2022-09-05 905 views
🔹中環// 文華廳🔹人均約$1100🔹▫蔥油海蜇頭 $288一食落好好重蔥油味,自已本身未食過海蜇頭🤣佢係好爽口!一大舊的🤓前菜黎講好開胃🤣🤣即刻勁餓!▪️香烤片皮鴨 半隻+二食 蠔皇鮮菇炒鴨肉 $788有staff會推車仔係你面前切😝幫你包埋!好好服務態度💕不過切出黎只有4舊,唔係好夠食🤣▫️薑糖酒炒芥蘭 $268食落好重薑味🤣好特別,芥蘭切左葉正係得菜梗,我自己好鐘意食😂又係好爽口😝少少甜味咁▪️桂花蟹肉炒米粉 $408唔記得影相🤣炒得好乾身唔油,條條分明,唔會痴埋一夠😝蟹肉份量都ok 中規中舉🤣▫️酥皮血燕蛋撻 $198三件等候時間比較耐🤣本身係有3夠,因為見我兩個人🤣佢好貼心問我要唔要減一舊,食到都好飽所以減左🫢味道好好食,有燕窩味,熱辣辣🔥🔹好飽評語美中不足係已經早左一個月訂枱request 坐窗邊,但去到都係冇😰話其他人book 得更早😢但後尾等人走左都有安排到比我🥺🥺生日會送壽包蝴蝶酥🤣味道麻麻地😂🧠回頭指數:8️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣🌬冷氣溫度:9️⃣🚽廁所評價:8️⃣🧾性價比呢:7️⃣
🔹中環// 文華廳🔹人均約$1100🔹

🌬冷氣溫度:9️⃣
🚽廁所評價:8️⃣
🧾性價比呢:7️⃣
2022-08-25 857 views
With a contemporary spin on Oriental aesthetics 🧧 and a backdrop of stunning Victoria Harbour🌊, the signature Michelin-starred Man Wah at the Mandarin Oriental Hong Kong provides exquisite Cantonese cuisine 🥢through both dim-sum 🥟 and à la carte offerings🍽.The walls are dressed in dark blue lacquered panels with brass accents, while carefully placed Chinese embroidered art panels, framed artwork, and other various embellishments in high-finish offer a little cultural immersion and elegance. The

The walls are dressed in dark blue lacquered panels with brass accents, while carefully placed Chinese embroidered art panels, framed artwork, and other various embellishments in high-finish offer a little cultural immersion and elegance. The restaurant also features new lantern installations that bring the old restaurant’s famous focal points into the 21st century. At lunch, the restaurant is bright thanks to the abundance of natural light; but at all times of day, the restaurant offers a sense of discretion with plenty of partitions and separated dining areas.

The Man Wah Set Lunch Menu 🍴 starts with three signature dim-sums. 1️⃣ The Siu mai with spotted grouper🐟: The Siu mai uses fresh ingredient and steamed spotted grouper which lends the dish much refinement and umami😋. 2️⃣ Black truffle Mushroom dumpling🍄: A well-made dumpling with a soft and thin skin that carries a good amount of mushroom filling, creating a bursting with the sweetness of ingredient🍬. The balanced proportion is also worth praising. 3️⃣ Chicken tart with whole abalone: the tart carries diced chicken, providing a delicious backdrop to the succulent abalone.

Highlight of the menu is the stir-fried prawn 🦐 with dried chilli🌶. It is highly recommended for seafood lovers. You could enjoy the best tender and juicy prawns stir-fried in a sweet, spicy, chili sauce.

The fried mixed rice with egg white and Chaozhou style preserved vegetables is lovely too. The vegetable has a nice sweetness to the savoury fried rice, which I found to be quite an apt combination.

The lunch set ends perfectly with the Ginkgo nuts, beancurd sweet soup and the Chinese petits fours.

🥢Man Wah
📍25/F, 5 Connaught Road, Central

文華午市套餐餐單 Man Wah Set Lunch Menu
1️⃣東星斑燒賣、黑松露野菌餃、原隻鮑魚雞粒盞Siu mai, spotted grouper
Mushroom dumpling, black truffle
Chicken tart, whole abalone
2️⃣足料老火湯 Selection of nourishing boiled soup
3️⃣大千珍寶蝦 Stir-fried prawn, dried chilli
4️⃣潮州老菜脯蛋白炒三色米 Fried mixed rice, egg white, Chaozhou style preserved vegetables
5️⃣福果腐竹糖水 Ginkgo nuts, beancurd sweet soup
6️⃣美點雙輝 Chinese petits fours

