2017-10-13 163 views
今日周日和男友陪他96歳的媽媽去飲茶食另類點心!呢一餐令到位老人家開心又開胃、由頭食到落尾!每上一道點心她都好奇、頓時變咗問題兒童!男友唯一嗜好係打麻雀、最開心係喺呢度食咗鋪自摸13么!仲有好多有趣點心和菜式、難得的係色香味俱全、下次再來試其他!👍🏻👍🏻😝是日午餐:宮廷點心拼盤-(天鵝酥、老鼠愛大米、水晶餚肉、貓耳朵、寶塔菜 )、甜品:朱古力慕絲、果凍點心-一口小籠包懷舊鵪鶉蛋燒賣生煎蓮藕餅橋底混醬豬腸粉自製菌王醬蒸鮮腐竹主食-私房金黃球泡飯另加不可不叫的甜品:麻雀13么 (椰汁糕)超正!👍🏻😋😋😋
是日午餐:
私房金黃球泡飯
另加不可不叫的甜品:麻雀13么 (椰汁糕)超正!👍🏻
😋😋😋
2017-10-13 117 views
今日有個老友喺新加坡嚟 公幹 旅遊兼探我 我點可以怠慢佢呢 梗係要約佢去蘭桂坊蒲下, 兼同佢洗下塵食番餐豐富晚餐我呢位老友係特別鍾情於中餐🙆嘅所以今日特別為佢揀選左一間又新穎又有趣又美味嘅餐廳叫🍴名館🍴由好多嘅雀籠同蒸籠做主題👯非常有中國嘅情懷💁其實呢一間我已經嚟過好多次,因為佢哋嘅食物質素好高😋而且佢喺中環呢黃金地帶價錢算公道,而且裝修非常闊落。話梅車厘茄$58甜甜酸酸話梅味好出,呢個都係我第一次食嘅非常開胃京川滑餃子$58餃子大大粒,非常飽滿有五件餡料豐富由韭菜豬肉組成,而且佢自製嘅醬汁酸酸甜甜辣辣充滿京川嘅味道😋由雀籠奉上自製菌皇醬蒸鮮腐竹$68鮮腐竹軟軟綿綿充滿豆香,鮮腐竹嘅清淡配上菌皇醬汁成件事就好夾,變得非常好味🍬心黑蒜燉響螺湯$78湯頭做得非常鮮甜美味,唔會得個鹹字而且茶壺奉上😍蜂蜜柚子蝦球$88蝦球彈牙新鮮非常爽脆,配上蜂蜜柚子味甜甜蜜蜜非常鮮味十足,而且由雀籠奉上別有一番風味!石鍋鮑魚雞粒炒飯$118用料豐富唔孤寒,真係有好多鮑魚粒雖然只係細細粒但係都非常鮮美,而且有好多雞粒炒成好惹味,有石鍋奉上,上枱咋咋作響熱辣辣😋最後梗係要有啲甜品作結尾先至夠圓滿啦💁燕窩流沙包$
今日有個老友喺新加坡嚟 公幹
旅遊兼探我 我點可以怠慢佢呢
梗係要約佢去蘭桂坊蒲下, 兼同佢洗下塵

