2020-03-26 83 views
荃灣不嬲多嘢食唔駛講,可以食到各色各樣嘅美食夠晒方便,是日約咗好友係荃灣廣場呢間老媽拌麵聚餐順便品嚐一餐台式美食,點知好友突然有事來唔到唯有自己一個人開餐,呢度主打拌麵係台灣嘅地道風味美食之一,餐牌上仲有一系列地道小食俾大家選擇,點啱心水係QR code 落單,而我就比較喜歡呢款限定麻辣老鍋麵有我最喜歡食嘅肥牛,至於麵底係用咗關廟麵專門店,平時行開759或者大型超市都會買得到呢款刀削麵再點多一款小食台式十三香滷味嘅滷牛筋,入口肉質柔嫰有嚼勁,食到啖啖滷水香味接住係麻辣老鍋麵,眼見肥牛份量十足,而且可以免費加麵底很定食得飽滿先飲啖香濃麻辣湯底刺激一下味蕾再配肥美嘅肥牛一邊食刀削麵寬麵特別滋味,又逐一品嚐埋其他配料,地道台式麻辣鴨血香滑又惹味香脆響鈴吸收湯汁精華,仲有兩粒爽彈墨魚汁豬肉丸最後襯番杯老媽黑糖珍珠鮮奶,飲落特別香滑又食到QQ黑糖珍珠咁至一餐完美台灣美食。
先飲啖香濃麻辣湯底刺激一下味蕾
香脆響鈴吸收湯汁精華
,仲有兩粒爽彈墨魚汁豬肉丸
  • 滷牛筋
  • 麻辣老鍋麵
2020-03-18 177 views
位於荃灣大壩街荃灣廣場4樓441A號舖的老媽拌麵,主打台灣菜。麵店以啡色作主色,整體感覺溫暖舒適。麵店星期一至五提供全日套餐,約九十元一位。套餐還會包兩款是日小食及指定飲品。約十分鐘後,兩款拌麵來到了。第一款是和牛炸醬拌麵 (Wagyu Beef Dry Noodle with Taiwanese Minced Pork Sauce。這款拌麵可以選粗麵或幼麵,今次用膳則選了幼麵。個人喜歡將所有材料拌勻,才開動。和牛碎一點也不嚡口,炸醬鹹鹹香香,味道濃厚。幼麵質感軟硬適中,其他配料包括有木耳絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲和蔥花粒。吃過一口,有溫暖的感覺,真的有點像母親煮的拌麵,樸實而滿足。面頭還有一隻太陽蛋,蛋邊煎得微焦,脆脆的。拌麵份量十足,男士吃也相當夠飽。蔥油嫩雞拌麵 (Scallion & Shallot Flavour Chicken Dry Noodles) 來到了。開動之前,最好也是把所有材料拌勻。雞蛋是半熟的,有少許流心蛋黃,質感滑溜。雞柳條的口感也相當嫩滑,配上蔥油,味道也相當不錯。點了兩客小食,第一客小食為 台式十三香滷牛肚 (Braised Beef Belly)。牛肚滷得相

