2022-12-08 121 views
同伴係餃掂嘅常客,今晚我哋都約咗喺依度食飯。龍鳳松茸雙煎餃(12隻)自家制山楂雪梨水龍鳳松茸即係黑白松露嘅意思,黑松露聞落幾香,香甜濃郁,而白松露嘅味道就比較接近蘑菇。價錢雖然比其他餃子較貴,但都係值得嘅。山楂雪梨水飲落口感覺滋潤,味道亦唔會太甜。餃子麵 - 芫茜豬肉餃(6隻)同伴係芫茜愛好者,非常欣賞依度嘅芫茜豬肉餃。即使我對芫茜冇特別喜好,亦都覺得唔錯,配上麵線,份量都唔細。上湯松茸時蔬一餐飯又點可以冇蔬菜呢?飲食要有足夠嘅纖維先至夠健康。中環威靈頓街上有三間餃子舖,不過我最鍾意嘅,始終都係餃掂。
同伴係餃掂嘅常客,今晚我哋都約咗喺依度食飯。

龍鳳松茸雙煎餃(12隻)
自家制山楂雪梨水

山楂雪梨水飲落口感覺滋潤,味道亦唔會太甜。

餃子麵 - 芫茜豬肉餃(6隻)

上湯松茸時蔬

一餐飯又點可以冇蔬菜呢?飲食要有足夠嘅纖維先至夠健康。

中環威靈頓街上有三間餃子舖,不過我最鍾意嘅,始終都係餃掂。
2022-12-08
$127.5 (Dinner)
如要講水餃家族譜系,真係天南地北各有獨特個性的種類。我吃過特別的可算是尼泊爾餃子。蒸餃子其實是喜瑪拉雅常見的一款小食,Momo 是當地餃子的意思,半月形像鍋貼,可蒸可炸;餡料可以選雞肉或蔬菜,配一弽辣汁醬吃。另外大家熟悉的日本煎餃、北方水餃等等都會常吃,咁講真我雪櫃冰箱都會常備兩包急凍水餃,有時宵夜唔使次次食即食麵咁寡 XD今次來這店吃餃子,主要是路過時被它的湯底吸引,又想飲湯就入內。小店格局,裝修簡約,原來已有八間分店。侍應落單迅速,可能是在平日中午繁忙時段訓練有素,服務相當有效率。Menu 好似好多餃子咁,主要大概八款左右。光顧當日人流不多,和侍應閑聊一下。它們這裏為了應付中環人食飯最緊要快嘅原則,又可做多轉生意翻枱,午市供應的餃子都會預先煮到7-8成熟,等客人嚟到再煮熟。而去到兩點後,人流開始少,就可以做返即叫即煮,所以2點後過嚟就可以食到最正的餃子。點了「韭菜豬肉湯餃」$45 / 7 隻,湯底的老火湯叫「狀元九鼎湯」,我姑且在此簡約啲叫佢做粉葛鯪魚湯:手功餃子皮不算厚,甚有彈性,菜肉味道分明,韭菜味道出眾,用來做煎餃也應該會不錯:和侍應傾談一下。他們的餃子是每日即製,所以能保持
如要講水餃家族譜系,真係天南地北各有獨特個性的種類。

