Restaurant: Pak Loh Chiu Chow Restaurant
Info:

2021-06-08 176 views
辛丑牛年大年初七,除了是人日,亦是 COVID--19第4波疫情下,恢復晚市堂食的第1天,熬過80天,終於可以外出吃晚飯,我建議吃潮州菜,家人一致同意,立即訂座圓方百樂潮州酒家。開心!看餐牌樣樣都想吃,一下就點多了,包括:#潮式炸雙棗,自小就喜歡吃炸蝦棗和蟹棗,兩樣都好吃,真的要比較,炸蟹棗會高分些,因為蟹棗能吃出絲絲的蟹肉,炸蝦棗只吃到蝦膠。#潮州香煎蠔烙,吃潮州菜必點這個,好好味!#骨香鵝肉片,另一必點項,鵝肉吸收了鹵水的濃香,好吃!墊底的鹵水豆腐是強勁加分項!#普寧豆醬雞,第1次吃,雞肉很入味,連骨都化開,挺喜歡的菜!#手打魚蛋津菜,魚蛋比津菜好吃!#潮州炒麵線,點多了,這個直接打包,隔天翻熱吃,味道仍然挺好的!#胡椒鹹菜豬肚湯,本餐唯一差評這個,太鹹太辣,喝不了!

開心!看餐牌樣樣都想吃,一下就點多了,包括:
#潮州香煎蠔烙,吃潮州菜必點這個,好好味!
#手打魚蛋津菜,魚蛋比津菜好吃!
#胡椒鹹菜豬肚湯,本餐唯一差評這個,太鹹太辣,喝不了!
2021-02-18
2021-06-04 1336 views
好鍾意食潮州嘢,但係又好耐冇食過,今日同個潮洲朋友喺圓方逛街見到有間出名食正宗潮州佳餚嘅酒家係度有間分店,環境舒適,於是就入去食番餐潮洲lunch, 好讓友人懷緬一番家鄉美食。坐低除咗見到似係喺度返工嘅白領外,仲不乏有不少中老年客人幫襯,感覺佢哋係熟客仔。喺潮州酒家梗係叫返啲潮州地道食品。先飲番杯工夫茶,再食番啲我好鐘意食嘅咸酸菜開下胃。招牌點心孖寶(潮洲粉果+燒賣)本來對潮洲粉果嘛嘛哋,因為好怕外面嗰層厚厚嘅粉皮,但呢度嘅粉果不單皮薄,而且幾通透,,令我對潮洲粉果有所改觀。燒賣結實,鮮甜兼彈牙。潮洲香煎蠔烙香煎比起酥炸冇嘢熱氣,即叫即煎,入口熱辣辣,蠔仔夠新鮮。從來都吾知蠔烙中透明嗰d係咩粉,從朋友口中得知原來係混入薯粉,唔怪之得有啲煙煙韌韌嘅口感。潮州蠔仔泡粥此粥是我食潮洲菜必點嘅菜式,亦都係我嘅至愛。蠔仔新鮮漲卜卜,加埋方魚片、冬菇絲和肉碎,令味道更加鮮甜美味。呢個蠔仔粥除咗講得上鮮甜,又可以用清甜嚟形容,因為吾覺有味精,而且更體會到食肆標榜少鹽少糖嘅健康烹調方向。福果芋泥夠晒地道潮洲甜品,唔係間間潮州菜館都有得食。芋頭蓉經糖煮過份外香甜可口,質感稠得嚟又綿又滑。福果即白果,對呢

招牌點心孖寶(潮洲粉果+燒賣)

