在其他分店吃過這招牌的小雲吞及水餃,特別是配菜酸羅白很好吃。今天路過這太子分店,也進來吃碗麵。點完餐見到成間店得出面呢一瓶酸羅白,正想取碟仔夾兩塊回來。(其他分店都是放桌上的)短髮既女職員前來阻止:「妹妹,呢個你地唔可以自己攞既。」😳 講完呢句就停左。(我心諗:咁所以呢,你想我點?即係要點先食到?定其實係裝飾來,定要填取攞定你唔知我想攞?)停左半分鐘,我問:「咁要點先有得食?」(你係咪應該行過來就話幫我夾,而唔係介紹規條呢?)女職員:「你要係咪?呢度要叫我地夾。」(難道我係出來欣賞?)我:「其他分店都可以自己夾」職員:「呢度唔係。」(完全無解釋,因為數量不足,唔衛生,人手不足定咩原因。你解釋我會體諒。大家工作都不易。但你咁。。。)終於有四塊酸白蘿蔔食。食完碗麵,想食多兩塊,出去問佢:「可以再要多兩塊嗎?」 佢話無,一枱一次。唔知呢個係個別店鋪既措施定最近集團新政策。但就算係d店既限量免費菜鋪,加一盤都係加錢啫。介意人食多兩舊的話,可以收錢,唔洗咁態度對客人。呢次經驗後,唔會再來呢間鋪。唔洗再乞你要白蘿蔔。麵同餃都可以節省。
今天路過這太子分店,也進來吃碗麵。點完餐見到

我:「其他分店都可以自己夾」
職員:「呢度唔係。」

終於有四塊酸白蘿蔔食。

2023-03-08 184 views
餃掂,真係要試下佢既餃子。😏差唔多有十款餃子,有常見既韮菜豬肉餃,白菜豬肉餃,又有貴價既松茸餃,元貝餃,壽喜燒牛肉餃,可以各自配湯或煎,好多選擇。- 狀元九鼎湯俾個名吸引咗,清清地,味道OK,唔重味精。- 醃蘿蔔枱面有醬料同醃菜,任食。醃蘿蔔非常開胃,覺得係一個驚喜。🤩- 韮菜豬肉餃雖然係常見餃子,但係做得唔錯,皮薄而餡料飽滿,口感同埋味道都幾好。- 壽喜燒牛肉餃又係俾個名吸引咗,冇預期咁好,但係都好多肉汁,味道OK,可以試下。- 麻辣松花皮蛋正正常常,冇乜特別。見到隔離枱啲煎餃,好似仲吸引,下次一定要試下。😆😆
餃掂,真係要試下佢既餃子。😏

- 狀元九鼎湯
俾個名吸引咗,清清地,味道OK,唔重味精。
- 醃蘿蔔
枱面有醬料同醃菜,任食。
醃蘿蔔非常開胃,覺得係一個驚喜。🤩
- 韮菜豬肉餃
- 壽喜燒牛肉餃
- 麻辣松花皮蛋
正正常常,冇乜特別。

見到隔離枱啲煎餃,好似仲吸引,下次一定要試下。😆😆
2023-02-03
2023-03-07 17 views
一直超愛餃子雖然呢間鋪已經好耐 但都一直冇食😂😂終於有次經過 朋友話食餃囉咁就去左食下午茶叫左韮菜煎餃,茶餐仲有小食同大大杯豆漿 好抵食等左陣 終於上餃煎得好好 超脆 好味第二次自己再去食比起第一次,今次煎得麻麻,仲非常非常油係成口油嗰種感覺好失望好彩 見到枱有樽酸蘿蔔,以前食過朋友整嘅酸蘿蔔超好味見到即刻夾左啲嚟食算唔上好好味,但免費嚟講都ok可能係朋友整得太好味 所以失望但tea time去好似唔覺有酸蘿蔔唔知係咪正價時段先有呢
一直超愛餃子
雖然呢間鋪已經好耐 但都一直冇食😂😂

