Mano (The L. Square)

平日晚上到了銅鑼灣駱克道L Square 5樓的Mano吃晚餐。大約7點半上到餐廳已經非常滿坐,建議要提早預訂坐位。餐廳環境幾有格調,挺適合一大班朋友用餐聚會,座位方面較擁逼,但都尚算坐得舒適。.餐廳主打新式意大利菜,提供了前菜、主菜、自家手工意粉、Sides等,選擇豐富。.◽️ 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178(8.5/10)餐廳Homemade的手工意粉十分煙韌而且口感軟硬適中,黑松露味道濃郁,整體味道不錯!.◽️ 8OZ 意大利牛柳配車厘茄火箭菜 $308(7.5/10)下單時店員細心通知我們牛柳是固定好medium,上菜時牛柳肉質呈粉紅色,口感嫩滑,而且幾Juicy。旁邊的蘑菇燒汁和牛柳的味道幾合夾,若果想味蕾更刺激可以點一點跟餐的芥辣醬,重口味同時不會蓋過牛柳本身的肉味。而火箭菜剛新鮮爽口。.◽️ 烤牛油澳洲西蘭花苗 $68(7.5/10)經烤過的西蘭花苗仍然新鮮嫩口,面頭同時佈滿大量芝士粉。.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
◽️ 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178(8.5/10)

而火箭菜剛新鮮爽口。
◽️ 烤牛油澳洲西蘭花苗 $68(7.5/10)

經烤過的西蘭花苗仍然新鮮嫩口,面頭同時佈滿大量芝士粉。
2024-04-19 850 views
起初覺得店名似曾熟悉,方記得自己曾經到過位於觀塘海濱匯的MANO,原來早已於銅鑼灣開設分店,兩店餐牌卻不盡相同,觀塘店主打手工薄餅,而銅鑼灣店則以意式主菜為主,但同樣都有多款自家製意大利麵。Mano Meatballs ($138) 自家製意式肉丸加上巴馬臣芝士及以San Marzano番茄製成的醬汁,肉碎混合洋蔥及蒜頭等微辣惹味,質感較為鬆散而肉汁豐富。Seared Scallop Tagliatelle ($238)扁意大利麵比一般意大利寬麵(Fettuccine)再稍為更寬更薄,龍蝦汁帶微甜可惜麵條質感煮得過軟未及預期煙韌,配上北海道帶子表面煎香再配上三文魚子味道鮮美。Black Truffle Mushroom Tagliatelle ($178) 忌廉汁加入牛油、巴馬臣芝士及蘑菇熬煮至濃郁稠厚,菇菌香氣馥郁再刨上新鮮黑松露將香味昇華,扁意大利相對次下雖較另一款稍有彈性但仍然過軟。

Mano Meatballs ($138)

Seared Scallop Tagliatelle

2024-04-02 1115 views
銅鑼灣樓上意大利餐廳 「Mano」一直人氣滿滿,差不多每晚爆場,好評如潮就是食物質素,尤其係牛扒和意粉都好多人推介,而家價錢合理,今日就和好友來朝聖一下👍🏻🍝▪️Mano Lasagne $ 178芝士肉醬千層麵,最傳統的意大利風味,自家製嘅千層麵帶點煙靭有彈性 ,伴上焗香過濃濃的蕃茄肉醬和芝士 ,滋味無窮🥩▪️8OZ Steak Tagliata $ 308意大利牛柳肉質軟腍,牛味特別香濃,伴牛肝菌醬好惹味,可以沾上自家製的芥末醬更有風味,仲有清新嘅車厘茄乾火箭菜,新鮮美味🍟▪️Parmesan Fries $ 68粗身薯條炸得香,灑上大量巴馬臣芝士,芝士半蓉狀態在薯條上,鹹鹹香香,香口得一條接一條🥬▪️Broccolini $ 68烤牛油澳洲西蘭花苗 ,用牛油炒香再灑上大量巴馬臣芝士,口感幼嫩爽口,味道充滿牛油鹹香🌱▪️Mocktail of the day $ 58每天都有優惠特飲,是日精選Lychee Lemongrass Lemonade ,清甜可口,甜中帶微微酸,非常唔錯

