Restaurant: Leisurely Veggie
Info:

2023-11-08 23 views
平時出街食飯都大魚大肉,間唔中都要食清啲,呢間素菜餐廳同以往傳統既唔同,菜式選擇多元化,有中式、泰式、西式等,一定有一款岩食!晚市套餐 $268前菜有泰式香茅金柚鮮果沙律,沙律有菠蘿、車厘茄、金柚,入口香甜清爽!另外奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾,加左奇亞籽,口感Q軟,不錯!手卷揀左香芒牛油果苜蓿芽手卷,苜蓿芽都係第一次食,味道清脆,配埋香甜芒果同牛油果,感覺比較健康。茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯材料豐富,估唔到無肉既湯都可以好清甜滋潤!黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷黑松露香濃,意大利飯入面有大量野菌、車厘茄、黃瓜、蘆筍,口感層次豐富,腐皮卷香脆,外型好似雞鎚。泰式素大哈炒金邊粉 $138另外叫左泰式金邊粉,份量好多,味道酸甜,唔食得辣仲可以走辣!配埋2隻素蝦都幾似平時泰式餐廳食開既味道,而且仲無咁油膩。椰香紫薯千層班㦸(+$28)每層班戟都有濃厚椰子忌廉,入口香濃帶有淡淡紫薯味,好味雖然係素菜餐廳,但感覺唔似食緊素,而且仲有好多菜式選擇,好有驚喜!

晚市套餐 $268

茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
材料豐富,估唔到無肉既湯都可以好清甜滋潤!

黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷

泰式素大哈炒金邊粉 $138

椰香紫薯千層班㦸(+$28)
每層班戟都有濃厚椰子忌廉,入口香濃帶有淡淡紫薯味,好味

2023-11-07 30 views
・ 晚市套餐 ($258) ▸ 前菜🥗前菜有兩款: 泰式香茅金柚鮮果沙律 和 奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾🍎 很豐富,也很健康! 沙律的配色很特別,讓人食慾大增☺️ 酸酸甜甜的很開胃❤️ 店舖也毫不吝嗇,前菜份量已經很多,款式又特別,值得讚賞💪🏻 ▸ 手卷有2款選擇,我們選了香芒牛油果苜蓿芽手卷,店員建議我們先吃手卷,因為手卷外的紫菜真的很脆✨ 手卷裏面是很多的苜蓿芽,味道清新🌿 面頭的香芒牛油果也很滋味,又大份😍  ▸ 湯品也有2款選擇,我們各選了一碗西湯一碗中湯,西湯是牛肝菌桃膠忌廉濃湯,很特别,因為有桃膠,湯十分濃郁,也有很濃的牛肝菌味道!中湯是茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯,十分滋潤,適合女性飲用,也很足料👍🏻👍🏻 ▸ 主菜: 牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵千層闊麵表面鋪滿了牛油果和濃厚的芝士,中間夾住數層千層闊麵,香脆的藜麥及酸酸甜甜的蕃茄醬,底層更是飽滿的芋頭,栗子和蕃薯。一口吃下去有多重層次,煙靭的千層麵,綿密的牛油果,爽脆的栗子。令人滿足 ▸ 甜品: 榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕 (+$5)乳酪蛋糕味道十分香濃,每一口都是濃厚的乳酪味。蛋糕亦十分creamy,不像平常吃的new york 芝士蛋

・ 晚市套餐 ($258)
 ▸ 前菜🥗

▸ 手卷

▸ 湯品

▸ 主菜: 牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵

▸ 甜品: 榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕 (+$5)
乳酪蛋糕味道十分香濃,每一口都是濃厚的乳酪味。蛋糕亦十分creamy,不像平常吃的new york 芝士蛋糕硬崩崩的。配上榛子海鹽焦糖更為蛋糕添加多種風味,令乳酪
味昇華

▸ 加配飲品: 香脆五榖杏仁牛乳 (+$15)
有別於平常在茶餐廳喝到的杏仁霜,它更加添了杏仁奶,令飲品十分濃郁。另外加上香脆的五穀令口味不會很單一

・ 晚市套餐 ($268)
 ▸ 前菜

▸ 手卷

▸ 湯品

▸ 主菜: 泰式素辣肉碎飯 配 迷你泰式拼盤
令人大吃一驚的主菜!肉完全吃不出是素的,素辣肉碎咸香辣,很好下飯🍚 把半熟蛋和白飯混合,更好吃了😆 迷你泰式拼盤一點都不迷你,一塊素炸餅、兩串素雞丸、兩串素春卷,很好吃❤️ 吃不出是素,甚至比真肉更好吃✨

