4 day(s) ago 50 views
今日又約咗個觀塘返工嘅朋友食晚飯,今次輪到我去觀塘搵佢,而佢就帶我去咗一間喺觀塘工廈嘅隱世西餐廳。成日以為工廈內餐廳晚市會相對較靜,但我哋晚上8:00到達嘅時候,見到餐廳都坐得滿滿的,好彩我哋有訂枱,所以即刻可以入座。懶人食法當然係叫餐啦,呢個set for two $548,計過條數又真係抵過單點喎,一於去馬!首先食個凱撒沙律先,沙律菜新鮮,麵包粒好脆,再灑上少少凱撒沙律醬同埋芝士碎,好開胃!餐包有兩款,一款係加入咗蕃茄乾嘅軟麵包,另一款就係脆脆嘅長麵包條,一定要試嘅係佢個加入咗蕃茜嘅牛油,真係好香好好食。餐湯係羅宋湯,我最鍾意啲湯夠晒熱,酸度適中,非常醒胃。朋友話呢度嘅牛扒好出名,所以一定要試啦,果然勁優質,首先係外面燒得好靚,有晒格仔紋,再配以長青豆、小蕃茄、澳洲新薯,賣相已經攞滿分!揀咗七成熟,切開牛扒仍然保持粉嫩,肉質好淋身,亦好重肉味,難怪朋友話係佢嘅私心推介!另外揀咗Parma Ham pizza, pizza餅底非常薄脆,上面放咗火腿、火箭菜、蕃茄絲,再加上黑醋汁,感覺清新唔油膩。餐飲簡單叫杯凍檸茶,夠晒大杯!甜品係雪糕泡芙,外面用朱古力包住,雖然賣相麻麻地,但食落都O
凱撒沙律
餐湯係羅宋湯,我最鍾意啲湯夠晒熱,酸度適中,非常醒胃。
意大利巴馬火腿薄餅
餐飲簡單叫杯凍檸茶,夠晒大杯!
甜品係雪糕泡芙,外面用朱古力包住,雖然賣相麻麻地,但食落都OK嘅,不過我就覺得朱古力外層比較甜啲啲。
特別要讚賞一吓呢度嘅職員,佢哋真係好細心,因為佢哋會留意食客每食完一道菜,先會收碟同奉上下一道菜,我真係好鍾意呢種服務,非常貼心!
意大利巴馬火腿薄餅
5 day(s) ago 0 views
之前朋友帶我嚟食過一次 今次再嚟encore 環境氣氛一樣咁好 今次menu 唔同左仲多左2人set 不過好似太多咁 都係散叫d野食 最好食係餐前面包 好脆 牛油好香 叫左個蟹肉牛油果塔 蟹肉好甜 最頂仲有魚子醬 一定要撈埋嚟食 就咁食會好咸 跟著有薯蓉焗田螺 我好鍾意食田螺ga 呢度係無殼嘅 有成12隻咁多 配埋薯蓉真係飽左大半 仲有個parma ham pizza 呢個加左$98加一個set 可以有一個沙律 餐湯 甜品同野飲 2人share好夠啦 不過佢個沙律hea左d 得一碟草 如果加番d粟米呀 煙肉乾呀 個色都會靚d 餐湯 只係茶餐廳羅宋湯質素 野飲我地升級左一杯初夏 係peach+ lysee 特飲 呢杯又幾好飲wo到個pizza la 塊塊都有好大片parma ham 個底係薄脆個d 好似食餅乾咁 不過有d邊位燶左苦苦地 同埋面頭隻大版燒嘅醬唔太夾 改千島醬會好好多 最後甜品有個朱古力泡芙 都唔錯嘅 Overall嚟講係食物質素係工廈嚟講唔錯 有機會再嚟