🍝▪️Mano Lasagne $ 178

🥩▪️8OZ Steak Tagliata $ 308

🍟▪️Parmesan Fries $ 68

🥬▪️Broccolini $ 68

🌱▪️Mocktail of the day $ 58
  • 巴馬臣芝士薯條
  • 芝士肉醬千層麵
2024-03-07 1379 views
今日同屋企人去左MANO食飯。呢到環境都唔錯,可以同朋友食下生日飯。一見到二人餐都幾吸引,前菜、主菜同甜品都幾岩食。於是我哋決定嗌一個二人餐再散點一個意粉。<Mano Set for 2,$888><巴馬火腿藜麥牛油果沙律,Set for 2><Parma Ham Quinoa Avocado Salad ,Set for 2>Parma ham嘅味道好香,唔係淨係得個鹹字。<是日餐湯 - 甘筍湯,Set for 2><Carrot Soup - Soup of the day,Set for 2>呢個湯有驚喜,本身驚好重草青味,點知唔係!淨係得香甜嘅甘筍味。<16oz 意式烤安格斯肉扒配澳洲西蘭花苗,Set for 2 +$98/$468><16oz Grilled Tuscan Angus Rib Eye Steak,Set for 2 +$98/$468>我哋點左medium,佢哋煮到都算medium,食落一啲都唔韌唔鞋。而且肉眼扒好有肉眼,幾多食。<香草烤原條
今日同屋企人去左MANO食飯。
呢到環境都唔錯,可以同朋友食下生日飯。

<Mano Set for 2,$888>
巴馬火腿藜麥牛油果沙律 Parma Ham Quinoa Avocado Salad
<巴馬火腿藜麥牛油果沙律,Set for 2>
Parma ham嘅味道好香,唔係淨係得個鹹字。
是日餐湯 - 甘筍湯 Carrot Soup - Soup of the day
<是日餐湯 - 甘筍湯,Set for 2>
16oz 意式烤安格斯肉扒配澳洲西蘭花苗 16oz Grilled Tuscan Angus Rib Eye Steak
香草烤原條鱸魚 Oven Baked Whole Seabass
<香草烤原條鱸魚,Set for 2 +$68/$348>
<Oven Baked Whole Seabass,Set for 2 +$68/$348>
條魚好驚喜!完全無諗到係咁大條!
除左大條之外都整得好好食,肉質好滑,完全無overcook!個sauce少少酸好開胃,大家都食唔停口。
香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵 Seared Scallop Taghatelle
<香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵,$238>
<Seared Scallop Taghatelle,$238>
帶子好大粒,都幾鮮甜。意大利麵都有啲口感,配埋龍蝦汁好好食。我鐘意呢個龍蝦汁嘅濃度,岩岩好,唔會太濃太淡。
Tiramisu
<Tiramisu ,Set for 2/$78>
Tiramisu好好食!濕度控制得好好,咖啡同酒嘅味道又係岩岩好,個cream好滑!我差啲想嗌多個自己食。
Dessert of the day
<Dessert of the day ,Set for 2>
另一個甜品係chessecake,原本驚好膩,但比起平時嘅cheesecake佢一啲都唔膩。軟硬程度都好適中。餅底係脆嘅,好食!
Cheesecake Martini
<Cheesecake Martini,$88>
上面係cheesecake cream,下面係類似lemon martini。飲落一啲都唔膩,好似食緊lemon cheesecake咁。

整體而言,推介大家嚟食!食物質素高,員工服務都幾好,環境又唔錯。
2024-02-21
Tiramisu
Dessert of the day
Cheesecake Martini
2024-02-16 1914 views
在二百多個食評中, 只有一個劣評確實難得, 所以才驅使我去訂座 😁 現在無論星期一至日從Openrice訂座都有優惠, 正餐有七五折折扣, 二人餐則有六折, 二選其一 👍🏻 位於駱克道L Square裡, 一上樓就看到餐廳相當熱鬧, 完全滿座的, 這刻更加期待食物質素 🤩 餐廳以淺粉紅為主, 由於餐廳空間不大, 餐桌之間沒留太多距離, 餐廳熱鬧程度遠比想像高 😅 巴馬臣芝士薯條 $68薯條上放了前所未有重份量的巴馬臣芝士, 而且還有幾粒蔥花 😆 剛炸好熱騰騰的薯條配著濃厚的芝士味道, 加了少量鹽, 不用甜醬已經十分滿足! 😋新鮮黑松露磨菇扁意大利麵 $178為了新鮮二字而點這個意粉, 可是黑松露沒半點松露味道, 稍微失望 😔 手工意大利麵麵質不錯, 這款口感並不是十分煙韌, 十分掛汁, 磨菇忌廉汁十分濃稠, 撇除黑松露整個意粉十分美味! ☺️8oz 意大利牛柳配車厘茄火箭菜 $308點餐時並沒有提問幾成熟, 眼看牛肉中心微微粉嫩, 以為是剛剛好的狀態, 吃後才發現煮得太久了, 肉質不太嫩滑 😮‍💨 師傅加了少許鹽, 味道不錯! 😚 感覺浪費了這塊牛柳, 用料大概是不錯的。意式脆皮燒豬腩配