終於有次經過 朋友話食餃囉
咁就去左食下午茶
叫左韮菜煎餃,茶餐仲有小食同大大杯豆漿 好抵食

等左陣 終於上餃
煎得好好 超脆 好味

第二次自己再去食
比起第一次,今次煎得麻麻,仲非常非常油
係成口油嗰種感覺
好失望

好彩 見到枱有樽酸蘿蔔,以前食過朋友整嘅酸蘿蔔
超好味
見到即刻夾左啲嚟食
算唔上好好味,但免費嚟講都ok
可能係朋友整得太好味 所以失望

但tea time去好似唔覺有酸蘿蔔
唔知係咪正價時段先有呢

• 醃蘿蔔
2023-03-02 23 views
太子一帶有好多餃子店,為食妹👧🏻係餃子控,決定試勻一帶餃子店🥟。餃子🥟有十二款口味,味道選擇多。份量分中、大兩款,可選湯餃或者煎餃,你喜歡湯餃定煎餃?Why Not Both 😛。醃蘿蔔店舖特色免費小食醃蘿蔔,酸酸的非常開胃。臨走忍唔住買了小樽回家慢慢嘆😮‍💨。龍鳳松茸雙湯餃 (中)龍鳳松茸係黑白松露。分別有四隻黑松露🥟和四隻白松露🥟,配狀元九鼎湯🥣。皮薄餡鮮,松茸香氣撲鼻🤤。湯頭鮮甜美味,用上美國蛇果🍎、生魚、無花果、淮山、豬尾骨烹製。生津抗燥,非常適合現時天氣❣️。粟米豬肉餃(中)湯餃皮薄多汁,一啖餃子一啖湯好正😎。香煎軟心芝士餃子🥟(大)芝士餃子一定選煎餃,煎餃外脆內軟,配熱溶芝士絕對係Prefect Match ❤️。山楂雪梨水蜂蜜檸檬薏米水一樽樽方便衞生🫶🏻
醃蘿蔔
龍鳳松茸雙湯餃 (中)
粟米豬肉餃(中)
湯餃皮薄多汁,一啖餃子一啖湯好正😎。
香煎軟心芝士餃子🥟(大)
山楂雪梨水
蜂蜜檸檬薏米水
一樽樽方便衞生🫶🏻
自己本身非常喜歡吃餃子,香港地要搵間高質嘅餃子店絕對唔難,所以呢日就去咗呢間 - 餃掂,全港九新界都有分店,而且餃子種類多元化,嚴選食材,每日即製!所有餃子都係以人手在店內每天包製,每款都有湯/灼和煎嘅選擇,甚至乎外賣生餃子回家慢慢嘆亦可!🥟至尊松茸豬肉餃 (湯餃子 跟狀元九鼎湯) - 松茸餃係店家嘅招牌,有3款選擇,而松茸本身有好多食療作用,營養價值非常高!我就點咗呢款松茸配搭豬肉做餡料嘅餃,松茸嘅香味夾著新鮮豬肉嘅豐富口感,真係食唔停口!而每款湯餃子跟嘅狀元九鼎湯亦有補氣健脾、生津抗燥嘅功效🥟壽喜燒牛肉餃 (煎餃子) -呢款就揀咗煎餃,皮薄而餡料超豐滿,外皮煎得金黃香脆,咬落脆卜卜,壽喜燒牛肉味道香濃惹味,松茸餃以外我會推介呢款👍🥟粟米豬肉餃麵 - 餃子皮薄夠飽滿,浸了湯亦不會爛開,粟米和豬肉嘅份量平均,咬落有口感而味道亦非常鮮甜🥢黃金原味皮蛋 - 半流心嘅蛋黃,口感鮮滑爽口,食得辣嘅可要求加少少麻辣油,食起上嚟更好味!

🥟至尊松茸豬肉餃 (湯餃子 跟狀元九鼎湯) -

🥟壽喜燒牛肉餃 (煎餃子) -

Type of Meal
Dinner
  • 至尊松茸豬肉餃
2023-02-27 26 views
朋友好鍾意食餃子🥟,見到餐廳門口寫住天下第一餃,就吸引咗我地入去😆餃子選擇頗多,揀咗幾款share食🥢至尊松茸豬肉湯餃🥟($80)松茸嘅幽香令餃子味道更有層次蘸埋松茸醬食好惹味👍🏻配埋嘅狀元九鼎湯,睇餐牌就知道足料用生魚、蘋果、無花果、淮山、豬尾骨煲,仲冇加味精,味道清甜👍🏻🥢龍鳳松茸雙煎餃🥟($98)用黑白松露做餡,味道濃郁有驚喜👍🏻煎餃個底脆脆地好香口🥢芫荽豬肉餃($48)啖啖都係芫荽味🍀同豬肉餡都夾芫荽控一定唔會失望湯底係狀元九鼎湯,正👍🏻🥢蜜餞雞翼🐤($24)煎香咗嘅雞翼幾香口配埋甜甜地嘅醬汁唔錯🥤熱蜂蜜🐝檸檬🍋薏米水($20)平時都鍾意飲檸檬薏米水,加埋蜂蜜,更滋潤清甜
餃子選擇頗多,揀咗幾款share食

