Restaurant: LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道)
Info:

2024-07-28 1073 views
香港人多車多,但如果懂得找,亦有旺中帶靜的區域,例如位於金巴利道盡頭的 Lab Eat Restaurant & Bar,自成一角,有遠離繁囂之感,運氣好的話,可在大門口找到泊車位。室內佈置時尚明亮,簡單桌椅但寬敞舒適。餐前麵包+牛油外皮薄脆,內心鬆軟,空氣感重,輕盈味香。香煎頂級法國鵝肝 $278法國鵝肝果然優質,肉厚嫩滑,底面煎至金黃焦脆,再配合底下一片菠蘿,亮點是夠厚,果酸之味成功減膩,口感對比非常討好;更備有酸果蓉,加大中和鵝油之力。香草牛油烤龍蝦意大利麵 $338龍蝦與意大利麵平衡相伴,放得整齊,色澤亮麗,見者垂涎!烤龍蝦生熟度恰到好處,新鮮肉彈,烤至微焦添香氣。蕃茄醬汁豐富,令意大利麵飽滿,口口滋味。北海道牛乳慢煮白鱈魚柳 $368很欣賞這個創意組合,鱈魚肉本身已經肥美,牛乳湯汁透進鱈魚柳內,倍增幼滑口感,另有蜆肉,同様鮮嫩入味。脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕 $138非常漂亮吸睛的甜品,恍如一個粉紅星球。幼滑的椰子慕絲、配合新鮮士多啤梨啫喱,外脆內軟,清甜味香。Moscow MulesSpecial 炎炎夏日,少不了兩杯清涼可口的雞尾酒,高身的 Moscow Mules 是
香草牛油烤龍蝦意大利麵
室內佈置時尚明亮,簡單桌椅但寬敞舒適。
餐前麵包+牛油
外皮薄脆,內心鬆軟,空氣感重,輕盈味香。
香煎頂級法國鵝肝 $278
香草牛油烤龍蝦意大利麵 $338
香草牛油烤龍蝦意大利麵
龍蝦與意大利麵平衡相伴,放得整齊,色澤亮麗,見者垂涎!
北海道牛乳慢煮白鱈魚柳 $368
脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕 $138
脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕
非常漂亮吸睛的甜品,恍如一個粉紅星球。
脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕
幼滑的椰子慕絲、配合新鮮士多啤梨啫喱,外脆內軟,清甜味香。
Moscow Mules
Special
炎炎夏日,少不了兩杯清涼可口的雞尾酒,高身的 Moscow Mules 是檸檬、薄荷及薑啤的組合;另一杯更香甜,是桃汁、百香果及檸檬之功。
Cocktail
整體來說,食材新鮮,賣相唔錯,有點創意,醬汁處理得很好,環境優雅,CP值合理。
2024-07-23
脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕
一直心思思想試吓呢間位於尖沙咀金巴利道街尾,有點隱世嘅LAB EAT Restaurant & Bar 㗎喇~今次和朋友來到原來唔只有Tiffany Blue 主調吧枱,還有以黑白色主調嘅巨型貓貓壁畫🐱🐱多隻貓貓舉杯暢飲,好可愛呢😍✨Cocktail🍹荔枝玫瑰味 & 芒果菠蘿味🍍都非常啱炎炎夏日飲😎✨法式餐包🥖✨香草牛油焗法國田螺·薯蓉田螺肉大大粒,香草牛油味香誘人🌿薯蓉綿密滑順,又突出了田螺的鮮味✨日本黑舞茸菇意大利飯飯粒煮得啱啱好,唔會太硬並散發出濃郁的奶香,第一次食黑舞茸菇,鮮嫩多汁同意大利飯好夾呀😀✨ 澳洲M6和牛西冷扒網格紋好吸引🤩五成熟肉質粉嫩,不油膩也不乾澀,配上芥茉和海鹽調味更有層次✨ 脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕賣相似粉紅色嘅星球🩷🩷外層係🍓士多啤梨味朱古力柔滑椰子慕絲配上新鮮士多梨啫喱嘅小蛋糕🧁啱哂打卡🤭LAB EAT Bar & Restaurant 雖然有D隱世,但氛圍浪漫💕 又帶點型格,啱哂聚會同慶祝呀🎈最近仲有性價比高的4人晚餐 $1888 for four,有生蠔🦪同紅/白酒飲,鍾意食西餐嘅朋友不妨一試啊🤗🤗

