2020-01-18 2581 views
星期五,又要enjoy, 去銅鑼灣,想浦新點,介紹幾個點,叫花街公子選擇,揀此處,我問有冇happyhour,無,叫我上來先。見佢叫咗house red, 室內2,3枱客,優靜,侍應端上酒牌,基本whisky cocktail, 最低消費$160一杯,house red/white $90, 無寫甚麼牌子,類型,國家,人生未試過so high price, 心想對面Crown Plaza Hotel 都無咁貴。我有些囉嗦公子,我叫佢看吓先,佢說環境接受,咪試吓!侍應說客人可提出所需要,調酒師幫你調制,我這樣新丁,識鬼咩!嫩男侍應提出多款 cocktail,提到old fashion,就要咗,原來樓上露天有景,又不是太大風,又張椅又幾寬敞,搬上樓上,自己、自己拿酒上去,拿住手袋,上面不會有人招待。我問斯文嫩男,用甚麼牌子whisky,只答我三層layer,我在樓下都問過,佢話要問調酒師,始終無答我。公子跟豪情話我,人吔都唔知,還問,咪難為人!Old fashion, 一片指甲形連片橙,一大粒冰,佔杯3份一,有紋花杯,在燭光掩映, 要慢慢浪吓浪吓,遊吓遊下,溝吓溝吓, 初初比較酒味濃,st

Old fashion, 一片指甲形連片橙,一大粒冰,佔杯3份一,有紋花杯,在燭光掩映, 要慢慢浪吓浪吓,遊吓遊下,溝吓溝吓, 初初比較酒味濃,strong, 慢慢有橙香,最底焦糖,中段開始甜,酒香氣淡。

見我飲最貴,今餐我請,並主動問調酒師,牌子美國ewan mcgregor,如果用 麥卡倫要加錢,美國即麻麻地,應該蘇格蘭出名的。

最近去咗蘇豪Peak Bar, happy hour Whisky cocktail$69,試rusty nail, 英國皇室喜歡,甜whisky加 Johnnie Walker red Label, 也不錯!

old fashion

2020-01-03
今日同公司同事去傾生意,傾完同事話不如去happyhour,佢介紹左我黎佢聲稱呢個係佢近期最常去既秘點。見到bar門口叫Monte Carlo whisky club,就知道呢一間係行比較高檔路線嘅威士忌酒吧。果然一入到去就見到有一張poker枱,相信都係俾啲酒客一路飲酒一路玩。酒吧入面有唔少客人但係都好靜,相信大家嚟得呢度都係想靜靜地享受下高級嘅酒精。因為我哋會食煙,同事就介紹不如我哋上天台坐。呢度嘅景係跑馬地馬場景,立刻有一種好豪華嘅感覺。配上枱面嘅燭光,即刻慨嘆呢一刻點解唔係同男朋友一齊(笑)同事係一個識飲酒嘅人,佢叫咗一杯old fashioned。侍應將酒杯擺低之後亦都好細心介紹cocktail入面嘅每一個layer,同埋揀咗嘅酒嘅種類。佢用嘅冰係正統嘅球狀冰,唔會好快溶。杯底加咗糖,令杯嘢飲飲到尾會有幾個唔同嘅layer。至於我呢一杯呢,係Menu上面冇嘅。侍應話如果你搵唔到你想飲嘅cocktail,你可以將你嘅喜好講俾佢聽,佢再幫你調。我今晚揀咗嘅呢一杯係比較似whisky sour。但係佢就用咗少少frozen margarita既做法,令杯酒更清新。細細杯幾啱女仔飲嘅

至於我呢一杯呢,係Menu上面冇嘅。侍應話如果你搵唔到你想飲嘅cocktail,你可以將你嘅喜好講俾佢聽,佢再幫你調。我今晚揀咗嘅呢一杯係比較似whisky sour。但係佢就用咗少少frozen margarita既做法,令杯酒更清新。細細杯幾啱女仔飲嘅。

