Restaurant: Le Soleil
Offer: Cathay members can link a card to earn up to HKD4 = 2 miles via Card Linked Earn. T&C apply.
Terms & Details:
  • Members wishing to use Card Linked Earn must link eligible Visa and MasterCard credit and debit cards to their membership account.
  • Cathay members may earn Asia Miles with Card Linked Earn by paying for eligible purchases with Linked Payment Cards through Apple Pay, Google Pay and Samsung Pay. However, Cathay members will not be able to earn Asia Miles with Card Linked Earn with third party platforms such as Alipay, Wechat Pay and Paypal.
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1mile dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
  • Asia Miles will be credited to members’ accounts 10 working days after each eligible dining transaction. .
2019-05-23 849 views
Le Soleil是我在香港最喜歡的越南餐廳, 她令我理解到越南菜不只是可以很down-to-earth的速食菜式, 在食材上和表達上也可以去到Fine的境界. 我最喜歡的, 都是肉! 脆皮炸牛腩比很多粵菜菜館更精細, 炸皮只是剛好附在牛腩上, 脆而薄的質感令我更能感受牛腩的腍, 牛味濃厚得就算不點咖喱醬也夠滿足, 這裡的咖喱微辣, 沒有太多椰漿, 主要是香料的香氣. 乳豬件肉骨相連, 不要忘記香港大部份乳豬也是由越南入口, 在越南餐廳吃越南乳豬是一件很理所當然的事吧! (哈) 肉質嫩滑而Juicy, 和牛腩的口感相映成趣, 配上蔥油的吃法和廣東人吃雞配薑蓉倒是有點相似.
2019-05-15 716 views
Where do you have a business lunch with your customers? Hotel? cafe?This restaurant is a great place for business lunch. The environment is quiet and comfortable. Both the food quality and price are reasonable. Lunch set is around $200 including dessert and drink.AppetizerCrispy-fried Spring Roll, Rice Paper Roll with Roasted Pork Fillet, Deep-fried Shrimp Cake I really like this Rice Paper Roll the most among the others Vietnamese restaurants. Excellent!Main courseVietnamese Beef Noodles in Sou

Appetizer

Main course
Vietnamese Beef Noodles in Soup
Restaurant manager said that the base soup cooked for a long time and make tasty and yummy!
So hungry, forgot to take photo of the Main dishes.
如果不是朋友介紹,我也不知道原來尖東帝苑酒店裡面有一間如此低調卻出色的越南菜。Le Soleil已經落戶香港帝苑酒店超過10年,是深受歡迎的得獎三藩市餐廳開設的香港分店。餐廳位於帝苑的平臺閣樓,環顧酒店內園景和客房,加上酒店內中空的設計,讓人仿佛身處一個室內空中花園一樣舒服寫意😌點了很多受歡迎的招牌菜,包括香脆西貢春卷、越式蒸粉包,軟殼蟹米紙卷、蝦球炒金邊粉等等,最喜歡越南生熟牛肉牛筋湯金邊粉,牛肉、牛筋軟腍入味,牛丸和牛柏葉也很彈牙,金邊粉吸收了牛肉湯的精華,啖啖都是滋味😋Le Soleil的菜色相對其他越南餐廳細緻精巧,口感不會油膩之餘卻依然惹味,加上氣氛滿分的用餐環境,絕對是一個有驚喜的的地方👍🏻👍🏻👍🏻!
2019-02-13
$350 (Dinner)
通常放假想同好耐無見嘅朋友舒舒服服傾下計食下晏, 都會揀酒店.. 今次唔想再食英式甜點下午茶啦, 試下帝苑間越南野.. 位於尖東嘅帝苑地點好方便, 上到三樓就係le soleil☀️ ! 餐廳感覺好舒服 , 環境闊絡方便起見點了個set , 本來以為係三揀一, 點知原來樣樣都有一件脆春卷夠脆無油益味, 粉包夠薄皮饀料都豐富開左胃後到主菜 , 細細件三文魚同燒春雞份量好岩女仔胃口, 味道亦有水準再來一碗細細碗的越南牛肉湯河, 口味大眾化我覺得湯頭都算幾濃郁 !最後甜品, 其實已經飽所以依餐非常滿足! 順便一提點了熱飲Lotus tea 侍應幫我refill左好幾次真係好貼心, 埋單每人$391午餐算中高價位但以環境服務仍是值得 👍🏻