▸ 甜品: 紫脆金迷 (+$38)
很值得加錢的甜品!健康足料又好吃😘 是香芋雪糕,中間有白玉丸子、奇亞籽,表面有鮮奶油、香脆酥皮、各款水果😍 很多配料,很值得叫😚😚

初一十五茹素多時既n_cc 偶爾都會同友人四出尋找素食不論是中菜印度菜又或是西式 各有特色最近友人介紹試試呢間樓上新派素食 雅 ‧悠蔬食餐廳位於尖沙咀 交通便利易搵樓上舖 環境清雅幽靜 少了點繁囂以白色同紫色作為舖面主要色調帶點少女感覺之餘亦不失歐陸型格風格除左三兩朋友小型聚會 仲可以一家大細來個家族聚會望望餐牌 除左套餐仲有不同單點素食 選擇可真不少哦前菜有 泰式香矛金柚鮮果沙律 同 四喜烤夫鮮果金柚味道清甜 沙律口感清新四喜烤夫係經典涼菜 鹹中帶甜 味道濃郁香芒牛油果苜蓿芽手卷香芒既清甜 拼上牛油果既濃郁奶油口感再撞上苜蓿芽既脆嫩 整體口感清新爽口周打黃耳桃膠忌廉濃湯質感濃稠 用料十足味道帶香濃奶油味 濃而不鹹 飲落口感豐富細滑白松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵上枱香氣四溢 外層焗至金黃色 賣相十分不俗切開內裡 大有睇頭 餡料豐富有南瓜紫薯蘆筍仲有鮮豆包味道是偏向濃郁但又不會太重口味口感豐富之餘仲層次十足 非常滋味小食拼盤雖然是油炸食物 不過食落零油膩感泰式如餅 貌似仿魚餅 質感有點單薄 略嫌欠缺一點厚度腐皮卷 入口香酥可口 質感爽脆沙嗲串燒 不論神態同形態都極似 味道亦有一點
初一十五茹素多時既n_cc 偶爾都會同友人四出尋找素食

小食拼盤

雖然是油炸食物 不過食落零油膩感
泰式如餅 貌似仿魚餅 質感有點單薄 略嫌欠缺一點厚度
腐皮卷 入口香酥可口 質感爽脆
沙嗲串燒 不論神態同形態都極似 味道亦有一點像真 好有質感同口感
酥炸蒟蒻 仿尤魚圈 味道清淡出奇地可口味好
吉列牛油果 帶點奶油creamy口感 內裡拼上紫菜 味道鹹香

桂花蜜汁素叉燒

最後以泰式奶茶千層蛋糕作結
蛋糕入口creamy 奶油質感味道亦不會太甜
每一口充斥著淡淡奶茶香 令人意外驚喜
2023-10-29 26 views
友人是素食主義者,今晚由她帶我去品嚐精緻健康素食,很期待。餐廳以紫色作主調,環境清雅又浪漫,座位舒適,令人心情輕鬆。晚市套餐包前菜兩款,手卷,湯品,自選主菜和甜品,價錢由258至268不等。🔶️前菜🔸️ 泰式香茅甘油鮮果沙律 ~有花生,車厘茄,菠蘿 ,柚子沙律菜,配香 芧蓉,好fresh!🔸️ 奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾 ~ 蘋果爽脆,另外有紫薯, 奇亞籽,薯仔和 莓乾,不錯。🔶️手卷🔸️ 香芒牛油果苜蓿芽手卷 ~ 紫菜十分香脆,配牛油果,芒果 ,苜蓿芽,加 上沙律醬,很美味。🔶️湯品🔸️ 茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯 ~ 湯料十分豐富,有茶樹菇,竹笙,黃耳,百合 百合, 杞子和龍眼肉,很鮮甜可口。🔶️主菜🔸️羊肚菌黃耳蘿蔔炆素腩煲配羽衣甘藍菜飯$268 ~ 有羊肚菌,黃耳,蘿蔔 ,青紅黃椒,芹蒜, 黃耳爽口,蘿蔔炆得好腍,素腩很入味。 炒飯炒得很乾身,配羽衣甘藍和芝麻碎,又 健康,又美味。🔸️ 西西里鮮茄野菜燴扁意粉配香烤大啡
友人是素食主義者,今晚由她帶我去品嚐精緻健康素食,很期待。

