4 day(s) ago 0 views
西貢NN Coffee樓高兩層,環境讓人感覺舒適悠閒,仲有少量室外座位,可以帶埋寵物一齊嚟Chill一Chill。明太子龍蝦手工意粉:原隻龍蝦擺盤,非常吸引眼球,龍蝦肉肉質鮮嫩有彈性,龍蝦忌廉醬汁和明太子既味道互相融合,味道層次分明,手工製扁意粉軟硬適中,而且十分掛汁。日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵:小店用醬汁及昆布慢火去炆鮑魚,令肉質保持鮮嫩彈牙,月見蕎麥麵係「看見月亮」既意思,小店將糖心蛋視作圓月,將蛋液打散和著蕎麥麵一起吃,味道更香濃柔和。豆腐鮮奶咖啡:咖啡入口香濃,後有奶香,底層既豆腐花,中和左咖啡既苦澀,味道好夾。富士山雪糕梳打:呢杯飲品色澤繽紛,放左一球雲呢拿雪糕在最上面,造型有D似富士山,味道有驚喜。總結,餐廳食物質素非常有誠意,客人可同時享受西貢時令海鮮,期待再次回訪。

Type of Meal
Lunch
  • 富士山雪糕梳打
  • 豆腐鮮奶咖啡
  • 明太子龍蝦手工意粉
4 day(s) ago 0 views
今日佛誕假期,走進西貢呼吸一下新鮮既空氣,見到呢間外型日系既特色Cafe。餐廳提供唔同口味既Signature咖啡,仲有全日早餐、各款主食、小食、甜品、飲品,選擇十分豐富。巨大鰻魚玉子丼:鰻魚好肥美,肉質非常軟腍,魚皮位有D煙韌、帶炭燒香氣,沒有碎骨;日本珍珠米圓渾有咬口,挺身帶黏性;玉子好厚切,味道香甜,增加左成個飯既層次感。煙三文魚焙茶漬飯:將焙茶淋到飯面上,讓米飯慢慢吸收湯汁既精華,加上粟米粒、蔥花、三文魚籽等配料,味道清新而不膩,令人胃口大開。久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶:茶味重回甘帶澀,口感較飽滿,糰子質感煙韌,擺在飲品上面,香甜可口。自家制蜜漬檸檬梳打:自家制蜜漬中和左檸檬既酸味,清新解渴又開胃。總結,餐廳食物製作用心,份量恰到好處,我哋渡過左一個愉快既下午。

Type of Meal
Lunch
  • 自家制蜜漬檸檬梳打
  • 久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶
  • 煙三文魚焙茶漬飯
  • 巨大鰻魚玉子丼
2024-04-21 95 views
呢間Cafe位於西貢市,西貢不嬲俾人chill chill嘅感覺,平日嚟到西貢非常舒服,非常平靜😘餐廳食物選擇很多,以日式西餐風格為主,甜品選擇都多樣化,牛角包窩夫cheese cake、抹茶甜品,全部包羅萬有😍飲品🍸叫了久丸小山園糰子🍡黑糖抹茶牛奶$58,好有誠意,仲有兩粒小丸子丸。 抹茶濃郁。朋友叫了tiramisu latte ,好似食甜品咁好attractive! 兩杯擺埋一齊 好正😊,好岩打卡今次叫了明太子龍蝦手工意粉 $168🍝明太子漲了非常澎湃,大大條龍虾尾,蝦肉爽口彈牙。日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵 $178夏天食呢個蕎麥麵,真係非常清爽,冰冰涼涼,磯煮時令鮑魚入味,而且非常細心已經切好一片片,非常方便。 仲有糖心蛋同埋白蘿蔔做配菜,糖心蛋入味 ,真的有糖心效果😍 白蘿蔔,亦都入味清甜
、抹茶甜品,全部包羅萬有😍

日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵 $178

• 明太子龍蝦手工意粉
  • 日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵
Weekend 去西貢,太肚餓,行行下發現左呢間小店🤤裝修簡約,白色為主🤍,原來野食都唔錯😝 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團幾出色,好中意佢個咖哩汁,而且飯團賣相吸引,圓碌碌咁幾得意,牛肋條又唔會太韌。🍛🍙意粉方面,明太子汁咸左少少,同埋如果d手工意粉可以煙韌d就更好~ 味道係幾好嘅😋1️⃣ 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙨 𝙑𝙞𝙙𝙚 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙍𝙞𝙗𝙨 𝙁𝙞𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝘽𝙖𝙡𝙡 🍛 🥩 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團 🍙2️⃣ 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙃𝙖𝙣𝙙𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 🦞🍝明太子龍蝦手工意粉 3️⃣ 𝙅𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 🍵 茉莉綠茶 4️⃣ 𝙊𝙨𝙢𝙖𝙣𝙩𝙝𝙪𝙨 𝙊𝙤𝙡𝙤𝙣𝙜 🫖 ☕️ 桂花烏龍茶由於朝早飲左咖啡,今次就冇叫到咖啡了🥹 下次有機會再試!

