2023-01-09 59 views
係旺角買完野,有點肚餓,去了餃掂手工餃子雲吞專門店食野。這裡有多款不同口味的餃子可以選擇,煎餃或湯餃也可以。我揀左龍鳳松茸雙湯餃配狀元九鼎湯。係依度食野,一定不要錯過佢地自家製醃蘿白,口感清爽又夠開胃。一次過試曬兩款口味,一共有八隻。餃子皮厚薄適中,吾會太厚身,餡料算幾多,入口有淡淡的松茸的味道。個湯完全無味精,這個湯夠滋潤喉嚨,尤其適合依加飲。我再加一個小食,就蜜餞雞翼。雞肉幾嫩滑。外皮沾了甜甜的蜜餞,特別好味。
係旺角買完野,有點肚餓,去了餃掂手工餃子雲吞專門店食野。

這裡有多款不同口味的餃子可以選擇,煎餃或湯餃也可以。

我揀左龍鳳松茸雙湯餃配狀元九鼎湯。

一次過試曬兩款口味,一共有八隻。

個湯完全無味精,這個湯夠滋潤喉嚨,尤其適合依加飲。

我再加一個小食,就蜜餞雞翼。

雞肉幾嫩滑。

外皮沾了甜甜的蜜餞,特別好味。
2023-01-04 74 views
上次幫襯係2019年年中喺界限街分店,當時中午過後、體力勞動工作完身水身汗,完工時樓下正正係餃掂,雖然熱辣辣食湯餃但對佢印象好好,所以一路等經過就再試。今次lunch時間路經始創,一於再食。舖面唔細(一定大過界限街嗰間),奈何阿姐知我一位就指我埋去一張六人檯一角同另一食客搭檯,明明前後有四張四人檯吉。算,食餃子姐。肚餓,點餐!粟米豬肉餃拼元貝豬肉湯餃。粟米豬肉餃,裡面啲料口感硬,成舊嘢都係硬!唔係爽,係硬!元貝豬肉餃,少偏鹹,係食得出元貝料嘅少少鮮味,問題係我一定比一般人食得鹹,但佢嘅鹹都去到我上限!補充:料係足總結:元貝豬,尚可;粟米豬,差劣。
粟米豬肉餃,裡面啲料口感硬,成舊嘢都係硬!唔係爽,係硬!
補充:料係足
總結:元貝豬,尚可;粟米豬,差劣。
2023-01-04
$68 (Lunch)
今日晚上唔想食飯,諗諗下男朋友就提議食餃子🥟🤭👍🏻 一野就諗起呢間餃掂,因為好味,所以翻食過好多次。疫情前,鋪頭會長期放一樽酸蘿蔔係度俾人任食;宜家就要問佢地先有,仲要得番一碟仔(不過都好過無)粟米豬肉餃 ($56)因為要share食,所以叫左10隻湯餃。我每次食餃掂幾乎都係叫粟米豬肉餃,因為d粟米🌽又爽又甜,配埋豬肉餡係正既。不過最正係個湯底,叫狀元九鼎湯。用蘋果、無花果、魚、淮山、豬尾骨煲成,甜甜地好易入口,我次次都飲哂。雲吞湯麵12隻 ($50)因為我唔太食得辣,所以叫左少辣,辣度對我黎講岩岩好。雲吞比餃子細粒好多,同埋麵一齊食,每一啖都可以食一粒雲吞😇

粟米豬肉餃 ($56)
粟米豬肉餃

雲吞湯麵12隻 ($50)
雲吞湯麵

粟米豬肉餃
雲吞湯麵
2022-12-21 55 views
行完街,朋友突然間好想食餃子,帶咗佢去食餃掂,呢間分店都食過好多次,水準好穩定。😋野生松茸素餃每隻餃子都好飽滿,外皮煎得香脆,素餃清新唔油膩,正😋龍鳳松茸煎餃內餡有黑白松露,好香,配搭得恰到好處。雙拼 雲耳椰菜湯餃+粟米豬肉湯餃雲耳椰菜餃一如以往好食,今次想特別讚一讚粟米豬肉餃,粟米好清甜麻辣松花皮蛋份量唔少,麻辣味適中,朋友平時唔食辣都食左幾件。🤣豆漿 辣菜圃自家製辣菜圃配餃子又係另外一種風味,鍾意食辣嘅朋友一定要試吓

