2015-10-30 2273 views
經常食炑八午餐 今次終於試到晚飯豬肉海鮮套餐套餐抵食 乜都有 啱哂我呢啲乜都想試既麻煩友其實都幾大碟職員好好 會主動幫我地燒 又會教我地燒煎餅吾差 不過我嫌佢吾夠脆 泡菜煎餅會更香除左爐邊蛋任fill仲有粟米芝士!好邪惡醬油蝦好鮮甜 肉質好鮮嫩超正 芝士溶岩炒飯成件事一啲都吾溜 有出乎我意料之外而且簡直好似睇表演咁 店員係你面前即炒 炒完即食 我地仲叫左碟牛笑臉 因為太肚餓都無影到牛笑臉既肉好嫩 但我係比較中意護心肉個種濃度既肉味甜品- Oreo冰好食 冰有奶味 食食下仲發現有啲糯米滋粒係個冰入面 佢會配一個朱古力醬 記得要淋埋落去 加左後成個冰既味道都會提升相比其他燒肉店 炑八真係吾貴 服務又好 會再幫襯👍🏻
經常食炑八午餐 今次終於試到晚飯

醬油蝦
  • 護心肉
  • 大蝦
2015-10-30 1754 views
今晚約了朋友來試炑八韓燒,因為諗住叫三碟烤肉,但吃了2碟巳飽,所以冇叫第三碟,最後叫了厚切五花腩,炑八特級牛肋骨(有硽),份量適中不會太少(合理),同其他韓燒不一樣的是菜可加不收錢!但唯一美中不足是想問佢地拿少少麻油,佢地答我冇! (用來加鹽點肉吃)希望下次來的時候有就好啦!原本想叫冰,侍應話冰機壞了!希望下次來的時候整返好!
厚切五花腩
蒸蛋和芝士粟米粒
白飯
2015-10-28
  • 厚切五花腩
2015-09-02 1916 views
東西很難吃,烤肉不夠味,醬油蟹可能不符合個人口味,我們都覺得太鹹,冷麵也不夠味,價錢都不算平,這樣口味有點超出預料。以及,吃完以後,每個人身上都很臭,比一般韓燒煙要大,不會再去。
2015-08-28 1781 views
最近個個都愛上食韓野,就來試下啦。第一次食係2星期前。相也是2星期前的。冇乜人。食物又幾好。係個前菜差啲。泡菜唔知點解咁甜。唔緊要。用水沖一下都好食。鬼叫我鍾意食。好在係可以refill. 海帶唔好食的。酸酸地冇乜味。牛仔骨幾好。但個汁又係偏甜。唔通老闆好食得甜? 咁唔撈暈佢都仲可以既。你鍾意食甜可以撈暈佢。既然食物ok, 價錢ok. 一於介紹朋友一齊去啦。點知中陷阱了。引左入局。一上去,加左價。一加加左拾幾巴先。算,好食最緊要。大家都睇好食乜。叫人來啦。叫呀叫呀叫呀。。。得個叫字。冇人來。成堆人企晒係門口冇野做都唔行過來。好。我出來叫你入來。好啦。叫完晒野食。15分鐘都冇湯冇前菜。追下啦。隔一陣就來飯了。有幾個人叫牛仔骨(食過好食丫麻)。今次我又返炒。點知。中伏了。原來好唔好。係睇你好唔好彩。有人有6件。有人有5件。有人有5件但骨多過肉。成枱人鬧晒鬼。但都要食架啦。再追追個前菜。前菜一來就清晒啦。等咁耐都冇野食。叫人refill啦。丫。佢話係冇得refill架。我話上次我2個人食任refill喎。阿姐話。。。冇架。我再問。咁我地7個人但0都得6碟。阿姐話。。。唔係一人一碟架。你地已經