巴馬臣芝士薯條 $68

新鮮黑松露磨菇扁意大利麵 $178

8oz 意大利牛柳配車厘茄火箭菜 $308

8oz 意大利牛柳配車厘茄火箭菜

意式脆皮燒豬腩配辣肉腸蘭道豆 $238
豬腩肉燒得皮脆香口, 切開時還有咔嚓咔嚓聲音, 脆皮帶點甜味, 這一點蠻不錯。可是肉的口感像煲湯豬肉, 沒有什麼味道 😐 想不到看似很惹味的豬腩肉肉質跟味道都不理想。

意式脆皮燒豬腩配辣肉腸蘭道豆

意式脆皮燒豬腩配辣肉腸蘭道豆

從網上看相片時環境很清幽雅座, 更得到網民稱讚, 而我感受卻如同街市般嘈吵, 比太子Owen更要誇張 😩 食物質素好壞參半, 上菜速度好比法國菜般慢, 雖然不會是劣評, 但二百多個好評也未免太不可思議了 🧐

2024-02-13
4 day(s) ago 0 views
Yau pale ale,香氣同回甘平衡得恰到好處,配方揉合咗美國同紐西蘭嘅啤酒花,經過冷泡法處理,入口散發住獨特嘅熱帶果香,同一陣嘅各樣美食都係絕配。是日餐湯,是日餐湯係甘筍忌廉湯,甘筍味道濃郁,一睇就知道係真材實料,配合 creamy 嘅忌廉口感,不俗。Mano meatball 自家製意式肉丸,肉丸口感鬆軟,帶有脂肪獨有嘅騷香,配合濃濃嘅番茄、洋蔥、大蒜同埋羅勒,以及面頭嘅 parmesan 芝士,味道很讚。Carbonara,入口係滿滿嘅芝士同蛋黃味道,味道濃郁得嚟相當豐富,在味道方面攞咗好高嘅分數,唯獨意粉嘅口感再 al dente 一啲相信會更加好。意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆,豬腩卷外皮香脆,脆皮裏面包裹著嘅豬肉口感軟嫩,油脂及豬味令人滿足,配菜有以橄欖油輕輕調味嘅皇帝菜同車厘茄,夾著豬腩肉同吃,相當配襯,我會選呢一道為今晚之最。Panna cotta,口感紮實,面頭草莓醬嘅酸甜挽回分數不少。

6 day(s) ago 0 views
一間差唔多晚晚爆場,朋友叫我一定要訂位嘅餐廳 Mano,今日Duck哥🦆終於走去試下,睇下有幾勁😆!Duck哥🦆今日大約7點到達,4️⃣個字,好彩有訂位!自家製意大利肉丸 $138肉丸大大粒,混入洋蔥🧅、大蒜🧄及羅勒,口感鬆軟腍滑,味道豐富,配上酸酸甜甜的鮮蕃茄醬汁及巴馬臣芝士🧀,增添鹹香及鮮味,醒胃又好味🤤。新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178麵面鋪上大量即刨黑松露片🍄,加上蘑菇、蘑菇醬汁及少量芝士🧀,菇味香氣四溢,味道鹹香🥰。手工製意大利麵質感較軟滑,掛上濃稠又creamy的蘑菇汁後,十分美味😋。香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利粉 $238厚身帶子表面煎得香口🥰,味道清甜,加入魚油味香濃的三文魚籽🐟及味道鹹鮮的龍蝦醬汁🦞,令鮮香味道更加突出😋。手工製意大利麵🍝非常出色,難怪晚晚爆場。另外Duck哥🦆大推個意大利肉丸,個醬汁調配得非常出色,必試😍。