脆春卷夠脆無油益味, 粉包夠薄皮饀料都豐富

2019-04-25 687 views
早排又去左帝苑酒店食野,佢地咁多間餐廳,今次就試下佢地係3樓嘅Le Soleil越南餐廳。佢地嘅越南餐廳好有特色,位於3樓但都要再上一條短短嘅樓梯先到餐廳,好似係空中咁,餐廳環境靚又有特色。一去到門口就見到擺左個牌出黎介紹新菜式,原來最近出左D越南嘅清新菜,仲係由佢地嘅越南廚師親自主理....(佢地越南廚師幾靚女...)。越南人親自整越南菜喎,點都要嗌幾款試下。我地首先試左尼個越式蒸粉包,係侍應介紹我地食嘅,話係佢地嘅signature。的確,又真係幾好食,裡面有蟹肉、蝦、甘筍等,皮又夠薄,加D魚露一齊食,成件事好夾。尼個鮮蝦扎肉米紙卷都係頭盤黎,係其中一款清新菜,入面有原隻鮮蝦,一睇就知好足料。食尼個米紙卷一定要配佢個秘製醬汁,係用新鮮酸子調配嘅,所以食落清新之餘又唔會膩,仲可以on top加D乾蔥同花生碎,咁樣就會多D咬口喇~尼個都係其中一道清新菜,蕉葉青檸燒紅立魚。鐘意食香口野嘅可以試下尼個菜式,平時少食越南野,真係唔知原來有咁有特色嘅菜式。紅立魚燒到外脆內嫩,另有跟3款醬汁:南薑汁、蔥油、醬油,我個人就比較鐘意南薑汁,有少少辣,好適合香口菜式,如果唔食辣嘅就好可以點蔥油或醬油,

)。越南人親自整越南菜喎,點都要嗌幾款試下。

尼個都係其中一道清新菜,蕉葉青檸燒紅立魚。
鐘意食香口野嘅可以試下尼個菜式,平時少食越南野,真係唔知原來有咁有特色嘅菜式。紅立魚燒到外脆內嫩,另有跟3款醬汁:南薑汁、蔥油、醬油,我個人就比較鐘意南薑汁,有少少辣,好適合香口菜式,如果唔食辣嘅就好可以點蔥油或醬油,同樣都好味。
越南出名檬粉,我地就叫左個五花腩肉碎酸湯檬粉,都係來自清新菜menu嘅。湯底酸酸甜甜,因為湯頭以豬骨熬煮,仲加左青檸汁煮成嘅酸湯,食落清新開胃。想再酸D可以再加D新鮮青檸汁添!

除左清新菜,我地都試左其他a la carte menu嘅菜式。

咖喱炒蟹D肉質夠肥美又夠鮮

脆皮咖喱牛腩都好入味

最後食埋個甜品—椰青果凍,椰味香濃,好refresh!仲係玫瑰花造型,無論外觀定味道都好吸引。

總括黎講都幾滿意,a la carte menu上面有好多菜式都好吸引又未試,下次會再黎過!
2019-04-15
2019-04-18 628 views
今晚與朋友來到尖東食晚飯,心血來潮想吃越南菜,決定到帝苑酒店的Le Soleil試一試。看到餐廳門口海報,原來有越南女師傅坐鎮!剛巧遇上新推出的清新菜單,我們點了鮮蝦扎肉米紙卷,米紙透出大大的鮮蝦,内裏的菜都好新鮮,值得推介!食越南菜當然少不了檬粉,便點了五花腩肉碎酸湯檬粉做主食,這道菜看似其貌不揚,實則湯底十分清甜,散發陣陣青檸香味。海鮮方面,咖喱蟹辣辣地好惹味,蟹肉都好鮮,咖喱汁加上脆卜卜的蒜蓉包簡直一流。晚餐又怎可以沒有甜品,經歷一番猶豫,選擇了椰青果凍。透明玫瑰外形好精致,一定要用來打卡。不但外形靚,口感味道很fresh亦很有層次,配上芒果肉令我喜出望外!環境播放音樂幾舒適,同朋友gathering就可以考慮來這閒餐廳~

