不止一次說自己很喜歡大坑這個社區,偶然在放假的日子來到這邊呷一杯咖啡渡過悠閒寫意的時光,這次就跟男友來到其中一間咖啡店享用我們的brunchFull Breakfast Board - Sausage, Truffle Scrambled Egg, Portobello Mushroom, Tomato, Salad, Sourdough on the side $118名字很長,但其實這就是all day breakfast啦!有香腸、黑松露炒蛋、煎過的蕃茄、沙律菜、磨菇跟酸種麵包,色彩豐富是蠻經典的食材拼配~ 黑松露炒蛋沒有炒到很乾仍保有嫩滑感,味道香濃;酸種麵包烘得暖暖的味道也很好,整個味道都是想像以內沒有太大驚喜Cheese & Parma Ham Croissant with Spinach, Mayo, Salad on side... $85另一款選來以芝士跟巴馬火腿為主角的牛角包配沙律,非常精緻的賣相,牛角包內夾著蕃茄、沙律菜、大大片巴馬火腿跟已溶掉的芝士,再加上少許蕃茜碎點綴,芝士跟巴馬火腿帶出不同層次的鹹香,和已經烘得香鬆且帶牛油香的牛角包,再配合清新開胃、已淋上柚

另一款選來以芝士跟巴馬火腿為主角的牛角包配沙律,非常精緻的賣相,牛角包內夾著蕃茄、沙律菜、大大片巴馬火腿跟已溶掉的芝士,再加上少許蕃茜碎點綴,芝士跟巴馬火腿帶出不同層次的鹹香,和已經烘得香鬆且帶牛油香的牛角包,再配合清新開胃、已淋上柚子醋的沙律菜,整份完全不覺得膩,只是略嫌份量少一點
Honeycomb Cappuccino $55(Hot) $58(Cold)
Black Sugar Café Latte $45(Hot) $48(Cold)

食物不算太突出但飲品卻令人有驚喜!先說兩款非常IGable,特別是Honeycomb Cappuccino,實在很難不多拍幾張照~ Cappuccino上放滿焦糖脆脆超美的,nutty的咖啡加上熱牛奶和奶泡後口感變得更順溜,焦糖脆脆香甜不帶苦澀,也令這杯加添幾分焦糖的甜味!至於Black Sugar Café Latte的外貌就像焦糖布丁一樣,在表面灑上少許糖再用火槍燒至微焦也帶出黑糖的甜香,喜歡黑糖的朋友可來試試看!
大坑這個小社區有很多具有特色的咖啡店,店家就處於相對隱蔽的位置並不是特別引人注目,卻是每次來到都是滿座的狀態!這次到訪的時間比較早可以隨意揀選座位,其實這咖啡店的店面並不大,但擁有兩層樓的空間,簡約的裝潢、暖色調的燈光跟適量綠油油的植物,是一個非常舒適的空間~ 客人可以坐在樓上、樓下,甚至是室外露天的位置用餐,而我倆就趁著還是清爽的天氣安坐在室外位置啦!早起的鳥有蟲吃,到訪的客人相對少連帶整個用餐是慵懶放鬆的氛圍,可是時間一晚了就變得太多人興致一下子也沒了,想來用餐的話緊記看好時間啊!
2022-10-01
2024-02-26 337 views
之前炎夏有個週末,與好姊妹大坑午聚,由於我要放工走過來,她先行到步,我們選擇了位於大坑安庶庇街的 Cafe <MUSE>!這裡佔地兩層,我們坐在上層,上層有6張枱,大約可容納20人,當日都幾 full! 就算我們坐得最近冷氣機的一枱,卻是冷氣不夠凍,有點侷促!至於,帶狗的食客通常坐在地下或室外!Menu付款後,等電子裝置閃亮便可自行取餐!Hot Uji Matcha Latte $56水溫比咖啡更熱,入口香滑順喉!味甘微甜,口味啱我胃口!Cheese & Parma ham Croissant $85芝士碎並非一片芝士,巴馬火腿帶出鹹香,相對牛角包比較細個!配上的沙律菜,淋上柚子醋,清新開胃!沙律菜包括:粟米、車厘茄、菠菜、九芽菜...Teriyaki Chicken Bagel $88Bagel 好大個!表面香脆,底部帶煙韌的雙重口感,雞肉用日式甜美的照燒汁! 提升口味好開胃!Earl grey tea Scone $48烘熱後,未嚐已傳來伯爵茶茶清香及牛油香氣! 外層微脆,內裡帶濕潤,口感滿意!味道少甜,又不會黐牙!配 Cotta Cream 及酸甜清新的士多啤梨醬
 就算我們坐得最近冷氣機的一枱,卻是冷氣不夠凍,有點侷促!
至於,帶狗的食客通常坐在地下或室外!
Menu
付款後,等電子裝置閃亮便可自行取餐!
Hot Uji Matcha Latte $56
水溫比咖啡更熱,入口香滑順喉!味甘微甜,口味啱我胃口!
Hot Uji Matcha Latte
芝士碎並非一片芝士,巴馬火腿帶出鹹香,相對牛角包比較細個!