一上去,加左價。一加加左拾幾巴先。算,好食最緊要。
好。我出來叫你入來。
前菜一來就清晒啦。等咁耐都冇野食。叫人refill啦。丫。佢話係冇得refill架。我話上次我2個人食任refill喎。阿姐話。。。冇架。我再問。咁我地7個人但0都得6碟。阿姐話。。。唔係一人一碟架。你地已經好多啦。你想食我最多比多一碟你啦。但問題係明明係可以refill又唔比refill. 7人得6碟仲話比多碟可憐我。DLLM。最後當然連果碟都冇到啦。介紹咁多人泥食。食物差左
服務冇左
價錢貴左
再見啦。
2015-08-27
$65 (Lunch)
2015-08-25 1702 views
That's a very good experience! We are going there for a family gathering and birthday celebration! Altogether we have six adults and one kid. We bought a six-people meal deal in grouppon  before. The meal set included pork, beef, octopus, chicken for grill, cool noodles and salad. Four Korean appetites e.g kimchi are included and could be refill with no limits. We are all satisfied with that meal! Meat are fresh and tasty! Full of surprises of every trial e.g the egg n cheese at the side grilling. Service of staff provided are full of passion! They are willing to explain all the cooking skill and specialties of every dishes. That's perfect to have the icy dessert as the end course of the meal.
2015-08-20
Dinner
Celebration
Birthday
Dining Offer
Group-buy
被餐牌上的圖片吸引,什麼“芝士溶岩飯”,一見到“芝士”2字就衝咗入去⋯點知完全地中伏了!超搵笨!😡😡😡 ⋯什麼溶岩,原來就係唔知雪咗响雪櫃幾耐嘅蛋漿、再加啲冇味嘅廉價芝士、個飯仲要係用最Cheap嘅雜菜粒炒,話有海鮮,就只係落得幾粒⋯好似雜豆一包送嚟嗰類嘅魷魚,超迷你蜆仔真係得2粒,連雪蝦仔都冇隻!如果佢係真材實料,做得好食,加上响灣仔係預咗貴嘅,我唔會介意仲會返轉頭囉。但佢咁嘅質素同用料,仲衰過我樓下間茶餐廳!人哋個菠蘿海鮮炒飯都仲多料過佢,雖然係雪蝦,都仲大隻過個5蚊銀,仲有小粒帶子、魚柳粒,都只係$48!😒😡 又要“懶”係嘢咁用鐵鈑上,但又由於過熱,啲蛋漿乾晒開始燶,啲芝士都未溶,個侍應撈完之後,睇落就好似我早前病嘔嗰篤嘢咁,乜胃口都冇晒,但為咗費事浪費食物,唯有啃咗佢,淨係呢篤嘢埋單百四蚊!仲有大大聲播歌令人煩厭!佢有好幾間分店,但我唔會再幫襯!😡😡😡Got tempted by this "Cheese Lava Fried Rice" menu, so decided to gv it a try... But! Totally not what i expected...

Got tempted by this "Cheese Lava Fried Rice" menu, so decided to gv it a try... But! Totally not what i expected... NEVER believe the photo on da stupid menu again!!! 😡😡😡 ...i didn't saw any "Cheese Lava" on my rice, all i could taste some dried up nearly burn egg paste & tasteless dry sticky cheese in the rice, can't even use the word "creamy" to describe it, not as many ingredients in the dish as they mentioned ... It's juz looks like a pile of ugly stuff that vomitted by someone earlier... It's totally disgusting and Absolutly Not worth the price i paid. And the Music was too loud so annoying.
2015-08-05
$200 (Lunch)
2015-07-05 2211 views
韓風大熱, 韓燒和醬蟹似乎大有捧場客...炑八又是另一間人氣店, 還開多了分店, 受歡迎程度可想而知...我們二人點了一個烤肉餐每位 $280, 另有 $340 海鮮烤肉餐 (2位起)前菜挺豐富的, 除了沙律, 其他也可以免費添加的... 這個烤肉餐有特級牛肋骨, 豬皮, 炑八豬腩肉, 秘製排骨, 蔥花牛仔骨, 大蝦, 特製雞肉和牛笑臉。其實我們是為了豬皮而點烤肉餐的, 哈哈!烤盤旁邊分成三小部份, 分別用來烤泡菜蛋和芝士粟米還有是放青椒及蒜頭店員指示下, 爐溫要達230至240度左右, 才是最適宜燒烤的。長長的特級牛肋骨, 未烤先興奮!烤肉除了時間要掌握得好, 燒另一邊時, 記得要放回原位, 不要放了爐的其他位置, 此舉是為了減少肉汁流失...烤好才剪細牛肋骨, 肉質柔軟, 肉味香濃如果一次吃不完, 就可以放在剛才說的青椒及蒜頭, 既可保持溫度, 又可以被吸去過來的油脂, 很貼心的設計。其實單吃牛肋骨也很美味, 不過也來個韓式吃法, 加上生菜和韓式醬料, 另一番味道。又學到新知識, 今次是烤大蝦。大蝦每邊分別烤4分鐘, 就已經足夠了之後就是很重要的, 不要將蝦肉朝向爐面, 正確是要朝
韓風大熱, 韓燒和醬蟹似乎大有捧場客...