飲到口痕我哋叫咗一碟nachos。Nachos就正正常常啦!芝士夠多,基本上就係飲酒食一定覺得啱胃口嘅finger food。

總括來講呢度服務好好,係一間專業嘅酒吧。每一杯酒嘅價位係大約$150內,我覺得買佢呢一個景色同埋氣氛係絕對值得。而且喺銅鑼灣呢個地段,呢度亦都好適合小型朋友談心聚會同埋情侶拍拖,絕對會有下次。
2019-12-24 788 views
香港近嚟發生嘅咁多事,令到大家都好想relax下。唔想落去蘭桂坊蒲,想嘅就只係一個靜靜地嘅地方同朋友傾計。呢一個銅鑼灣嘅whisky club就係隱世之選。佢哋嘅cocktail menu其實並冇寫任何野,係叫你同調酒師直接溝通,可以叫佢直接推介。但係今次我哋各自叫咗杯就whisky sour同埋long island。呢兩杯酒都調味非常之恰當,非常之容易入口。係aftertaste先會出到啲酒味。用咗青檸檸檬點綴,好開胃之餘,亦都好適合女士飲用。
2019-12-22
2019-12-20 650 views
平淡既星期三同同事兩個收工打算happy hour 傾下計先返屋企。6:30pm黎到呢間whisky club,bartender建議我地坐bar 枱,我地豪不猶豫就坐低左。佢就好詳細甘介紹每一支Whiskey所出產既國家、味道、分別......又會開黎比我地聞下一開始我地點左Gin 先,就係甘開始左我地4小時happy hour 由兩個人傾計變成6個7個8個人.... bartenders 同老闆時不時會加入我地既話題而每次望住佢地整每一款既cocktail 都係一種視覺享受!由調配到裝飾都好講究,連一粒裝飾車厘子都親自醃製,真心讚!
Other Info. : 不妨話比bartender 知你既偏好, 佢會調出一杯合你心意既cocktail
2019-12-11
My friend and I are constantly looking for new places to grab a drink after dinner. And the other night he brought me to this pretty exclusive upstairs bar in CWB called the Monte Carlo Whisky Club.I quite like the decor and ambience there, with chic design, furniture and beautiful lighting. And their big sofas are really comfy too!The cocktail I had was a gin-based cocktail that carried a strong cucumber flavour.I liked how it wasn’t too sweet, so it was good for the first round!😂They also serv

They also serve food there but we didn’t try as we were too full after dinner. Maybe leave it for our next visit!
2019-11-29 113 views
位於The Sharp 38 樓的Monte Carlo Whisky Bar一啲都唔難搵,好近time square。一出𨋢,船艙style的裝修已經好吸引,叫得Monte Carlo當然有種Luxury的 渡假feel。一推開門,見到好professional 的whisky bar,有樓梯可以再上,原來仲有個天台rooftop bar。係天台上面可以俯瞰整個銅鑼灣的景色,又可以見到馬場,好Chill,很多影相打卡位置。Bartender好貼心,首先向我們細心介紹這間bar的特色,Bar的主人想營造一個”omakase” bar 的感覺,會因應不客人的口味,作調酒的介紹。我們一個愛甜,一個好酸。bartender為我弄了一杯Cola Old Fashioned on rock。先試一口,濃濃的,甜甜的,好醇厚的whisky味慢慢湧上黎。如果酒量不太好的朋友,可以待冰慢慢溶化,細細品嚐。另一杯係Earl Grey Martini加lemon juice。酸味適中,同時你會飲出有層次的味道,先有檸檬的酸,再有酒香,最後一點點苦甘味慢慢滲出。好正。我們還叫了個Mussel pasta,好

