2020-07-11 829 views
Wanted to try out the beyond fish burger, but it was sold out! Very disappointed, but got my regular order, and tried out a new muffin.The OmniPork Bolognese (HKD 88) is nice as usual. The spaghetti is not soggy at all. As the fish burger was sold out, tried out the Beyond Sausage Breakfast Muffin with Fries and Salad on the side (HKD 88).The muffin is a bit dry, but the melted cheese balanced it out. The sausage is nice, as it is not too oily. My favourite food here is always their fries. I lik

The muffin is a bit dry, but the melted cheese balanced it out. The sausage is nice, as it is not too oily. My favourite food here is always their fries. I like it in thick cuts, and it is not fried in oil that has been used for million times!

Would like to try out the black pepper burger in the next visit!!!

2020-06-25 744 views
之前與友人到Kind Kitchen 食午餐,食過有幾個菜式都不理想:1.泰式炒雜菜,食時覺得太咸,太油膩.2.豬柳漢堡的muffin 面焗得「好燶」,沙律菜偏乾3.另一位朋友想吃素豬扒,但歺牌內的豬扒菜式都是辣;(只有咖喱豬扒飯及新豬肉排椒麻涼麺),令不吃辣的食客卻步,友人只好要求麻辣汁另上。最後waitress 要求廚房弄一碟不辣的汁。希望這素食歺廳以食客健康為前提,可以少油少鹽,而在設計歺單時,提供多些不辣的菜式的給食客選擇。
1.泰式炒雜菜,食時覺得太咸,太油膩.
2.豬柳漢堡的muffin 面焗得「好燶」,沙律菜偏乾

2020-06-25 274 views
之前與友人到Kind Kitchen 食午餐,有幾個菜式都不理想:1.泰式炒雜菜,味道太咸,太油膩.2.豬柳漢堡的muffin 面焗得「好燶」,沙律菜偏乾3.另一位朋友想吃素豬扒,但歺牌內的豬扒菜式都是辣;只有咖喱豬扒飯及新豬肉排椒麻涼麺,令不吃辣的食客卻步,友人只好要求麻辣汁另上。最後waitress 要求廚房弄一碟不辣的汁。希望這素食歺廳以食客健康為前提,可以少油少鹽,而在設計歺單時,提供多些不辣的菜式的給食客選擇。
1.泰式炒雜菜,味道太咸,太油膩.
2.豬柳漢堡的muffin 面焗得「好燶」,沙律菜偏乾

2020-06-19 745 views
🎉登登登凳 · 隆重介紹 - 新餐肉! 🎉暫時只有德輔道中173號南豐大廈有嘅新餐肉,而菜色有新餐肉辛辣麵同埋有新餐肉蛋治。見到有餐蛋治食,我同朋友都好想試一試,睇下有無料到!🔸新餐蛋治🔸 4.2/5作為一個素食者,我認為新餐肉10分有8分似真餐肉,唔知其他人有覺得幾分似呢? 相比真餐肉,新餐肉嘅質地無真餐肉滑,而係味道相似。我同朋友覺得真係誇張😱 食素食耐左,發現有食物可以模仿肉嘅感覺其實幾幸福。 每一個人食素嘅原因都唔同,有人因為愛動物,有人因為想健康,有人因為宗教信仰,有人因為環保原因,等等。其實什麼原因都好,我覺得世界更多元化係一件好事,更多選擇,更多體會。值此想感謝所有為世界邁向更好的人,因為大家有心想改變世界而付出♥️ (哈哈,突然好感動)🔸韓風pizza🔸4/5韓風pizza味道比較特別,少少酸甜又帶微辣嘅味道。口感好有免治豬肉嘅感覺,應該落咗新豬肉做toppings。我自己幾鍾意食!🔸雜菜湯🔸3/5雜菜湯有紅蘿蔔,蕃茄,西芹,椰菜等等嘅材料,飲落似係新鮮材料煲出嚟湯,比較清新。🔸奶茶🔸 3.8 / 5Oat Milk Tea 燕麥奶茶比我預期中好飲!如果有飲開Oat Mi
🎉登登登凳 · 隆重介紹 - 新餐肉! 🎉

