Hiring
2023-02-27 506 views
店名: 麵匠風龍 地址: 灣仔軒尼詩道184號地下環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4.5/5呢間拉面店lunch time長期都咁多人排隊,因為入面都唔算好多位,今次就平日12點去食,好彩都唔洗等位不過大家留意翻佢要人齊入座🧐蝦味增拉麵$90佢有豬骨湯同蝦味增溫味見豬骨湯其他拉麵店都有,於是就叫左蝦味增佢個湯頭好好飲,飲埋都一啲唔過份🤪🤩另外佢同一般嘅拉麵店唔同,佢嘅叉燒係另上屬於比較厚切,而且好大塊,好滿足🥰😍半熟玉子$10另外仲加10蚊要左隻溏心蛋,就咁食都好入面😉浸落湯又別有一番風味,大家怕唔夠嘅可以加一隻試試😗😊

店名: 麵匠風龍

地址: 灣仔軒尼詩道184號地下

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4.5/5

不過大家留意翻佢要人齊入座🧐

蝦味增拉麵
佢有豬骨湯同蝦味增溫味
見豬骨湯其他拉麵店都有,於是就叫左蝦味增
佢個湯頭好好飲,飲埋都一啲唔過份🤪🤩
另外佢同一般嘅拉麵店唔同,佢嘅叉燒係另上
屬於比較厚切,而且好大塊,好滿足🥰😍

半熟玉子
另外仲加10蚊要左隻溏心蛋,就咁食都好入面😉
浸落湯又別有一番風味,大家怕唔夠嘅可以加一隻試試😗😊
📍灣仔人氣拉麵店‼️• 蝦味噌可以一試🦐 -- 麵匠風龍🍜·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_日本菜#pigfoodiexhk_黃店 =======================聽過唔少人介紹呢間嘅拉麵好味又抵食!不過成日都見到要排長龍🙈前排下午茶時間經過無人就入去trytry😆呢到只係埋兩款麵,分別係豚骨湯同蝦味噌🤪------------------------------⭐️蝦味噌拉麵 $90蝦湯底濃度剛好,味道幾鮮甜唔會好鹹,而且唔油膩!🙈加埋櫻花蝦更添香氣~拉麵軟硬適中帶點煙韌😋叉燒有兩大塊,經師傅輕輕用火槍炙過,帶點焦香,半肥瘦嘅叉燒腍身肉味同油脂香兼備😍------------------------------整體嚟講味道唔錯,但就唔會話好有驚喜~🙈可以一試但就唔會encore luu😬------------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3.5/5推介度:3.6/5------------------------------店
📍灣仔人氣拉麵店‼️• 蝦味噌可以一試🦐 -- 麵匠風龍🍜

店舖資料
名稱:麵匠風龍
地址:灣仔軒尼詩道184號
前往方法:灣仔站A5出口
逛完會展後留在灣仔搵食,想起bookmark了的麵匠風龍!店舖鄰近地鐵站口,對出又有巴士站,位置很方便。未夠6:30PM來到,內裡幾乎滿座,我們一行四人就要先等一等位啊!雖然店內全部座位都是吧枱位,但後方設有掛鈎掛袋或外套,即使我們一袋二袋的,也不會坐得不舒適。麵匠風龍只供應兩款拉麵:豚骨湯拉麵及蝦味增拉麵,可單點或配成套餐。我只單點了豚骨湯拉麵,配菜很簡單的只有木耳及紫菜,叉燒另外送上。先試一口湯頭,豚骨湯濃郁香甜,口感順滑不油膩,好好飲!拉麵軟硬適中,掛湯,每吃一口拉麵就嚐到濃厚的湯頭!叉燒肥瘦適中,燒至微微焦香,肉質不會太乾身。店家另提供辣芽菜、蒜蓉及七味粉,可按個人口味,隨意加入~~~小龍蝦蟹籽沙律,沙律綿滑得來,又能嚐到內裡的粒粒小龍蝦肉,面層還灑上櫻花蝦,用紫菜包裹沙律來吃,口感豐富又不會膩。餃子,煎得金黃香脆,肉餡都算飽滿,富有肉汁,味道不錯!濃厚豚骨湯,令人喝過不停口,喝完整碗湯,味蕾上只殘餘那陣香甜,沒半點味精帶來的口渴感,是難以忘懷的美味!

餃子
餃子,煎得金黃香脆,肉餡都算飽滿,富有肉汁,味道不錯!