潮洲香煎蠔烙

潮州蠔仔泡粥

福果芋泥
夠晒地道潮洲甜品,唔係間間潮州菜館都有得食。芋頭蓉經糖煮過份外香甜可口,質感稠得嚟又綿又滑。福果即白果,對呢個甜品極能起劃龍點晴之效。

2021-06-02
Lunch
2021-06-03 154 views
呢度午市有點心、小菜。我哋叫咗啲點心,見到有蠔仔粥就叫咗😜一坐低有4小杯功夫茶🫖夠熱夠茶濃~點心夠熱幾新鮮~▶️蟹肉瑤柱菜苗餃$62好夠熱又大大粒,入面口感豐富,蝦幾爽口,菜苗都幾多,一絲絲蟹肉瑤柱嘅口感相當突出。▶️家鄉煎薄餅$42呢個以為係傳統嘅煎薄餅,唔知原來係油酥餅,仲有沙嗲醬點。酥脆好食😋▶️山竹牛肉球$42一客三大粒。肉質夠紮實足料,有蔥花香。仲有紅蘿蔔等配菜墊底,色彩豐富!▶️醬皇蒸鳳爪$52鳳爪好林身,夠入味~▶️潮州蠔仔泡粥$68一大碗,份量都幾多,可以分成五小碗左右。蠔仔幾多,有菇、瘦肉等,唔錯!🔻茶芥$20/位、小食$16

呢度午市有點心、小菜。我哋叫咗啲點心,見到有蠔仔粥就叫咗😜

一坐低有4小杯功夫茶🫖夠熱夠茶濃~
點心夠熱幾新鮮~

▶️蟹肉瑤柱菜苗餃$62

▶️家鄉煎薄餅$42

▶️山竹牛肉球$42

▶️醬皇蒸鳳爪$52
鳳爪好林身,夠入味~

▶️潮州蠔仔泡粥$68

🔻茶芥$20/位、小食$16
2021-05-25 165 views
今天和家人到圓方商場睇車展,順便飲返個午茶,由於我們是潮州人,都比較喜歡到百樂潮州酒家飲茶,除了啱口味,還有最愛的功夫茶🫖餐牌上都有很多潮州的美食,價錢亦都很合理。瑤柱蔥花炸腸半透明的腸粉外皮,包著香脆可口的油條,再加入瑤柱鮮甜的口感,味道不錯。招牌點心孖寶有潮州粉果和燒賣,燒賣的蝦肉和豬肉比例適中,鮮蝦爽口彈牙,咬落鮮甜多汁,粉果皮簿餡靚,配埋辣椒油一齊食,更提升粉果的味道。鮮什菌杞子棉花雞雞肉鮮甜嫩滑,加入什菌和杞子健康有益,魚肚給入醬汁非常爽口入味。福果芋泥這個芋泥不是間間酒樓都食到,都是潮州食物的一種,芋泥不會太甜,芋頭味香濃,入口幼滑。
瑤柱蔥花炸腸
招牌點心孖寶
鮮什菌杞子棉花雞
福果芋泥
2021-05-24 143 views
母親節,成家人返晒屋企食飯!因為人數太多要分三枱,係咪好奇怪呢,唯有係屋企慶祝啦!母親節之後嘅第二日我就帶咗我親愛嘅母親去飲茶啦!出咗去九龍站Elements 上邊有一間百樂潮州酒家,靜靜地人少少坐得好舒服😌順便同阿媽談下心水滾茶靚一黎就上功夫茶蜜汁叉燒腸,腸粉熱辣辣,即叫即製芋茸炸帶子功夫之作,帶子鮮,竽茸香,酥脆香口,值得一讚鮮雜菌杞子棉花雞媽媽至愛,食材新鮮翡翠蘆筍素餃皮薄餡靚,素淡得而鴛鴦水晶包去潮州酒家必定要嗌嘅甜品,無論豆沙定蓮蓉餡都非常出色,豆沙餡仲要有果皮味母親表示今餐非常滿意