前菜挺豐富的, 除了沙律, 其他也可以免費添加的...
其實我們是為了豬皮而點烤肉餐的, 哈哈!
烤盤旁邊分成三小部份, 分別用來烤泡菜蛋和芝士粟米
還有是放青椒及蒜頭
長長的特級牛肋骨, 未烤先興奮!
烤好才剪細牛肋骨, 肉質柔軟, 肉味香濃
之後就是很重要的, 不要將蝦肉朝向爐面, 正確是要朝向天。放在爐上待一會, 就可以吃到鮮嫩爽彈的蝦肉, 和平時的乾烤大蝦完全不同, 真的很不錯, 要謝謝店員的指導呢。
仲有最靚的豬腩肉, 哈哈, 我是超級喜歡吃肥膏的人
烤起的豬腩肉很吸引, 我吃了好幾件, 油脂豐腴, 正呀!
重頭戲是烤豬皮, 大家一家要留意, 烤豬皮時會油花四濺, 豬皮彈起。
所以店方指示要用生菜蓋著來燒, 否則後果自負, 哈哈
烤起的豬皮帶點晶瑩, 質感彈彈的, 厚度適中, 很邪惡的美食!
怕油的朋友也可以伴以生菜和韓醬來吃, 也很滋味的。
轉眼間, 誘人的芝士粟米就完成了, 很美味的
而爐邊蛋, 更是我的至愛, 加上了泡菜, 比起我之前吃過的, 更出色, 大愛!
店方很細心的指導, 我上了很有用的一課, 於是我們就開始加緊時間, 不停燒, 哈哈, 很豐富的場面!
秘製排骨, 蔥花牛仔骨, 特製雞肉和牛笑臉水準不錯, 大概是自己烤的, 總覺得特別好味! 而牛笑臉更是我們的心頭好。
套餐附送飲品和雪花冰, 抺茶紅豆似乎是最佳配搭。
我們選了韓版青檸七喜, 挺好飲的
不要少看這裡的份量, 吃得很滿足, 連我想吃的醬蟹也沒有點來吃呢。
有機會要再來呢...

2015-07-04 1795 views
早前朋友們相約到炑八韓燒嘗嘗味道如何,想不到這間近來大熱,富臨旗下的韓燒專門店真的人山人海.早一星期訂位才可以大顆兒在此暢聚燒肉來說味道著實不錯,味道也調制出迎合香港人的味道,但最特別的還是一早預訂的醬油蟹,實在是頂級的料理錯聽說街外有人吃不清潔的醬油蟹食物中毒,炑八這兒的絕不會有這問題.非常新鮮的生蟹,加上韓國人的特別調制醬汁,相當惹味,鮮味亦十分濃郁,撈飯吃的話才是頂級享受份量方面也是十分充足,由於之後會吃其他燒肉,所以吃完後應該不太飽才是正確的最誇張的是要早2星期預訂,否則是絕對不會有機會吃到的