野生松茸素餃
每隻餃子都好飽滿,外皮煎得香脆,素餃清新唔油膩,正😋

龍鳳松茸煎餃
內餡有黑白松露
,好香,配搭得恰到好處。

雙拼 雲耳椰菜湯餃+粟米豬肉湯餃
雲耳椰菜餃一如以往好食
,今次想特別讚一讚粟米豬肉餃,粟米好清甜

麻辣松花皮蛋
份量唔少,麻辣味適中,朋友平時唔食辣都食左幾件。🤣

豆漿

辣菜圃

• 龍鳳松茸雙煎餃
  • 粟米豬肉餃
  • 野生松茸素餃
  • 狀元九鼎湯
2022-12-19 27 views
冬天真係要食返啲熱辣辣嘅嘢,食餃子都係一個不錯的選擇。🐷至尊松茸豬肉餃( 湯) - $80 /8隻跟狀元九鼎湯,個湯好鮮甜,飲得出係真材實料。松茸令餃子更加鮮甜。🥟雙拼煎餃(韭菜豬肉、粟米豬肉)- $64 / 10隻餃子皮夠薄,韭菜又唔會太靭,粟米夠甜。啱啱知道有少少燶邊,好香口。🥚日本龍鳳蛋 - $32溏心蛋加黑白松露醬,成件事好高級。🥬上湯松茸時蔬 - $32碟菜煮得好夠林。🍗蜜餞雞翼 - $32/5隻好夠甜,蜂蜜味濃。🥛豆漿 - $15幾大杯,夠晒飲。
冬天真係要食返啲熱辣辣嘅嘢,食餃子都係一個不錯的選擇。

🐷至尊松茸豬肉餃( 湯) - $80 /8隻
跟狀元九鼎湯,個湯好鮮甜,飲得出係真材實料。
松茸令餃子更加鮮甜。

🥟雙拼煎餃(韭菜豬肉、粟米豬肉)- $64 / 10隻
餃子皮夠薄,韭菜又唔會太靭,粟米夠甜。
啱啱知道有少少燶邊,好香口。

🥚日本龍鳳蛋 - $32
溏心蛋加黑白松露醬,成件事好高級。

🥬上湯松茸時蔬 - $32
碟菜煮得好夠林。

🍗蜜餞雞翼 - $32/5隻
好夠甜,蜂蜜味濃。

🥛豆漿 - $15
幾大杯,夠晒飲。

2022-12-19 31 views
餃掂 的 餃子 食過夠大隻又多料,今次再嚟太子食過,我哋2個叫咗17隻餃再加3個小食和2枝飲品都係不用$130/位叫完食物當然叫待應拿酸蘿蔔,這裡必食又免費,酸度剛好又夠爽口,勁開胃。等一陣餃子一份 湯餃 和一份煎餃 就來到白菜豬肉餃10隻$56,湯味道剛好而且沒有味精,最後我都飲晒了,白菜令到個餃幾爽口,豬肉份量都不少所以整體都幾大隻少有來到必食的 壽喜燒牛肉煎餃 7隻$58,真心要小心勁多肉汁,一咬搞到張桌都有不少汁即時食得要小心,牛肉味濃煎餃又令到幾脆口黃金原味皮蛋$28,皮蛋帶點流心感有少少醋味夠開胃。手拍青瓜的青瓜好爽口帶點微辣幾惹味每次來都會叫的 蜜餞雞翼 3隻$24都保持到不錯,甜甜的幾入味,雞翼又大隻飲品當然叫自制的 檸檬薏米 和 山楂雪梨水 一大枝$28,味道濃十分足料又不甜,2款都帶點酸所以都幾清新