話梅車厘茄$58
甜甜酸酸話梅味好出,呢個都係我第一次食嘅非常開胃

京川滑餃子$58

自製菌皇醬蒸鮮腐竹$68

🍬心黑蒜燉響螺湯$78
湯頭做得非常鮮甜美味,唔會得個鹹字而且茶壺奉上😍

蜂蜜柚子蝦球$88

石鍋鮑魚雞粒炒飯$118
用料豐富唔孤寒,真係有好多鮑魚粒雖然只係細細粒

最後梗係要有啲甜品作結尾先至夠圓滿啦💁
燕窩流沙包$68
造型非常🉑愛
,有三隻豬仔組成!而且有美味嘅奶黃漏出呢!係真正嘅流沙包⋯⋯
麻雀十三么 半份$68

呢個好得意😎⋯⋯係由椰汁糕和桂花糕組成連啲錢都食得架🍬🍬😍呢一個甜品大家不要錯過啊⋯⋯
我朋友覺得你一餐係非常滿足
佢話一定要再嚟添
2017-10-12 1695 views
爸媽結婚週年,做兒女當然要同佢地食餐好爸媽鍾意食中菜,又愛打麻雀於是帶佢地到有麻雀甜品的中菜餐廳食飯坐底後,我地點左京川汁秋葵 $58平時食到秋葵都係好淡味同埋滑潺潺既口感廚師好犀利諗到用依種方法煮無滑潺潺口感之餘,用少少辣令秋葵更加惹味糖心黑蒜燉響螺 $78用茶壺裝湯料及湯裝住再倒落茶杯飲, 茶壺能將保溫之餘用茶杯飲更可以將湯渣分開雖然係用黑蒜煲, 但又唔會係想像中果種好濃黑蒜味配埋響螺一齊燉, 好甜好好飲銀湖天鵝酥 $58賣相好靚,天鵝既造型,栩栩如生外層好鬆脆, 入面係紫薯蓉味道唔太甜, 襯熱食好好味自製菌皇醬蒸鐵棍淮山 $78當店員奉上這道菜的時候我們全部人都疑惑以為我地點左薯條點知原來係新鮮淮山將新鮮淮山炸到好似薯條咁配埋自製既醬料又健康又好味黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 $98最後就梗係要食爸爸最愛既牛柳用黑椒蔥黎煮,好香好惹味而且肉質好稔,一啲都唔韌麻雀十三么(詐糊) $68當然仲有爸爸媽媽最愛既麻雀一隻隻麻雀其實即係椰汁糕加桂花糕表面再有印有麻雀圖案既糯米紙同真既麻雀真係好相似而且旁邊仲有用糯米紙做成的紙幣真係靚到唔捨得食雖然整餐無叫飯,但都好飽好滿足
爸媽結婚週年,做兒女當然要同佢地食餐好
爸媽鍾意食中菜,又愛打麻雀
於是帶佢地到有麻雀甜品的中菜餐廳食飯

坐底後,我地點左

京川汁秋葵 $58
平時食到秋葵都係好淡味同埋滑潺潺既口感
廚師好犀利諗到用依種方法煮
無滑潺潺口感之餘,用少少辣令秋葵更加惹味

糖心黑蒜燉響螺 $78
用茶壺裝湯料及湯裝住
再倒落茶杯飲, 茶壺能將保溫之餘
用茶杯飲更可以將湯渣分開
雖然係用黑蒜煲, 但又唔會係想像中果種好濃黑蒜味
配埋響螺一齊燉, 好甜好好飲

銀湖天鵝酥 $58
賣相好靚,天鵝既造型,栩栩如生
外層好鬆脆, 入面係紫薯蓉
味道唔太甜, 襯熱食好好味

自製菌皇醬蒸鐵棍淮山 $78
配埋自製既醬料
又健康又好味

黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 $98
最後就梗係要食爸爸最愛既牛柳
用黑椒蔥黎煮,好香好惹味
而且肉質好稔,一啲都唔韌

麻雀十三么(詐糊) $68
當然仲有爸爸媽媽最愛既麻雀
一隻隻麻雀其實即係椰汁糕加桂花糕
表面再有印有麻雀圖案既糯米紙
同真既麻雀真係好相似
而且旁邊仲有用糯米紙做成的紙幣
真係靚到唔捨得食

雖然整餐無叫飯,但都好飽好滿足
2017-09-19
2017-10-11 107 views
夜晚約左位朋友嚟到名館食飯,佢話呢度裝修好潮又多野食,佢老闆成日嚟食lunch tim🙆🏻‍♂️入到去發現佢放左好多彩色嘅小蒸籠係牆,影相好有feel🤓名館夜晚都可以食點心,啱哂我呢d中意飲茶嘅人💁🏻💁🏻先嗌左個燕窩流沙包($68),造型相當可愛!係小刺蝟嚟架😝流沙超多,一咬落去就咇哂d餡出嚟,而包皮都幾軟,好味👍🏻之後叫左個麥冬雪梨燉鷓鴣($68),好似飲功夫茶咁,幾有趣!麥冬味重,好滋潤🍯最後仲嗌左個好味醬秋葵炒花枝片($88)🙆🏻‍♂️ 秋葵好新鮮,配撘好味醬都幾惹味!花枝片有咬口😌呢度係提供麥茶,比較正氣d!