最誇張的是要早2星期預訂,否則是絕對不會有機會吃到的
2015-06-16 1877 views
原本見到張傳單真係好靚好吸引,又有鐵板餐又有甜品同燒肉餐,所以lunch hour去試,下。入到間店好驚訝原來有兩層,而且有唔少人都燒緊肉,氣氛好似好好咁。我見到鋪頭冇咩油煙,設計亦都好韓國:貼曬韓星海報、播曬韓國歌,連個水樽都似曬韓國!好有feel,十分期待。Order 完野食已經好快送上前菜,有一碟泡菜同海帶。另外侍應生亦好快送上罐裝飲品俾我地簡,餐廳醒在唔洗自己整野飲俾客,但如果我唔飲汽水咁點呢?室溫的汽水又的確難頂,飲落感覺唔良好…前菜的份量好似少左啲,得兩小碟。我清楚我俾的錢唔多,前菜少亦好合理,但其實韓陽苑lunch果啲價錢不貴都可做到多幾碟前菜,先不論味道,多幾碟客人自然開心。泡菜同海帶味道冇太大特別,屬清新開胃小菜。前菜的份量好似少左啲,得兩小碟。我清楚我俾的錢唔多,前菜少亦好合理,但其實韓陽苑lunch果啲價錢不貴都可做到多幾碟前菜,先不論味道,多幾碟客人自然開心。泡菜同海帶味道冇太大特別,屬清新開胃小菜。主菜終於出現,泡菜豬肉飯。我好開心咁拌勻泡菜、豬肉同飯。停一停、等一等。喂唔對路,點解冇豬肉…我心諗「可能喺泡菜入面呢」,於是起動了。我一食,唉呀,同前菜一模一樣味

但如果我唔飲汽水咁點呢?
室溫的汽水又的確難頂,
飲落感覺唔良好…
主菜終於出現,泡菜豬肉飯。我好開心咁拌勻泡菜、豬肉同飯。停一停、等一等。喂唔對路,點解冇豬肉…我心諗「可能喺泡菜入面呢」,於是起動了。我一食,唉呀,同前菜一模一樣味既!我都明白一間餐廳冇可能入兩隻泡菜,但點解唔加多少少調味令個飯有返多啲飯味、豬肉多返少少豬肉味呢?我只係食到成口泡菜味,飯又係泡菜味豬肉又係泡菜味…我以為自己只係食緊泡菜。
講起個豬肉又係好神奇,咁大碟飯符一塊半豬肉,仲要煮到超熟,硬到完全咬唔開。Well咁即係等於碟飯係冇豬肉囉=.=…我會俾多一次機會呢間餐廳,睇下下一次叫其他野食係咪都係唔得,期待有改善。
泡菜豬肉飯
Lunch
2015-06-06 1957 views
在炑八品嚐過醬油蟹、燒肉、冰沫已經是一食難忘,在fb 分享過後,朋友們也相當有興趣,於是又組團去炑八了。本來想試尖沙咀分店,不過預約已滿座,所以又走到這分店,全部滿座,我想是團購的效應,店員都忙不過來。醬油蟹 $198 又來了,今次質素比上次更好,店員說剛剛空運到港。蟹膏澎湃,顏色呈橙黃色,新鮮度十足,對蟹敏感的朋友又要吃了,不過今次他吃後沒起敏感。肉質鮮甜,我又伴很多飯一齊吃了。其餘2位朋友都大讚一流!幸好沒有令他們失望。4個人想點2份二人餐,不過店員提議還是點一份先,又是烤肉餐 $560 (牛肋骨、豬皮、大蝦、雞肉、豬腩肉、排骨、牛仔骨、牛笑臉)。套餐附送飲品,今次就試桃味乳酸飲品,味道很不錯,桃味不是藥水味,但份量就是太細罐。大部份肉類沒有醃製過,豬腩肉烤後呈現金黃色,相當吸引,肥瘦適中,愈嚼愈有肉味,除了包生菜吃外,我還喜歡用酸白蘿蔔片包,味道層次更特出。至於爐邊蛋今次叫店員不用加泡菜,蛋的確很滑,而芝士粟米繼續是很邪惡但又討我歡心。有了上次燒烤經驗後,今次更得心應手,大部分食材已懂得技巧及時間,不用麻煩店員。烤肉餐的豬皮超美味,所以又額外單點 $85,不過味道強差人意,質地好