-餃掂手工餃子專門店-@旺角.晚餐唔想食得太Heavy的時手,就會諗到食餃子,夠飽肚又多選擇。餐廳座位都好闊落,唔會坐得迫夾。.龍鳳松茸雙煎餃 (8隻/ $98)餐廳鎮店之選,將白松露同黑松露分別混入豬肉餡料內,咬落都幾香松露味。而且餃子煎到金黃香脆,好香口。估唔到松露同煎餃原來好夾。.另外想讚一下這裡的餃子都算幾大粒,餡料好足,餃皮唔會好厚好硬。.重慶鮮肉雲吞 (12隻/$42)選擇左小辣,湯底唔算好油,加入蔥花同芫茜調味。雲吞皮好薄好滑,每粒雲吞細細粒,味道不錯。.狀元九鼎湯 ($20)以蘋果、生魚、無花果、淮山和豬尾骨煲成,比想像中清淡的味道,有魚的清甜香味。飲得出無味精,真材實料煲成的。.另外點了麻辣松花皮蛋($25)和四川涼皮 ($32),皮蛋通常都唔會出錯,哩個都夠流心,調味不錯。.四川涼皮 ($32)晶瑩剔透的涼皮,唔會痴成一舊舊,口感煙韌,加埋花生碎、蔥花同辣椒和陳醋調味,非常開胃。.另外要一讚餐廳的調味料—菜脯豆豉醬,加入左菜脯和豆豉的辣醬,本身唔會太辣,亦令口感同味道更有層次,就黎配餃子真係更添風味。
-餃掂手工餃子專門店-
@旺角

龍鳳松茸雙煎餃 (8隻/ $98)
重慶鮮肉雲吞 (12隻/$42)
狀元九鼎湯 ($20)
四川涼皮 ($32)
2022-12-12 60 views
6點幾放工未係太肚餓,又見到佢寫住天下第一餃咁勁😏,就入咗呢間餃子店試下,入到去係比較舊式ge中式裝潢,甚至係有d老土tim🤐叫咗個最普通ge 韮菜豬肉湯餃配狀元九鼎湯(10隻)$56首先試咗個湯底-狀元九鼎湯🥣,睇返網上講佢係粉葛加生魚煲成嘅湯,的確係飲到粉葛味,但感覺好淡,似素湯,又勁淺色🫥,我自己會寧願飲返媽媽煲嘅老火粉葛湯~至於個餃子🥟不過不失,天下第一餃就名過於實了🫣餃子皮一般厚薄,韭菜餡料亦都冇咩特別,其他餃子店都做到嘅水準🙃不過值得一題係佢嘅醬料💧,分別有香辣醬同四川麻辣醬,前者冇咁辣,加入咗豆豉同菜脯,個人來講幾鍾意,就咁食啲菜脯都覺得幾好味😋,同埋餃子一齊食又有另一番風味,後者辣汁就比較似跟住落嚟講嘅四川涼皮醬汁,偏辣多少少四川涼皮-BB辣$32晶瑩剔透😍,酸酸辣辣,個人來講辣咗少少🌶,十分開胃,加上花生碎🥜,食落就更加有口感,啲涼皮唔會黐埋一舊,每一塊涼皮都可以分開,呢個涼拌小菜絕對會係食完會想再食🤤如果要食餃子嘅話,我就唔太推薦,因為價錢偏貴💸,品質一般,湯底可以話唔推薦,所以仲有其他更加好嘅選擇,但其他涼拌小菜都建議大家可以去試吓嘅,最後亦都要提吓個廁所,十分之
叫咗個最普通ge 韮菜豬肉湯餃配狀元九鼎湯(10隻)$56

四川涼皮-BB辣$32
四川涼皮

如果要食餃子嘅話,我就唔太推薦,因為價錢偏貴💸,品質一般,湯底可以話唔推薦,所以仲有其他更加好嘅選擇,但其他涼拌小菜都建議大家可以去試吓嘅,最後亦都要提吓個廁所,十分之細😵,令到我會卻步唔再黎🫠
2022-11-29
四川涼皮
2022-11-17 70 views
今日又要ot,收買人命咩,放左工,好肚餓啊,快啲搵野食先。經過餃掂,食餃子都好喎!好,坐低睇吓有咩好食先。至尊松茸豬肉餃,煎到表面金黃色,好香好脆,咬落去卜一下,裡面嘅餡料好juicy,松茸味好香。仲有個醬可以點,左邊甜,右邊辣,我就喜歡辣多啲。今日係蘋果生魚豬骨湯,冇味精,飲落好鮮甜,食完煎餃潤下。蜜餞雞翼,個蜜糖唔會過甜,剛剛好掛係雞翼上,個甜味好特別。蜂蜜檸檬薏米水,飲薏米水去濕,又潤又健康,好過飲可樂,岀街食飯都可以好味又養生。

