話宜家幫我地落,其實我等左個半個鐘兩位店員只係睇電話乜都冇做過,佢哋重新落單時同我講話需要10分鐘,仲要完全無反省完全冇道歉。結果,佢哋又要我地等左好耐,喺經過一個鐘頭先比俾左個pancake我地,而pancake同飲品都很難吃。總體來說我真的不推介這間cafe。
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2022-07-21 248 views
Cream-Brulee Pancake ($98)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧厚厚的梳乎厘上淋滿焦糖布丁醬,並以切片焦糖香蕉拌碟,擺盤簡單吸引。味道方面,梳乎厘鬆化柔軟,不會過於空心,配合甘香甜美的焦糖布丁風味醬,味道一流。日本焙茶白玉拿鐵($58)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧焙茶以透明玻璃杯裝載,焙茶面拉花造型質素一般。白玉一口大小,圓潤可愛,數量頗多有起碼8-9粒。味道方面,焙茶茶味頗濃,入口偏苦未帶甜味。白玉純粹無味的粉團,不帶任何味道,口感則頗煙韌。等位時間:🐧🐧🐧🐧🐧在平日下午3點幾,無需輪候能直接入座。候餐時間:🐧🐧🐧焙茶需等候10分鐘左右,梳乎厘則需時較耐,約35分鐘。服務:🐧🐧🐧店員服務態度一般,不過不失。🐧❤️結語:約朋友閒聊下午茶的不錯選擇。
Cream-Brulee Pancake ($98)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

日本焙茶白玉拿鐵($58)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

焙茶以透明玻璃杯裝載,焙茶面拉花造型質素一般。

白玉一口大小,圓潤可愛,數量頗多有起碼8-9粒。

味道方面,焙茶茶味頗濃,入口偏苦未帶甜味。

白玉純粹無味的粉團,不帶任何味道,口感則頗煙韌。

等位時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午3點幾,無需輪候能直接入座。

候餐時間:🐧🐧🐧

焙茶需等候10分鐘左右,梳乎厘則需時較耐,約35分鐘。

服務:🐧🐧🐧

店員服務態度一般,不過不失。

🐧❤️結語:約朋友閒聊下午茶的不錯選擇。

2022-02-07
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Tea
  • Cream-Brûlée Pancake
2022-07-16 231 views
在6月的時候,吃過這家的士多啤梨窩夫塔就一直念念不忘 ,份量足有蛋香,奶油不太甜有香味,環境也很舒服😍事隔一個月再來,窩夫塔不再塔,奶油縮水了一圈,也沒有蛋香,士多啤梨份量也少了🥹我上前去問店員,也不懂得回答,也沒有幫我跟進😔很可惜,這曾經美好的店🥺6月初的晚上 份量100分😍7月中的下午 份量60分 🥺

我上前去問店員,也不懂得回答,也沒有幫我跟進😔

很可惜,這曾經美好的店🥺

6月初的晚上 份量100分😍

7月中的下午 份量60分 🥺

2022-07-16
2022-06-16 506 views
食物質素普通啦,明太子意粉都幾好食既,但專登過黎食既梳乎厘pancake就麻麻啦,食一次打一次卡就夠。不過依間餐廳既食物有幾好食都好,我都唔會再黎,因為店員既態度好差(唔係個個都咁差既,係其中一個唔知心情差定點😐)。首先我地撘𨋢上到去,得一個店員係到,但佢見到我地都無任何反應,要我地主動同佢講話我地book左位架,佢先走岀黎。咁我地之前就book左2點既,但當日朝早已經改左1點黎。咁個店員唔知係米唔知我地改左booking啦,就用好差同質問既態度問我地:你地係book左2點既?我感覺到既就係你book左2點做咩1點就黎左。咁我都唔同佢拗咁多啦就入座。咁我地坐低無耐,重係到睇緊餐牌既時候,我同fd唔小心笑大聲左一下,真係一下,唔係keep住嘈左好耐個啲,個店員即刻shh🤫我地,😵🤷🏻‍♀️?依到係圖書館?要保持安靜?🤨首先成個場得一枱客,重要坐勁遠,個枱客亦無同店員投訴我地嘈。如果個店員覺得我地太嘈可以同我地講聲,但佢咩都無講,淨係shh我地😶當時係好有衝動即刻走架,但真係好想食個梳乎厘pancake,我地忍😫但個梳乎厘都麻麻地😭
2022-06-16
$200 (Lunch)
☞ 無堂食嘅情況下係時候還吓債🤣post返啲幾個月前食過但一直都未post嘅餐廳。前排bookmark咗呢間樓上西餐一段時間喇,嘗試過weekend walkin過去但都無位,餐廳環境較細,建議大家預先訂位啊🙆🏻‍♀️🍴明太子意大利麵($118)❖ 老實講無咩印象,記得意粉食落味道ok,不過比較少醬汁,所以比較乾身,唔夠creamy。🍴八屋原味Pancake($88)❖ 個人覺得呢個pancake唔錯呢~texture都夠soft但又唔會食完得一陣風咁🤣下次應該會想試佢其他味道👌🏻🍴宇治抹茶Tiramisu($58)🍴宇治抹茶紅豆拿鐵($58)❖ 兩杯飲品賣相100分,打卡啱晒😎但味道上老實講其實比較普通,而價錢上都幾進取,值唔值得就見仁見智喇🧐