🥢至尊松茸豬肉湯餃🥟($80)
松茸嘅幽香令餃子味道更有層次
蘸埋松茸醬食好惹味👍🏻
配埋嘅狀元九鼎湯,睇餐牌就知道足料

🥢龍鳳松茸雙煎餃🥟($98)
用黑白松露做餡,味道濃郁有驚喜👍🏻
煎餃個底脆脆地好香口

🥢芫荽豬肉餃($48)
啖啖都係芫荽味🍀同豬肉餡都夾
芫荽控一定唔會失望
湯底係狀元九鼎湯,正👍🏻

🥢蜜餞雞翼🐤($24)
煎香咗嘅雞翼幾香口
配埋甜甜地嘅醬汁唔錯

🥤熱蜂蜜🐝檸檬🍋薏米水($20)
平時都鍾意飲檸檬薏米水,加埋蜂蜜,更滋潤清甜
2023-02-26 110 views
去到太子附近搵食上網見到呢間餃子店幾多人推介價錢又平民 呢排窮窮地岩哂😭位置原來同始創一街之隔但平時好少過對面 (金都果邊) 所以無留意到原來遠在天邊 近在眼前🤓入到去座位舒適 又唔會好迫餃子店來講幾大間下餐牌都好揼本😛 有設計、新淨、仲有logo 欣賞🫡(之後search返 原來已有好幾間分店)🔻菜脯豆瓣醬呢個配搭幾新奇😙略嫌菜脯切得太細粒雖然本身想食平啲 但作為松露控 竟然見到有黑松露餃子😳實在忍唔住要試一試🔻龍鳳松茸雙湯餃🥟 ($92/8隻)龍鳳=黑白松露唔使做選擇 兩樣都有得試哂最開心白松露香味無咁出 整體比較黏黑松露一咬就好香 偏向清新 個人比較喜歡黑松露的🥰其實兩者肉汁都好多🤤餃皮厚薄適中均勻 唔會好粉一舊舊呢間店標榜每日新鮮自家製!又真係幾新鮮既🤣🔻狀元九鼎湯🐟 (湯餃子配埋 or $20/碗)睇返menu介紹係用左美國蘋果、生魚、無花果、淮山、豬尾骨咁多種材料熬製而成飲落口又真係有魚味 易入口既我超級怕魚腥味都完全ok 👌🏻而且感覺嘅滋補 飲完唔會好口乾😊🔻香煎軟心芝士餃🧀($57/ 7隻)呢個係老公揀既估唔到有驚喜😳 芝士有流心效果 小咸唔膩 配埋粟米真係絕配😭而且煎
去到太子附近搵食

原來遠在天邊 近在眼前🤓

入到去座位舒適 又唔會好迫
餃子店來講幾大間下
餐牌都好揼本😛
有設計、新淨、仲有logo 欣賞🫡
(之後search返 原來已有好幾間分店)

🔻菜脯豆瓣醬
呢個配搭幾新奇😙
略嫌菜脯切得太細粒

雖然本身想食平啲
但作為松露控 竟然見到有黑松露餃子😳
實在忍唔住要試一試

🔻龍鳳松茸雙湯餃🥟 ($92/8隻)

龍鳳=黑白松露
唔使做選擇 兩樣都有得試哂最開心
白松露香味無咁出 整體比較黏
黑松露一咬就好香 偏向清新
個人比較喜歡黑松露的🥰

其實兩者肉汁都好多🤤
餃皮厚薄適中均勻 唔會好粉一舊舊
呢間店標榜每日新鮮自家製!
又真係幾新鮮既🤣

🔻狀元九鼎湯🐟 (湯餃子配埋 or $20/碗)

睇返menu介紹
飲落口又真係有魚味 易入口既
我超級怕魚腥味都完全ok 👌🏻
而且感覺嘅滋補 飲完唔會好口乾😊

🔻香煎軟心芝士餃🧀($57/ 7隻)

呢個係老公揀既
估唔到有驚喜😳 芝士有流心效果
小咸唔膩 配埋粟米真係絕配😭
而且煎得好靚仔 全部金黃色但冇焦 唔容易㗎😎
大推呢個!