2022-12-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-01-24 644 views
朋友介紹的灣仔人氣拉麵店,門外長期排長龍。今日排了一陣,還好。店內主要為吧枱,可以望住廚師煮麵。拉麵得兩款-豚骨湯味$80或蝦味噌湯味$90。選了蝦味噌拉麵,實物跟餐牌一模一樣,櫻花蝦味道好香好濃,湯底濃郁美味。拉麵軟硬度適中。豚肉燒得香口,肉質嫩滑,入口鬆化,唯獨得兩片有點唔夠食,下次可以加$25追加三片。可以選擇加$30轉為套餐,加餃子或小龍蝦蟹籽沙律,配溏心蛋。牆上面有掛鉤,讓食客掛上外套,安排貼心。

牆上面有掛鉤,讓食客掛上外套,安排貼心。

2022-12-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-12-26 777 views
今次去到灣仔食拉麵😆之前經過鋪頭 每次都要排隊不過今次見唔算多人 所以排下隊啦😆鋪頭唔算大 座位有限但入到去比我既感覺好似去左日本食拉麵咁😍好正😍拉麵種類嘅選擇唔多 只有兩種豚骨湯拉麵同埋蝦味噌拉麵個人黎講就鍾意蝦味噌拉麵多啲因為個湯香啲 同埋濃味啲😆如果選擇要套餐嘅話 仲會多一樣小食強烈推介!一定要加!佢個小龍蝦蟹籽沙律真係好好好味😍😍食完我仲想叫多個 不過太飽食唔落🥲另外 塊叉燒好入味 唔會太薄身同埋唔肥所以都唔錯😝
今次去到灣仔食拉麵😆

豚骨湯拉麵同埋蝦味噌拉麵
個人黎講就鍾意蝦味噌拉麵多啲
因為個湯香啲 同埋濃味啲😆
如果選擇要套餐嘅話 仲會多一樣小食
強烈推介!一定要加!
佢個小龍蝦蟹籽沙律真係好好好味😍😍
食完我仲想叫多個 不過太飽食唔落🥲
另外 塊叉燒好入味 唔會太薄身同埋唔肥
所以都唔錯😝

2022-12-25 501 views
良心店不解釋 味道咁多年都係香港其中一間最接近日本拉面既鋪頭 百零蚊食到一個咁既質素好過去味千食啲港式變種拉面小食我最推介芥末蝦 口感做前菜一流不過今次黎咁啱可能賣哂而另一值得一提既係從未係香港其他拉面店出現過既另上煎叉燒, 因為冇浸落啲湯度所以口感仍然保持到叉燒應有嘅堅韌同香口湯底相對上亦較清 唔會太多調味蓋過拉麵特有嘅面感, 面身質地較硬 啱哂我呢啲鐘意硬身口感既人飲品可以加錢換渣啤酒/ 亦有供應冰麥茶同冰水小店經營不易 值得更多關注😀

小食我最推介芥末蝦 口感做前菜一流
不過今次黎咁啱可能賣哂

飲品可以加錢換渣啤酒/ 亦有供應冰麥茶同冰水

小店經營不易 值得更多關注😀
2022-12-25
  • 豚骨湯拉麵套餐
  • 叉燒
2022-12-07 535 views
黃唔係大晒 有d真係又貴又垃圾係咁易性價比ok已經值得支持唔需要再太多理由經濟唔好 小店更難生存反正都要食一餐麵同湯底都唔差呀下次會試埋豬味因為都係得兩款 兩次就試晒
黃唔係大晒 有d真係又貴又垃圾

因為都係得兩款
兩次就試晒
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2022-11-25 476 views
小店一間, 位置唔多, lunch hour 一到就要等好耐。好在我12點前就到左, 所以唔使排隊。✌️今次叫左蝦味噌拉麵套餐($115),有一碗蝦味噌拉麵同小食。蝦味噌湯底幾濃郁,唔覺唔覺就會飲咗大半碗。🤤叉燒個人覺得一般,比較乾身同硬硬地。枱上邊仲有其他配料包括辣芽菜、蒜蓉同七味粉,可以自由添加。仲有超級凍嘅水同茶可以飲🥶小食方面叫咗芥辣蝦沙律, 粒粒都好爽口, 幾好食🤤, 如果Wasabi味再多啲會仲好!之前都有食過另一款小食, 小龍蝦蟹子沙律, 配紫菜食好夾✌️🤪個人建議黎尼度食叫套餐比價抵, 因為散叫個碗麵係冇糖心蛋, 而且小食都唔錯。推薦美食🍴:蝦味增拉麵套餐🦐($115)Info🗒: 地址: 麵匠風龍 (灣仔)灣仔軒尼詩道184號地下

推薦美食🍴:
蝦味增拉麵套餐🦐($115)