還有以黑白色主調嘅巨型貓貓壁畫🐱🐱
多隻貓貓舉杯暢飲,好可愛呢😍

✨Cocktail🍹
荔枝玫瑰味 & 芒果菠蘿味🍍
都非常啱炎炎夏日飲😎

✨法式餐包🥖

✨香草牛油焗法國田螺·薯蓉
田螺肉大大粒,香草牛油味香誘人🌿
薯蓉綿密滑順,又突出了田螺的鮮味

✨日本黑舞茸菇意大利飯

✨ 澳洲M6和牛西冷扒

✨ 脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕
賣相似粉紅色嘅星球🩷🩷
外層係🍓士多啤梨味朱古力
柔滑椰子慕絲配上新鮮士多梨啫喱嘅小蛋糕🧁
啱哂打卡🤭

但氛圍浪漫💕 又帶點型格,啱哂聚會同慶祝呀🎈

最近仲有性價比高的4人晚餐 $1888 for four,
有生蠔🦪同紅/白酒飲,
鍾意食西餐嘅朋友不妨一試啊🤗🤗

2024-07-24
  • 法式黑松露香草焗田螺
  • 日本黑舞茸菇意大利飯
  • 澳洲M6和牛西冷扒
  • 脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕
2024-03-31 2223 views
今年老公生日,專程試試這家高級又有格調的西餐。粉藍色tiffany blue 牆身,加上黑框玻璃做間隔,高貴得來帶點清新感。洗手間亦十分新淨,座位舒適。紅酒白酒雖然我不太懂飲酒,但都飲得出這支酒是好品牌,易入口一點也不澀。餐包配牛油麵包外皮很薄脆,內裏軟綿有口感,淡淡的配上香滑牛油,為大餐打底一流!Welcome drinks除咗白酒紅酒,仲有welcome drinks。配上美艷的花瓣,可以盡情打卡,不是很高濃度的梳打酒,很適合喝酒的朋友。Melted French Raciette Cheese with Mesclun Salad熱溶法國流心芝士沙律正是這個芝士熔岩已經很有噱頭,份量十足。第一次吃沙律芝士是流心的,而不同種類的火腿,蘆筍和蕃茄亦是預先煎香了,所以整個沙律暖烘烘的,女孩子應該會很喜歡。 芝士非常多,趁熱吃拉絲嘅感覺非常治癒,可以捲起脆脆薯角和蔬菜一起吃,非常開胃!新鮮生蠔兩隻生蠔雖然不是很大隻,但係非常新鮮,滑嫩,處理得非常好。Roasted French Yellow Chickenwitn Truite Seasoning CLimited黑松露烤焗法國黃雞擺盤

紅酒白酒

餐包配牛油

Welcome drinks
除咗白酒紅酒,仲有welcome drinks。

熱溶法國流心芝士沙律

正是這個芝士熔岩已經很有噱頭,份量十足。

新鮮生蠔兩隻
生蠔雖然不是很大隻,但係非常新鮮,滑嫩,處理得非常好。

Roasted French Yellow Chicken
黑松露烤焗法國黃雞

擺盤很可愛,店員會給你拍照後再切件上碟。雞皮燒得很有水準,很薄脆又少脂肪可啦,加上黑松露粉,可用薯片來形容它的口感。
雞肉很滑,多肉汁。

焦糖朱古力撻

甜品非常有心思,見到幾個層次。最面有焦糖味慕絲,焦糖味嘅甘甘甜甜,慕絲很滑入口即溶得似是雪糕,液態狀嘅焦糖醬上然後唧了幾圓朱古力花,很純很好濃朱古力味。下一層就是更濃味的焦糖忌廉底,加上脆脆的餅底,是非常幸福的味蕾感受!