小店格局,裝修簡約,原來已有八間分店。
侍應傾談一下。他們的餃子是每日即製,所以能保持餃子皮的薄和彈性,令吃起上來透出肉汁飽滿和餡料的豐富感。
而手工餃子的皮有用上加拿大的麵粉混合搓成,令吃下去餃子皮薄而有彈性,也正合我口味。誰又會想吃皮如棉胎般厚的餃子呢?
餡料方面味道確不錯,有新鮮感覺。侍應說它們會每天從本地新界農場購入新鮮蔬菜製作,例如韭菜會用上本地的「細韭菜」,令吃起來不會黏牙。
豬肉則用上新鮮的梅頭肉和「不見天」部位,此部位由於不常與陽光接觸,所以肉質軟腍偏瘦,肉質纖維分佈也較平均,令起上來口感豐富不油膩,這點細心位我覺得值得欣賞。
到講吓嗰碗湯底,單賣 $20 / 碗,我選擇湯餃子就不用加錢。
此老火湯是零味精天然甜,用粉葛、順德活鯪魚、香山活鰂魚、甘荀、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、排骨煲成,唔夠鹹可以自己落鹽,豐儉由人。
此自家製的老火湯可以伴餃子蘸湯汁佐食,又可以當湯全碗飲晒,一物二用,為味覺加添層次,又有種返到屋企的感覺,有啖湯飲吓,好過自己煲。
Menu 有介紹湯的食療作用可提升免疫力,溫腎益氣,滋潤腸道,養顏保健:
食完湯餃子飲埋碗湯,想追加一款煎餃子。之前吃過用松茸包的餃子,不甚了了,那就來個更家常的「煎雲耳椰菜豬肉餃」$49 / 7 隻
即叫即煎,要等一陣先上枱:
皮脆焦脆,煎到似鍋貼,內裏肉汁會隨爆出,小心淥親嘴仔:
吃煎餃子我試一隻原味,之後覺不夠味先加醬料搭配。
枱面有不同的佐料,我覺得配四川辣椒醬不錯,因為椰菜餡料比較淡,所以辣味有將味道層次昇華:
當然如果有蒜頭供應的話,可以好似北方人咁加生蒜食,或配醃製的臘八蒜一齊食,先食一件臘八蒜,再食一隻餃子,也是我喜歡的,可惜這裏沒有。若果怕油膩的話,可以配酸蘿蔔點醋來吃:
一個人食晒兩份,是飽到一個點!若要想最回味的話,還是那碗粉葛鯪魚湯,齋來飲這碗住家湯也不錯 XD
2022-04-01
$100 (Lunch)
  • 韭菜豬肉湯餃
  • 煎雲耳椰菜豬肉餃
2022-12-08 71 views
在中環區搵平價野食唔容易,因為高級餐廳佔大多數 ,如果想吃得健康而價錢唔太貴,就介紹你黎餃掂啦!四川涼麵 $30 辣辣地但唔會太辣 麵質彈牙,好味!酸蘿蔔 免費提供,可向店員要求,其他地方正常要收啦。靚湯配大白菜餃子,湯底冇味精,可以連湯飲。松茸餃子 呢款價錢較價 但物有所值,因為松茸一直都是高級食材,帶有高食物營養,而煎餃亦唔油,很脆口,好食!朋友唔夠飽叫了芫茜餃子湯麵,6隻餃子搭配埋麵先唔使$60,餃子大大隻連埋麵一定夠飽。

四川涼麵 $30 辣辣地但唔會太辣 麵質彈牙,好味!
酸蘿蔔 免費提供,可向店員要求,其他地方正常要收啦。

靚湯配大白菜餃子,湯底冇味精,可以連湯飲。

2022-11-28 124 views
為咗同朋友採購萬聖節嘅物品所以就去咗中上環附近行到一半,覺得有啲肚餓結果竟然發現呢間舖頭喺中上環又開分店所以決定同朋友入去食一如既往熟悉嘅味道 係水煮餃子皮嘅香氣☺️而且充滿着淡淡的松露味同朋友點咗一個壽喜燒牛肉煎餃 佢感覺就好似係將壽喜燒嘅濃郁湯汁醃喺牛肉入邊 然後放入餃子煎 煎餃嘅皮薄 而且入邊嘅肉汁冇流失到 水準非常高. 粟米湯餃都非常好食 採用新鮮粟米 每一粒都非常有趙口 而且吸滿湯汁 令你每一啖都覺得非常充實. 不得不提嘅係佢嘅龍凰蛋. 佢將糖心蛋切半 然後上面配上黑松露同白松露醬汁 將糖心蛋嘅蛋黃鮮味昇華 令到原本鮮甜嘅蛋黃更加芬香 餘韻帶有少少嘅”火水”松露味😋地理 7.5/10裝修 7/10味道 8.5/10服務 7/10
為咗同朋友採購萬聖節嘅物品
所以就去咗中上環附近
行到一半,覺得有啲肚餓
結果竟然發現呢間舖頭喺中上環又開分店

