2020-06-04 32 views
今日老公接收工就去左附近餃子店試下,餐牌有多款餃子選擇,有煎有灼,豬肉牛肉素餃都有,正當你花多眼亂之際,職員會細心介紹,講解邊款煎/灼好食D😋😋😋松茸素餃 $48/7隻皮薄到可見入面有菜同松茸,好香嘅菇味,加埋枱上的辣菜甫更加好味👍👍龍鳳松茸餃 $86/8隻龍鳳係指黑白松露連豬肉的餡,本人覺得黑松露味道較濃郁,隻隻飽滿炸到脆卜卜💯💯重慶鮮肉湯麵 $49/12隻中辣已經夠了,重麻辣花椒味的湯底配上粒粒細雲吞,餡料唔多但皮薄好滑,拉麵吸收湯汁真係冇得輸😻😻😻壽喜燒牛肉餃子麵 $61/6隻6粒餃子大大粒,重牛肉味,清楚見到每粒餃子工整摺痕,証明師傅好用心去造🥳🥳🥳
松茸素餃 $48/7隻
龍鳳松茸餃 $86/8隻
重慶鮮肉湯麵 $49/12隻
壽喜燒牛肉餃子麵 $61/6隻

2020-06-03
$130 (Dinner)
2020-06-03 37 views
商業區小店雖然唔似得大商場咁五光十色,但相對租平,用較平價錢食到好嘢的機會相對較大。今晚呢間餃子店就係一個好例子。唐芹拌豆筋芹菜一道生活中常見的家常菜,食材簡單,做法也很方便快捷,很受人們歡迎。芹菜的營養價值是很高的,吃在嘴裏特別清香,常常讓人回味無窮元貝豬肉餃豬肉入口爽彈,充滿瑤柱香味,多汁鮮甜。餃子內有一絲絲既元貝,夠鮮味!誠意推薦!龍鳳松茸餃香濃既松茸味,令人食到回味無窮。蜂蜜檸檬薏米水排毒、美白、去水腫

唐芹拌豆筋
芹菜的營養價值是很高的,吃在嘴裏特別清香,常常讓人回味無窮

龍鳳松茸餃
香濃既松茸味,令人食到回味無窮。

蜂蜜檸檬薏米水
排毒、美白、去水腫

2020-06-01
$80 (Dinner)
2020-06-03 183 views
大愛餃子店開左新分店,仲要係公司附近哈哈哈 黎得餃掂一定不能錯過狀元九鼎湯,同屋企煲粉葛湯有得比,配餃子又唔會喧賓奪主今日放工餓餓地,同朋友黎食個夠~真係叫左好多野,打食評嘅時候睇番,完全唔明點解食得哂健康菜菜都係要食哈試新野之壽喜燒牛肉餃,應該係更新左menu嘅item,因爲用上牛肉,餃子的顔色呈粉紅粉紅咁,非常漂亮,牛肉亦混入芫荽,增加味道層次元貝豬肉餃,幾乎每次都會叫,同一定會跟湯!元貝味道重,另外亦加入芹菜,口感豐富如果想食香口d,芝士餃就係一個好選擇,咬開帶有韌性的餃子皮,除左粟米豬肉涵,仲有流心芝士,正正雲吞面好慷慨咁比左12粒雲吞,係12粒!面質亦不錯,係幼身的上海面~
大愛餃子店開左新分店,仲要係公司附近哈哈哈
健康菜菜都係要食哈
上湯松茸時蔬

雲呑麵

2020-05-25
Dinner
上湯松茸時蔬
雲呑麵
2020-06-02 27 views
星期五放咗工諗住去中環食啲嘢再happy Friday🍻但係大家都知係中環食嘢都唔會平得去邊😢本身都睇到幾間好似唔錯不過又太貴嘅餐廳,所以最後都係揀唔啱🤷🏻‍♀️行到威靈頓街嘅時候,見到呢間餃掂,價錢好合理又有好多餃子選擇咁🥟所以我同朋友諗都無諗就入去坐低咗😌好彩我哋早咗少少食飯,所以餐廳都唔會要客人坐到好逼👍🏻雖然環境唔係好大,但係佢哋嘅裝修都好用心,牆上面嘅畫全部都好特別,係圍繞住餃子嘅主題👀本身以為呢間餐廳淨係得餃子食,點知睇menu睇到最後一頁嘅時候發現原來除咗餃子之外,佢哋仲有其他小食可以叫😲最後我哋叫咗至尊松茸豬肉餃($73/8隻),元貝豬肉餃($49/7隻),四川涼皮($32)同埋上海淨麵($20)🤪首先上枱嘅兩款餃子全部都好特別,因為全部都配有狀元九鼎湯😲本身以為個湯淨係有個fancy啲嘅名,但係飲咗第一啖之後我發現唔係咁簡單🤨明顯飲得出係有用心煲過,有淡淡嘅粉葛湯味😋除此之外,元貝餃仲附送一碟辣椒醬,令到本身無特別調味嘅餃子即刻昇華咗個層次🤩另外叫嘅兩款小食-涼皮同淨麵-都超出預期地好食😋本身以為呢間餐廳淨係食餃子先出名,但係點知佢哋嘅涼皮都係主角之一🤯成碟涼皮係勁入味

