2025-06-02
隱世工廈炭燒牛扒 同太太撐枱腳驚喜收穫!上個禮拜同太座慶祝紀念日,專登揾間隱世餐廳撐枱腳。搵到觀塘鴻圖道精棉工業大廈樓上嘅「Non Kitchen」,坐得舒服唔侷促,啱晒兩公婆靜靜哋傾偈。炭燒牛扒 焦香鎖住肉汁主角係 炭燒紐西蘭戈冷牛排,嗌咗medium rare。一上枱就聞到陣陣炭火焦香,直頭係嗅覺先食!件牛扒外層燒到微微脆口,切開見到粉嫩嘅肉心,啲肉汁多到差啲流落砧板。冷牛本身油脂均勻,入口軟腍得嚟帶啲咬口,炭燒味同濃郁嘅牛肉味夾到絕,唔使點醬汁已經好鬼正。最抵讚係啲肉邊位帶少少脂肪,燒到脆香,咬落去油香爆出嚟,簡直係邪惡嘅享受!香辣蝦意粉 鑊氣十足夠刺激另一道 香辣蒜片海蝦少意粉 都冇失手!大蝦夠晒新鮮,蝦肉爽口彈牙,重點係個香辣蒜片醬汁 — 蒜片炸到金黃脆卜卜,辣度係慢慢滲出嚟嗰種,唔會霸道搶喉,反而吊出蝦嘅鮮甜。意粉煮得啱啱好,咬落有韌度,索晒啲香辣蒜油同蝦膏精華,鑊氣十足,食到舐舐脷!呢個辣度對我哋嚟講好過癮,夠刺激又唔會遮晒其他味道。兩公婆嘅滿足收工飯成個set份量啱啱好,兩公婆食到摸住個肚好滿足。喺工廠區工廈入面,估唔到有咁高質嘅西餐,炭燒牛扒同香辣意粉都做得出色。環境
炭燒牛扒 焦香鎖住肉汁
香辣蝦意粉 鑊氣十足夠刺激
兩公婆嘅滿足收工飯
成個set份量啱啱好,兩公婆食到摸住個肚好滿足。喺工廠區工廈入面,估唔到有咁高質嘅西餐,炭燒牛扒同香辣意粉都做得出色。環境舒服唔嘈雜,服務又細心,絕對係拍拖食飯嘅穩陣之選!下次紀念日,我諗太太都會點頭再嚟過!