好,坐低睇吓有咩好食先。

今日係蘋果生魚豬骨湯,冇味精,飲落好鮮甜,食完煎餃潤下。

蜜餞雞翼,個蜜糖唔會過甜,剛剛好掛係雞翼上,個甜味好特別。

2022-11-05 69 views
太子唔知點解特別多餃子選擇,喺啲小街入邊有一間成日都排長龍,雖然冇食過嗰間,但試吓呢間都無妨,起碼唔使排隊。入到去真係有驚喜,啲餃子餡料用了非常之好,尤其是松茸餃子,巨型煎餃。下次一定要再嚟食過。
下次一定要再嚟食過。
2022-11-02 543 views
呢間餃掂係基榮小學巴士站隔離,幾方便,愈來愈多分店……睇黎真係幾好生意😂大約1年前係cwb食過,今次再食,食太子店😊精選菜式🙊龍鳳松茸餃 - 湯每隻餃子都有齊黑白松露,勁Yummy,配埋招牌狀元九鼎湯,補氣健脾,老火湯,超岩都市人😆 1個價錢,有餃子有湯飲,超值。壽喜燒牛肉餃 - 煎食肉獸黎講,呢款餃子絕無欺場,咬落去feel到平時食壽喜燒果種口感,連自己燒嘅氣力同時間都慳返🤣大滿貫素餃 - 煎食咁多肉啊,熱氣野,自然要叫返d菜平衡下,與其$32叫碟菜,不如叫個素餃啦。本身諗住叫湯,點知姐姐提議煎,香口及更好味,唯有聽專業人士意見啦🙊 每粒餃子都足料,有菇菌、菜苗及瓜類等,食返d蔬菜類,即刻無咁guilty 😉黃金原味皮蛋自己係屋整唔到,豐富蛋白質😜凍凍地,醒胃👍蜜餞雞翼食完第一隻有點後悔沒有叫5隻款,因為真係好好食!! 甜度適中,令人食不停口……自家製山楂雪梨水山楂味較濃,要留意,一路飲都係山楂味搶咗雪梨味,山楂始終較重口味,要留意喔,健康之選😁環境:好闊落,仲有唔少卡位,坐得舒服,最緊要唔限時⏰ 枱面有齊辣椒醬、醋、豆鼓醬及醬油,真正混醬無難度😂😂 CP值高,會再次光顧😍
大約1年前係cwb食過,今次再食,食太子店😊

精選菜式🙊

龍鳳松茸餃 - 湯

壽喜燒牛肉餃 - 煎

大滿貫素餃 - 煎

黃金原味皮蛋
自己係屋整唔到,豐富蛋白質😜
凍凍地,醒胃👍

蜜餞雞翼

自家製山楂雪梨水

環境:
好闊落,仲有唔少卡位,坐得舒服,最緊要唔限時⏰

枱面有齊辣椒醬、醋、豆鼓醬及醬油,真正混醬無難度😂😂

CP值高,會再次光顧😍
2022-10-20
Last Night Supper
2022-10-14 111 views
⁂ ⁂ ⁂⁂ ⁂ ⁂ 餃掂手工餃子專門店(旺角店) ⁂ ⁂ ⁂⁂ ⁂ 媽咪係餃子達人,今日又約左佢出黎食。媽咪亦指定要食旺角店!兩點幾去到無咩人,座位任選。-自家製山楂雪梨水HKD20-蜂蜜檸檬薏米水 HKD20每次黎都會飲,感覺養生,唔係假嘅糖水味-元貝豬肉湯餃 HKD50今次唔係太食得出有元貝喺入面😅反而食到金菇?-龍鳳松茸雙煎餃 HKD98 難怪係皇牌!好濃厚既松露味-壽喜燒牛肉煎餃 HKD58今次食冇上次咁甜 相對特色減弱左-黃金原味皮蛋

媽咪係餃子達人,今日又約左佢出黎食。媽咪亦指定要食旺角店!