自家製意大利肉丸 $138

新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178

香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利粉 $238

2024-05-30
Type of Meal
Dinner
6 day(s) ago 5 views
銅鑼灣嘅樓上🇮🇹意大利餐廳🌟MANO Modern Italian🌟,閒日晚市未夠7點已經爆場,超級熱鬧!🥗Caesar Salad $108羅馬生菜新鮮爽脆,巴馬臣芝士碎帶出鹹香!巴馬火腿軟柔可口富油香,令沙律生息不少!🍝Mano Lasagne $188芝士香郁,肉醬夠滋味!夾喺千層麵中間嘅白汁十分可口!🐖Traditional Porchetta $238肥厚嘅豬腩肉卷,豬皮香脆勁加分!腩肉腍身又夠肥美,辣肉腸蘭度豆正好中和油膩感,balance得好好!

🥗Caesar Salad $108

🍝Mano Lasagne $188

芝士香郁,肉醬夠滋味!夾喺千層麵中間嘅白汁十分可口!

🐖Traditional Porchetta $238

6 day(s) ago 0 views
精緻之西式晚餐,店內主打手工意粉,店員也非常友善。店內裝修美得可以慢慢欣賞,棒黑松露蘑菇面醬汁質感香濃又鮮香,棒,醇厚幼滑的醬汁和面非常夾,招牌手工製意大利面,質感嚼勁,滿滿好吃。掛滿幼滑之黑松露汁,份量亦多,招牌之選。意大利牛柳勝在脂肪平均,又夠肉汁,烹調油花化入牛肉之中,既有牛肉的嫩度,亦有油脂化開之甘甜,朋友對這牛扒大讚。咸香味深入肉中,筋取下後口感式更好,西餐風味呈現,新鮮的蔬菜綴上醬汁,順口鮮味柔美,擠上醬汁品嚐,美味萬千。
精緻之西式晚餐,店內主打手工意粉,店員也非常友善。

店內裝修美得可以慢慢欣賞,棒

黑松露蘑菇面

意大利牛柳
2024-06-10 9 views
係OPENRICE搵野食🫶🏻,見到E間餐廳既菜式都好吸引,經OPENRICE BOOK位仲有折,一於去試一試👏🏻 首先是自家製意式肉丸($138 ),肉丸都好大粒🧆,肉質軟稔,連埋嗰醬酸甜好味又開胃😗跟住我地叫了芝士肉醬千層麵 ($178)和意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆 ($258)🍖🥙🥘 千層麵的確舖滿了蕃茄肉醬同芝士🍝,但味道比較普通,相對下就冇咁特別,份量都偏少🫢。相反個豬腩卷就係超級好食呀😍,一切開熱到出煙,個皮係勁脆,帶少少甜味,應該係塗左蜜糖去燒😋,豬肉又肥美又林,蘭度豆第一次食,望落有少少似綠豆,連埋辣肉腸炒埋一齊咁食都好好食😊,令成個菜口感都豐富了好多😍。旁邊仲有火箭菜、芝士片同蕃茄粒解解油膩感😂

芝士肉醬千層麵($188),我至愛既千層麵,焗既火侯控制得好好,食落好腍好軟綿綿,肉醬既茄汁醬底酸酸尾尾好醒胃。香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵($238),菜式份量覺得可以提升多d,女士們剛剛好,帶子煎到金黃色而且帶少少燶邊,好香口咬落有爽彈口感,扁意大麵經龍蝦汁炒過入晒味,麵質質地帶微微煙韌。巴馬臣芝士薯條($68),份量都好足,薯條粗身有咬口,我食過岩漿芝士配薯條,但芝士絲就好少見,絲狀好處就係容易入口即溶,不足之處係只提供茄汁,如果可以調製出店鋪自家醬汁就更完美。TIRAMISU($78),size都算大杯,一個人會食唔晒,如果二人食完主菜,這份量就岩晒一齊share,口感順滑creamy,底層冧酒酒味唔會太濃,亦唔會淡而無味,我覺得剛剛好。

