Restaurant: Pak Loh Chiu Chow Restaurant
Info:

2022-12-24 1009 views
一行十人,六個大人、兩個中童、兩個幼兒,訂枱食冬至飯訂得太忟水,得呢度有位又方便泊車,算!就食佢啦!合共見咗一個湯、八個餸、幾碗飯咁啦⋯⋯落單嘅侍應一味話我地人多,樣樣都叫我地加大⋯⋯親戚落單,我費事ban啦⋯⋯心裡都知不妙⋯⋯埋單先至「加大」後幾乎樣樣都$299、$399咁,全單$41xx,人均消費$4xx!!!其實俾我揀我會食日式放題,感覺抵好多囉🙈🙈🙈講番食物,唔叫難食,但算不上特別好食。蝦多士係最ok嗰樣!豆醬雞上枱時好靚,但侍應切到佢爛晒,仲樣衰過煲湯雞,啲肉四散咁⋯⋯

其實俾我揀我會食日式放題,感覺抵好多囉🙈🙈🙈

講番食物,唔叫難食,但算不上特別好食。

蝦多士係最ok嗰樣!

2022-12-09 776 views
和家人飲茶,是次選了潮州酒樓,很久沒食過潮州菜為主的午市點心,是次光顧很滿足。功夫茶:一上功夫茶便有小時候去潮州酒樓的回憶,不是很多仍保留功夫茶吧?但小時候飲覺得苦,今次覺得淡些。但回憶滿滿。很多潮州菜包括蠔餅、鹵水鵝、鹵水蛋加豆腐……全部都好味!而這酒樓的特色點心也不少,傳統加新派混合,唔錯!幾好食!環境舒服,又有卡位坐,很喜歡酒樓有卡位,自成一角的感覺是日午飯很滿足!要提醒星期六午市要預早訂,無預訂要慢慢排,唔建議。
很多潮州菜包括蠔餅、鹵水鵝、鹵水蛋加豆腐……全部都好味!
而這酒樓的特色點心也不少,傳統加新派混合,唔錯!幾好食!
環境舒服,又有卡位坐,很喜歡酒樓有卡位,自成一角的感覺

2022-12-03
$200 (Lunch)
2022-08-25 1665 views
圓方食飯貴係正常,茶茗$20、小食兩碟$36,但估唔到貴得嚟,都有啲靚點心食。*招牌點心孖寶 $68燒賣2粒、粉果2粒,人少少都可以食到唔同嘅點心。質素普普通通,就係燒賣同粉果。蠔皇叉燒包 $48包身鬆軟,size正正常常。叉燒餡唔算多,蠔油味香但唔會過油過膩,個人覺得係我少數食過想encore嘅叉燒包。鹵水墨魚片(小食) $88彈牙墨魚片+滷炸豆腐墊底,整體普普通通,最開心係唔會過鹹。紅米脆脆腸 $68升級版炸兩!紅米腸粉包住脆卜卜油炸鬼,入面再包住冬菇絲肉絲。口感有層次感,味道豐富,可惜油炸鬼略為油膩。鴛驚水晶飽 半打 $54雖然有一個半個爆開咗,但都未能抵擋到水晶包嘅魅力。水晶皮煙煙韌韌,又夠薄,包住紅豆餡/蓮蓉餡,順滑,又唔會太甜,仲要粒粒咬落去都爆漿。
招牌點心孖寶 $68
招牌點心孖寶

蠔皇叉燒包 $48
蠔皇叉燒包

鹵水墨魚片(小食) $88
彈牙墨魚片+滷炸豆腐墊底,整體普普通通,最開心係唔會過鹹。
鹵水墨魚片

鹵水墨魚片
紅米脆脆腸
鴛鴦水晶包
2022-08-13 1266 views
讚1 飲茶食點心既嘢食都頗出色,滷水鵝皮薄肉鬆,陳香唔過鹹,粉果皮滑餡多,九菜粿煎得唔油,餡好足,嘢食好味2 唔貴噃彈1 茶係差既,連水都唔熱真係難搞2 環境的確好嘈3 雞粥無乜雞味