Info🗒:
地址:
麵匠風龍 (灣仔)
灣仔軒尼詩道184號地下
2022-11-13 558 views
🥢燒出焦香的叉燒🔥🔥🔥🔥!油脂都被逼出來,蠻香的😍🥢豚骨湯底蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯———🔎蝦味增拉麵套餐 $120🔎豚骨湯拉麵套餐 $110蒜泥➡️他的蒜泥讓我想起曾經$1/包的港式撈麵!😂🤣他蒜泥是帶有酸味,我覺得很很好吃!湯底➡️🔺蝦味增:我覺得濃度很剛好!因為常吃完拉麵都會很渴或很鹹,但這個我又不會😯🔺豚骨湯:蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯配料➡️配料份量很多(很適合我哈哈哈)蔥、蝦米、玉米都很多~🌽蠻甜的,沒想到!而且每顆都破飽滿😙😚叉燒➡️調味蠻夠味的,可能對某些人會覺得偏重!然後油質很夠很香麵➡️是細麵!🔎煎餃(跟套餐)我覺得每個人偏好的都蠻不一樣!我覺得再煎多點,皮再稍微更脆一些會更好。我也蠻喜歡他的內餡。大小作為小食是很剛好的,櫻桃小嘴的一口尺寸!
🥢燒出焦香的叉燒🔥🔥🔥🔥!油脂都被逼出來,蠻香的😍

🥢豚骨湯底蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯
———

🔎蝦味增拉麵套餐 $120
🔎豚骨湯拉麵套餐 $110

湯底➡️

🔺豚骨湯:蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯

麵➡️是細麵!

🔎煎餃(跟套餐)

2022-11-05 492 views
上次吃過蝦味噌拉麵真係好好食,今次去試埋個豚骨湯拉麵,小食打算吃芥末蝦沙律😁今次好好運,雖然都係一個人去食會比較易搵位,但竟然完全唔駛等位就直入喇,唔知咩事今日竟然唔需要排隊丫!我坐下就點豚骨湯拉麵及芥末蝦沙律,好可惜芥末蝦沙律冇貨,唯有試下食餃子啦雖然話係小食,不過都有四隻餃子咁多,味道不錯,只是相比小龍蝦籽沙律就冇咁吸引至於個麵其實真係唔錯,個湯底好滑,而且唔肥膩,真係不錯不錯,唐心蛋好有水準,真係好好味架! 2款麵已經試過了,以後再黎我只會吃蝦味啊,因為真係太好味!

2款麵已經試過了,以後再黎我只會吃蝦味啊,因為真係太好味!
$110 (Lunch)
  • 蝦味噌拉麵;
  • 芥末蝦沙律
2022-11-03 418 views
豚骨拉麵套餐(配小龍蝦沙律)$110豚骨湯底味道濃郁,有好香嘅豚骨味,但質地順口唔濃稠;拉麵係幼身嘅,口感彈牙,唔會煮得過軟,而且好掛湯;叉燒肥瘦適中,表面微焦,有淡淡嘅香烤味;木耳絲非常爽口,配埋拉麵食,口感豐富;溏心蛋做到流心效果,但略嫌唔夠入味。小龍蝦沙律有紫菜同櫻花蝦乾作配搭,食得到有小龍蝦肉,味道正常。蝦味噌拉麵套餐(配餃子)$120蝦味噌湯底味道較豚骨湯重味,有蝦膏嘅鹹香味,但唔會死鹹,好香。蝦味噌拉麵就冇用木耳絲,改以櫻花蝦乾作配料,增加咗香氣同口感。餃子外皮焦脆,唔會太乾,但都屬於正常發揮🤣〰️〰️〰️〰️〰拉麵只有2款湯底,得豚骨湯同蝦味噌湯底,選擇較少。豚骨湯底有小驚喜,我覺得豚骨味好香,同出面好多拉麵店嘅豚骨湯相比,呢碗真係出色😋 男朋友仔就鍾意蝦味噌湯底多啲,濃味啲。2款都好食,睇自己個人口味啦。餐廳嘅前菜,小食就相對上比較普通。餐廳座位唔多,平時lunch time都有人龍,不過勝在食拉麵都好快,唔洗等好耐。店員友善,收碗碟嘅時候都好有禮貌,佢見到隔離枱有客人整污糟咗口罩,都主動提供個新口罩比客👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️食物: 4/5消費: 3/5 環境: 3.5/5服務: 4/
豚骨拉麵

豚骨拉麵套餐(配小龍蝦沙律)$110

小龍蝦沙律

蝦味噌拉麵套餐(配餃子)$120

餃子
餃子外皮焦脆,唔會太乾,但都屬於正常發揮🤣
〰️〰️〰️〰️〰
Revisit: Yes
豚骨拉麵
小龍蝦沙律
2022-11-02 273 views
平日lunch都要排隊嘅熱門店內部裝修好有日本感覺🥹 !餐牌選擇好少 湯底一係豚骨一係蝦味噌🍜蝦味噌湯好濃好濃嘅蝦湯鮮味叉燒幾厚身,無豬腥味👍🏼口感彈牙,之後食開果啲肥叉好唔同!最鐘意隻溏心蛋🥹🥹🥹醃得好入味🥹🥹🥹🥹🫶🏻(沙律同麥茶都正🤭)(不過餃子就一般)(我覺得唔洗專登排隊而試)💰$120套餐包拉麵同小食(係香港食拉麵真係好貴 )
平日lunch都要排隊嘅熱門店
內部裝修好有日本感覺🥹 !
餐牌選擇好少
湯底一係豚骨一係蝦味噌