🔸新餐蛋治🔸 4.2/5

🔸韓風pizza🔸4/5

🔸雜菜湯🔸3/5

🔸奶茶🔸 3.8 / 5
Oat Milk Tea 燕麥奶茶比我預期中好飲!如果有飲開Oat Milk 嘅人應該想像到個味道。雖然味道上唔及原本奶茶嘅香濃,幼滑,而係燕麥奶茶亦有佢配搭嘅新奇😃
  • 新餐肉蛋治
2020-06-12 298 views
呢幾年身邊愈黎愈多朋友轉左食素,雖然我唔食,但都會成日陪朋友去試唔同既素食餐廳,呢間算係我試過入面比較差既一間,而且價錢都偏貴。先唔講佢啲假肉口感差,我叫左個喇沙麵諗住會好重口味,居然可以淡到水咁(同枱朋友都係咁講)。個餐湯亦係冇味的,即使自己加返調味料都補救唔到。LUNCH TIME 去比較多人,都排左一陣先有位,啲STAFF感覺上都唔太NICE,成日話轉頭拎黎/幫你落單都冇左件事,叫左幾次先落到單,大家都一致劣評。
2020-06-10 613 views
以素食同beyond meat、Omnipork ⋯⋯為主打既餐廳,一眾食素既朋友仔既福氣呀😘~ 即使無食素既習慣,偶爾素一下都可以支持環保,又可以健康D,更何況真係食緊"肉", 何樂而不為呢?!.👌新肉絲香江炸醬面 $56食物上枱既時候同茶餐廳炸醬面既外表無咩異樣,加少少湯撈一撈埋D面,食一啖試試味,咦?真係似食緊肉,有咬口,可以一絲絲分開D"肉絲",勁👍!可惜敗筆唔係舊肉,係個面到,好大陣粉面味,一上枱比炸醬更濃郁~扣分扣分😢!整體味道都係一般,但個炸醬確實係有驚喜😂值得黎試試🤣同行朋友試左個午餐肉🤭!不論佢口感同味道都好似!令人懷疑真係食緊素嗎🤨? 下次要試試未來肉哦~
👌新肉絲香江炸醬面 $56

新肉絲香江炸醬面
琴日去咗上環嘅Kind kitchen 食飯,諗住試下新餐肉同新肉絲嘅菜式。新餐肉嘅所有菜式都含五辛,連餐蛋治都係,好似話係植物蛋入面有蒜。希望green common可以提供更多不含五辛嘅菜式,以迎合不同素食類別嘅人士。另外,餐牌上有一大部分嘅菜式都話售罄,所以選擇唔多。新肉絲香江炸醬麵 ($56)新肉絲口感偏爽,有咬口。醬汁嘅味道同未來熱狗腸炒意粉嘅味一樣,辣得黎帶有酸味,一入口都幾辣,食食下就覺得ok。呢款麵附有一碗素湯,比你撈麵食,食落有菇嘅味道,好似落咗菇粉或香菇去煮。如果覺得太辣都可撈埋湯黎食,咁樣食又有另一種味道。未來水餃淮山麵配響鈴 ($62)未來水餃有得揀配新豬肉黑椒香菇水餃或新豬肉紫甘藍粟米水餃,我哋就揀咗紫甘藍水餃。感覺一般,我唔係好食到紫甘藍嘅味道。未來豬柳漢堡配薯條 (原價: $88;優惠: $44)今次係我第2次食未來豬柳漢堡,今次材料比上次更豐富,多咗純素芝士同炒雜菌,食材夾之餘口感更豐富。而且依家單點漢堡有半價優惠。

新肉絲香江炸醬麵 ($56)

新肉絲香江炸醬麵

未來水餃淮山麵配響鈴 ($62)

未來水餃淮山麵配響鈴

未來豬柳漢堡配薯條 (原價: $88;優惠: $44)