3️⃣ 𝙅𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 🍵
茉莉綠茶

4️⃣ 𝙊𝙨𝙢𝙖𝙣𝙩𝙝𝙪𝙨 𝙊𝙤𝙡𝙤𝙣𝙜 🫖 ☕️
桂花烏龍茶

由於朝早飲左咖啡,今次就冇叫到咖啡了🥹 下次有機會再試!

日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團 🍙
日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團 🍙,明太子龍蝦手工意粉
茉莉綠茶
  • 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團
  • 明太子龍蝦手工意大利粉
2024-04-01 53 views
NN Coffee (西貢)📍西貢市場街47號地舖天氣開始轉熱,行到攰攰地最啱就係入去coffee shop抖抖🫣西貢呢間coffee shop ,裝修好有文青嘅感覺。我哋坐咗喺2樓,更有一種與世無爭嘅feel。檸檬芝士蛋糕,感覺好清新最啱用嚟做下午茶。丸子抹茶拿鐵,個味道好濃,唔鍾意飲咖啡嘅,我都覺得值得一試。
NN Coffee (西貢)
📍西貢市場街47號地舖

檸檬芝士蛋糕,感覺好清新最啱用嚟做下午茶。
2024-03-03 79 views
店名: NN coffee地址: 西貢市場街47號地舖環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5同朋友放假特登入西貢玩一日,見到有一間cafe裝修好靚😻,座位亦都好闊落👍🏻,可以舒服同朋友傾偈。蒜香時令海蜆手工意粉❤️❤️❤️❤️❤️$178一上碟就聞到好香蒜蓉味🧄,海蜆每一粒都大大粒而且咬落去冇沙,意粉好彈牙亦都唔會過淋,軟硬度適中👍🏻磯煮鮑魚蕎麥麵❤️❤️❤️❤️❤️$138有兩大隻鮑魚切片😍,旁邊亦都有Wasabi,沾埋蕎麥麵同埋醬汁好友日式風味🇯🇵,蕎麥麵質地彈牙,一啖接一啖😻,值得一提佢旁邊嘅蘿蔔煮得好入味,而且好有甜味👍🏻久丸小山園 •糰子黑糖抹茶牛奶❤️❤️❤️❤️$58呢杯latte好香濃抹茶味🍵,雖然加入左黑糖但係亦都唔會過甜,如果係抹茶愛好者,呢個一定唔可以錯過。而且配搭兩粒糰子🍡,咬落去煙煙韌韌🫶🏻豆腐鮮奶咖啡❤️❤️❤️❤️$58呢杯咖啡☕️朋友飲過讚不絕口,飲落去唔單止有好重嘅豆味,而且亦都食到一小塊嘅豆腐,又唔會過甜🥳

店名: NN coffee

磯煮鮑魚蕎麥麵❤️❤️❤️❤️❤️

久丸小山園 •糰子黑糖抹茶牛奶❤️❤️❤️❤️

豆腐鮮奶咖啡❤️❤️❤️❤️

2024-02-13 97 views
日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團睇想好靚好好食咁,但咖喱略嫌有點咸。飯團就好好食。磯煮鮑魚蕎麥麵呢碗磯煮鮑魚蕎麥麵真係好正呀!鮑魚個個都大塊又鮮嫩,仲有啲彈牙嘅口感。聽職員講要醃3日先可以咁入味。麵條煮得恰到好處,唔會太軟亦都唔會太硬。湯底好鮮甜,食落好香滑。(但等左一個鐘先出到餐,可能職員漏單了)

日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團
睇想好靚好好食咁,但咖喱略嫌有點咸。
飯團就好好食。