#MandarinOrientalHongKong #MO_HKG #MandarinOriental #ImAfan #HongKong #TheLuxeLifestyle #Manwah #staycationwithbrian
Siu mai, spotted grouper
Chinese petits fours
Siu mai, spotted grouper
Chinese petits fours
2022-08-21 2059 views
Staycation 有$800 dining credit, 所以黎朝聖一下🤩提供調味料有豉油、豆瓣醬、XO醬🥢黑椒和牛酥 (3粒) $168😋新鮮炸起熱辣辣, 酥皮超級鬆化, 同時食到有淡淡嘅咖喱味, 幾特別, 餡料有濃郁嘅黑椒味, 和牛肉質好軟焾, 整體比較濃味, 不過係濃而不鹹, 超好味👍🥢懷舊罐湯餃 $198😋真正傳統懷舊灌湯餃, 非常飽滿, 漲卜卜, 餃皮薄身, 湯汁鮮甜,饀料有帶子粒、蝦粒、瑤柱, 真正皮薄餡👍🥢帶子紅菜頭餃 (3粒) $118😋餃皮加左紅菜頭汁, 睇落非常吸睛, 餃皮唔算薄身, 不過煙韌彈牙好食, 餡料當然有鮮甜嘅帶子粒同清爽嘅紅菜頭粒, 味道清新鮮甜, 帶子同紅菜頭呢個配搭新奇得嚟都好夾👍🥢蟹肉菠菜餃 (3粒) $108😋餃皮薄身煙韌彈牙好食, 餡料充足, 蟹肉鮮甜, 菠菜清香, 整個配搭都好juicy👍🍨蛋白杏仁茶湯圓 $118杏仁茶幼滑清甜, 不過杏仁味比較淡口, 蛋白可能溶入湯裹面, 所以表面就見唔到, 湯圓係黑芝麻餡, 正正常常🍨雲裳無花果甘露 $148打卡賣相一流😍, 騰雲駕霧好有仙氣🤩, 其實佢同楊枝甘露大同小異, 只不過佢係將芒果轉左做

提供調味料有豉油、豆瓣醬、XO醬

🥢黑椒和牛酥 (3粒) $168😋

🥢懷舊罐湯餃 $198😋

🥢帶子紅菜頭餃 (3粒) $118😋

🥢蟹肉菠菜餃 (3粒) $108😋

🍨蛋白杏仁茶湯圓 $118

🍨雲裳無花果甘露 $148
打卡賣相一流😍, 騰雲駕霧好有仙氣🤩, 其實佢同楊枝甘露大同小異, 只不過佢係將芒果轉左做無花果, 而西米就轉左海藻珠珠, 食落都係清新可口, 唔算甜, 不過無花果味唔算突出, 反而唔知點解會食到士多啤梨味

最後奉送的美點雙輝
紅豆椰汁糕
質感Q彈, 椰汁味濃而不甜

合桃酥
鬆化及甜

我哋叫左鐵觀音, 茶錢每位$80

環境舒服, 檯與檯之間極有距離感, 服務到位貼心🥰

點心方面, 無論係色香味都確實真正做到米芝蓮級數, 做到濃而不鹹, 同時又可以發揮到原本食材嘅鮮味, 確實係我哋杯茶👍

魚堅總評
性價比 4.5👍
(以5👍為滿分)

Type of Meal
Lunch
  • 帶子紅菜頭餃
  • 黑椒和牛酥
2022-07-22 1000 views
傳說中的戈渣一直都好想試,終於見識到呢個所謂嘅失傳菜,今次唔係用海膽,而係時令松茸,好軟滑,味道濃厚,雖然碟都係有d油,但係好味嘅,只係唔太明點解講到佢好難整咁,可能係個稀杰度難掌握掛叉燒係堅好味!個人覺得好味過三星龍景軒,有焦香,肉質一流,淋滑但唔'梅',充滿肉汁,又唔會太甜,雖然438係有d貴,但值得一試完全唔掂呀鮑魚酥鮑魚冇鮮味,個撻一咬就散晒,跌到成碟都係,絕對不值一試真心覺得三星龍景軒嘅鮑魚雞粒酥係最好味的蟹肉炒米粉好!好!味!蟹肉新鮮,米粉炒得乾身一d都唔油,蛋炒到桂花一樣,必食!跟住揚枝甘露個friend - 無花果甘露用晒乾冰出晒煙咁係好嘅,有d新味道唔好成日都係揚枝甘露都係好嘅,但係又唔覺佢好有無花果味...第一次見到menu有會想試下囉,但唔會再試喇其他點心就一般啦
傳說中的戈渣

完全唔掂呀鮑魚酥
鮑魚冇鮮味,個撻一咬就散晒,跌到成碟都係,絕對不值一試
真心覺得三星龍景軒嘅鮑魚雞粒酥係最好味的

蟹肉炒米粉好!好!味!
蟹肉新鮮,米粉炒得乾身一d都唔油,蛋炒到桂花一樣,必食!