配上的沙律菜,淋上柚子醋,清新開胃!

沙律菜包括:粟米、車厘茄、菠菜、九芽菜...
Cheese & Parma ham Croissant
Teriyaki Chicken Bagel $88
Bagel 好大個!

表面香脆,底部帶煙韌的雙重口感,雞肉用日式甜美的照燒汁!
 提升口味好開胃!
Teriyaki Chicken Bagel
Earl grey tea Scone $48
烘熱後,未嚐已傳來伯爵茶茶清香及牛油香氣!
 外層微脆,內裡帶濕潤,口感滿意!

味道少甜,又不會黐牙!

配 Cotta Cream 及酸甜清新的士多啤梨醬!
Earl grey tea Scone
黑芝麻蛋糕 $55
賣相層次分明!
底部的芝麻味最香濃突出!
不算好甜!
黑芝麻蛋糕
2023-05-20
$189 (Lunch)
Hot Uji Matcha Latte
Cheese & Parma ham Croissant
Teriyaki Chicken Bagel
Earl grey tea Scone
2023-12-03 458 views
第二次食依然冇改善🥲 由落單開始職員十分不耐煩 明明覆單時正確但最後發現落咗第樣食物😓 食物份量細 食完都唔夠飽 同價錢不成正比 唯一咖啡幾高質 希望改善下服務態度🥲🥲
2023-12-02
$109 (Tea)
2023-10-29 481 views
今日嚟到大坑。。。當然要揾間 cafe 打下卡啦!🤣🤣🤣閒日嘅大坑真係好靜。。。結果就選了Muse。。。食個 Tea。。。。。。hea 一下。。。店內環境舒適。。。都算寬敞。。。不太壓迫。。。☺☺☺我點了個 Honeycomb Cappuccino × Cheese cake。。。賣相和整體味道都算不錯!Cheese cake 味道不算太甜。。。咖啡味道都可以。。。沒有太大的濃苦味道。。。😊😊😊下次可以嚟試吓鹹食。。。😉😉😉
今日嚟到大坑。。。當然要揾間 cafe 打下卡啦!🤣🤣🤣
hea 一下。。。

店內環境舒適。。。都算寬敞。。。不太壓迫。。。☺☺☺

咖啡味道都可以。。。沒有太大的濃苦味道。。。😊😊😊
下次可以嚟試吓鹹食。。。😉😉😉
2023-10-25
$150 (Tea)
2023-07-31 791 views
每次入到大坑都覺得好似去左另一個社區,好靜好chill~入到黎先知原來有兩層,不過上完樓梯小心撞到頭。空間感充足,而且好安靜,上層完全唔會有店員望住你,拎laptop黎做野好舒服自在~當日12點半前到,仲有brunch食~可以食bagel!貝果大細實在令人surprised,係拳頭嘅1.5倍,不過拎上手好輕,而且似麵包多過貝果,完全唔紮實,冇麵粉香,似食完烘脆左嘅pizza邊,呢個係完全失望。裡面嘅照燒雞質地亦子奇怪,質地連小小較緊肉嘅感覺都冇...漢堡扒有驚喜,加左洋蔥等等香料打成,煎得好香~大啡菇好juicy飽滿。
每次入到大坑都覺得好似去左另一個社區,好靜好chill~
入到黎先知原來有兩層,不過上完樓梯小心撞到頭。