我們還叫了個Mussel pasta,好大方,好多mussels,蒜味重,好食。

整個氛圍最適合Happy hour 放工 與三五知己Chill 下。
2019-11-28 101 views
呢度係冇cocktail menu,調酒師會tailor made 適合你口味嘅cocktail 比你🥰.Smoked earl grey martini🍸即場喺你面前用earl grey 煙燻martini,視覺嗅覺效果一流,入口清甜,面頭層泡有煙燻過嘅味道,好特別,茶味濃郁,啱曬女仔飲😍.呢度超級隱世,以前只係開放比會員,私隱度極高,仲有個天台,適合三五知己黎談心,或者上班族放工嚟happy hour🙊勁chill~.Monte Carlo Whisky Club📍銅鑼灣霎東街11號The Sharp 38樓
Smoked earl grey martini🍸
Monte Carlo Whisky Club
📍銅鑼灣霎東街11號The Sharp 38樓
2019-11-25 114 views
呢間位於銅鑼灣times square後面既bar,非常易搵。去到門口,見到大門以船舵作主題,已經覺得好有神秘感,好特別。同朋友叫左2round野杯。第一round就坐bar枱,第二round就上左天台吹風。只要同bar tender講你有咩要求,佢就會做cocktail比你。我最鍾意係呢杯whisky sour,同出面飲既唔同。唔太重泥味既whisky,加上檸檬汁,酸得黎有啲smoky既感覺,非常容易入口。老闆親自手調,仲係上面挑左心心,有心思。
2019-11-24
2019-11-24 97 views
Saturday night time to chill! 同男朋友係銅鑼灣附近行街搵間酒吧坐下歎下,位於銅鑼灣鬧市38樓既Monte Carlo Whisky club係勁好既選擇,環境超有feel同relax, 特別喜歡佢木質舒服既感覺,戶外seat位望到靚夜景。特別地方係呢到無指定menú, 由調酒師因應你既口味調配,男朋友叫左杯old fashion, 可樂底配沖繩焦糖加whisky底,一開始酒味較濃,可樂味隨綮淡淡散出,橙皮同時吊味,易入口。我就叫左杯decorate係青瓜,青檸,薄荷葉配玫瑰花gin底,味道fresh同清新,酸酸甜甜,好飲。食物就叫左ham&cheese platter, nachos同埋mussel, 食物份量好多而且好好味mussels微辣cream sauce, nachos拉芝士同煙肉,platter配餅乾,全部都推介!風景同環境都超正!大力推介!😍

• ham&cheese platters
  • nachos
2019-11-22 79 views
晚上食完晚飯後去咗銅鑼灣霎東街38樓的一間酒吧,洒吧的名稱叫做Monte Carlo Whisky Club.我們一行兩人上到38樓,開門後見到有一個存放千百種酒類的洒櫃,和一張長吧枱,調洒師傅詢問我們平時飲開啲什麼洒?之後他們為我們調製了兩杯特色的酒類,分別是伏特加再加上冧洒和放上一片橙皮做decoration ,令一杯是低酒精成份加上一些微酸的洒混合而成的cocktail ,伏特加當然酒精成份比較高,相對而言另一杯cocktail 就比較溫和,適合女士們品嚐的,我們經過旋轉樓梯上到樓層頂部的一個open area ,視野非常廣闊和超正,可以望到跑馬地馬埸和銅鑼灣一帶夜景,加上侍應們給我們燃點了流動式的一個火爐,亦為我們添上一條圍巾,多一點溫暖。雖然天氣有點涼快,舉杯細嘗坐在一個休閒的環境,非常之舒適,加上有 jazz 音樂播放,絕對是晚飯後的一個好去處。
2019-11-04 1034 views
放工後跟女友到這個隱世天堂,因為這裡實在太正。想跟朋友玩兩手還可以,從這一道旋轉樓梯更可到樓上欣賞美麗的夜景。遠眺跑馬地夜景人,另一番風味。參觀完畢,女友當然感到很驚喜但重點是這裡 cocktail,這裡的 cocktail 固然有傳統的但一場來到就要按當日心情去跟專業調酒師分享一下,為客人調制一杯特飲,更隨季節有不同的變化,所以每次上來都有不同的體會。L 最喜歡的就是這個酒櫃,如數家珍。調酒師準備的這款 signature tequila特調 包含了甜酸苦及鹹味,L 飲了第一啖頓時覺得人生就是這樣。百感交集,過甜就不懂珍惜,嘗過酸與苦方知甜的好,至於鹹則......哈哈! 塊火灼檸檬並不單純裝飾,更令整杯特調有不同層次的味道,對味蕾是一種按摩。酒吧更附送 Lucky Draw 活動,兩杯飲品的六張牌假如有特別的組合就會送一杯特飲。女友這杯格雷伯爵茶(Earl Grey)特調,入口有點像檸檬茶。偏甜對女士來說易入口。這裡的細節一絲不苟,連洗水間的 抹手紙都是用仿皮紙巾盒裝飾的,很有格調。
放工後跟女友到這個隱世天堂,因為這裡實在太正。

