2023-07-20 25 views
暑假去西貢,雖然好有假日氣氛,但是因為太熱,都不想吃太過重口味的菜式,所以我幾鍾意呢間餐廳,因為佢唔會好似其他Cafe剩係得三文治之類,反而會有一啲比較上清新的午餐。這份鮑魚蕎麥麵,一點也不普通,就算是咁大隻鮑魚,可能因為是慢煮,所以10分嫩滑,而且不會太韌,配合Wasabi食,非常之鮮味。鮑魚隔離的是非常入味的蘿蔔,入口即溶,有香甜的醬油味。蕎麥麵10分清新,配上蕎麥麵汁,一啖接一啖糖心蛋亦都非常之入味,不需要點任何醬汁,亦都非常之口感豐富。另一個是三文魚茶漬飯,上面鋪滿很多三文魚之外,仲會有三文魚子,非常之有海鮮味。下面的飯還是熱辣辣的,口感豐富,完全不會覺得很滯。高湯煮得非常之濃郁,所以我們第一round是沒有加入高湯,第二round才食茶漬飯,兩款食法都10分可口,雙重感覺。這個很有富士山的感覺,上面的雲呢拿雪糕配合下面的梳打,飲起上來,就好像波子汽水一樣,非常之夏天。這杯綠茶小丸子就非常之香滑,茶味亦都10分濃郁。

鮑魚隔離的是非常入味的蘿蔔,入口即溶,有香甜的醬油味。

蕎麥麵10分清新,配上蕎麥麵汁,一啖接一啖

這杯綠茶小丸子就非常之香滑,茶味亦都10分濃郁。
2023-07-20 20 views
西貢舒服日式cafe小店✨💖🦥🎈🌙以白色和木系為主的清新日系coffee shop,外形給人舒適治癒的感覺,有兩層,餐牌上也以日本料理的Fusion菜式為賣點,當然少不了coffee系列的飲品,有傳統也有創新的口味!《煙三文魚焙茶漬飯》$108小店招牌的菜式之一,以日本料理茶漬飯的概念,創新地配上煙三文魚,用上焙茶來進行茶漬,是傳統加創新的味道!在飯上淋上焙茶的高湯,清新的味道,軟綿綿的口感,多惹味!《磯煮鮑魚蕎麥麵》$168炎炎夏日必點之選!小店自行調製的磯煮鮑魚,不會過咸,有著清新的味道,易咀嚼,而在旁邊的蘿蔔很入味,很軟淋淋,半熟的雞蛋呈橙黃色的流心蛋黃,把蕎麥麵放到醬汁內,很有消暑的感覺!《Matcha Latte w/brown sugar Mary》$56《Tofu Latte》$56招牌的飲品必點Matcha Latte,用上了久丸小山圓糰子,配搭黑糖的抹茶牛奶!抹茶香味濃郁,表面的泡泡很有治癒的感覺。飲品當然必叫coffee系列,特色的豆腐Latte,飲起來夾著軟綿的豆腐,豆腐與咖啡的味道相當配搭!總結:西貢日系小店有驚喜!
西貢舒服日式cafe小店✨💖🦥🎈🌙

《煙三文魚焙茶漬飯》$108

《磯煮鮑魚蕎麥麵》$168

《Tofu Latte》$56

總結:西貢日系小店有驚喜!
2023-07-17 22 views
住西貢嘅我點會唔知西貢有好嘢開咗啊👏🏻就午餐時段嚟嘆下先呢間裝修格局非常乾淨舒服,入到店內店員非常之有善👍🏻👍🏻店員安排咗我上上層有窗邊梳化位,感覺非常之chill丸久小山園 焙茶鮮奶Hoiicha Tea Latte(抹茶味濃厚、奶泡打得非常之好、拉咗一個變色龍嘅花好靚👍🏻👍🏻)明太子手工意粉🍝(龍蝦超厚肉,意大利掛滿醬汁,每一口醬汁都有明太子粒粒,口感非常之特別,意粉軟硬適中,好好味👍🏻👍🏻)威士忌法式焦糖燉蛋Signature Whisky Crème Brûlée(甜品控嘅我當然忍唔住要食返個甜品,呢個焦糖燉蛋超滑,甜度適中,焦糖脆卜卜晶瑩通透,再配雲呢拿雪糕非常夾😍😍)推介指數五粒星👍🏻👍🏻仲有好多款甜品,好想試,今日得我一個已經食到超滿足👏🏻👏🏻我諗我下次好快再嚟😂😂
住西貢嘅我點會唔知西貢有好嘢開咗啊👏🏻
就午餐時段嚟嘆下先