當日12點半前到,仲有brunch食~可以食bagel!
2023-07-15 504 views
放假同朋友仔唻咗大坑食tea,揀咗呢閰環境好舒服嘅cafePiccolo 用咗一隻好靚嘅陶瓷杯装😍咖啡偏fruity, 味道幾balance, 好易入口, 杯dirty咖啡味都好出, 略嫌奶份量太多House Made Matcha Azuki Gelato with Warabi Mochi雪糕綠茶味幾出, mochi好煙韌, 配埋啲紅豆, 甜味就剛剛好Rum Raison Gelato with Honeycomb & Waffle Biscuit呢款口感好豊富,啲脆脆味道就偏甜最後仲叫咗一杯好特別嘅飲品(搵唔到叫咩名🤣)店員話係用咖啡果浸咗超過12個鐘, 所以有車厘子嘅味道, 酸酸甜甜幾清新, 顏色亦好靚, 係天然顏色冇加其他嘢呢度舒服嘅環境同柔和嘅音樂, 令我好想一路留喺度😆
放假同朋友仔唻咗大坑食tea,揀咗呢閰環境好舒服嘅cafe

呢款口感好豊富,啲脆脆味道就偏甜

最後仲叫咗一杯好特別嘅飲品(搵唔到叫咩名🤣)

呢度舒服嘅環境同柔和嘅音樂, 令我好想一路留喺度😆
2023-07-11 318 views
第一次踏足大坑👣 周圍遍布各有特色的cafe, 有種舒適寫意的感覺🤍 MUSE一直在我收藏列中,這次終於到訪了😍MUSE有兩層高,白色木系設計加上落地玻璃窗,空間感十足!室內還添加植物,十分舒適🍃Scrambled Egg Avocado Toast看似普通,但炒蛋十分香滑,濃厚蛋香味,配上牛油果,可以當作輕食!蘑菇忌廉湯也很濃郁~Uji Megumi Matcha Latte 宇治抹茶拿鐵是餐廳出名飲料🍵淡淡抹茶,不太甜。💲 Scrambled Egg Avocado Toast :$98💲 Uji Megumi Matcha Latte :$59

蘑菇忌廉湯也很濃郁~

2023-07-10 242 views
約左朋友食brunch, 大坑出名多型型地cafe , 今日踩雷分享1- 服務 - 零 (零下)呢個價位,半自助我仲可以麻麻地接受,零下服務+ 不耐煩 。 絕對no 囉!2- 裝修 - 2 樓極矮落底 + 冷氣好細 ,好焗底層冷氣都唔夠;排氣系統有問題,極大油煙味!極度唔舒服!3- 食物 - 過得去!
1- 服務 - 零 (零下)

2- 裝修 - 2 樓極矮落底 + 冷氣好細 ,好焗
底層冷氣都唔夠;
排氣系統有問題,極大油煙味!極度唔舒服!

3- 食物 - 過得去!
2023-06-20 338 views
⌇m u s e “ 🍜 “ Hot Served Soft-Sliced Chicken Soba Noodle with Onsen Egg, Scallion, Kizami Nori and Shimeji Mushroom ( $ 1 1 8 )“ 🍵 “ Azuki Red Bean Matcha Sponge Cake ( $ 4 8 )“ 🍰 “ Cheesecake ( $ 5 8 ) “ 🍯 “ Honeycomb Cappuccino ( $ 5 8 ) “ 🤎 “ Canelé ( $ 4 8 )大坑總係會比倒你一種好舒適好寫意既感覺,一個好relaxing既小社區,係橫街窄巷都遍佈各有特色既coffee shop,當中哩間兩層高既Muse亦係ig既打卡熱點!白色木系既設計加上落地大玻璃窗,空間感大增,亦有充足既陽光照滿鋪頭每個角落,光線up up!加上室外既植物,室內室外座都一樣禁舒服舒適,食物同飲品都不錯,weekend約埋朋友尼傾計非常寫意🌿☺️🪴MUSE大坑安庶庇街15-17號地舖
⌇m u s e