餐廳以紫色作主調,環境清雅又浪漫,座位舒適,
令人心情輕鬆。

晚市套餐包前菜兩款,手卷,湯品,自選主菜和
甜品,價錢由258至268不等。

🔶️前菜

🔸️ 泰式香茅甘油鮮果沙律
~有花生,車厘茄,菠蘿 ,柚子沙律菜,配香
芧蓉,好fresh!

🔸️ 奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾
~ 蘋果爽脆,另外有紫薯, 奇亞籽,薯仔和
莓乾,不錯。

🔶️手卷

🔸️ 香芒牛油果苜蓿芽手卷
~ 紫菜十分香脆,配牛油果,芒果 ,苜蓿芽,加
上沙律醬,很美味。

🔶️湯品

🔸️ 茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
~ 湯料十分豐富,有茶樹菇,竹笙,黃耳,百合
百合, 杞子和龍眼肉,很鮮甜可口。

🔶️主菜

🔸️羊肚菌黃耳蘿蔔炆素腩煲配羽衣甘藍菜飯$268
~ 有羊肚菌,黃耳,蘿蔔 ,青紅黃椒,芹蒜,
黃耳爽口,蘿蔔炆得好腍,素腩很入味。

炒飯炒得很乾身,配羽衣甘藍和芝麻碎,又
健康,又美味。

🔸️ 西西里鮮茄野菜燴扁意粉配香烤大啡菇$258
~ 除了有一個厚肉多汁的大啡菇外,配料還有雜
菇, 車厘茄,洋蔥,青瓜絲,沙律菜,翠玉瓜
和蘆筍,配鮮茄醬,又開胃又惹味。

🔶️甜品

🔸️ 椰汁南瓜糕~ 口感軟軟糯糯,南瓜的甜味很香
甜,好好味!

2023-10-09
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
2023-10-28 30 views
食得肉多,換口味,就試尖嘴一間素食餐廳。這家餐廳用紫色和白色主題,環境舒適。同友人點了三道菜品:紅菜頭蘋果合桃沙律、小食拼盤和黑松露海鮮炒飯。紅菜頭蘋果合桃沙律,紅菜頭、新鮮蘋果和香脆合桃為主要配料。紅菜頭的甜味與蘋果的清爽完美結合,而合桃的香氣提供了令人驚喜的口感。小食拼盤,起初以為自己點左泰國小食拼盤,真的好像。拼盤上有串燒、炸洋蔥圈,支竹卷、蔬菜煎餅,各樣都外酥內軟不會乾黑松露海鮮炒飯這道菜以素食代替傳統的海鮮配料,但依然保持了食材的新鮮和美味。炒飯的質地松軟,散發著迷人的黑松露香氣,令人不禁食指大動。素食代替的海鮮成分看起來與真正的海鮮如出一轍,給人一種驚喜的感覺。這道炒飯均勻的味道和豐富的口感使我完全忘記它是素食。總結而言,擺盤靚,環境舒適,食物有新意美味。

黑松露海鮮炒飯

總結而言,擺盤靚,環境舒適,食物有新意美味。
2023-10-27 18 views
朋友是素食者,介紹我來尖沙咀這間《雅悠疏食》,說知我喜歡「相機食先」,帶我來試吓。餐廳裝修很漂亮,紫白色系列很吸引;座位寬敞,給人舒適乾淨的感覺,很適合和女性朋友來聊天敘舊。我們點了2個晩市套餐,有齊湯、前菜、手卷、主食及甜品,非常豐富。當中特別令我回味的是香芒牛油果苜蓿芽手卷,職員細心地提醒我們儘快吃,以免紫菜變腍。果然一口咬落去的苜蓿芽加上紫菜十分爽脆,配以芒果及牛油果非常清新!而湯品方面也見出色,茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯,茶樹菇味香濃,這個燉湯滋潤度很高。主菜點了黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷,腐皮卷造型狀似雞鎚,當中有支雪條棒應該就是模仿雞鎚骨吧!意大利飯亦是水準之上,很好吃。西西里鮮茄野菜燴扁意粉配香烤大啡菇,意粉味道酸酸甜甜好開胃,大啡菇不會焗到很乾,非常搭配。最後連甜品也有驚喜,椰汁南瓜糕煙煙韌韌,不太甜暖暖的很好吃,而榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕,可媲美五星級酒店的蛋糕呢!朋友果然沒有介紹錯!