點了兩客小食,第一客小食為 台式十三香滷牛肚 (Braised Beef Belly)。牛肚滷得相當入味,而且滷水味相當有層次,能嚐到八角、桂皮、小茴等的味道。

第二客的小食為 台灣香腸 (Taiwanese Sausage),香腸片煎得相當香口。個人喜歡和蒜片同吃,令整體味道更加豐富,中和了香腸的膩感。

飲品則點了 老媽黑糖珍珠鮮奶茶 (Mom’s Brown Sugar Pearl Milk Tea),與及 老媽黑糖珍珠巧克力 (Mom‘s Brown Sugar Pearl Chocolate)。 前者口感十分幼滑,珍珠口感QQ的,後者的巧克力味道則頗為豐厚。
2020-02-12
  • 和牛炸醬拌麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
2020-03-16 121 views
整個二月,出街次數寥寥可數,連外出用膳也難免多憂慮,不過天天在家,偶然一次半次也要比自己出去鬆一鬆,抖下氣。慎選食店又非完全不能出街食飯既。今次踏足已經一個月無去既荃灣廣場,人流比往時少了8成,商店無人逛,多間食店也沒有營業,此情此景,前景暗淡,多少也令人唏噓。雖說出外用膳要除口罩,但其實環顧四周食店真的十分冷清,也不用擔心跟其他食客太近距離進食。這點倒是令我們放心享受一頓簡單晚飯。選了老媽拌麵,食下台灣菜,都唔錯。滷牛肚 ($42)十分入味,食到滷水既豐富既香料味,牛肚保持嚼勁,無內臟的異味,十分惹味。澎湖花枝丸($32)一向也是花枝丸痴,一客6粒,都幾抵,花枝丸粒粒外脆內軟,彈牙又有粒粒墨魚肉,很有咬口,味道香,唔會只食到粉漿味道。滷鴨舌($46)台灣鴨舌十分出名,在香港不易吃到,這裡有立即點黎食。鴨舌肉其實不多,主要食個滷水味,加上可以『損』好耐,總是令人有點僻好,不過家人就唔多欣賞,9成由我獨食,份量夠多,有食極都仲有既感覺😂清燉牛肉麵($88)很喜歡吃台式牛肉麵,味道香濃而不俗,有很突出的滷肉香料味道,牛肉切得頗厚,炆煮得得稔軟入味,拉麵亦保持彈牙,簡單一碗麵,卻吃得滿足。花

選了老媽拌麵,食下台灣菜,都唔錯。

滷牛肚 ($42)

澎湖花枝丸($32)

滷鴨舌($46)

清燉牛肉麵($88)

花雕雞拌拉麵($78)
花雕雞多數只作前菜,拌麵吃又幾特別!雞件嫩滑,花雕汁煮至濃稠,每一口都掛上汁料,都幾惹味!

拌麵很煙韌,另附唐溏心蛋、雜菌;但略嫌酒味不夠,如能多點酒香會更美味。

台式飲品一向不比食物遜色,鮮味抹茶、冬瓜茶、黑糖珍珠朱古力。我最喜歡還是清新簡單的冬瓜茶,清甜解膩,仲好潤喉添。
2020-02-28
2020-03-11 149 views
今晚和太太在荃灣廣場吃晚飯,發現這家老媽拌麵,又有一段時間沒有吃台灣菜,就來試試水準。餐廳面積不大,但座位寬敞空間感充足,裝潢清新自然,感覺十分舒適。餐廳主打台式拌麵及湯麵,亦有各種滷味小吃,以及不同的台式飲品。麻辣老鍋麵先來一客重口味的麻辣老鍋麵,麻辣鍋是正宗台式風格,不像川蜀的滿鍋紅油,反而以香料藥材為底蘊,舉勺淺嚐湯底,麻辣的風味,輕輕的刺激著舌頭,回味悠長,配上肥牛、鴨血、響鈴等不同的配料,十分豐盛,而麵條選擇了關廟刀削麵,麵條口感筋道醇厚,煙韌有嚼勁,水準之作。私房花雕雞拌麵另一客選擇了另一名物花雕雞拌麵,花雕雞酒香撲鼻,醬香馥郁滲透骨肉,吃來有齒頰留香之妙,配上半隻溏心蛋,滑溜澄黃,亦呈半生熟,入口夠嫩滑,亦富蛋香。豆乳香香雞小吃點了一客炸雞,外層香酥脆口而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,豆乳其實是台式腐孔,味道鹹鮮香辣俱全,刺激味蕾,十分惹味。滷鴨舌鴨舌滷煮入味,滷水味香醇厚,味道滲入鴨舌,份外濃郁,口感爽滑嫩彈,非常適合下酒,只可惜今晚沒有點啤酒。老媽黑糖珍珠鮮奶/老媽黑糖珍珠巧克力最後也點了兩杯時興的台式黑糖珍珠飲品,黑糖珍珠味道醇厚香甜,配上濃滑的鮮奶及朱古力,各自有
老媽黑糖珍珠鮮奶/老媽黑糖珍珠巧克力
最後也點了兩杯時興的台式黑糖珍珠飲品,黑糖珍珠味道醇厚香甜,配上濃滑的鮮奶及朱古力,各自有不同的可口美味。
2020-03-04
2020-03-04 214 views
個人推介指數 7分 (10分為滿分) - 近期我想大家都少了出街食飯, 如有機會外出, 定必要好好把握. 以前每年總會到台灣一走走, 吃些地道美食, 今年不知還有沒有機會, 為了一解思念之情, 今天難得外出用膳, 就細嚐這所台灣地道料理店. 此店食物款式雖不多, 但每樣料理也很有水準和有着濃厚地道的味道. 加上地方打理得很清潔, 空間又相對大, 絶對可以在此安心進餐.很想念台灣呀, 希望此店能一解我少少相思之情. 今天太太和我竟有機會在此拖拍, 美食在前, 不說太多, 馬上坐下便開動.首先我們各自點了兩個小食, 太太最喜愛炸花支丸, 這款澎湖花枝丸, 外層微脆, 不會油膩, 最重要是花枝味濃郁又彈牙.一啖一個, 不用點醬, 很快掃清. 如果囡囡在, 肯定也給她全吃掉.我就點了豆乳香香雞, 外層炸得很脆, 保持乾身, 非常惹味, 最棒是沾上顧名思義的腐乳醬, 完全提升了其味道, 和宝島時吃的沒兩樣. 主菜方面, 太太一向喜歡香辣, 這個川味紅燒牛肉面就最好不過. 不說不知, 那塊牛肉是厚切的, 但肉質還是十分柔軟,濃郁的牛味再夾着這香辣的湯底來吃, 十分好食. 我就最鐘情乾拌面, 這款招