雖然是一個非常邪惡的甜品,但整體不過甜,兩個人分來吃剛剛好。

十分推介大家來慢活享受吃一餐
  • 生蠔
  • 法國生蠔
  • 瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
  • Welcome drink
2024-03-05 1989 views
與友人慶生,選址金巴利道的Lab Eat。對上一次來已經是4-5年前,當時的lab eat裝潢風格是傳統黑漆漆、要點燭光的西餐。久別重逢換上了全新風格——以彩藍色配上黑白,以少量木飾點綴,新形象年輕又清新。我們order了二人dinner set,店員送上welcome drink,很驚喜。小小一杯對酒量淺的我們而言已足夠一整餐的酒精量。餐包外脆內軟,入口溫熱鬆化,擺盤精緻用心。法國生蠔配上魚子醬,十分精緻,口感爽口。傳統手工薄切澳洲和牛生牛肉片薄切的生牛肉片要伴以黑椒、火箭菜及芝士同吃,非常惹味。火烤北海道帆立貝半熟帆立貝口感軟綿,味道鮮味,以芝士和白松露油調味,奶香十足!日本黑毛茸菇湯很creamy,黑毛茸菇香氣濃郁,每口都是精華。西班牙紅蝦海膽意大利麵傳說中的「紅魔蝦」,享有世界上最好吃的大蝦美譽,紅蝦鮮甜爽彈無比,以蝦膏一戰實在整晚難忘。澳洲M5 和牛西冷肉質相當鮮嫩,牛肉味濃郁,灑上適量海鹽,便可品嚐到牛扒的甘香甜美。伯爵茶朱古力榛子脆清香伯爵茶配上朱古力榛子脆,味道香濃而不過甜。
小小一杯對酒量淺的我們而言已足夠一整餐的酒精量。
餐包外脆內軟,入口溫熱鬆化,擺盤精緻用心。
法國生蠔配上魚子醬,十分精緻,口感爽口。
傳統手工薄切澳洲和牛生牛肉片
薄切的生牛肉片要伴以黑椒、火箭菜及芝士同吃,非常惹味。
火烤北海道帆立貝
日本黑毛茸菇湯
很creamy,黑毛茸菇香氣濃郁,每口都是精華。
西班牙紅蝦海膽意大利麵
以蝦膏一戰實在整晚難忘。
澳洲M5 和牛西冷
伯爵茶朱古力榛子脆
清香伯爵茶配上朱古力榛子脆,味道香濃而不過甜。
Celebration
Birthday
同屋企人慶祝生日想搵間靜少少又有格調嘅西餐廳喺偉大嘅演算法推薦之下搵到呢到💁🏻‍♂️.— SET DINNER 4人晚餐 $1888 —.✨Starter - French Oyster (8 pcs)法國直送 新鮮高品質肉質柔滑 味道鮮甜有層次🦪.✨Appertizer - Melted French Raclette Cheese with Mesclun Salad店員會將拉克萊特芝士嘅橫切面熱溶刮落呢款芝士 無論聞落食落都有更濃郁嘅風味🧀混合埋各式沙律菜同肉片一齊食 幾有特色.✨Risotto - Hokkaido Scallops and Sea Urchin Risotto帆立貝配海膽雙重鮮味 意大利飯硬度適中 整體食落幾creamy 唔會太乾身😋.✨Pasta - Seafood Pasta西西里島風味 微微酸嘅蕃茄味道特別開胃配上大蝦同青口等海鮮 經典美味配搭😙.✨Main Course - Roasted French Yellow Chicken with Truffe Seasoning 需要提前預訂嘅限量供應菜式會連埋小木箱原隻拎出黎 比食客打個卡先📸烤焗保持雞
同屋企人慶祝生日
預訂講明生日仲會有小佈置surprise一下
算係cp值唔錯嘅西餐選擇👍🏻
  • 黑松露烤焗法式黃油雞
2024-08-16 0 views
LAB EAT尖沙咀店裝修過後浪漫情調氣質感覺返晒嚟✨餐廳環境以湖水綠做主色感覺舒適乾淨食物質素都比以往提升了很多當中澳洲鮮活藍青口最為驚喜.ᐟ.ᐟ 每一粒青口都非常新鮮而且肉質肥美~White Wine Blue Mussels $238Asparagus & Scallop Bisque $78Scallop & Urchin Risotto $258Iberico Pork Rack $338Oolong Tea Green Apple Mousse $138
LAB EAT尖沙咀店裝修過後
浪漫情調氣質感覺返晒嚟✨
餐廳環境以湖水綠做主色感覺舒適乾淨
食物質素都比以往提升了很多
當中澳洲鮮活藍青口最為驚喜.ᐟ.ᐟ
每一粒青口都非常新鮮而且肉質肥美~