烤肉餐 $280 一位

烤肉餐的豬皮超美味,所以又額外單點 $85,不過味道強差人意,質地好韌難咬開,而且顏色比套餐的淺色,完全沒有味,詢問店員她說是同一批質...
烤豬皮 $85

還有薄切五花腩 $98: 味道不過不失,可惜切的太薄時,脂肪分佈較多,我怕肥膩的會有少許抗拒。
薄切五花腩 $98

朋友見到女神全智賢即時嚷著要點米酒 $120,原來是用此器皿盛放,很有特色,不過味道似清酒般,很重酒精味,嚐一口就好。
米酒 $120

最後是烤肉餐的甜品宇治金時冰沫,雖然我是綠茶控,但味道比士多啤梨遜色,綠茶味及甜味均不足。
宇治金時冰沫

4月份吃的時候,豬皮及五花腩9點後點有75折,不知道現在有否這優惠了。
2015-04-28
烤肉餐 $280 一位
  • 醬油蟹
  • 烤肉餐
2015-06-04 1585 views
突然今晚有空, 當然和家人晚飯是最開心的!!!一直跟男友都想吃醬油蟹, 就決定今晚一試!!! 5點多打去訂枱, 因為知道醬油蟹是要預留的, 好彩的是他剛好來貨, 就留了4隻餐廳位置不算難找, 地方不算太大, 但都算舒服!一坐下當然看看MENU, 但因為我們只有4人, 怕點了肉之後吃不了醬油蟹, 所以決定先上醬油蟹, 之後才叫肉吧! 坦白說, 我真的好期待!!!  醬油蟹到了, 賣相跟我想像的有點出入, 以為顏色會鮮艷一點! 丫! 真的有點擔心不好吃呢!!! 紫菜飯是用來撈蟹膏吃的! 員工都好有心機的教我們怎樣去吃, 原來要把飯們進蟹蓋裡一拼的吃, 我吃蟹膏時覺得不算是超級的鮮甜, 但不會腥, 醃蟹用的汁不會蓋過蟹本來的味道, 把飯們進去之後撈起來吃真好的棒!! 男友直接把蟹膏都們出來直接跟整個飯撈起來, 能夠吃到蟹的鮮味! 又不會太膩! 連平時不吃飯的媽媽都把整碗飯吃掉蟹的肉身口感好特別, 吃起來有點黏黏的感覺, 有點像黏口的生蝦, 但軟身一點, 沒有生蝦的爽口我起較喜歡點些汁來吃, 男友就喜歡直接吃好了, 蟹就吃完了, 當然要點肉烤一下!!點好了, 他們就把前菜上了, 除了沙拉,
突然今晚有空, 當然和家人晚飯是最開心的!!!
一直跟男友都想吃醬油蟹, 就決定今晚一試!!!

餐廳位置不算難找, 地方不算太大, 但都算舒服!