由於無揀麵食 就點左啲小食
🔻蔥味酸辣雲耳($25)

呢個都幾辣🤣 唔食得辣要注意‼️
但又辣得好惹味😛
當係食下蔬菜/黑色食物~

🔻四川涼皮($32)

揀左小辣 完全唔似雲耳咁辣😌

我飲薏米水 薏米超多😳
祛濕一流 女士恩物

食到中後段
隔籬枱女學生叫侍應比一碟酸蘿蔔佢
我即刻😳😳 原來有得叫?
然後我又叫一碟
好食喎 醃得剛剛好
蘿蔔切到大大粒 仲係爽口
青紅椒好吹口 有啲似食脆片🤣 好特別

$100 (Dinner)
  • 四川涼皮
  • 醃蘿蔔
  • 香煎軟心芝士餃
2023-02-25 19 views

餃掂未牙?我講緊嘅係餃子專門店🤭🤭@nomnomdumpling 牙旺角有一間坐得好舒服嘅餃子店😚今次試吓佢哋最新🥟至尊松茸豬肉餃(煎餃)外皮煎得好香脆入面充滿滿肉既餡料最特別係有松茸醬可以沾 好特別 絕對唔媽虎👏🏻小食😚麻辣皮蛋 呢款小食辣程度都相當勁😮好惹味👏🏻另外一個係青瓜好爽口 新鮮的青瓜配上麻辣的油😛好fresh 的感覺🥛凍豆漿15$ 杯解渴😚解一解辣建議買枝裝 比較化算😛😛

餃掂未牙?我講緊嘅係餃子專門店🤭🤭
@nomnomdumpling 牙

旺角有一間坐得好舒服嘅餃子店😚
今次試吓佢哋最新🥟至尊松茸豬肉餃(煎餃)
外皮煎得好香脆

🥛凍豆漿15$ 杯
解渴😚解一解辣
建議買枝裝 比較化算😛😛

2023-02-22 476 views
記得一年前去附近搭車返屋企時嘅偶遇…令我過去呢年回訪咗無數次嘅餃子店💁🏻‍♀️今次帶埋我個大食B一齊去試吓新嘢👩🏼‍🤝‍👨🏾所有口味嘅餃子都有分湯餃/煎餃🥟而且有分兩個唔同件數嘅份量~有啲係7/10隻,有啲係8/12隻!我點咗10隻<<壽喜燒牛肉餃>>($72)湯餃俾我個牛魔王大食B🤭食開清淡粟米/菜肉餃嘅我哋表示:係一個好特別嘅新衝擊⚠️冇諗過肉汁咁濃而且咁多!!!! 成口都係壽喜燒味🤣好彩佢跟嘅<<狀元九鼎湯>>係分開上咋💁🏻‍♀️如果唔係啲肉汁滴到成碗湯都係壽喜燒味😅碗湯又係極品🥰飲得出佢係不惜工本,落足料嘅生魚湯!飲落順喉,絕無味精🫰🏻睇menu介紹:材料仲有美國蛇果、無花果、淮山同埋豬尾骨!唔怪得咁甜啦😋怕腥嘅阿B都清晒成碗👏🏻(就咁單點要$20一碗㗎🙂)即叫即煎嘅<<至尊松茸豬肉餃>>($80)八隻漲卜卜,煎到金黃色🧡小心啲食‼️除咗熱之外,我一咬,有一條湯柱射咗去唔知邊度🫣🫣🫣(好彩隔離位唔係著白色衫🤫)皮薄餡足,豬肉x松茸顆粒,口感唔錯🤟🏻<<蜜餞雞翼>
今次帶埋我個大食B一齊去試吓新嘢👩🏼‍🤝‍👨🏾

所有口味嘅餃子都有分湯餃/煎餃🥟
而且有分兩個唔同件數嘅份量~
有啲係7/10隻,有啲係8/12隻!
食開清淡粟米/菜肉餃嘅我哋表示:係一個好特別嘅新衝擊⚠️
冇諗過肉汁咁濃而且咁多!!!! 成口都係壽喜燒味🤣