未來豬柳漢堡配薯條

2020-05-23
Type of Meal
Dinner
新肉絲香江炸醬麵
未來豬柳漢堡配薯條
2020-05-03 1363 views
經電視介紹,就摸上門去試一試,睇吓係咪講到咁新派!餐廳同店舖都係同一個地方。店舖內有很多素食嘅選擇,可惜我呢個購物狂居然買唔落手!但對初級茹素者(尤其心想食齊但又唔想日日食菜)嚟講,呢度應該係佢哋購物的天堂。講返食物質素。佢都多選擇的。魚柳,雞件都做得比較驚喜!但我唔敢試佢地隻「未來牛」,怕佢似紙皮一樣!之前係Beefbar食過,難食到要反枱!小食拼盤 & 喇沙湯米係唔錯。日式餃子真係皮硬肉實,失敗之作!南瓜汁魚柳焗飯,汁淡口咗,但魚柳都okChicken nugget 真係幾似麥當勞👍🏻
經電視介紹,就摸上門去試一試,睇吓係咪講到咁新派!

講返食物質素。佢都多選擇的。魚柳,雞件都做得比較驚喜!

小食拼盤 & 喇沙湯米係唔錯。

日式餃子真係皮硬肉實,失敗之作!

南瓜汁魚柳焗飯,汁淡口咗,但魚柳都ok

Chicken nugget 真係幾似麥當勞👍🏻

照燒不是蛋飯
小食大拼盤
喇沙湯米粉
2020-04-10 1348 views
由今日直至5月4日,黎Kind Kitchen食午飯,指定菜式,堂食外賣都半價。等入座時,店員會幫你探熱。入座後,店員會給予一個紙袋,是用來載口罩。環境頗寧靜,餐具整潔,店員有禮。【辣根愚柳漢堡配薯條】真係比它愚弄了,似魚柳的樣子,卻有很香的豆味,質地腍軟脆口,裏面還有少許辣味的沙律醬,配合脹爆的麵包,一口咬下去,豐富多汁。薯條炸得脆又夠熱,沙律菜的油份多了。【未來熱狗配薯條】腸仔似肉非肉,口感一流,蔬菜青綠,麵包軟綿綿。吃後感覺輕鬆無負擔。

等入座時,店員會幫你探熱。

入座後,店員會給予一個紙袋,是用來載口罩。

環境頗寧靜,餐具整潔,店員有禮。

【辣根愚柳漢堡配薯條】
薯條炸得脆又夠熱,沙律菜的油份多了。

【未來熱狗配薯條】
腸仔似肉非肉,口感一流,蔬菜青綠,麵包軟綿綿。
吃後感覺輕鬆無負擔。
2020-04-08 819 views
💛偶爾素一下·🍔未來漢堡deluxe ($138) 對green common漢堡好有信心!果然無失望,好好味啊😋厚厚的素肉漢堡扒食落超似真牛肉.配埋黑松露醬同火煎菜.好滿足!食完已經好飽~🍟薯條熱辣辣.比McDonald’s 好食!·🍜白龍拉麵($108)朋友點選的. 純素豆乳味噌湯拉麵配上豆腐,蓮藕,筍,菇菌等.食落麻油味重🤖怪怪的·🥣紅菜頭雜菜湯(跟餐)好足料.好大碟🥣忌廉粟米湯(跟餐)顏色有點倒胃口🤣·📍Kind Kitchen中環德輔道中173號Nan Fung Place 1樓1號鋪
💛偶爾素一下