另外叫嘅兩款小食-涼皮同淨麵-都超出預期地好食😋本身以為呢間餐廳淨係食餃子先出名,但係點知佢哋嘅涼皮都係主角之一🤯成碟涼皮係勁入味,又有少少麻辣嘅感覺,再加埋啲花生碎,簡直好似我喺四川食嘅涼皮一樣😝仲有個淨麵,叫嘅時候都係純粹驚淨食餃子食唔飽所以諗住叫多碗面填飽個肚,唔要求啲咩🙈但係食咗一啖先發現佢個湯底都有調味而唔係淨係一個好淡嘅湯底,正👍🏻👍🏻

總括來講,下次再嚟嘅話,除咗一定要叫嘅餃子之外,我都超級推介大家叫幾個小食,尤其係四川涼皮簡直必食❤️
2020-05-31 409 views
餃子店位於中環擺花街附近,午後光顧,餐廳不算很多客人。店裡牆上有八句肺腑之言,其中一句我很認同,「兩個人的溝通70%是情緒,30%是內容。」的確,我們做不了情緒的主人,便會給情緒牽著鼻子走。翻開餐牌,有各式餃子供應,有素餃,也有肉餃,有湯餃,也有煎餃等等。⭐️龍鳳松茸雙灼餃$86跟狀元九鼎湯,入口清淡,我喝完一滴不剩。內餡是豬肉和松茸,絕對是皮薄餡靚,餡料很紮實,淡淡的松茸的香氣,很惹味。⭐️壽喜燒牛肉餃$56牛肉餃子煎得薄脆,外皮脆卜卜。內餡是新鮮牛肉,沒有多餘的調味料,吃得出牛肉的味道。
餃子店位於中環擺花街附近,午後光顧,餐廳不算很多客人。

⭐️龍鳳松茸雙灼餃$86
龍鳳松茸雙灼餃

跟狀元九鼎湯,入口清淡,我喝完一滴不剩。
狀元九鼎湯

⭐️壽喜燒牛肉餃$56

牛肉餃子煎得薄脆,外皮脆卜卜。
內餡是新鮮牛肉,沒有多餘的調味料,吃得出牛肉的味道。

$142 (Dinner)
壽喜燒牛肉餃
星期六來中環行下街 打算食個下午茶 但係又唔知道食咩 就隨便揀左一間餃子店,最後結果真係好有驚喜🥰性價比好高👍坐低之後 發覺好多人來叫外賣呀 特別係生餃子 好多人好似都係熟客兩個女仔嘅份量 好驚人呀 不過真係好好食 😋惹味唐芹伴都筋不是很辣 反而帶有少少清甜味 伴餃子食一流豆筋很爽口 香港人口味的辣度😍蜜餞雞翼雞翼肉質好入味 好滑 肉同骨基本已經分離左 食得出汶左好耐 而且有住家製味道👍難怪咁多人來叫外賣元貝豬肉餃子🥟有狀元湯呢個真係超級有驚喜 原本以為只係得少少元貝 冇諗到係好多元貝係裡面 係滿滿的元貝😋真係好足料 肉質鮮嫩 又唔會好dry 配搭佢嘅狀元湯 一個字鮮 而且又唔會係味精湯龍鳳松茸雙灼餃子這個真係必點呀😋其實我有點不明這個為什麼湯要分開 餃子都係大大隻的 好滿足呀😋我係搭配佢哋嘅醬汁一齊食的 松茸真係好足 而且肉又多 唔會太鹹 鮮嫩 😋壽喜燒牛肉餃子這個牛肉餃子真的好特別 肉 睇落去好似生生哋 但係食落去已經熟左感覺將牛肉火候控制得啱啱好 牛肉唔會係過熟 但係又唔會過剩 肉仲係好嫩口 而且表皮煎得好香脆中環來講 呢間餃子店係真係性價比高 可以話係想飽50蚊以內就得😍

