2019-07-25 58 views
香港人越來越喜歡吃辣,特別是麻辣類,由早期的台灣麻辣風,至近年的四川麻辣風,更甚的是國內流行的江湖菜。可是,說到四川菜,銅鑼灣內就有不少,其中一間是來自國內的巢私廚,專門供應地道的四川風味給客人。 近來天氣炎熱,心情又差,往往導致食慾不振,於是就相約幾位友好到來食辣消暑,好好出一身汗。一來就是開胃涼菜,先是風味醬蘿蔔青頭陣,比坊間的來得爽脆,酸度亦較高,特別醒胃;另一款為貴妃葡萄,以紅酒來浸漬冬瓜粒,待其吸入了紅酒的紫紅色,變得潤澤鮮明,十分漂亮,吃起來也很清爽。 涼菜不會嫌多,再來一何清新的蔥油伴青筍,隨後才來富有辣勁的涼菜。真是隨後而來的是夫妻肺片,入口先麻後辣,令早已入味的牛肚及牛舌仔變得更加美味好吃。最後,來一個賣相極美的陳醋肴肉,不得不稱讚一下大廚,居然將陳醋及肴肉結合,一來方便客人,二來也提升了味道的層次。 剛吃罷眾多款涼菜,即來一盤香辣的美容蹄,賣相不俗,每一件都做到骨小肉多,啖啖肉似的。雖說是香辣,面上辣椒也多,但偏偏辣勁卻很輕微,反而燜製豬手的滷水香氣加強烈,實則味道是不錯的。 饞咀牛蛙是第二道上枱的主菜,紅噹噹的,看上去辣度非輕,可是一口咬下後,一點
饞咀牛蛙是第二道上枱的主菜,紅噹噹的,看上去辣度非輕,可是一口咬下後,一點辣勁也沒有,唯獨田雞腿的肉質相當嫩滑可口,是有點不足之處。
這時與經理傾了一會兒,他表示每道菜都可以加辣,平常廚房只會煮出中辣,皆因大部份港人的不能接受到國內的標準而有所改變,所以接下來的菜式都會加上一級辣。就以熗白蓮為例,成品無論在香氣及味道都有所不同,炒椰菜的辣勁有層次,先是爽口,酸中帶麻,隨後辣勁緩緩而至,十分香口,比之前的款式有趣得多。
此時,大家的味蕾也疲累了,是需要一道清淡一點的菜式,巢炒桂花就最適合不過,蛋花炒得很幼細,輕輕地掛在粉絲及銀芽上,調味亦恰到好處,正好平衡一下。
等了良久,小弟一直期待的秘製酸菜鱸魚登場。為何如此期待,皆因之前聽聞師傅傳承自國內酸菜魚名店太二的做法,故此一心想試才來。同行友人之中有太二的鐵粉,他說賣相相似,酸度也很強烈,但沒有太二酸菜的關係,味道始有不及,幸好還是相當不錯,依然鮮味十足。然而,小弟欣賞的地方卻落在烹調上,大廚能以鱸魚做出桂魚的嫩滑,配合鱸魚的味比桂魚濃,更討人喜愛。
意猶未盡下,加點水煮牛肉及熗炒土豆絲,今次更瘋狂地點上第四級辣。這時的出品令大家吃得津津有味,水煮牛肉的牛肉不但嫩口柔嫩,入口更是麻燙,辣勁隨後而至,相當過隱。不過,美中不足之處是鍋內沒有紅薯粉等的索味食材,後來經理說是可另加的,希望下次到來能一嚐這精髓所在的美味。
最後,還是要一碗擔擔麵來作結,麵條滑溜,湯底鮮香麻辣,不錯不錯。是晚初段是有點不足,但慢慢入肉後,越吃越滿足。
2019-07-24 52 views
最近喺SOGO附近返工.啲人成日話銅鑼灣食飯好貴.我哋呢啲打工仔食餐飯都要80至$100蚊😞我終於感受到啦真係好貴😱但係前幾日俾我發現咗一個綠洲😙本身諗住去食新記見到對面有個阿姐好落力叫原來係四川菜本人都有啲喜歡食辣所以就上咗去試吓點知真係冇失望.點了一個午市套餐有麻婆豆腐,酸辣湯,煙燻鴨旦有冇搞錯啊58蚊真定假 就等我試一試酸辣湯足料,煙燻鴨旦仲係留心㗎😻😻😻麻婆豆腐不算太辣適合香港人食,質素咁好價錢又平喺銅鑼灣我終於搵到啦⭐️我會推介俾更多同事希望到時唔使等位啦😂一間良心食肆真係值得推介👍👍