“ 🍰 “ Cheesecake ( $ 5 8 )

“ 🤎 “ Canelé ( $ 4 8 )
Canelé

🪴MUSE
大坑安庶庇街15-17號地舖
Type of Meal
Tea
Canelé
2023-05-26 298 views
身邊友人,總覺得Cafe千編一律。小妹,則迷上了Cafe千嬌百媚的一面。喜愛,蒲Cafes!又到周末happy吃喝遊,奈何,ICE遊因C有事,只剩下IE兩人同遊。地點,由尖沙咀,變成大坑。這次,由I決定,去MUSE。屢屢經過,今日,始知Cafe設有樓上雅座。小店以白色為主,佈置裝潢,簡潔清雅。這一點,是其優勢也!小妹點來一客雞肉Bagel ,配Cuppccino,以及芝麻蛋糕。雞肉Bagel,份量比想像中大得很!雞肉嫩滑好吃,Bagel外脆內軟,挺意外的,性價比十足!I要了芝士巴馬火腿牛角包,宇治抹茶牛奶,以及伯爵茶鬆餅。相比下,小妹的Bagel,不論份量或味道,均遠勝I的牛角包。用餐期間,不斷有刺耳的“咇咇咇”傳出(顧客取餐提示),對客人造成極大騷擾。服務,也極有進升的空間。。。。。。

地點,由尖沙咀,變成大坑。這次,由I決定,去MUSE。

2023-05-16 222 views
今日嚟咗大坑呢一邊食我最鍾意嘅滑蛋蝦仁飯,再喺附近睇吓有咩好飲!咁啱經過見到呢一間裝修都幾靚嘅Cafe,就決定外賣杯咖啡試吓! 餐廳嘅裝修非常簡約,亦都以現代風格為主,亦都歡迎一眾鍾意寵物嘅人士,非常pets friendly!我就揀咗一杯Americano! 店員都有問我,比較鍾意nutty定fruity! 今日就揀咗nutty! 飲落去第一啖味道都非常濃郁!after taste有少少炒香咗嘅果味!味道非常特別!下次會再返嚟試!帶埋自己隻狗嚟
2023-05-13 168 views
本想假日去大坑輕鬆吓,專程約朋友食lunch前explore附近cafe,嘆杯咖啡,冒著黃雨路過Muse,諗住入去坐一陣,邊飲咖啡邊等夠鐘,誰不知門口阿姐態度十分差,以盤問式口脗及傲慢態度回應,破壞晒我想嘆啡嘅輕鬆心情,嬲嬲哋過對面「四葉空間」,飲咗杯Caramel Latte,幸好有驚喜,非常好飲,濃厚順滑,彌補爛透心情,多得Muse 阿姐嘅差態度令我有緣飲到意想不到的好啡。
大坑近來成了不少文藝青年的聚集地,吸引人的除了有很多大熱的咖啡廳和網紅小店,還有小社區中散漫愜意的氛圍。散落在其中的各式咖啡廳為大坑這個小區融入了新的活力,旁邊的銅鑼灣,川流不息的人群來去匆匆,走到這裡,卻是豁然另一種節奏,好像提醒人們偶爾放慢一次腳步。我和朋友在小區逛逛,隨意走進了一家咖啡廳 - Muse。店內裝修非常舒適,簡單的灰白牆,暖色調的燈光,簡潔明快的室內裝飾搭配了恰到好處的綠植,讓身處其中的人也感受到鬆弛。店舖有兩層,一樓主要是製作咖啡的地方,另放置了兩三張桌椅,門口處也配置了一張長木椅,方便客人坐下,拿著咖啡聊天休息。店面面積不大,但出品卻令人有驚喜。✧ 橘子木骨花梳打木骨花本來是沒有什麼味道,橘子的加入,賦予了它如清風般的沁爽存在感。與氣泡水的清爽在入喉的那一瞬間形成口感上的碰撞,甜蜜且清新的味道,十分消暑解渴,疲倦感也瞬間消失!✧ Rum Raison Gelato with honeycomb & waffle biscuit用一個香檳杯盛載著,看著就很洋氣,賞心悅目。入口是甜甜的冧酒提子味道,夾雜蜂蜜的香氣,微脆的餅乾醉和穀物令口感層次更豐富,也中和了雪糕的甜膩