🍴明太子意大利麵($118)

🍴八屋原味Pancake($88)

🍴宇治抹茶Tiramisu($58)
🍴宇治抹茶紅豆拿鐵($58)
2022-05-30 263 views
油麻地旺角搵間靚靚Cafe食晚飯,想搵一間有晚餐又有甜品,就上咗去人氣樓上cafe【Pancake Hachiko】環境舒服又靚仲有花花位可以打卡,好彩人唔多可以慢慢坐🍝明太子義大利麵賣相好吸引一嚟到就急不及待要食,特別鍾意食扁的粗身意粉好有口感,明太子醬好濃郁,掛滿每一條意粉啖啖都好滿足,唯獨是分量唔夠喉 😋🍝卡煙肉意大利麵日式卡邦尼醬好濃郁嘅芝士味,扁的麵條好有口感,有厚切香煙肉,可惜份量不太多🥞 八屋原味梳乎厘班戟配上牛油好香滑,質地鬆軟但未算好有空氣感,口感也不錯 👍 製作時間大約要30分鐘,所以要一早order定後上🥞 宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟宇治抹茶加上Tiramisu醬份量十足,味道好濃
環境舒服又靚仲有花花位可以打卡,好彩人唔多可以慢慢坐

🍝明太子義大利麵

🍝卡煙肉意大利麵

卡煙肉意大利麵

🥞 八屋原味梳乎厘班戟

🥞 宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟
宇治抹茶加上Tiramisu醬份量十足,味道好濃

2022-05-30
Dinner
卡煙肉意大利麵
宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟
  • 明太子意大利麵 (牛油醬汁)
和友人逛完m+來到旺角吃pancakes🤪話說之前已經bookmark很久了~用openrice訂桌還有88折挺划算喔~-🌟-▪️ 明大子意大利麵 ($118)友人對於明太子意粉十分執著🤣而她的標準就是劣食之冠薩利亞!這個絕對是在標準之上😚雖然意粉份量不多 但明太子份量慷慨 還有三文魚籽 三個人吃也是很ok!▪️ 宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟 ($98)這裡的梳乎厘班戟是即叫即整 等了三十分鐘所以我們都說看看有什麼厲害😂果然蛋味很香 班戟不算入口即化 但我們都表示這樣的班戟比較實在🤣 抹茶帶甘 偏苦 如果怕太甜的朋友不妨一試🫶🏻▪️ CREAM-BRULEE梳乎厘班戟 ($98)吃完抹茶吃這個簡直有經驗的感覺😍雖然我們在shake他們的時候把焦糖弄下來了😂但是配上焦糖脆脆真的很好吃🤪友人也一直稱讚旁邊的焦糖香蕉處理的很好🍌不會死甜 很推薦😆▪️薯條配黑松露沙律醬($88)因為怕只點一個pasta和兩份pancakes會不夠 所以多點一份薯條 薯條份量非~常~多 像黑洞一樣🤣推薦幾位朋友分著吃!-🌟-餐廳環境不錯 後面有假假的櫻花讓大家打卡🤣 樓面也只有兩位店員還需要負責飲品bar的部分 所以可能

-🌟-
▪️ 明大子意大利麵 ($118)
明大子意大利麵

▪️ 宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟 ($98)
宇治抹茶提拉米蘇梳乎厘班戟

▪️ CREAM-BRULEE梳乎厘班戟 ($98)
CREAM-BRULEE梳乎厘班戟

▪️薯條配黑松露沙律醬($88)