午市套餐
午市套餐
2019-07-20 112 views
同朋友想食辣嘢,經過見到呢間舖頭新開,就入去試下啦。精品毛血旺材料好豐富,有鴨血,牛肚絲,水魷, 牛柏葉,大腸,五餐肉, 大量芽菜,食落有齊麻香辣,唔會過鹹,係正宗川菜嘅味道~香辣美容蹄朋友好鍾意食豬手,貪佢有骨膠原所以就叫咗嚟試下,豬手炆得又彈牙又軟腍,分量非常足,三個人都食唔曬黃金炸饅頭一份有三件,金香酥脆,合格一蚊手撕雞唔夠麻辣, 但一蚊真係好抵食酸辣瓜條清甜爽口,但個人嚟講都係鍾意麻辣口味多啲總結黎講,裝修好靚,服務好好,食物正宗,環境服務同食物都對得起呢個價錢。
同朋友想食辣嘢,經過見到呢間舖頭新開,就入去試下啦。

黃金炸饅頭
一份有三件,金香酥脆,合格

一蚊手撕雞
唔夠麻辣, 但一蚊真係好抵食
手撕口水雞

酸辣瓜條
清甜爽口,但個人嚟講都係鍾意麻辣口味多啲
酸辣瓜條

2019-07-20 30 views
自從上深圳食過酸菜魚,一直很想回味那種酸麻鮮的味道。今晚朋友和我到了主打各式川菜的‘’巢私厨‘’。餐廳距離地鐵站和崇光百貨不遠,裝修帶點中國風,有卡座,空間寬闊舒適。前菜要了貴妃葡萄,去籽去皮再用糖水冰起來,清甜冰涼,食完暑氣全消,胃口也開了。主角秘製酸菜桂魚(中辣),紅辣椒、白魚肉、綠酸菜,黃菊花,色彩繽紛,非常吸晴,加上酸菜魚獨有的香味,更加期待。等待是值得的,桂魚個子不小,魚刺全挑出,一片片結實的魚片,鮮嫩細滑又没有泥味。酸菜不是很酸,但獨有風味。奶白魚湯用魚骨熬製,單食和攞飯都一樣美味。熗白蓮火候控制非常好,不油膩,花椒熗炒,香麻爽口。擔擔麵是朋友點的,麵質有點像讚岐烏冬,煙韌有勁。老闆最後還送了自家制芒果布甸,大大粒芒果肉非常香甜,好味!中辣也不算很辣,喜歡辣的朋友可以加大辣度,店内也有少辣菜式,更有不辣酸菜魚。會再光臨!
自從上深圳食過酸菜魚,一直很想回味那種酸麻鮮的味道。

今晚朋友和我到了主打各式川菜的‘’巢私厨‘’。

熗白蓮火候控制非常好,不油膩,花椒熗炒,香麻爽口。

擔擔麵是朋友點的,麵質有點像讚岐烏冬,煙韌有勁。

老闆最後還送了自家制芒果布甸,大大粒芒果肉非常香甜,好味!

• 貴妃葡萄
  • 秘製酸菜桂魚
星期二同朋友一行四人去咗銅鑼灣. 唔知食咩好🤔, 朋友提議想食川菜, 因為我哋三個人都喜歡食辣, 所以上咗openrice 睇附近有咩川菜, 結果發現呢間巢私廚. 因為同行嘅朋友都未食過所以我哋就上咗去試下. 結果我哋冇揀錯地方 去到後經侍應 介紹一輪之後 我哋點咗佢哋嘅😎招牌酸菜魚😍😍 魚肉好滑嫩, 湯酸酸辣辣好開胃泡椒鳳爪, 夠入味酒好香濃雞肉一啲都唔硬炒得夠乾身, 但味道唔夠最有驚喜係水煮牛蛙, 辣同埋麻味都夠, 牛蛙肉十分滑嫩大愛朋友們都話好食下次會再翻兜, 人均消費300蚊到又唔算貴。 佢哋仲有甜品送芒果糯米糍 tim😍但係唔記得影相。 下次一定會再去