最好食係餐前面包 好脆 牛油好香

最後甜品有個朱古力泡芙 都唔錯嘅

Overall嚟講係食物質素係工廈嚟講唔錯 有機會再嚟

• 餐包
2020-10-16 301 views
Non kitchen係牛頭角工廈區既一間西餐廳,燈光昏暗幾有情調,仲有掛上星星同燈泡裝飾,非常有氣氛好多傳媒之前都有報道過呢到有任食澳洲穀飼肉眼扒,非常受歡迎,今次去就冇呢個優惠,就叫左個二人套餐 $548------餐包分別有提子包同埋麵包條,仲附上牛油忌廉,提子包單邊有烘脆,所以食到一邊鬆軟,一邊脆口既口感,牛油好軟滑,配包食不錯凱撒沙律賣相雖然有點普通,但灑上了好多芝士,而且沙律菜幾新鮮,加返分餐湯是日餐湯係番茄湯,湯上有兩粒麵包粒,不過送到時已經好腍,應該好早之前就浸在湯,破壞了口感,湯味道不錯,幾濃郁但唔會好酸,幾開胃煙三文魚薄餅薄餅鋪上滿滿火箭菜同煙三文魚,上面仲加上千島汁,一提起時真係有拉絲效果,煙三文魚唔會好咸,而且有點煙熏味,火箭菜清新唔苦澀,不過我覺得醬汁有點多,雖然味道很好,不得不提餅底,烤得非常脆口,薄得黎又有口感,邊位有點似餅乾既質感,食多一兩塊都唔會好膩炭燒安格斯西冷牛扒外觀非常吸引,面層帶燒烤網紋,燒得非常有水準,叫左五成熟,一切開肉質粉嫩,肉汁豐盈,炭燒味幾重,雖然邊位有筋,但食落都係軟腍唔韌,不過黑椒味有點搶過牛本身既味道,少調味會更好,而配菜有番茄

------
餐包
餐包

餐湯
餐湯

炭燒安格斯西冷牛扒
外觀非常吸引,面層帶燒烤網紋,燒得非常有水準,叫左五成熟,一切開肉質粉嫩,肉汁豐盈,炭燒味幾重,雖然邊位有筋,但食落都係軟腍唔韌,不過黑椒味有點搶過牛本身既味道,少調味會更好,而配菜有番茄丶薯仔同蘆筍,味道都不錯

廚師精選甜品
雲尼拿泡芙雪到好凍,再係表面淋上了朱古力醬,雙重口感同味道,仲有水果做點綴,非常完滿
雲尼拿泡芙
2020-10-15
炭燒安格斯西冷牛扒
觀塘工厦愈來愈多質素不錯的食肆,而今晚我和B去呢間Non Kitchen絕對係可以和友人再次幫襯的一間餐廳。餐廳環境寬敞闊落,座位亦舒適自在,天花垂吊著點點燈光,好有氣氛。今晚揀左Dinner Set for 2 $548~包 Salad, Soup, 意粉/飯/pizza, 扒,甜品和飲品。美人魚(+24)~跟餐可以半價價錢揀選自己喜愛的飲品。以 士多啤梨藍莓加橙汁梳打,酸酸甜甜好清新冰涼。血瑪莉(+24)~以藍莓, 士多啤梨,Raspberry加提子汁梳打,開胃解渴。餐包~鬆脆而香草味香濃餐湯~蕃茄湯~蕃茄味非常濃郁,酸酸的非常開胃,最重要很夠熱。凱撒沙律~羅馬生菜非常新鮮,配以Parmesan Chesse和焗麵包粒,好fresh好爽脆。斑馬火腿薄餅~咸香味香濃的Parma Ham份量不少,加上洋葱,蕃茄,新鮮火箭菜,半溶芝士和又薄又脆的餅底,真的非常滋味可口。炭燒安格斯西冷牛扒~炭燒味非常濃郁,肉質軟腍帶咬口,肉味香濃,配菜有薯仔,車厘茄和法邊豆。精選甜品~朱古力泡芙表面是一層特濃朱古力,裏面是雲呢拿雪糕,伴碟有雪得冰冰的藍莓,士多啤梨和橙肉,非常消暑。

意粉/飯/pizza, 扒,甜品和飲品。

餐包~鬆脆而香草味香濃

2020-10-10
  • 血瑪利
  • 炭燒安格斯西冷牛扒
  • 意大利巴馬火腿薄餅
  • 美人魚
今日去開觀塘做野,約左個附近做野既朋友晚餐,佢極力推薦Non Kitchen。位於觀塘精棉工業大廈1樓,地方寬敞闊落,樓底高,採閃爍星空佈置,夠哂浪漫富情調。餐牌選擇甚多,有齊沙律、小食、湯、意粉、薄餅、主菜、甜品、特色飲品等。點餐後,侍應奉上免費餐包,經烘過既餐包特別軟熟香口,配蒜香味牛油,鬆軟又香濃。亞拉斯加蟹肉牛油梨塔蟹肉飽滿鮮嫩好甘甜,牛油梨塔口感柔軟清新。凱撒沙律配煙三文魚沙律菜新鮮爽脆,醬料奶香濃厚帶點微酸,煙三文魚入口濃郁甘香,帶點煙薰味,口感肥美豐滿。黑松露野菌薄餅鋪滿味道香濃黑松露醬及厚度十足既芝士,一上枱香氣四溢,芝味香濃,拉絲效果出眾,餅底極之鬆脆,配鮮嫩野菌,味道層次分明。卡邦尼意粉濃郁芝士香氣配軟腍意粉,蛋香味十足,口感豐盈。水果茶酸酸甜甜解膩一流,清甜爽口充滿果香。
今日去開觀塘做野,
約左個附近做野既朋友晚餐,
佢極力推薦Non Kitchen。