跟住揚枝甘露個friend - 無花果甘露

其他點心就一般啦
2022-07-20 912 views
今天和朋友來到中環文華東方酒店的文華廳,試吃了午市套餐,由頭盤到甜品,都充分體現水準。頭盤中最驚豔的反而是小青瓜,酸甜適中,刺激食慾,為之後的主菜鋪路;燉湯火候十足,靈芝帶甘但不會過苦,喝完感覺非常補身子;花膠配上濃湯,膠質沒有流失,湯的口感豐厚,不知不覺就吃完,湯也不剩;最讚的是蒸魚,陳村粉吸收魚的鮮味和冬菜的野味,每一口都是精華;最後的甜品配合乾冰戲劇化登場,無花果西米露非常獨特。優雅的環境加上出色的菜餚,實在是難忘的體驗。
燉湯火候十足,靈芝帶甘但不會過苦,喝完感覺非常補身子;
最後的甜品配合乾冰戲劇化登場,無花果西米露非常獨特。

優雅的環境加上出色的菜餚,實在是難忘的體驗。
今次試米芝蓮一星既文華廳🌟要讚下個芥蘭,除左個芥蘭外我覺得其他一般般📍鮑魚雞粒盞 2/5粒鮑魚吸哂啲調味,係幾好食配埋落d雞粒道做個咸甜點但鮑魚同舊撻係分開唔係痴實同埋我舊鮑魚比人戒開左,令整件撻不太美觀啲雞粒又淨係連埋鮑魚汁就咁放係個撻上面唔一啖食哂會有點麻煩同埋個牛油皮都做得一般個組合無乜特別,同麵包店啲雞批味道差不多,係多左粒鮑魚所以我食左粒鮑魚,撻就淨係食左一啖📍東星斑燒賣 1/5個東星斑味道好啖跟住個黑松露又有點腥同個燒賣完全唔match係個樣靚整體麻麻📍蟹肉波菜餃 3/5食唔到蟹味,比一大陣豬肉味蓋過可能加左啲豬肉整令蟹個口感唔夠突出但我有配埋佢個自家制xo醬一齊食xo醬就幾唔錯,所以整體口感合格📍松露脆皮蝦腸粉 3/5好足料,幾有層次感中間有層炸過,所以咬落幾香脆同滿足可惜上碟時個侍應未問過我就淋哂啲豉油上去令到個腸粉淋左所以試唔到完來既口感,有點小可惜可能因為炸過,食完一舊有點油膩,所以食一小舊岩岩好📍酥皮血燕蛋撻 2/5作為一個甜點,我覺得真係麻麻個撻啲蛋係幾滑但溫度偏涼,熱少少會好食啲然後血燕本身無味,配落蛋撻道依然無味個人認為轉鮮奶撻或用冰糖血燕會好食好多所以整體
今次試米芝蓮一星既文華廳🌟
要讚下個芥蘭,除左個芥蘭外我覺得其他一般般

📍鮑魚雞粒盞 2/5
粒鮑魚吸哂啲調味,係幾好食
配埋落d雞粒道做個咸甜點
但鮑魚同舊撻係分開唔係痴實
同埋我舊鮑魚比人戒開左,
令整件撻不太美觀
啲雞粒又淨係連埋鮑魚汁就咁放係個撻上面
唔一啖食哂會有點麻煩
同埋個牛油皮都做得一般
個組合無乜特別,同麵包店啲雞批味道差不多,係多左粒鮑魚
所以我食左粒鮑魚,撻就淨係食左一啖

📍東星斑燒賣 1/5
個東星斑味道好啖
跟住個黑松露又有點腥
同個燒賣完全唔match
係個樣靚
整體麻麻

📍蟹肉波菜餃 3/5
食唔到蟹味,比一大陣豬肉味蓋過
可能加左啲豬肉整
令蟹個口感唔夠突出
但我有配埋佢個自家制xo醬一齊食
xo醬就幾唔錯,所以整體口感合格

📍松露脆皮蝦腸粉 3/5
好足料,幾有層次感
中間有層炸過,所以咬落幾香脆同滿足
可惜上碟時個侍應未問過我就淋哂啲豉油上去
令到個腸粉淋左
所以試唔到完來既口感,有點小可惜
可能因為炸過,
食完一舊有點油膩,所以食一小舊岩岩好

📍酥皮血燕蛋撻 2/5
作為一個甜點,我覺得真係麻麻
個撻啲蛋係幾滑
但溫度偏涼,熱少少會好食啲
然後血燕本身無味,
配落蛋撻道依然無味
個人認為轉鮮奶撻或用冰糖血燕會好食好多
所以整體覺得一般般,
似係就咁一個蛋撻仔表面加左d無味既燕窩

📍桂花蟹肉炒米粉 3/5
蟹肉好足,整體口感不錯
雖然落左好多桂花,但食唔出桂花味,亦聞唔到桂花香
淨係聞到一陣油味😂
不過食落唔會勁油,油膩度同普通粉米粉口感差不多
係多左好多蟹肉咁解