呢間裝修格局非常乾淨舒服,入到店內店員非常之有善👍🏻👍🏻

店員安排咗我上上層有窗邊梳化位,感覺非常之chill

丸久小山園 焙茶鮮奶

2023-07-14
Type of Meal
Lunch
2023-07-14 16 views
假日西貢特別多人,難得平日有空就到西貢走走.近來開咗不少清新小店各有特色.NN Cafe樓高兩層非常寬敞,加上舒服音樂🎶令人放鬆自在,食物以西式x日式為主.價格合理,而且菜式特別同時有驚喜✨到時大家真係要假日探店🤭希望唔使排太耐隊啦~🔸煙三文魚焙茶漬飯($108)淡淡茶香,焙茶味道唔會太濃已蓋過整個味道.估唔到茶漬飯與煙三文魚及魚子配搭起來,味道豐富而非常匹配!🔸日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵($168)擺盤非常吸睛🤩鮑魚以日式炆煮鮮嫩彈牙.味道帶甜唔會過鹹,而旁邊蘿蔔亦令人充滿驚喜非常入味軟淋.加上流心蛋及爽口凍冰冰蕎麥麵配合少量芥辣點上麵汁✨極度適合炎炎夏日🔸久丸小山圓·若竹抹茶牛奶($52)樣子可愛精緻😍上面放了一小串軟糯丸子.濃郁綠茶味加上日本牛奶,完美混合一起,味道非常香濃.非常喜歡~🔸Dominica Mocha ($48)拉花細緻,大大杯.有時好怕Mocha太甜膩但依到甜度剛好,溫度暖和.就算飲到尾都唔會覺得漏👍🏻

🔸煙三文魚焙茶漬飯($108)
🔸日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵($168)

🔸久丸小山圓·若竹抹茶牛奶($52)

🔸Dominica Mocha ($48)
2023-07-12 15 views
假期入左西貢行下~係村仔見到呢間日式帶點工業風既小店天氣太熱!入去涼下冷氣chill下都好!食物望落都好精緻好吸引煙三文魚焙茶漬飯$108鋪上滿滿三文魚籽 🤩煙三文魚唔會太鹹配上清淡既焙茶 濕濕地 ~都幾開胃🤤明太子龍蝦手工意大利粉 $158呢個幾好味🤤明太子微辣加上意粉硬度適中又creamy 👍龍蝦肉已經拆埋肉 口感爽口彈牙😝nice!另外叫左 tiramisu latte $56咖啡豆新鮮即磨好香濃好滑👌🏿Matcha latte w/brown sugar maru$56我估呢杯係店中之寶🤩 打卡一流🤣 抹茶同牛奶真係好夾!加上兩粒小丸子又好煙韌色 、香 、味俱全👍👍
假期入左西貢行下~
係村仔見到呢間日式帶點工業風既小店
天氣太熱!入去涼下冷氣chill下都好!
食物望落都好精緻好吸引

煙三文魚焙茶漬飯$108
鋪上滿滿三文魚籽 🤩
煙三文魚唔會太鹹
配上清淡既焙茶 濕濕地 ~
都幾開胃🤤

明太子龍蝦手工意大利粉 $158
呢個幾好味🤤
明太子微辣加上意粉硬度適中又creamy 👍
龍蝦肉已經拆埋肉 口感爽口彈牙😝nice!