🥣紅菜頭雜菜湯(跟餐)好足料.好大碟
🥣忌廉粟米湯(跟餐)顏色有點倒胃口🤣

📍Kind Kitchen
有時真係好想轉食素 環保啲 又健康啲但身為一個foodies轉全素真係難 但係一星期一次應該都可以而且中式既齋? 不了. 不如由西式的方法試起Green Common 為你帶黎好多想像唔到的未來素食除左味道相似 口感一樣似 適合想轉食素 又唔知點開始的你未來漢堡Deluxe👉未來漢堡扒係由米蛋白和綠豆蛋白的全新配方, 脂肪更少, 但比起真正更健康 (官網資料)👍口感當然冇真肉咁多肉汁 但係口感非常似肉碎 沒有豆榕的感覺 味道有煙燻味道👍黑松露醬確係幾香 幾夾 不過就慳左少少 可以落多少少👍薯條都炸得好脆 好食推介指數: ⭐⭐⭐.5/5.餐湯蘑菇湯: 味道鮮菇味 用料足夠 有一粒粒口感👍.💁服務: 正正常常幾年青一間餐廳⛲環境: 幾開揚 光亮 塵位都算多 更附有素食超市餐廳提供好多不同似肉食的素食唔係過往好油的齋 樣樣都係用豆 豆腐整 又唔會西式只會係沙律咁係一啲好新穎的食法 而且食完好飽肚 味道都唔錯既素食我都實行緊一周一素 同一向既食肉獸朋友去E道 都食得好滋味
有時真係好想轉食素 環保啲 又健康啲

餐廳提供好多不同似肉食的素食
係一啲好新穎的食法 而且食完好飽肚 味道都唔錯既素食
我都實行緊一周一素 同一向既食肉獸朋友去E道 都食得好滋味
2020-03-17 690 views
Kind Kitchen係Green Common旗下既高級少少既餐廳,餐牌同Green Common比會有多啲選擇,而且仲全部菜式都係冇蛋奶既純素,vegan們唔洗check啲小標記有冇蛋奶,食都食得舒服自在啲。午餐有set lunch揀,可以配湯或者沙律。今次個湯係南瓜湯,好creamy,唔錯。拉麵有三款,其中兩款主打新豬肉,我就揀左冇植物肉既白龍拉麵。唔加植物肉,改用整全食物,有豆腐、菇、蓮藕同菜等等,係真真正正既蔬食。個豆乳味噌湯底都好好味,不過就稍嫌唔夠熱,拉麵都係熱辣辣咁食係最正。植物肉主要都係吸引食肉獸去試下食少啲肉類,為佢地提供替代品。但有時去得食素,反而會預左係去食下菜呀其他蔬果咁。Kind Kitchen既好處係照顧到以唔同心態食素既人,令素食可以變得更普及。

白龍拉麵

2020-03-12 406 views
Green Monday 同同事去左食呢間都出名嘅素食店,平時都有食開呢間,但今日多啲人,所以可以叫多啲嘢食試不同菜式。香脆甜薯條🍟用番薯整嘅薯條係好多素食店都會見到,呢間炸得幾香脆,唔會好淋,因為番薯嘅水份相對薯仔高,所以要炸得趣唔係咁容易。但kind kitchen嘅甜薯的確係炸得好出色,而附送嘅汁都好開胃。泰式炒雜菜🥦🍆分別用咗泰國茄子,椰菜苗同埋紅椒黃椒;味道好泰式,有少少似避風塘嘅味道,黃椒同青椒嘅清甜同呢個炒雜菜微妙配合得好好。香辣雞柳炒意粉🍝辣意粉一向都好開胃,再加埋佢自己獨有嘅雞樓一齊食,真係好好味,又唔會太膩或者太飽,份量啱啱好,而且雞嘅份量都幾多。白汁雞皇飯🐔佢個白汁真係好出色!入面應該冇忌廉,但係都好creamy,同平時嘅白汁都好似,雞柳同意粉嘅一樣,配白汁食別有一番風味,配飯食好似更有雞味!Beyond all-day🌞用beyond meat做嘅肉腸同真肉腸嘅味道,質感都好似!!如果啱啱接觸食素嘅朋友可以試吓食beyond meat嘅產品,因為一定唔會反感。另外仲有車厘茄、雜菌炒蛋、多士、半個牛油果同沙律菜。多士用嘅牛油當然唔係普通嘅牛油啦,但係呢食落去我覺得

香脆甜薯條🍟

泰式炒雜菜🥦🍆

香辣雞柳炒意粉🍝

白汁雞皇飯🐔

Beyond all-day🌞
用beyond meat做嘅肉腸同真肉腸嘅味道,質感都好似!!如果啱啱接觸食素嘅朋友可以試吓食beyond meat嘅產品,因為一定唔會反感。另外仲有車厘茄、雜菌炒蛋、多士、半個牛油果同沙律菜。多士用嘅牛油當然唔係普通嘅牛油啦,但係呢食落去我覺得比真嘅牛油更加香,而雜菌炒蛋都好好味,夾埋多士食一流!