📍薑糖酒炒芥蘭 5/5
用薑糖炒,真係炒得好好食

一啲都唔油,而且完全無苦味
但亦唔甜,平時食芥蘭我最驚啲餐廳為左炒得好食d然後落勁多糖
但今次唔苦之餘亦唔會甜
咬落去清脆多汁!超級好食!
原來個芥蘭先係世一

📍壽包 2/5
味道就係純粹普通壽包,無乜特別
但壽包size偏小,皮厚而且餡少
所以我都係食左少少餡就成舊無食

哩道好在環境偏靜,景色靚
好岩兩個人係道休閒地傾計

但服務方便,由於壺茶唔係擺自己枱面
個waitor又長期唔見人,
所以如果等佢斟係會長期缺水😂
食到後面我索性將壺茶擺我枱面自己斟

今次埋單約 $2600,茶位每人 $80
整體真係一般
如果哩個價錢,應該可以有更好的選擇
同埋文華下午茶比文華廳更出色

2022-06-26
$550 (Lunch)
2022-06-19 699 views
∩(´∀`∩)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈文華高質中菜初體驗🌟趁着假期同朋友去咗多年都榮獲米芝蓮一星既文華廳食午餐,自從裝修後環境比以往更優雅,靠窗座位仲可以觀賞到中環景色同海景✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜酥皮血燕蛋撻 (5/5)暫時係我同朋友食過最好食嘅酥皮蛋撻!撻皮層層分明,而且超酥化又脆又唔油膩,中間蛋漿唔會過老,超嫩口🤤上面既血燕係甜甜的,第一次食覺得幾特別😍而且份量都好多一啲都唔手軟┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜東星斑燒賣 (5/5)第一次食有魚肉既燒賣🤣燒賣皮係綠色加上東星斑既魚皮真係好吸晴魚肉既味都濃而且嫩口又彈牙睇得又食得既一款點心┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜三元及第 (4/5)呢個係有三款小點包括蝦餃,黑椒和牛酥,原隻鮑魚雞粒盞┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓎩 ˒˒蝦餃 (4.5/5)皮薄蝦肉好彈牙✨不得一提係一咬就爆汁😍𓎩 ˒˒黑椒和牛酥 (3/5)呢款係我最期待反而少失望了😢和牛無乜味,酥皮略為乾,不夠鬆化𓎩 ˒˒原隻鮑魚雞粒盞 (5/5)又係出色的撻皮🤩非常酥化 而且雞粒好入味肉質唔會太老!上面鮑魚仔都好食由於呢碟只有一件,但我地都回味無窮所以又
∩(´∀`∩)
文華高質中菜初體驗🌟

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜酥皮血燕蛋撻 (5/5)
暫時係我同朋友食過最好食嘅酥皮蛋撻!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜東星斑燒賣 (5/5)
魚肉既味都濃而且嫩口又彈牙
睇得又食得既一款點心

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜三元及第 (4/5)
呢個係有三款小點包括蝦餃,黑椒和牛酥,原隻鮑魚雞粒盞

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𓎩 ˒˒蝦餃 (4.5/5)
皮薄蝦肉好彈牙✨不得一提係一咬就爆汁😍
𓎩 ˒˒黑椒和牛酥 (3/5)
呢款係我最期待反而少失望了😢
和牛無乜味,酥皮略為乾,不夠鬆化
𓎩 ˒˒原隻鮑魚雞粒盞 (5/5)
由於呢碟只有一件,但我地都回味無窮所以又再嗌多碟🤣今次一人一件唔使爭 食完真係好滿足!
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜香烤扁皮鴨 二食 (5/5)
之前食開都係切好先上盤,呢度職員會係客人面前切鴨,仲會現場去除皮下脂肪🤣而職員都切得好快手!
呢度既扁皮鴨除咗有傳統食法,仲有新食法!

𓎩 ˒˒傳統食法
加入甜麵醬青瓜及京蔥包住鴨皮黎食,鴨皮香脆可口一啲油膩感都無😋非常出色
𓎩 ˒˒新食法
今次係加入甜酸醬蘿蔔哈密瓜包住鴨皮黎食🌟另外我再試下加左餐廳自家製嘅XO醬都幾夾😳而且好惹味
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜魚香茄子炆鴨粒 (5/5)
呢個食法好岩送飯✨因為太惹味了🤤廚師會將茄子同鴨肉切粒再煮,茄子軟硬適中鴨肉夠嫩口,兩者意外的夾,好有驚喜嘅一道菜呢

𐂐 ⠜美點雙輝
最後仲送左份甜品有椰汁黃豆糕同迷你蝴蝶酥🌟蝴蝶酥又幾脆口!不錯
┈┈┈
全新裝修嘅文華廳行深藍色調 以香檳金色襯托比起之前嘅大紅大紫多咗少少西式嘅感覺散嗌試咗幾款點心 叉燒同甜品 🤍懷舊灌湯餃($188) | Rating: 8/10之前都係食開浸湯嗰款😂傳統呢款好食好多!唔會浸到個皮淋曬灌湯餃講求皮薄 餡靚 湯鮮 呢個都做到湯汁澎湃 啖啖雞湯精華 餡料係爽彈嘅鮮蝦肉但扣分位就係佢只有蝦肉 食落少寡🤍蜜味西班牙黑豚肉叉燒($325) | Rating: 9/10食唔到咁多 可以同職員講要呢個細少少嘅size叉燒肥瘦恰到好處 脂香十足 肉質軟腍 外焦內嫩 肉本身帶橡果香 龍眼蜜再帶出肉香!🤍三元及第($148) | Rating: 8.8/10分別係筍尖鮮蝦餃 黑椒和牛酥 鮑魚雞粒盞蝦餃皮薄煙韌 蝦肉餡飽滿爽彈 應該係食過數一數二嘅蝦餃!和牛酥超級鬆化 黑椒牛味濃郁鮑魚酥牛油香重 撻皮鬆化 鮑魚彈牙易咬 但奈何個人始終唔識欣賞呢款點心 覺得口感唔match😂🤍雲裳無花果甘露($138) | Rating: 8.5/10上枱嘅乾冰效果好誇張😂等佢散到咁上下先影到主要食到士多啤梨味 無花果 海藻珠食落輕盈微甜 奶香但唔heavy!

