Hiring
See All 7 Jobs
2023-09-01 358 views
店名: 麵匠風龍 地址: 灣仔軒尼詩道184號地舖灣仔站A5出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5灣仔一向都好多拉麵店🍜,尤其係近利東街個邊,唔止拉麵店,其他菜式嘅食肆都林立😝今次就去左係軒尼詩道嘅麵匠風龍,就算平日lunch都要排隊,人氣旺盛🙈蝦味增拉麵套餐❤️❤️❤️❤️$120套餐除有拉麵🍜外,仲額外有半熟玉子同小食三選一,我地揀左餃子🥟,煎完十分之香脆,但略嫌食餡嘅份量唔算太多,可能另外2款小食更有特式🤫拉麵軟硬適中,面頭嘅蝦更能帶出鮮味,湯底濃而不咸,配上半熟玉子就一流😉蝦味增拉麵❤️❤️❤️❤️❤️$90相比之下,覺得單點會更抵,拉麵嘅份量一樣,加上3大片叉燒,仲可以跟個人口味加入辣芽菜,而且小食未去到好特別,個人更推薦單點拉麵🤩
店名: 麵匠風龍

味道: 4.5/5

蝦味增拉麵套餐❤️❤️❤️❤️

蝦味增拉麵❤️❤️❤️❤️❤️
2023-08-25 377 views
晚上7點多到店,親眼目睹煮麵個師傅手帶藍色手套,在切差燒…跟手帶住同一對手套去開洗碗機將污糟嘅碗碟放洗碗機內洗碗…完成後再帶同一對手套入倉拿左一支豉油出黎,直接用剛才接觸完污糟碗的手套開鼓油及切叉燒…都重係同一對手套,繼續煮麵…,感覺十分不衛生。收銀帶位的女店員,沒有帶手套,收完錢後,又是她負責整餃子,剛接觸完紙幣,又直接拿冰凍餃子放入爐煮,好不衛生…整體食物味道一般,沒有什麼特色。差燒好鞋,湯底較淡。不值得試,這個價錢有更好的選擇。差評,看了師傅的衛生意識十分擔心
晚上7點多到店,親眼目睹煮麵個師傅手帶藍色手套,在切差燒…
跟手帶住同一對手套去開洗碗機將污糟嘅碗碟放洗碗機內洗碗…