White Wine Blue Mussels $238
Scallop & Urchin Risotto $258
Iberico Pork Rack $338
2024-08-10 260 views
好朋友生日搵咗間比較有氣氛嘅餐廳同佢慶祝,呢間餐廳雖然位置比較隱世,不過餐廳入邊都有好多打卡位,最重要如果話俾餐廳知係慶祝,會有啲特別安排令到主角好有驚喜。前菜叫咗海膽多士,新鮮海膽配上脆卜卜多士,完美嘅結合。另外好耐冇食過法式焗田螺啊,呢度竟然有得食,而且味道好香。飲杯酒打個卡,今日晚飯正式開始。主菜點咗海膽帶子意大利飯,超級好食,意大利飯好正宗,軟硬度適中,帶子煎得好香配海膽一齊食非常好味。另外肉眼扒好大塊,好有牛味,而且一啲都唔韌。甜品當然係送比主角啦,椰子甜品冇咁溜,而且唔會太甜,點上蠟燭唔止打卡一流,味道都非常清新,今晚大家都食得好滿足。生日快樂!

最近朋友生日,一行四人去咗尖沙咀金巴利道LAB EAT食西餐,餐廳環境位置旺中帶靜,有隱世浪漫氛圍。餐廳環境同食物質素唔錯,主打海鮮、牛扒、意粉、甜品、自家制雞尾酒等等,食物種類繁多,今次我哋揀咗Dinner For Four,非常豐富。French Oyster 法國直送生蠔,一共有八隻,每隻生蠔新鮮,肥美飽滿,肉質爽脆柔滑,入口帶有海水嘅鹹鮮味,礦物味重,餘韻悠長。Melted French Raclette Cheese with Mesclun Salad熱溶法國流心芝士沙律,店員拎住熱熔後嘅法國芝士刮落碟沙律度,芝士係可以拉絲,好療癒,沙律充滿鹹香嘅芝士味。沙津種類豐富,有幾種唔同種類嘅火腿配搭,味道鹹香,蘆筍同埋蕃茄亦係煎香過,加上炸薯角,好滿足。Black Truffle Mushroom黑松露磨菇湯,有粒粒蘑菇肉,好足料,入口香滑濃郁,加上松露醬嘅香味,濃郁菇菌味倍增。Hokkaido Scallops and Sea Urchin Risotto北海道帆立貝及海膽意大利飯,北海道帆立貝有經過煎香,帆立貝肉厚嫩滑,味道鮮美甘甜;海膽橙黃色,好新鮮,入口軟滑即溶,帶有啖啖

French Oyster

Black Truffle Mushroom

北海道帆立貝及海膽意大利飯,北海道帆立貝有經過煎香,帆立貝肉厚嫩滑,味道鮮美甘甜;海膽橙黃色,好新鮮,入口軟滑即溶,帶有啖啖嘅海水鮮味。意式燉飯口感幼滑creamy,加上湯汁去燉煮帶有濃稠同埋黏性嘅口感,每粒米飯都吸收咗海鮮蕃茄湯汁精華。

Seafood Pasta
西西里島海鮮意粉,意粉掛汁,蕃茄汁濃稠,味道酸甜開胃,蝦肉有香煎過,口感爽口彈牙;青口味道鮮味十足。

American Ribeye Steak with Homemade BBQ Sauce
自制燒烤醬美國肉眼扒,牛味香濃,肉質嫩滑,顏色粉嫩,充滿油脂香,配搭自制燒烤醬,令味道層次提昇,加上爽脆口感嘅生菜同埋新鮮蕃茄仔,可以減少肉類油膩感。

Oolong Tea Green Apple Mousse Cake
烏龍茶青蘋果慕絲蛋糕,精緻嘅青蘋果外形,口感軟滑,味道帶有濃厚烏龍茶葉味,好甘香,另外加入咗青蘋果同埋檸檬皮,味道帶點微酸,好特別嘅一道甜品