✧ 橘子木骨花梳打

用一個香檳杯盛載著,看著就很洋氣,賞心悅目。入口是甜甜的冧酒提子味道,夾雜蜂蜜的香氣,微脆的餅乾醉和穀物令口感層次更豐富,也中和了雪糕的甜膩。

我們的座位是地下靠窗的角落位置,旁邊種植了一棵植物,文藝范兒十足。不論是一個人來靜靜地品一杯咖啡,還是相約朋友閑談小坐,這裡都是理想去處,在這種小而溫馨的環境裡,一不小心就會忘了時間。

有時候生活就是這麼簡單,一杯咖啡,一份甜品,很是愜意。走累了,隨意找一家舒適的咖啡店坐坐。
2023-04-09 345 views
復活節假期開始了,當然要比自己休息下,離開急速既步伐,享受下慢活時光😇 是日同男友到大坑食早餐,揀左MUSE……餐廳格局算cozy, 文青書卷味重的cafe。Full Breakfast Board - $118 sourdough 烤得剛剛好,好脆口,配上牛油再加一口truffle scrambled egg 就剛剛好😆 Truffle scrambled eggs 份量算多,松露味都重架,但幾飽肚和’漏’😅 sausage 味道唔錯,但係略鹹⋯整碟all breakfast portion 不多不少,咁先有空間試另一款😁Cheese & Parma ham criossant with spinach, mayo, Salad on side - $85咬一口,內裡有cheese, Parma ham, 牛角包,口感豐富很幾特別,會令人繼續想食和一口一口地咬下去。再飲一杯Americano, 中和口中膩的感覺。但呢杯啡係在食物後端上後,職員才再整,都等了一小陣。建議上咖啡先,後上食物,令食客可以嘆住啡地等候。早上人不太多,理應靜靜地享受下,可惜職員們在bar 檯閒聊,說話聲音都大同

Full Breakfast Board - $118
Full  Breakfast  Board

Cheese  &  Parma  Ham  criossant  with  Spinach,  Mayo,  Salad  on  side

Americano

早上人不太多,理應靜靜地享受下,可惜職員們在bar 檯閒聊,說話聲音都大同埋感到他們好hyper…..🙄🤨 幾嘈下⋯ 呢個位真係要改善改善。
2023-04-07
Type of Meal
Breakfast
Full  Breakfast  Board
ᵠ Uji Megumi Matcha Latte $59宇治恵み抹茶ァッテ飲落好順滑香甜 冇乜苦味😌 個人略嫌抹茶太甜 如果有偏苦澀既後調會更好😆Uji Megumi Matcha Latte had a silky and smooth texture🍃 It’s sweet but without any bitterness😟 I just prefer to have a stronger aftertaste🫣評分: 7/10🌟ᵠ House Made Matcha Azuki Gelato with Warabi Mochi $58自家製抹茶紅豆雪糕配黃豆粉蕨餅味道唔錯😍 雪糕食落茶味頗濃而且好順滑😚 同香甜既紅豆好夾🤍 黃豆粉蕨餅食落好煙韌 唔錯🥸House Made Matcha Azuki Gelato with Warabi Mochi was quite good🫶🏻 Gelato has a rich matcha flavour and a smooth texture🍨 Just paired well with the sweet azuki🫘 Wara
ᵠ Uji Megumi Matcha Latte $59
評分: 7/10🌟

House Made Matcha Azuki Gelato with Warabi Mochi was quite good🫶🏻 Gelato has a rich matcha flavour and a smooth texture🍨 Just paired well with the sweet azuki🫘 Warabi Mochi was super duper chewy too, yumyum😋
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
MUSE (大坑)
大坑安庶庇街15-17號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff大坑

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #muse #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #日系cafe #大坑cafe #大坑美食 #香港好去處 #大坑好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활베지
Uji Megumi Matcha Latte
Uji Megumi Matcha Latte