2023-10-25 26 views
近來外出用膳太多,令腸胃負擔也大了。今晚一於清清腸胃,來個素食夜。位於尖沙咀的雅·悠蔬食,整間餐廳以紫色為主調,配合牆上的壁畫,給人簡潔柔和的感覺。食物方面,我點了一個晚市套餐及單點了一份招牌主菜。晚市套餐包括:前菜1) 泰式香茅金柚鮮果沙律~菠蘿配金柚,開胃又清新。前菜2) 奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾~蘋果爽脆,紫薯及薯仔則又粉又淋,兩者形成特別的強烈對比。手卷) 香芒牛油果苜蓿芽手卷~軟殼蟹手卷吃得多,間中吃一次素食手卷感覺特別健康。包着芒果及牛油果的紫菜更非常脆口,一點也不淋。湯品) 茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯~湯料足,湯頭清甜無味精,夠滋潤。主菜) 紅咖哩藜麥野菜燴猴菇配印度煎餅及珍珠糙米飯~煎餅煎得香口,不燶亦不油膩。紅咖哩微辣帶甜,非常惹味,煎餅及糙米飯蘸咖哩吃,滋味無窮。甜品) 椰香紫薯千層班㦸~紫薯班㦸又香又滑,充滿紫薯香。散點招牌菜) 素瑤柱桂花賽螃蟹素翅~素翅爽甜,粗芽菜有咬口。整晚的素菜創新又美味,值得一試。
前菜1) 泰式香茅金柚鮮果沙律~菠蘿配金柚,開胃又清新。
甜品) 椰香紫薯千層班㦸~紫薯班㦸又香又滑,充滿紫薯香。
整晚的素菜創新又美味,值得一試。
2023-10-22 1782 views
成日出街食嘢間中都要食得健康啲所以今次就揀咗一間素食餐廳去試吓同朋友每人叫咗一個晚市套餐個套餐真係好豐富架首先有前菜兩款泰式香茅金柚鮮果沙律奇亞籽柴薯蘋果薯仔伴莓乾沙律真係幾好食😋好清新 用料又新鮮然後有手卷可以揀其中一款蘆筍素香鬆苜宿芽手卷香芒牛油果苜蓿芽手卷苜宿芽幾得意原來係好似有新嘅芽菜仔咁嘅好有草青的味道 好特別個手卷嘅紫菜仲係脆卜卜㗎啲餡料都好豐富因為個手卷係即時整出嚟所以店員提醒一上枱就食咗先湯品亦都係2選一個人都係比較鍾意中式糖水茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯個湯水好清潤係熱辣辣咁燉出嚟到主菜了 牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵 $258個千層闊麵用料好豐富好飽肚有齊唔同種類嘅蔬菜類真係好健康黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配 香脆腐皮卷 $268意大利飯嘅黑松露味好出有大量嘅野菌仲配上一個炸到脆卜卜嘅腐皮卷好好味😋仲有自選甜品椰汁南瓜糕(2件)椰汁南瓜糕係熱辣辣㗎好軟糯榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕 加$5乳酪蛋糕 份量適中 好Creamy 再加每杯$10可以有餐飲荔枝檸檬蘆薈冰茶檸檬茶以咁嘅價錢其實真係好抵食呀好滿足
成日出街食嘢

仲配上一個炸到脆卜卜嘅腐皮卷
好好味😋
黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配 香脆腐皮卷