兩個女仔嘅份量 好驚人呀 不過真係好好食 😋

龍鳳松茸雙灼餃(配湯)8隻
  • 元貝豬肉餃子
  • 壽喜牛肉餃
2020-05-30 46 views
今日放假同女朋友出左中環整啲文件野 行過見呢間餃子舖幾多人食 又唔太貴 所以就去試下啦一入到去 環境幾乾淨 衛生唔錯 抵讚首先整個頭盤 四川涼皮 辣辣地 好開胃👍🏻👍🏻一定必食 5星推薦雞翼3隻 不過不失啦皮蛋 同某間米線舖有得比😋食完前菜就食正菜啦韮菜豬肉餃 叫左10隻 好足料湯底好濃 好清甜重點黎啦 龍鳳松茸煎雙餃真係聽都未聽過 諗住試下新野 味道好特別 原來松茸味配餃子都唔錯 另外煎得岩岩口 好脆口唔係幾夠喉 再叫12隻雲吞 有得揀咩辣 我就叫左小辣 岩哂我味道 差啲食唔哂最後整返支自家製蜂蜜檸檬薏米水真材實料 每樣材料都發揮所長 唔錯唔錯🤗
一入到去 環境幾乾淨 衛生唔錯 抵讚

另外煎得岩岩口 好脆口

最後整返支自家製蜂蜜檸檬薏米水
真材實料 每樣材料都發揮所長 唔錯唔錯🤗
2020-05-27 1121 views
之前去過太子食這間餃掂,事隔幾個月又好想再食餃子,所以放工後和幾個朋友去中環食~當日七點來到,已經有不少人排隊買外賣,還有不少情侶等待😏但好似我們四五個人黎食就好少😂——————————🔹黃金原味皮蛋 $28朋友們都很喜歡食皮蛋,看到這個金黃色皮蛋都想試試~ 蛋白外層的質感似軟身啫喱,滑嘟嘟;而蛋黃同樣是黃色,有流心效果。金黃色的較黑色皮蛋更易入口,阿摩尼亞味不太強烈,蛋香味亦比一般皮蛋濃好多,好食😍-🔸四川涼皮 $33這個四川涼皮份量很多,涼皮上有不少花生碎粒,底下還有青瓜絲和麻辣醬料,攪拌過後,味道酸酸辣辣,但不會有麻麻的感覺,整體惹味開胃☺️而涼皮晶瑩通透,煙韌彈牙,每條都掛滿醬汁,不錯😍🔹龍鳳松茸雙煎餃 $86這間店的龍鳳松茸餃是招牌餃子之一,果然沒有叫錯,有一半是白松露,另一半是黑松露。個人較喜歡後者,因為松露味較突出,令人一啖接一啖😋🔸壽喜燒牛肉餃 $74上次因為食得太飽,冇機會試壽喜燒牛肉餃,今次終於有得叫多幾款餃子☺️朋友們都對這款餃子讚不絕口,好像食山竹牛肉的感覺,裏面的牛肉很嫩滑,中間還有爽口的馬蹄,口感豐富美味,正!🔹至尊松茸豬肉餃 $107食完幾款煎餃,就叫了一款灼
——————————

龍鳳松茸雙煎餃

🔸壽喜燒牛肉餃 $74

🔹至尊松茸豬肉餃 $107
至尊松茸豬肉餃

食完幾款煎餃,就叫了一款灼餃。這款至尊松茸豬肉餃,會附送狀元九鼎湯😋 餃子味道一樣很好食,裏面的餡料十足,有香噴噴松茸味。另外狀元九鼎湯標榜不含味精和鹽,清淡又滋補,啱晒食完熱氣野再飲。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
黃金原味皮蛋
龍鳳松茸雙煎餃
至尊松茸豬肉餃
2020-05-22 46 views
好鍾意食餃子,今日就揀左呢間新開嘅餃子店嘅外賣套餐。今日嘅外賣我揀左白菜豬肉餃。感覺有啲蔬菜健康啲嘛。豬肉新鮮無怪味,皮唔算厚又唔算薄,有7隻,略嫌比較少,我呢個大食女仔,有啲唔夠飽,男人可能要兩份哈哈哈。配嘅湯係粉葛靚魚赤小豆湯,淡淡地,但依然辨識到小豆味同澱粉感。前菜揀左惹味酸辣雲耳,的確惹味,蒜都幾多,而且雲耳酸酸地,又幾爽口,幾好。豆漿,甜度正常,不過只有凍飲。下次有機會試下其他飲品先!!