入到去發現佢放左好多彩色嘅小蒸籠係牆,影相好有feel🤓

名館夜晚都可以食點心,啱哂我呢d中意飲茶嘅人💁🏻💁🏻

先嗌左個燕窩流沙包($68),造型相當可愛!係小刺蝟嚟架😝
流沙超多,一咬落去就咇哂d餡出嚟,而包皮都幾軟,好味👍🏻

呢度係提供麥茶,比較正氣d!
2017-10-09 1577 views
太太同我都好鍾意食中餐,所以都會搵唔同嘅地方去試下菜咁嘅~今日我搵咗間喺中環食中菜嘅地方叫"名館"行上一層門面都裝修得唔錯!感覺係新式嘅中菜館入到去見到成幅牆都係蒸籠仔,見到咁樣嘅環境食慾大開!打開餐牌原來夜晚除咗有小炒食之餘仲有一啲點心 適合夜茶友嚟嘆!但是今朝已經飲咗茶嘅關係今次就冇叫到,之不過聽傳說講話呢間嘢嘅湯好緊要,而太太呢排氣管之麻麻地就叫咗個" 亞馬遜椰子川貝燉鱷魚湯"俾佢補一補唔好睇佢細細煲, 原來用嘅材料係非常十足首先倒出嚟嘅時候已經聞到淡淡嘅川貝同椰子嘅清香味道,湯亦清晰因為用咗鱷魚肉嘅關係湯上嘅油特別少! 飲到落口感覺到好滋潤絕對冇飲味精湯嘅感覺。冷盤就叫咗一個治味鳳凰爪~同我想像嘅唔同! 佢係一個有少少帶有微辣嘅爽口凍雞腳, 亦都能夠將醬油嘅味道滲入去雞腳裏面廚師做得好好自製菌王醬蒸鮮腐竹如果你係鍾意食腐竹嘅人, 一定要試下呢個熱盤 因為有陣時喺出面食到嘅蒸腐竹就算蒸得幾耐都好 腐竹嘅心一定係硬掘掘 好似食緊嚿膠咁! 呢一個腐竹畀我嘅驚喜係食落去有層次,唔會黐埋一舊 再加埋自製菌皇醬味道香濃連腐竹一齊食感覺好豐富呢個鑊仔生煎蓮藕餅,煎得剛好唔會太油魚肉亦都打得好
太太同我都好鍾意食中餐,所以都會搵唔同嘅地方去試下菜咁嘅~
今日我搵咗間喺中環食中菜嘅地方叫"名館"

行上一層門面都裝修得唔錯!感覺係新式嘅中菜館

入到去見到成幅牆都係蒸籠仔,見到咁樣嘅環境食慾大開!

唔好睇佢細細煲, 原來用嘅材料係非常十足

亞馬遜椰子川貝燉鱷魚湯

冷盤就叫咗一個治味鳳凰爪~

治味 鳳凰爪

自製菌王醬蒸鮮腐竹
自製菌黃醬清蒸腐竹

呢個鑊仔生煎蓮藕餅,煎得剛好唔會太油魚肉亦都打得好彈牙 !
鑊仔生煎蓮藕餅

治味包心菜炒帶子。
炒得好有鑊氣好似去咗大排檔咁,帶子炒得爽口彈牙夠乾身,亦都食到出面比較少用到嘅包心菜。
治味包心菜炒帶子

飯焦鳳尾蝦炒飯
佢特別嘅地方唔係用鍋嘅外圍熱力令到個飯底變飯焦, 而係廚師好別有用心將整好嘅飯焦粒加埋落個飯入面一齊炒,由於用呢個方法去處理所以每一啖都品嚐到飯焦嘅香味同時食落去一啲都唔黐牙!
飯焦鳳尾蝦

最後叫咗個特色嘅甜品作為結尾
"十三么" 詐糊
喺呢度食麻雀唔使出千 !叫就得㗎啦
佢用米紙做成嘅兩張錢係食得,而麻雀就用咗桂花糕做底椰汁糕做面!真係好攪笑像真度超高
今晚無啦啦變咗食錢機