日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團
2024-02-12
磯煮鮑魚蕎麥麵
西貢區越來越多有格調的小店。這一間兩層高的小店,主要走簡約路線,店內都是清一色木系風格的傢俬,感覺悠閑舒適。下層的位置比較開揚,上層容納較多的客人。明太子龍蝦手工意大利粉 原隻的龍蝦尾肉肉質彈身爽口,手工製扁意粉蛋香十足,掛滿了龍蝦肉和明太子忌廉醬汁,鮮味又咸香,味道豐富而滿足。味道和賣相都一流。焙茶關東煮 暖胃不錯之選,裡面有竹輪﹑雞蛋﹑脆皮腸﹑芋絲、年糕福袋及大根等。每一種食材都十分入味,特別是大根,完全融化口中。年糕福袋更是幸福感滿滿~淡淡焙茶香味加添了清新感,但有點偏咸。

焙茶關東煮

入西貢第2次到訪的cafe 今次主食試咗另外一款+甜品🍰 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵 $𝟏𝟕𝟖:擺盤很豐富 鮑魚彈牙 係個refreshing的組合 ✿ 明太子龍蝦手工意粉 $𝟏𝟔𝟖:同第一次食一樣 意粉上有一大塊龍蝦肉🦞明太子醬很creamy ✿ 京都抹茶巴斯克芝士蛋糕 $𝟓𝟖:蛋糕有驚喜 口感比平時食開嘅巴斯克蛋糕略綿 抹茶味濃 喜歡💕 ✿ 髒髒咖啡$𝟒𝟓 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 人均~💲𝟐𝟓𝟎 下次冇興趣想試下個waffle 🧇
入西貢第2次到訪的cafe 今次主食試咗另外一款+甜品🍰

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

人均~💲𝟐𝟓𝟎 下次冇興趣想試下個waffle 🧇

髒髒咖啡
2023-11-03
$250 (Lunch)
髒髒咖啡
  • 明太子龍蝦手工意大利粉
2024-01-18 38 views
入西貢staycation 諗住快快手食個晏再check in 見呢間cafe喺Google同Openrice嘅評價都唔錯而且食物賣相都幾好 所以決定食呢間Total 叫咗四樣嘢明太子龍蝦手工意粉 $168溫泉蛋慢煮牛肋條丼$118Dirty $45Iced latte $45價錢唔平 加埋10%服務費直頭有少少貴人均消費過二百蚊最厲害係order咗四樣嘢 佢可以上錯三樣😅食物嚟到要問佢先記得俾餐具你仲好意思收我服務費?你啲staff似騷擾我多過服務我😅兩杯咖啡中規中矩 唔值$50呢個價兩款食物味道都偏淡丼飯啲飯偏硬 未食過咁硬嘅珍珠米飯龍蝦好細隻 手工意粉無手工意粉嘅口感食落似超級市場藍色包裝嗰隻linguine餐廳收費水平高過食物水平一個檔次座位唔好坐 無環境 無服務總括而言 搵笨👍🏻
見呢間cafe喺Google同Openrice嘅評價都唔錯

價錢唔平 加埋10%服務費直頭有少少貴
人均消費過二百蚊
最厲害係order咗四樣嘢 佢可以上錯三樣😅
食物嚟到要問佢先記得俾餐具
你仲好意思收我服務費?
你啲staff似騷擾我多過服務我😅

食落似超級市場藍色包裝嗰隻linguine

餐廳收費水平高過食物水平一個檔次
座位唔好坐 無環境 無服務
總括而言 搵笨👍🏻
$200 (Lunch)
2024-01-12 42 views
行西貢經過見到呢間日式木系風格Cafe幾靚,就同fd入去食下野休息下~佢地嘅Menu嘅食物相都影得好靚同好好味咁🤤最後我地嗌左日式磯煮鮑魚蕎麥麵同明太子龍蝦手工意粉,一冷一熱嘅好配搭,然後再加兩杯野飲🤤日式磯煮鮑魚蕎麥麵🍽️好鐘意佢哋嘅鮑魚夠鮮嫩彈牙,連埋啲配菜一齊食更有鮮味同層次感!食得出啲鮑魚、蘿白、蛋都有浸係濃郁鮮甜嘅磯煮湯底,夠入味👍🏻蕎麥麵有嚼勁,配埋湯一齊食,感覺夠fresh,越食越想繼續食落去🤤明太子龍蝦手工意大利粉🍝平時我都少機會食到明太子龍蝦醬汁嘅意粉,特登揀黎試下!有原隻小龍蝦上碟,龍蝦肉鮮甜多汁,配上濃郁同嘅明太子龍蝦醬汁,每一口都帶來滿滿嘅龍蝦香氣同鮮味,prefect match! 同埋想講有好多明太子,令到成個口感更豐富!久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶🍵杯野好岩打卡,整得好靚😍 特別鐘意佢地嘅抹茶好夠味,而又唔會太濃!黑糖同抹茶嘅結合令味道更加香甜。糰子嘅口感彈牙,增加咗飲品嘅層次感👍🏻自家制蜜漬檸檬梳打🍹呢杯野飲夠Fresh!本身就好鐘意蜜漬、檸檬同梳打嘅配搭,酸酸甜甜咁,解渴又開胃👍🏻呢到野食同環境都高質,值得再黎👍🏻