很想念台灣呀, 希望此店能一解我少少相思之情.

我就最鐘情乾拌面, 這款招牌私房花雞拌面, 面質彈牙, 沾上了些少酒香, 更能引起食慾.
花雕雞塊味道出奇的不是重口味, 不會被奄得太咸或酒味過濃, 點到即止, 剛剛好.

最後我們點了兩款飲品, 值得一提的是那檸檬冬瓜茶, 真的造得很好, 比起坊間的台式飲品店造得更好.
先來的是冬瓜的清香, 中間夾雜着醒胃消油的檸檬, 如果是夏日, 肯定飲水幾柸.

整体來說, 價錢合理, 食物水準也不錯, 最重要是有地道的宝島味道
2020-02-25
6 day(s) ago 0 views
今日與同事一齊來到荃灣廣場食一間同事十分讚賞的老媽拌麵。餐廳座落於荃灣廣場的4樓,裝修帶有新潮台式風。餐廳有麵及飯,及有小食和台式飲品…等。朋友推薦這裡的牛肉不錯,所以我們選擇了食全牛宴。清燉牛肉幼麵$72此乃朋友推薦,見到裡面有蘿蔔、少少茹類、紅蘿蔔及半棵小棠菜。見到湯底很清,可飲到清燉牛肉的清甜,牛肉是有一間間的半筋半肉,牛筋位煙軔,可食到清新的牛肉味。川味紅燒半筋半肉幼麵$78同事食得不是很辣,所以要了這個川味小辣,餐廳介紹湯底是嚴選四川大紅袍花椒加上濃淳牛骨淆製而成,試嚇湯底,帶點川味麻辣,味道果真真材實料,味道很濃厚,幼麵帶點爽及口感,連湯一齊食,很美味。裡面的牛筋大大件,又腍又滑。至於牛肉,就是與清燉牛肉一樣是最靚的牛腱部份,牛味濃郁有口感,不過比起清燉多了重麻辣的川味。 滷牛筋$42滷牛筋,帶透明狀的滷牛筋,份量不少,軟滑又腍又入味,感覺又骨膠原滿滿,必食。r滷牛肚$42滷牛肚腍中帶爽的口感,也是滷得很入味。老媽黑糖珍珠鮮奶$33黑糖與奶味真是很夾,珍珠很大粒,又腍又煙韌,整個黑糖鮮奶,不會太甜,調較得很好。鮮奶抹茶$35顏色帶草綠色,入口奶味及茶味都很適宜,感覺很清新。
今日與同事一齊來到荃灣廣場食一間同事十分讚賞的老媽拌麵。