全新裝修嘅文華廳行深藍色調 以香檳金色襯托

湯汁澎湃 啖啖雞湯精華 餡料係爽彈嘅鮮蝦肉
但扣分位就係佢只有蝦肉 食落少寡

食唔到咁多 可以同職員講要呢個細少少嘅size
叉燒肥瘦恰到好處 脂香十足 肉質軟腍 外焦內嫩
肉本身帶橡果香 龍眼蜜再帶出肉香!

🤍三元及第($148) | Rating: 8.8/10
分別係筍尖鮮蝦餃 黑椒和牛酥 鮑魚雞粒盞
蝦餃皮薄煙韌 蝦肉餡飽滿爽彈
應該係食過數一數二嘅蝦餃!
和牛酥超級鬆化 黑椒牛味濃郁
鮑魚酥牛油香重 撻皮鬆化 鮑魚彈牙易咬
但奈何個人始終唔識欣賞呢款點心 覺得口感唔match😂

上枱嘅乾冰效果好誇張😂等佢散到咁上下先影到
主要食到士多啤梨味 無花果 海藻珠
食落輕盈微甜 奶香但唔heavy!
$700 (Lunch)
  • 叉燒
  • 蝦餃
  • 雲裳無花果甘露
2022-05-07 3255 views
🇭🇰文華廳·文華我哋之前已經住過㗎啦 覺得勁舒服 所以前排見佢有promotion 買一間房送一間房 就算復活節連假都係$2400我哋就book咗同朋友仔一齊黎玩啦😎我哋個package係包一間皇后像廣場景觀有少少海景嘅房 一間最普通既城市景觀房 四位免費早餐 同埋$1000 dining credits 超抵😈😈不過間房同埋早餐我上次已經出過posts 大家可以撳入去 #rbystaycation 睇翻 今次主要就講我哋超期待嘅文華廳午餐🤩·因為我哋食嘅時候仲係限二人一檯 我哋同朋友仔要分兩張檯坐 所以相入邊嘅份量全部都係一半嘅姐 唔係得咁少既🙊😂😂·香烤片皮鴨(半隻) l 生菜片鴨崧 $688佢呢度個片皮鴨係好細心咁起曬所有肥膏 所以食落唔會好油膩 而且佢燒得好靚 鴨油好香 不過因為始終佢鴨油比較多 食一兩件已經好夠😏😈佢除咗傳統嘅甜醬同埋青瓜京蔥絲 仲有個甜酸汁蜜瓜同埋醃蘿蔔 呢個combo超級清爽 好解膩 我自己好鍾意🤤🤤之後佢個二食我哋就揀咗生菜片鴨崧 估唔到佢分量超多 佢總共係有六大舊 而且入面真係全部都係鴨肉粒 配埋少少臘味 炒得超惹味🦆🤤🤤·脆皮炸雞(半隻) $398之
🇭🇰文華廳
香烤片皮鴨(半隻) l 生菜片鴨崧 $688
香烤片皮鴨(半隻)

生菜片鴨崧
脆皮炸雞(半隻) $398
脆皮炸雞(半隻)

之後佢個脆皮炸雞都做得相當唔錯 佢個皮真係超脆 完全唔會油膩🐤而且佢嗰調味係專登做到冇咁鹹 可以比你自己再點淮鹽同埋檸檬汁 點晒兩樣加埋勁正 而且佢雞肉好嫩 不過我自己就覺得佢胸位會乾少少 最好食都係雞髀位😈😈
三元及第(筍尖鮮蝦餃、黑椒和牛酥、原隻鮑魚雞粒盞)$148
三元及第

之後佢呢度嘅點心雖然真係比較貴 但係真係做得好出色 尤其係佢三元及第係有曬佢最出名既點心 好值得試🤤佢個蝦餃我男朋友話係佢食過最好食嘅蝦餃 佢個蝦超大粒 好新鮮 而且入面仲係有汁既 食落好正🦐之後佢個和牛酥都唔錯 個和牛油脂好好 而且個外皮都真係好酥脆 不過我自己就覺得佢個調味有啲太濃🐮最後個鮑魚雞粒盞都好好食 佢個鮑魚口感好好 底部個撻都唔錯 成個啪入口勁正🤤🤤
帶子紅菜頭餃$108 l 酥皮血燕蛋撻$168 l 東星斑燒賣$148 l 黑松露野菌餃$98
酥皮血燕蛋撻

