2021-12-09 332 views
如果平時見完客,兩點鐘又未食嘢既話,行過附近有美心,一定會忍唔住走入去望一望,望完一大輪,最後都一定係會揀燒鵝瀨,就係鍾意佢食完又唔太飽,但係又有飽肚嘅感覺,叫多杯熱奶茶就啱啱好。
2021-08-18 214 views
美心西餅嘅蛋糕入面,我最鍾意嘅都係呢一個天使蛋糕,仲記得以前食嘅時候第一次食好有驚喜,因為呢度嘅cream唔會太甜,再加埋上面嘅焦糖脆脆,簡直係啱啱好!!😍而且呢度嘅蛋糕非常鬆軟!!同埋好大件,基本上10個人食都可以!!😍😍
2020-10-06 1402 views
雖然老婆份工喺兼職形式,但佢公司算幾好,逢喺過時過節,都有啲應節嘅禮物。就好似中秋,就會一人一盒月餅,不過,好搞笑,留意咗佢3、4年,年年都喺送「美心低糖蛋黃白蓮蓉月餅」。我倆公婆對食月餅無咩要求,收到咩月餅都開心。不過,睇返之前嘅食評,呢款月餅嘅包裝盒都無變,仍然喺一身橙紅色嘅鐵罐,亭臺樓閣配荷花,鮮艷嘅色彩配搭,好有古雅之氣。盒面右上角,仲刻意標示含糖量低於5%,小弟無查証過,因為睇完後面嘅營養資料一欄都唔喺好明點計出嚟,不過,本身一向都唔太信呢類標示,最緊要咩都唔好食過量。打開盒罐, 一盒共有6個,均以獨立包裝處理,衞生方便。順帶一提,近呢幾年嘅月餅,已少咗奉送啲膠刀、膠叉,對環保方面算有少少進步。包裝盒無變,而質素依樣亦無變,皮薄而平均,白蓮蓉好軟滑,亦唔甜膩,最正喺個鹹蛋黃流晒油,搭杯熱茶,喺下午茶嘅好配搭。今年所食嘅月餅都以奶皇為主,蓮蓉或白蓮蓉都少食咗,其實小弟真喺對此無乜偏好,因為奶皇有奶皇好食嘅地方,蓮蓉亦有蓮蓉值得欣賞嘅地方。
Type of Meal
Tea
2019-06-03 326 views
話咁快星期五就係龍舟節啦🐲🐲今晚同屋企人食左美心原粒瑤柱裏蒸粽(經典套裝),一共有三隻粽包括原粒瑤柱裏蒸粽、桂花豆沙粽及貴妃豆沙粽。-原粒瑤柱裏蒸粽用料非常豐富🤩,口感特別,大大隻超厚實,百分百香港製造,食得安心又滿足。絕配糯米配綠豆,加上日本原粒瑤柱、花菇、燒鴨肉、蓮子、栗子等等,份量十足足斤重👍👍桂花豆沙粽及貴妃豆沙粽同時用上紅豆作餡,前者散發淡淡桂花清香,後者則有清新芳香玫瑰花香味,兩者同樣甜而不膩。
原粒瑤柱裏蒸粽

2019-06-03
原粒瑤柱裏蒸粽
  • 原粒瑤柱裹蒸粽
2019-06-02 148 views
好多時行過美心都覺得店內的西餅蛋糕 賣相好靚, 趁住週末有假放,一於買黎做小食,仲可以 做埋早餐㖭,正今次選左芝士撻同榛子撻, 芝士撻個樣好似比火燒過咁, 好吸引, 個皮好脆, 但就唔係好夠芝士味。 榛子撻就有好多榛子果仁, 味道唔錯, 不失為 小食的好選擇