坦白說, 我真的好期待!!!
醬油蟹
紫菜飯
醬油蟹撈飯
我起較喜歡點些汁來吃, 男友就喜歡直接吃

好了, 蟹就吃完了, 當然要點肉烤一下!!
點好了, 他們就把前菜上了, 除了沙拉, 其他都可以REFILL的!!
沙拉不錯, 我自己就不太喜歡麻醬, 但可以接受
其他的都係之後烤肉時用的
芝士粟米
泡菜蛋, 兩款都是用爐的熱力烤熱的, 芝士粟士超級的好吃!!!! 芝士軟綿綿的, 好像芝心飽的那種, 只是更軟!!泡菜蛋好特別, 我本來不是泡菜的粉絲, 因為泡菜的味太濃, 但這個泡菜配上蛋, 可以幫我把濃濃的泡菜味稀釋一下!! 最重要的是蛋非常的滑, 吃得不能停!!!
先上的是
炑八特級牛助骨, 真的沒選錯! 肉到時是未剪開的, 是員工之後在我們面前一塊一塊的剪, 之後幫我們烤的!! 肉身很彈牙, 好有口感, 牛肉味好濃, 侍應哥哥說烤的時候他已經沾了少許的海鹽調味, 食時感覺蠻FRESH的!! 整大片的牛肋骨都是侍應哥哥烤的!
炑八特級牛助骨
之後試的是
牛笑臉, 我還是第一次吃牛笑臉, 口感沒有豬頸肉的爽口, 但牛肉都幾重, 侍應哥哥說最好點些豆瓣醬, 再用生菜包著吃, 的確不錯, 因為這個牛笑臉是有醃過的, 烤起來會濃一點, 如果這樣吃就不會太膩
牛笑臉
牛來說, 我幾喜歡吃
牛舌, 因為覺得牛舌跟其他的部位味道有點不同, 香一點. 雖不是厚的牛舌, 但烤起來都很香, 我就點了海鹽一同吃, 如果喜歡配洋蔥也不錯!
牛舌
之前吃醬油蟹的時候吃剩了一點飯, 侍應哥哥就說不要浪費, 說整點飯焦給我們吃:
1. 先放泡菜在底部
2. 在上面放上飯
3. 把烤好的肉剪粒放在上面
4. 倒上蛋漿
5. 放上芝士
6. 烤好了!!
這個做法不錯, 又香, 味道又不錯!!

Other Info. : 我一直以為炑八跟平時的任食韓燒差不多, 又見他有團團, 覺得不會說超好味! 真的想不到是真的不錯的烤肉店!! 而且服務超好!! 讚!! 抽煙系統很好, 吃完不會有酒煙味
2015-06-03
醬油蟹
炑八特級牛助骨
牛笑臉
牛舌
韓食當道,韓燒變成家常便飯。朋友介紹這間「炑八韓燒」,不妨試一下。星期六晚,因銅鑼灣店已FULL,便改BOOK灣仔店。說是灣仔店,其實在TIMES SQUARE 附近,鵝頸橋底附近。燒肉頗多,見有韓燒餐,內有必吃的牛肋骨、豬皮、豬腩肉及大蝦,就直接點上了。送上的前菜有4款,個人最喜歡芽菜。更有芝麻醬沙律,真的意想不到,剛好,吃多點菜無壞。少不了生菜、蒜及辣醬 見MENU有醬油蟹,又想起了在韓國時吃醬蟹的美味,叫了一隻,隨蟹附上紫菜飯及湯。味道鮮甜,可惜的是膏不太多,1月在韓國時吃的是爆膏的,是因為現在不是靚蟹的季節嗎?拌上白飯跟紫菜,味道也不錯呀!然後二人份的韓燒餐便上碟了。份量看上去好像不多,其實不然,但最後我們都吃不了那麼多。 一開始先燒豬皮,放在邊緣慢慢燒,不然易燶。然後是牛肋骨,一整塊牛肋骨剪開後鋪滿了整塊鐵板。我很愛吃牛肋骨的,這裡的牛肋骨牛味濃,肉又新鮮,很好吃。大蝦是虎蝦,很大隻~蝦頭亦有很多膏,蝦精表示很好食。 用上亂來的技巧燒,哈哈~另一推介是牛笑臉,肉味比牛肋骨更濃,第一次食,想不到這麼好吃!夾著生菜、蒜、辣醬食,食下食下都開始飽了。其他的就只能淺嚐。其他的豬腩肉、

韓食當道,韓燒變成家常便飯。

朋友介紹這間「炑八韓燒」,不妨試一下。

送上的前菜有4款,個人最喜歡芽菜。
更有芝麻醬沙律,真的意想不到,剛好,吃多點菜無壞。
少不了生菜、蒜及辣醬

拌上白飯跟紫菜,味道也不錯呀!
然後二人份的韓燒餐便上碟了。
份量看上去好像不多,其實不然,但最後我們都吃不了那麼多。

一開始先燒豬皮,放在邊緣慢慢燒,不然易燶。
然後是牛肋骨,一整塊牛肋骨剪開後鋪滿了整塊鐵板。
我很愛吃牛肋骨的,這裡的牛肋骨牛味濃,肉又新鮮,很好吃。

大蝦是虎蝦,很大隻~
蝦頭亦有很多膏,蝦精表示很好食。

用上亂來的技巧燒,哈哈~
其他的豬腩肉、排骨、牛仔骨、雞肉都是中規中矩的,味道不錯。
我們只顧吃燒肉,都忘了爐邊的芝士及泡菜雞蛋。愛吃芝士的不容錯過~
泡菜雞蛋火喉較難控制,但其實不錯。

