2023-03-08
在其他分店吃過這招牌的小雲吞及水餃,特別是配菜酸羅白很好吃。今天路過這太子分店,也進來吃碗麵。點完餐見到成間店得出面呢一瓶酸羅白,正想取碟仔夾兩塊回來。(其他分店都是放桌上的)短髮既女職員前來阻止:「妹妹,呢個你地唔可以自己攞既。」😳 講完呢句就停左。(我心諗:咁所以呢,你想我點?即係要點先食到?定其實係裝飾來,定要填取攞定你唔知我想攞?)停左半分鐘,我問:「咁要點先有得食?」(你係咪應該行過來就話幫我夾,而唔係介紹規條呢?)女職員:「你要係咪?呢度要叫我地夾。」(難道我係出來欣賞?)我:「其他分店都可以自己夾」職員:「呢度唔係。」(完全無解釋,因為數量不足,唔衛生,人手不足定咩原因。你解釋我會體諒。大家工作都不易。但你咁。。。)終於有四塊酸白蘿蔔食。食完碗麵,想食多兩塊,出去問佢:「可以再要多兩塊嗎?」 佢話無,一枱一次。唔知呢個係個別店鋪既措施定最近集團新政策。但就算係d店既限量免費菜鋪,加一盤都係加錢啫。介意人食多兩舊的話,可以收錢,唔洗咁態度對客人。呢次經驗後,唔會再來呢間鋪。唔洗再乞你要白蘿蔔。麵同餃都可以節省。
今天路過這太子分店,也進來吃碗麵。點完餐見到
我:「其他分店都可以自己夾」
職員:「呢度唔係。」
終於有四塊酸白蘿蔔食。