餐廳座落於荃灣廣場的4樓,裝修帶有新潮台式風。

餐廳有麵及飯,及有小食和台式飲品…等。

朋友推薦這裡的牛肉不錯,所以我們選擇了食全牛宴。

清燉牛肉幼麵$72

川味紅燒半筋半肉幼麵$78
裡面的牛筋大大件,又腍又滑。

滷牛筋$42
r

滷牛肚$42
滷牛肚腍中帶爽的口感,也是滷得很入味。

老媽黑糖珍珠鮮奶$33

鮮奶抹茶$35
顏色帶草綠色,入口奶味及茶味都很適宜,感覺很清新。

食完感覺,無論是牛筋、牛肉、還是牛肚,材料都非常高質,味道不錯,下次經過還會再來食。
6 day(s) ago 0 views
台灣人氣拌麵開實體店梗係要試!平時已經成日買老媽拌麵返屋企自己煮佢的關廟麵好煙韌彈牙!呢度係Scan QR Code自助落單 好方便食左台灣料理必點的三寶牛肉麵 要左清燉湯㡳三寶係牛𦟌牛筋牛肚 湯底鮮甜 唔會油膩另外係呢個同樣出色的金華火腿干貝花雕雞湯麵 呢個就比較特別 唔係周圍都有得食中意佢湯底濃郁 麵條好入味 勁惹味雞肉好嫩滑 份量又多!小食推介豆乳香香雞同台灣高麗菜豬肉水餃香香雞炸粉薄 好香脆 配秘製豆乳醬鹹香好夾高麗菜比較少見 水餃皮的硬度適中 幾正飲品的冷泡茶好清新 仙草凍奶茶用鮮牛奶 比較健康又唔會太甜!兩個人一人百幾蚊 價錢合理會再訪!!
台灣人氣拌麵開實體店梗係要試!
平時已經成日買老媽拌麵返屋企自己煮
佢的關廟麵好煙韌彈牙!
呢度係Scan QR Code自助落單 好方便
食左台灣料理必點的三寶牛肉麵 要左清燉湯㡳

三寶係牛𦟌牛筋牛肚 湯底鮮甜 唔會油膩
中意佢湯底濃郁 麵條好入味 勁惹味
雞肉好嫩滑 份量又多!