水滾茶靚

一黎就上功夫茶

蜜汁叉燒腸,腸粉熱辣辣,即叫即製

芋茸炸帶子
功夫之作,帶子鮮,竽茸香,酥脆香口,值得一讚

鮮雜菌杞子棉花雞
媽媽至愛,食材新鮮

翡翠蘆筍素餃
皮薄餡靚,素淡得而

母親表示今餐非常滿意

2021-05-10
Lunch
2021-05-19 178 views
今天相約相公去這間潮州食店午膳,看見枱與枱之間的距離相隔很恰當,感覺良好;坐下侍應員先給我們酒精搓手液。相公愛吃的紫菜魚蛋魚片湯,魚蛋和魚片都很彈牙很爽又有口感,紫菜加清湯,簡簡單單,飲落又清又甜。燻魚亦是我倆的摯愛,用筷子取起連汁帶魚一起咬下來,這樣的掛汁吃魚,實在好極。對我來說不能決少的潮州餸,潮式炸雙棗,熱騰騰地咬在口,很香口呵,慢慢地咀嚼,非常有嚼感亦不怕乾。我倆選擇了糖醋伊麵的做法是單面脆,另一面不用煎,很特別亦很軟軟脆脆,另有別的層次感。
2021-05-18 245 views
今日和太座在這潮菜名品牌午膳,從步入食店至離座都只能說高水準👍🏼👍🏼入座前防疫工夫做足,剛坐下馬上奉上工夫茶,員工態度殷勤😀😀决定捨點心而選潮式小菜🤔燻魚作頭盤魚味濃而軟硬度 適中有咬感, 醬汁醒胃而不搶燻魚味😋😋紫菜魚蛋湯湯底鮮魚旦片彈牙而無腥味,放入紫菜令湯更有口感😋😋潮式炸雙棗上枱時仍熱氣騰騰,甚有嚼感,調味致中庸而極可口😋😋糖醋伊麵無得輸,上脆下軟反比兩面黃更為我接受😋😋最後又以一輪濃郁工夫茶完结回味的一頓飯👍🏼👍🏼

入座前防疫工夫做足,剛坐下馬上奉上工夫茶,員工態度殷勤😀😀

决定捨點心而選潮式小菜🤔

燻魚

紫菜魚蛋湯

潮式炸雙棗

糖醋伊麵無得輸,上脆下軟反比兩面黃更為我接受😋😋

糖醋伊麵

最後又以一輪濃郁工夫茶完结回味的一頓飯👍🏼👍🏼

2021-05-17
$260 (Lunch)
燻魚
紫菜魚蛋湯
潮式炸雙棗
糖醋伊麵
2021-05-16 128 views
好耐無同老媽子飲茶,今日陪佢出去買野,順便去左百樂潮州飲杯茶,食個包🤣侍應姐姐好細心,請我地做足防疫措施,包括掃安心出行,量體溫,先消毒雙手👍🏻然後等我地坐定定,就斟幾杯功夫茶比我地,嘩。。。老媽子勁鍾意仲話呢啲功夫茶好正望望點心紙,好多款點心選擇,我就點左幾樣啱老媽子口味瑤柱蝦米蔥花腸:呢個一定要推介,因為腸粉超滑,滑到不得了,而且好足料,瑤柱蝦米超多潮州蒸粉果:皮薄餡料十足,好爽口,好難得食到咁正既粉果醬皇蒸鳳爪:媽媽至愛,蒸到啱啱好,而且好入味😋招牌點心孖寶:粉果配燒賣皇,燒賣以鮮蝦做成內餡,食起上嚟鮮味又嫩彈飽滿潮式煎韭菜粿:嚟到食潮州菜既酒家,一定要點個潮州點心,餡料超多韭菜,所以侍應拎埋嚟已聞到好香韭菜味,好香呀,而且煎到好香口飲茶最愛就係點到一枱都係點心,大滿足

仲話呢啲功夫茶好正

望望點心紙,好多款點心選擇,我就點左幾樣啱老媽子口味

潮州蒸粉果:皮薄餡料十足,好爽口,好難得食到咁正既粉果

醬皇蒸鳳爪:媽媽至愛,蒸到啱啱好,而且好入味😋

飲茶最愛就係點到一枱都係點心,大滿足

2021-05-12
2021-05-02 210 views
上茶樓飲茶食點心是香港飲食文化的一大特色,今次光顧嘅潮州酒家位於圓方,地方雅潔。先來個功夫茶品嚐,茶香陣陣,令人感覺舒暢。瑶柱蝦米葱花腸 腸粉白溜軟滑,夾著瑶柱蝦米葱花等惹味配料,配上適量花生醬和甜醬,錦上添花。彩蔬牛肉球牛肉球爽滑彈牙,甘荀和白菜墊底,金黃翠綠增加食慾。蜜汁义燒包包面軟绵而又滲出陣陣义燒饀料香味,咸甜適度,十分滋味。海鮮芋絲春卷外皮金黄香脆,芋絲饀料非常美味,點上喼汁提升味道。鴛鴦水晶包有蓮蓉和豆沙饀各三粒,外層煙韌,晶瑩剔透,饀料清甜香滑,好味。美味點心配功夫靚茶,令人倍覺滿足!