今次選左芝士撻同榛子撻,
芝士撻個樣好似比火燒過咁, 好吸引,
個皮好脆, 但就唔係好夠芝士味。
榛子撻就有好多榛子果仁, 味道唔錯,
不失為 小食的好選擇
2019-05-29 28 views
數數手指仲有一星期就係屈原節啦~除左爬龍舟之外,當然就仲有食粽啦🙆🏻‍♀️ 作為為食既我,今晚就食左 #美心冰粽 做甜品啦🤤🤤-☆ 美心冰粽 - 果味系列冰棕同果子加麻糬Mix埋一齊,個樣好的骰可愛😍 外表晶瑩剔透,摸落好Q彈,口感煙煙韌韌,仲要一搣開就食得,非常方便,當零食食都得啦~果蜜系列有4種口味🍎🍊 包括芒果、蘋果、楊枝甘露及黑糖味。蘋果同芒果口味真係食到粒粒果肉㗎,好fresh好特別,好好味呀💗💗另外冰粽仲有一款甜品系列,包括綠茶紅豆、紫薯、柚子蜜及芝麻味~~~
數數手指仲有一星期就係屈原節啦~
☆ 美心冰粽 - 果味系列
美心冰粽

果味系列

美心冰粽
果味系列
  • 冰粽-果味系列
2019-05-06 85 views
美心今年推出幾個母親節SPECIAL蛋糕,賣相就唔算超特別,不過價錢唔貴,而且蛋糕主打士多啤梨,我同屋企人都好鐘意士多啤梨,所以今年就決定揀美心蛋糕啦!最後我揀左瑰麗雜莓蛋糕,雖然賣相佢唔係最靚個個,但勝在細細個,岩岩好。如果係三日前訂蛋糕,仲會有EARLY BIRD優惠!蛋糕新鮮生果唔算多,不過入面有一層果食落士多啤梨JELLY都幾有咬口。海綿蛋糕夾雜士多啤梨MOUSSES,士多啤梨味好出,岩晒士多啤梨味控!

2019-05-04
2019-01-04 96 views
今晚開OT,放左工都已經好夜了成9點所以同同事去到葵涌新葵興商場美心MX是旦搵下野食就算數不過去到都好多野冇晒,咁就唔好諗叫燒味食就算數,醫左個肚就OK油雞飯-都OK既,不過D骨紅色我就唔太LIKE,但雞係好滑的叉燒飯-唔夠燶,同埋如果有蜜糖會好食好多,半肥瘦都唔錯至少唔會好難咬
今晚開OT,放左工都已經好夜了成9點
所以同同事去到葵涌新葵興商場美心MX是旦搵下野食就算數
2018-11-27
2018-09-08 84 views
幾十元食海南雞飯,都貴貴地,食得過就算,點知飲啖茶後先發覺茶杯冇洗,即刻想嘔返出來....大集團退步中,拎去柜臺,佢話換個杯,我已冇哂胃口,美心應該反思檢討,不進則退
2018-09-07
TEA
2018-05-14 119 views
今日去睇MAY DAY前食個TEA先仲有時間就同朋友去左葵興美心MX食返D野醫下肚先一人叫一個餐鐵板燒排骨麵加紅豆冰,另一個餐係燒味雙拼飯加熱咖啡,雙拼選左叉燒加油雞個飯都幾爛下,太軟喇...完全唔好食,燒味都一般啦,無咩特別鐵板燒排骨個麵係正常既,不過D排骨好奇怪咁,好紅但又唔係唔熟,咬落去又無咩口感...唔太OK
今日去睇MAY DAY前食個TEA先
仲有時間就同朋友去左葵興美心MX食返D野醫下肚先
一人叫一個餐
2018-05-12
$35 (Tea)
2017-04-29 160 views
附近美心醫肚,樣樣都係五十幾蚊,見扒餐都係五十幾咁又幾抵,就叫咗個黎食,好靚好大份,份雜扒有雞扒,豬扒,煙肉,腸仔同薯菜,仲有埋龍蝦湯同飲品不過係有少少亂,我明明無走腸竟然無咗條腸,我唯有問佢攞返,廚房好大聲話我走腸,但張單都無寫我走腸,好彩最後都拎得返條腸雞扒同豬扒都好juicy,唔會話over cook變到乾爭爭,醬汁個量啱啱好,夠點哂所有食物,蔬菜份量都幾多,balance返個罪惡感,飽到捧主個肚返屋企呢