甜品點了這個OREO朱古力棉花冰沫,第一次吃韓國冰,原來很好吃!
冰磨得非常非常細緻,比雪花更幼細,入口比台灣的棉棉冰更滑!

將朱古力粉及冰拌勻更好吃!幸好它是冰,吃後很快就消化了~
吃完後根本就是捧住個肚走~下次在銅鑼灣區想食韓燒,也會考慮這裡~

2015-04-16
  • 牛笑臉
  • OREO朱古力棉花冰沫
2015-05-04 1960 views
打去訂星期六9:30pm3位,問左好多次,係米9:30後全單75折,答左我好多次話除酱油蟹,其他75折。我點了2人套餐560,另單點牛仔骨好似130, 一個白飯好似11,一隻蟹,埋單淨係75折個單點牛仔骨同白飯,套餐無75折,加埋一,埋單共95O。嘩!真取巧,完全有受騙的感覺。食物方面,蟹好味,芝士粟米可以。其他配菜、蛋、完全唔掂,套餐可以,但56o有不值。咁既價,我會去正韓國餐廳。

$300 (Last Night Supper)
2015-04-29 32 views
炑八韓烤本月在灣仔開新分店, 粉絲們可免卻排隊之苦啦~~~ 話就話係灣仔, 其實近銅鑼灣地鐵站, 係Times Sqaure過條斑馬線(鵝頸橋底)就到...收到店方的電郵邀請後, 令我興奮莫名的, 莫過於「爐邊蛋」!!!我知, 香港舊年就有得食啦, 咁我當時閉關減肥嘛, 至今未有機會一試, 所以對我來講仍然非常新奇...雖然我係超級韓烤迷, 但我只到過韓國1次(遊走瑞士/法國/德國的次數比韓國仲要多), 請別跟我說大家係韓國食「爐邊蛋」已經食到厭了, 拜託...店內的陳設就如韓劇中的燒肉場景, 一模一樣... 店內少不了香港人最喜愛的舒適卡位... 套餐價錢都幾優惠... 烤肉餐7款肉+1款海鮮賣$280 per person, 海鮮烤肉餐3款肉+5款海鮮賣$340 per person... (2位起)除了右上角的沙律菜, 其他前菜可Refill... 讚... 套餐包飲品(每人1份), 呢個韓版青檸七喜味道也不錯... 不要少看烤肉餐的份量, 我地2個烤完呢碟肉真係飽到上心口, 連前菜有得免費Refill都Refill唔落... 開始烤肉前, 先來搗蛋一下...烤盤旁邊有3個小區
炑八韓烤本月在灣仔開新分店, 粉絲們可免卻排隊之苦啦~~~

店內的陳設就如韓劇中的燒肉場景, 一模一樣...
店內少不了香港人最喜愛的舒適卡位...

套餐包飲品(每人1份), 呢個韓版青檸七喜味道也不錯...

開始烤肉前, 先來搗蛋一下...

烤盤旁邊有3個小區, 分別用來烤泡菜蛋同芝士粟米, 仲有1區放青椒及蒜頭, 有咩用?!! 等陣開估...
店長大方地傳授烤肉的獨門秘訣... 秘訣1) 烤爐要夠熱, 界乎攝氏230-240度左右, 每次換鐵板後都要等到溫度合適先好開始烤...

秘訣2) 大蝦左右2邊每邊烤4分鐘, 雖然蝦已開邊, 但千祈唔好打開隻蝦將蝦肉貼住鐵板來烤, 咁會破壞蝦的肉質...