位於觀塘精棉工業大廈1樓,
地方寬敞闊落,樓底高,
採閃爍星空佈置,夠哂浪漫富情調。

餐牌選擇甚多,有齊沙律、小食、
湯、意粉、薄餅、主菜、甜品、特色飲品等。

點餐後,侍應奉上免費餐包,
經烘過既餐包特別軟熟香口,
配蒜香味牛油,鬆軟又香濃。

亞拉斯加蟹肉牛油梨塔
蟹肉飽滿鮮嫩好甘甜,
牛油梨塔口感柔軟清新。

凱撒沙律配煙三文魚
沙律菜新鮮爽脆,
醬料奶香濃厚帶點微酸,
煙三文魚入口濃郁甘香,
帶點煙薰味,口感肥美豐滿。

黑松露野菌薄餅
鋪滿味道香濃黑松露醬及厚度十足既芝士,
一上枱香氣四溢,芝味香濃,拉絲效果出眾,
餅底極之鬆脆,配鮮嫩野菌,味道層次分明。

卡邦尼意粉
濃郁芝士香氣配軟腍意粉,
蛋香味十足,口感豐盈。

水果茶
酸酸甜甜解膩一流,
清甜爽口充滿果香。

2020-09-29
4 day(s) ago 0 views
成間餐廳環境都好闊落,加埋都幾有情調嘅燈光同埋花咗啲心思嘅小擺設,營造到成個環境都好啱三五知己去聚會或者約會食飯。.我地order左個2人set, total$548,包括左沙律、餐湯、主菜、甜品及餐飲各2份✨.♦ 黑松露野菌意食焗飯 ⋆ 呢個飯既醬汁整得好濃稠,仲有濃濃嘅黑松露味,分量正正常常,同朋友都覺得呢個飯整得唔錯!.♦ 炭燒安格斯西冷牛扒 ⋆今次既牛扒我地嗌左5成熟,我地覺得岩岩好,肉質都唔差,最鍾意佢既網紋!炭燒味好香好出,呢個價錢來講都算幾抵食。.♦ 廚師精選甜品 ⋆係一個有雪糕小泡芙,食完兩個主食再加一個甜品啱啱好,飽哂,好滿足。.@fatpet_natalie

♦ 黑松露野菌意食焗飯 ⋆

♦ 炭燒安格斯西冷牛扒 ⋆

廚師精選甜品
@fatpet_natalie
2020-10-19 0 views
好隱蔽既工廈樓上西餐廳,初初開張黎既時候冇乜人,好野傳千里,宜家多左好人,不過呢到勝在地方大,做到每張隔一張枱距離,人多吾成問題。【BBQ雞翼】$88堆積如山既單骨雞翼,有成9隻,甜蜜既bb醬加左黑胡椒粒調味,好滋味!【煙三文魚薄餅】$138薄如餅乾,脆如曲奇,每塊都有大大片煙三文魚鋪面,吾洗掙,要挑剔既地方系邊邊餅有少少焦黑左。【香辣茄汁魷魚墨魚汁意粉】$128蕃茄清新既味道中帶有少少辣,意粉軟硬恰好,有d咬口。【心太軟】$88 & 【蘋果撻】$88呢到d甜品好值得一試。

【BBQ雞翼】$88

【煙三文魚薄餅】$138

【香辣茄汁魷魚墨魚汁意粉】$128
蕃茄清新既味道中帶有少少辣,意粉軟硬恰好,有d咬口。

【心太軟】$88 & 【蘋果撻】$88
呢到d甜品好值得一試。
2020-10-17 0 views
整體來講呢間餐廳CP值幾高,佢個地鐵站唔算遠,價錢中等但食物質素高,值得一試!除咗單點之外,餐廳都有提供套餐。單點嘅話亦都可以加錢轉成套餐,好flexible!香辣蒜片海蝦意大利麵 (必食!!!)意粉份量幾多,海蝦有四隻,最重要係意粉煮到啱啱好同埋每一隻都非常鮮甜,爽口同彈牙!個人非常喜歡意粉個汁,好有蒜香之餘仲有啲辣辣地。意粉有加入蒜粒同埋蒜片,加多左一層口感!香蒜薯蓉焗田螺呢個超抵食,$128有一打田螺之餘仲有薯蓉食。薯蓉好綿滑,配埋焗田螺嘅蒜汁,簡直一流!野菌忌廉湯& 是日餐湯個人來講鍾意野菌忌廉湯,比較鮮味同埋creamy。初夏, 蘋果撻 & 是日甜品呢杯初夏係混合左蜜桃汁同埋荔枝汁,入面仲有啲果粒,好refreshing蘋果撻外脆內軟,面頭有好多塊薄薄嘅蘋果,仲有啲玉桂粉添。一口雲呢嗱雪糕一口蘋果撻,有冰火交融嘅感覺是日甜品係朱古力泡芙,朱古力雪糕唔算太甜幾好,泡芙外皮幾脆,如果份量多啲就好!