都重係同一對手套,繼續煮麵…,感覺十分不衛生。

好不衛生…

整體食物味道一般,沒有什麼特色。差燒好鞋,湯底較淡。

不值得試,這個價錢有更好的選擇。

差評,看了師傅的衛生意識十分擔心
灣仔出晒名多拉麵店 ~今次趁住午市人流未出現之前立即手刀衝去試試麵匠風龍💨💨佢地既拉麵最出名係用蝦味噌湯底🦐岩晒我呢啲愛食蝦既人啦😋🧡-♪ 蝦味噌拉麵師傅一拎個拉麵去我面前我已經聞到好濃郁既蝦香味最鍾意係佢面頭滿滿既櫻花蝦 甜甜地好好味 !!蝦味噌湯頭飲落味道濃郁鮮甜 唔會死鹹 (*ノ∀`*)兩片豚肉同拉面分開上 豚肉面頭用火槍炙燒過炙燒味令到豚肉更加香 令人胃口大開🥰麵底你細麵 掛湯力強 唔會太硬或太軟絕對推介大家黎食 (* ≧ ω ≦ *)-麵匠風龍 (灣仔)灣仔軒尼詩道184號地舖
灣仔出晒名多拉麵店 ~
今次趁住午市人流未出現之前
立即手刀衝去試試麵匠風龍💨💨
佢地既拉麵最出名係用蝦味噌湯底🦐
岩晒我呢啲愛食蝦既人啦😋🧡
♪ 蝦味噌拉麵
師傅一拎個拉麵去我面前我已經聞到好濃郁既蝦香味
最鍾意係佢面頭滿滿既櫻花蝦 甜甜地好好味 !!
蝦味噌湯頭飲落味道濃郁鮮甜 唔會死鹹 (*ノ∀`*)
兩片豚肉同拉面分開上 豚肉面頭用火槍炙燒過
炙燒味令到豚肉更加香 令人胃口大開🥰
麵底你細麵 掛湯力強 唔會太硬或太軟
絕對推介大家黎食 (* ≧ ω ≦ *)
麵匠風龍 (灣仔)
灣仔軒尼詩道184號地舖
2023-05-04
蝦味噌拉麵
📍麵匠風龍 𝑴𝒆𝒏𝒔𝒉𝒐 𝑭𝒖𝒓𝒚𝒖🧭灣仔軒尼詩道184號地下💰人均消費: HKD115早啲食 #麵匠風龍 唔洗排隊😎 一共兩款麵: 豚骨同蝦味噌,一於食晒兩款套餐🆗豚骨湯拉麵套餐 $110個湯有啲淡,好勁奶味,比豬骨味濃拉麵口感唔錯,叉燒兩大塊味道唔錯!⭐️蝦味噌拉麵套餐 $120同豚骨完全唔一樣,湯底幾香濃,唔太厚拉麵同蝦味噌湯夾啲!溏心蛋勁流心好香好好味⭐️小龍蝦蟹籽沙律 初初以為係龍蝦😂 不過個沙律好味好香口,可惜紫菜淋晒🆗餃子聞落比食落香,皮薄但有啲油,個餡都唔係好香不過不失#MFJ灣仔 #MFJ日本菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #wanchaifood #ramen #noodle #相機食先 #灣仔美食 #日本菜 #拉麵

📍麵匠風龍 𝑴𝒆𝒏𝒔𝒉𝒐 𝑭𝒖𝒓𝒚𝒖
🧭灣仔軒尼詩道184號地下

💰人均消費: HKD115

🆗豚骨湯拉麵套餐 $110
個湯有啲淡,好勁奶味,比豬骨味濃
拉麵口感唔錯,叉燒兩大塊味道唔錯!
豚骨湯拉麵

⭐️蝦味噌拉麵套餐 $120
同豚骨完全唔一樣,湯底幾香濃,唔太厚
拉麵同蝦味噌湯夾啲!溏心蛋勁流心好香好好味

叉燒

⭐️小龍蝦蟹籽沙律
初初以為係龍蝦😂 不過個沙律好味好香口,可惜紫菜淋晒

🆗餃子
聞落比食落香,皮薄但有啲油,個餡都唔係好香
餃子

不過不失

#MFJ灣仔 #MFJ日本菜

#相機食先 #灣仔美食 #日本菜 #拉麵

2023-07-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
叉燒
2023-07-31 296 views
午餐竟然無人排隊,即刻入去試下先!我食左蝦麵,朋友食豚湯,兩個都好食!不過無得簡麵底,個人中意粗麵多d, 套餐配餃子各$120,$130,叫汽水再加$10 ,午餐黎講少貴,坐就只有吧枱#food #yummyfood #yummy #lunch