亞馬遜椰子川貝燉鱷魚湯
治味 鳳凰爪
自製菌黃醬清蒸腐竹
治味包心菜炒帶子
飯焦鳳尾蝦
2017-10-08 142 views
上星期在同事仔的座位上,見到一個疑似condom 的物體,細看之下,原來係濕紙巾,咁特別,同事仔話係喺中環一間餐廳的出品,所以我就要試試。餐廳名館,原來係名苑嘅 young line,走潮的路線,餐牌上的菜式看似一般,但又帶點驚喜。 餐廳裝橫亦帶點特別,看得出別有用心,希望為各位帶來一點特別的用餐體驗。椰子川貝燉鱷魚這個方法上檯夠特別,還以爲是茶,要讚一讚夠別有用心。 湯味很濃,是老火足料燉湯。用了一隻雞腳,再加兩大件鱷魚肉燉成,難怪味道這麼濃。治味鳳凰爪冷盤點了雞腳,這個貌似一般滷水雞腳,原來殊不簡單,是低調的辣,是麻麻的辣,很滋味,吃到盡頭,不要遺忘了碟底的青瓜,清新的帶點辣。鑊仔生煎蓮藕餅 + 自製菌皇醬蒸鮮腐竹魚肉加切粒蓮藕,香口又帶點爽口,魚肉鬆軟,不會太實。不錯。這個腐竹一定要試一下,腐竹新鮮,很滑,不會有渣,而且菌皇醬不會搶了腐竹的味道,非常好。治味抱子甘藍炒帶子大大粒帶子,油爆香了,十分野味,還有小椰菜,一粒一口,啖啖肉👍🏻飯焦鳳尾蝦炒飯炒飯最緊要乾身,這個炒飯乾身之餘,還夾雜著飯焦,卜卜脆,鳳尾蝦都煎得香,這個炒飯真夠野味。最後甜品 十三么,可惜炸糊原來是椰汁桂花糕,

椰子川貝燉鱷魚

治味鳳凰爪

鑊仔生煎蓮藕餅 + 自製菌皇醬蒸鮮腐竹

魚肉加切粒蓮藕,香口又帶點爽口,魚肉鬆軟,不會太實。不錯。

治味抱子甘藍炒帶子

飯焦鳳尾蝦炒飯

最後甜品 十三么,可惜炸糊
原來是椰汁桂花糕,再多送兩張人民幣美金米紙。 賣相很吸睛,味道亦恰到,輕輕的椰味、加上淡淡的桂花味,不會太甜,為晚餐帶來歡笑的句號。
2017-10-03 1243 views
早幾日睇無線既都市閒情介紹呢間餐廳,見d野食好精緻,又新奇,特別係個麻雀十三么🀄,充滿玩味,於是決定搵埋幾個舊同事一齊試試。成枱十三么 好搞笑 。海蜇頭好爽脆 食到最後青瓜配埋陳醋好fresh好開胃,好快就被我地KO 。個湯個器皿好似睇古裝劇小二幫人斟酒既壺咁,仲比埋有隻小杯比我地淺嘗🍻 (電視機中毒太深 )怕食唔哂做大嘥鬼,叫左半枱十三么 。真係幾像真食完即刻想打牌🏊 。我地仲叫左黑松露炒蛋、咕嚕肉、小籠包、蝦餃同鮮茄豬扒焗飯,估唔到呢度連西菜點心都有,岩哂我地呢d三心兩意又鐘意玩野既人。

成枱十三么 好搞笑

陳醋珊瑚紅海蜇頭

亞馬遜椰子川貝炖鱷魚

怕食唔哂做大嘥鬼,叫左半枱十三么

真係幾像真

麻雀十三么

食完即刻想打牌🏊 。

陳醋珊瑚紅海蜇頭
亞馬遜椰子川貝炖鱷魚
2017-10-01 182 views
🌕臨近中秋,都要相約朋友團聚在一起😊。今晚特意想試試一間新粵菜,餐廳位於中環繁華嘅擺花街,中西文化密集,但仍不減我哋三五知己對粵菜嘅強烈需求。🥘位置處於靜中帶旺嘅SOHO區附近,比較方便。餐廳放置著蒸籠佈置,有著中華文化嘅元素,簡單中帶點溫暖的感覺,場地大,坐位舒適。餐廳讓人感覺時尚。萬眾期待,我們點了糖心黑蒜燉響螺湯、石窩鮑魚雞粒炒飯,仲有金銀絲蒸娃娃菜。耐心等待一陣後,先上糖心黑蒜燉響螺湯,入口清甜不俗氣,隨後黑蒜回甘,湯味份外香濃,令人回味無窮,用上精緻菜壺呈上,感覺新穎👍🏻確實無得彈👍🏻。接著金銀絲蒸娃娃菜跟上,清清淡淡,味道得宜,清蒸感覺不油膩,稱得上是健康生活享受。隨後石窩鮑魚雞粒炒飯,色香味俱全,賣相色水恰到好處,視覺享受無窮、不得不提,用上石窩令炒飯嘅溫度得已保存,味道中等因爲太多材料令鮑魚不能發揮其本質,有點有點遜色,整體都是滿意的。我自己好喜歡食飯,雖然味道淡咗少少但都實在值得一讚、唯獨要做到炒飯濕度維持之餘鮑魚唔老!確實有點難度,有待改進。所有食物價錢中尚,職員有禮態度親切,還會悉心講解品嚐美餚嘅先後次序,好窩心。如此舒適情況下,誠意推薦👍🏻。