香辣蒜片海蝦意大利麵 (必食!!!)

香蒜薯蓉焗田螺

野菌忌廉湯& 是日餐湯
個人來講鍾意野菌忌廉湯,比較鮮味同埋creamy。

初夏, 蘋果撻 & 是日甜品

2020-10-17 13 views
呢間餐廳真係好適盒做party room 好希望疫情過後 可以約多啲朋友可以一齊gathering CP值高 講一講下我今晚Dinner 食左乜先 我好中意佢既餐前面包 食得出係手做🍞 好鬆軟 又好香👍👍三文魚凱撒沙律 🥙 個份量唔太多 但其實煙三文魚好足料嫁 好Fresh 龍蝦湯🦐🦐 二個字形容好“龍蝦”呀 真係有龍蝦肉嫁 十分出色帶子意大利燴飯 三大粒鮮帶子 兩邊煎香 燴飯用左青醬 口感特別好 軟硬適中香辣茄汁尤魚墨魚汁麵🍝 唔好睇好似好普通 黑魚汁麵一定都唔腥 掛到曬所有醬汁 辣汁食到 舐舐脷😋😋
講一講下我今晚Dinner 食左乜先
我好中意佢既餐前面包 食得出係手做🍞 好鬆軟 又好香👍👍
2020-10-17 0 views
估唔到牛頭角有性價比咁高嘅隱世餐廳,雖然係平日夜晚,但用餐嘅客人都唔少,不過好在座位距離好足夠,坐得幾舒服點完菜,未上餐前就有麵包,而且唔係普通麵包,有鬆軟嘅蕃茄乾麵包,入口就散發著蕃茄嘅香氣,仲有香草面包條,好似餅乾咁香脆,而且仲配黑松露牛油,感覺前菜面包已經咁豪華蒜蓉牛油雞翼未到已經聞到味道,蒜蓉嘅香氣四溢,再加上邪惡嘅溶解嘅牛油,明知食完個肚腩會內疚,但都係抗拒唔到呢份邪惡,所以好迅速從碟上殲滅,香噴噴外皮脆卜卜,單骨雞翼好易食,好快食完一隻又一隻另外香辣茄汁尤魚墨汁魚麵,賣相好精緻,紅色醬汁加上黑色嘅墨汁面,畫面好艷麗,有惹味香辣又加上甜甜酸酸嘅茄汁配合,食落好醒神,加埋爽口彈牙嘅魷魚,成道菜好活潑,食完好有活力BBQ豬肋骨上檯已經好震撼,好大盤,豬肋骨搶眼鮮艷橙紅色反光嘅外皮,下層墊住金黄色粗條薯條,加上清新嘅沙律菜伴碟,一陣撲鼻嘅燒烤豬肉香,肉質嫩滑,口感鬆軟,燒烤醬好入味,BBQ醬有另外分上,本身好惹味,所以都唔係好需要,拎嚟點薯條,令人食指大動,呢道菜色香味俱全,而且好適合大班人分享