烤好後, 起肉直接食又得, 再放在鐵板上烤多幾秒又得, 得咗!!! 店長的手勢果然與眾不同, 烤出來的蝦肉保水鎖濕, 緊緻有彈性, 口感一流...

特級牛肋骨... 賣飛佛...

秘訣3) 烤肉反的時候要原位反, 千萬唔好週圍糊, 可以減少肉汁流失...

特級牛肋骨肉質柔軟, 食用前隨個人喜好蘸幾粒鹽花, 味道剛好...

炑八豬腩肉肥廋各半, 未燒前睇到我都怕怕, 燒起後卻色澤金黃惹人垂涎, 望落仲好似消瘦咗, 無咁多肥肉, 哈哈... 不顧一切放入口, 嘩, 油脂甘香無比, 在口中縈繞不散, 已忘卻剛才的擔憂... 減肥?!! Later啦~~~
一開始就出場的爐邊青椒及蒜頭, 現在大派用場... 烤好的肉不好意思盡夾到自己碗內, 驚別人誤會自己餓鬼投胎, 繼續放在鐵板上又會燒焦浪費大好美食, 放在爐邊青椒及蒜頭上, 剛好可以增香之餘又保溫, 一舉多得... 很捧的發明...
烤生菜咁新奇?!! 非也...

寶物尋歸底... Da Da... 濟州豬皮!!! 烤豬皮時會成塊豬皮爆起, 好驚驚呀, 所以要搵生菜蓋住, 再用鐵夾按住來烤... 其實我對豬皮都幾抗拒, 但店長示範烤出來的豬皮真係好正, 軟軟QQ口感, 像啫喱軟糖, 甘香而不油膩, 又幾好味喎...

就係呢個Moment...

芝士粟米同泡菜爐邊蛋食得啦~~~

溶掉的芝士與粟米融為一體, 舀起時拉出一絲絲的芝士絲, 怕會凝固, 要趁熱吃, 軟綿鹹香, 好想Encore...

泡菜爐邊蛋出奇地好食, 泡菜的辣勁被蛋漿中和了, 泡菜香混入蛋中, 好味哦...

惠顧2人套餐, 芝士粟米同泡菜爐邊蛋都係可以免費Refill的, 好邪惡呀!!!

慢慢燒真係唔符合我的急性子... 咁先似樣嘛, 嘩哈哈哈... ♪ 燒呀燒寒流都遠飄 ♪

牛笑臉小小的一條肉, 肉味非常濃郁, 肉質柔軟得沒話說, 好好味, 搶著吃!!! 特制雞肉烤成金黃色, 調味剛好, 帶點鹹鮮... 烤秘制排骨要比多一點耐性... 蔥花牛仔骨水準也不錯, 只是牛笑臉太出色, 被搶了不少分數...

別忘了, 套餐還有甜品的... 雪花冰口味4選1... Mochi軟嫰綿糯, 正... 嘩... 抺茶紅豆好甜呀!!! 若閣下比我更嗜甜, 不用擔心, 已為你準備好練奶...
今晚的晚餐實在太豐富, 一級食肉獸滿足地捧腹回府... 多謝店方邀請...

回家後第一時間向Honey推介要去試試泡菜爐邊蛋同牛笑面...

2015-04-09
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
2015-04-28 2407 views
朋友說近期睇韓劇,睇到好想試韓燒,就到左灣仔炑八。6點到達,好處係餐廳無咩人唔洗排隊。經理非常細心指導我點樣韓燒,服務滿分。而且食物質素非常好,最喜愛既牛肉鮮嫩多汁,超越我既期待。咁靚既生蠔都係職員之後幫我燒,仲同我地傾下計。無論食物質素,服務都好好,真心推薦我先第一次寫讚好食評。
朋友說近期睇韓劇,睇到好想試韓燒,就到左灣仔炑八。
6點到達,好處係餐廳無咩人唔洗排隊。
咁靚既生蠔都係職員之後幫我燒,仲同我地傾下計。
無論食物質素,服務都好好,真心推薦我先第一次寫讚好食評。
2015-04-20