Crispy Strawberry Coconut Almond Dacquoise
脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕,外型係一個粉紅色土星嘅形狀,加上金箔作為裝飾,好精緻,星球嘅外層係脆皮,內裹係柔軟嘅椰子慕絲,口感香滑,椰子味濃郁,配上新鮮士多啤梨啫喱,味道酸酸甜甜,口感特別。
2024-07-31
  • Oysters
  • 自制燒烤醬美國肉眼扒
  • 西西里島海鮮意粉
  • 北海道帆立貝及海膽意大利飯
2024-08-05 191 views
尖沙咀既Labeat 真係睇住佢開業到而家都仲係咁多人食 仲好評如潮😳呢日早收工經過 見到人未太多一於試試佢🤪🤪🤪🔸Baked Escargot焗田螺肉質爽滑 充滿住牛油同蒜香味而且入口即化配以烤至金黃色時薯蓉底座 增添咗成道菜式既口感層次👍🏻🔸Linguine CarbonaraCarbonara 本身已經係我最愛😍Linguine Q彈有咬口 每條都掛滿濃郁嘅醬汁😌而Carbonara sauce質感幼滑綿密 濃郁奶香味重加埋煙肉碎增添咗豐富嘅層次感👍🏻🔸Iberico Pork Rack呢塊伊比利亞黑毛豬排骨肥瘦相間 肉質鮮嫩多汁咬落軟滑柔嫩每一啖都充滿著濃郁嘅香氣🔸Earl grey Tea Hazelnut Feuillentine以香醇濃郁嘅Earl Grey茶為基底製成細緻綿密嘅茶香Mousse入口好絲滑茶香同榛子味道好balance 唔會互相搶Fo反而令到個甜品有回甘又不膩既感覺 真係唔錯👍🏻另外 佢地既特色飲品都非常值得一試🤪Bartender好有心思會先問我地鐘意咩口味 再即場做左2杯俾我地:🔸Bartender發辦CocktailGin, 接骨木花, Lemon
尖沙咀既Labeat

Bartender好有心思
會先問我地鐘意咩口味
再即場做左2杯俾我地:

🔸Bartender發辦Cocktail
Gin, 接骨木花, Lemon juice, Cream

🔸Bartender發辦Mocktail
Pineapple, Green apple, Passionfruit

2杯都好Fresh
夏天飲真係啱晒😎

2024-08-05 152 views
今次去嘅依間係食西餐為主,而佢用嘅食材都係偏向高質,無論扒類、海鮮等等,用嘅質素都係唔差,如果慶祝生日亦都會幫你佈置埋張枱,儀式感滿滿✨🐮150日穀飼牛肉眼扒(400g) 💰$438牛肉眼扒用上最精華嘅部位,油脂十足,同時個肉質都會偏軟嫩,五成熟整得岩岩好,牛肉眼扒肉質嫩得嚟唔會有血水,而外皮亦都煎得香,配菜用舞茸菇亦好少見🌊白酒煮澳洲鮮活藍青口 💰$238澳洲既藍青口size相比其他藍青口生產地區例如愛爾蘭較大隻,肉質會爽啲,味道會再鮮甜啲,因為要保留藍青口原生有嘅鮮味,所以其實簡單用白酒煮就係最好,汁底用乾蔥、蒜頭、白酒、橄欖油爆香,再落埋香草,其實已經食落夠鮮夠入味好食🍄‍🟫日本黑舞茸菇意大利飯 💰$228舞茸菇係一款營養價值極高嘅食材,稱為血管嘅清道夫,依種菇類會帶強烈嘅泥土味,所以會偏向煮熟嚟食,但係又唔可以煮得過熟,今次用上意大利飯配黑舞茸菇,配搭好唔錯,首先意大利飯煮得啱啱好,唔會過硬或者過軟,亦做到好Creamy,黑舞茸菇索晒味,而且夠大片嘅關係食落去會更加有口感🍰朱古力榛子配雪葩擺盤賣相唔錯,朱古力榛子亦都有金箔做點綴,味道唔會太甜,感覺似食緊金莎咁,有好多嘅榛子,口

🐮150日穀飼牛肉眼扒(400g) 💰$438

🌊白酒煮澳洲鮮活藍青口 💰$238

🍄‍🟫日本黑舞茸菇意大利飯 💰$228

🍰朱古力榛子配雪葩
擺盤賣相唔錯,朱古力榛子亦都有金箔做點綴,味道唔會太甜,感覺似食緊金莎咁,有好多嘅榛子,口感好好,雪葩就做到個中和嘅作用,食完朱古力再食佢,可以減低嗰種甜膩感