仲有自選甜品
椰汁南瓜糕(2件)
椰汁南瓜糕係熱辣辣㗎

好滿足
蘆筍素香鬆苜宿芽手卷/香芒牛油果苜蓿芽手卷
黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配 香脆腐皮卷
2023-10-19 1270 views
我本身對素菜並不太熱衷,總是覺得又油又粗糙,可是今日隨朋友吃了一餐充滿驚喜的素菜午餐,原來素菜都可以精緻好味道,即時對食齋改觀。*我想主要原因是餐廳並不用外面現成加工的合成肉,而是自製素肉和醬汁,例如日式鰻魚、泰式沙嗲或港式叉燒都是廚師們的心血,這點令我相當欣賞。*餐廳在樓上,裝修雅緻,淡紫色的主調和明亮光線令人心情開朗。*午市套餐有A至I六個選項,包飲品,可升級;加前菜和湯只需十元,甜品另外加錢。*****黑椒吉列猴菇芝士焗黃金蛋炒飯($98)泰式炒粉絲配香脆腐皮卷($88)鮮茄甘筍香芋濃湯配香脆法包(+$10)粉葛陳皮赤小豆湯配水梨扁頭藜麥沙律(+$10)椰汁南瓜糕(+$18)鮮磨香滑腰果露(+$20)檸檬蜂蜜($0)鹹柑橘蜜($0)*****猴菇加粉漿炸過,口感似吉列雞肉。焗飯表面有芝士,醬汁是羅宋湯味。熱辣辣加上黑椒的微辣,好開胃。泰式粉絲超級多配料:炸豆腐粒、雜菌、芽菜、番茄…粉絲索曬味,非常入味好食。腐皮卷包成小雞髀一樣,很香脆。咬落去,咦!有「骨」落地的?好搞笑。大家來試下就知是什麼。中湯西湯都清甜好飲,兩杯熱飲也夠濃夠味。椰汁南瓜糕是暖的,不是用魚膠粉Q彈那種,反而是粉
餐廳在樓上,裝修雅緻,淡紫色的主調和明亮光線令人心情開朗。

*****
黑椒吉列猴菇芝士焗黃金蛋炒飯($98)
泰式炒粉絲配香脆腐皮卷($88)
鮮茄甘筍香芋濃湯配香脆法包(+$10)
粉葛陳皮赤小豆湯配水梨扁頭藜麥沙律(+$10)
椰汁南瓜糕(+$18)
鮮磨香滑腰果露(+$20)
檸檬蜂蜜($0)
鹹柑橘蜜($0)
*****
猴菇加粉漿炸過,口感似吉列雞肉。
焗飯表面有芝士,醬汁是羅宋湯味。
熱辣辣加上黑椒的微辣,好開胃。

泰式粉絲超級多配料:炸豆腐粒、雜菌、芽菜、番茄…
粉絲索曬味,非常入味好食。
腐皮卷包成小雞髀一樣,很香脆。
咬落去,咦!有「骨」落地的?好搞笑。
大家來試下就知是什麼。
泰式炒粉絲配香脆腐皮卷

中湯西湯都清甜好飲,兩杯熱飲也夠濃夠味。
椰汁南瓜糕是暖的,不是用魚膠粉Q彈那種,
反而是粉粉的口感,較似傳統糕點。
腰果露更是熱辣辣,香氣撲鼻,口感幼滑。
2023-10-19
$134 (Lunch)
泰式炒粉絲配香脆腐皮卷
2023-10-18 17 views
位於尖沙咀的新派素食餐廳,主調以紫色為主,帶點公主感覺,有別於一般的素食餐廳,餐牌選擇多款及新潮,有不同國家的菜式,如泰國菜式、意大利薄餅、印度咖喱煎餅、中式甜品等等。散點菜式:素瑤柱桂花賽螃蟹素翅材料有豆芽菜、蛋白、素火腿、素瑤柱等,豆芽菜爽口,味道鮮味,且十分下飯。飯麵:泰式素大哈炒金邊粉金邊粉味道酸甜,微微帶辣,較為開胃。麵條彈牙,有口感。其他配料還有雞蛋、豆乾、豆芽、野菌等,上面以兩隻天婦羅炸素蝦點綴,不過炸得有點乾硬。飯麵:黑松露素海鮮炒飯炒飯粒粒分明,炒得有鑊氣,充滿濃烈的黑松露味道,配上素海鮮,材料豐富。
位於尖沙咀的新派素食餐廳,
主調以紫色為主,帶點公主感覺,
散點菜式:素瑤柱桂花賽螃蟹素翅