先來個功夫茶品嚐,茶香陣陣,令人感覺舒暢。

瑶柱蝦米葱花腸

彩蔬牛肉球

牛肉球爽滑彈牙,甘荀和白菜墊底,金黃翠綠增加食慾。
蜜汁义燒包

包面軟绵而又滲出陣陣义燒饀料香味,咸甜適度,十分滋味。
海鮮芋絲春卷

外皮金黄香脆,芋絲饀料非常美味,點上喼汁提升味道。
鴛鴦水晶包

有蓮蓉和豆沙饀各三粒,
外層煙韌,晶瑩剔透,饀料清甜香滑,好味。
美味點心配功夫靚茶,令人倍覺滿足!
2021-02-10 592 views
仲有幾日便是牛年年初一了, 希望牛氣沖天會帶來好運. 今日星期日我同另一半去了西九龍圓方, 百樂潮州魚翅酒家, 食一個迎春餐.  希望來年健康快樂, 心想事成.酒樓充滿生氣, 裝修好特別, 有獨立圓形分隔檯, 先品嚐工夫茶, 火喉十足, 香氣及喉韻感覺是極品.  我們點了 迎新春套餐.  菜式吉祥好意頭.第一道頭盤:金沙發財卷拼龍鬚好市,  炸得黃金色好意頭, 擺碟賣相靚, 熱熱送上.  每人各一件.龍鬚好市 ~  上檯熱, 好香脆, 炸得不油膩.  餡料滿滿多蠔肉, 龍鬚香脆, 口感一流.金沙發財卷 ~   賣相亮麗, 入口香脆, 鹹蛋黃外圍炸得鬆脆, 內裏為有蝦膠及髮菜, 口感帶點煙韌, 食品好意頭.....寓意發財.紅燒潮州中鮑翅, 潤膚養顏, 降血脂, 真是有益又好味. 粗壯的翅身腍滑入味富彈, 好喜歡啊.六頭鮑魚伴  伴有鵝掌菜心, 賣相滿分.   大大隻鵝掌好嚼口.體形大且厚,  質感軟滑.  慢煮鮑魚煮得好味出色, 入味夠腍,  彈牙, 有少少黏質,  營養豐富, 好好食.蘿蔔煮黃花魚黃花魚煎香, 細肉香滑, 有豐富蛋白質同維生素, 是營養魚.   蘿蔔能清熱解毒, 幫助
仲有幾日便是牛年年初一了, 希望牛氣沖天會帶來好運.
酒樓充滿生氣, 裝修好特別, 有獨立圓形分隔檯,
先品嚐工夫茶, 火喉十足, 香氣及喉韻感覺是極品.
我們點了 迎新春套餐.  菜式吉祥好意頭.
第一道頭盤:
龍鬚好市 ~  上檯熱, 好香脆, 炸得不油膩.
餡料滿滿多蠔肉, 龍鬚香脆, 口感一流.
金沙發財卷 ~   賣相亮麗, 入口香脆,
紅燒潮州中鮑翅,
潤膚養顏, 降血脂, 真是有益又好味.
粗壯的翅身腍滑入味富彈, 好喜歡啊.
蘿蔔煮黃花魚
黃花魚煎香, 細肉香滑, 有豐富蛋白質同維生素, 是營養魚.   蘿蔔能清熱解毒, 幫助消化, 此道菜吃得健康.
金華竹笙扒雙蔬
吃過多道濃味菜式, 最適合是一客菜蔬.  材料除了有新鮮雙蔬, 配上金華火腿, 竹笙, 甘筍作點綴.  菜相當軟滑,味道清甜, 為這頓午餐添上清爽及健康元素
鳳凰煎年糕,  每人一件, 用了雞蛋香煎, 甜甜蜜意迎新年.
福果暮茨湯圓,  湯圓賀歲慶團圓.....至正, 福果更添幸運, 極好糖水