2 唔貴噃

1 茶係差既,連水都唔熱真係難搞
2 環境的確好嘈
3 雞粥無乜雞味
2022-08-06 1162 views
啲女侍應 唔好話有服務 一尾就係想你哋坐低九個字就接另一台客 執鞭咁多吉枱 都仲要係咁趕人走 張張枱都走過去同佢講話出面訂枱到咗 咁其實我都係訂枱 加上訂枱又唔係難訂 我都係飲茶前一個鐘訂 啲態度唔使咁差嘅 如果你咁嘅價錢我寧願去半島飲茶 冇人飲茶九個字就要起身 加上我哋咁多枱唔係賴死唔走嗰隻 但係你冇理由坐低九個字就同人哋講 話出面好多訂枱到晒 紮頭髮嗰個女待應(門口知客)仲大大聲話請人起身
2022-08-05 945 views
七夕雖然無情人但係都要食返餐好既慶祝一下喺圓方行完街街用哂所有精力真係餓到不得了近近地去咗百樂潮州食晚餐每一次嚟食飯一定叫鵝片同鵝肝《滷水鵝肝拼鵝片》鵝片切得厚薄適中嫩滑得來又夠淋滷得入味鵝肝滑溜油潤又Creamy 我自己食晒一份都一啲唔覺漏每一次去都keep到相同嘅水準👍👍《香菇燉花膠湯》個湯好香菇味花膠都算大塊不過唔夠喉《脆皮炸乳鴿》肉味香濃有汁但炸得無平時咁脆皮《蒜子上湯浸娃娃菜》個菜落重瑤柱好香甜最鍾意娃娃菜切碎更入味《糖醋伊麵》呢個麵做甜品一流⋯放到最後食都仲係好外脆內軟
七夕雖然無情人但係都要食返餐好既慶祝一下

最鍾意娃娃菜切碎更入味

《糖醋伊麵》
呢個麵做甜品一流⋯放到最後食都仲係好外脆內軟

2022-06-25 1288 views
好難搵到一間坐得舒服,唔算太貴嘅(當然要好食嘅)潮州酒家。我哋點嘅四個餸都有驚喜!加埋甜品,特别推介杏仁茶芋泥,比傳統芋泥更好食,因為成碗芋泥會太飽同好膩,但加咗杏仁茶就啱啱好。
  • 杏仁茶芋泥
2022-06-18 810 views
薄殼季節開始, 等了一年一心要來試試,小小的肉混合蒜頭及金不換的香氣,多等30天應該更肥美。 分量也不少喎。 白果糊泥也是到潮州酒樓必吃的甜品,那種芋香與豬油的油滑,真是天衣無縫。
分量也不少喎。

2022-06-18
Type of Meal
Lunch
2022-05-06 1199 views
晚市放寬了八人一枱明顯食肆人流多了, 很多人都提早慶祝母親節, 今晚我們都提早慶祝, 一早訂定了枱, 長輩們比較喜歡食中菜, 環境舒適之餘又可以慢慢食今晚點了碧綠川椒雞球川椒雞是一道屬於粵菜系潮州菜, 雞肉鮮嫩入味, 珍珠菜炸透拌碟, 非常惹味, 必點推介👍🏻沙爹牛肉芥蘭沙爹醬濃郁, 每口牛肉都有沙爹味, 份量很多, 味道不錯潮式炸雙棗最有名的潮州名物外脆內軟, 蝦棗咬落有爽脆感、蟹棗金黃香脆帶點蟹肉甜味, 吃時再拌以潮州甜醬和桔油, 爽口滋味金牌梅菜扣肉扣肉入口即溶、非常軟腍、滿滿梅菜, 甜梅菜配白飯一流, 鹹度剛剛好, 喜歡食扣肉的朋友不可錯過糖醋伊面潮州菜必食, 兩面麵煎至金黃色, 外面帶點脆脆, 麵夠乾身, 吃時蘸上糖和醋, 口感又不一樣, 我比較喜歡蘸上白糖, 帶點甜味, 醋反而喧賓奪主, 味道較濃餐廳服務態度很好, 全程招呼很周到, 上菜快又主動收碟加茶, 沒有限時, 可以慢慢食餐前餐後附上功夫茶, 功夫茶雖然茶杯很小, 但十分濃郁, 味道醇厚, 絕對有開胃及消滯功效