另外叫左 tiramisu latte $56
咖啡豆新鮮即磨
好香濃好滑👌🏿
我估呢杯係店中之寶🤩
打卡一流🤣 抹茶同牛奶真係好夾!加上兩粒小丸子又好煙韌
色 、香 、味俱全👍👍
2023-07-10 15 views
位於西貢市場街的NN CAFE,這是一家非常舒適和寬敞的咖啡館,樓上的位置非常適合放鬆和享受美食。他們的宇治抹茶牛奶是絕對不能錯過的,這是一個日式風格的飲品,濃郁的抹茶味和甜美的牛奶味完美地融合在一起,讓人感到非常愉悅。式丸子也非常美味。丸子的口感非常彈牙,讓人回味無窮。如果你喜歡海鮮,NN CAFE的明太子龍蝦意粉也是一道必試的美食。這道意粉的醬汁是用明太子製成的,味道香濃,加上新鮮的龍蝦,令整道菜更加豐富和美味。總的來說,NN CAFE是一個非常舒適和寬敞的咖啡館,是一個值得一試的地方。

2023-07-10 297 views
難得放假,揸車去西貢行下,發覺多咗好多好靚嘅cafe😍😍 難得過黎,想揀間好嘢食下, 發現喺市場街六福菜館隔離, 有一間兩層高NN Coffee,覺得熟口熟面,原來之前有個飲食節目就係呢度拍, 咁緊係睇下有乜嘢好嘢食先😆 發現除咗咖啡之外,日式食物都好吸引, 加上佢裝修唔錯,就決定試下佢😎原來餐廳除咗地舖,側邊有條樓梯上一樓,樓上嘅位置更加充裕, 日式簡約嘅設計仲有個好大嘅窗吸收自然光,整體都好舒服🌟丸久小山園●若竹 抹茶鮮奶個拉花真係靚到不得了,天馬座嘅圖案好靚, 技術含量好高喎😆 講番個味道先, 佢哋嘅綠茶揀得好好,鮮奶嘅味道一樣好, 好滿意👍🌟自家製蜜漬檸檬梳打呢杯真係夏日必點, 蜜漬檸檬酸中帶甜, 配埋夠曬氣嘅梳打, 暑熱嘅感覺一掃而空😌🌟煙三文魚配茶漬飯日式嘅經典味道,簡單但充滿心思,日本珍珠米,表面用火槍燒香咗, 返上面有飯素增加香味,煙三文魚有四大片, 加上蔥花同埋,炸漿碎增加口感,食嘅時間再加埋熱辣辣嘅焙茶鰹魚湯,每一啖都充滿溫暖,香味,口感同埋煙三文魚嘅味道,好舒服😌🌟日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵非常好味,我到而家仲懷念緊🤣 蕎麥麵個面質好好,高質彈牙, 糖心蛋醃製得好

🌟丸久小山園●若竹 抹茶鮮奶

🌟自家製蜜漬檸檬梳打

🌟煙三文魚配茶漬飯

🌟日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵
非常好味,我到而家仲懷念緊🤣 蕎麥麵個面質好好,高質彈牙, 糖心蛋醃製得好入味👍 另外類似關東煮嘅蘿蔔入味非常,軟淋冇筋, 最正係嗰兩個磯煮時令鮑魚,非常大隻, 生熟度好好😍😍師父斜切薄片,口感一流,鮮味十足。 蕎麥麵嘅汁都唔錯, 呢個分分鐘好食過喺日本食, 真係唔係講笑🤣