鮮蝦扎肉米紙卷

咖喱蟹
椰青果凍
蒸粉包
2018-11-20 2247 views
秋冬廚師推介-泰式船麵次次食船麵都係配河粉或金邊粉,今次配蛋麵,爽爽地,又幾好味,先講湯底,濃而不鹹,good ! 有牛丸,牛肉,牛腩,牛筋,牛柏葉,材料非常豐富,仲有碟炸豬片另上,唔會上菜時淋哂👍🏻
秋冬廚師推介-泰式船麵
2018-11-05 2090 views
今天到了這家位於尖東的越南餐廳吃午飯。餐廳在酒店的中庭,但人流不多,並不嘈吵,在這裡用餐,一面聽著水池的湲湲水聲,加上餐廳所播的音樂,令人身心放鬆。前菜有米紙卷、牛油雞翼和魚餅,主食是扎肉炒河粉,甜品是紫米露,飲品是越南咖啡。前菜和主食的質素一般,沒有令人驚艷之處,而紫米露更是甜中帶鹹,味道奇怪。我從未踏足過越南,今天才初嚐越南咖啡(說來慚愧),剛喝了一口,只覺苦澀味濃重(雖已下了很多練奶),是整頓午飯我唯一感到難以下咽之物。雖然這裡的食物普通,但環境不俗(沒有強國人,所有客人都輕聲細語),侍應的服務態度很好,如果有時間食個長lunch,想靜靜地hea吓,這裡是一個幾好嘅選擇!
2018-11-05
2018-10-31 1990 views
和友人來到吃下午茶☕️。因為是閒日,所以人不多,比較安靜🤫。喜歡的。當天最精彩的是法國式下午茶☕️。每張桌上的紅藍埃菲爾鐵塔🗼已經令人心動💓,將近五百元的二人下午茶餐無可抗拒。精緻的法式餐來到面前,確實無論造型,還是味道都沒有令人失望。極力推薦此套餐,特別造型上已經令人心動,特別是女生一定喜歡😘。咸甜食物的搭配可以配合不同口味的人。餐廳服務員全程英語招呼,層次上更上一層樓。所以極力推薦大家趕快來試這個法式下午茶二人餐,一定有驚喜的。
2018-09-20 2458 views
香檳下午茶只限週日及假日,如平日心癮起想嘆下午茶的話,也可以上兩層來到 Le Soleil 越南餐廳,品嚐新出「甜蜜秋日下午茶」! Le Soleil 這次是與韓國美妝品牌 MISSHA 合作,聯手推出這個以蜜糖為主題的下午茶,於2018年9月17日至10月28日每天供應,定價$408兩位,還有豐富贈品,性價比超高的! 光線較暗關係,還是將下午茶舖平展示啦!喜歡到 Le Soleil 吃下午茶,除了因為環境寫意放鬆,也是因為下午茶鹹甜呈2:1比,非常適合我這過氣甜魔的胃口~ 先講一講飲品,下午茶可選香茅薑蜜、柚子蜜、柑桔蜜、鮮青檸梳打、龍眼冰、越南咖啡,這天我要了柑桔蜜,微甜帶酸口味清新,又有開胃潤喉之效,喝下去十分舒服! 接著介紹豐富的鹹點,最愛焦香可口的蜜糖棒棒雞翼,與包裹著原隻海中蝦的炸鳳尾蝦,以及牛油蜜糖粒粒法包同是香口美食。喜歡口感美食的,應會愛上十分彈牙的越式魚餅,此外口味清新的蜜糖雜果鍋巴,以及迷你蜜糖燒豬頸肉撈檬,都滿有風味又好吃。 來到甜點環節,種類不多但款款精緻,包括圓形可愛的蜜糖芝士蛋糕、口感鬆脆可口的忌廉蛋白戚風糕,還有帝苑餅店全新推出的法國朱古力及原

來到甜點環節,種類不多但款款精緻,包括圓形可愛的蜜糖芝士蛋糕、口感鬆脆可口的忌廉蛋白戚風糕,還有帝苑餅店全新推出的法國朱古力及原味蝴蝶酥;如果大家還記得,朱古力蝴蝶酥真心超好吃,是甜魔媽媽高度推介!