遠眺跑馬地夜景人,另一番風味。

2019-10-29
Type of Meal
Last Night Supper
2019-11-03 95 views
今日好特別去咗一間飲whisky嘅club 🎊老闆話之前係會員形式近幾個月就open to public 😍主題當然係whisky 🥃🥃🥃另外有兩張枱俾人玩poker所以都好啱朋友一齊飲吓嘢、傾吓計,同埋玩啤牌,比較特別!👍🏻不過我最喜歡反而係天台空間✨真係好啱做完嘢,睇住風景,好休閒靜靜地relax下👍🏻✨😍老闆會介紹以whisky 做base 的飲品同埋了解下你嘅口味,都customer made 作調教👍🏻好似藝術品😍我鍾意比較酸的,所以會有檸檬,同埋以蜜糖代替,平衡酸味!要咗杯 Early grey martini 會用茶葉煙燻玻璃杯,所以飲嘅時候都有茶香嘅味道,勁啱我!傾吓計,都飲咗兩round 洒另外仲有少少抽牌遊戲又有純Whisky 品嚐🥃🥃🥃加埋小食,整個過程都好enjoy ! 👍🏻
今日好特別去咗一間飲whisky嘅club 🎊
老闆話之前係會員形式
近幾個月就open to public 😍
主題當然係whisky 🥃🥃🥃
另外有兩張枱俾人玩poker
不過我最喜歡反而係天台空間✨
真係好啱做完嘢,睇住風景,好休閒靜靜地relax下👍🏻✨😍

老闆會介紹以whisky 做base 的飲品
我鍾意比較酸的,所以會有檸檬,同埋以蜜糖代替,平衡酸味!
要咗杯 Early grey martini
會用茶葉煙燻玻璃杯,所以飲嘅時候都有茶香嘅味道,勁啱我!

傾吓計,都飲咗兩round 洒
另外仲有少少抽牌遊戲
又有純Whisky 品嚐🥃🥃🥃
加埋小食,整個過程都好enjoy ! 👍🏻

Type of Meal
Dinner
  • Early  Grey  Martini
2019-11-01 68 views
📍Monte Carlo Whisky Club (銅鑼灣)銅鑼灣霎東街11號The Sharp 38樓-----之所以會黎呢間酒吧 係因為俾佢個名吸引左 Monte Carlo 係摩納哥最著名嘅其中一個地方 以豪華嘅賭場聞名於世 Monte Carlo 亦係數學統計學入面好出名計概率嘅理論 呢個咁特別嘅名引起左B仔嘅好奇心 究竟間bar係同賭場有關係 定係個創辦人非常熱愛數學呢😆就係咁 抱住好奇心嘅B仔就約埋朋友仔黎一探究竟 電梯一上到去 就見到一個有船舵係中間嘅門 望落好有神秘感 🤩扭開之後就黎到Monte Carlo嘅世界 酒吧一共有兩層 上層係好浪漫嘅天台 可以望到銅鑼灣同跑馬地一帶嘅夜景 下層係高櫈吧檯 同做成賭檯樣子嘅多人圓桌 裝修有特色之餘 亦可見店主好細心 無論係多人聚會 單人買醉 定情侶談情 都可以係到搵到合適嘅座位😁-B仔同朋友首先坐左係吧檯前面 望調酒師調酒 之後再同朋友去天台欣賞下夜景 傾下計 調酒師望落好後生 閒談之下發現原來佢就係店主 本身從事finance 之後棄高薪厚職實現自己夢想 開左呢間Monte Carlo 而個名嘅靈感係黎自佢中意撲克牌 所以就以
銅鑼灣霎東街11號The Sharp 38樓
-----
B仔同朋友首先坐左係吧檯前面 望調酒師調酒 之後再同朋友去天台欣賞下夜景 傾下計 調酒師望落好後生 閒談之下發現原來佢就係店主 本身從事finance 之後棄高薪厚職實現自己夢想 開左呢間Monte Carlo 而個名嘅靈感係黎自佢中意撲克牌 所以就以摩納哥好出名賭場嘅Monte Carlo為名~😆