呢度啲食物真係好高質, 最衰我朝頭早飲咗杯咖啡,如果唔係我都想試下佢啲咖啡,唯有俾個藉口自己下次再試佢啲日式餐點同佢啲特色咖啡啦,真心推介呀😍

2023-07-07
$150 (Lunch)
  • 日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵
2023-07-09 12 views
星期日同阿媽去咗行西貢, 天氣太熱啦,真係入返間Cafe坐下.個門口好靚,阿媽好鍾意再入去試試佢. 佢有分上層同下層. 係下面買完嘢食先,再上樓上雅座. 我哋叫咗個雞扒飯團 . 雞扒炸到外脆內軟. 壽司醋飯,再加飯素非常之夾. 百幾蚊有兩隻大鮑魚食,南非包喺街市買咗$40隻. Cp值非常高. 個冷麵汁一啲都唔喊偏甜,我都想問吓佢喺邊度買到.真係好好食每人叫杯嘢飲一杯係mocha一杯係Green latte 兩杯都好打卡able

個門口好靚,阿媽好鍾意再入去試試佢.
佢有分上層同下層. 係下面買完嘢食先,再上樓上雅座.

每人叫杯嘢飲一杯係mocha

一杯係Green latte 兩杯都好打卡able
2023-07-05 22 views
✏️ 係有氣氛的咖啡店裡,環繞著咖啡香氣,重點今次介紹係位於西貢嘅cafe 係一處係街都有隻牛行過嘅地方,係呢到呷著咖啡感受靜謐的時光,能夠讓身心放鬆下來。可以與閨密一起度過悠閒的午後時光...Cafe提供意粉、烏冬,天氣熱嗌個凍蕎麥麵等主食和其他輕食啦🩵🤍✏️ 磯煮鮑魚蕎麥麵鮑魚的鮮味和蕎麥麵的清爽口感非常搭配,讓人感到舒適和滿足。朋友咁啱近來感覺熱氣,磯煮的方式讓鮑魚更加入味,又唔怕熱氣吃起黎好美味。💯‼️💯‼️✏️凍丸久小山圓+抹茶鮮奶 香濃嘅抹茶鮮奶,本身呢兩個配搭都係極致,朋友食完再嗌咗呢杯green tea latte,佢話佢好享受到嗰種抹茶味。樣式又好可愛💯‼️✏️ 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團咖哩辣度剛好,但我個人係食唔到辣的,咁嗰個蘋果味就唔太食得岀 牛肋條份量都幾多,同埋個人超鍾意個飯團係有好多飯素加紫菜,啲汁撈埋飯團好滋味👍🏻✏️ Tiramisu Latte 咖啡的苦味和提拉米蘇的甜味非常搭配,係直逼完美嘅配搭💯這杯飲品的口感非常豐富,係細杯咗啲,唔夠飲🤤一邊品嚐咖啡的風味,一邊享受提拉米蘇的美味😋當飯後甜品都不錯。舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:

✏️ 磯煮鮑魚蕎麥麵
鮑魚的鮮味和蕎麥麵的清爽口感非常搭配,讓人感到舒適和滿足。
✏️凍丸久小山圓+抹茶鮮奶

✏️ 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團
✏️ Tiramisu Latte
咖啡的苦味和提拉米蘇的甜味非常搭配,係直逼完美嘅配搭💯
這杯飲品的口感非常豐富,係細杯咗啲,唔夠飲🤤
一邊品嚐咖啡的風味,一邊享受提拉米蘇的美味😋
當飯後甜品都不錯。

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#café #cafelover
#西貢美食
#西貢
#支持小店 #必食
#foodguide
2023-06-19
2023-07-05 68 views
前排放Annual Leave,決定一個人黎有香港後花園之稱嘅西貢行下。西貢固然出名食海鮮,但一個人黎好難叫,就決定試下呢度啲西式Cafe。行經呢間位於市場道嘅「NN Coffee」,見到好幾個外國人喺度嘆咖啡,而且環境好chill,就決定試下啦!呢度有兩層,店員帶我上左去二樓坐。呢度嘅座位好闊落,而且冷氣夠涼,所以好舒服!食物方面,選擇都頗多!聽店員介紹,話呢度嘅招牌菜係龍蝦明太子手工義大利粉($158),就order左一份。呢碟義大利粉賣相一流,而且明太子好足料,所以香氣撲鼻!而龍蝦肉弊想像中大舊,而且爽口彈牙,呢個價錢食到咁高質嘅義大利粉真係好正!飲品方面同樣選擇好多,除左咖啡之外,亦有好多其他特色飲品。我就叫左一杯日本丸子黑糖抹茶牛奶($56)。飲品同樣好IGable,而且唔會太甜,反而抹茶香同啲牛奶香都好出,絕對無叫錯!最後甜品方面,我就order左一份威士忌焦糖燉蛋配vanilla ice cream。首先要讚啲雪糕好滑好濃,而燉蛋亦好creamy。威士忌唔算好嗆,所以女生食應該都會覺得好好味!總結:呢間cafe食物環境同服務都好好,而且價錢合理,可以話係黎西貢chill嘅