🍹Cinderella
調酒師特意調製嘅Mocktail,用咗百香果、檸檬、橘子,成個口味係偏酸酸甜甜嘅感覺,可以中和返食物既油膩感

🍹The Green
依款都係特意調製出嚟嘅Mocktail,用咗菠蘿、檸檬、青檸,都係酸酸甜甜,但係就偏甜多啲,會好容易入口,味道幾清新
2024-08-03 97 views
朋友仔生日知道佢鍾意食生蠔🦪同牛扒🥩, 我哋就選擇地點超級方便嘅尖沙咀, 呢間餐廳好好完全唔使令😂客人傷腦筋, 佢哋有個餐牌新出嘅係dinner for four🧑🏻‍🦱👦🏻👩🏻👨🏻‍🦱頭盤就有🦪八隻生蠔, 隻隻都好新鮮好重海水味沙律🥗就有熱熔法國🧀流心芝士沙律, staff仲要係你面前👩🏻‍🍳親手整, 啲芝士🧀🪤熱辣辣好正, 裏面有Salami /🥔薯仔/🍅蕃茄/羽衣甘藍同埋新鮮嘅BB蘆筍🌱餐湯就有黑松露🍄蘑菇湯, 好重黑松露同蘑菇味好creamy 🫶🏻😑之後🍛Risotto 同埋Pasta 🍝Risotto 係北海道帆立貝海膽意大利飯Pasta 係西西里島海鮮意粉牛扒係American Ribeye steak 🥩 燒得勁香而且熟到啱啱好, 仲要好重牛肉味😬之後仲有兩款甜品我哋就揀脆皮士多啤梨🍓🥥椰子杏仁蛋白蛋糕同埋烏龍茶🍏青蘋果慕絲蛋糕🍰呢個餐裏面會包一支紅酒或者白酒所以四個人飲啱啱好🤪

頭盤就有🦪八隻生蠔, 隻隻都好新鮮好重海水味

之後🍛Risotto 同埋Pasta 🍝
Risotto 係北海道帆立貝海膽意大利飯
Pasta 係西西里島海鮮意粉

牛扒係American Ribeye steak 🥩
燒得勁香而且熟到啱啱好, 仲要好重牛肉味😬

呢個餐裏面會包一支紅酒或者白酒所以四個人飲啱啱好🤪
2024-08-02 76 views
今日係朋友帶路之下,搵到間隱藏於尖沙咀金巴利道嘅西餐廳 LAB EAT Restaurant & Bar 。店舖裝修得好有情調,裡裡外外都係用玻璃分隔🥰,視野開揚又增添浪漫感覺,用上黑色木枱及米白色梳化櫈,感覺高級又舒服,其中更加有個打卡一流嘅貓貓牆🐱。調酒師發辦 Cocktail 🌟Lemon 🌟Strawberry Baileys Rose一杯檸檬味🍋,一杯士多啤梨味🍓嘅cocktail,2️⃣杯都唔係嗰餐牌上。其中最特別係士多啤梨🍓嗰杯,味道清新香甜又濃郁,口感如奶昔,十分幼滑creamy,加上Baileys☕️淡淡嘅酒香味,易入口又非常好飲🤤。先嚟餐前法式麵包🥖,外脆內軟😋。白酒煮澳洲鮮活藍青口 $238活青口🦪簡簡單單用白酒煮過,已經鮮味無比,口感十分嫩滑,加上海水嘅鹹味🌊,令人回味無窮。西西裡島蕃茄意大利麵 $188蕃茄🍅清香味甜又多汁,意粉🍝煮得啱啱好,彈牙有嚼勁,掛滿鮮蕃茄醬汁,十分美味😋。12小時慢煮極階級牛小排 (500g) $498牛小排🥩質素極佳,肉味香濃,口感嫩滑,油脂豐腴。原條慢煮令香味完整保存,厚切成片,口感一流🥰。西村抹茶白朱古力慕絲配抹茶蛋糕 $