招牌酸菜魚😍😍 魚肉好滑嫩, 湯酸酸辣辣好開胃

泡椒鳳爪, 夠入味

酒好香濃雞肉一啲都唔硬

炒得夠乾身, 但味道唔夠

最有驚喜係水煮牛蛙, 辣同埋麻味都夠, 牛蛙肉十分滑嫩
大愛

2019-07-16
  • 水煮牛肉
  • 秘製酸菜桂魚
2019-07-17 22 views
香港天氣太熱, 有d日子真係冇胃口食飯, 友人提議來食辣,心想都好就找一日幾個人到來.既然夠多人就先叫下頭盤試試.蔥油伴青笋入口清甜.貴妃葡萄凍凍地幾爽口.陳醋肴肉既陳醋部份很香比肴肉更好.夫妻肺片辣度正常, 試過食一d太油既出品, 呢個唔會入口食油多過食牛肚或牛脷.近排多左人鍾意食牛蛙, 今晚都有人想試就叫左饞咀牛蛙, 牛蛙果然夠大隻夠多肉, 食落蛙肉跟辣味都夾.講到而家最火熱既菜式一定有酸菜魚, 餐牌果然有秘製酸菜鱸魚就叫黎試下, 湯汁夠酸辣而鱸魚片算滑, 而將魚片同酸菜一齊食真係幾好幾惹味辣子雞就一般, 加左脆麻花但可惜唔夠脆, 辣子雞就上粉太多, 自己鍾意冇落粉既版本多d.香辣美容蹄既蹄肉一咬夠骨肉分離, 即煮得夠火喉, 如果蹄肉可以同辣汁一齊煮耐少少吸多d辣味會更好.呢個夏天似乎都有排熱, 應該唔少日子都冇胃口, 呢個位置都算方便, 所以應該重會再回頭食多一兩次.
既然夠多人就先叫下頭盤試試.
蔥油伴青笋入口清甜.
貴妃葡萄凍凍地幾爽口.
陳醋肴肉既陳醋部份很香比肴肉更好.

2019-07-16
2019-07-14 18 views
Really nice restaurant tucked away but near sogo and central causeway bay. Oddly really quiet every time I have come as the food is great, service friendly and prices are fair. Recommendedfavourite dishes so far are the sour veg fish soup and the fried chicken
2019-06-30 31 views
在銅鑼灣內街的川菜餐廳,裝潢時尚典雅、空間明亮寬敞,杯碟造型別緻可愛,炸裂少女心。在廚師推介外,主餐牌主要分為涼菜、熱菜、養生湯品、主食和山珍海錯。貴妃葡萄,葡萄粒粒圓潤飽滿,帶有淡淡的甜酸味和酒味,十分開胃。秘製酸菜桂魚,以往食川菜都是水煮為主,今日特地一試這裡主打的秘製酸菜桂魚。辣度方面,店員表示這裡的中辣相等於內地的小辣,而且這道菜偏重酸味,如果是愛好酸辛味的可點中辣。滿滿一大盆的酸菜桂魚,桂魚片鮮嫩,湯底由鮮魚淆製加了秘製酸菜,味酸爽勁,強烈推介!熗白蓮,清香爽口有鍋氣。四川擔擔麵,份量足夠二人分享,湯底香濃,麵質像烏冬和拉麵的混合版,口感不錯。飯後還有自家製的芒果布甸!食物質素一流,服務也很到位,是區內川菜的好選擇!

熗白蓮,清香爽口有鍋氣。

飯後還有自家製的芒果布甸!