2022-10-28
Type of Meal
Dinner
2022-11-09 281 views
今日黎中環做野, 搵下有咩好食又抵食, 又見到餃掂, 再黎食下佢D漲卜卜餃子。至尊松茸豬肉餃配湯 - $80見佢個名好似好勁咁, 所以想試下。豬肉一如概往都係咁豐富,無肥肉,入面仲加左松茸,好香菇味。佢仲有兩個松茸醬比我地點黎食,醬油比較濃味, 配上灼既餃子就岩岩好。另外呢個湯就係用左D豆去煲既,老火靚湯,清甜好味,就咁飲又得,配餃子都正。芫茜豬肉煎餃 - $65本身都好鐘意食芫茜,之前都想試下呢個餃子,今日第1至愛牛肉餃缺貨情況下,終於有緣食到。煎餃超級JUICY.咬落口D汁多到漏晒出黎,入面係滿滿既芫茜,超給香, 鐘意芫茜既你千奇唔可以錯過。夾埋佢枱面果D辣醬, 味道即時再提升。重慶雲吞12隻 - $42雲吞並唔係好似香港果D咁, 入面有蝦大大粒果款,重慶雲吞係比較細,個皮都係一樣咁滑,入面就包住肉同埋雲耳,好爽口。 而個湯就可以揀辣度,又係芫茜味同麻辣既配塔,野味之選。豆漿 - $15食水餃雲吞,豆漿都係好好既配搭,可以解辣之餘又唔會搶左餃子既味道。呢到既豆腐有豆味,夠滑唔多渣。除此之外,呢到仲有醃蘿蔔買,甜甜酸酸,好爽口開胃,下次黎要買一樽走!

至尊松茸豬肉餃配湯 - $80

芫茜豬肉煎餃 - $65

重慶雲吞12隻 - $42

豆腐杯

豆漿 - $15

豆腐杯
2022-10-25 318 views
[ 餃掂手工餃子雲吞專門店 ]今日突然好想食餃子,上網見到呢間餃子專門店有好多分店,一於去試吓。✿ 至尊松茸豬肉餃 煎餃子 中(8 隻) (跟狀元九鼎湯) $86香濃野菌松茸,配合豬肉的鮮甜味,鎮店之寶。狀元九鼎湯清清地,唔會好咸,送餃子食啱哂。✿ 壽喜燒牛肉餃 湯餃子 大(10隻) (跟狀元九鼎湯) $72濃郁壽喜燒汁,牛肉嫩滑,別具一番風味,好特別嘅配搭。✿ 粟米豬肉餃 🌽 煎餃子 中(7隻 )$49香甜粟米配豬肉,外皮煎得香脆可口,絕無出錯嘅配搭。✿ 四川涼皮🌶 $32叫咗小辣,香辣開胃,煙韌涼皮加上秘製香辣惹味醬汁,越食越想食🤤總結🫦店鋪餃子種類多,適合唔同口味既你,餃子控的朋友不妨試試😋鐘意食壽喜燒既必試個牛肉餃壽喜燒湯餃🤩另外有個自家制既菜脯超正!✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿餃掂手工餃子雲吞專門店地址: 中環威靈頓街55號地下 電話: 2873 2280✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 餃掂手工餃子雲吞專門店 ]