以上茶點全是一式兩份,最後還有兩杯手工蜂巢脆脆伴椰子雪糕;蜂巢脆脆固是清脆香甜,那椰子雪糕也清新足料、美味不得了,吃畢肚子完全地滿足了!

最著數的是:凡兩位惠顧一份下午茶,即可獲贈一套八件的MISSHA美妝禮品包,當中包括全新推出的蜂花粉抗氧化系列、品牌的皇牌產品及購物現金券乙張,變相幾乎免費嘆茶呢!

介紹完畢,大家覺得那一款較吸引呢?已被《延禧攻略》圈粉的甜魔媽媽表示,都很好吃,統統給我收進後宮罷,哈哈!
Dining Offer
Tasting Event
2018-08-14 2059 views
渴望已久來這裡吃越南菜,終能一償心願。食物水準可以,當然在酒店裡營運,價格肯定比一般的高,是預料之事,可惜服務有些遜色。選了餐脾上推介的:1) 燒筍殼魚: 香嫩脆,很不錯,皮香口之餘,嬾滑魚肉,好下飯,而配上的醬(是魚露吧)是甜的,失去一般魚露提鮮的效果,所以選擇不沾醬,反而吃到魚的美味。2 )越南燒豬: 皮脆肉厚,豬肉味不太濃,配上一個類似葱油沾着吃,味覺上感覺不搭,結果葱油用來撈飯😆。3) 炆牛尾: 非常入味,肉已經炆得夠腍,大小朋友都適合,那個汁絕對下飯。總的來說,食物質素、味道也不錯; 但服務方面個人認為就只可以說比一般街坊餐廳好一點點,對於身為酒店內之餐廳,老實是有失望的; 因為餐廳是開放式設計,氣氛似乎不錯,不過酒店大堂內的任何聲音,都會衝上來。

選了餐脾上推介的:

2018-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2018-07-26 1233 views
踏入夏天,天氣悶熱,有時真係冇乜胃口食嘢。。。晏畫想食得簡單、清淡啲,所以今日午餐嚟咗喺帝苑酒店入面嘅LE SOLEIL,試下佢地嘅 Lunch Menu.Special Lunch Menu 包括左頭盤、主菜、精選甜品,再配越南荷花茶或咖啡。頭盤:春卷、燒蝦米紙卷、越式煎扎肉,每款細細件,啱啱好主菜:蝦頭油海鮮番茄湯檬粉,酸酸尾尾,好醒胃飲品: 越南荷花茶甜品: 香芒涼粉 食完個越式午餐好滿足!!我仲好鍾意LE SOLEIL嘅清幽環境,佢位於酒店花園中庭,可以望到空中花園嘅景致同噴泉,十分寫意~

頭盤:
春卷、燒蝦米紙卷、越式煎扎肉,每款細細件,啱啱好

主菜:
蝦頭油海鮮番茄湯檬粉,酸酸尾尾,好醒胃

飲品: 越南荷花茶

春卷、燒蝦米紙卷、越式煎扎肉
蝦頭油海鮮番茄湯檬粉
香芒涼粉
2018-06-01 1331 views
都有好幾年没有食過越南菜,今次試下帝苑酒店内le soleil,感覺比其它越南餐馆有些不同,就是枱面没有放上魚露任由客人添加,4個人都叫了很多食物差點吃不完;蝦片蒸粉包,都幾好味,因為點了魚露牛肉賓海,牛肉好軟撈埋一起食,點了少少魚露,好鮮味海鮮沙律,無味,因為無魚露比你點咖牛尾夠冧,骨肉分離咖哩汁完全無咖喱味,脆牛腩,似吉列牛,牛肉好冧,反而點個牛尾汁重好味蝦膏海鮮炒飯,一般般,到枱都吾熱;甜品有驚喜整體勉强過得去,朋友叫了一支水,盛為80大元,等于半個餸

蝦片

蒸粉包,都幾好味,因為點了魚露

牛肉賓海,牛肉好軟

撈埋一起食,點了少少魚露,好鮮味

海鮮沙律,無味,因為無魚露比你點咖

牛尾夠冧,骨肉分離

蝦膏海鮮炒飯,一般般,到枱都吾熱;