我地另外仲散嗌左啲點心 全部都好正 除咗個燒賣係有四粒之外 其他呢個價錢都係得三件既😌佢個帶子紅菜頭餃又係超級足料 入面超多蝦同帶子 口感好好😋之後個蛋撻勁濃蛋味 而且個酥皮超級酥 超級好味 不過呢個有血燕就比較貴 但係其實我地又唔係特別識食 可能嗌普通嘅蛋撻仲抵😈😈佢個東星斑燒賣入邊係真係好大舊魚 食落口感好好 之後個黑松露野菌餃質感同調味都好好 不過相對其他點心就冇咁特別啦🤣
#rbyeat #rby好去處 #rbystaycation
#rby中菜
#rby中環
📍中環干諾道中5號香港文華東方酒店25樓
$700 (Lunch)
香烤片皮鴨(半隻)
生菜片鴨崧
脆皮炸雞(半隻)
三元及第
酥皮血燕蛋撻
我24晚第一次同朋友在文華廰食晚飯順便為他慶祝生日🎂,這間中菜廳地方高貴坐得非常舒服,每位服務員態度非常超卓,來每道菜式都向我詳細介紹,令我非常窩心👍🏼👍🏼😘我當晚叫了幾道菜式各有特色,最令我大開眼界就係松茸榆茸黃茸燉雪蓮,上菜時居然係一套茶具,我初初以為入錯單,最後由服務員專業介紹原來係一味非常超鮮甜湯水,這種上菜方式非常有特色,真的要比個👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼,第二道菜係鮮蟹肉花膠海鮮酸辣羮,非常足料,鮮味無窮,甜品方面我最鍾意就係個椰汁糕,不太甜,椰汁味好濃,正!👍🏼,但可惜有一瓶鐵觀音要須要改進一下、菜無咩味😂😂茶唔夠熱😂😂,至於價錢方面本人覺得有點偏貴,希望洒店高層可以考慮在疫情下和經濟差環境下可以將價錢調低少少會比較好。
  • 叉燒
武肺放監之後,就去左文華廳飲茶 個日wkend好好彩有得walkin,應該對比天龍軒/龍景軒易d有位新裝修主色為藍色 同一般5星級中菜廳吾同 整體感覺賞心悅目 連埋海景坐係度飲茶非常舒服好少覺得餐廳裝修好靚 但我願意為左呢樣再黎!我地order左香片茶 的確比一般茶樓更香 個人更加鍾意Pacific Place天一酒樓既茶食物就文華更出色 我地order左5樣野:三元及弟 - $148/pp 蝦餃正常 和牛酥夠鬆化 好好食 鮑魚雞粒盞足料而且好香蛋奶味 會encore伊比利亞火腿燒餅 - $148 我地都係鍾意就咁食iberico ham多d 酥皮蛋撻 - $108 蛋撻係飲茶必叫 蛋香味重 口感鬆化 會encoreXO醬珍寶蝦乾煎腸粉 - $168 係真係有4條正常size蝦乾鋪係腸粉上面 個人覺得太辣同吾夠脆 但都好食香蔥蟹肉帶子燴絲苗 - $188/pp 好足料 上面鋪左caviar 好多蟹肉圍住蔥油飯 雖然蔥油味比caviar蓋過 但整體黎講都好好食 會encoreService吾錯 但吾會成日幫手斟茶😂Overall:Taste - 7.5/10Service - 8/10
武肺放監之後,就去左文華廳飲茶
好少覺得餐廳裝修好靚 但我願意為左呢樣再黎!
食物就文華更出色 我地order左5樣野:

Service - 8/10
Environment - 9/10
Booking - Online/phone
2022-03-27 971 views
我已兩年沒有去文華廳, 我終於訂了檯, 我叫了普洱茶, 訂了三樣點心。1。) 蝦餃 ($54, 兩粒)(幾好)2。) 燒賣  ($54)(幾好)3。) 蛋白瑤柱炒飯 ($128)(一般, 一舊飯量(小份量)(很貴)4。) 普洱 (十年普洱 $80)總共要港幣: 347 (有點貴)環境好。 很靜

1。) 蝦餃 ($54, 兩粒)(幾好)
2。) 燒賣  ($54)(幾好)
4。) 普洱 (十年普洱 $80)

總共要港幣: 347 (有點貴)