碗湯又係極品🥰
飲得出佢係不惜工本,落足料嘅生魚湯!
飲落順喉,絕無味精🫰🏻
睇menu介紹:材料仲有美國蛇果、無花果、淮山同埋豬尾骨!
唔怪得咁甜啦😋怕腥嘅阿B都清晒成碗👏🏻
(就咁單點要$20一碗㗎🙂)

即叫即煎嘅<<至尊松茸豬肉餃>>($80)
八隻漲卜卜,煎到金黃色🧡
小心啲食‼️
除咗熱之外,我一咬,有一條湯柱射咗去唔知邊度🫣🫣🫣
(好彩隔離位唔係著白色衫🤫)
皮薄餡足,豬肉x松茸顆粒,口感唔錯🤟🏻

<<蜜餞雞翼>>🐥
$24三隻,$32五隻,價錢合理,小朋友一定會鍾意食! 蜜糖味濃🍯

最令我有驚喜嘅係<<雲吞湯麵>>($50)
因為曾經食過佢哋嘅上海淨麵,我嫌個湯底有啲酸,我唔太鍾意…
但今次呢碗係正常鮮甜肉味😍
而且麵條幼滑,一口雲吞有12粒! 好抵食!!!
雲吞湯麵

好多人飲嗰杯疑似啤酒嘅飲品🍺
今次我終於叫咗嚟試!! 係<<自家製山楂雪梨水>>($20)
好大杯! 我哋兩個share就啱啱好!

呢餐飽到震🤰🏻
2023-02-21
$130 (Dinner)
雲吞湯麵
  • 狀元九鼎湯
📌 餃掂手工餃子專門店 📍 旺角Mong Kok ˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳有多間分店, 這個是旺角分店座位寬闊, 隨時可以來一嘗餃子🥟.ᐟ.ᐟ˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗員工收拾速度好快, 態度良好👍🏻˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餃掂的餃子入同其名, 真係幾掂.ᐟ餐廳主打手工餃子, 可以選擇煎餃湯餃生餃每一隻都爆滿餡料, 尤其壽喜燒牛肉·͜·˖ ˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▪️至尊松茸豬肉餃 $80▫️壽喜燒牛肉煎餃 $58 ▪️雲耳椰菜豬肉餃$45▫️龍鳳蛋配黑白松露醬 $32▪️自家製山楂雪梨水 $20▫️蜂蜜檸檬薏米水 $20 *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗1 壽喜燒牛肉煎餃這個味道驚喜, 壽喜燒味道突出 ◔.̮◔✧餃子肉汁爆滿, 每一口都超滿足皮厚薄適中, 不會過於厚身強烈建議煎餃, 肉汁配香脆口感🔥非常可口.ᐟ.ᐟ2 至尊松茸豬肉餃 餃子配九鼎狀元湯, 帶補氣健脾之效♡以豬尾, 淮山, 無花果等等熬製, 清甜不膩而餃子則是以黑松露跟白松露, 鮮豬肉製作而成材料昂貴豐富~ 味道濃郁3 雲耳椰菜豬肉餃味道經典, 不會選錯~湯底清淡健康🤍4 龍鳳蛋配黑白松露醬這個是微流心蛋配黑松露醬味道濃郁~ 不過略嫌價錢有

📌 餃掂手工餃子專門店
📍 旺角Mong Kok

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳有多間分店, 這個是旺角分店
座位寬闊, 隨時可以來一嘗餃子🥟.ᐟ.ᐟ

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
員工收拾速度好快, 態度良好👍🏻

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餃掂的餃子入同其名, 真係幾掂.ᐟ
餐廳主打手工餃子, 可以選擇煎餃湯餃生餃
每一隻都爆滿餡料, 尤其壽喜燒牛肉·͜·˖

˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗
▫️蜂蜜檸檬薏米水 $20

*⸜( •ᴗ• )⸝*

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
1 壽喜燒牛肉煎餃
這個味道驚喜, 壽喜燒味道突出 ◔.̮◔✧
餃子肉汁爆滿, 每一口都超滿足
皮厚薄適中, 不會過於厚身
強烈建議煎餃, 肉汁配香脆口感🔥
非常可口.ᐟ.ᐟ