小食推介豆乳香香雞同台灣高麗菜豬肉水餃

香香雞炸粉薄 好香脆 配秘製豆乳醬鹹香好夾

高麗菜比較少見 水餃皮的硬度適中 幾正

兩個人一人百幾蚊 價錢合理會再訪!!
2020-04-02
Lunch
  • 金華火腿干貝花雕雞湯麵
  • 豆乳香香雞
2020-04-02 0 views
和牛炸醬伴麵 和牛非常香口 麵條非常爽口 一嚟到嘅時候就要攪拌 唔鍾意嘅人可以一啖面一啖和牛 食法因人而異 味道非常可口炸醬唔會有好多肥膏 仲有其他青菜襯托 撈埋一齊食非常有口感叫咗碗川辣三寶牛肉麵可以轉清湯 三寶包括係牛展牛肚牛筋 牛展非常有咬口 牛肚牛筋非常爽口 味道唔會太燶 啱晒清清地嘅人 湯底方面因為轉左清湯所以試唔到佢嘅川辣 清湯唔會太鹹唔會有好多味精飲完都唔會口渴仲有招牌鴨舌味道清清地 仲有鹽酥雞非常鬆脆嘢飲方面當然係招牌珍珠鮮奶茶同埋一杯果茶 珍珠非常煙韌 非常有咬口 唔會黐埋一堆門口裝修一啲都唔求其 非常有自己風格 幾簡潔又華麗室內格局同佈置非常優美令人睇落舒服
仲有招牌鴨舌味道清清地 仲有鹽酥雞非常鬆脆
門口裝修一啲都唔求其 非常有自己風格 幾簡潔又華麗
室內格局同佈置非常優美令人睇落舒服
  • 滷鴨舌
2020-04-01 0 views
有睇開台灣節目嘅都知道老媽拌麵大有來頭,我呢個無飯主婦都係鍾意俾錢出街食,乾手淨腳唔使煮又唔使洗碗呀!近近地我公司附近荃灣廣場就有一間啦!主打台灣菜式,小店佈置走溫馨路線,很有台灣漁民家的感覺!入門前先量度體溫同埋用酒精搓手液消毒雙手,大家都可以食得安心啲!這裏的晚餐好抵食,套餐大約$100價位已經有主食、小食及飲品。豆乳香香雞:店長十分推介,外皮炸得脆卜卜,肉嫩多汁,伴豆乳醬汁一起吃非常惹味!台式豆乳令味道更加提升。炸大雞扒:鮮味彈牙,不會太鹹,保留着雞的鮮味。那種鹽酥的口感真的是台式經典,老公都話要俾個讚!川味紅燒三寶牛肉麵:非常特別,湯底同樣有驚喜,紅燒三寶做得出色,差不多每一滴湯都飲盡,三寶裏面有牛筋、牛肉、牛肚。牛筋軟腍入味、牛肉有咬口、牛肚爽口香濃,老媽古法手工果然另有一番滋味,台南關廟刀削麵搭配香醇。川味紅燒半筋半肉 牛肉麵:真心喜歡這個香辣的程度,不會太辣但更能提升牛肉的鮮味,湯底味道濃郁順口,厚切的紅燒牛肉,口感非常好,肉質柔軟,十分好吃。半筋半肉的意思是一半牛肉一半牛筋絕妙組合,牛筋真的Q彈可口,回味無窮!老媽拌麵選用台南關廟麵,是古法手工精製,麵條爽彈可口,配以適

豆乳香香雞:

炸大雞扒:

川味紅燒三寶牛肉麵:

川味紅燒半筋半肉 牛肉麵:

老媽拌麵選用台南關廟麵,是古法手工精製,麵條爽彈可口,配以適中的麻辣風味,有置身寶島的感覺。

老媽黑糖珍珠鮮奶:
鮮奶味道香醇,質感厚身,入口順滑,珍珠軟腍,甜度適中,黑糖味香濃。

如果經過開荃灣可以試試啊!

• 炸大雞排
  • 川味紅燒半筋半肉牛肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
2020-03-25 2 views
After a tiresome day of work, juicy noods are always the best for a quick boost!👅Nothing's more satisfying than having authentic Taiwanese dish that feels like home!❤❤.▪Taiwanese Fermented Bean Curd Flavor Deep Fried Chicken Rice🍗▪(HK$62)It was written on the menu that they are using their own fermented bean curd with their secret recipe. The flavor was surprisingly good and there's a hint of sweetness and a smooth texture.🤩Love how savory it was when combining with crispy and tender fried chick
Love how savory it was when combining with crispy and tender fried chicken and the rice.😋
▪Noodles in Chinese Ham, Dried Scallop & Chicken Soup🍲▪(HK$82)
Basically a mix of chicken pieces, noodles and veggies, but the chicken soup was quite hearty and gelatinous.😛
Other ingredients like Chinese ham and dried mushrooms added a nice touch to it.👌🏻
▪Braised Beef Tendon🐮▪(HK$42)
Beef tendon are always my fav when it comes to cart noodles, but here you could order it as a side dish.😍
A full bowl of gelatinous beef tendon is literally a GOLD to me!😜
Despite the saltiness of the sauce, the beef tendon was deliciously braised, super soft and tasty. Perfect to eat with rice as well!🍚🥢
▪Blanched Green Vegetables🥦▪(HK$22)
A healthy consideration for the greasy meal.🤞🏻 Fresh vegetables with soy sauce and topped with fried garlic.
Simple but yet a flawless choice to balance out the greasiness of the meal.🤗
▪Iced Apple Soda🍎▪(HK$18)
I'm impressed with the flavor of this, sweet and brain-freezingly good; it has an aromatic apple aftertaste that's addicting as well. Fuzzy and tasty~🍹
▪Hot Lychee Green Tea▪(HK$26)
The flavor of this is mainly sweet. But when it was serving hot, it is extremely soothing to the throat.😙
// 10% Service Charge 😛 //