飯麵:泰式素大哈炒金邊粉

上面以兩隻天婦羅炸素蝦點綴,不過炸得有點乾硬。
飯麵:黑松露素海鮮炒飯

炒飯粒粒分明,炒得有鑊氣,
充滿濃烈的黑松露味道,配上素海鮮,材料豐富。
2023-10-15 30 views
襯今天有時間過來吃一家以紫色為主的素食餐廳沒有很大的選擇困難症因為有想吃的東西泰式菠蘿炒飯 配上串燒賣相也是吸引的那兩條串燒的味道也很好只是飯似乎稍為不太合在下口味西餐湯在下也是普普通通幸好加了杯韓風蘆薈柚子蜜喜歡💕最後還要把蘆薈粒都吃乾淨湯喝到一半蒜茸餐包到了對啊服務員已提過有餐包只是在下左耳入右耳出不過半碗湯也足夠配這兩塊包脆口非常如果能多點蒜香會更好呢可惜的是最後飯真的吃不完了他們也要落場休息在下不能賴死不走就放棄它吧對不起食物這裡消費滿$200就可使用信用卡
襯今天有時間過來吃

在下不能賴死不走
就放棄它吧
對不起食物

這裡消費滿$200就可使用信用卡

呢一晚同朋友食飯 朋友揀左一間尖沙咀樓上小店💚仲要係食素 幾特別呢,這家係 雅 ‧悠蔬食📍-整間以西式CAFE裝潢,紫色白色為主💜🤍打破對素食固有印象,環境幾驚喜~食物方面全素食,有講明邊一款有蛋/奶,方便選擇📝🔎我地首先揀左彩虹健康沙律 顏色好靚呀!🌈🥗以唔同顏色既水果、蔬菜為主,而且有沙津醋食落都好夠飽 同埋好開胃🍇🍓🫐🍌🍈-之後我地點左泰式素大哈炒金邊粉(微辣)🍝第一次食素既金邊粉 食落其實都似 不過相對無禁香口❗️但以素食泥講都有泰式風味 同埋唔會太油✅-我地再點左香芒牛油果苜蓿芽手卷🥢呢個好得意 以苜蓿芽代替米飯 🥬有新鮮感 但相信要本身鍾意食生既菜 先會岩口味😆-甜品我地點左榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕🍰呢個唔錯 同平日小店既店品類似, 唔會太甜😌-飲品方面,我地分別點左青檸百香果梳打同蜂蜜檸檬水🥤飲品好大杯,同埋唔會太甜 唔錯!-環境方面加分,不過食物價錢泥講真係偏貴⚠️間唔中想食素可以一試下‼️
呢一晚同朋友食飯 朋友揀左一間尖沙咀樓上小店💚
仲要係食素 幾特別呢,這家係 雅 ‧悠蔬食📍
整間以西式CAFE裝潢,紫色白色為主💜🤍
打破對素食固有印象,環境幾驚喜~
食物方面全素食,有講明邊一款有蛋/奶,方便選擇📝🔎
我地首先揀左彩虹健康沙律 顏色好靚呀!🌈🥗
以唔同顏色既水果、蔬菜為主,而且有沙津醋
食落都好夠飽 同埋好開胃🍇🍓🫐🍌🍈
之後我地點左泰式素大哈炒金邊粉(微辣)🍝
第一次食素既金邊粉 食落其實都似 不過相對無禁香口❗️
但以素食泥講都有泰式風味 同埋唔會太油✅
我地再點左香芒牛油果苜蓿芽手卷🥢
呢個好得意 以苜蓿芽代替米飯 🥬
有新鮮感 但相信要本身鍾意食生既菜 先會岩口味😆
甜品我地點左榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕🍰
呢個唔錯 同平日小店既店品類似, 唔會太甜😌
飲品方面,我地分別點左青檸百香果梳打同蜂蜜檸檬水🥤
飲品好大杯,同埋唔會太甜 唔錯!
環境方面加分,不過食物價錢泥講真係偏貴⚠️
間唔中想食素可以一試下‼️
蜂蜜檸檬水
2023-10-04
蜂蜜檸檬水
2023-10-08 41 views
早前去旅行食得太雜亂,令人很容易有飽滯的感覺,幸好朋友介紹一間好味又健康的素食餐廳有set Dinner , 我們點了黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯,再加一款小菜兩款前菜首先,泰式香茅金柚鮮果沙律香茅的香氣和金柚的爽脆相結合,帶來了一種清新的口感😋新鮮水果增添了甜美和多汁的層次,好refreshing👍🏻奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾奇亞籽的脆爽與柴薯蓉和蘋果的軟嫩相融合,莓乾的酸甜提供了一種令人驚喜的口感,幾開胃🤤香芒牛油果苜蓿芽手卷香芒和牛油果一起捲在苜蓿芽中,口感清爽😆手卷的外皮鬆脆,內部則充滿了滿滿的口感,因為牛油果好creamy, 配搭鮮甜芒果,給人一種輕盈而美味的感覺茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯這碗燉湯散發出濃濃的香氣。茶樹菇和竹筍的口感嫩滑,黃耳和百合帶來了一種清爽的層次。湯的湯底鮮美,充滿了菇菇的香味,飲得出很足料,夠火候黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯自配 香脆腐皮卷黑松露的香氣濃郁,椰菜花和野菌的組合提供了豐富的層次感,忌廉的奶香和意大利飯的口感鬆軟完美結合🤩加上香脆的腐皮卷,即使是素食但也夠惹味椰汁南瓜糕質地細軟而濕潤,南瓜的鮮甜與椰汁的香氣相得益彰,香甜又不膩素瑤柱桂花賽螃蟹素翅