2017-09-27 150 views
中環新開唔錯嘅中餐,環境舒服唔會太迫,食物質素唔錯,服務亦都OK。杯茶幾特別,個例湯都好特別用茶壺上。絕對好過喺其他大集團嘅中餐。個叉燒其實都幾好食,麻婆豆腐比較辣,個飯用竹筒上好特別,入邊仲有啲高纖維嘅穀物。總括來講係一個唔錯嘅午餐地方。
總括來講係一個唔錯嘅午餐地方。
2017-09-24 213 views
之前有嘗試過銅鑼灣希慎之「名館」,已經留下了一個回味深刻的印象,所以今次到中環這間分店,亦非常有信心吃到好東西!環境寬敞,簡潔又舒適冰海草溫泉蛋 $58 冰涼的冰海草,入口清新,加上爽脆的口感,再伴着甜甜酸酸開胃的醬汁,另外溫泉蛋濃濃的鹵水味,重要的是入面的是溏蛋黃,確實是作為冷盤的不異之選。亞瑪遜椰子川貝燉鱷魚 $78 亞瑪遜椰子川貝燉鱷魚這個湯非常精彩,首先用別緻既茶壺上菜非常特別,倒出來的湯水清晰透徹,有別於一般的燉湯,湯面上不見一層厚厚既油脂。還未入口品嚐已經聞到陣陣濃郁的椰子香,濃而不濁,入口輕身而味濃,椰子味十足,但沒有川貝的苦澀味,這個亞瑪遜椰子川貝燉鱷魚必試。自製菌皇醬蒸鮮腐竹 $68 自家製的菌皇醬菌味十足,咸甜適中平衡,放在下面蒸既鮮腐竹蒸煮時間剛剛好,不會散開之如還有一點點咬口,吸收了菌皇醬的味道,更加提升到另一層次。石窩鮑魚鮮淮山炖雞 $148 離遠已經聽到石窩吱吱的響,強勁的鑊氣令到陣陣的薑蔥味四散,攪拌一下入面發現入面鮑魚數量都算多,薄身的鮑魚完全吸收了薑蔥,雞和醬汁既味道,爽口入味。鮮淮山本來沒有什麼味道,但經過

環境寬敞,簡潔又舒適

冰海草溫泉蛋 $58

亞瑪遜椰子川貝燉鱷魚 $78

自製菌皇醬蒸鮮腐竹 $68

石窩鮑魚鮮淮山炖雞 $148

離遠已經聽到石窩吱吱的響,強勁的鑊氣令到陣陣的薑蔥味四散,攪拌一下入面發現入面鮑魚數量都算多,薄身的鮑魚完全吸收了薑蔥,雞和醬汁既味道,爽口入味。鮮淮山本來沒有什麼味道,但經過同醬汁的相處和高溫的炒焗,不但沒有因此而失去了本身爽脆的口感,還沾上醬汁的味道,成為這道菜另一驚喜。雞件不會過熟而煮過時,嫩滑的雞肉配合其他食材,錦上添花。

燕窩流沙包 $68

可愛的造型一改傳統中式包點風格,3隻小刺蝟為一籠,豐盈的外表已經令我想一淡咬下去,咬落軟綿綿的外皮,澎湃的流沙餡料一湧而出,陣陣咸蛋味再加上幼滑的奶皇,而入面真的夾雜着一絲又一絲的燕窩,值回票價。