好鍾意食餃子,今日就揀左呢間新開嘅餃子店嘅外賣套餐。
今日嘅外賣我揀左白菜豬肉餃。感覺有啲蔬菜健康啲嘛。

豆漿,甜度正常,不過只有凍飲。下次有機會試下其他飲品先!!

TakeAway
2020-05-22 43 views
狀元九鼎湯真材實料,好濃 好屋企煲既味道。湯料:粉葛,順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、專棗、鮮排骨等。材料十足,味道好,有益健康 唔怕飲多幾碗。龍鳳松茸雙灼餃黑白松茸,一款餃子🥟 試晒2隻味道!松茸獨特香味 鐘意會好愛,煎香更濃郁 更香口。元貝豬肉餃 湯餃子跟狀元九鼎湯,又多碗滋補湯。淡淡既元貝鮮味道,令豬肉餃味道提鮮 又更融和,豬肉餃更顯鮮甜呢。壽喜燒牛肉餃跟狀元九鼎湯,新款 壽喜甜燒汁,跟牛肉很配。食落似山竹牛肉咁既味,口感很特別。簡簡單單食餐餃子 又一餐,都味話唔簡單。
狀元九鼎湯

元貝豬肉餃 湯餃子

壽喜燒牛肉餃

簡簡單單食餐餃子 又一餐,都味話唔簡單。
2020-04-26
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Lunch黎個快食,見到附近有餃掂,就黎食餃子。至尊松茸豬肉餃 $73次次黎都會叫灼松茸餃,中意飲碗狀元九鼎湯。松茸餃口感實正,薄皮包住滿滿松茸菇菌同豬肉,個醬好香。湯係好清,冇咩調味,飲到清甜既魚同粉葛味。哩個湯真係幾值得一試,平時做野都好少飲到湯,黎到都會叫番碗。惹味唐芹拌豆筋 $32涼菜辣辣地好開胃,豆筋好入味,會食上癒,食下一條又一條,夾埋餃子食都好match。元貝豬肉餃 $49都係叫湯餃,元貝食到好鮮味,有金菇同豬肉,出面少食到哩個口味。蜂蜜檸檬薏米水同山楂雪梨茶 各$20自家製滋潤飲品,$20蚊咁大杯好抵,次次黎都會每樣一杯。
Lunch黎個快食,見到附近有餃掂,就黎食餃子。

至尊松茸豬肉餃 $73
湯係好清,冇咩調味,飲到清甜既魚同粉葛味。
惹味唐芹拌豆筋 $32
元貝豬肉餃 $49
蜂蜜檸檬薏米水同山楂雪梨茶 各$20
自家製滋潤飲品,$20蚊咁大杯好抵,次次黎都會每樣一杯。
Lunch
2020-05-21 34 views
最近因為疫情影響少左出街食飯,今日難得放假就去咗中環行街,到傍晚開始肚餓嘅時候就去搵嘢食,中環大部份嘅餐廳都係以午餐外賣為主,可能因為疫情嘅影響我今次去嘅呢一間名為餃點有得外賣自取,返到屋企慢慢享受第一次食呢間餐廳嚟到呢間餐廳睇餐牌嘅時候,店員好好服務為我哋介紹餐廳嘅主打我就帶咗兩個餃子餐同女朋友分享,韭菜豬肉餃,味道濃郁食到韭菜同豬肉融合嘅味道,豬肉應該用咗半肥瘦所以食落非常之有咬口多汁白菜豬肉餃,鮮味非常之突出,餃子皮亦都食得出係自家製,唔會食到成口粉配餃子嘅湯,粉葛靚魚赤小豆湯,鮮味十足,飲落唔會飲到魚腥味道,鮮甜可口小食我哋就叫咗酸辣雲耳同埋手帕青瓜,酸酸甜甜非常之開胃,一路食餃子一路食住小食呢個晚餐真係好食yo yo 順帶一提佢嘅自家製山楂雪梨水都係必飲推介,最啱我哋呢啲打工仔捱更抵夜,下火同埋可以潤一潤