TIRAMISU
前排喺銅鑼灣食咗呢間意大利菜~整體非常唔錯,介紹下俾大家(*ˉ︶ˉ*)芝士肉醬千層麵 $188真係好好味,好出色,餐廳自家製pasta非常出名,我哋今次一於試一試經典既千層麵先!千層麵一定唔少得滿滿嘅芝士🧀香濃嘅蕃茄肉醬🍅配合煙煙韌韌嘅千層麵,真係特別好味!芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條 $288真係好surprise ! 完全冇諗過可以有咁大塊雞胸!雞胸就一定係啖啖肉架啦,邊邊位就炸得香脆啲,中間位置夾咗芝士同埋牛肝菌醬,中間位置特別Juicy爆汁!薯條粗切,上面佈滿芝士,加埋酸酸甜甜嘅蕃茄汁特別開胃🤤另外仲有四粒車厘茄,非常清新開胃,呢度菜式真係超級邪惡,好熱氣,但係絕對要試Tiramisu $78唔同餐廳對於tiramisu 既製作方法都會有啲唔同,所以口味都會有啲唔一樣,呢一間就係酒味偏濃少少~配合又香又濃又滑嘅cream,加上淡淡嘅咖啡味,整體口感唔會太濕,幾好味!

芝士肉醬千層麵 $188

芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條 $288

Tiramisu $78

2024-06-08 0 views
今日去咗銅鑼灣一間意大利餐廳食飯,食咗牛柳、黑松露意粉、芝士薯條,都非常唔錯好有驚喜。8OZ 意大利牛柳配車厘茄火箭菜 $308呢道牛柳必須叫五成熟嘅,確保牛柳相當軟滑入口即化。配埋酸酸地嘅車厘茄同火箭菜,真係超開胃,味道非常平衡,唔會太過重口味,正好襯托出牛柳嘅鮮味。新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178呢道意大利麵真係好有特色,雖然味道淡淡地,但係用上新鮮黑松露,黑松露味超重,完全唔會被其他成份掩蓋。每一口都可以感受到黑松露嘅獨特香氣,同時奶油同芝士嘅融合,令到口感更加豐富。巴馬臣芝土薯條 $68呢款薯條真係好特別,唔係用一般嘅芝士汁,而係用一絲絲嘅巴馬臣芝士。薯條炸得超香脆,每一口都可以品嚐到芝士嘅鹹香,真係令人停唔到口。呢道小食絕對係一個值得一試嘅驚喜。

8OZ 意大利牛柳配車厘茄火箭菜 $308
8OZ 意大利牛柳配車厘茄火箭菜

新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178

巴馬臣芝土薯條 $68
8OZ 意大利牛柳配車厘茄火箭菜
2024-06-08 0 views
星期一夜晚黎到估唔到都全場爆滿🤫如果想黎食book位穩陣啲~餐廳主打手工意粉同pizzaOven Baked Whole Seabass原條鱸魚都幾大條,鱸魚魚肉好嫩口,不過食落好多細骨配埋燉菜茄汁底食落好開胃Black Truffle Mushroom Tagliatelle新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 手工闊麵煙韌有咬口,而且好掛汁,意粉充滿松露蘑菇香氣,仲有幾塊黑松露片!正!Mano (The L. Square) @mano.hongkong銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓

Oven Baked Whole Seabass

新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵

2024-06-07 0 views
「MANO」是意大利文「手」的意思,Mano當然主打意式手工意粉,手工自製的意大利麵是餐廳特色之一,當然餐廳同時有不少意大利各地的主食,可以令人感覺置身當地,隔洋食意式美食。午市MENU 有不少套餐選擇,當然都有跟餐包括汽水或茶,以及加配前菜、餐湯同甜品。今日要獎勵一下自己,所以點了一杯Sangria Red,惠勞一下!Daily Soup-南瓜湯南瓜湯熱量低,含膳食纖維又有飽足感,是一道暖胃的湯10oz燒紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜 $218肉眼扒要五成熟,餐廳用的是紐西蘭牛肉,肉汁豐富配上烤椰菜花及薯角感覺更爽,當然不少得來一口Sangria Red!來的時候時間尚早,沒想到一到中午時段,就有很多人來食,坐滿了人。

Daily Soup-南瓜湯
南瓜湯熱量低,含膳食纖維又有飽足感,是一道暖胃的湯

10oz燒紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜 $218

Type of Meal