兩點幾去到無咩人,座位任選。

-自家製山楂雪梨水HKD20
-蜂蜜檸檬薏米水 HKD20

每次黎都會飲,感覺養生,唔係假嘅糖水

-元貝豬肉湯餃 HKD50
今次唔係太食得出有元貝喺入面😅反而食到金菇?

-龍鳳松茸雙煎餃 HKD98

難怪係皇牌!好濃厚既松露味

-壽喜燒牛肉煎餃 HKD58
今次食冇上次咁甜 相對特色減弱左

-黃金原味皮蛋

2022-09-28
$140 (Lunch)
  • 自家製山楂雪梨水
  • 山楂雪梨水
  • 龍鳳松茸雙煎餃
旺角既街坊都知呢間餃掂真材實料,屹立不倒多年就知係信心保證,午市晚市多數滿坐,有時一邊食一邊見到姐姐係到包,就知佢地對自己既餃子幾有信心!芫荽豬肉煎餃$65芫荽餃出面比較小見,芫荽愛好者一定要叫!芫荽夠香夠多,配埋豬肉,食到啖啖芫荽味,又有肉味,配合得好好。香煎軟心芝士餃$68芝士餃又係比較新式既款,熱辣辣既溶心芝士有拉絲,好邪惡啊!😍😋韭菜豬肉煎餃$60韭菜有韭菜味!配埋零味精狀元九鼎湯,好完美既一餐!麻辣松花皮蛋$25皮蛋有流心,加埋麻辣醬絕配啊😋

芫荽豬肉煎餃$65

香煎軟心芝士餃$68

韭菜豬肉煎餃$60

韭菜有韭菜味!配埋零味精狀元九鼎湯,好完美既一餐!

麻辣松花皮蛋$25

皮蛋有流心,加埋麻辣醬絕配啊😋
2022-09-15
2022-10-12 47 views
今日又黎到餃掂,主要因為佢又近又抵食又無味精,都市人好難自己日日煮飯,所以好需要一間無味精既日常飯堂,餃掂就係最好既選擇,真材實料,食完都唔口喝。龍鳳松茸煎餃 $147我鍾意食黑松露,所以每次都會叫淨黑松露,咬開勁香黑松露味,見到入面好多黑蚊蚊既黑松露,多到成隻都係嫁,係呢到既必叫食物!韭菜豬肉湯餃 $56韭菜好香,有一種媽媽包既味道,湯餃都有配埋狀元九鼎湯,由粉葛、鯽魚、紅蘿蔔、赤小豆,排骨等熬製而成,清甜滋潤,配餃子一流!大白菜豬肉湯餃$45大白菜餃好好味,白菜有咬口夠爽,肯定係新鮮白菜先有既口感。自家制山楂雪梨水$28我覺得呢到第二個必叫既係山楂雪梨水,唔會太甜,十分清潤,夏天飲一流!
今日又黎到餃掂,

龍鳳松茸煎餃 $147

韭菜豬肉湯餃 $56

大白菜豬肉湯餃$45

大白菜餃好好味,白菜有咬口夠爽,肯定係新鮮白菜先有既口感。

自家制山楂雪梨水$28

2022-09-25
2022-10-10 49 views
做日做完GYM , 突然好想食D餃子, 由旺角行到太子俾我見到一問叫餃掂既餃子専門店, 一於去試試, 係門口見餃子個湯係老火湯, 係咁咁正丫?入到去睇下餐牌, 普通餃子價錢都合理, 但係店員推介龍鳳松茸餃, 係貴少少, 但係包無失望, 食過一定返轉頭, 講到咁誇咁就要試下啦另外仲叫咗元貝豬肉餃同韭菜豬肉煎餃, 應該會好飽下, 龍鳳松茸餃-不得了, 入口好香菇菌味, 松茸味將D豬肉提鮮得好緊要, 店員無介紹錯, 好女子味元貝豬肉餃- 第二最值得叫既餃子, 元貝有少少咸鮮味, 好惹味,韭菜豬肉煎餃 - 香口推介, 外脆內多汁, 再點下佢地既菜甫辣椒油, 好好味結論: 好出色既餃子店, 味道100分
另外仲叫咗元貝豬肉餃同韭菜豬肉煎餃, 應該會好飽下,

結論: 好出色既餃子店, 味道100分
2022-10-09