調酒師發辦 Cocktail
🌟Lemon
🌟Strawberry Baileys Rose

先嚟餐前法式麵包🥖,外脆內軟😋。

白酒煮澳洲鮮活藍青口 $238

西西裡島蕃茄意大利麵 $188

12小時慢煮極階級牛小排 (500g) $498

西村抹茶白朱古力慕絲配抹茶蛋糕 $128
蛋糕🍰外觀好精緻,蛋糕上的白朱古力浮雕花紋薄片,增添貴氣。海綿蛋糕非常鬆軟,慕絲部份口感幼滑,抹茶香氣芬芳濃厚,味道香甜徵甘,食完感覺大滿足😍。

餐廳飲嘢傾計一流,如果嚟慶生🎂,張枱更加有特別嘅佈置🥰。

2024-07-21
2024-07-28 216 views
💖 LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道) (尖沙咀)✨尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大廈地下1-2號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Koey就黎生,擔心佢生左之後好忙,所以我同@finfin.diary 就早啲同佢哋食飯,順便取下經,傾下計😆。-4人晚餐🍽️ $1888▫️法國直送生蠔🦪生蠔都好肥味,好厚肉。大大隻得黎,海水同礦物味都好重👍🏻▫️熱溶法國流心芝士沙律🧀侍應提我地要拎手機出黎影相📸,成日睇人地切流心芝士都好邪惡👿,但自己親身體驗我都係第一次😻。侍應拎住好大舊芝士🧀,慢慢切落個沙律度😍真係好吸引,未食已經留哂口水🤤。▫️黑松露蘑菇湯🍄‍🟫好香濃嘅蘑菇湯😋,內裏亦有蘑菇粒粒,有咬口得黎又好Creamy~▫️北海道帆立貝及海膽意大利飯🍛帆立貝煎得岩岩好,入面仲有少少軟身,上面配搭埋海膽🧡,令鮮味再度昇華。意大利飯嘅米粒煮到岩岩好😏▫️西西里島海鮮意粉🍝又係我孕期最愛嘅意粉🫡,酸味較重嘅蕃茄醬汁🥫加入意粉之中,令到條條麵條都好掛汁🤩,旁邊嘅青口同蝦份量都唔少👍🏻,4個人食,唔使爭😆▫️黑松露烤焗法式黃油雞🐥好值得推介嘅焗雞😋,焗好之後侍應會先呈上比我地打卡一番😌。然

✨尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大廈地下1-2號舖

-4人晚餐🍽️ $1888
▫️法國直送生蠔🦪
生蠔都好肥味,好厚肉。大大隻得黎,海水同礦物味都好重👍🏻

▫️熱溶法國流心芝士沙律🧀

▫️黑松露蘑菇湯🍄‍🟫

▫️北海道帆立貝及海膽意大利飯🍛

▫️西西里島海鮮意粉🍝

▫️黑松露烤焗法式黃油雞🐥
好值得推介嘅焗雞😋,焗好之後侍應會先呈上比我地打卡一番😌。然後再拎入廚房切割😳。職員主動推介我地可以嘗試雞頸部嘅位置🤓,雖然肉少,但好Juice🤤