食物質素一流,服務也很到位,是區內川菜的好選擇!
2019-05-30 54 views
初夏晚上趁著晚上還有點涼意,決定到這家川菜館吃餐辣的。店來裝潢滿有特式,風格強烈富現代感,鳥籠狀的吊燈相當雅緻。碗碟等同樣有可愛的鳥兒點綴。十三香羅氏蝦(HKD 198)熱鍋上桌的羅氏蝦賣相喜人,淡水蝦肉質比平常的海蝦更結實爽口;特意調製的辣汁加入了多種香料,麻、香、辣之間的調度恰到好處,味道多元富層次。饞嘴牛蛙(HKD 158)牛蛙即平常叫的田雞,以水煮的手法呈現,田雞腿經辣湯浸泡後相當入味,肉質鮮嫩細滑。辣子大腸(HKD 158)炸物的最高境界是油而不膩,外皮炸得酥脆乾身,充分將肉汁鎖緊;而內裡得大腸更是柔軟嫩滑,嚼頭十足,加上入木三分的麻辣感,平凡不簡單。四川擔擔麵(HKD 58)擔擔麵的湯底濃稠香辣,鋪面的花生和肉碎使整體口感更豐富;麵條方面亦夠彈牙,掛汁力不俗。乾炒黑椒牛肉土豆粉(HKD 98)是晚唯一一道不辣的菜,土豆粉是四川傳統麵食,形狀近似烏冬,卻比烏冬更煙韌,加上鮮牛肉及韮黃等,惹味而搭調。最後還有水果,去一去口腔中的油膩感。

初夏晚上趁著晚上還有點涼意,決定到這家川菜館吃餐辣的。

店來裝潢滿有特式,風格強烈富現代感,鳥籠狀的吊燈相當雅緻。

碗碟等同樣有可愛的鳥兒點綴。

十三香羅氏蝦(HKD 198)

饞嘴牛蛙(HKD 158)

辣子大腸(HKD 158)

四川擔擔麵(HKD 58)

乾炒黑椒牛肉土豆粉(HKD 98)

最後還有水果,去一去口腔中的油膩感。
- 麻辣小龍蝦🦞 第一次食 原來係咁過癮的- 水煮魚🥘 撈極都仲有魚 非常嫩滑本來唔食辣既我 完全係食唔停口 花椒簡直是攻陷左我脷尖- 賽螃蟹🦀️ 真正見到蟹肉的整個環境好似高尚酒店嘅中菜廳 一啲都唔似宜家開到成行成市既麻甩麻辣火鍋店下次一定要帶屋企人再嚟多一次————————————————————————

- 麻辣小龍蝦🦞 第一次食 原來係咁過癮的

- 水煮魚🥘 撈極都仲有魚 非常嫩滑
本來唔食辣既我 完全係食唔停口 花椒簡直是攻陷左我脷尖

- 賽螃蟹🦀️ 真正見到蟹肉的

下次一定要帶屋企人再嚟多一次
————————————————————————
2019-05-28 97 views
這已經是我第五還是六次來吃了,今天終於想來寫下食後感。其他的菜不多說,最讓我驚艷的是以下兩種菜品:避風塘炒蟹蒜蓉和乾辣椒比例剛剛好,雖然夠辣,但卻依然可以品嘗到蟹的鮮甜。正!鹹蛋黃大蝦我忘了正式的菜名,不過這樣的搭配雖然很邪惡但是卻中和了其他菜的辣味,一口吃進去滿足的蛋黃味和鮮蝦味,我吃了三隻,真的很大隻呢!都好正!
這已經是我第五還是六次來吃了,今天終於想來寫下食後感。
其他的菜不多說,最讓我驚艷的是以下兩種菜品:

避風塘炒蟹

鹹蛋黃大蝦

2019-05-22 66 views
行過派傳單一蚊口水手撕雞,心唸,正合❤意,天氣炎熱,辣辣地開返個胃先😬😬地方很大,裝修好靚呀😍😍環繞 巢 做主題,恍似置身花叢,就連餐具都係以雀仔為主題,筷子左係隻雀仔🥰🥰餐牌好靚,見到道道菜都想吃,選擇也很多當然即刻要叫一蚊口水手撕雞🤩🤩辣度剛剛好,用咗青瓜絲墊底,食落更加有口感👍精品毛血旺啱晒多心嘅我,試左小辣,好惹味,又麻又香,大量芽菜好爽口,配菜有大腸、牛肚、牛柏葉,水尤、鴨血、午餐肉.....大滿足🥰🥰干鍋有機菜花 邊食邊熱 好爽口,聽老闆講係福建品種🥗 果然是川菜系列,特色菜!驚喜在後頭,埋單時 店員即刻奉上靚靚高質生果🤩🤩🤩蜜瓜、菠蘿,布冧、手指提子🍇可以一解重口味嘅口腔,老闆好細心👍👍下次一定會再嚟