2023-07-31 196 views
唔知大家會唔會簡唔中~心思思~想食拉麵呢?!😜 🍜灣仔一間拉麵真係好深得我心,平時中午一到12點已經開始要排隊㗎~所以今次簡左平日收工時間行過去食{行路草(˙◁˙)}大熱天時、好彩、今日剛好有位(*牆上面有掛鉤可以掛袋、裝修嘅小貼心位)坐低後奉上一壺冰水同一壺冰麥茶,即刻透心涼🧊🥃餐牌方面拉麵只有兩款 - 豚骨$110 /蝦味增 $120小食有三款選擇 - 小龍蝦蟹籽沙律/芥辣蝦沙律/餃子🥟· - - · - - · - - · - - ·🔸 豚骨ラーメン🔹 えび味噌ラーメン🔸 えび蟹子サラダ🔹 餃子(4コ)· - - · - - · - - · - - ·每個拉麵都可以選擇一款小食,非常抵食!兩款湯底都咁好食,但我個人真係中意呢到既蝦味增湯🦐🦐🦐🦐味增湯係鮮甜感❤、幼麵、配菜有粟米、半熟溏心蛋、蔥、櫻花蝦、兩塊火炙燒過半肥瘦叉燒而豚骨湯係濃香感🧡、幼麵、配菜有半熟糖心蛋、蔥(朋友走左蔥)+兩塊火炙燒過半肥瘦叉燒小食簡左小龍蝦蟹籽沙律,碟邊放左紫菜可以包住啲沙律食、餃子係薄皮唔厚、配上餃子汁、同埋菜肉比例很不錯👍🏻呢間拉麵真係幾用心,算係我的私心拉麵店,所以我久唔久
唔知大家會唔會簡唔中~心思思~想食拉麵呢?!😜 🍜

所以今次簡左平日收工時間行過去食{行路草(˙◁˙)}
大熱天時、好彩、今日剛好有位
(*牆上面有掛鉤可以掛袋、裝修嘅小貼心位

坐低後奉上一壺冰水同一壺冰麥茶,即刻透心涼🧊🥃
餐牌方面拉麵只有兩款 - 豚骨$110 /蝦味增 $120
小食有三款選擇 - 小龍蝦蟹籽沙律/芥辣蝦沙律/餃子🥟

· - - · - - · - - · - - ·
🔸 豚骨ラーメン
🔹 えび味噌ラーメン
🔸 えび蟹子サラダ
🔹 餃子(4コ)
· - - · - - · - - · - - ·
每個拉麵都可以選擇一款小食,非常抵食!
兩款湯底都咁好食,但我個人真係中意呢到既蝦味增湯🦐🦐🦐

呢間拉麵真係幾用心,算係我的私心拉麵店,所以我久唔久都會去食🍜😌

· - - · - - · - - ·
· - - · - - · - - ·
2023-07-26
  • 蝦味噌拉麵套餐
  • 小龍蝦蟹籽沙律
𓌈˒˒麵匠風龍❜ 麵匠風龍灣仔軒尼詩道184號地下𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)  ▎講到灣仔區抵食好味拉麵店 不得不提位於軒尼詩道巴士站旁嘅「麵匠風龍」排隊嘅人龍加試等車嘅人龍 不時令到餐廳門外水洩不通 😅😛 餐廳主打日式傳統拉麵店設計 食客可以透過吧枱觀賞師傅由備餐、煮麵、上枱等過程 餐廳大概可以坐到十幾人 而吧枱上亦都備有超涼冰水俾食客喺大熱天時飲用👍🏻 大熱天時排隊完 有冰水入口真喺恩物😍 ▎餐廳主要賣兩款湯底 分別喺豚骨、蝦味噌😋 湯底香濃 當中豬骨湯較受食客歡迎 由壓力煲熬煮而成 質感軟滑濃厚😍 配上半熟流心蛋、自家製日式叉燒 即叫即燒 滿滿焦油香氣😆 值得留意喺 餐廳需要人齊入座咖❗️𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▸ 蝦味噌拉麵套餐  ┅ HKD 120 溏心蛋 配 小龍蝦蟹籽沙律 ▸ 豚骨湯拉麵套餐 ┅ HKD 110溏心蛋 配 日式煎餃子▎整體嚟講 扺食又好味❗️❗️兩款湯底都好出色 但個人比較推薦大家試蝦味噌湯 始終豚骨湯比較常見🤣 蝦味噌湯 濃度剛剛好 配有粟米、蔥、櫻花蝦 鮮甜好味 唔鹹唔油膩 湯頭配上櫻花蝦 更增香氣 如果飲晒一啲都咖
𓌈˒˒麵匠風龍