兩款前菜

首先,泰式香茅金柚鮮果沙律

奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾

黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯自配 香脆腐皮卷

椰汁南瓜糕

質地細軟而濕潤,南瓜的鮮甜與椰汁的香氣相得益彰,香甜又不膩

素瑤柱桂花賽螃蟹素翅

用芽菜當翅,芽菜炒得有鑊氣,味道香甜,加埋素火腿和蛋白,味道夠豐富
一年前去食過呢一間,覺得性價比唔高,不過服務係OK嘅。今年因為要就屋企人響尖沙咀食另外一間素食店冇位,所以再一次幫襯。招呼我哋嘅係一位高大着恤衫嘅男士,完全感受到佢返工好忙碌好辛苦,因為佢全程黑面冇語氣冇尾音,因為佢,我哋呢一個中秋節飯食得好唔開心。以前都有啲$140嘅炒飯食下,今日再去問最平嘅炒飯已經係要$258。諗住求其嗌兩個餸就走,跟住先發現原來每人最低消費要$200(訂枱冇講㗎,響個餐牌第三頁寫住喎)。我哋見4隻大啡菇未加日之前都要$198,就叫咗以下呢一個$1280嘅餐。最後佢出漏咗個湯圓要我哋等咗15分鐘。中途其他侍應又係咁望住我哋,想翻枱,令到我10分尷尬。我哋嘅經歷就係俾咗$128加一服務費得到零服務,絕對係一個難忘嘅中秋節團年飯經歷。西湯好似平時西餐廳啲例湯咁樣。中湯十分之淡,完全沒有燉湯的感覺。這一個有驚喜,紫菜也很新鮮,不錯這個咬落去感覺全部都係粉,而且佢送落嚟的時候已經不熱了,不這個味道也不錯,但係可能送到嚟已經係暖,啲芝士變硬咗,做唔到拉絲嘅感覺反而要成嚿芝士吞落肚。睇返餐牌呢四粒菇係需要$198未+1。餅皮是脆的,但感覺同配料不算太搭這個也不錯,可惜粒飯只有

這一個有驚喜,紫菜也很新鮮,不錯

這個咬落去感覺全部都係粉,而且佢送落嚟的時候已經不熱了,不

餅皮是脆的,但感覺同配料不算太搭

這個也不錯,可惜粒飯只有一湯羹,份量感覺有點小

這個是熱的,我但是感覺除了鹹味,沒有吃到其他味道

左:這個聲稱是南瓜的甜品完全是咬下去沒有味道,而且只有膠的感覺。
右:味道是可以,但口感好粗鞋,我們最後都沒有吃完。

額外送的甜品
2023-09-29
$234.6 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2023-09-25 62 views
不是普通的素食菜式,上次去食過晚餐,款式比較特別,所以,推介朋友過來食 lunch set,星期六都有,可以慢慢食。見到有几枱檯外籍人士,菜式有驚喜,不是傳統的芋頭魚,甜酸齋,羅漢齋這些。,我們這次点了三款不同的菜式,有 pizza ,泰式炒飯,手卷。
2023-08-19
$158 (Lunch)
Celebration
Birthday