2020-10-14 0 views
觀塘好多隱世工廈美食 今次比我搵到間門外貼滿報導 原來聘用了五星級酒店大廚本來以為好貴 估唔到二人餐只需$548😱好抵食環境好浪漫 掛滿了星星燈飾 適合拍拖聚會.凱撒沙律🥗沒想到頭盤已經感受到誠意 好大碟沙律蔬菜新鮮 灑上海量芝士 麵包烘得香脆.是日餐湯🍲今日係蕃茄湯 非常濃郁 味道唔會好酸反而有種天然的香甜味 很喜歡這碗餐湯不得不讚賞他們的麵包類 配搭黑松露 十分滿足.煙三文魚薄餅🍕係我最鍾意的薄批底 食落脆卜卜的批邊都唔會話好硬 加上煙三文魚 千島醬等每一口都十分豐富(煙三文魚份量超多).炭燒安格斯西冷牛扒🥩這是門外報章所介紹的一道菜當然要試一試 五星級大廚即燒牛扒果然非同凡響 西冷好厚 外皮燒得金黃香脆一切開肉汁爆發 呈粉嫩色的第一次用外脆內嫩來形容牛扒👍🏻必試再配搭燒牛肉汁 香氣再度昇華 好好食呀!.廚師精選甜品🍮今晚係泡芙 表面淋上了朱古力醬切開卻是雲呢拿的內餡 十分飽滿有驚喜.咖啡或茶☕️選擇了凍咖啡&凍奶茶 口感幾滑順
觀塘好多隱世工廈美食 今次比我搵到間
不得不讚賞他們的麵包類 配搭黑松露 十分滿足
煙三文魚薄餅🍕
係我最鍾意的薄批底 食落脆卜卜的
批邊都唔會話好硬 加上煙三文魚 千島醬等
每一口都十分豐富(煙三文魚份量超多)
炭燒安格斯西冷牛扒🥩
這是門外報章所介紹的一道菜
當然要試一試 五星級大廚即燒牛扒
果然非同凡響 西冷好厚 外皮燒得金黃香脆
一切開肉汁爆發 呈粉嫩色的
第一次用外脆內嫩來形容牛扒👍🏻必試
再配搭燒牛肉汁 香氣再度昇華 好好食呀!
廚師精選甜品🍮
今晚係泡芙 表面淋上了朱古力醬
切開卻是雲呢拿的內餡 十分飽滿有驚喜
咖啡或茶☕️
選擇了凍咖啡&凍奶茶 口感幾滑順
  • 炭燒安格斯西冷牛扒
2020-10-14 28 views
今日專登去觀塘搵野食,行過呢間喺工廠大廈上面嘅意大利餐廳,我見門口有介紹話五星級廚師主理,所以入去試吓。入到餐廳好寛躺同裝修都幾靚。未點野食前,台員已經攞咗d餐前包比我地食,d包幾好食,我諗應該係佢地自家制嘅。凱撒沙律,沙律菜好新鮮,咬落脆卜卜,係開胃之選炸洋蔥圈,都幾大碟,個外皮非常脆,點埋個沙律汁一齊食,好配合。炸魚薯條,份量都幾多,有6條魚手指,個外皮好脆好薄,唔會好似食粉漿咁,而d薯條都好香脆。意大利巴馬火腿薄餅,個薄餅皮係薄批,上面勁多巴馬火腿,非常抵食香辣蒜片海蝦意大利粉,d意粉好出色,煙煙韌韌,唔會煮得過淋,上面仲有好多蒜片,辣辣地非常香口惹味,d蝦好爽口,好新鮮。

凱撒沙律,沙律菜好新鮮,咬落脆卜卜,係開胃之選

2020-10-12 0 views
觀塘區一路都好多工廈餐廳,上網見到呢間好似幾吸引決定黎試下~見到menu有個2人餐好似幾抵就叫左個試下🥰Breadstick 好鬆脆,嗰dip好香。🤩沙律菜好新鮮,啲麵包粒好似新鮮自家製咁蕃茄湯先甜度適中,係用新鮮蕃茄整㗎,飲到尾你就會發現有蕃茄子同蕃茄皮,好好飲。主菜叫左medium well既牛扒,佢真係炭燒㗎,好香charcoal 味,廚師手勢好好,塊扒好Juice。連配菜都好有心思,以蕃茄仔加咗蒜蓉好香好好味。另外叫左巴馬火腿pizza,個Pizza新鮮烤好,芝士同Parma ham 都好足料,Pizza底好香脆。最後食埋個甜品同咖啡簡直好滿足好飽🥳服務環境全部都滿意,下次一定再黎😋😋

Breadstick 好鬆脆,嗰dip好香。🤩
沙律菜好新鮮,啲麵包粒好似新鮮自家製咁

2020-10-10
2020-10-11 41 views
準備放大假,當然要去hea下,所以放工後就同朋友去傾下計😛今日餐廳都幾滿,可能因為d 人太耐冇出街食飯叫左好多人推介的蒜蓉牛油雞翼🧄🧈🥠...上台時香噴噴🤩超肚餓😋帶子意大利燴飯🥘飯粒分明味道唔錯😛香蒜薯蓉焗田螺🧄🥔🐌,田螺有1打超多🤣🤣兩個人都食唔晒,薯蓉都好好味Parma Ham pizza🥓🍕不過ham有d肥,而且餅底唔脆,麻麻地Blood mary杯野幾好飲,不過略嫌冰唔夠,唔夠凍
帶子意大利燴飯🥘飯粒分明味道唔錯😛

Blood mary杯野幾好飲,不過略嫌冰唔夠,唔夠凍