蘋果梳打 荔枝綠茶
  • 蘋果梳打
  • 荔枝綠茶
2020-03-18 8 views
我想試佢哋嘅麵好耐㗎喇😻😻😻😻黑糖珍珠鮮奶茶😸珍珠一啲都唔實 好Q彈 鮮奶抹茶😼好香濃既抹茶味 奶味完全無掩蓋咁個抹茶味 比例啱啱好金華火腿干貝花雕雞湯麵😻😻湯底有花雕酒香 又食到金華火腿既香味👍🏻👍🏻 見到有杞子、薑、紅蔥頭 我好鐘意佢哋麵條既質感 尤其係刀削麵 軟滑彈牙又煙煙韌韌 川味三寶牛肉麵😽😽上枱時職員話麵要趁熱攪拌食 所以我哋試咗個湯後就即係撈勻食🤤🤤 依個麵既湯底好似有藥膳味咁 辣辣地咁好清口嚨 牛筋、牛肚同牛𦟌都炆得好入味好淋😋😋最好既係有得免費加麵底🥰🥰🤩🤩澎湖花枝丸😺😺熱辣辣既花枝丸炸得好香脆、好彈牙 食到好多花枝粒粒 認真真材實料豆乳香香雞😽其實係炸雞球加腐乳醬 雞球炸得好香脆 加埋腐乳估唔到都幾夾🤩🤩而家餐廳做緊全單九折 即係免咗加一👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻好抵食

我想試佢哋嘅麵好耐㗎喇😻😻😻😻

最好既係有得免費加麵底🥰🥰🤩🤩

澎湖花枝丸😺😺

豆乳香香雞😽

而家餐廳做緊全單九折 即係免咗加一👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻好抵食
話說自己平時都會買定d台灣拌麵係屋企煮,醬包同麵條撈埋可以好好味🤪呢日比我發現呢間係荃灣嘅老媽拌麵,係台灣人氣拌麵過江龍,熱愛拌麵嘅我當然要試下😳-和牛炸醬拌麵 $78用和牛整嘅拌麵真係第一次試,呢度可以揀粗麵定幼麵,我揀左幼麵,口感夠q彈🌟和牛炸醬撈埋d麵度食好香,另外仲有青瓜、紅蘿蔔、雲耳絲等配菜同面頭嘅太陽蛋🌞-川味三寶牛肉麵 $82個紅燒湯底濃郁得黎唔會好油膩,而且加左dd辣椒咁,微辣好好飲🌟呢個揀左粗麵,即係個種闊扁嘅關廟手工麵,食落更加煙韌🙌🏻有牛展、牛筋同牛肚,全部都好完整而且整得好入味😍牛魔王表示食完唔夠喉-滷牛筋 $42食完個三寶牛肉麵覺得個牛筋滷得好好味,決定再叫多碟牛筋食返夠本🤪呢個牛筋食落夠入味又軟唸,好膠好正啊🤣-台灣香腸 $32之前去完台灣夜市一直念念不忘台灣香腸,終於係度食到,如果份量多返少少就好🤭-鮮奶抹茶🍵 $35估唔到呢度嘅飲品幾出色🤣抹茶味都幾濃而且甘甘地唔會得個甜字-冬瓜檸檬 $24呢杯比較清同開胃,好香冬瓜味,同樣味道都唔會話好甜💞
和牛炸醬拌麵 $78
川味三寶牛肉麵 $82
呢個揀左粗麵,即係個種闊扁嘅關廟手工麵,食落更加煙韌🙌🏻
滷牛筋 $42
呢個牛筋食落夠入味又軟唸,好膠好正啊🤣
台灣香腸 $32
鮮奶抹茶🍵 $35
估唔到呢度嘅飲品幾出色🤣抹茶味都幾濃而且甘甘地唔會得個甜字
冬瓜檸檬 $24
呢杯比較清同開胃,好香冬瓜味,同樣味道都唔會話好甜💞
2020-03-18 12 views
今日好想坐低飲杯珍珠奶茶食碗台灣麵,於是就食老媽拌麵嘅餐廳!呢度食物同埋飲品嘅選擇都好多我哋幾個人一齊食,叫咗幾樣嘢share。花雕雞拌粗麵好好食,花雕雞啖啖肉,配埋好正嘅溏心蛋我最鍾意就係三寶牛肉麵,有牛肉牛筋牛肚,肉嘅份量好多,而且炆得好入味!有人鍾意食鴨舌,叫咗一碟小食,有時都係好夠味,啱晒我哋呢班鍾意重口味嘅人美人雞湯麵相對就清淡啲,不過麵條好滑,都幾好食。最後再食埋炸雞扒,飲杯珍珠奶茶,就滿足哂!