-🌟-
餐廳環境不錯 後面有假假的櫻花讓大家打卡🤣 樓面也只有兩位店員還需要負責飲品bar的部分 所以可能等待時間相對較久 大家為了美食要耐心等待哦~

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
2022-05-29
Dinner
明大子意大利麵
CREAM-BRULEE梳乎厘班戟
2022-05-23 64 views
呢一間甜品店最出名就係佢哋嘅茶系甜品🍮佢哋嘅嘢飲同甜品都係以茶系為主 茶控必食呀!最推介係佢哋個抹茶提拉米蘇pancake🍵幾乎每個去到都一定會嗌呢度嘅梳乎厘 全部都即叫即整 成間店都勁香兩層厚厚嘅梳乎厘pancake 面頭再淋抹茶醬 賣相好吸引!pancake好鬆軟 個抹茶醬唔會好甜 茶味都夠濃❤️
2022-05-20 50 views
上次同朋友就嚟咗呢到食tea 主打嘅pancake同茶系飲品都好正最正係呢到嘅pancake 口感我好滿意 唔會太空氣感好似食緊陣風咁 又唔會太實在好似食緊蛋糕咁 蛋香味好濃 口感鬆軟綿密 再加埋免頭嘅焦糖燉蛋醬真係好好食😋個tiramisu latte都好特別值得一試
2022-05-19 53 views
一入餐廳,日文歌就環繞係耳邊🎶,映入眼廉既係掛係天花板既一串串櫻花🌸,環視四周,感覺自己去咗日本居酒屋。🥂呢間餐廳主要提供甜品,例如Pancake🥞、Waffle🧇、雪糕🍨、西多士等等。而主食就比較少,主要都係Pasta。🍝原味窩夫配搭草莓雪糕($88) 6/10窩夫咬落口幾脆,有紅桑子同香蕉伴碟,酸與甜夾雜,口感多變。而Fatfat最鍾意有士多啤梨粒嘅雪糕,呢杯雪糕有好多粒粒,食到Fatfat好滿足~😍不過整體黎講,呢碟甜品普普通通,冇咩驚喜。提拉米蘇梳乎厘班戟 ($98) 7.5/10個Pancake 表面有浸cream,cream上面灑滿哂可可粉同朱古力條,鍾意食朱古力嘅朋友仔可以叫黎試下👍🏻👍🏻而Pancake 裡面整得好厚身鬆軟😍,帶點蛋香味,做到pancake嘅神髓。最驚喜既係呢碟甜品有隻用可可粉整出黎既狗狗🐶,Q到唔想整哂佢🙈,即刻拎部相機影低佢先📸。Mango Yogurt Smoothie ($55) 7/10芒果加yogurt 又唔係好酸,味道岩岩好,而表面有一粒粒葡萄乾、紅莓乾同脆粒,口感豐富😆✨如果事先係網上book咗位,第二碟甜品有半折優惠喔!去之前記得要bo

原味窩夫配搭草莓雪糕($88) 6/10

提拉米蘇梳乎厘班戟 ($98) 7.5/10

✨如果事先係網上book咗位,第二碟甜品有半折優惠喔!去之前記得要book位呀!✨

✨Fatfat當晚8點幾去就已經冇哂抹茶同牛角類嘅甜品,大家想食呢兩款可能係book位之前查詢下啦!✨
2021-10-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Pancake Hachiko係一間日式樓上cafe,主打梳乎厘pancake、窩夫等甜食。店舖面積唔大,周圍都放有乾花佈置,有文青嘅感覺。原味窩夫 配雪糕 ($88)窩夫外脆內鬆軟,表面撒有糖霜,味道甜甜哋,如果整得熱D會更好食。抹茶Tiramisu梳乎厘 ($98)梳乎厘入口即化,整體都好乾身。抹茶醬好濃同偏苦,蓋過咗Tiramisu 嘅味道。焙茶拿鐵 ($52)Tiramisu Latte ($50)

原味窩夫 配雪糕 ($88)

原味窩夫 配雪糕

抹茶Tiramisu梳乎厘 ($98)

抹茶Tiramisu梳乎厘

焙茶拿鐵 ($52)

Tiramisu Latte ($50)

Tiramisu Latte、焙茶拿鐵

2022-04-28
Tea