🍜蝦味噌湯
好濃好濃嘅蝦湯鮮味
叉燒幾厚身,無豬腥味👍🏼
口感彈牙,之後食開果啲肥叉好唔同!
最鐘意隻溏心蛋🥹🥹🥹
醃得好入味🥹🥹🥹🥹🫶🏻

(沙律同麥茶都正🤭)
(不過餃子就一般)
(我覺得唔洗專登排隊而試)
💰$120套餐包拉麵同小食
(係香港食拉麵真係好貴
2022-09-12
2022-11-01 209 views
今晚係公司OT到8:30pm左右先走🥲, 本身打算搭車番屋企附近先食野, 但由於太肚餓既關係, 所以急急腳衝去搵野食。但可惜沿路見到好多間茶餐廳 / 冰室都已經準備關門 😖 (唔講唔知宜家D餐廳都收得幾早) 好彩最後係灣仔呢間拉麵店依然營業, 救左我一命!其實我成日都會經過呢間拉麵店, 不過今次係第一次食。店面唔算大, 我目測大概座到15個人左右, 係日本拉麵店果種L型枱, 每個客人都可以睇住師傅煮拉麵既過程。座位前有冰水&凍麥茶俾客人自己斟; 枱面仲有一個小紙袋俾客人裝口罩&其他垃圾 (例如: 抹完嘴的紙巾), 都幾貼心同衛生。 蝦味噌拉麵 ($90)湯底簡直一流! 鮮味濃郁之餘又唔肥膩, 係我食過數一數二既好味道。拉麵係幼麵, 好掛汁,但唔會太淋。除左本身既主角櫻花蝦之外, 仲有粟米粒, 蔥粒, 紫菜, 同埋3塊好好味既叉燒! 好欣賞呢度既叉燒同拉麵分開碟上, 叉燒的油香同湯底唔會混埋一齊, 互相影響各自的味道。個叉燒應該本身有醃過, 加上上碟前燒製過, 將豬肉入面的油分逼左出黎, 油香十足之餘, 肉質又唔會鞋, 軟硬適中。雖然有少少邪惡, 但真係好好味。

蝦味噌拉麵 ($90)

2022-10-26
2022-10-31 229 views
灣仔有幾間拉麵店,各具特色。麵匠龍風雖然只提供兩款拉麵(套餐),但午市都好多人排隊。 豚骨湯比一般豬骨湯底清,唔油,可以成碗湯飲晒。麵質有彈性,配木耳、葱,又香又爽口。半熟蛋用香料浸過;叉燒分開上,其實係醃過的薄豬扒,每次員工煎豬扒,整間鋪都好香,增加食慾清新的開胃前菜,少少酸,用紫菜包住食,又係另一種味道。味噌湯比豚骨湯濃,但唔鹹,加埋櫻花蝦、粟米,個人喜歡呢個多啲,可惜啲湯唔可以飲得太多!普普通通,煎得唔夠脆,味道一般。

小龍蝦蟹籽沙律

清新的開胃前菜,少少酸,用紫菜包住食,又係另一種味道。
蝦味噌拉麵套餐

味噌湯比豚骨湯濃,但唔鹹,加埋櫻花蝦、粟米
,個人喜歡呢個多啲,可惜啲湯唔可以飲得太多!
餃子

普普通通,煎得唔夠脆,味道一般。
蝦味噌拉麵套餐
之前經過見到lunch hour大排長龍今次就決定晚市黎試一試平日6:30左右到完全唔洗排隊😛鋪頭只做兩款拉麵 貴精不貴多👍🏻可以散叫同套餐 套餐就包半熟蛋同前菜包括餃子 芥辣蝦沙律 小龍蝦蟹籽沙律豚骨湯好濃好creamy 蝦味噌湯蝦味好突出食得出好足料熬製👍🏻 岩晒中意濃味嘅我地拉麵係細麵 都幾彈牙 有驚喜😋芥辣蝦沙律裡面係生蝦 幾特別小龍蝦蟹籽沙律綿滑得黎都食到粒粒蝦肉整體都好不錯!————————————————————————總結食物水準好高 特別係湯底嘅部分灣仔區晚市黎講價錢都算實惠👌🏻中意食拉麵嘅一定要試下😋
之前經過見到lunch hour大排長龍
今次就決定晚市黎試一試