傾完一輪計之後 店主就開始詢問我地口味 根據我地口味調酒 呢度有趣嘅地方係 佢地係無一個實質menu嘅 全部都係調酒師按客人口味度身定製嘅 非常特別 好識享受生活嘅店主係調酒之前 先燃點左一支薰衣草 等客人同自己都可以relax一下😙佢第一杯為B仔調嘅就係普洱茶威士忌🥃佢用左唔同嘅酒 蜂蜜🍯日本柚子皮同檸檬等等🍋mixed落自家釀製嘅普洱茶威士忌入面 上面再加一層打得綿密嘅蛋白泡 調好之後店主會倒幾滴酒落自己手背上面試試味 整個過程都非常專注同認真 杯酒望落個樣有少少似啤酒 但味道層次當然比啤酒豐富得多 感覺幾清新 酒味適中 唔會太烈亦唔會太淡 好適合女仔飲 飲完之後個杯聞落仲殘留清香味 久久不散 之後調酒師仲會隨機抽三張啤牌比客人 如果抽到三張同花就會送你extra shot😆好有趣~🍸

而同行嘅朋友仔就比較飲得 所以調酒師就調左一杯可樂old fashioned比佢 呢杯old fashioned傳統得黎又好新潮 用左美國威士忌黎做基酒 由於美國威士忌規定左一定要係木桶入面釀製成熟 所以木香味好突出 另外再加入各種苦精 增加香氣同層次感 調好之後再以普洱茶作煙熏 飲落先濃後清 層次分明 可樂同煙熏過嘅酒味道亦非常合拍 感覺烈中帶柔 酒精重得黎亦順喉 飲完之後 可以將上面嘅Rum酒醃車厘子食落肚 令酒甜香氣可以係口入面逗留得更耐~🍹

*Tips: 連接上下層嘅旋轉樓梯極適合打卡🥰影相一流🤩

👶🏻B仔整體評價:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:9/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻
2019-10-31 554 views
年輕嘅時候飲嘅係酒精🍻, 人大左飲係酒嘅藝術, 味覺同嗅覺嘅享受🥃🍷🍸。之前聽朋友講銅鑼灣有間Whisky Club,所以今晚同男朋友食完個early dinner之後就去左飲杯野Chill下試下唔同種類既whiskey🥃同cocktail🍸👫🏻打開門一入到去已經感覺到係一間非常高級既whiskey club, 昏黃柔和嘅燈光更顯神秘, 酒櫃排滿數百枝唔同種類嘅酒, 店員安排左我地坐係bar枱, 可以親眼睇住Bartender為我地炮製特別既cocktail🤗 完全係具視覺同味覺嘅享受😊旁邊亦有poker table可以比你book嚟玩♦♣♥♠Bartender會首先問你平時嘅口味之後調製一杯專屬嘅cocktail比你, 即使係同一杯野飲都會有幾百個version嚟迎合唔同客人嘅口味👍🏻 我個人比較中意易入口嘅甜酒, 所以bartender就整左一杯甜度較高嘅cocktail比我😊Earl Grey Martini🍸經Earl Grey茶葉煙燻過嘅Martini, 香味濃郁, 上層豐盈嘅泡沫帶有微微嘅煙燻味道, 入口順滑。Martini用左vodka做基酒, 加入自家製嘅earl gr