日式磯煮鮑魚蕎麥麵🍽️

明太子龍蝦手工意大利粉🍝
平時我都少機會食到明太子龍蝦醬汁嘅意粉,特登揀黎試下!
同埋想講有好多明太子,令到成個口感更豐富!

久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶🍵

久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶

自家制蜜漬檸檬梳打🍹

自家制蜜漬檸檬梳打

呢到野食同環境都高質,值得再黎👍🏻
2024-01-08
$227 (Lunch)
久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶
自家制蜜漬檸檬梳打
2023-12-03 50 views
今天我走在西貢的街道上,無意中路過了一家名為NN coffee的咖啡店,被它獨特的門面吸引住了。好奇心驅使我走進店裡,想親自體驗一下這家咖啡店的魅力。店員們親切地問候我,讓我感到非常受歡迎。作為一家咖啡店,NN coffee當然有不少美味的咖啡選擇。然而,我今天的目標是試試他們的餐點。我點了他們的招牌菜鰻魚飯和蕎麥麵。很快,這兩道菜就被端到了我的面前。首先讓我驚喜的是鰻魚飯。一碗香噴噴的烤鰻魚配上煮得恰到好處的白飯,散發出誘人的香氣,這碗鰻魚飯的份量絕對是令人驚喜的大碗,讓我感到非常滿足。接下來,我試了他們的蕎麥麵。一碗涼拌的蕎麥麵配上了鮑魚,鮑魚和配菜都非常好味,配搭上溫泉蛋,份量足夠剛好。總的來說,我對NN coffee的食物非常滿意。不僅味道美味驚喜,份量也十分足夠。唯一門外因為有一張枱可供人進餐,今天剛好坐了一個食煙的叔叔,風向剛好進入餐廳,還好不是煙接煙,否則一定整個體驗大打折扣,還好逅家餐廳有兩層,如果對煙味比較介紹,可以選樓上。

2023-11-25 41 views
係一間可以打卡又可以做文青嘅cafe 一個人去又得二人世界去亦得的好餐廳~難得同老公一齊放假 當然要出去行下拍下拖❤️, 出油尖旺出得多都悶 今次我哋反而去西貢吹下海風。 沿著碼頭一路行到牌坊入面的「小區」 見到有一間餐廳nn coffee, 望入去 感覺幾舒服於是就拉住老公入去試下。服務員親切有善地邀請我哋坐低, 環境安靜,店員有禮值得一讚。當然一間餐廳 最重要還是食物。等咗一陣我點的鰻魚蛋飯到了🥰,個鰻魚係好香同埋食落唔會有骨😊玉子好足料甜度剛好, 好香,食落大滿足👍跟住我就見到更正嘅鮑魚🤣我都忍唔住 夾咗一啲佢嘅冷麵嚟食, 冷麵汁味道調教得非常好,鮑魚切片後入口亦爽口 ,明顯烹調方便真係落過唔少心思。 而且鮑魚亦都幫我哋 鎅開了一片一片,唔怕食得冇儀態,非常貼心。兩杯嘢飲 都很不錯,賣相亦都做足功夫, 我覺得好靚🤩(如圖),抹茶牛奶上面有小丸子,好creamy,富士山梳打係超靚,我冇特別要少甜但甜度已經剛好,最開心係嘢飲上面仲有雪糕🤗。如果想 同朋友或者另一半 坐低傾下偈 食下飯,呢度絕對係一個不二之選。