2016-11-10 192 views
相比起其他大型連鎖餅店,『美心西餅』的蛋糕相對來說一向比較遜色,不過今次新推出的「香蕉軟心卷」卻有驚喜!「香蕉軟心卷」每條原價$88,現時優惠價$78,價錢合理,看起來不是很長的一條roll cake,份量其實並不少。一打開盒子便聞到香蕉味,蛋糕咬下去很鬆軟,口感一流,裡面的朱古力加牛奶忌廉的味道濃厚,但不會過甜,跟蛋糕很搭,令人忍不住吃完一口又一口!這件roll cake絕對值得回購,希望它會成為『美心西餅』的長註食品啦!------------------------------By alvahana
香蕉軟心卷

By alvahana
2016-11-09
TakeAway
$78 (Other)
香蕉軟心卷
2016-09-07 164 views
每年除了有家人和朋友與我慶生外,亦有一班好同事還記得小妹牛一呢。雖然是牛一,但和平時一樣,下午還是忙個不停,正在專注在一大堆工作時,同事和上司突然無聲無色,捧著燃點著的布甸狗蛋糕,並唱著生日歌走到我附近,望著可愛的布甸狗,驚喜又開心。雖然對布甸狗沒有特別喜好,但身形肥DoDo般十分可愛呢。由於不想破壞可愛的樣子,將蠟燭插在手上是最好的吧。開刀切它的臉實在太殘忍吧! 所以避開布甸狗的臉,逐刀逐刀切,分成5份。而蛋糕底板也精心選用布甸狗紙襯托呢。值得讚的是,布甸狗蛋糕不只是外表好看,蛋糕是選用芒果慕絲製成,全也是慕絲,海綿蛋糕成份略少,故口感滑一滑,吃起來又不會太甜。而中間的位置有芒果餡,增加層次感。布甸狗眼、耳、口、鼻也用上朱古力塊,勝過一般蛋糕選用的糖漿牌,混合芒果慕絲蛋糕是不錯選擇。不過,好像是期間限定蛋糕,一個月後想再去買時,發現已經售罄了,好可惜呢。
2016-07-12
TakeAway
$20 (Other)
Celebration
Birthday
2016-07-02 173 views
又一次喺屋企雪櫃發現咗一盒 北海道軟芝士蛋糕 食落 十分香濃軟熟 聞落去有淡淡 嘅芝士香味 但食落口 芝士味充滿整個口腔 蛋糕味道唔算太甜 好啱 鍾意食蛋糕嘅朋友因為一次過可以食多幾件唔會漏
北海道軟芝士蛋糕
北海道軟芝士蛋糕
2015-06-21 325 views
最近美心西餅又再下一城,新推出左名為Honey Bee Series系列既蜂蜜味蛋糕。據說係上澳洲金獎天然既蜂蜜所製,此系列蛋糕用上塔斯馬尼亞島既Blue Hills Letherwood Honey,100%營養成份既蜂蜜,讓小妹甚為期待呢。.所以呢日返工前就順便去取餅,同同事一齊分享就至岩喇。蛋糕既賣相唔會好花巧,整個蛋糕的外觀為一間屋,屋頂上放著以朱古力所製的蜜蜂和蜂蜜棒,外層淡黃色的蜂蜜mousse,又能突顯今次的蜂蜜主題。.蜂味蜜糖屋 $218 (特價$198)切開後,能看到內裡分為數層,內裡包括蜂蜜寒天啫喱、澳洲金獎流心蜂蜜、蜂蜜mousse、清新檸蜜啫喱、清甜蘋果蓉。.味道方面,外層以厚厚的蜂蜜mousse包圍著,感覺有點甜膩,並且覺得蜂蜜味唔夠突出 (不過有同事就食得出,仲清晒全部mousse。) 裡頭就以蜂蜜寒天啫喱的蜂蜜味最為突出,味道清甜幽香,可惜份量唔多。今次呢個蛋糕小妹就覺得一般般喇,不過呢款新出既味道,不妨可以一試。

澳洲金獎蜂蜜味蛋糕
蜂味蜜糖屋 $218 (特價$198)
喱、清甜蘋果蓉。
TakeAway
$218 (Tea)