私房黃金球泡飯 $88

整晚另一非常其待吸引的主角,一聽黃金球已經提起我的興趣,上菜時令我驚喜不斷,首先有一個小火爐,一路將濃厚的魚湯連同配料滾滾下,有清甜的蕃茄,爽口的粟米,少量什菌,有甜味的豆和重點黃金球,原來是用米飯
煎成金黃色的飯焦球。上菜後靜待一會兒,餐廳的服務員細心將黃金球敲開,香脆的飯焦變成一個泡飯,整個泡飯味道的配搭簡直令我一試難忘。

麻將十三么(詐糊) $68

主角來了,先不論味道,單單是外觀已經值回票價,遠睇同一副真的麻將完完全全沒有分別,幾可以假亂真,其實麻將是椰汁桂花糕整成,還有用米紙整成的美金和人民幣各一張,味道一流。睇得玩得又食得的特色甜品

筆者非常滿意這間食店的環境,食物質素及服務態度,希望水準可以維持及更上一層樓!
2017-09-23 237 views
今日同我個friend去中環食飯 係A嘅出口一出 行五分鍾就到左呢間好young嘅中式餐廳 可以同一班朋友嚟reu我地嗌左一奶皇包 造型超得意 一咬落去啲奶皇就流哂出泥 熱辣辣好好食 影相呃like都好適合 個前菜擺設好精美 個叉燒真係近期食過最好食嘅叉燒 唔會太肥但肉又入口即化仲有個豉汁蒸大蝦 佢啲蝦好新鮮 加埋啲香料鋪上 啲汁會令人停唔到口咁食 同其他餐廳用渣料差好遠 食完好開胃跟著就上左個魚肉炒飯 啲魚炒得啱啱好 鮮得嚟又冇味精 魚肉又鮮甜又多汁唔會鞋 正到爆最後仲有個麻雀造型嘅甜品 椰汁糕唔會太死甜 好可愛 少少飽飽地都忍唔住食多兩淡我同朋友都覺得佢地個玄米茶好好飲 勁啱消滯 呢間餐廳嘅服務都好好 staff好有禮貌 係值得再同朋友嚟嘅餐廳

我同朋友都覺得佢地個玄米茶好好飲 勁啱消滯

2017-09-22 182 views
名館喺中環都算有名氣,食中菜同埋點心簡直一流,餐廳嘅環境非常之好, 十分適合一班朋友嚟到聚餐!點心方面都設計得非常之有心思,你一個係流沙奶皇包,好食之餘賣相都好得意,差啲唔捨得食!我哋仲試咗炒飯,呢個叫做魚米之鄉,魚肉分量十足,飯炒得好香,好好食架同樣係海鮮,我哋仲叫咗頭抽煎大蝦,估唔到好有好多隻蝦,味道都好好三色頭盤,叉燒非常非常之好食一定要試吓!最後係甜品方面我哋都試咗創意十足嘅麻雀!佢其實係椰汁糕同桂花糕嘅合體,但係外型真係有一百分!!

三色頭盤,叉燒非常非常之好食一定要試吓!

2017-09-10 292 views
上個星期岩岩病好,唸住食清d但又唔想太悶,朋友好體貼suggest中菜,咁上網搵到呢間名館,唸住個樣都幾高級,會好貴,一睇到個menu又覺價錢ok,食物賣相好令,完全覺得價錢好合理。一入到去,無咩人客,心唸會唔會係伏,點知原來係好多台俾人book左,店員安排我地坐張2人台,旁邊有d好特別的木做點心"龍"做牆身,而店員即刻幫我地沖茶,佢d茶好淡,好岩我呢d會訓唔著的人。台上有塊濕紙巾,外形有d似。。。自己聯想下啦!好用心impress客人,加分!之後好快d送就到了首先呢個川貝oak魚湯好正,一開始飲有d怕怕地,後尾飲落好清甜解渴,無乜油,好正,又有2個杯仔提供,好貼心!呢個蜜汁叉燒好多汁,好林,我會俾100分,好好食,必叫!好多人推介呢個蝦炒飯,佢有d 卜卜脆係mix左係入面,幾有口感不過我個人唔太中意有硬野係飯入面,不過overall好食。最後點左甜品 老鼠愛大米 個名好gimmic,個樣又好得意好令,見到都想試!但食落好糯米慈feel,入面d咸我麻麻,所以影相係ok的。。。總結,會再去!

自己聯想下啦!
好用心impress客人,加分!

之後好快d送就到了

呢個蜜汁叉燒好多汁,好林,我會俾100分,好好食,必叫!