環境好。 很靜
蝦餃
Other Info. : 外在環境很好, 可看九龍半島及中環景觀。 我上次是和媽媽, 大姊, 二姊一齊去。 但今次媽媽, 大姊已不在。  我最遺憾是, 沒有和父親大人一起去過。我好內疚, 沒法盡一點孝心。大家襯雙親在,快盡孝道。
2022-03-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
蝦餃
  • 1。)蝦餃   2。)燒賣
2022-03-07 2119 views
✨食物服務環境都一流✨.多年榮獲米芝蓮一星嘅文華廳,自 1968 年以來,一直憑藉精美嘅粵菜讓客人稱心如意❤️ 上年年頭裝修後,耳目一新嘅室內環境比以往多咗種優雅感;餐廳設於 25 樓,往外看則除咗有城市境外,都睇到少少海景~最近男朋友趁住我生日帶我黎食生日飯,一試果然名不虛傳٩(ˊᗜˋ*)و.▫️香烤片皮鴨 半隻 $688有別於一般地方食到嘅片皮鴨,職員會係你面前切下鴨皮,仲會去除皮下脂肪,令鴨皮香脆而不膩🥰至於餅皮亦夠薄物及柔韌!.除咗有傳統嘅片皮鴨餡料外(甜麵醬、青瓜、京蒽),文華仲預備咗另一種食法——用餅皮包住甜酸醬、蘿蔔、哈密瓜及鴨皮黎食✨呢種食法都係第一次食,又幾fresh,仲意想唔到咁夾,雖然我個人比較傳統,鍾意傳統餡料多啲~但呢個創新食法令我好impressive!.二食:魚香茄子炆鴨粒至於二食非常惹味,我哋選擇咗將鴨肉會煮成魚香茄子炆鴨粒,魚香茄子味道鮮美及軟潤香,鮮咸適口;鴨肉食起上黎有少少似豬肉,配上魚香茄子毫無遺和感,真心好好食,食落非常好送飯😋.▫️ 原隻鮑魚雞粒盞 三件$188暫時係我食過最正嘅鮑魚雞粒盞❤️鮑魚口滑嫰有嚼勁,雞粒亦入味,再配上香脆酥皮撻,好好食(≧
✨食物服務環境都一流✨
▫️香烤片皮鴨 半隻 $688
香烤片皮鴨

但呢個創新食法令我好impressive!

二食:魚香茄子炆鴨粒
魚香茄子炆鴨粒

▫️ 原隻鮑魚雞粒盞 三件$188
原隻鮑魚雞粒盞

暫時係我食過最正嘅鮑魚雞粒盞❤️鮑魚口滑嫰有嚼勁,雞粒亦入味,再配上香脆酥皮撻,好好食(≧◡≦)
▫️ 南翔小籠包 三件$108
南翔小籠包

湯汁豐富鮮美,肉餡滑嫩適口,食落一啲都唔膩口🥰餅皮更加難得地又薄又柔韌之餘不失鬆軟♡
▫️ 西班牙黑豚肉叉燒腸粉 $188
西班牙黑豚肉叉燒腸粉

我自己覺得唔錯幾好食,而男朋友話覺得冇咩特別
▫️壽包、桂花糕、蝴蝶酥

估唔到桂花糕原來可以咁好食!賣相晶瑩剔透,口感水嫰幼滑,食落充滿桂花清香及杞子甘甜,個種清甜絕對唔係死甜💕蝴蝶酥亦非常酥脆,係我食過數一數二好食嘅蝴蝶酥♥︎而壽包則冇咩特別
✨另外佢仲有啲醬比我哋點黎食,個XO醬都好正
;至於茶方便,我哋叫咗普洱,我哋都覺得杯茶好香☕️

@fibee3b
南翔小籠包
西班牙黑豚肉叉燒腸粉
  • 片皮鴨
  • 桂花糕
人生第一次成功食完大閘蟹可以砌番出嚟,值得出個 post 表揚一吓自己,都要用具齊全及冇壓力下先做得到嘅!文華廳這個月的大閘蟹套餐,用足六両的太湖大閘蟹,真心讚賞,膏多是應該的,反而肉質非常鮮甜予我最大驚喜,記憶中沒有吃過這樣甜的大閘蟹肉。 今晚嘅大閘蟹菜單,三款點心、蟹粉魚肚、松茸湯、魚湯烏冬及充滿仙氣的甜品等皆水準之上。 用 HSBC Premier Card 找數,買一送一,真超值。 文華晚宴餐單-每位$1688蜜汁西班牙黑豚肉叉燒、蔥油海蜇頭、蟹粉千層酥相信找來最靚的梅頭肉做叉燒,少少燶邊,見不到脂肪,但肉質腍軟,纖維細緻,蜜汁甜而不膩又入味。 海蜇頭極爽,配蔥油提味合拍。 期待的第一款蟹粉菜式,千層酥外型精緻,蘸薑米醋吃,咬開見內藏蟹粉份量不少,但酥餅的香酥蓋過了蟹粉的豐腴,變成可有可無,我認為沒必要用蟹粉。 松茸海螺燉雞湯湯清沒有半點油,味道清甜醇厚富層次,松茸、海螺及雞之精華盡在,十分美味。 清蒸太湖大閘蟹(六両蟹公)吃過方知原來太湖大閘蟹有多好,世上不只有陽澄湖才優質;此外,六両重才是令人吃得滿足的體積。 雖說蒸蟹在家自煮不難,但文華能夠攞到靚貨,我沒有門路做不到,而且

文華晚宴餐單-每位$1688

蜜汁西班牙黑豚肉叉燒
蔥油海蜇頭
海蜇頭極爽,配蔥油提味合拍。

松茸海螺燉雞湯
清蒸太湖大閘蟹(六両蟹公)
六両的太湖大閘蟹
雖說蒸蟹在家自煮不難,但文華能夠攞到靚貨,我沒有門路做不到,而且用具齊全,吃得優閒,方才有興致把吃完的殻砌返個樣出來。