旁邊亦有poker table可以比你book嚟玩♦♣♥♠

Earl Grey Martini🍸
經Earl Grey茶葉煙燻過嘅Martini, 香味濃郁, 上層豐盈嘅泡沫帶有微微嘅煙燻味道, 入口順滑。Martini用左vodka做基酒, 加入自家製嘅earl grey infusing liquor, 飲落有淡淡嘅earl grey味道!☕ 平時飲有茶味嘅cocktail難免會有少許茶嘅苦澀味, 但E一杯完全無, 完美地將Earl Grey同酒融合埋一齊🤝🏻, 加埋檸檬汁🍋, balance番個甜味, 特別嘅層次感同埋酸酸甜甜嘅味道非常適合女士😊

Glenfiddich 18 Years🦌🥃
如果有飲開whiskey應該對E一枝酒一d都唔陌生, 入口順滑, 味道香醇, 將威士忌停留係舌尖上幾秒, 口感既豐富又細緻, 若果初次品嚐whiskey, E一隻非常易入口😋

由於品嚐完第一杯martini未夠喉🍸🤭🙈, 所以叫多杯Mojito嚟試下🍸 今次Bartender用左Liquid Nitrogen調製左一杯Nojito, E個完完全全係一個藝術表演👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻連自己都好似身處係Bartender嘅舞台之中😯😯😧😨😱

Bartender利用分子料理嘅方法,用Liquid Nitrogen將新鮮嘅薄荷葉片🌱極速冷凍❄變脆之後化成`灰燼', 目的係想令飲嘅時候口感更好, 唔會好似飲菜水咁👍🏻

Nojito🍸
一入口首先係清涼嘅感覺, 之後慢慢惨出薄荷葉同lemon grass嘅味道, 由於薄荷葉已經化左灰, 所以唔會飲到有渣, 非常順滑, 味道清新而且酸酸甜甜, 非常夏日😊

Ardbeg🥃
E一隻Whisky產自蘇格蘭嘅lslay, 富有濃濃泥煤味, 比起Glenfiddich 18 Years溫柔細緻嘅味道, 佢嘅風格屬強烈派系, 比較燻辣嗆口。初入口嘅時候,口腔裡面會充滿酒精嘅刺激感,之後慢慢將威士忌咀嚼品嚐, 會感受到一股好強烈嘅木炭味, 而且仲會持續好一陣子, 當泥煤嘅味道漸退後, 會有帶煙燻嘅微甜, 非常有層次感, E一隻whiskey並唔常見, 值得一試👍🏻👍🏻😉

總括而言, E度私隱度極高, 非常適合一對情侶把酒談心, 亦適合一眾上班人士嚟傾生意🧳👍🏻
2019-10-27
  • Earl grey martini
  • Nojito
  • Ardbeg
2019-10-30 77 views
充滿神秘感嘅酒吧一入門口就覺得店面好華麗,而且空間感好大,唔似一般酒嘅又嘈又迫又雜,呢到就好似電視劇d貴族少爺少姐聚餐嘅地方......坐低之後,無刻意睇menu,我哋交比老闆幫我哋發辦坐係吧枱望住老闆幫我哋調制飲品,佢仲會一路整一路為我哋介紹材料、解釋點解會咁整,成個過程都好吸引,好似睇表演咁老闆放杯酒係啤牌上面,幾特別嘅presentation! 如果d牌中咗特別嘅arrangement,老闆仲會私人送多杯左邊嗰杯係老闆為我調嘅,味道偏甜有果香,有淡淡煙燻味,好易入口。右邊嗰杯係for我男朋友嘅,whiskey味濃,酒精味好重,但都有少少甜香。呢到仲有幾款小食送酒,因為未食飯我哋就叫個飽肚少少嘅toast。好似係普通芝士火腿三明治,但佢加咗好多黑松露,成件事即刻upgrade咗,而且佢用好多mozzarella cheese,但唔膩又好香,個包又焗到好香脆。以後係簡單野,估唔到幾有驚喜!上一層仲有個天台,坐係上面吹吹風,歎杯酒,真心chill!
充滿神秘感嘅酒吧

坐低之後,無刻意睇menu,我哋交比老闆幫我哋發辦

上一層仲有個天台,坐係上面吹吹風,歎杯酒,真心chill!