濃郁壽喜燒汁,牛肉嫩滑,別具一番風味,好特別嘅配搭。

✿ 粟米豬肉餃 🌽 煎餃子 中(7隻 )$49
香甜粟米配豬肉,外皮煎得香脆可口,絕無出錯嘅配搭。

✿ 四川涼皮🌶 $32

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
餃掂手工餃子雲吞專門店
地址: 中環威靈頓街55號地下 電話: 2873 2280
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 壽喜燒牛肉餃
去完大館影相就係附近食野,餃掂係平靚正之選。手拍酸辣爽脆青瓜 $25: 青瓜好爽,酸辣幾開胃龍鳳蛋 $18: 有黑白松露幾香蜜餞雞翼 $24 入口甜甜哋,雞肉嫩滑。龍鳳松茸雙灼餃 $92配有狀元九鼎湯,有粉葛、鯪魚、香山活鯽魚、紅蘿蔔、扁豆、陳皮等,好適合現在的天氣飲,夠滋潤。黑、白松露松茸配豬肉餡,松露味好香,豬肉餡夠飽滿,用上新鮮豬肉,有肉香。雙拼煎餃 $55有雲耳椰菜豬肉餃,皮薄餡多,椰菜爽脆清甜。韮菜豬肉餃香口
去完大館影相就係附近食野,餃掂係平靚正之選。
手拍酸辣爽脆青瓜 $25: 青瓜好爽,酸辣幾開胃

龍鳳蛋 $18: 有黑白松露幾香

蜜餞雞翼 $24 入口甜甜哋,雞肉嫩滑。

龍鳳松茸雙灼餃 $92

雙拼煎餃 $55

有雲耳椰菜豬肉餃,皮薄餡多,椰菜爽脆清甜。

韮菜豬肉餃香口

2022-10-17 197 views
第一次食咁貴嘅餃子,叫咗龍鳳松茸餃同軟心芝士餃。龍鳳松茸餃係黑松露同白松露嘅組合,咬落非常香口。軟心芝士餃入面有粟米粒,配埋芝士簡直一流,而且仲一啲都唔漏,下次再試埋元貝豬肉餃先😋

2022-10-17 156 views
中環小小店舖,餃子及湯標榜無味精 松茸灼餃有8隻~太肚餓食咗幾隻餃先記得影相餃子大大隻,有松茸香味加上豬肉,再加一口無味精湯,有住家的味道煎餃唔會煎得油膩,脆口不膩帶有松茸香甜味,食完一口再一口,煎餃有跟湯,湯是沒有湯渣,清甜的老火湯,給人滋潤感覺黃金皮蛋~不滯膩配上甜酸醬汁,開胃醒神自家制山楂雪梨水~甜度恰好,清甜可口,解暑解熱飲品首選食物整體好味新鮮可口,唯獨小店坐位有限,比較迫夾,但環境給人感覺舒服

中環小小店舖,餃子及湯標榜無味精

龍鳳松茸雙灼餃+狀元九鼎湯

松茸灼餃有8隻~太肚餓

食咗幾隻餃先記得影相

至尊松茸煎餃

黃金原味皮蛋

黃金皮蛋~不滯膩配上甜酸醬汁,開胃醒神

自家制山楂雪梨水

自家制山楂雪梨水~甜度恰好,清甜可口,解暑解熱飲品首選

2022-10-09
$100 (Lunch)
龍鳳松茸雙灼餃+狀元九鼎湯
至尊松茸煎餃
黃金原味皮蛋
2022-10-12 98 views
今日一放工就趕去睇醫生,睇完都差不多七點幾啦,行過見到呢間餃子舖頭,諗住輕輕鬆鬆食完先返歸。🤣🤣店內裝修簡約,地方清潔,店員態度都幾好,未嚟到啲嘢食嘅時候,仲有一啲酸嘅蘿蔔提供,俾你食住先,仲話咁樣可以令到食慾提高。🧐🧐我叫咗一個龍鳳松茸雙煎餃,所有餃子都係手工製作,松茸就係餐廳嘅招牌菜式。🥳🥳餃子皮好薄,外皮金黃香脆,內裏實淨新鮮🤩🤩龍鳳其實即係黑松露同白松露,自己鍾意食黑松露多啲,因為味道比較濃