甜品有驚喜

整體勉强過得去,朋友叫了一支水,盛為80大元,等于半個餸
2018-05-31
$350 (Dinner)
2018-05-24 826 views
今篇是澳洲旅行期間,最後一篇下午茶,也是這段日子分享以來,最美味的一間。繼三月推出的「越滿花香下午茶」,帝苑酒店的越南餐廳 Le Soleil 改與高端茶葉品牌 OR TEA? 合作,推出【茶香下午茶】,名字簡單,味道卻不簡單,無論甜鹹點都非常精彩!  從來很喜歡 Le Soleil 有如世外桃源的清幽環境,下午在這裡悠閒嘆茶時,徐徐陽光曬進來,感覺是無限的寫意美好~下午茶由即日至7月2日,每天下午3:00-5:30供應,定價$408兩位(另加一服務費),價錢已包龍眼冰、鮮青檸梳打、越南咖啡、十選一 OR TEA? 熱茶,或是四款全新以 OR TEA? 製作的冰茶特飲----蜜糖香茅薑茶、荔枝薄荷茶、莓子茶梳打或熱帶果茶。 上回喝了越南咖啡十分對味,但天氣太炎熱,這天決定改點 莓子茶梳打(用了 Queen Berry 茶包來沖),艷麗果茶中有繽紛莓果香氣,酸甜交雜、清新怡人之極,加上不少新鮮莓果在內,非常好喝值得推介! 友人的冰蜜糖香茅薑茶(用了 Lychee White Peony Tea 茶包來沖)也很吸引,然後三層架下午茶也接著上檯了,我不客氣要開餐囉! 與上回一樣,下午茶

與上回一樣,下午茶的鹹點有六款,甜點則有四款,是我喜歡的鹹甜比例!首先品嚐 越南蝦餅,個子不小吃來很滿足;再細味集清新及香口於一身,十分足料的 軟殼蟹米紙卷,接著再吃鮮香美味的 迷你扎肉法包,三款都極具水準。

來到香脆可口的 香脆西貢春卷,當然要配上魚露,而店方也細心的提早一步奉上。加上脆香惹味的 乾撈肉碎生菜包,以及份量不算太少的 越式凍檬粉,感覺就像吃了一頓 Le Soleil 的越式美食 Tasting Menu,都有七分飽意呢~

來到甜品環節,又可以重溫大受歡迎的 蝴蝶酥(原味及芝麻味),真高興~但更驚艷是富茶香的 伯爵茶朱古力蛋糕 以及 綠茶歌劇院蛋糕,甜蜜中滲出芬芳茶香,口味非常迷人;最後造型精緻又份量十足的 荔枝茶果凍,也是非常的清新好吃,甜胃感到非常滿足!

最後,凡兩位惠顧一份下午茶即可免費獲贈 OR TEA? 禮品套裝,當中包括精美玻璃杯乙個及不同口味的 OR TEA? 茶包,喜歡這品牌的朋友千萬不要錯過啊!
2018-05-17
Dining Offer
Tasting Event
平時同男朋友去食tea,食完佢通常都只係話「ok la!」好少會讚好味!😏帝苑呢間越南餐廳今次嘅tea主要係鹹點為主,三層佔咗兩層,所以連男朋友都好滿意!☺️我地平日去,所以餐廳無乜人,仲有自然光,傾計好舒服。Tea set可選擇嘅飲品款式唔少,不過我地最後都叫咗越南咖啡,望住啲咖啡滴出來好得意!☕️味道同係越南時飲嘅一樣,不過一定要襯熱飲,凍咗就好澀。鹹點入面,最好食嘅係庶蝦同春卷,食嘅時候仲係暖同脆口,好味!法包就太韌啦,好難咬開😂雞沙律、蝦片肉碎、米紙卷都好味,我地兩個大食鬼仲嫌食得唔夠候,哈哈!🤪甜點入面最好味嘅係黑朱力燈餅,好濃朱古力同橙香味,果然帝苑甜品有質素保證!😋蝴蝶酥都係佢地名物,原味比抹茶香脆好味。仲有乾冰冰住上嘅士多啤梨同黑莓,夠新鮮!咁優質嘅食物質素、環境、服務,$388+1%是絕對值得的❤️