當然一間餐廳 最重要還是食物。

跟住我就見到更正嘅鮑魚🤣

• 巨大鰻魚玉子丼
2023-11-11 32 views
西貢真係越嚟越多Cafe,行幾步又見到一間。行過市場街又唔想去連鎖店,就揀咗呢間小店休息一下。呢間係日系Cafe,連食物都係和風。蕎麥麵、關東煮、飯團、茶漬飯都有,但係又有All Day Breakfast、意粉、窩夫等,非常多元化。以為剩係得地下原來仲有一樓座位,仲舒服。叫咗個焙茶Latte、店員推介磯煮鮑魚蕎麥麵。鮑魚都係用鮮鮑魚煮。蕎麥麵擺盤好西式,有兩隻鮑魚、味玉、大根,全部煮到入曬味,鮑魚味道仲好濃好淋添。杯焙茶Latte除咗味道香濃,個拉花仲好靚添。食完追加咗個Cream Brûlée,面層焦糖勁薄勁脆,仲配咗雲呢拿雪糕,一凍一熱,好正。

每個週末我都會諗吓去邊安排一下親子活動,今個週末實特登揸車入西貢,食吓嘢行吓小店。差唔多成10年都冇去過西貢喇,風貌依然,對於城市人,這裡總使人有種心曠神怡輕鬆慢活的感覺,近幾年更多添了很多特色小店,隱世咖啡店的進註,特別係西貢嘅市場街,可以話係西貢嘅咖啡一條街,有很多特色嘅咖啡小店,輕輕鬆鬆讓你慢活大半天。我哋就唔打唔撞揀咗呢一間NN Coffee,店員見我哋三小口子,所以就特登帶咗我哋上咗2樓的一層,面積寬敞,簡約設計,配上和諧燈光,彌漫着寫意舒適的居家感覺,十分Cozy🔮Match latte 丸久小山圓•若竹抹茶粉調配而成的抹茶latte,抹茶味道濃郁,回甘的茶澀味和綿滑的奶泡,入口順滑茶香四溢,還很喜歡咖啡師拉了一個獨角獸的latte art 給我,真係整得好靚呀! 🔮巨鰻滑蛋牛角包窩夫 真的不愧為巨鰻呀~整條燒鰻魚又闊又厚,完全cover晒整個牛角包,真的不禁驚喜了一下,外面輕輕煎香,鰻魚肉質香口而軟綿,鰻魚皮和鰻魚中間夾了層微微的油脂,魚油在咀內慢慢滲出,很有魚香,Scramble egg絲滑,入口有豐富的蛋香味,牛角包也有富有牛油香,酥香煙靭,整個konffle 上的三

🔮Match latte

🔮巨鰻滑蛋牛角包窩夫
真的不愧為巨鰻呀~整條燒鰻魚又闊又厚,完全cover晒整個牛角包,真的不禁驚喜了一下,外面輕輕煎香,鰻魚肉質香口而軟綿,鰻魚皮和鰻魚中間夾了層微微的油脂,魚油在咀內慢慢滲出,很有魚香,Scramble egg絲滑,入口有豐富的蛋香味,牛角包也有富有牛油香,酥香煙靭,整個konffle 上的三個主角像是互相襯托,互不搶大家的風頭,鰻魚的魚香滑蛋的蛋香,牛角包的牛油香,味道反而互相配合,十分有層次,thumbs up推介呀~

🔮Crème brûlée
即叫即焗,質地如豆腐般嫩滑,雖有表面有焦糖,不過入口反而覺得甜度恰到好處,上面放上新鮮的士多啤梨和藍莓,多一份清新的果甜香,旁邊更附上一球雲呢拿雪糕,這個甜品幸福感滿滿啊~每個週末我都會諗吓去邊安排一下親子活動,今個週末實特登揸車入西貢,食吓嘢行吓小店。差唔多成10年都冇去過西貢喇,風貌依然,對於城市人,這裡總使人有種心曠神怡輕鬆慢活的感覺,近幾年更多添了很多特色小店,隱世咖啡店的進註,特別係西貢嘅市場街,可以話係西貢嘅咖啡一條街,有很多特色嘅咖啡小店,輕輕鬆鬆讓你慢活大半天。我哋就唔打唔撞揀咗呢一間NN Coffee,店員見我哋三小口子,所以就特登帶咗我哋上咗2樓的一層,面積寬敞,簡約設計,配上和諧燈光,彌漫着寫意舒適的居家感覺,十分Cozy