2022-10-12 105 views
勁中意食餃子嘅我,目標係試匀晒全香港好食嘅餃子店🥟,今日就叫咗以下呢三款,大部份都可以比你揀煎或湯餃,揀湯嘅會跟一碗狀元九鼎湯🥣。龍鳳松茸煎餃 $157/12隻係黑松露加白松露餡餃子,入面更係落足料,一咬開松露嘅香氣已經撲鼻而來。香煎軟心芝士餃🧀 $57/7隻本身以為芝士會好漏,點知越食越停唔到口,入面仲有粟米🌽,配豬肉🐖簡直一流,好後悔冇嗌到10隻。壽喜燒牛肉湯餃🐮+狀元九鼎湯🥣 $72/10隻皮薄餡靚,好似真係食緊壽喜燒咁。而個湯主打零味精,而且仲好補,雖然味道比較清淡,但配埋餃子一齊食,成件事就會好match💯。另外仲嗌咗個麻辣松花皮蛋 $25味道唔會話太辣,啱晒唔食得辣嘅我🤣,而且份量都算多。

龍鳳松茸煎餃 $157/12隻

香煎軟心芝士餃🧀 $57/7隻

壽喜燒牛肉湯餃🐮+狀元九鼎湯🥣 $72/10隻

另外仲嗌咗個麻辣松花皮蛋 $25
味道唔會話太辣,啱晒唔食得辣嘅我🤣,而且份量都算多。
2022-10-10 107 views
-餃掂手工餃子雲吞專門店 🥟林芝蓮除左中意食🍚之外 仲有就係餃子🤭 呢日係中環行街果陣心血來潮好想食餃子所以就咁openrice 左最近既餃子店🥟龍鳳松茸雙煎餃 ($98/8隻)其實龍鳳松茸就係指黑白松露煎餃皮薄餡令 而且煎得外皮好香脆入面仲可以食到啖啖松茸菇粒🥟韮菜豬肉湯餃子($45/隻)- 跟狀元九鼎湯:用左多款材料熬制而成 包括粉葛 / 順德活鯪魚 / 香山活鰂魚 / 紅蘿蔔 / 扁豆 / 赤小豆 / 新會陳皮 / 蜜棗 / 鮮排骨等等係提升免疫力 滋潤腸道 養顏保健等等既功效足料好味之餘 仲可以養生 岩晒我~🥟重慶鮮肉雲吞($42/中)每粒雲吞既尺寸都係一口 食多左都唔覺湯底比想象中少辣 食落唔會覺得辣 少少清甜🥢四川涼麵($30)揀左小辣 加上落晒成兜左芝麻醬大大降低左辣度 所以完全唔覺得辣加上有大量花生同蔥花 個麵又好掛汁 食落好香四川辣汁同時好惹味~🥤蜂蜜檸檬薏米水($28/枝)🥤豆漿($15)2款野飲非常清新清甜 岩晒食完餃子飲
餃掂手工餃子雲吞專門店 🥟