❜ 麵匠風龍
灣仔軒尼詩道184號地下

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▸ 蝦味噌拉麵套餐  ┅ HKD 120
溏心蛋 配 小龍蝦蟹籽沙律
▸ 豚骨湯拉麵套餐 ┅ HKD 110
溏心蛋 配 日式煎餃子

▎整體嚟講 扺食又好味❗️❗️兩款湯底都好出色 但個人比較推薦大家試蝦味噌湯 始終豚骨湯比較常見🤣 蝦味噌湯 濃度剛剛好 配有粟米、蔥、櫻花蝦 鮮甜好味 唔鹹唔油膩 湯頭配上櫻花蝦 更增香氣 如果飲晒一啲都咖過份😛 幼身拉麵軟硬度適中 口感食落帶點煙韌😍 店內半肥瘦叉燒 厚切大件 好滿足 經師傅用火槍炙過 再以另上方式送上枱 焦香撲鼻 值得一讚👍🏻 小龍蝦蟹籽沙律 選用小龍蝦、蟹籽、櫻花蝦、沙津及醬汁調配而成 食嘅時候連紫菜包住嚟食 一脆一軟 口感一流😋日式煎餃子 就普普通通 脆食皮唔厚 ❕ 題外話 ~ 個人食法會加芝麻碎、 辣芽菜喺蝦味噌湯上面 入口時會感覺碗拉麵鮮甜帶辣 味道瞬間再昇華咗唔少😛
 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
‎‎܀
‎‎܀
2023-03-13
  • 豚骨湯拉麵
  • 蝦味噌拉麵
2023-06-24 784 views
麵匠風龍係灣仔用心做拉麵既小店!蝦味噌拉麵 $85賣相超棒 好Colourful蝦味好濃 真材實料啲櫻花蝦同粟米份量好多溏心蛋都好好食 蛋香 仲要咬開流心真係想食多兩隻呀麵條好掛湯個湯底好鮮甜 好香蝦味 好好飲想飲曬佢個湯底旁邊仲有啲配料可以加上去令到個拉麵嘅味道更加豐富
麵匠風龍

係灣仔用心做拉麵既小店!
蝦味噌拉麵 $85

想飲曬佢個湯底

旁邊仲有啲配料可以加上去
令到個拉麵嘅味道更加豐富
2023-06-12 690 views
🦐蝦味噌拉麵+玉子 $90+$10個湯聞落就已經有好濃郁既蝦味,再加埋面頭滿滿既櫻花蝦,一上檯已經無得輸😋飲落味道鮮甜,唔會得個鹹字🥰兩片豚肉係分開上既,面頭用火槍炙過,更加香口🐽呢間拉麵店平時都好多人排隊,終於搵到時間黎試下🙆🏻‍♀️果然無令我失望,除左座位坐得唔太舒服外,其他都好好👍🏻推薦大家黎灣仔試下呢間拉麵店
🦐蝦味噌拉麵+玉子 $90+$10

• 蝦味噌拉麵
2023-05-05 1165 views
店舖入面大概有十幾個位,午飯時間大概等左25分鐘才有得入座,見到廚房都唔係好忙碌,上菜速度快,廚房只係企喺到得顧客食完排喺後面既人都選擇唔等,1點半後都無人排隊了佢餐牌有兩款麵選擇,蝦味噌同豬骨湯,濃蝦湯係好味既,麵質幼滑,湯底味道濃郁,叉燒就一般,有啲鞋同乾,可能我較喜歡半肥瘦既叉燒套餐小食有煎餃子同小龍蝦沙律,我選擇左小龍蝦沙律,啖啖小龍蝦肉😋 正價錢唔貴,$120/set
廚房都唔係好忙碌,上菜速度快,廚房只係企喺到得顧客食完