2020-05-21 24 views
因為而家疫情嘅關係 所以而家盡量都少出街食所以我同男朋友就各自買咗一個外賣套餐返去食其實都幾抵 一個小食 一份餃子同埋一份湯品小食我哋就叫咗雲耳同埋青瓜非常之惹味 因為佢係川味嘅辣 好正啊而且仲加咗啲醋酸酸地非常之惹味啲餃子方面我哋叫咗個韭菜豬肉同埋白菜豬肉餃每一隻餃子都非常飽滿 而且個皮好煙銀唔會太厚韭菜非常之香而白菜就比較清淡各有可取之處而且我哋仲叫咗個粉葛靚魚赤小豆湯個湯一啲腥味都冇而且仲甜甜地非常之好飲
因為而家疫情嘅關係 所以而家盡量都少出街食
各有可取之處
而且我哋仲叫咗個粉葛靚魚赤小豆湯
個湯一啲腥味都冇而且仲甜甜地
非常之好飲
今天放工來到中環接男朋友收工,平常食得太多“熱氣”食物,逛逛大街小巷時發現這家餃子專門店,今天晚上就換換口味,試試這家!我和男朋友一致認為這家餃子最大的賣點是:餃子超級大!而且湯頭非常有誠意!(^_っ^)哈哈哈!餃子的選擇頗多,數量上亦有8隻與12隻的彈性,所有餃都可以選湯或是煎,還有特色自家製小食和飲料 (゚3゚)~♪我們就點了一份壽喜燒牛肉煎餃(8隻),重慶鮮肉雲吞(中碗),龍鳳松茸雙灼餃(跟湯),元貝豬肉餃(中碗),一份蜜餞雞翼和一杯山渣雪梨水。蜜餞雞翼酸酸甜甜,很好吃的前菜~!壽喜燒牛肉煎餃(8隻)是最新熱門的口味,餃子每顆飽滿又大粒,壽喜燒和牛肉的配搭很經典,但沒有想過配在餃子裡也有很好的效果,香香甜甜~皮煎得香黃金香脆!重慶鮮肉雲吞(中碗),每一顆雲吞都好精緻迷你,湯面放了滿滿的香菜和蔥花,香辣味美,美味又開胃!龍鳳松茸雙灼餃(跟湯),這款我們選擇配湯,湯底是狀元九鼎湯,也就是赤小豆粉葛湯,店家說沿用古法煲製,不含味精。所以湯頭比較清淡,可自行添加鹽,我和男朋友就喜歡這種淡淡的湯頭,不會喝了一直找水喝。餃子用上黑松露和白松露煮成,餃皮夠薄身,裡面松茸味好香濃呢,吃起來沒有膩

蜜餞雞翼酸酸甜甜,很好吃的前菜~!

壽喜燒牛肉煎餃(8隻)

餃子用上黑松露和白松露煮成,餃皮夠薄身,裡面松茸味好香濃呢,吃起來沒有膩膩的味道,配上枱上自行配搭的黑醋,吃著一口接一口好過癮!

再來一碗湯!哈哈哈元貝豬肉餃(跟湯)元貝和豬肉的比例剛剛好,市面上的水餃都菜比肉多,但這家的水工餃子份量就很平均,元貝帶有煙韌口感,皮薄又很有咬勁!這款內餡本身就很味味,不需要沾醬都可以~

山渣雪梨水,滋陰潤肺又開胃,夏天好適合呢!

🥟店名:餃掂手工餃子雲吞專門店 Nom Nom Dumplings
🥢地址:中環威靈頓街55號地下
2020-05-19 24 views
平平哋食一餐餃子,又夠飽又好食,唔使下下洗咁多錢食餐廳嘅,今次又去咗連鎖店嘅餃掂食。龍鳳松茸雙煎餃$86龍鳳嘅意思即係有一半係黑松露另外一半係白松露,各有唔同嘅風味,黑松露嘅味道濃郁啲,一咬開就有香氣撲鼻,而白松露嘅味道就反而收斂啲,比起香氣更有味道嘅刺激,比黑松露多咗一份creamy口感。壽喜燒牛肉餃$52壽喜燒嘅甜味就冇乜啦,反而有啲似食緊山竹牛肉球嘅感覺,但係有水餃皮包住,裏面隱約真係好似有啲馬蹄咁,令到個口感更加複雜。四川粉皮$32呢度竟然有唔辣嘅四川粉皮食,我真係好鍾意食四川粉皮嘅酸酸美味嘅味道,奈何有陣時真係太辣食唔到,呢度竟然可以嗌唔辣嘅四川粉皮,唔需要刺激味蕾但係又食到非常接近四川粉皮味道,我食完之後仲忍唔住打包多一碗走。粉皮夠晒煙銀彈牙,每一條掛住個汁入口就有開胃嘅感覺。山楂雪梨水$20山楂水酸酸美味夠開胃,加咗雪梨中和左個酸度,而且超級大杯,其實兩個人飲一杯都夠。兩個人食咗$210 ,平平哋都可以食一餐。
龍鳳松茸雙煎餃$86

壽喜燒牛肉餃$52

四川粉皮$32

山楂雪梨水$20

兩個人食咗$210 ,平平哋都可以食一餐。
2020-05-02
$100 (Dinner)