▫️甜品兩件
甜品廚師每日創作,今日就係綠茶同伯爵茶蛋糕🍰,細細件每人一啖仔share😌。兩款茶味都好濃郁,唔錯🫶🏻

▫️紅酒或白酒一支
本身係包紅白酒嘅,不過我哋唔係好飲得,所以就轉左款無酒精雞尾酒😚,有莓果打成嘅氣泡🫧,酸酸甜甜,好開胃🤤

2024-07-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lab Eat已經去過好多次旺角同尖沙咀店食物都好有驚喜🎉質素好好,特別係甜品🍮好有心機餐廳仲好適合節日慶祝(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)服務又好貼心,成餐飯都好滿足🧡✨✨Welcome Drinks🍸 無花果百香果,係cocktails黎好香甜~~✨Bread Basket🧺麵包份量剛好,外皮脆脆,入面鬆軟✨四隻法國生蠔🦪生蠔超新鮮,配埋蜜柑,好有新意好鮮甜,有海水既咸味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨生牛肉薄片有點似食既火腿甘調味有芝士🧀,黑椒,火箭菜好濃味,容易入口✨海鮮湯🥣入邊有青口同大蝦🍤好香濃,配埋蕃茄香味🍅✨黑松露濃湯🍲好惹味,味道香濃而不膩黑松露味好濃,又好岩飲到最後唔會覺得越飲越濃味~剛剛好✨八爪魚墨汁意大利飯 🐙八爪魚煮得好柔軟,好容易咬意大利飯既調味好正,好香蒜味愈食愈停吾到口😋✨雪葩 🍨中間雪葩,解解口腔油膩感同清一清新口腔味蕾🤓少少酸,配埋香香既牛油餅碎✨西班牙伊比利亞黑毛豬鞍🐷豬鞍份量好多,兩塊大大舊好感超軟,食落吾會好有負擔感配埋特別調味既牛油蒜蓉😍✨甜品師每日創作甜點🍮佢地既甜品好出色,好多signature✨Dinner set每一日都會設計吾同既甜點我當日食既榛子朱古力,外面好脆脆
Lab Eat已經去過好多次
旺角同尖沙咀店食物都好有驚喜🎉
質素好好,特別係甜品🍮好有心機
餐廳仲好適合節日慶祝(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
服務又好貼心,成餐飯都好滿足🧡✨

✨Welcome Drinks
🍸 無花果百香果,係cocktails黎
好香甜~~

✨Bread Basket🧺
麵包份量剛好,外皮脆脆,入面鬆軟

✨四隻法國生蠔🦪
生蠔超新鮮,配埋蜜柑,好有新意
好鮮甜,有海水既咸味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✨生牛肉薄片
有點似食既火腿甘
調味有芝士🧀,黑椒,火箭菜
好濃味,容易入口

✨海鮮湯🥣
入邊有青口同大蝦🍤
好香濃,配埋蕃茄香味🍅

✨黑松露濃湯🍲
好惹味,味道香濃而不膩
黑松露味好濃,又好岩飲到最後
唔會覺得越飲越濃味~剛剛好

✨八爪魚墨汁意大利飯 🐙
八爪魚煮得好柔軟,好容易咬
意大利飯既調味好正,好香蒜味
愈食愈停吾到口😋

✨雪葩 🍨
中間雪葩,解解口腔油膩感
同清一清新口腔味蕾🤓
少少酸,配埋香香既牛油餅碎

✨西班牙伊比利亞黑毛豬鞍🐷
豬鞍份量好多,兩塊大大舊
好感超軟,食落吾會好有負擔感
配埋特別調味既牛油蒜蓉😍

甜品師每日創作甜點🍮
佢地既甜品好出色,好多signature✨
Dinner set每一日都會設計吾同既甜點
我當日食既榛子朱古力,外面好脆脆
又吾算太甜~又睇得又食得❤️

2024-07-22
2024-07-25 239 views
早幾日放工去左呢間浪漫西餐廳食晚餐🍽️ 一入去就覺得好有情調!裝修以優雅既藍綠色為主,枱上有哂裝飾好靚,好適合慶祝生日同紀念日。是晚晚餐我地叫左:.▫️新鮮生蠔▫️香草牛油焗法國田螺及薯蓉▫️西班牙黑毛豬鞍及豬面油炸薯仔▫️日本黑舞茸菇意大利飯▫️蜜柑柚子蛋糕▫️特調Mocktail.首先有法包配牛油,法包夠香脆。而新鮮生蠔有2件,生蠔新鮮又肥美!香草牛油焗法國田螺及薯蓉,一端上枱就聞到陣陣香氣,一碟有6件,先以專用既小叉取出田螺肉,好輕易就取出了,以香草牛油煮螺肉,螺肉甘香軟滑.西班牙黑毛豬鞍真係一試難忘🍖入口即溶,肉汁豐富,唔駛點調味料同醬汁已經肉味濃郁😋 而日本黑舞茸菇意大利飯好特別,菇味好出,用上整排黑舞茸菇放在上面,配意大利飯好夾.飯後一點甜,是日甜品係以柚子同蜜柑製成既蛋糕,蛋糕外既脆皮都以橙色為主,裡面有海棉蛋糕同一粒粒蜜柑,充滿柑香好清新🍊旁邊有柚子雪芭,味道清新開胃.飲品方面,mocktail以桃、檸檬、橙、菠蘿汁特製而成,味道酸酸甜甜,有層次感🙌🏻
▫️新鮮生蠔
▫️香草牛油焗法國田螺及薯蓉