呢度食物同埋飲品嘅選擇都好多

我哋幾個人一齊食,叫咗幾樣嘢share。
花雕雞拌粗麵好好食,花雕雞啖啖肉,配埋好正嘅溏心蛋

美人雞湯麵相對就清淡啲,不過麵條好滑,都幾好食。

最後再食埋炸雞扒,飲杯珍珠奶茶,就滿足哂!
2020-03-18
Lunch
  • 滷鴨舌
  • 炸大雞排
老媽拌麵是從老媽精緻火鍋發展而來,原本只是老闆將台南關廟麵隨意拌入店內的火鍋辣醬佐料的一道簡單主食,沒想到竟成為獨具風格的店內人氣商品。一直也很喜歡老媽伴麵,喜歡她的麻中帶香,喜歡她的不經油炸,近期一直是我家食物儲藏櫃的常客。自2018年在台北開了首間實體門市後,可以藉此空間與吃貨們直接互動,知道她在香港將軍澳也開了店後更加躍躍欲試,現在更伸延至荃灣,我知道是機會了。荃灣店裝潢走簡約路線,全店以淺木色及白色作主調,牆上有老媽宣傳口號的凸字裝飾,環境舒適。餐牌圖文並茂,圖片下有作簡短用料及風味介紹,三月更有全綫九折優惠。黑糖珍珠巧克力,深色的黑糖跟珍珠深沉在杯子的底部,在跟較淺色的巧克力接壤的位置構成一幅美麗的水墨畫,珍珠口感Q彈,巧克力在黑糖的混和之下,既有朱古力味又有黑糖味,是一杯味道特別的飲品。 台灣香腸,台灣腸被切成一片片,進食方便,我喜歡將一片香腸夾着一片蒜片來吃,充滿著台灣風味。 豆乳香香雞,香香雞肉炸得外脆內嫩,豆乳即是腐乳,除了旁邊那個香濃的腐乳汁可供蘸食之後,就連香香雞塊都有經腐乳醃製,喜歡腐乳味道的朋友不容錯過。 川味紅燒三寶牛肉麵,牛肉麵揀選了幼麵,老媽拌麵的麵條以

川味紅燒三寶牛肉麵,牛肉麵揀選了幼麵,老媽拌麵的麵條以手作日曬麵條,以古法精製,不添加防腐劑,只單純用日光曝曬致乾,日曬麵條和一般泡麵油炸麵體不同,口感爽口彈牙,三寶是牛肉、牛肚和牛筋,牛筋炆得夠腍,牛肚炆得入味。

麻辣老鍋麵,湯頭是以麻辣火鍋湯與牛肉湯混合熬製,風味濃郁並帶有香麻辣味,麻辣醬辣得超過癮的,內含花椒、辣椒、椒王、燈籠椒、豆豉、蒜頭....數十種辛香料經小火拌炒,點一碗等同兼饗牛肉麵與迷你麻辣鍋,一麵雙饗。麵條揀選了粗麵,粗麵是麵條呈波浪狀的關廟麵,吃起來沒有麵粉感,滑溜又有咬勁,而且多虧那特殊的波浪造型,醬汁完全吸附,每一口都很有味道,好吃。

老媽的實體店同時展現品牌在烹調料理上的功力、火候與創意。而老媽的手工日曬關廟麵在「擺脫了包裝袋的束縛」,經門市廚師的烹調料理與加值後,形色與內容亦都升了級,感覺不再「只是儲藏櫃的常客」了。