今晚點了
碧綠川椒雞球

沙爹牛肉芥蘭
沙爹醬濃郁, 每口牛肉都有沙爹味, 份量很多, 味道不錯

潮式炸雙棗
最有名的潮州名物

金牌梅菜扣肉

糖醋伊面

• 碧綠川椒雞球
  • 金牌梅菜扣肉
2021-12-20 1403 views
有得揀真係唔好去,食物一般,未見過的侍應前吹後吹係咁叫交枱,食物以經唔平,態度差到,未試過食餐飯食得咁辛苦。見字請不要去待應黑面,發皮氣,真係眼到凸埋!唔知以為佢只待名人囉🤬🤬🤬🤬🤬我哋一家大細有小朋友,小朋友櫈放出面係咁話冇位送菜,傳菜位好死啫最緊要安全,跟住啲待應黑面又掉嘢,今時今日的服務態度,唔執笠都偷笑啦!以後認真呢間野千祈唔好去,去咗都比氣你受。早知睇睇食評,原來咁多人話差今日一睹佢嘅風采🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

見字請不要去
待應黑面,發皮氣,真係眼到凸埋!
唔知以為佢只待名人囉🤬🤬🤬🤬🤬

我哋一家大細有小朋友,小朋友櫈放出面

以後認真呢間野千祈唔好去,去咗都比氣你受。
早知睇睇食評,原來咁多人話差
今日一睹佢嘅風采

🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2021-12-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2021-09-01 1815 views
今天午餐想跟媽媽坐得舒舒服服食,就選了這家百樂潮州。媽媽喜歡嘆茶,點了清香鐵觀音,試了又真是比平常的滑及有茶味。潮州蒸粉粿 - 4件飽滿的粉粿,味道不錯,材料充足。金珠鹹水角 - 煙煙韌韌亦炸得很香脆,而且吃的時候並不感到油膩。潮式炒蘿蔔糕 - 蘿蔔糕炒得很香,媽媽說帶點點蝦醬味,吊出鮮味,炒得亦夠乾身。方魚肉碎泡粥 - 每次去潮州酒樓都會選這個,試試每家的泡粥,這裡的方魚乾帶有咸香,肉碎也多,兩個人份量剛剛好。 環境來說坐得較舒適,element 飲茶的好選擇。
今天午餐想跟媽媽坐得舒舒服服食,就選了這家百樂潮州。

潮州蒸粉粿 - 4件飽滿的粉粿,味道不錯,材料充足。

環境來說坐得較舒適,element 飲茶的好選擇。

2021-08-30 1223 views
很久沒有到九點站圓方逛街,今日約了朋友到這裏飲茶。朋友揸車到,因為有泊車優3小時,所以非常方便啊!百樂潮州就在1樓,地點不難找,環境不錯,到達後店員殷勤招呼我們二人座位,座位都尚算寬躺,當然每台與每台之間要有1.5米距離啦。我們急不及待地點了幾款點心,本人極鍾情蝦餃,所以必叫了百樂樂蝦餃皇- 蝦餃皮薄,大大隻蝦餃肉配以薄薄的蝦餃皮,超級好味。子薑牛肉腸 - 淡淡的子薑香味配以濃郁的牛肉碎再以一層薄的腸粉皮包著,味道一流。海鮮芋絲春卷 - 大大隻蝦做餡料再配以香味濃厚的芋頭,炸得外脆內軟,令人想食指大動。最後也忍不住叫了五香蘿蔔牛肚 - 牛肚肉腍入味,肉香四溢,五香靈魂配料,蘿蔔濃郁香惹。一餐非常滿意的下午茶。