驅寒椰糖老薑桃膠糖水🍵
呢個係冬天特飲,雖然冬天已經就嚟過去不過我都幾鍾意食桃膠,不過呢個桃膠同我想像中有啲唔一樣,通常糖水舖嘅桃膠都係有一個硬幣咁大粒,同埋有啲咬口,但係呢度嘅桃膠就煲到好溶好細粒,將啲營養注入杯中,而且好重薑味,飲到底有好多薑碎,鐘意重薑味嘅朋友絕對要試吓!

呢間餐廳真係好適合啱啱接觸素食嘅朋友,因為佢嘅調味同埋beyond meat/新豬肉omnipork可以以假亂真,素食嘅好處我就唔使多講啦,大家記得至少一星期食一次素,對健康有顯著嘅改善㗎😉
2020-03-07 351 views
這些日子受到疫情影響,中環餐廳的生意下滑不少。為了吸引客戶到餐廳用餐,中午的餐廳大多有八折優惠,晚上則是各種優惠都有。昨天晚上去了素食餐廳,沒想到竟然特定主餐還半價優惠,星期五晚上的餐廳,滿桌狀況達九成,看來這招很有效。 今天晚上很想吃香香熱熱又辣辣的湯,於是和朋友一人點一碗「香辣星洲叻沙」,平常HK98,現在只要半價HKD49,真是佛心來也。 這湯香香濃濃,有放新鮮辣椒,但不會很辣,米粉好好吃,還有這個看似肌肉的植物肉,咬起來還真像雞肉,這對我來說還好不是重點,重點是蛋白質。這個植物肉的品牌叫Heura,是西班牙的新創公司,也是植物肉,主打植物製作而成的蛋白質食品,取代肉類,保護環境。  我們兩人一起點了Beyond Meat的「未來熱狗配薯條」,HKD88,現在半價HKD44。這熱狗口感做得跟真的一樣,鹹度也夠,真好吃。  最後兩個人結帳 HKD98*2 + HKD 88 + 10% 服務費 = HKD 312.4,我們都點主餐沒有點其他飲料或小食,這些都半價,只要 HKD 156.2, 一人不到HKD80,吃得好飽,位子也做得很舒服,又很便宜。這些業者真的很辛苦,生意不好,房租、

這些業者真的很辛苦,生意不好,房租、固定水電、固定員工薪資等開銷都還是要付。大家都辛苦囉~ 我們也會盡量支持本地餐廳的~

餐廳資訊

中環德輔道中173號Nan Fung Place 1樓1號舖

Shop 1, 1/F, Nan Fung Place,173 Des Voeux Road Central, Central

港鐵上環站 E3 出口, 步行約2分鐘
2020-03-06
  • 香辣星洲叻沙
2020-02-24 555 views
今日中午,約了幾個姊妹食lunch,大家都想食啲清清地嘅嘢,於是同啲姊妹去咗一間西式餐廳。由於疫症期間所以有大量嘅空位我哋被安排窗旁邊梳化位坐,整間餐廳光線充足又舒適,打開Menu有set lunch,我叫了一個未來豬柳漢堡和一杯咖啡。Set lunch並包括一個沙律或者餐湯我選擇了蘑菇餐湯。漢堡除了除了豬柳內裡還加上炒雜菌和芝士這樣配搭,味道不錯,份量十足。旁邊嘅薯條亦炸得很鬆脆仲有伴碟嘅少少沙律菜,感覺沒有這麼熱氣。加上咖啡煮得好香龍,當日有八折,所以大概八十多元一個set lunch 真是值得推薦