合時鮮果,  用高贵玻璃碟盛载新鮮香橙, 好有貴氣,   香橙寓意圓圓滿滿.
今個迎新春套餐, 食材矜貴, 有齊過年好意頭的菜式, 豐富吉利, 充滿了喜慶色彩. 味道好, 我們好滿意 !!
$680 (Lunch)
  • 紅燒潮州中鮑翅
  • 六頭鮑魚伴鵝掌
  • 金沙發財卷拼龍鬚好市
2021-02-10 417 views
農曆新年最重視吉祥好兆頭, 所以帶了女友去圓方的 百樂潮州魚翅酒家 吃午餐.由她點菜.  叫了迎新春套餐, 菜式豐富, 好意頭,  有優惠價每位 $588.  酒家裝修以圓形設計, 有完滿感覺, 連天花也是圓形.侍應招呼好, 座位寬闊, 水滾茶靚.  潮州酒家, 我們愛飲工夫茶.迎新春套餐, 頭盤先來個香脆炸物.金沙發財卷拼龍鬚好市,   大家希望牛年好市也發財, 卷龍鬚好鬆脆, 內有蠔鼓, 吃了大家都豪得起 !女友仲意金沙發財卷, 外皮酥脆, 她吃得津津有味.   想起發財, 大家吃得開心.紅燒潮州中鮑翅每人一盅. 這是潮州魚翅酒家必食招牌食品.有火具保暖,  我加點芫茜,  入口湯頭濃稠, 魚翅大大條, 腍滑入味富彈, 真是頂呱呱, 六頭鮑魚伴鵝掌溏心鮑魚夠大隻, 厚肉, 鮑魚燘得入味且軟腍, 爽彈鮮美, 挺有驚喜 !鵝掌, 巨形, 燘得入味又稔滑.蘿蔔煮黃花魚黃花魚不太大條, 合兩人份量.  魚肉纖細滑嫩, 少骨, 鮮味足.  伴有清甜蘿蔔, 可口.金華竹笙扒雙蔬  蔬菜新鮮嫩綠,  有火腿竹笙 , 口感佳, 味汁不错.餐後甜品有三款:鳳凰煎年糕, 鴻運年糕, , 好意頭.福果暮
酒家裝修以圓形設計, 有完滿感覺,
連天花也是圓形.