一餐非常滿意的下午茶。
2021-08-26 793 views
放假到圓方逛街,先找餐廳醫肚,突然想飲茶,便決定入這間百樂潮州酒家。職員有禮,量體溫和登記後便可入座,雖然是平日下午兩點多,但入座率都有八成。餐桌間有透明膠板相隔,食得安心。我們選了菊花茶,香氣撲鼻。職員亦有奉上功夫茶和花生小碟。我們點了一碗潮州蠔仔泡粥,份量大而且材料豐富,有大量冬菇絲、肉碎和蠔仔,蠔仔新鮮肥美,使粥底味道濃郁。招牌點心孖寶,燒賣皇和潮州粉粿各兩件,這個組合可以一次試兩款點心。燒賣皇足料,絕對不像外面那些一口肥豬肉。潮州粉粿本來我都不太喜歡,總覺得只是在吃一堆粉團,但這裏的粉粿並沒有這種感覺,皮不會太厚,餡料味濃且多。潮式炒蘿蔔糕,外面有些薄薄的蛋絲包著,亦見有些蝦米的配料,一口吃下去,有些XO醬的香味,不辣而且有點甜甜的,亦不會炒得硬硬的,甚為驚喜!我們還點了芝士炸奶皇包,全部炸得金黃色,很是吸引!外脆內軟,中間是奶皇芝士餡,而且芝士並非浪得虛名,可以拉出芝士絲!下次有機會和家人再來吃潮州菜。

我們選了菊花茶,香氣撲鼻。職員亦有奉上功夫茶和花生小碟。

下次有機會和家人再來吃潮州菜。
2021-08-24 545 views
位於圓方一樓的百樂潮酒家交通絕對方便九龍站上蓋柯士甸經天橋過又得·午時人流多訂座會比較容易安排我哋叫咗點心1️⃣瑤柱蛋白炒飯⭐️⭐⭐️⭐/5熱辣辣嘅炒飯賣相又靚所有配料都切得細緻唯一挑剔係油多咗啲2️⃣炒麵⭐️⭐⭐️⭐/5炒麵炒得好真係難屋企更加做唔到嗰種鑊氣貴店的炒麵軟硬程度適中洋蔥🧅韮黃又炒得夠入味油係無可避免嘅整體👍🏻👍🏻3️⃣鮑汁雞腳⭐️⭐⭐️/5鮑汁好味又唔太杰量足夠浸透花生雞腳大大粒花生🥜燜得腍食都唔停口可惜雞腳卻燜得未夠腍扣分位🥲·二人承惠484🫖 飲茶嚟講算貴但食物質素及環境值👍🏻
位於圓方一樓的百樂潮酒家
二人承惠484
🫖 飲茶嚟講算貴但食物質素及環境值👍🏻
2021-08-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$242 (Lunch)
超喜歡這間潮州菜,用料上乘,菜式滋味,服務殷切,早上可以食點心,晚上可以食小菜,我和家人都好喜歡到百樂潮州酒家用膳!一入座,店員立即奉上功夫茶🫖和餐前鹹菜小食,喜歡今次的小食,是金針雲耳烤麩,相當可口❣️而我們今次點了菊花茶🫖🍵,相當清新可口,推薦❣️📌蜜汁叉燒腸🐖$52叉燒腸相當滑,口感彈牙,餡料適中,叉燒顆粒比較細,但份量足夠,混入芫荽粒,多一番風味!沾上豉油更加好吃😋!📌蠔皇叉燒包🐷$42超好吃的叉燒包,蜜汁叉燒餡料適中,最喜歡他們的包體,帶有包香,相當有彈性,麵包質感超好!📌蟹子海皇炒飯 🍲🦐🦀$138必食❣️外表漂亮,打開蛋網,超級足料!!炒飯超高質素,粒粒分明,超驚喜有極多蟹子,帶子和大蝦,鮮味無窮,口感一流❣️❣️❣️❣️

📌蜜汁叉燒腸🐖$52

📌蠔皇叉燒包🐷$42