排喺後面既人都選擇唔等,1點半後都無人排隊了

價錢唔貴,$120/set

• 蝦味噌拉麵套餐
2023-05-01 946 views
灣仔有幾間好有人氣既拉麵店,其中一間一定要數到「麵匠風龍」,店舖位於灣仔軒尼詩道,隔離就係巴士站,所以個個位置無時無刻都好多人,再加埋排隊既人龍,真係迫到水洩不通拉麵店都唔會好大間,呢間亦都唔例外,大概十幾個座位,張bar枱係圍住師傅,仲可以睇到師傅煮麵既過程蝦味噌拉麵套餐小龍蝦蟹籽沙律呢個沙津既味道調得好岩我口味,除左小龍蝦、蟹籽外仲加了櫻花蝦,用紫菜包住黎食真係好正蝦味噌拉麵味噌湯底唔會話好好咸,仲有濃郁既蝦味,我仲好鍾意狂加芝麻碎 & 辣芽菜,成碗拉麵既味道即刻昇華左☺️,而幼身既拉麵軟硬度適中,仲有玉子、2塊叉燒,同櫻花蝦,可惜今日2塊叉燒都煮得過老好榎,有點失望個蝦味噌拉麵湯底我真係好鍾意,但一邊食,一邊好疑惑點解無論menu、價錢、味道都同「別天神」一樣既,兩間拉麵店係有關係嗎?真係百思不得其解🤔

蝦味噌拉麵套餐

2023-04-10 969 views
每次經過都見到人龍,引起想試呢間拉麵店好耐啦,有次經過唔使排隊,即入去試,入面坐位唔多,職員服務態度良好(好少遇到)。我地叫餐,叉燒拉麵+餃子,未食過咁厚的叉燒,而且係好味,肉汁正,拉麵又彈牙😍會再食😋
會再食😋
2023-03-25 821 views
每次嚟呢一間灣仔拉麵店都是長期排長龍,店裏的拉麵我幾乎已經全部試過了,每碗的共通點就是湯底非常之正,又夠濃味,咁多種面裏面,我最喜歡就是他的蝦子的拉麵,我相信這個都應該好多人喜歡的,面很適中,叉燒分開上,再加上熱熱的湯底,眼直一流,值得推薦的一間灣仔拉麵,價錢便宜,份量足夠!大家不妨一試
2023-03-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
🍜麵匠風龍豚骨湯拉麵套餐豚骨拉麵+日式餃子湯底出色到呢😋唔係好濃厚個款但食落感覺到心機野😌應該無味精小編食到尾正常飲杯水~拉麵唔會太淋煮得剛好👍蔥花好香提升整碗味道~叉燒燒得好好食~肉質肥瘦均勻👍餃子正常發揮😛蝦味噌拉麵套餐蝦味噌拉麵+小龍蝦蟹子沙律勁香蝦味~的的確確飲得出😋整碗沙律好好味~啖啖入口食得出落足料~龍蝦同蟹子既香味好正🤩夾埋紫菜一齊食又另一層次🤪小編非常推介盛惠💰$2xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:小編好推介大家去試下😊兩款拉麵選擇唔多~但處理得好好就夠👍👍👍

🍜麵匠風龍

豚骨湯拉麵套餐
豚骨拉麵+日式餃子

蝦味噌拉麵套餐
蝦味噌拉麵+小龍蝦蟹子沙律

盛惠💰$2xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2023-03-20 365 views
呢間麵匠風龍我一直都想試, 難得過去灣仔區搵食即刻諗起佢, 好彩我過去時約6點幾算早, 食完出門口已經見到排晒長龍呢! 😆 望望MENU佢主要係有兩款拉麵, 我今次試蝦味噌拉麵 (加玉子), 拉麵一上枱已經聞到好香濃嘅蝦味噌湯底, 面層灑上櫻花蝦, 香蔥, 粟米粒👍🏻 玉子煮得唔錯, 面層Q彈內層流心! 👍🏻 燒肉有兩片, 燒得好香口但略嫌薄左D.. 😋 拉麵麵身偏幼但唔會煮到好淋, 好有咬口, 麵嘅份量都多, 食完都好飽呢! 拉麵整體出色好滿足, 下次有機會要試埋另一款豚骨湯拉麵呢!! 😉

2023-03-15