迎新春套餐, 頭盤先來個香脆炸物.
金沙發財卷拼龍鬚好市,   大家希望牛年好市也發財,
 卷龍鬚好鬆脆, 內有蠔鼓, 吃了大家都豪得起 !
紅燒潮州中鮑翅
每人一盅. 這是潮州魚翅酒家必食招牌食品.
有火具保暖,  我加點芫茜,  入口湯頭濃稠,
魚翅大大條, 腍滑入味富彈, 真是頂呱呱,
六頭鮑魚伴鵝掌
鵝掌, 巨形, 燘得入味又稔滑.
蘿蔔煮黃花魚
金華竹笙扒雙蔬
蔬菜新鮮嫩綠,  有火腿竹笙 , 口感佳, 味汁不错.
餐後甜品有三款:
鳳凰煎年糕, 鴻運年糕, , 好意頭.
福果暮茨湯圓,  滋潤 味道不太甜, 湯圓圓滑,   好滿意.
合時鮮果, 是甜橙, 甜蜜完美.
酒家食物用料新鮮, 質素好.  廚師廚藝有水準 !   吃得優越!
$650 (Lunch)
  • 六頭鮑魚伴鵝掌
  • 紅燒潮州中鮑翅
2021-02-06 346 views
正值假期之際,當然要過得悠閒放鬆些,便決定與女朋友一同到酒家慢享一頓下午茶,順道相聚聊天,女朋友交由我發板作主,我便揀選了這間位於柯士甸站的健康食店。百樂是間擁有多年歷史的潮州菜餐廳,以有名、正宗、傳統見稱,因而屢獲獎項。餐廳透過本地農場嚴選新鮮上乘的材料製作佳餚,並主打少油健康,冀望透過精心炮製的美食向眾人傳揚潮州文化。潮州功夫茶上桌後職員先為我們送上四杯鐵觀音,它為中國十大名茶之一,屬於青茶的一種,沖泡後有天然的蘭花香氣,且氣味馥郁持久,飲用時茶味濃郁,甘甜香醇,有著適度的苦澀,且回甘力強。滷水鵝肉拼盤滷水拼盤分別有魷魚、雞蛋、鵝肉、豆腐四款,其滷水汁製得正宗鮮美,味道鹹香且帶有回甜。魷魚鮮嫩滑溜,爽口彈牙。雞蛋細膩鮮香,蛋味十足。鵝肉清甜帶汁,富有嚼勁。豆腐綿密細緻,鬆軟滑嫩,並且各款食材均製作入味可口。松露香菇包師傅精心把包點製作成冬菇形狀並且連帶柄部,賣相可愛吸睛。包點外層鬆軟綿密,內裡配上松露餡料,味道獨特濃郁,芳香滋味,是道頗特別且具創意的包款。優惠鮑魚魚翅套餐我們點選了優惠 A 餐,每位價格是 $480,共包含有兩道菜式,第一款是六頭鮑魚炆花菇海參,鮑魚切開後呈溏心狀態
潮州功夫茶
滷水鵝肉拼盤
松露香菇包
優惠鮑魚魚翅套餐
我們點選了優惠 A 餐,每位價格是 $480,共包含有兩道菜式,第一款是六頭鮑魚炆花菇海參,鮑魚切開後呈溏心狀態,咀嚼時帶有少許粘牙的感覺,肉質黏軟柔韌,鮮味十足,花菇外形肥厚,口感爽滑軟嫩,香味濃郁,海參肉厚彈牙,軟糯鮮香,伴碟的西蘭花翠綠爽身,香脆清甜,數款食材沾上鮑魚茨汁同食,更突出用料原有鮮味。
第二款是紅燒潮州中鮑翅,魚翅分量充足眾多,且條條分明,鮮爽煙韌,配搭上芫荽和醋食用,口感黏度甚高,濃郁香醇,鮮甜味美,而且膠質豐富,可見真材實料。
糖醋伊麵 小份
糖醋伊麵是款傳統麵食,其外形金黃厚身呈圓狀,師傅把麵進行煎製步驟同時逐少加入上湯去煨至乾身便可,配上糖、醋同食,令味道豐富具層次,口感則香酥爽脆,濃郁不膩。
總結而言,餐廳環境舒適寬闊,整齊衛生,而且所有餐具上桌前均為顧客使用熱水清潔消毒,可見職員服務良好貼心,菜餚方面新鮮且真材實料,味道製作正宗可口,是與家人朋友們必嚐的潮州菜餐館。
2021-02-01 337 views
疫情下酒樓生意大受影響,因為而家每兩人一台,座位數目有限,但地方就會變得闊落左,飲茶都會舒服啲,所以今日帶阿媽嚟嘆下潮州菜唔知係咪因為酒樓喺九龍站入面,高級地方服務果然唔同啲,服務水準的確係比其他酒樓好,坐低冇耐就可以嘆番杯功夫茶菜苗餃一共有兩粒,晶凝通透,蝦肉彈牙食潮州菜點少得豪餅呢呢款係用蠔仔同蛋撈埋一齊黎煎蠔仔夠晒肥美飽滿,一啲都唔腥鮑魚撈麵呢度都有得食上面一片片嗰啲係鮑魚片,鮑魚煮嘅時間啱啱好,一啲都唔鞋,酒樓仲落咗唔少蔥同姜絲,可以去除腥味最後仲叫左豆沙味同麻蓉味嘅水晶包做甜品添
菜苗餃一共有兩粒,晶凝通透,蝦肉彈牙
蟹肉瑤柱菜苗餃
食潮州菜點少得豪餅呢
潮州香煎蠔烙
呢款係用蠔仔同蛋撈埋一齊黎煎
蠔仔夠晒肥美飽滿,一啲都唔腥
鮑魚撈麵呢度都有得食
薑蔥鮮鮑魚撈麵
最後仲叫左豆沙味同麻蓉味嘅水晶包做甜品
2021-01-29
$185 (Lunch)
蟹肉瑤柱菜苗餃
潮州香煎蠔烙
薑蔥鮮鮑魚撈麵
2021-01-25 142 views
有一段時間沒有到茶樓飲茶,今日決定跟老公收工之後去嘆嘆茶。圓方差唔多已經有一年沒有踏足過,路經百樂潮州見2點後有85折優惠,一於決定入去嘆茶。店內地方濶落,空間感十足,而且裝修感覺非常舒服。百樂蝦餃皇由於限聚令關係,店家將大部份點心改為2人份量,方便食客選擇,蝦餃外皮晶瑩剔透,餡料鮮蝦新鮮爽甜,一口一件,滋味滿分。蝦肉瑤柱菜苗餃菜苗鮮嫩翠綠,蝦肉爽口彈牙,再加瑤柱香味,健康又美味。金粟帶子腸腸皮滑溜溜,口感軟糯適中,粟米份量非常之多,令腸粉增添了不少咬口,帶子軟嫩清甜,如果份量可以再多一點應該會更加滋味。潮式炒蘿蔔糕加了菜脯、蝦米仔、XO 醬等等炒成,甘香軟綿,香氣撲鼻,蘿蔔糕味道香甜美味,好有鑊氣。鮮什菌杞子棉花雞什菌菌味香濃,食落爽口鮮甜,雞件嫩滑鮮味加上我最愛的魚肚,吸收哂所有的鮮味,美味又可口,堅正!菜干咸骨粥粥底軟綿,菜干清甜下火,咸骨肉嫩鮮甜。
有一段時間沒有到茶樓飲茶,今日決定跟老公收工之後去嘆嘆茶。
店內地方濶落,空間感十足,而且裝修感覺非常舒服。