總結,會再去!
2017-09-10 229 views
之前同屋企人食過銅鑼灣嘅名館,屋企人覺得唔錯,今次再去中環分店試下。門口有幾幅屏風,好有中國風,但入到去就覺得幾新式設計。彩色嘅小籠貼滿咗係牆上面,幾靚☺️蕎麥茶好香,一定要熱飲👍🏻有個桶仔可以放骨,好似去咗韓國餐廳咁😂燒魂妙齡鴿($68)賣相幾靚,bb鴿脹卜卜幾有肉😋個皮夠脆,內外都好入味,唔需要額外點椒鹽或醬汁👍🏻石窩鮑魚鮮淮山炆雞($148)用咗石窩上,夠熱之餘仲可以保到溫👍🏻嚟到名館必食鮮淮山,口感唔會太粉同埋幾爽口😋!雞件味濃咗少少,但肉質幾嫩👍🏻鮑仔雖然好迷你,但都有十幾粒😆口感好煙韌,夠入味。金銀蒜蒸娃娃菜($68)蒜粒炸過之後再蒸,味道更加突出👏🏻娃娃菜蒸完之後,鮮甜嘅味道仍然保留到。詐糊($68)😂貪得意叫嚟試下,其實係椰汁糕嚟嘅,但椰汁味就唔夠香濃,有少少澀味。不過影相呃like都唔錯😂😝對比銅鑼灣店,中環分店比較似私家菜,感覺上都幾多熟客嚟食😋
門口有幾幅屏風,好有中國風,但入到去就覺得幾新式設計。

彩色嘅小籠貼滿咗係牆上面,幾靚☺️

蕎麥茶好香,一定要熱飲👍🏻

有個桶仔可以放骨,好似去咗韓國餐廳咁😂

燒魂妙齡鴿($68)
賣相幾靚,bb鴿脹卜卜幾有肉😋
個皮夠脆,內外都好入味,唔需要額外點椒鹽或醬汁👍🏻

石窩鮑魚鮮淮山炆雞($148)
用咗石窩上,夠熱之餘仲可以保到溫👍🏻
嚟到名館必食鮮淮山,口感唔會太粉同埋幾爽口😋!
雞件味濃咗少少,但肉質幾嫩👍🏻

鮑仔雖然好迷你,但都有十幾粒😆
口感好煙韌,夠入味。

金銀蒜蒸娃娃菜($68)
蒜粒炸過之後再蒸,味道更加突出👏🏻
娃娃菜蒸完之後,鮮甜嘅味道仍然保留到。

詐糊($68)😂
不過影相呃like都唔錯😂😝

對比銅鑼灣店,中環分店比較似私家菜,感覺上都幾多熟客嚟食😋
2017-09-07 302 views
去完一個long trip,好掛住中菜,一落機就發現媽媽book左名館食晚飯,果然知女莫若母呢:)陳醋珊瑚紅海蜇頭 $68大大舊海蜇頭口感十分爽脆,配上少量醋汁調味,係一道頗為開胃既前菜銀湖天鵝酥 $58個酥十分柔軟,酥皮香而不油膩,個餡係紫薯,唔會過甜,一改我對紫薯甜品既印象!而且賣相真係好精緻呢~金銀蒜蒸勝瓜金菇 $68有普通蒜亦有炸過既蒜,香味四溢,勝瓜金菇吸收哂啲汁,正黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 $98牛柳粒牛味濃郁,口感柔嫩唔un,證明肉既質素幾好。白色大大舊個啲一開始以為係葱,望真啲發現係蓮藕莖部,食落爽脆似西芹,味道就帶點黑椒既辣,幾特別,比我掃清光!麻雀十三么(詐糊)$68賣相幾可亂真!個糕其實係椰汁糕,椰香甚重,印左字既係米紙,所以其實成舊麻雀都食得落肚架,銀紙都係~不過張銀紙唔似麻雀,無左椰汁糕既情況下味道索然無味。環境寬敞舒適而明亮,食物味道不錯而賣相精緻,價錢同其他中環既餐廳相比感覺實惠,值得再次光臨:)

陳醋珊瑚紅海蜇頭 $68

銀湖天鵝酥 $58

金銀蒜蒸勝瓜金菇 $68

有普通蒜亦有炸過既蒜,香味四溢,勝瓜金菇吸收哂啲汁,正

黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 $98

麻雀十三么(詐糊)$68