餐牌好靚,見到道道菜都想吃,選擇也很多

當然即刻要叫一蚊口水手撕雞🤩🤩
辣度剛剛好,用咗青瓜絲墊底,食落更加有口感👍

可以一解重口味嘅口腔,老闆好細心👍👍下次一定會再嚟

2019-05-20 49 views
在銅鑼灣覓食,要坐得舒適,食物質素有咁上下水準,服務態度良好,動不動也要過千上落。小資女並没有這能力。但聽朋友講了一間環境舒適,食物質素不錯,服務態度良好,最重要係價錢合理,仲係新派四川菜,二話不說立即去試!先講環境,入到去好舒服,地方整潔,優雅有格調。你安排到舒適的卡位坐,接待人員態度良好,第一步已經加晒分!估到是什麼嗎?入口清潤,是葡萄🍇?是番茄?外脆內軟滑的,一試難忘。這個值得推介,炒桂花翅,乾身不油膩,芽菜鬆脆啱啱好,我和朋友食到不停口!酸辣湯的味道啱啱好,不太酸,啱晒我哋口味。勝瓜吸收晒魚肉的鮮味,又鮮又甜,勝瓜煮得啱啱爽脆,清清的一碟餸菜,一洗剛才重口味食品的味覺,十分匹配。下次飯局,一定要再來!

估到是什麼嗎?入口清潤,是葡萄🍇?是番茄?

外脆內軟滑的,一試難忘。

酸辣湯的味道啱啱好,不太酸,啱晒我哋口味。

下次飯局,一定要再來!
2019-01-08
Type of Meal
Dinner
  • 貴妃葡萄
  • 炒桂花翅
2019-05-19 64 views
自從銅鑼灣多咗遊客之後,我哋班為食豬都多咗好多地道菜式餐廳🍴一向嗜辣嘅我地,今晚特登book 左 四川私房菜 巢私廚🤩🤩真係辣得過癮,食得地道👍一入門口已被古色古香嘅裝修所吸引,而且地方乾淨招呼周到👍👍水煮系列~水煮牛肉揀咗小辣,剛剛好😚,麻香色兼備,一上枱已經急不及待,配白飯啱曬,牛肉份量算多😋😋差點漏左個優惠,店員見我哋沒有叫$1蚊口水手撕雞,即刻提我地👍👍好香呀,啖啖肉,雖然推廣$1蚊但份量也很足,雀仔擺設好可愛呢🥰🥰干鍋有機花菜,每次食川菜必點,用小火爐上枱,keep熱度,可以分隔啲油😜黃金炸饅頭三只,兩個人食啱啱好,即叫即炸外脆內軟😌唔駛返大陸地道嘅川菜,香港人真幸福😍

一入門口已被古色古香嘅裝修所吸引,而且地方乾淨招呼周到👍👍

水煮牛肉

$1  口水手撕雞

黃金炸饅頭三只,兩個人食啱啱好,即叫即炸外脆內軟😌

唔駛返大陸地道嘅川菜,香港人真幸福😍
水煮牛肉
$1  口水手撕雞
2019-05-17 44 views
這間位於銅鑼灣鬧市的四川菜館,一開店已經很火紅,特別係很多內地旅客專門光顧, 今次慶祝好友生日,早一星期已訂定枱。頭盤先點了一個蟲草燉雞湯,火候足,亦無落味精,一飲落試得到食材鮮味。麻辣腰花用上傳統四川煮法,又香又鮮又辣,豬腰新鮮無膻味,抵讚,份量亦很大,要幾個人分享。主菜水煮魚,魚用上新鮮桂花魚,上碟時紅油仍熱辣辣起泡,即時感受到四川辣椒香,廚師用上很多款辣椒,層次十足,魚肉很滑,與辣味亦很夾。整體裝修與食物質素很高,黎食的朋友請預早訂枱。

整體裝修與食物質素很高,黎食的朋友請預早訂枱。