2 至尊松茸豬肉餃
餃子配九鼎狀元湯, 帶補氣健脾之效♡
以豬尾, 淮山, 無花果等等熬製, 清甜不膩
而餃子則是以黑松露跟白松露, 鮮豬肉製作而成
材料昂貴豐富~ 味道濃郁

3 雲耳椰菜豬肉餃
味道經典, 不會選錯~
湯底清淡健康🤍

4 龍鳳蛋配黑白松露醬
這個是微流心蛋配黑松露醬
味道濃郁~ 不過略嫌價錢有點貴

5 蜂蜜檸檬薏米水
個人覺得比起山楂雪梨水更好喝🥰
味道清甜解膩, 健康有益❣️

🔍 味道:8/10
🔍 賣相:7/10
🔍 環境:7/10
🔍 價錢:7/10
🔍 服務:8/10
🔍 Overall: 8/10
🐻係一個不折不扣嘅餃子控🥟餃子當飯食經常都發生嘅事😆「餃掂」正正係愛店list之一💕標榜每日人手製作,無添加味精及化學劑,完美呈現家的味道😋.「餃掂」有多間分店,🐻多數都貪就腳去太子荔枝角道分店😌每次去都座無虛席🤣每檯均有調味料架,大推店家招牌菜脯豆豉辣醬✨香辣得嚟帶陣陣豆豉、蒜薑、五香香氣,蘸餃子食份外惹味🤤.🥟至尊松茸豬肉餃💰$120/10隻(湯)作為菌中之王嘅松茸有極高營養價值,店家更用此加入餡料中💕松茸菌香與豬肉鮮美互相交織,再蘸上跟配嘅松茸醬,令人回味🤤配以狀元九鼎湯,以鯪魚、鰂魚、扁豆、赤小豆、陳皮、排骨、紅蘿蔔熬製,足料關係鮮甜醇厚😚內裏沒有湯渣,可以完完整整飲晒一碗湯😆.🥟香煎軟心芝士餃💰$68/10隻邪惡之選😈金黃餃子皮下包裹着融化芝士🧀咬落去先係香脆外皮,然後芝士連同豬肉餡香綿感慢慢滲出,口感相當豐富😙芝士鹹香充斥整個餃子,芝士控必食‼️.🥟大白菜豬肉餃💰$60/10隻(煎)餃子包得飽滿紮實,皮薄餡多💕入口肉汁豐盈,當中夾雜大白菜鮮甜爽口😚煎餃嘅香口蘸菜脯豆豉辣醬特別夾😍.🍴四川涼皮💰$32於晶瑩剔透嘅涼皮上灑滿蔥花、花生碎,配以辣醋汁🌶️味道酸酸辣辣好開胃😙涼粉滑嘟嘟

🥟至尊松茸豬肉餃
💰$120/10隻(湯)

🥟香煎軟心芝士餃
💰$68/10隻
🥟大白菜豬肉餃
💰$60/10隻(煎)

🍴四川涼皮
💰$32
於晶瑩剔透嘅涼皮上灑滿蔥花、花生碎,配以辣醋汁🌶️味道酸酸辣辣好開胃😙涼粉滑嘟嘟又煙靭,唔會一夾就斷😋
四川涼皮

四川涼皮
  • 香煎軟心芝士餃
  • 大白菜豬肉餃
2023-02-15 42 views
今日返工既工作話咁快就搞掂,放工去旺解食返碗餃掂先。叫左個龍鳳松茸雙餃,湯餃係跟九鼎狀元湯,淨係個名已經夠曬威,除左可以補氣健脾,仲可以生津抗噪,全因用咗美國既蘋果,仲有生魚,無花果,淮山,豬尾煲成,唔怪得啖啖鮮味啦!餃子質素方面都唔執輸,用咗黑松露同白松露㗎,加上新鮮豬肉,材料矜貴又好味,一齊鬥鮮喎!再叫多個麻辣松花皮蛋做小食,簡單又一餐。最難忘既係湯濃得黎,飲完完全冇口乾,應該冇加味精既。咁既價錢食到咁飽,一個字,扺!