總結:呢間cafe食物環境同服務都好好,而且價錢合理,可以話係黎西貢chill嘅好選擇!

• 威士忌法式焦糖燉蛋
  • 明太子龍蝦手工意大利粉
2023-07-03 38 views
放假想逃離工作生活中嘅繁忙,決定出走西貢一趟,當然唔少得係西貢搵返間有美食嘅Cafe比NN Coffee 門面嘅白灰色調吸引了,簡約得嚟有性格,睇睇門口嘅餐牌唔錯,入到去發現有2層,於是到上層就坐,環境舒適飲品選擇豐富,好多都想試,今次就先揀左丸久小山園 若竹 抹茶鮮奶,丸久小山園中最高級的抹茶粉,澀度低且鮮度高,口感有獨特海苔味,很濃郁,可見咖啡店對用料有要求,呢度嘅抹茶鮮奶有甜美香味與口感醇厚的特色,不會偏苦或偏甜。主食都好有特色,一眼就比明太子龍蝦手工意粉吸引。手工製作的意粉筆直有彈性,配上豐富的明太子龍蝦醬汁,口感更加豐富。龍蝦肉質鮮美,成隻龍蝦已起肉,唔使自己拆殼,龍蝦肉色紅潤,入口滑嫩,肉質彈牙,與意粉完美融合,讓人忍不住一口接一口。

明太子龍蝦手工意粉

明太子龍蝦手工意粉
上年獨自到過 ɴɴ ᴄᴏғғᴇᴇ 吃了 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ這次難得友人說有興趣到訪 馬上二訪 於是 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 又衝去西貢吃個 ᴄʜɪʟʟ ʙʀᴜɴᴄʜ 樓高兩層的 ɴɴ ᴄᴏғғᴇᴇ 地面層是料理區並設少量座位樓上雅座則通過門外樓梯上去整個裝潢都是木系文青小清新感覺那天到訪時間比較早 富空間感又休閑的氛圍餐點主打創新的日本料理跟西式美食有全日早餐廳 也有丼飯 蕎麥麵等多元選擇𓋪 日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵鮑魚切片再放回殼中方便享用 很細心蘿蔔塊入味的甜甜味道 還有誘人的溏心蛋蕎麥麵口感豐富 配上麵汁味道帶清爽是夏天很適合享用的一道料理𓋪 溫泉蛋慢煮牛肋條丼主角牛肋條炆煮得相當入味 每一塊都很軟綿濃郁壽喜燒汁配上溫泉蛋向來都是完美絕配米飯混入 sᴀᴜᴄᴇ 後十分濕潤 不錯吃𓎺 久丸小山園 糰子黑糖抹茶牛奶𓎺 香橙莫卡點了餐廳比較特色的飲料使用久丸小山園抹茶粉 底部黑糖漿帶來甜甜味道面頭放著兩顆煙軔丸子 在咖啡店內享用偏日式的丼飯跟蕎麥麵配咖啡是個很新奇的體驗不想每次都吃 ᴀᴅʙ 偶爾來個日式 ʙʀᴜɴᴄʜ 也不錯
上年獨自到過 ɴɴ ᴄᴏғғᴇᴇ 吃了 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ

在咖啡店內享用偏日式的丼飯跟蕎麥麵配咖啡
是個很新奇的體驗
不想每次都吃 ᴀᴅʙ 偶爾來個日式 ʙʀᴜɴᴄʜ 也不錯
2023-06-24
$200 (Lunch)
好耐無去西貢, 今次黎NN coffee 樓高兩層底層係料理區並設少量座位, 而原來門外隔離樓梯可以上去樓上好寬敞, 採光度十足, 走木系感覺好悠閒舒服Menu 比平常cafe 更多元化, 除左care ADB pasta coffee 等之外, 仲有d 日式料理. 日式磯燒時令鮑魚月見蕎麥麵 $168🍜⠀鮑魚鮮嫩彈牙, 以日式炆煮帶甜味好入味. 而且已經切片再放係殼中方便食用. 旁邊嘅白蘿蔔好入味清甜軟腍又無渣, 糖心蛋中間帶流心, 蕎麥麵配上日式醬汁好清爽, 好岩夏天食照燒雞扒拌飯糰 $98照燒雞扒煎到外皮香脆唔油膩, 加埋甜甜哋嘅照燒汁好好食. 一邊3個飯糰表面滿佈飯素, 飯嘅口感亦剛好. 我哋食緊時, 隔離有枱family 剛黎見到, 媽媽望過黎好幾次話呢個雞飯糰好吸引, 最後佢地都叫左🤣 邊食都邊讚讚Mocha/homemade honey lemon soda $48/52前者有好靚嘅拉花, coffee 偏nutty 同可可粉好夾. 後者好清爽, 夏天飲啖驅散左悶熱.
好耐無去西貢, 今次黎NN coffee 樓高兩層

底層係料理區並設少量座位, 而原來門外隔離樓梯可以上去

樓上好寬敞, 採光度十足, 走木系感覺好悠閒舒服

日式磯燒時令鮑魚月見蕎麥麵 $168

照燒雞扒拌飯糰 $98

• 照燒雞扒拌飯糰
  • 日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵
2023-06-29 17 views
✨文青nn cafe跟過2次,今日就嚟試下!佢嘅Menu日式Crossover為主~一推門入Cafe見到職員練習緊拉花,都幾認真🦞Lobster Handmade Spaghetti with Mentaiko Sauce$158已原隻去壳龍蝦肉爽口又彈牙,意粉黏着明太子忌廉汁掛麵相當好食,擺盆精緻🍵Hojicha Tea Latte$48係正中日本宇抹茶好香濃,拉花海馬都可以打卡,唯獨是美中不足唔夠熱
一推門入Cafe見到職員練習緊拉花,都幾認真

🍵Hojicha Tea Latte$48
2023-06-27
Type of Meal
Lunch
  • 明太子龍蝦手工意粉
2023-06-26 23 views
放假同男朋友去西貢行下chill下,見到呢間cafe主打日式食物,望落好吸引🤩尤其有我中意食既茶漬飯,一定要試下!日式蘋果咖喱慢煮牛肋條飯糰 $118咖喱係日本既甜咖喱,加入蘋果甜味更加出。牛肋條因為慢煮關係。相當軟綿入味👍🏻 飯糰加入左大量飯素,單食已經好好味😋煙三文魚焙茶漬丼 $108我對茶漬飯係毫無抵抗力,每次見到茶漬飯都係必點🤩焙茶茶味唔算好濃,淡淡茶香味,配埋煙三文魚,冇得輸👍🏻杯咖啡個獨角獸拉花好特別,仲有兩粒星星,好靚🥰

日式蘋果咖喱慢煮牛肋條飯糰 $118
咖喱係日本既甜咖喱,加入蘋果甜味更加出。

煙三文魚焙茶漬丼 $108
我對茶漬飯係毫無抵抗力,每次見到茶漬飯都係必點🤩
焙茶茶味唔算好濃,淡淡茶香味,配埋煙三文魚,冇得輸👍🏻

杯咖啡個獨角獸拉花好特別,仲有兩粒星星,好靚🥰
  • 煙三文魚焙茶漬丼