百樂蝦餃皇

蝦肉瑤柱菜苗餃
菜苗鮮嫩翠綠,蝦肉爽口彈牙,再加瑤柱香味,健康又美味。

金粟帶子腸

潮式炒蘿蔔糕

鮮什菌杞子棉花雞

菜干咸骨粥
粥底軟綿,菜干清甜下火,咸骨肉嫩鮮甜。

Tea
2021-01-23 134 views
二人限聚令已一段時間,這酒樓有一些二人點心,兩件的份量剛剛好,食客便可以品嚐多一兩款食品。這裏的環境也頗舒適的,餐桌間的距離也頗寬躺,而供應的碗碟餐具等都已經消毒,防疫衛生方面十分注重,令食客吃得很放心。服務方面也相當有水準。平常飲茶多數飲普洱茶,這天轉了菊花,原來也不錯。淡淡的菊花香味令人心情放鬆,配搭點心也是個不錯的選擇。潮州香煎蠔烙 $78/小份蠔烙入口蛋香撲鼻,外圍有點香脆,咬一口,新鮮飽滿又軟滑的的蠔仔就湧出來,只有蠔鮮而沒有腥味,木薯粉漿份量適中,滿分!蟹子燒賣皇 $38漲卜卜的蟹子下面是鮮甜爽彈的蝦肉和新鮮的豬肉,外皮也夠薄。海鮮芋絲春卷 $30外皮炸至十分香脆,裡面有新鮮的海鮮蓉和芋絲。潮州炒飯 $88/小份賣相有點像楊州炒飯,內有六隻新鮮的大海蝦,炒飯粒粒分明,蛋絲和小葱的香氣在口腔內迴盪,小份的份量也有三至四碗,非常滿足。

潮州香煎蠔烙 $78/小份

蟹子燒賣皇 $38
漲卜卜的蟹子下面是鮮甜爽彈的蝦肉和新鮮的豬肉,外皮也夠薄。

海鮮芋絲春卷 $30
外皮炸至十分香脆,裡面有新鮮的海鮮蓉和芋絲。

潮州炒飯 $88/小份