林芝蓮除左中意食🍚之外 仲有就係餃子🤭
呢日係中環行街果陣心血來潮好想食餃子
所以就咁openrice 左最近既餃子店

🥟龍鳳松茸雙煎餃 ($98/8隻)
其實龍鳳松茸就係指黑白松露
煎餃皮薄餡令 而且煎得外皮好香脆
入面仲可以食到啖啖松茸菇粒

🥟韮菜豬肉湯餃子($45/隻)
- 跟狀元九鼎湯:用左多款材料熬制而成
係提升免疫力 滋潤腸道 養顏保健等等既功效
足料好味之餘 仲可以養生 岩晒我~

🥟重慶鮮肉雲吞($42/中)
每粒雲吞既尺寸都係一口 食多左都唔覺
湯底比想象中少辣 食落唔會覺得辣 少少清甜

🥢四川涼麵($30)
揀左小辣 加上落晒成兜左芝麻醬
大大降低左辣度 所以完全唔覺得辣
加上有大量花生同蔥花 個麵又好掛汁
食落好香四川辣汁同時好惹味~

🥤蜂蜜檸檬薏米水($28/枝)
🥤豆漿($15)
2款野飲非常清新清甜 岩晒食完餃子飲
2022-10-02
Type of Meal
Lunch
  • 龍鳳松茸煎餃
2022-10-09 110 views
經過開中環大館 想食d健康d又唔太貴既野食,就搵到附近既一間餃子鋪頭。鋪頭空間唔大,大概容納到十幾個人,但係都坐得舒服。我地一行兩人叫左兩款餃子韭菜煎餃❤️ 每次去餃子鋪最愛叫韭菜餃,煎得十分香口,韭菜和肉的比例一半半,香氣十足松茸餃配九鼎湯。湯頭較淡,但完全沒有味精味。餃子很大,咬開松茸的味道十分突出🤤🤤🤤另外仲叫左恰菜心同埋原味既黃金皮蛋。不得不說黃金皮蛋加了醋的調味,令皮蛋吃上去更清新🤤最後還叫了兩杯飲品,分別係豆漿同埋薏米水,為這一餐完美做結。

鋪頭空間唔大,大概容納到十幾個人,但係都坐得舒服。

我地一行兩人叫左兩款餃子

松茸餃配九鼎湯。湯頭較淡,但完全沒有味精味。
餃子很大,咬開松茸的味道十分突出🤤🤤🤤

人生好像餃子,毅力是皮, 信心是饀,歲月和經歷是餃子上的摺痕-HK$86 至尊松茸餃(煎)配狀元九鼎湯~金黃色的外皮, 一口咬下去便發出"嗦"的一聲,外脆內餡軟熟又多汁。不論蘸上香辣松露或原味松露或什麼醬料也不蘸, 各有風味特色。狀元九鼎湯~這碗湯非常足料,有順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨。我呷過第一口, "嗄"了一聲, 條氣順了好多。重點此湯沒有味精,又有助解熱袪濕, 真是非常合適少湯水的我。- HK$18龍鳳蛋~軟滑的蛋白、蛋黃半熟的溏心蛋配上「西方三大珍饈」之一的白松露及黑松露醬, 簡直齒頰留香-HK$蜜餞雞翼~咬下去已經感受到清甜的蜜糖味, 肉質結實又嫩。-昂貴食材的餃子的味道形同店名一樣, 怪不得當天惠顧, 外賣單及堂食源源不絕。
至尊松茸餃

狀元九鼎湯

龍鳳蛋

蜜餞雞翼

2022-09-29
$130 (Dinner)
至尊松茸餃
狀元九鼎湯
龍鳳蛋
蜜餞雞翼
  • 至尊松茸豬肉餃
2022-10-04 87 views
依間餃子食過返尋味,一於試埋中環分店。行咗條大斜路,終於搵到。舖頭細細,大部份都是二人枱。這餃子店很有特色,聽日門口已掛了很多松茸的畫,主打同心松茸餃。叫咗麻辣粉皮,豬肉松茸餃,壽喜燒牛肉餃,流心蛋。壽喜燒牛肉送湯,鮮甜美味,每啖咬落都有壽喜燒的湯汁,好似打緊邊路咁。留心蛋有陣陣煙熏味,配上從茸醬,加了一份菇的鮮香。豬肉松茸餃多餡飽滿,啖啖肉,豬肉鮮甜。麻辣粉皮很辣很刺激,加上花生,香香辣辣很有咬口。

叫咗麻辣粉皮,豬肉松茸餃,壽喜燒牛肉餃,流心蛋。

留心蛋有陣陣煙熏味,配上從茸醬,加了一份菇的鮮香。
豬肉松茸餃多餡飽滿,啖啖肉,豬肉鮮甜。
麻辣粉皮很辣很刺激,加上花生,香香辣辣很有咬口。