咁既價錢食到咁飽,一個字,扺!
2023-02-11 34 views
媽媽鐘意食餃子,專登帶佢黎旺角食餃掂手工餃子專門店。餃掂的旺角分店開在旺角始創中心對面,交通十分方便。佢用「天下第一餃」做招牌,的確有返咁上下功力,店內環境整潔乾淨,好多街坊都喜歡幫襯。餃掂出品餃子選擇甚多,素,和風,元貝,松茸,仲有好多款開胃小食。我尤其喜歡飲佢個狀元九鼎湯,系用生魚萍果煲出嚟,清甜可口,超級滋潤,飲完個喉嚨好舒服。芫茜豬肉湯餃,媽媽好鐘意食芫茜,呢款餃子岩晒佢,我哋要求個餃子同湯分開上,咁樣晤洗浸住餃子,可以慢慢食,餃子餡料豐富,啖啖滿足,芫茜的香味好出。龍鳳松茸湯餃,系我最鐘意的餃子之一,黑白松露香味濃厚,沾少少醋食,口感一流。川椒皮蛋,糖心皮蛋質素高,份量都幾多。
媽媽鐘意食餃子,專登帶佢黎旺角食餃掂手工餃子專門店。
餃掂的旺角分店開在旺角始創中心對面,交通十分方便。

川椒皮蛋,糖心皮蛋質素高,份量都幾多。
2023-01-26 71 views
餃子的溫暖和感覺是不同的,很棒,是令人在工作繁忙,得到輕鬆這店子不用想,每天下班也想吃喔至尊松茸豬肉餡餃龍鳳!配上黑松露醬和松茸醬,煎得十分出色,令味道感覺更好,至尊松茸豬肉餃子,包到滿滿的,吃的時候有菌菇味,松茸味道亦濃,一口都能感受到餃子之味,一粒粒之松茸,口感很棒!松茸味棒!大白菜豬肉餃餃子粒粒也大隻,是人手慢慢包,足料,送上的湯也很棒,沒味精~狀元九鼎湯,飲得出鮮甜。豆筋一咬下去混和辣汁,漸進式辣味令人充滿驚喜,完全吞下,辣味慢慢釋放出來,棒。如果是凉拌的话,真的不易做喔,店子做的豆筋有口感,是一种特色传统豆制品,浓郁味道,具备之独特口感。雲耳椰子豬肉餃爽口雲耳,甜脆之椰子後,豬肉肉汁混和了椰子,餃子口感很棒~店子的分店多,放工即刻衝去吃,不用等,位子很多,之前吃過其他分店,也很好吃,位置顯眼,方便,空間大,坐得舒服總括而言,餃子質素非常高呢,飽滿,抵吃,是暫時吃最棒之餃子店。下次試埋旦和豆漿喔。
餃子的溫暖和感覺是不同的,很棒,是令人在工作繁忙,得到輕鬆

這店子不用想,每天下班也想吃喔

至尊松茸豬肉餡餃

大白菜豬肉餃

豆筋

雲耳椰子豬肉餃
爽口雲耳,甜脆之椰子後,豬肉肉汁混和了椰子,餃子口感很棒~

2023-01-19 108 views
天氣凍冰冰最好梗係食啲暖身嘅嘢, 食下湯餃食下煎餃既暖身又可口, 而當中最出名嘅梗係搞掂手工餃子雲吞專門店, 而且分店遍佈港九新界, 想食嘅話仲有一間喺左近, 而當中佢嘅賣點係隻隻都大大隻元貝豬肉餃裏面有乾瑤柱,芹菜,金針菇同豬肉, 咬落去全部都係肉汁, 而且仲有香濃配菜味 , 湯底就係狀元九鼎湯, 材料係用咗美國蛇果生果無花果淮山豬尾骨所調製,有補氣健脾生津抗醋嘅功效, 幾好味又補身壽喜燒牛肉煎餃即叫即煎嘅 煎餃, 外層香脆, 內裏充滿著 新鮮濃厚嘅牛肉汁, 好juicy, 仲有壽喜燒嘅味道, 甜甜哋 好惹味野生松茸素餃對於唔食肉嘅人有呢一個好好嘅選擇, 又有 松茸又有菇, 皮薄多汁, 十分鮮甜重慶鮮肉雲吞有辣有唔辣任君選擇, 一碗有成十八隻, 雲吞皮又滑, 而且辣辣地好惹味

元貝豬肉餃

壽喜燒牛肉煎餃