蟹粉扒魚肚
新鮮蟹粉濃郁甘香、與味淡但強口感的魚肚是理想配搭。

蟹粉扒魚肚
魚肚切得齊整成四方形,透徹脹卜,吸汁力強,蟹肉蟹黃比例完美的蟹粉豐腴獨特,塗在魚肚片上吃,非常合拍。
魚湯稻庭烏冬
據說文華的魚湯,只用星班並無雜魚,怪不得湯頭不只濃厚而且香醇;
魚湯稻庭烏冬
烏冬柔韌有力,班片鮮甜厚肉,這個烏冬十分美味。
老姜番薯湯圓糖水拼滋補棗皇糕
老姜番薯湯圓糖水拼滋補棗皇糕
包裝花上心思果然成功得分,堂前做出乾冰霧化之境令人百看不厭,令任何食物皆升價多倍。

老姜番薯湯圓糖水
充滿仙氣的番薯湯圓糖水製作細心精緻,兩粒球型番薯一黃一深褐,配合兩粒白雪湯圓,食味符合期望。

棗皇糕黏黏軟軟,輕輕的甜度是適中的。

服務及出菜有序,員工禮貌友善但欠殷勤。

大裝修之後首次到,也許因為環境暗淡,沒有對朋友投訴的藍色主調反感,倚窗而坐,視線放在開陽怡人景色中。

往年沒有特別留意 HSBC Premier Card 買一送一指定套餐的優惠,因為多數必須吃最貴的套餐,而中餐館往往添加鮑參翅肚其中一兩款貴價菜提升單價,作為精明的消費者,我反而覺得試小菜才見真章。

不過文華廳大裝修之後未來過,而且今年如着了魔般、愈難訂位的餐廳愈想去,這晚終於成行。

2021-11-04
蜜汁西班牙黑豚肉叉燒
老姜番薯湯圓糖水
呢間餐廳由掌廚40多年經驗嘅行政總廚黃永強師傅主理,連續多年獲頒米芝蓮一星殊榮🎖自 1968 年提供一系列精緻傳統粤菜同冷門失傳嘅珍饈美饌,搭配各式各樣茗茶同酒品🍴💗黑魚籽牛肝菌燒賣 ($54/ 2件)餡料用上豬肉、鮮蝦同冬菇粒,口感爽滑鮮嫩,以黑魚籽點綴,但牛肝菌略嫌唔夠突出🦐💗帶子紅菜頭餃 ($72/ 2件)餃皮加入紅菜頭汁搓成,口感薄身煙韌,包住鮮美嘅帶子粒同清爽嘅紅菜頭粒,味道清淡樸素🥟💗原隻鮑魚雞粒盞 ($126/ 2件)牛油撻皮香脆酥化,盛載雞粒增加層次。面頭嘅鮑魚細心一分為三,炆得軟腍爽彈,蠔皇鮑汁咸鮮濃厚🥧💗津絲乾煏鮮蟹鉗 ($468)蟹鉗大隻肉厚,結實鮮甜。粉絲加入蟹水、鮮蟹肉同茨汁一齊煮至收乾,口感幼滑入味,絲絲分明,加入適量薑蓉同蔥花提鮮🦀💗香烤片皮鴨 ($688/ 半隻)師傅先切下「鴨皮」,去走皮下脂肪,口感酥脆而不膩,鴨油甘香滿溢。即蒸餅皮薄身柔韌,將鴨皮包進,配合兩種唔同食法:1️⃣加入甜麵醬、大蔥絲、青瓜條捲起,味道傳統經典,醬濃惹味2️⃣加入酸梅醬、哈蜜瓜條,紫蘿蔔條捲起,味道酸甜清新,有助減膩💗蠔皇鮮菇炒鴨肉 (二食)鴨肉肉質嫩滑纖細,肉味濃郁。加入爽口嘅鮮草
💗黑魚籽牛肝菌燒賣 ($54/ 2件)
黑魚籽牛肝菌燒賣

💗帶子紅菜頭餃 ($72/ 2件)
帶子紅菜頭餃

💗原隻鮑魚雞粒盞 ($126/ 2件)
原隻鮑魚雞粒盞

💗津絲乾煏鮮蟹鉗 ($468)
津絲乾煏鮮蟹鉗

💗香烤片皮鴨 ($688/ 半隻)
香烤片皮鴨

💗蠔皇鮮菇炒鴨肉 (二食)
鴨肉肉質嫩滑纖細,肉味濃郁。加入爽口嘅鮮草菇、韮黃同蠔油醬汁爆炒,食落豐富惹味,醬香濃稠,再以軟嫩清甜嘅菜遠作襯托🦆
蠔皇鮮菇炒鴨肉

💗美點雙輝
紅豆椰汁糕質感Q彈,椰汁甜而不膩,粒粒紅豆增加口感🍮;合桃酥香酥鬆化,香甜可口🥠
美點雙輝

💗蛋白杏仁茶湯丸 ($108)
杏仁茶香純順滑,蛋白完美溶入。湯圓軟糯煙韌,黑芝麻餡香濃流沙🥚
💗遠年陳皮紅豆沙 ($108)
紅豆沙稠密厚身,因為過程中將紅豆衣撈起研碎再繼續煮,所以特別起沙,陳皮絲回甘餘韻揮之不去🍲
中式糖水
2021-11-22